» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
332 / 831
»»

OneYellow ::

Mato989 je izjavil:

Če iščeš nekaj za 150k lahko že kupiš kje v SLO... zdaj če pa iščeš v LJ, Kranju itd... pa orenk kvadratov pol pa ja...

Ampak dvomim da boš videl kje kaj pametnega za 150k.

Realno če lahko daješ 25k na stran imaš v 4 letih 100k
tak da ti si rešen

V bistvu so šle v zadnjih 4 letih cene tudi za 100k gor, tako da v bistvu bo lahko čez 4 leta na istem kot je danes. Glede na napovedi na tem forumu, da bodo šle nepremičnine vsaj 20% letno gor (v neskončnost), sploh ni rešen. :)

Mato989 ::

OneYellow je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Če iščeš nekaj za 150k lahko že kupiš kje v SLO... zdaj če pa iščeš v LJ, Kranju itd... pa orenk kvadratov pol pa ja...

tak da ti si rešen

V bistvu so šle v zadnjih 4 letih cene tudi za 100k gor, tako da v bistvu bo lahko čez 4 leta na istem kot je danes. Glede na napovedi na tem forumu, da bodo šle nepremičnine vsaj 20% letno gor (v neskončnost), sploh ni rešen. :)

Aha, hočeš rečt da ni v SLO 1 nepremičnine ki ni zrastla 100k v 4 letih?

BULLSHIT... če nekdo lahko prihrani dejansko 25k na LETO... in ima hkrati vsaj nekaj 10k (50k+) prihranjeno bo lahko v 4 letih praktično kjerkoli v SLO z izjemo parih nepremičnin kupil nepremičnino... ob pogoju da bo takrat imel enake prihodke kot v letih ko je lahko 25k prihranil...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

aviator ::

Mato989 je izjavil:

tak da ti si rešen

Ribnica, Cerknica. In se 2 zdravi roki imam tako, da mi kaka kmetija z malo gozda cist pase. Tukej je dost materiala za odmret. Dobra stvar je, da ce si dovolj stran z veliko parcelo se losas boomerskih mejasov, ki jih fases v kaksnem Naklem.

Ljudje drzijo z hripavim glasom na zadnje hlape vse k sebi.

Zakaj bi se stulil v LJ?Tam bom mulariji pomagal za boljsi start s kakim fletom.

Sej to, da bo Lj drzala ceno verjamem. A 45 min stran se bodo najdle lepe kupcije za smesen denar. Ki jih zdaj ni.

Drugace pa verjemi niso vse masarde polne.
Pa tudi veliko teh boomerjev mlajse generacije bo odjadralo proti morju. Florida scena.

Se moj tata, ki je cisti kmetavz sanja o gliserju in stanovanju na morju.

Ko se mali odseli in babica oddide k pocitku ne dvomim, da bo prodal in se odsel napihovat na obalo. Zdj ga je se malo strah xd. Boomerji dajo veliko na to kaj bodo rekli starsi, tudi ce so 90+ in vsi dementni.

Jaz pa dvomim da bo nek konkreten padec, razen za nezaželjene lokacije, tam bi pa znalo past 25%...

Jaz vem kdaj se bo nepremičninski balon sesul... tam okrog leta 2050... takrat bo obnemoglo in pomrlo 99% tistih ki so se rodili do leta 1960 in tudi velika večina onih ki so se rodili do 1970... in potem bo zazevala praznina če ne bo masovnega priseljevanja relativno ok stoječih ljudi.

Ampak padec leta 2050 danes 30 letniku ne pomaga čisto nič.

Utk ::

Pozabljaš da bo leta 2050 počasi čas za podret praktično vse kar je bilo zgrajeno v Jugoslaviji, ali pa vsaj pred letom 80. Tudi kak blok bo padel. To ni malo dela.

nejc_nejc ::

Utk je izjavil:

Pozabljaš da bo leta 2050 počasi čas za podret praktično vse kar je bilo zgrajeno v Jugoslaviji, ali pa vsaj pred letom 80. Tudi kak blok bo padel. To ni malo dela.

???

Utk je izjavil:

Koliko bajt smo podrli s srednjeveskih sredisc

Jaz vidim da bajte se danes stojijo ki so bile postavljene 1800 ipd na Ptuju

Vidiš že vidiš, samo živet noče nihče v njih.

