» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
391 / 747
»»

PrihajaNodi ::

Nevem zakaj so tisti s froci bogi. Vprasaj svetlano makarovic.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

aviator ::

PrihajaNodi je izjavil:

Vidiš Nodi, zame so pa največji carji tisti, ki bi lahko imeli otroke, a se zavestno odločijo, da jih ne bodo imeli.

Mam v sorodstvu en tak kaliber ženske. Tip itjevec od nje, avto za 50 jurjev, ona ne dela nič, mela bi psa ji ni biu všeč, mačk tud ne, papigo je tud spustila, keša kr dost pol vmes mal potovanja pridejo not od dougčasa, pač tko fucked up situacija. Vmes pa tko kt ti mal pojamrata kok so tisti k majo froce bogi pa kakšni so otroc dons in vsa sreča da jih nimata...

Torej njen tip že ima otroka xd.
Ma otroci so lahko zelo fajn, lahko pa ne.

Nima samo starost nič pri tem. Ta tvoja sorodnica bo enkrat 70, z obnašanjem 6 letne punčke. Narcisoidna osebnostna motnja in daddy issiues.

mr_chai ::

Generacija lenih in razvajenih riti, ki jim otrok predstavlja neskončno breme ?

Hkrati pa nam v državo vdirajo afričani, arabci in pakistanci, ki se bodo plodili kot zajci. Fun times ahead.
Včeraj sem se peljal malo po okolici Viča /Dolgega mosta. Črnci, pakiji, albanci. Vsi grupirani lepo v svojih skupinicah. Se že dela segregacija. To je le začetek.

Kriva vzgoja boomerjev ali kaj drugega, kaj mislite ? Pri boomerjih se je začel ta odklon od tradicionalnih vrednot.
Očitno ljubezen po hipijevsko pač ne rodi novih generacij tako kot ljubezen po krščansko :))

mr_chai je izjavil:

Generacija lenih in razvajenih riti, ki jim otrok predstavlja neskončno breme ?

Hkrati pa nam v državo vdirajo afričani, arabci in pakistanci, ki se bodo plodili kot zajci. Fun times ahead.
Včeraj sem se peljal malo po okolici Viča /Dolgega mosta. Črnci, pakiji, albanci. Vsi grupirani lepo v svojih skupinicah. Se že dela segregacija. To je le začetek.

Kriva vzgoja boomerjev ali kaj drugega, kaj mislite ? Pri boomerjih se je začel ta odklon od tradicionalnih vrednot.
Očitno ljubezen po hipijevsko pač ne rodi novih generacij tako kot ljubezen po krščansko :))

Jup. To bo nosilo posledice. Lenih v vseh obzirih. Romi vsaj otroke delajo pa skrbijo za svoje potomstvo, nove generacije pa samo selfije delat. Danes zenska nastima muskemu psa pol se ji ga pa ne da vn vozt ga more pa on pa da dreke za njim pobira. Pa ajd krava vsaj kej da ce mas ze fetis na zivali
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

Beden poskus družbenega nadzora. Ljudje, ki nimajo otrok so lenuhi. Logičen sklep nelogičnega človeka.

Tega lahko potegnemo še naprej, cigani so delovni ljudje, saj imajo otrok ko pečka. 8-)

Ne. Beden poskus nadzora je LGBt mantra vgravirana v netflix da je ok ce si sam ker je ljudi prevec pol pa pizdit da so hise predrage. Ja romske zene vsaj skrbijo za otroke te nase so tolk lene da se za sebe ne morjo. Kuhat ne znajo, pospravlat tud ne, za sluzbo jim dol visi, ja kje bo pa moderna zenska mela otroka. Saj je sama pri 40 otrok
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

matobeli ::

PrihajaNodi je izjavil:

ja kje bo pa moderna zenska mela otroka.

Hvala ker si vprašal, ne bo ga, ker ga nima kje imet. Sploh če prihaja iz spodnjih 80% da si do 35leta ne more zagotovit normalnega bivališča kjer bi jih lahko imela.

gaoZjQP ::

matobeli je izjavil:

Sploh če prihaja iz spodnjih 80% da si do 35leta ne more zagotovit normalnega bivališča kjer bi jih lahko imela.

Kakšnih spodnjih 80% in glede na kaj? Dejansko to izgleda težava samo v Sloveniji ali kar na vsem razvitem zahodu? Kaj dejansko pomeni 'zagotoviti' v tvojem kontekstu?

PrihajaNodi je izjavil:

Ne. Beden poskus nadzora je (...)

Spet pišeš stvari, ki nimajo zveze ena z drugo.

gaoZjQP je izjavil:

matobeli je izjavil:

Sploh če prihaja iz spodnjih 80% da si do 35leta ne more zagotovit normalnega bivališča kjer bi jih lahko imela.

Kakšnih spodnjih 80% in glede na kaj? Dejansko to izgleda težava samo v Sloveniji ali kar na vsem razvitem zahodu? Kaj dejansko pomeni 'zagotoviti' v tvojem kontekstu?

A moram res poiskati uno reklamo za jackpot? :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

gaoZjQP je izjavil:

matobeli je izjavil:

Težava je na celem zahodu. Vse bi lakirale nohte in potovale, tipo naj pa crkne in zasluži 10 k na mesec zato da mu pol kup psa. Ne hvala
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Aja, a kdo pozna tele bloke na Savski cesti v Kranju, ki so jih gradili leta 2009?

https://www.google.com/maps/@46.2353163...!3m6!1e1!3m4!1sNPgJi3QNqjEUcLeRvZZuMA!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu

Kasneje se je govorilo, da jih niso mogli prodati in jih je del odkupila država za socialna stanovanja?

