» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
299 / 831
»»

Grizzly ::

OneYellow je izjavil:

Grizzly je izjavil:

Da se še sam malo razpišem. Primer za Dolenjsko:

Ogromno Dolenjcev (sem štejem tudi Posavje, Belo krajino in Kočevsko regijo) dela v LJ in sem migrirajo bodisi dnevno bodisi tedensko (magari na vsaka 2 tedna). Vlak za NM (ob petkih popoldan) je zadnje čase tako poln, da poka ne samo po šivih, ampak tudi tam, kjer ni šivov. Enako velja za obratno smer v nedeljo zvečer. Da ne omenjam, koliko je takih primerov, ko se dnevno/tedensko v LJ vozijo z avtom. Samo v moji ulici v LJ videvam 4 novomeške tablice. Večina IT mojstrov itak proba delo dobit v Krki, Revozu in morda še v kakšni manjši firmi, potem pa se začne iskanje dela v LJ. Cene nepremičnin v NM so pa samo malenkost nižje kot v LJ. Temu prištej še, da se moraš potem vsak dan voziti (najbrš ne boš kupil avto za 500€), da javnega prevoza v Sloveniji nimamo urejenega in da so cene avtomobilov v zadnjem času narastle. Če vse sešteješ, se morda bolj splača ostati v LJ. Popolnoma razumem.

Pa zgoraj napisanemu dodajmo še okoliščine: Recimo, da imaš službo, ki zahteva ogromno potovanj. Že če moraš potovati samo po Sloveniji, ti bivanje v LJ prihrani nekaj kilometrine in časa. Jaz recimo ogromno potujem tudi po Evropi - prejšnji mesec sem bil na Poljskem, konec tega meseca letim v Švico. V najslabšem primeru bi se (v primeru vožnje iz NM) moral v LJ pripeljati z lastnim avtom. In kje v LJ naj za teden ali dva parkiram avto??? Da bi pa menjal službo je pa nemogoče - pri nas imamo samo par takšnih firm, kjer bi lahko opravljal isto delo, najbližja je seveda v LJ. Če popolnoma zamenjam področje dela pa potrebujem uvajanje/mentorstvo in posledično s plačo padem dokaj nizko.

Samo za "ilustracijo", da boste razumeli, zakaj je LJ tako popularna.

Zdaj ti bodo razložil, da si že v osnovi zgrešil s študijem za poklic, ki zahteva potovanja. Če ne veš se na tem forumu dela od doma v gatah za 10k. Preostalih 99% populacije pa itak ne obstaja. Če pa že, imajo pa itak službo v Idriji pred nosom kjer živijo in se ni treba nikamor peljat. Če verjameš.

Nisi razumel. Tudi jaz lahko 2 ali 3 dni v tednu delam od doma v gatah, ampak prej kot slej pride situacija, ko je treba priti nemudoma v pisarno ali za kakšen teden v tujino. Ali misliš, da te bo nekdo v nujnem primeru čakal 2 uri, da se zirhtaš in pripelješ do LJ? Ljudi, ki bi lahko 24/7 delali od doma in niso samostojni podjetniki, je pri nas zelo malo (upoštevajoč tudi druge poklice, saj IT obsega le en delček trga dela).

OneYellow ::

Ja saj pravim, v teoriji SloTechovcev postaviš ultimat delodajalcu, ali pa si easy peasy lemon squeezy najdeš šiht pred nosom. :)

miha98 ::

Mato989 je izjavil:

Tega sem se naveličal še ko sem bil na faksu. Je pa res, da sem bil kakšno leto več kot kdo drug :)

Ja, ti si se, ampak nekateri so pa "froci" in študenti do 35tega...

to si verjetno ti Mato moj someščan...

Utk ::

OneYellow je izjavil:

Ja saj pravim, v teoriji SloTechovcev postaviš ultimat delodajalcu, ali pa si easy peasy lemon squeezy najdeš šiht pred nosom. :)

Končno razumeš.

Malidelničar ::

Prvič je gor eden omenil, da ima LJ slab price-performance, še kdo to opaža? Ker meni se tudi dozdeva, da za to kar cenovno zahteva LJ ponuja premalo. In se mi siljenje v LJ za vsako ceno ne zdi logično.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

inzenir1337 ::

Narobe razmišljaš. Nakup nepremičnine v centru Ljubljane ti na dolgi rok prinaša še vedno največ dodane vrednosti če gledaš zgolj na preprodajo. Ni ga mesta s takim potencialom.