Utk je izjavil:

Vidiš že vidiš, samo živet noče nihče v njih.

Seveda ne ampak ne zato ker ni bile za podret ampak ker glup vatuh dediscine arheoloske al kaj je ona opica z mbja ne pusti preuredotve stavb ker kao morajo ohranit ebako podobo in je preurejanje 3x drazje kot nezascitenih bajt

Tu je 90 postov tezave ne v tem kar ti mislis

Sori za typo sem na fonu

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Sej, tisto je realno za podret in na novo postavit, če bi resno hotel na tistem prostoru živet.
Jugoslovanske hiše iz 60ih ne bojo tako zaščitene. Niti bloki izpred ww2, ki imajo nekateri še lesene plošče vmes. Živet v tem pa ne bo hotel nihče. Da ne govorimo o potresih, oz protipotresni gradnji.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

LeQuack ::

Baja je izjavil:

perci je izjavil:

Utk je izjavil:

Normalno. Če je število kreditov v upadu, pomeni, da si ljudje manj kupujejo stanovanja, in ne veliko tvegamo, če rečemo, da večinoma to tisti, ki res potrebujejo stanovanje, ne pa da so se toliko zmanjšali krediti zdravnikom za šesto stanovanje. Torej je zdaj bistveno težje prit do stanovanja kot prej.

Tistim, ki imamo nekaj nasparanega, ne želimo pa 30 letnega mlinskega kamna okoli vratu, ne bo težje. Pod pogojem, da bodo šle cene malo dol.

cene dol, krediti gor, pa si na istem. razen če boš našparo za celoto.

Se pravi najbolj je zdaj prodat če imaš in potem kupit isto stanovanje čez 5 let nazaj.
Quack !

johnnyyy ::

Malidelničar je izjavil:

Zdaj se bo zelo videli, kateri mladi bi lahko obrat trga izkoristili. Tako kot nekateri 2008-2012, ki so nato takrat v dip-u kupili, ali pa celo tisti, ki so izkoristili stagnacijo 2012-2014/2015. V vsakem primeru bo sedaj višji polog velik faktor. Tisti mladi, ki imajo dober side hustle bodo tu na boljšem. Kakšni Slo-Tech IT-jevci, tehniki, inženirji. Že 10k iz tehničnega side hustla (kar je nizek izplen za SLO razmere) na leto v treh letih pomeni 30k samo iz side hustla in če to gre v polog poleg tradicionalnega kupčka, ki se nabira iz letne plače.

Problem padcev med 2009-2015 je bil predvsem v tem, ker je bilo v to maso zajetih ogromno nasedlih gradbenih projektov. Kot sem že večkrat dejal so se takrat Celovški dvori prodajali za 1400€/m², kar je bila nižja cena od starogradenj!! Vendar medijsko so bili CD na zelo slabem glasu, poleg tega pa (ne vem zaradi katerih razlogov) si lahko kupil stanovanje v CD le s kešem (ni šlo prek kredita). Tako, da če bi odštel te anomalije in slabo likvidnost bank (krediti) je vprašanje koliko so bile nepremičnine cenejše in bolj dostopne.

Višji polog oz. lastna sredstva so vedno velik faktor. A je potrebno gledati tudi iz druge smeri. Namreč pri nas v Sloveniji zelo veliko mladih dobi finančno injekcijo staršev ob nakupu stanovanja/hiše. In vsi ti so v precej boljšem položaju, kot nekdo, ki tega ne dobi.

vidko54 ::

na podlagi česa sklepate, da bodo cene šle samo navzgor in da cena novogradenj v LJ ne bo v naslednjem letu ali dveh padla za 10%? Ne rečem, na dolgi rok bodo cene višje, ampak nekakšna korekcija v letu ali dveh bi znala biti, potem pa zopet počasi navzgor. Če ima človek sedaj 300k, ki jih lahko skešira, vendar mu zmanjka 50 do 70k za kvadraturo v LJ, ki si jo želi, potem je mislim da prav, da tudi počaka eno leto ali dve, cene bodo v najslabšem primeru takrat še iste, verjetno pa malce nižje.