Kakšna je koncentracija Š. "večine" med stanovalci?

So kakšne težave z garažami zaradi bližine Save?

tony1 je izjavil:

gaoZjQP je izjavil:

matobeli je izjavil:

A moram res poiskati uno reklamo za jackpot? :))

Ne razumem, o kateri posebni reklami za jackpot pišeš in v kakšni direktni zvezi je jackpot zvezi z mojimi vprašanji matobeliju glede spodnjih 80%?

PrihajaNodi je izjavil:

Težava je na celem zahodu. Vse bi lakirale nohte in potovale, tipo naj pa crkne in zasluži 10 k na mesec zato da mu pol kup psa. Ne hvala

Teh 10kEUR mesečno je že precej razvrednotenih, če mene vprašaš. Če te prav razumem, ti ne bi več imel brezsmiselnega seksa ampak bi že osnoval družino? Iščeš prav zahodne partnerke?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gaoZjQP ()

V reklami za jackpot je eden od fantov iz Grejpfruta (igrali so npr. v Jebiga) prijavil: "Najprej štalca - pol pa kravca". To pomeni "zagotoviti" (streho nad glavo)...

Ok ampak kaj dejansko pomeni 'zagotoviti štalco', pa to jaz matobelija sprašujem? Skeširati? Skreditirati? Poerbati? Pridobiti socialno?

tony1 je izjavil:

Aja, a kdo pozna tele bloke na Savski cesti v Kranju, ki so jih gradili leta 2009?

https://www.google.com/maps/@46.2353163...!3m6!1e1!3m4!1sNPgJi3QNqjEUcLeRvZZuMA!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu

Kasneje se je govorilo, da jih niso mogli prodati in jih je del odkupila država za socialna stanovanja?

Kakšna je koncentracija Š. "večine" med stanovalci?

So kakšne težave z garažami zaradi bližine Save?

Klinčev link ne dela več... Bloki so na naslovu Savska cesta 18c.

gaoZjQP je izjavil:

Ok ampak kaj dejansko pomeni 'zagotoviti štalco', pa to jaz matobelija sprašujem? Skeširati? Skreditirati? Poerbati? Pridobiti socialno?

Sam kaj ti pomaga štalca pa en kup keša pri 40 in 50 če si pa brez frocov? Droge in kurb*? Mislm je tud to ok sam takrat ti nejbl paše met mir pa spat.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Link že dela, samo ti vso klobaso našpikaš kot tekst in ne kot link

PrihajaNodi je izjavil:

gaoZjQP je izjavil:

Sam kaj ti pomaga štalca pa en kup keša pri 40 in 50 če si pa brez frocov? Droge in kurb*? Mislm je tud to ok sam takrat ti nejbl paše met mir pa spat.

Poiščeš ustrezno mlajšo, če imaš kup keša pa bo menda katera že zagrizla v prah...

gaoZjQP je izjavil:

Link že dela, samo ti vso klobaso našpikaš kot tekst in ne kot link

PrihajaNodi je izjavil:

gaoZjQP je izjavil:

Poiščeš ustrezno mlajšo, če imaš kup keša pa bo menda katera že zagrizla v prah...

A tko kt Merlak? Mogoče edin tajska...nimam pojma
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PrihajaNodi je izjavil:

A tko kt Merlak? Mogoče edin tajska...nimam pojma

Sicer še dobro, da si skromen pri svojih ciljih, ker drugače bi se mi lahko zmotno zdelo, da si obupan.

jernejl ::

user4683 je izjavil:

Ali pa če bi nehali fantazirati z nekimi birokratskimi komplikacijami, ki jih je nemogoče učinkovito preverjati in lepo vse nepremičnine obdavčili enako, brez izjem.
Za vse morajo veljati enaka pravila in vsem enaka olajšava. Tako, kot imajo to rešeno v drugih razvitih kapitalističnih državah. Če tam lahko poberejo bistveno več davkov od nepremičnin, ni treba fantazirati, da pa je to pri nas čisto drugače in neizvedljivo. Seveda to niti približno ne pomeni, da se bo za vsako nepremičnino plačeval enak davek.

kriptobog je izjavil:

Ker nelastniki pa ne koristijo gasilcev, vojske, policije, civilne zascite, inspekcije, itd itd?:))
Seveda jih, ampak lastniki jih koristijo trikratno. Najprej kot osebe, enako kot nelastniki, potem direktno koristijo vse usluge teh servisov na svojih nepremičninah, katere omenjeni servisi varujejo (npr. v primeru neurij, vlomov, požarov, izkazovanja zasebne lastnine ob prodaji itd.), kot tretje pa kvaliteto teh servisov še zaračunajo, ko nepremičnino prodajo (1m2 grunta v LJ pač ni 10x dražji od onega v halozah (ali v Somaliji, Afganistanu itd.) zato, ker bi ga lastnik uspel narediti 10x rodovitnejšega, ampak predvsem zaradi vsega, kar je okrog).

Mas vcasih se hujse ideje kot Mato. Kaj si res tako fovs, da ti gre lastnistvo tako v nos?
Nikakor ne, naj lastniki kar imajo svoje premoženje, samo davke naj plačujejo primerljive s tem, kolikor plačujejo v drugih razvitih kapitalističnih državah (glede na BDP).