CiClon ::

To je dost relativno. Ljubljana je verjetno edino naše pravo mesto in če se navadiš na nek tak lifestyle, ga boš težko dobil kje drugje. Že druge naše tzv. mestne občine so navadna spalna naselja. Da o manjših mestih niti ne govorimo. Če pa rabiš samo mir pa spanje in Spar/Lidl, je pa čist vseeno kje si.

Ampak Ljubljančani v resnici ne živijo tega lifestyla. Čez vikend se Ljubljana izprazni, vsi pobegnejo kamorkoli lahko. To je še slabše kot spalno naselje, to je fucking delovna kolonija. Pojdi v Zagreb, povsod so ljudje, povsod se kaj dogaja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

matic492 ::

Ljubljana pravo mesto lol. Čisto isti ku*ac je, mogoče za mlade se malo več dogaja, kot pa v kakem Mariboru/Celju. Drugih prednosti danes praktično ni več (razen seveda če imaš družino pač v LJ)

Če hočeš videt dejansko mesto pojdi v London.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

MadMen ::

matic492 je izjavil:

Ljubljana pravo mesto lol. Čisto isti ku*ac je, mogoče za mlade se malo več dogaja, kot pa v kakem Mariboru/Celju. Drugih prednosti danes praktično ni več (razen seveda če imaš družino pač v LJ)

Ja nevem zakaj pol jokaš da si ne moreš privoščit nepremičnine v Ljubljani...

shark_nm ::

Tako pojdi v London pa se te zamerijo vse temne rase kar jih je. Še bolje pa Pariz.

inzenir1337 ::

Tip je v konfliktu s svojo miselnostjo. Čas je da osvojiš najprej Ljubljano in potem napadeš London. Step by step. Ti pa samo 0 ali 1.

MadMen je izjavil:

matic492 je izjavil:

Ja nevem zakaj pol jokaš da si ne moreš privoščit nepremičnine v Ljubljani...

Kje sem jaz jokal, da si ne morem privoščit nepremičnine v LJ :D

Jaz si lahko privoščim nepremičnino v Londonu. Si je pa nočem niti v LJ niti v Londonu ne.

Pat_MaGroin ::

Ne se kregat.

NLB info je, da 50% vseh flatov v Rastoder projektih (cene med 500k in 1.5 mio) je plačanih v gotovini :).

nekikr ::

Še en ki ne ve kaj je gotovina?

johnnyyy ::

Malidelničar je izjavil:

Prvič je gor eden omenil, da ima LJ slab price-performance, še kdo to opaža? Ker meni se tudi dozdeva, da za to kar cenovno zahteva LJ ponuja premalo. In se mi siljenje v LJ za vsako ceno ne zdi logično.

Ko sem prišel v LJ so bila to divja leta gospodarske rasti, po kateri je v sredi faxa prišlo do gospodarske krize. Kriza je bila dolga in cena nepremičnin je takrat padla. Zame in še mnoge od nas je bila takrat LJ zelo dobro izhodišče saj so bile cene sorazmerno ugodne, poleg tega pa za službo ni bilo problema, če nisi imel ravno 2 levih rok ali faxov. In takrat (2013-2016) je bil P-P zelo dober.

Gospodarstvo se je začelo kasneje pobirati in skok cen v LJ je bil ogromen - v primerjavi z okolico. In tako lahko govorimo o slabem P-P med leti 2017-2019. Ko sem v teh letih kupoval v LJ, sem za kvadrat dal cca 3k€ (na novo opremljeno), kolegica pa je par mesecev kasneje kupila v Kranju za 2k€ novogradnjo z lastniškim parkirnim mestom.

Po 2019 so cene rasle povsod in rast v LJ ni bila tolikšna. Danes tako zelo težko govorimo o slabem P/P v LJ. Ampak to je moje mnenje. Jaz verjamem, da je za večino P/P v LJ slab, zato se prodajajo dvojčki v Šenčurju za 500k€ in boomerske hiše v Podgradu za 1mio€. Glede na splošno mnenje o slabem P/P v LJ, bi lahko tem nepremičninam za cca 20% še zvišali cene.

Invictus ::

Utk je izjavil:

Ampak Ljubljančani v resnici ne živijo tega lifestyla. Čez vikend se Ljubljana izprazni, vsi pobegnejo kamorkoli lahko. To je še slabše kot spalno naselje, to je fucking delovna kolonija. Pojdi v Zagreb, povsod so ljudje, povsod se kaj dogaja.

Ljubljančani to že živijo, sam migranti gredo v petek zvečer domov ik mamici oprat cunje...

matic492 je izjavil:

Ja, saj tisto malo več prevaga pri večini, da se preselijo v Ljubljano.