Če imaš zdaj denar in 5 stanovanj, ki ti ustrezajo, ok, čaki, če hočeš, ampak v realnosti, kolk jaz vem, je težko najt ENO stanovanje, ki ti res ustreza po vsem, in takemu stanovanju rečt i'll pass...ne vem če je pametno. Morda bo res čez eno leto ceneje, ampak morda ga pa sploh ne bo.

Mislim, v Ljubljani so napovedani raznorazni novi projekti, že sedaj ni vse pokupljeno v Kvartetu, Spektri.. gradila pa se bo še Urbana oaza v letošnjem letu, bežigrajska 5ka. Ampak, recimo, za 3-sobno stanovanje sedaj potrebuješ odšteti od 350 do 400k brez opreme.. kar je absurd in mislim, da se bodo cene vsaj malenkost(za 50k) zmanjšale. Če se pa to ne uresniči oziroma, da ne bo v naštetih blokih nič za kupiti, e pol ga je pa človek, ki čaka najebal.

CiClon ::

A kdo trdi, da cene ne bodo nikoli padle?

Problem je, da eni ne morejo/nočejo čakat.
Drugi problem pa je, da moraš dejansko kupit, ko pade. Ne pa da, ko pade za 10, čakaš da bo še več padlo itd.

No, to se strinjam. Če res, ampak res nujno ne potrebuješ, je sedaj najbolj neprimeren čas za nakup. Nakup novogradenj ali pa starih bo neprimerno boljši čez eno leto ali dve. Več boste dobili takrat, za dosti manj denarja. BTW, a je kdo gledal kaj novogradnje v LJ in ali se kdo zanima za nakup? Me zanima ali so cene glede na ohlajanje trga končne, ali pa se da igrati tržnico, kjer barantaš za ceno lubenice, če malce karikiram.

vidko54 je izjavil:

na podlagi česa sklepate, da bodo cene šle samo navzgor in da cena novogradenj v LJ ne bo v naslednjem letu ali dveh padla za 10%? Ne rečem, na dolgi rok bodo cene višje, ampak nekakšna korekcija v letu ali dveh bi znala biti, potem pa zopet počasi navzgor. Če ima človek sedaj 300k, ki jih lahko skešira, vendar mu zmanjka 50 do 70k za kvadraturo v LJ, ki si jo želi, potem je mislim da prav, da tudi počaka eno leto ali dve, cene bodo v najslabšem primeru takrat še iste, verjetno pa malce nižje.

Nepremičnine niso delnice, kjer so vse "enake", ampak je vsaka svoja zgodba. To da nepremičnine padejo za 10% pomeni, da je padla njihova povprečna vrednost katerega osnova je kvadratni meter. Poleg tega se podatki pridobijo/objavijo z zamikom. Tako je težko reči koliko so nepremičnine realno padle za tvoj primer, saj so manjše nepremičnine po kvadratu dražje kot večje in lahko nakup določenih stanovanj kazi statistiko.

To je podobno kot pri plačah, če povprečje pade za 10%, ni nujno da bo tvoja plača tudi padla, lahko celo naraste - pač si v branži ki je iskana in kjer so povprečne plače nad povprečjem vseh plač.

Če hočeš kupiti ugodno nepremičnino in to kar si želiš, ne čakaš. Danes začneš gledati po oglasih in ko dobiš pravo stanovanje, pač ponudiš manj oz. kolikor pač imaš oz. si pripravljen plačati. Oglaševane cene so v povprečju višje od prodajnih, kar pomeni, da se v povprečju vsak nakup za nekaj "zgliha". Koliko boš sam "zglihal" pa je odvisno od tebe kot kupca in tudi prodajalca. Če si vsaj malce specifičen lahko oz začetka iskanja do dejanske realizacije mine več kot 1 leto.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: johnnyyy ()

urli ::

vidko54 je izjavil:

V naši vukojebini pride na pol leta mogoče 1 kolikor toliko normalno stanovanje oz. še to ne. Kako naj bi se potem cene znižale, če je tkoj v vrst 10+ kandidatov? Edino kjer se še pogojno kaj dogaja je LJ in MB - sem naročen na obvestila in tu še prihajajo kakšna stanovanja, malo bolj izven je vse mrtvo. Ponudba nikakršna, če izvzamem 1-2 izjemi, se je v naši vukojebini nazadnje kaj novega gradilo za časa Tita. Sem upal, da bodo cene padle, a sem postal ultra pesimist, ker enostavno ni ponudbe.