Drugace pa nekaj info o nasi soseski.
Varovanje placujemo sami, igrisce smo si zgradili na svoje stroske, cesto in razsvetljavo smo zgradili na svoje stroske, ceprav smo drago placali prispevke za to infrastrukturo. Tudi gasilcem recimo letno prispeam vec kot ti v celem zivljenju.
Ti očitno živiš nekje na drugem planetu. Jaz vsak dan poslušam tarnanje lastnikov po TV, kako je treba pomagati, pa država pomaga prepočasi, pa s premalo denarja, pa je treba gasilce bolje opremiti, pa občina ne bo zmogla sama popraviti infrastrukture in podobno. V tvoji soseski pa je očitno ravno obratno in ne samo, da vse v svojem okolju financirate sami, ampak samo vi prispevate 110% sredstev državnega proračuna, pa še Ukrajino in amazonski deževni gozd obnavljate sami, za gasilce pa ti sam prispevaš več kot jaz v celem življenju, čeprav sem jaz samo lani za gasilce prispeval več, kot si ti v celem svojem življenju zaslužil (ergo, očitno jih financiraš z (ne)zasluženim (ukradenim) denarjem in se s tem še hvališ).

Gregor P je izjavil:

jernejl je izjavil:

torej nepremičnin je dovolj, in osebno menim da če je naš cilj ohranitev narave da je omejevanje gradenj way to go.
Neumnost. Večkrat smo že povedali, da za potrebe strehe nad glavo ne rabimo pozidati niti 0,5% površine slovenije. Če je dejansko cilj ohranitev narave, naj se omejuje nepotrebne gradnje (druge, tretje, prazne nepremičnine), ne pa, da se to spodbuja, na drugi strani pa se mladim meče polena pod noge, ko bi želeli iti na svoje in si ustvariti družino. In namesto da bi živeli v novi, energetsko učinkoviti hiši, in imeli blizu do službe, morajo živeti v starih bajturinah, za kurjavo porabiti bistveno več energije in potem vsak dan zasmraditi še pol slovenije, da pridejo na šiht. Vse to je pa res ekstremno naravnano k ohranitvi narave.
... v Triglavskem narodnem parku ti pač ne bomo pustili, da si boš kar tako postavil hišo a ne, pa če se na glavo postaviš>:D

Bolj je problematično, da sploh pustijo gradnjo tam, kjer jo v bistvu ne bi smeli glede na zgodovinske podatke poplavljanja območja, pod/v hrib (še posebej ne, ko so nad tem, posekali vsa drevesa) ipd.:8)
Brez skrbi, mladi pari si ne bodo postavljali strehe nad glavo v TNP, ker rabijo bolj praktično lokacijo, kjer so blizu vrtec, šola, šiht... TNP je bolj zanimiva lokacija za bogate, ki imajo preveč denarja in ga pretvarjajo v zidove, katerih v resnici ne rabijo, ker jih že imajo. Je pa to, da bodo mladi množično hodili živet v severno triglavsko steno in na gladino bohinjskega jezera ter bodo pozidali 95% površine slovenije in kmetovanje zategadelj ne bo več mogoče, velikokrat uporabljen neargument, zakaj jim je treba metati polena pod noge in jim onemogočati pridobitev prostora za gradnjo strehe nad glavo in ustvarjanja družine.
Posledica je pa ta, da je mladih (slovencev) vse manj, in ker se stari vseeno ne želijo odpovedati servisu brisanja riti, se slovence pač nadomešča z migranti iz tretjih držav, za katere je naš standard še sprejemljiv. Če bo šlo tako naprej, bodo čez nekaj generacij ljudje iz drugačnih okolij in kultur v večini in se bodo potem oni odločali, kako se bo takrat živelo in kaj bo dovoljeno in kaj ne.

user4683 ::

jernejl je izjavil:

user4683 je izjavil:

Ali pa če bi nehali fantazirati z nekimi birokratskimi komplikacijami, ki jih je nemogoče učinkovito preverjati in lepo vse nepremičnine obdavčili enako, brez izjem.
Za vse morajo veljati enaka pravila in vsem enaka olajšava. Tako, kot imajo to rešeno v drugih razvitih kapitalističnih državah. Če tam lahko poberejo bistveno več davkov od nepremičnin, ni treba fantazirati, da pa je to pri nas čisto drugače in neizvedljivo. Seveda to niti približno ne pomeni, da se bo za vsako nepremičnino plačeval enak davek.

Zakaj ne? Kaj točno je narobe s tem, da so vsa stanovanja in hise obdavceni enako, lastnik pa ima potem neko dovolj visoko postavljeno splosno olajsavo, da ravno ne crkne ce zivi v povprecni nepremicnini brez drugih dohodkov? Razen ce si zaljubljen v kopiranje cisto vsake tuje birokratske neumnosti, samo da na forumu dokazes nek svoj prav?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

user4683 je izjavil:

Zakaj ne? Kaj točno je narobe s tem, da so vsa stanovanja in hise obdavceni enako, lastnik pa ima potem neko dovolj visoko postavljeno splosno olajsavo, da ravno ne crkne ce zivi v povprecni nepremicnini brez drugih dohodkov? Razen ce si zaljubljen v kopiranje cisto vsake tuje birokratske neumnosti, samo da na forumu dokazes nek svoj prav?

Bolj verjetno je, da ti fantaziraš o nekih rešitvah, ki ne delujejo nikjer drugje, samo da na forumu dokažeš nek svoj prav, namesto da bi se zgledoval po sistemih, ki delujejo v uspešnejših državah.