Ja, London, če boš zbral za najemnino pol sobe... Ali pa dnevno zabil 2+ uri na vlaku.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

johnnyyy je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Ko sem prišel v LJ so bila to divja leta gospodarske rasti, po kateri je v sredi faxa prišlo do gospodarske krize. Kriza je bila dolga in cena nepremičnin je takrat padla. Zame in še mnoge od nas je bila takrat LJ zelo dobro izhodišče saj so bile cene sorazmerno ugodne, poleg tega pa za službo ni bilo problema, če nisi imel ravno 2 levih rok ali faxov. In takrat (2013-2016) je bil P-P zelo dober.

Gospodarstvo se je začelo kasneje pobirati in skok cen v LJ je bil ogromen - v primerjavi z okolico. In tako lahko govorimo o slabem P-P med leti 2017-2019. Ko sem v teh letih kupoval v LJ, sem za kvadrat dal cca 3k€ (na novo opremljeno), kolegica pa je par mesecev kasneje kupila v Kranju za 2k€ novogradnjo z lastniškim parkirnim mestom.

Po 2019 so cene rasle povsod in rast v LJ ni bila tolikšna. Danes tako zelo težko govorimo o slabem P/P v LJ. Ampak to je moje mnenje. Jaz verjamem, da je za večino P/P v LJ slab, zato se prodajajo dvojčki v Šenčurju za 500k€ in boomerske hiše v Podgradu za 1mio€. Glede na splošno mnenje o slabem P/P v LJ, bi lahko tem nepremičninam za cca 20% še zvišali cene.

Boomerske hise spadajo v to kategorijo :
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

matic492 je izjavil:

Jaz si lahko privoščim nepremičnino v Londonu. Si je pa nočem niti v LJ niti v Londonu ne.

Vsi jamrate, da so staoanja v Ljubljani predraga. Boli vas k****, saj nihče noče živeti tam. Zakaj pol jamrate.

Mislim, da tukaj ni nikogar, ki bi lahko kupil kako normalno stanovanje v Londonu. No, kaka zabačena soseska mogoče...

Zgodovina sprememb…

Ej, to volivci levice jokajo za LJ. Ostali lepo uzivamo v hisah 20 min iz LJ :).

Ljubljančani to že živijo, sam migranti gredo v petek zvečer domov ik mamici oprat cunje...

Pa ja de. Pravi ljubljančani grejo pa na vikende na Krk, Kranjsko goro, kamorkoli, če nimajo nič drugega, grejo pa na izlet. V Lj ostanejo samo res največji reveži (ne pa ljubitelji opere, recimo). Sej nič narobe, samo ne fantazirat, da si kdo želi ostat v Ljubljani cel vikend.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

V Ljubljani je par mikrolokacij za živet, ampak teh si noben od nas ne more privoščit, tudi če se skupaj preselimo :).

Ostalo je pa nagužvana sociala in komaj cakas, da za vikend spizdis ven.

Zgodovina sprememb…

Invictus je izjavil:

matic492 je izjavil:

Vsi jamrate, da so staoanja v Ljubljani predraga. Boli vas k****, saj nihče noče živeti tam. Zakaj pol jamrate.

Mislim, da tukaj ni nikogar, ki bi lahko kupil kako normalno stanovanje v Londonu. No, kaka zabačena soseska mogoče...

Malo ga trollamo ne :)

Drugače pa na obrobju dobiš 1-sobno za 300 jurjev :)) Malo več kot daš za 1-sobno v LJ hahaha.

Sam obrobje je tam nekje kot če greš do Postojne :D.

In to soseska s samimi socialnimi problemi, slabo infrastrukturo, po možnosti brez podzemne, slabe šole, ponoči si pa ne upaš ven ... Ne, hvala, imel 1x hotel taki soseski, pa sem se malo sprehajal, in prav hitro spizdil nazaj v hotel. Plus zjutraj 1 uro vožnje do delovnega mesta.

Mislim, da tukaj večina nima pojma o velikosti zahodnih mest...

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Težko si mi predstavljamo s Ljubljano s 300k in 2mil v celi državi. Cela naša država je eno malo selo.
Magic

Itak da je.

Samo London ima 12 milijonov. Sam zdaj ne vem, ali se upošteva okolco ali ne...

Pat_MaGroin je izjavil:

To je od tipa ki ima ski&sea. Saj se že dolgo ve da denar ne prinese okusa. Ima pa ogrevan dovoz pred hišo tak oda ni treba odmetavat snega, ha ha.

In kaj narobe? Tip dobro zasluži pa si je postavil luštno vilo.