johnnyyy je izjavil:

vidko54 je izjavil:

Nepremičnine niso delnice, kjer so vse "enake", ampak je vsaka svoja zgodba. To da nepremičnine padejo za 10% pomeni, da je padla njihova povprečna vrednost katerega osnova je kvadratni meter. Poleg tega se podatki pridobijo/objavijo z zamikom. Tako je težko reči koliko so nepremičnine realno padle za tvoj primer, saj so manjše nepremičnine po kvadratu dražje kot večje in lahko nakup določenih stanovanj kazi statistiko.

To je podobno kot pri plačah, če povprečje pade za 10%, ni nujno da bo tvoja plača tudi padla, lahko celo naraste - pač si v branži ki je iskana in kjer so povprečne plače nad povprečjem vseh plač.

Če hočeš kupiti ugodno nepremičnino in to kar si želiš, ne čakaš. Danes začneš gledati po oglasih in ko dobiš pravo stanovanje, pač ponudiš manj oz. kolikor pač imaš oz. si pripravljen plačati. Oglaševane cene so v povprečju višje od prodajnih, kar pomeni, da se v povprečju vsak nakup za nekaj "zgliha". Koliko boš sam "zglihal" pa je odvisno od tebe kot kupca in tudi prodajalca. Če si vsaj malce specifičen lahko oz začetka iskanja do dejanske realizacije mine več kot 1 leto.

Hja, kaj pa je potem ugodno? mislim, trenutno če nisi ravo milijonar, da se ti J*** za keš, potem v LJ ni ugodne opcije, kar se tiče novih gradenj in 70m2. Zdej, mudi se mi ne tako, bi pa rad v roku dveh let kupil v LJ novogradnjo, ki bo imela vse na dosegu roke. Že garaže so trenutno v teh novih stanovanjih 20k na parking. Pač silit sebe v nakup se mi trenutno zdi slabo, lahko pa da se jaz motim, pa se čez eno leto posipam s pepelo tukaj.

vidko54 je izjavil:

To je zato ker tu ne dojamete da je takih ki so tvoj primer mikro manjšina, morda par ljudi... A ti poznaš ogromno ljudi ki iščejo stanovanje in imajo na TRR 300k? Ali 250k? Ali vsaj 150k? Jaz ne poznam nobenga...

Poznam pa ogromno folka ki ima na TRR 10 ali 15k ampak taki tudi drugo leto ne bodo imeli 100k niti 50k, ampak mogoče 20k... stanovanja pa ne bodo padla iz 150k na 100k ampak morda na 137k v teh krajih...

Bistvo je da velika večina iskalcev nepremičnin nima niti 20% za polog, tudi če flet pade za 15% cena... če bi padlo za 30% bi morda kdo že imel...

Pač silit sebe v nakup se mi trenutno zdi slabo

Seveda se je silit v nakup slabo, ampak vsi tu pozabljate najbolj bistveno komponentu glede nakupa nepremičnine... to je ČAS... če si ti star 21 in imaš na TRR 30k in živiđš pri starih "for free" je logično da ne boš silil z nakupom...

Kaj pa če imaš partnerko staro 29, ti si 31, in bi rada imela otroka, ampak živita v najemu za 500EUR na mesec? Imata prihranjeno 25k, kaj pa potem... boš čakal 7 let z nakupom ker se ni smiselno "silit"?

Poznam en par malo starejša od mene, oba SŠ končala šla delat... sta imela 15k prihranjeno leta 2015 takrat sta bila stara 26 in 27 let... ampak ona dva sta čakala, ne bosta kupla za 70m2 za 57k letnik 1985 ker bo še padlo no še danes sta v najemu... in kaj se je zgodilo? Spušila sta 8 let...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Malidelničar ::

Mato989: Ampak a nisi ti govoril, da imajo mladi premalo pologa ker ne znajo planirat?