Ne bos verjel, ta sistem uporabljajo tudi nekatere druge uspesnejse drzave.

Ne razumem, kaj je sploh tvoj point. Najprej rečem, da naj se zgledujemo po drugih razvitih državah, ti se pritožuješ, da to pa ne, na koncu pa pribiješ, da se je treba zgledovati po drugih razvitih državah? :))

Utk ::

Ja, v ZDA se ti olajšava celo prenaša od dohodnine v nepremičninski davek in obratno, ampak naš vrli "ekonomist" ne bi tega kopiral, on bi vzel samo max od nepremičninskega davka v ZDA in max dohodnine v Nemčiji in lestvico dohodnine iz Albanije. Tako se ne mormo it.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

jernejl je izjavil:

Ne razumem, kaj je sploh tvoj point. Najprej rečem, da naj se zgledujemo po drugih razvitih državah, ti se pritožuješ, da to pa ne, na koncu pa pribiješ, da se je treba zgledovati po drugih razvitih državah? :))

Ne, TI mene obtozujes, da moja resitev ne deluje nikjer na svetu, na kar sem ti odgovoril, da ne rabis bit zaljubljen v poljubne birokratsko zablodo neke tuje idilicne drzave, samo zato, da imas na forumu svoj prav, zato ker obstajajo precej enostavnejse resitve. Tudi v tujini. Lahko pa mi pokazes kje sem rekel, da so (vse) tuje resitve zanic?

Zanic so ideje z nestetimi izjemami.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Ja, v ZDA se ti olajšava celo prenaša od dohodnine v nepremičninski davek in obratno, ampak naš vrli "ekonomist" ne bi tega kopiral, on bi vzel samo max od nepremičninskega davka v ZDA in max dohodnine v Nemčiji in lestvico dohodnine iz Albanije. Tako se ne mormo it.

Ja, v ZDA uporabljajo različne olajšave (tudi več različnih, recimo za upokojence in še kaj) in različne stopnje obdavčitve tudi znotraj posameznih zveznih držav, ampak naš vrli neekonomist ne bi tega kopiral, on bi za vse enako, on bi vzel samo min nepremičninskega davka albanije. Tako se ne mormo it.

user4683 je izjavil:

jernejl je izjavil:

Ne, TI mene obtozujes, da moja resitev ne deluje nikjer na svetu, na kar sem ti odgovoril, da ne rabis bit zaljubljen v poljubne birokratsko zablodo neke tuje idilicne drzave, samo zato, da imas na forumu svoj prav, zato ker obstajajo precej enostavnejse resitve. Tudi v tujini. Lahko pa mi pokazes kje sem rekel, da so (vse) tuje resitve zanic?
Ravno nasprotno, jaz sem povedal, da zgledovanje po tujini nikakor ne pomeni, da se mora za vsako nepremičnino plačevati enak davek, nakar si se pritožil, zakaj pa ne, in nadaljeval z idejami o neštetih izjemah.
Čeprav je jasno, da praktično povsod poznajo olajšave ali celo več njih, večinoma tudi progresivne lestvice ali pa različne lestvice za različne primere.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Ne, jaz bi najprej odvzel diplome vsem ekonomistom, ki so je dobili v istem kiosku kot ti.

Nihce tudi ni predlagal, da vzamemo cisto vse birokratske zablode naroda z najbolj kompleksno davcno zakonodajo na svetu. Je pa njihova osnovna ideja boljsa kot prvi osnutek nase vlade. Se boljsa pa je recimo nam bliznja Svica in njihov davek na premozenje. Ampak tudi tukaj bi nasi politiki verjetno uvedli neke odbitke za "neugodno visoko ocenjene" nepremicnine v LJ in Obali.

Utk je izjavil:

Ne, jaz bi najprej odvzel diplome vsem ekonomistom, ki so je dobili v istem kiosku kot ti.
O tem ne morete soditi tisti, ki so vam starši kupili osnovnošolsko spričevalo.

user4683 je izjavil:

Nihce tudi ni predlagal, da vzamemo cisto vse birokratske zablode naroda z najbolj kompleksno davcno zakonodajo na svetu.
Zakaj se potem pritožuješ nad neštetimi izjemami, če tega ni nihče predlagal? A to počnete kar tako na zalogo, samo zato, da ste proti spremembam in raje gledate trenutni zakon, kjer revež za vikend plačuje davek od premoženja, bogataš ki kupi celo nadstropje šelenburga pa ne? :))

Ampak tudi tukaj bi nasi politiki verjetno uvedli
Aha, kot pravim zgoraj, kritizirate na zalogo, samo zato, da bi ohranili status quo. Nekonkurenčno in zastarelo ureditev, ki spodbuja neproduktivnost.

Zgodovina sprememb…

jernejl je izjavil:

Utk je izjavil:

O tem ne morete soditi tisti, ki so vam starši kupili osnovnošolsko spričevalo.

user4683 je izjavil:

Nihce tudi ni predlagal, da vzamemo cisto vse birokratske zablode naroda z najbolj kompleksno davcno zakonodajo na svetu.
Zakaj se potem pritožuješ nad neštetimi izjemami, če tega ni nihče predlagal? A to počnete kar tako na zalogo, samo zato, da ste proti spremembam in raje gledate trenutni zakon, kjer revež za vikend plačuje davek od premoženja, bogataš ki kupi celo nadstropje šelenburga pa ne? :))

Ampak tudi tukaj bi nasi politiki verjetno uvedli
Aha, kot pravim zgoraj, kritizirate na zalogo, samo zato, da bi ohranili status quo. Nekonkurenčno in zastarelo ureditev, ki spodbuja neproduktivnost.