Zanič je samo lokacija... Če bi bila v LJ, bi jo že prodal.

Drugače je pa to nekaj takega, kar bi človek imel... Sam mal drago vzdrževanje je ...

OneYellow ::

Pri 3,5 mio ti je predrago vzdrževanje? Se hecaš? :))

Invictus je izjavil:

In kaj narobe? Tip dobro zasluži pa si je postavil luštno vilo.

Zanič je samo lokacija... Če bi bila v LJ, bi jo že prodal.

Drugače je pa to nekaj takega, kar bi človek imel... Sam mal drago vzdrževanje je ...

Zanič lokacija? A se ti zafrkavaš. V roku 15 letih je tukaj (Braslovče) zraslo na pamet 200 hiš. In pazi večina so pridrli iz tvoje opevane Ljubljane. Parcele so šle ho ho gor ravno zaradi žabic ki derejo ven. 3 minute do avtoceste in potem pol ure do obvoznice. Skoraj enako do Maribora.

OneYellow je izjavil:

Pri 3,5 mio ti je predrago vzdrževanje? Se hecaš? :))

Bolj me skrbi to kaj je nekaterim lušno in všečno :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shark_nm ()

Saj vem kje je bajta. Bil že tam. Tudi notri.

Mene tam ne bodo videli, čeprav bi lahko dobil parcelo okoli 1000m2 zastonj.

Zgodovina sprememb…

mr_chai ::

Tako je, ne daj se Invictus!

Jaz tudi na tvojem mestu ne bi vzel zastonj parcele, ki bi jo lahko prodal za 1 mio.

Za kaj le, če si pa Invictus in tak denar lahko dobiš v levem žepu spranega suknjiča, ki si ga zatlačil nekam v omaro.

V glavnem, hiša je grda za popizdit. Je pa vredna tolk dnarja in tip mora imet tam v rangu 100 milk prkiranih v premoženju. Vodni športi so očitno zlata jama.

matobeli ::

Itak da ni. Koširjeva vila se je za tolko prodala pa ima bistveno boljšo makro in mikro lokacijo, pa ni za popizdit grda.

S tem da je bla ob gradnji bistveno dražja od tele v braslovčah.

Tista parcela je bila ob nakupu vredna verjetno po 30eur/m2 ali manj, bled je bil pa drag tudi 20let nazaj.

Tole se prodaja če slučajno kakšen debel rus nima kam parkirat vojnih dobičkov. Tko kot pač vsaka druga boomerska bajtura.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

urli ::

Pat_MaGroin je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

O fak, kako je pa ta bajtura grda. Tole pa dvomim, da je imel prste vmes arhitekt, če že, ga je lahko v dno duše sram. Bi rekel, da je imel tule prste vmes bebec z veliko denarja, egom v višave in mislijo, da ima občutek za dizajn. Za pokozlat. Faaaaak, kako je grda.;((

Neka mešanica podmornice, gradu, industrijske hale s totalno ponesrečenim, jalovim poskusom videza moderne vile... fak, noro! Sicer sem pa na podobna skropucala naletel v Bosni, ki so jih gradili razni bosanski netalentirani pacienti s preveč denarja zasluženega v Švici. Je to bajta od kakšnega bosanca građevnika? Me ne bi presenetilo. Čeprav je pa res, da manjka ulit betonski lev ali kakšna podobna kozlarija.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()

Če biu bila taka vila nekje v Toskani, bi rekli ravno nasprotno. ker je pa v Sloveniji, je pa treba po slovensko pljuvati.

Večinoma po tistem, kar si ne morete privoščiti...

Če bi fovšija gorela...

user4683 ::

Takšno katastrofo v Toskani vidiš edino v kakšni industrijski coni.

Mislim da je tale bajta čisto odraz lastnika (če je res od ski&sea, potem nisem presenečen) :).

Invictus je izjavil:

Če biu bila taka vila nekje v Toskani, bi rekli ravno nasprotno. ker je pa v Sloveniji, je pa treba po slovensko pljuvati.

Večinoma po tistem, kar si ne morete privoščiti...

Če bi fovšija gorela...

Ni res. Hiša je ogabno grda in bi bila enako nagraužna na poljubni lokaciji.

urli je izjavil:

Če se hočeš s kolegi ali z ženo skregati, je ena od enostavnejših opcij, da se meniš o lepoti objektov. Za nekoga je lepa za drugega grda, večina pa se je nebi branila če bi jo dobila.