Glej, če si bral 'Torrenta' v najini zadnji debati v tisti drugi temi, je možno skupaj spravit večji polog. Dejansko sem ga tudi jaz in tudi moja ga je in ko sva dala oboje skupaj je bilo toliko, da sva imela kar nekaj manevrskega prostora. In v bistvu v situaciji zvišanih OM je planiranje za polog toliko pomembnejše.

Recimo a mladi res ne morajo narediti en ok polog za eno zadevo v, ajde Podravju (tudi če originalno niso od tam in bi planirali selitev), če naredijo sledeče:
1. Mlad par ima reativno zgodaj plan, da si bo nekaj skupaj ustvaril, torej skenslata podaljšano študentsko uživanje, alter-scena, večino potovanj in hitro dobita službo
2. Oba šparata
3. Na začetku izkoristita mama-hotel, potem ugodne študentske najeme s kolegi/kolegicami, ko se spoznata sta v čim bolj ugodnem najemu ali začasno ločeno pri starših
4. Skenslata ves luksuz (avto je cheap, mobi paketi cheap, internet cheap, vse priboljške skenslata, zmenki pač niso fancy restavracije in clubbing)
5. Vsaj on (če je Slo-Techovec ali STEM-kader) poizkuša zraven dobiti en side hustle, mogoče tudi ona, če je možno
6. Vztrajata, držita linijo, imata jasen plan
7. Gledeta nekaj realno dosegljivega (se pravi če LJ ni realna se ji odpovesta za v štartu), dolgo časa spremljata trg in ko je nekaj zanimivega takoj skočita in se odločita za tisto
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Malidelničar je izjavil:

Mato989: Ampak a nisi ti govoril, da imajo mladi premalo pologa ker ne znajo planirat?

Glej, če si bral 'Torrenta' v najini zadnji debati v tisti drugi temi, je možno skupaj spravit večji polog. Dejansko sem ga tudi jaz in tudi moja ga je in ko sva dala oboje skupaj je bilo toliko, da sva imela kar nekaj manevrskega prostora. In v bistvu v situaciji zvišanih OM je planiranje za polog toliko pomembnejše.

Recimo a mladi res ne morajo narediti en ok polog za eno zadevo v, ajde Podravju (tudi če originalno niso od tam in bi planirali selitev), če naredijo sledeče:
1. Mlad par ima reativno zgodaj plan, da si bo nekaj skupaj ustvaril, torej skenslata podaljšano študentsko uživanje, alter-scena, večino potovanj in hitro dobita službo
2. Oba šparata
3. Na začetku izkoristita mama-hotel, potem ugodne študentske najeme s kolegi/kolegicami, ko se spoznata sta v čim bolj ugodnem najemu ali začasno ločeno pri starših
4. Skenslata ves luksuz (avto je cheap, mobi paketi cheap, internet cheap, vse priboljške skenslata, zmenki pač niso fancy restavracije in clubbing)
5. Vsaj on (če je Slo-Techovec ali STEM-kader) poizkuša zraven dobiti en side hustle, mogoče tudi ona, če je možno
6. Vztrajata, držita linijo, imata jasen plan
7. Gledeta nekaj realno dosegljivega (se pravi če LJ ni realna se ji odpovesta za v štartu), dolgo časa spremljata trg in ko je nekaj zanimivega takoj skočita in se odločita za tisto

Seveda, samo jaz sem govoril o tem da bi čakal z nakupom ČE IMAŠ denar zato da bi profitiral par jurijov ali morebiti par 10k... ker s tem sprejemaš velik riziko.

Ne, večinoma ne morejo, problem je ravno faks... ker na koncu otročad študira do 25/26 leta, dela potem še 1-2 leti kr nekaj, in potem je star 27/28 let... pol bi pa rad pri 29tih kupil flet za otroka in mora bit 3 sobni 72m2+ ima pa našparano 2k, ker je po pol leta šihta prvo kupil nov avto ;)

vidko54 je izjavil:

Hja, kaj pa je potem ugodno? mislim, trenutno če nisi ravo milijonar, da se ti J*** za keš, potem v LJ ni ugodne opcije, kar se tiče novih gradenj in 70m2. Zdej, mudi se mi ne tako, bi pa rad v roku dveh let kupil v LJ novogradnjo, ki bo imela vse na dosegu roke. Že garaže so trenutno v teh novih stanovanjih 20k na parking. Pač silit sebe v nakup se mi trenutno zdi slabo, lahko pa da se jaz motim, pa se čez eno leto posipam s pepelo tukaj.