Komentar se je nanasal na Utk, ki je zgolj omenil sistem olajsav. Nihce od nas (oz naju z Utkjem) ni govoril nic o izjemah. Ti si potem ven privlekel birokratske zablode, ker ocitno tripas nanje, nisi pa sposoben priznati, da se da nekatere stvari implementirati tudi brez zbirokratiziranost, ki je v mnogih davcnih sistemih vecinoma posledica desetletij sprememb in dopolnitev. Vcasih je fino ce lahko kaksno stvar napises tudi na prazen list.

Za "kritiziranje na zalogo" pa niti ne rebim lastne domisljije, lahko samo pogledamo razmisljanje trenutnih poslancev:
https://www.zurnal24.si/slovenija/vroca...

Zgodovina sprememb…

Ko si že omenil Švico: tudi oni imajo progresivno lestvico in olajšave (različne med kantoni in tudi znotraj kantonov za različne scenarije). In v davek se všteva celotno premoženje, ne samo nepremičnine; še več, tudi npr. nepremičnine v tujini vplivajo na davčno stopnjo. Ko sem enkrat tukaj omenil, da bi lahko pri davku upoštevali tudi nepremičnine v tujini (na hrvaškem ima kar precej slovencev nepremičnine), je bil cel halo, da to pa ne :))
Se pa strinjam s tem, da so lahko švicarji dober zgled - tudi če pogledamo koliko davka od premoženja poberejo glede na BDP, so precej visoko, nad povprečjem OECD, mi pa skoraj pri dnu. Težko bi pa pri nas naredili tak skok kar naenkrat, ker se bo pojavilo preveč anomalij, zato je treba davek dvigovati postopoma (in ga prilagajati v smeri švicarskega modela), da se ljudje lahko prilagodijo.

Zgodovina sprememb…

Halo je bil zarad tega kako to v praksi izvest, če pa še za slovenske tega niso sposobni.
In iz odgovorov poslancev in vlade je itak jasno, da se ta vlada tega ne bo niti začela lotevat.

jernejl je izjavil:

Ko si že omenil Švico: tudi oni imajo progresivno lestvico in olajšave (različne med kantoni in tudi znotraj kantonov za različne scenarije). In v davek se všteva celotno premoženje, ne samo nepremičnine; še več, tudi npr. nepremičnine v tujini vplivajo na davčno stopnjo. Ko sem enkrat tukaj omenil, da bi lahko pri davku upoštevali tudi nepremičnine v tujini (na hrvaškem ima kar precej slovencev nepremičnine), je bil cel halo, da to pa ne :))
Se pa strinjam s tem, da so lahko švicarji dober zgled - tudi če pogledamo koliko davka od premoženja poberejo glede na BDP, so precej visoko, nad povprečjem OECD, mi pa skoraj pri dnu. Težko bi pa pri nas naredili tak skok kar naenkrat, ker se bo pojavilo preveč anomalij, zato je treba davek dvigovati postopoma (in ga prilagajati v smeri švicarskega modela), da se ljudje lahko prilagodijo.

Precej dobro poznam njihov sistem. Imajo tudi vso pravico, da ga zakomplicirajo po lastnih zeljah. Kljub temu pa je osnovna mehanika ena izmed enostavnejsih in zelo enostavna za razumeti in tezka za izigravanje. Ne pa skropucalo, ki ga je pripravila vlada, ti pa si ga tako veselo zagovarjal z "boljse kot nic" (pa se to se je izkazalo da niti ni bil boljsi kot nic). "Boljse kot nic" je odlicna osnova za desetletja popravkov in zakonski spaget, ki mu hitro noben ne zna vec slediti.

Jaz in Utk (pa se kdo) pa zagovarjava uvedbo sistema, ki ne bi bil zgolj "boljse kot nic". Pa skaci v luft s svojim "vi navijate za status quo" kolikor ti noge dajo.

Utk je izjavil:

Halo je bil zarad tega kako to v praksi izvest, če pa še za slovenske tega niso sposobni.
Izvedba tega sploh ni problematična, evidence nepremičnin so dobre, davčni podatki se tudi izmenjujejo med državami in pri obdavčitvi dohodkov se že dolgo upoštevajo tudi dohodki iz tujine. Pravzaprav je nepremičninski davek med vsemi davki najlažje pobrati in najtežje se mu je izogniti. Tako da, če govorimo o tem, da bi povečali obdavčitev premoženja in na ta račun zmanjšali nekatere druge davke, bi bilo pobiranje davkov kvečjemu lažje in bolj učinkovito.
Zatorej tu sploh ne gre za sposobnost, ampak za politično voljo. Če bi bila, bi tak davek lahko že davno imeli. Ker je ni, ga pač nimamo. Očitno so lobiji tistih, ki živijo od premoženja, močnejši od tistih, ki delajo in ustvarjajo. Na dolgi rok se pa s tem seveda dela ekonomska škoda in zaostanek v primerjavi z drugimi razvitimi državami.

user4683 je izjavil:

Jaz in Utk (pa se kdo) pa zagovarjava uvedbo sistema, ki ne bi bil zgolj "boljse kot nic". Pa skaci v luft s svojim "vi navijate za status quo" kolikor ti noge dajo.
Ravno nasprotno, vidva zagovarjata sistem, ki ne deluje nikjer na svetu in ga tudi pri nas nikdar ne bo, in to samo zato, ker sta proti spremembam in vama trenutna socialistična ureditev ustreza. Iz enakega razloga sta potem tudi proti vsakemu sistemu, ki bi bil boljši od obstoječega.