Kaj je ugodno je zelo relativno vprašanje. Za nekoga, ki bi rad imel garažo in ne more/noče hoditi po stopnicah, mu "ugodno" stanovanje v 4. štuku brez lifta in parkinga ni ravno ugodna opcija.

Z mojo sva za vsako nepremičninsko investicijo potrebovala vsaj 6 mesecev, da sva dobila malce občutka glede na lokacijo in trend. Šele potem sem začel dajati ponudbe in potem sem ugotovil, da šele ko daš ponudbo dobiš od nepremičninarjev feedback koliko so drugi ponudili oz. za koliko se je prodalo. Takrat tudi vidiš hitrost trga, ki je v primeru ugodnih ponudb zelo kratek - nekajkrat sva izvisela, ker sva dala ponudbo 14 dni od objave oglasa.

Baja ::

Če ti je nekaj všeč in si lahko privoščiš ne čakaj 14 dni. jaz sem pred kratkim kupil hišo, oglas je bil gor slab teden. naslednji dan po ogledih je oglas izginil, takoj klical agenta in kupil. če bi čakal do jutra bi verjetno bil prepozen.

Baja je izjavil:

Če ti je nekaj všeč in si lahko privoščiš ne čakaj 14 dni. jaz sem pred kratkim kupil hišo, oglas je bil gor slab teden. naslednji dan po ogledih je oglas izginil, takoj klical agenta in kupil. če bi čakal do jutra bi verjetno bil prepozen.

Mislim, brez da grem v kredit si ne morem trenutno privoščiti mojih želja v LJ. Nočem pa iti v kredit, če mi mogoče čez leto dni ne bo treba, bodisi zaradi nižanja cen ali mogoče malce večjega budžeta.

Invictus ::

Ta fama, živeti brez kredita, je malo mimo.

To samo pomeni, da boš zamudil nekaj kar si želiš, ker pač iz inata nočeš banki dati nekih procentov.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

sl

Invictus je izjavil:

To samo pomeni, da boš zamudil nekaj kar si želiš, ker pač iz inata nočeš banki dati nekih procentov.

Idealno bi bilo brez, ampak saj pravim največja skrb trenutno je preplačano stanovanje, če bodo cene drugo leto enake in ne bo znaka o premiku navzdol, potem seveda, grem v nakup. Nočem pa na ATH kupovat in preplačat, če mi mogoče ne bo treba. Nisem pa trenutno v situaciji, ki bi nujno zahtevala nakup.

jaz tudi nisem hotel v kredit, ampak jebat ga, druge ni.

če boš mel drugo leto budžet večji, pač predčasno odplačas cel al pa del kredita. pa tudi najemnine boš verjetno nekaj plačal v letu dni. pa lahko se zgodi da drugo leto cene ne bodo nizje, obresti pa večje.

kakorkoli, sam se boš moral odločiti. mogoče zdaj res nisi v situaciji da bi moral nujno kupiti, kaj pa veš kaj bo čez eno leto.

jaz sem 3 leta firbcal za bajtami, letos pa sem mogo nekaj kupiti, hočeš nočeš. pa bi verjetno boljse prisel cez ce bi kupil par let nazaj

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

vidko54 je izjavil:

sl

Invictus je izjavil:

Idealno bi bilo brez, ampak saj pravim največja skrb trenutno je preplačano stanovanje, če bodo cene drugo leto enake in ne bo znaka o premiku navzdol, potem seveda, grem v nakup. Nočem pa na ATH kupovat in preplačat, če mi mogoče ne bo treba. Nisem pa trenutno v situaciji, ki bi nujno zahtevala nakup.