Zgodovina sprememb…

jernejl je izjavil:

Utk je izjavil:

Izvedba tega sploh ni problematična, evidence nepremičnin so dobre, davčni podatki se tudi izmenjujejo med državami in pri obdavčitvi dohodkov se že dolgo upoštevajo tudi dohodki iz tujine.

Hrvaška nima ocen vrednosti nepremičnin. Prej bo državljanska vojna kot pa da jih ocenijo. Brez tega pa si težko izmenjuješ neke uporabne podatke o nepremičninskem premoženju.

Zgodovina sprememb…

Trdiš, da se švicarjem po njihovi zakonodaji upošteva samo premoženje v tujih državah, kjer se uporablja neka tvoja definicija ocene vrednosti nepremičnin? :))

Glede na to, da imamo več lastniških stanovanj kot večina zahoda, pa tudi dražje niso, naš sistem nič bolj ne deluje kot ne deluje niti njihov. Zato ga ni smiselno na slepo kopirat.
Če v Nemčiji niti polovica ne more prit do svojga stanovanja, pa se ne sekirajo, zakaj se bi mogli mi.
Nam bi pa prav prišel davek, ki bi BISTVENO zmanjšal obdavčitev dela, ampak ti tega nočeš. Ti hočeš davek na premoženje, ki bo zmanjšal davek na delo v rangu 100 evrov in manj letno. To je brez veze in škoda zapravljat 5 min časa za to.

jernejl je izjavil:

Trdiš, da se švicarjem po njihovi zakonodaji upošteva samo premoženje v tujih državah, kjer se uporablja neka tvoja definicija ocene vrednosti nepremičnin? :))

Ne, nisem tega rekel. Znas brati? Lahko nas tudi razsvetlis, kako točno švicarji ovrednotijo Hrvaško vikendico nekega Hansa. hint: Je ne. Hans sam prijavi neko vrednost, ki pa ima lahko s trenutno trzno bolj malo skupnega. Hans bo mogoce se kdaj zaokrozil navzgor, Slovenec nikoli.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Nam bi pa prav prišel davek, ki bi BISTVENO zmanjšal obdavčitev dela, ampak ti tega nočeš.
Neumnost. Če povečamo obdavčitev premoženja, lahko za natanko toliko zmanjšamo obdavčitev dela, oziroma še malenkost več, ker bi tak davčni premik povišal BDP. To je v bistvu edino matematično smiselno.

Ti hočeš davek na premoženje
Ti hočeš od premoženja pobrati takih 100 milijonov, da boš z njimi lahko nadomestil 2 milijardi manj pobranih davkov od dohodka. Ker sta dve milijardi evrov pri dohodkih enaki sto milijonom evrov pri premoženju. Matematiko v osnovni šoli si seveda prešprical, to tako že vemo.

user4683 je izjavil:

jernejl je izjavil:

Ne, nisem tega rekel. Znas brati? Lahko nas tudi razsvetlis, kako točno švicarji ovrednotijo Hrvaško vikendico nekega Hansa. hint: Je ne. Hans sam prijavi neko vrednost, ki pa ima lahko s trenutno trzno bolj malo skupnega. Hans bo mogoce se kdaj zaokrozil navzgor, Slovenec nikoli.
Si se moral poslužiti nekega mita, kako samo slovenci poskušamo plačati čim manj davkov, drugje si pa namislijo še malo več premoženja in dohodkov za prijavo davčnemu organu, da bodo ja plačali čim več davkov :)) In da zaradi tega pri nas nima smisla pobirati davkov, ki jih lahko učinkovito pobiramo.
Zdaj, če bi bil to res tako specifični slovenski problem, pa seveda ni, se pač od lastnikov nepremičnin v tujini terja dokazila o vrednosti. To sploh ni noben problem. Če bi to bil tako velik problem, bomo pač zaposlili 1000 dodatnih inšpektorjev oziroma cenilcev, ki bodo zaradi množičnih poskusov prevar imeli zelo visoko dodano vrednost in bodo v proračun prinesli ogromno denarja.
Lahko nas pa razsvetliš, kako švicarji preverjajo davčne prevare. In prihrani si tipkovnico in nam ne utrujaj s hinti, da jih ne.

Zgodovina sprememb…

Če bi bilo to tako enostavno in oh in sploh, kot si zgoraj namignil da je (izmenjava podatkov ftw) bi imeli cel kup držav, ki to delajo. Pa jih nimamo.

In ja, povsem tipicno za vas, when all else fails, throw more money at it. Nima veze koliko stane. ;((

Sarkazem o zaokrozevanju navzgor bodo verjetno ujeli vsi, razen tebe. O postenih Slovencih pa tole:
 Siva ekonomija

Siva ekonomija

Zgodovina sprememb…

user4683 je izjavil:

Če bi bilo to tako enostavno in oh in sploh, kot si zgoraj namignil da je (izmenjava podatkov ftw) bi imeli cel kup držav, ki to delajo.
V resnici je pri obdavčitvi prihodkov (izmenjava podatkov ftw) vsaj v evropi to standardna praksa.
Ampak hej, morda boš pa zdaj začel razlagat, kako so švicarji v resnici neumni in da je njihov sistem obdavčitve slab. :))

In ja, povsem tipicno za vas, when all else fails, throw more money at it. Nima veze koliko stane. ;((
Ravno nasprotno. Davek od nepremičnin spada med tiste davke, ki jih je moč najbolj učinkovito pobirati in se mu je najtežje izogniti... jaz predlagam, da se tega pobere več na račun drugih davkov, ti pa se zavzemaš za status quo, kjer se po nepotrebnem denar meče stran za manj učinkovit nadzor drugje.

Če pa govorimo o premoženju v tujini: tvoj mitološki scenarij izgleda tako, da bi 90% Janezov, ki ima vikende na hrvaškem, FURSu prijavilo vrednost 10 evrov, nadzor bi pa pri vseh po vrsti pokazal, da je vse OK in bi nadzor bil samo proračunski strošek, koristi od njega pa nobene. Jasno je, da ta scenarij ne more biti dlje od resnice.
Resnica je namreč taka, da več kot je kršitev, bolj se nadzor splača, ker se lahko pobere več davkov in več kazni. In če bi ugotovili, da je kršitev veliko in nadzorniki vsak dan poberejo toliko davkov in kazni, kot nas košta en mesec njihovega delovanja, potem se nadzor splača. Lahko se ga še poveča, dokler se ne doseže optimuma, ko bo kršitev manj in dodaten nadzor ne bo več prinašal neto koristi.
Razumem pa, da je take preproste logične koncepte težko razložiti takim kot si ti, ki vam je logika španska vas.

O postenih Slovencih pa tole:
 Siva ekonomija

Siva ekonomija

Kakšno vezo ima to z nepremičninskim davkom, razen nobene? Bodo ljudje na črno kupovali in gradili ter skrivali hiše in zemljišča v kleteh ali pod kovtri, da jih nihče ne bo našel? :))

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

No pa saj to je cisto lepo da se kregate zgolj o tem kaksen davek na nepremicnine bi imeli in ne ce bi ga imeli (tak enostavni generalni al tak z polno izjem).

Je sicer res da nasa drzava ponavadi izbere opcijo z veliko izjem in mutenja namesto preproste opcije, ki se ji je tezko izognit in ima vecji ucinek.

In zal tudi dolocen del populacije podpira mutenje z izjemami, takle imamo :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Če povečamo obdavčitev premoženja, lahko za natanko toliko zmanjšamo obdavčitev dela, oziroma še malenkost več, ker bi tak davčni premik povišal BDP.

Sem napisal že stokrat, če 100,000 nepremičnin obdavčiš s 1000 evri davka več kot danes, pomeni to 100 evrov letno na zaposlenega manj dohodnine. Pa tudi teh dodatnkh 100,000 nepremičnin bo prekleto težko najt in jih obdavčit z jurja.
Nikjer nisi še povedal kje bi dobili še 10x več od tega, da bi lahko zmanjšali dohodnino za recimo jurja letno. Ker 100 evrov na leto ne bo vplivalo na nič. Jurja letno bi bilo vsaj nekaj malega, pa še zmeraj bi bli med najbolj odavčenimi. Kje dobit 2, 3 jurje letno, da bi prišli v neko povprečje, je pa sploh science fiction. Če ima 85% ljudi svojo in eno nepremičnino, in te nočeš obdavčit, bo pač težko od ostalih 15% pobrat ne vem kaj. To res ne bi smelo bit težko za razumet. Razen failanemu ekonomistu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Mato989 ::

Ti hočeš od premoženja pobrati takih 100 milijonov, da boš z njimi lahko nadomestil 2 milijardi manj pobranih davkov od dohodka. Ker sta dve milijardi evrov pri dohodkih enaki sto milijonom evrov pri premoženju. Matematiko v osnovni šoli si seveda prešprical, to tako že vemo.

Ja in če ne moremo pobrati več je brezveze da pobiramo... kriv si pa ti z olajšavami...

Sem napisal že stokrat, če 100,000 nepremičnin obdavčiš s 1000 evri davka več kot danes, pomeni to 100 evrov letno na zaposlenega manj dohodnine. Pa tudi teh dodatnkh 100,000 nepremičnin bo prekleto težko najt in jih obdavčit z jurja.
Nikjer nisi še povedal kje bi dobili še 10x več od tega, da bi lahko zmanjšali dohodnino za recimo jurja letno. Ker 100 evrov na leto ne bo vplivalo na nič. Jurja letno bi bilo vsaj nekaj malega, pa še zmeraj bi bli med najbolj odavčenimi. Kje dobit 2, 3 jurje letno, da bi prišli v neko povprečje, je pa sploh science fiction. Če ima 85% ljudi svojo in eno nepremičnino, in te nočeš obdavčit, bo pač težko od ostalih 15% pobrat ne vem kaj. To res ne bi smelo bit težko za razumet. Razen failanemu ekonomistu.

Koliko nepremičnin je v SLO? Nekje sem prebral da je v SLO cca 850k nepremičnin? To drži? So vštete v to tudi proizvodne hale, cerkve itd???

Če maš 850k nepremičnin z povprečnih davkom 1k letno je to 850mil letno... in če bi za toliko ali kak mil več znižali dohodnino bi bilo to to...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

urli ::

Potrebno bi se bilo pogovarjati o tem, kako povišati produktivnost, dodano vrednost na zaposlenega, kaj narediti, da bomo imeli več visoko tehnoloških podjetij, da bomo zanimivi za tuje investitorje itd. seveda je pa jasno, da je slo-tech domet pametnjakovičev tale - "hej, nimam nepremičnine, godi se mi huda krivica. Gremo obdavčiti premoženje (zlobnih pra.scev) bogatih, da bi lahko jaz, bogi revček, živel na tujih žuljih".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()

jernejl je izjavil:

user4683 je izjavil:

Če bi bilo to tako enostavno in oh in sploh, kot si zgoraj namignil da je (izmenjava podatkov ftw) bi imeli cel kup držav, ki to delajo.
V resnici je pri obdavčitvi prihodkov (izmenjava podatkov ftw) vsaj v evropi to standardna praksa.