Kaj pa boš naredil če bo hipotetično drugo leto cena 6% višja? Ali 8% ali 3,5% boš spet čakal ker nočeš preplačat?

namreč tako so čakali od leta 2015/2016 do danes...

kriptobog ::

NEkateri so s tem cakanjem zamudili res ugodne kredite... ;)

Gregor P ::

Baja je izjavil:

jaz sem 3 leta firbcal za bajtami, letos pa sem mogo nekaj kupiti, hočeš nočeš. pa bi verjetno boljse prisel cez ce bi kupil par let nazaj
Nekaj časa zagotovo traja, da preveriš že samo lokacijo, kaj šele hišo, stanovanje, v kakšnem stanju je oz. kako dobro je bila zgrajena. Recimo gledaš te dokaj nove kockaste hiše brez streh, ki so bile videti zelo lepe, ko so bile nove, sedaj pa so tiste zunanje stene vse plesnive, ker očitno niso pri gradnji naredili prave fasade v te namene ipd., koliko mora biti še ostalih napak?!? Sam si ne morem predstavljati, da kar pridem sam na ogled ene hiše, stanovanja in jo takoj kupim. Pa saj niti bistvenih informacij še nimam. :8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Gregor P je izjavil:

Baja je izjavil:

Nekaj časa zagotovo traja, da preveriš že samo lokacijo, kaj šele hišo, stanovanje, v kakšnem stanju je oz. kako dobro je bila zgrajena. Recimo gledaš te dokaj nove kockaste hiše brez streh, ki so bile videti zelo lepe, ko so bile nove, sedaj pa so tiste zunanje stene vse plesnive, ker očitno niso pri gradnji naredili prave fasade v te namene ipd., koliko mora biti še ostalih napak?!? Sam si ne morem predstavljati, da kar pridem sam na ogled ene hiše, stanovanja in jo takoj kupim. Pa saj niti bistvenih informacij še nimam. :8)

YOLO :D

Ja, nekaj stvari bo za zrihtati, ampak glede na ponudbo okoli bi vsepovsod blo za zrihtati še več. računam da vsaj naslednih 10 let ne bo treba večjih vložkov. tudi notranjost je zrihtana in opremljena.

Mato989 je izjavil:

vidko54 je izjavil:

sl

Invictus je izjavil:

Kaj pa boš naredil če bo hipotetično drugo leto cena 6% višja? Ali 8% ali 3,5% boš spet čakal ker nočeš preplačat?

namreč tako so čakali od leta 2015/2016 do danes...

Ne, rekel sem si, da dam trgu 2 leti, da vidim, če se kaj spremeni. Če ne, vzameva z mojo 50k 60k kredita in imava rešen stanovanjski problem, ker nama je želja biti v LJ. Za drugje po državi bi že imel, brez kredita.

Baja je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Baja je izjavil:

YOLO :D

Ja, nekaj stvari bo za zrihtati, ampak glede na ponudbo okoli bi vsepovsod blo za zrihtati še več. računam da vsaj naslednih 10 let ne bo treba večjih vložkov. tudi notranjost je zrihtana in opremljena.

Jaz imam malce manjši problem, ker v LJ za stanovanje, sploh če živiš že nekaj časa tu, veš približno kje ti je všeč in tudi veš kaj vse ti bo blizu( od trgovin, bank, hrane itd.) Gradnje 1970-80-90 se preprosto ne izplača kupiti, ker so cene samo malce manjše kot za novogradnje, ki ti ponujajo bistveno več.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: vidko54 ()

ko bo posel zaključen, postam kako fotko, pa mi boste povedali ali sem naredil dober deal al ne :)

Rajš povab na čevapčiče pa pivo, da si uhka ornk ogledamo:P

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

kriptobog je izjavil:

Samo po drugi strani dragi krediti vodijo v zmanjšanje prodaje nepremičnin, posledično v nižje cene.
Quack !

Gregor P je izjavil:

tudi lahko, samo da si bote res tudi bajto ogledali, ne samo nabijali špile iz 80tih in 90tih na original opremi :P

LeQuack je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Samo po drugi strani dragi krediti vodijo v zmanjšanje prodaje nepremičnin, posledično v nižje cene.

Ce imas normalno ponudbo. Pri nas je pa ponudba slaba, vecina prodaja drago, ker ne rabijo prodati. Ce pride kriza se bo kaka nepremicnina prodala, kaj dosti padca pa ne bo...

In kaj je fora da imaš "drago" nepremičnino če jo ne moreš prodat? To je isto kot bi imel list pa papirja kjer bi si napisal 500k€ gor, ampak ga ne moreš nikjer unovčit.
Quack !