Nihče ni govoril o izmenjavi podatkov o dohodkih. No, razen tebe, da narediš budalo iz sebe ko zmanjka argumentov.

jernejl je izjavil:

Ravno nasprotno. Davek od nepremičnin spada med tiste davke, ki jih je moč najbolj učinkovito pobirati in se mu je najtežje izogniti... jaz predlagam, da se tega pobere več na račun drugih davkov, ti pa se zavzemaš za status quo, kjer se po nepotrebnem denar meče stran za manj učinkovit nadzor drugje.

Če pa govorimo o premoženju v tujini: tvoj mitološki scenarij izgleda tako, da bi 90% Janezov, ki ima vikende na hrvaškem, FURSu prijavilo vrednost 10 evrov, nadzor bi pa pri vseh po vrsti pokazal, da je vse OK in bi nadzor bil samo proračunski strošek, koristi od njega pa nobene. Jasno je, da ta scenarij ne more biti dlje od resnice.

Ja matematika odlično deluje, če Janezi prijavljajo 10eur vredne nepremičnine v tujini.

jernejl je izjavil:

O postenih Slovencih pa tole:
 Siva ekonomija

Siva ekonomija

Kakšno vezo ima to z nepremičninskim davkom, razen nobene? Bodo ljudje na črno kupovali in gradili ter skrivali hiše in zemljišča v kleteh ali pod kovtri, da jih nihče ne bo našel? :))

Zgolj to, da je davčna kultura v Švici 4x boljša kot v Sloveniji. Malenkost, ko govoriš o tem, da boš njihove vikende po tujini lovil z inšpektorji, ki jih boš zaposlil za en mesec.

Torej boš povedal zakaj skoraj nobena država ne obdavčuje nepremičnin v drugi državi, če pa je tako enoatavno in učinkovito? Ali boš spet prešaltal na dohodke?

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

user4683 je izjavil:

Zgolj to, da je davčna kultura v Švici 4x boljša kot v Sloveniji. Malenkost, ko govoriš o tem, da boš njihove vikende po tujini lovil z inšpektorji.

Zadnjič govorim z enim Albancem, ki je več let delal v Švici in je sedaj prišel delat v Slovenijo. Zaslužek v Švici je bil zelo dober, ampak pravi, da je pri nas bolje. Pri nas zasluži praktično enako kot v Švici, ob tem, da je tu vse precej ceneje. Kako je to možno? Enostavno. Pri nas Furs gleda v zrak in vsi ti privatniki večino delajo brez računov. Kaj takega si v Švici ne upajo.

Sicer pa tisti, ki menite, da so pri nas nepremičnine drage lahko v Albaniji v kraju Saranda dobite 70 m2 velik apartma za 70.000 €. Kot je videti, ima ta kraj lepe plaže, s pogledom na otok Krf, do katerega vozijo trajekti. Kdor je v penziji, bo z našo pokojnino tam po moje čisto solidno živel. Morda je smiselno, da se začnete učiti Albansko. Albanci masovno romajo k nam, naši upokojenci pa bi morda lahko začeli k njim.

kriptobog ::

dronyx je izjavil:

user4683 je izjavil:

Zgolj to, da je davčna kultura v Švici 4x boljša kot v Sloveniji. Malenkost, ko govoriš o tem, da boš njihove vikende po tujini lovil z inšpektorji.

Zadnjič govorim z enim Albancem, ki je več let delal v Švici in je sedaj prišel delat v Slovenijo. Zaslužek v Švici je bil zelo dober, ampak pravi, da je pri nas bolje. Pri nas zasluži praktično enako kot v Švici, ob tem, da je tu vse precej ceneje. Kako je to možno? Enostavno. Pri nas Furs gleda v zrak in vsi ti privatniki večino delajo brez računov. Kaj takega si v Švici ne upajo.

Sicer pa tisti, ki menite, da so pri nas nepremičnine drage lahko v Albaniji v kraju Saranda dobite 70 m2 velik apartma za 70.000 €. Kot je videti, ima ta kraj lepe plaže, s pogledom na otok Krf, do katerega vozijo trajekti. Kdor je v penziji, bo z našo pokojnino tam po moje čisto solidno živel. Morda je smiselno, da se začnete učiti Albansko. Albanci masovno romajo k nam, naši upokojenci pa bi morda lahko začeli k njim.

Problem Balkana na stara leta je slabo zdravstvo. Od frenda starsa sta iz Bosne, med delom tu, sta dol zgradila hiso, oz. bolj vilo. Pa zdaj ko sta v penziji on noce dol, ker je zdravstvo tako v kurcu.

dronyx ::

kriptobog je izjavil:

Problem Balkana na stara leta je slabo zdravstvo. Od frenda starsa sta iz Bosne, med delom tu, sta dol zgradila hiso, oz. bolj vilo. Pa zdaj ko sta v penziji on noce dol, ker je zdravstvo tako v kurcu.

Ja, drži. To je bil tudi moj glavni pomislek, kje so slabosti te ideje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()
««
391 / 747
»»