Baja je izjavil:

Gregor P je izjavil:

tudi lahko, samo da si bote res tudi bajto ogledali, ne samo nabijali špile iz 80tih in 90tih na original opremi :P

... nč ne morem obljubit:D

aviator ::

Utk je izjavil:

Sej, tisto je realno za podret in na novo postavit, če bi resno hotel na tistem prostoru živet.
Jugoslovanske hiše iz 60ih ne bojo tako zaščitene. Niti bloki izpred ww2, ki imajo nekateri še lesene plošče vmes. Živet v tem pa ne bo hotel nihče. Da ne govorimo o potresih, oz protipotresni gradnji.

Ni nujno. Ze bo ze najdla kaka iniciativa, ki bo zacela odrejati, da je treba it na jugostil. Gradnja mora obvezno potekat v alkoholiziranem stanju, ce ne se ne sme obnavlat xd.

Alien123 ::

vidko54 je izjavil:

sl

Invictus je izjavil:

Kaj kupuješ za to da bo poceni ali kupuješ nekaj kar ti je dejansko všeč?
Ko sem jaz kupil svoje stanovanje nisem gledal na ceno, ampak ker sem si želel prav to stanovanje. Vzel kredit na 20 let pred tremi leti, ampak se bo pa odplačalo v prihodnjih 4-5ih letih. In mi je cisto vseeno glede obrestne mere.

Lonsarg ::

Eni malce slabo razumete zadeve ko govorite o "padcu cen ki bo". Padec cen, gledano korelirano na inflacijo (edino relavantno) je že bil in to dobrih 10% v zadnjih 18 mesecih. Recimo primer grafa za LJ, kjer se vidi da so cene absolutno gledano trenutno približno enake, kot 18 mesecev nazaj, v tem času pa je bila inflacija dobrih 10%: https://www.arvio.si/ohlajanje-nepremic... Če prišteješ še vrh ki je bil malo višje od tega si že na 15% padcu ki se je že zgodil.

Nadaljni padec bo morda še kakih 10%, potem je pa to že počasi to. Ampak tudi ta nadaljni padec bo večji del pojedla inflacija sproti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Torej praviš da 5000-6000€ / m2 za novogradnje bo ostalo?
Quack !

LeQuack je izjavil:

Torej praviš da 5000-6000€ / m2 za novogradnje bo ostalo?

Ja v skupnem strošku z OM zagotovo... oz. še malo preko cca... sploh v LJ na podeželju pa bo verjetno kaj padlo.

Če kdo sanja da bo v LJ drugo leto kupil za 2,4k kvadrat kot pred 10 leti je pač zadet

LeQuack je izjavil:

Torej praviš da 5000-6000EUR / m2 za novogradnje bo ostalo?
No ne vem kako ozko drago lokacijo to gledaš, ampak recimo tako nahitro ko gledam celotno LJ vidim 3500EUR -5000EUR: https://www.novogradnje.si/iskanje/slov...

In tle nekje bo približno tudi ostalo ja, nekega večjega premika več ne bo.

Zgodovina sprememb…

Očitno potem ne rabijo več prodat, bodo pa na zalogi šparal. Ali bo pa slaba banka 2 se naredila.
Quack !

Sj bo minimalna plača čez 3 leta 1100EUR neto, vse bo ok ;)

Zgodovina sprememb…

LeQuack je izjavil:

In kaj je fora da imaš "drago" nepremičnino če jo ne moreš prodat? To je isto kot bi imel list pa papirja kjer bi si napisal 500k€ gor, ampak ga ne moreš nikjer unovčit.

Saj lahko vnovcis. Pac prodas. Zdaj imamo pac ogromno oglasov, kjer folk probava, ce se najde kak bedak za tisti znesek. Ce kdo pride bodo veseli, ce ne bodo pa pac se naprej imeli nepremicnino. Jaz imam tudi stanovanje, ki bi ga z lahkoto prodal po dvokratni ceni kot sem jaz odstel zanj pa ga ne prodam. LAhko nastavim oglas za 400k, pa ce pride kak bebec da bo tok dal, pa tudi prodam. :))
««
332 / 831
»»