Kle ni vprašanje "dobil" kle je vprašanje a bi kdo kupil za 3+ miljone.

eeee... pass.

nekikr ::

johnnyyy je izjavil:

urli je izjavil:

Če se hočeš s kolegi ali z ženo skregati, je ena od enostavnejših opcij, da se meniš o lepoti objektov. Za nekoga je lepa za drugega grda, večina pa se je nebi branila če bi jo dobila.

Lepa ženska je všeč vsem. Lep avto tudi. Lepa hiša tudi. Tale ni lepa, je ena ogabna grdobija.

nekikr je izjavil:

Lepa ženska je všeč vsem. Lep avto tudi. Lepa hiša tudi. Tale ni lepa, je ena ogabna grdobija.

Pojdi na 24ur pa si poglej komentarje pod članki kjer se izbira ženske za miss. Če bi se ravnal po komentarjih bi rekel, da mogoče iščejo najgršo.

Drugače pa ne poznam človeka, ki bi mu bila lastna hiša tako všeč, da bi večino časa preživel zunaj in občudoval njeno lepoto.

Pač ni lepa. Pa saj ni prvi ki si je naredil grd hišo. Je pa morda nekomu funkcionalna, dva štuka gresta v zemljo. Tako da za kakega paničarja ki išče še bunker s hišo je to to.

lambda ::

Nekako še razumeš, da je nekdo pogonil milijone in je ratalo grdo. Da pa nekdo pogoni milijone, da kupi grdo ... to pa težje.

Tako ja, bolj kot imaš "specifičen okus" manj imaš možnosti imaš da bo tudi komu drugemu všeč.

O okusih se ne razpravlja, o "lepoti" kot percepciji skupka skladnosti oblik, barv, funkcionalnosti in še česa pa seveda se, ne samo razpravlja, tudi tekmuje in prodaja. Imamo cel kup šol posvečenih umetnosti in praktično vsak vrhunski izdelek ima zadaj tudi vrhunskega oblikovalca/arhitekta/slikarja/skladatelja/...

Zakaj defuk se matramo, če pa "imajo vsake oči svojega malarja". Razen če nimajo.

johnnyyy je izjavil:

urli je izjavil:

Zadeva ni tako subjektivna kot bi jo ti rad prikazal. Si že slišal za zlati rez? Zgleda, da ne. Malo pogoogli. To skopucalo od hiše je pač nagraužno grdo in to ni subjektivna ocena. To je dejstvo.

matobeli je izjavil:

Tako ja, bolj kot imaš "specifičen okus" manj imaš možnosti imaš da bo tudi komu drugemu všeč.

Glej na to iz pozitivnega vidika. Če se uvede davek na nepremičnine bodo hiše ocenjevali glede na ustreznost zlatega reza in lepote. In na ta način boš lahko živel na 1000m² brez davka. Če pa bo tvoja hiša ekstremno grda, lahko od države še kakšnega jurja na leto dobiš, ker si ubogi, ker živiš v tako grdi hiši :).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: johnnyyy ()

johnnyyy je izjavil:

matobeli je izjavil:

Glej na to iz pozitivnega vidika. Če se uvede davek na nepremičnine bodo hiše ocenjevali glede na ustreznost zlatega reza in lepote. In na ta način boš lahko živel na 1000m² brez davka. Če pa bo tvoja hiša ekstremno grda, lahko od države še kakšnega jurja na leto dobiš, ker si ubogi, ker živiš v tako grdi hiši :).

Ti pa si optimist :)) V tem primeru boš še dodatno obdavčen. In prav bi bilo tako. Jaz bi obdavčil že bedake, ki bajture farbajo v vijolične barve ipd. in s tem kazijo podobo okolice. Tako kot je v primeru, če se ne motim, če si lastnik podrtije in ne skrbiš za splošno urejenost okolice oz. je ta zaraščena, lahko fašeš kazen. Ne more vsak početi kar se mu zaljubi. Saj vidite, kako je lahko folk brez okusa. Bajti ob kateri se normalnemu obrača želodec, nekateri obravnavajo kot spodobna vila. Uvedimo davem na grde bajte! :D

urli je izjavil:

Ti pa si optimist :)) V tem primeru boš še dodatno obdavčen. In prav bi bilo tako. Jaz bi obdavčil že bedake, ki bajture farbajo v vijolične barve ipd. in s tem kazijo podobo okolice. Tako kot je v primeru, če se ne motim, če si lastnik podrtije in ne skrbiš za splošno urejenost okolice oz. je ta zaraščena, lahko fašeš kazen. Ne more vsak početi kar se mu zaljubi. Saj vidite, kako je lahko folk brez okusa. Bajti ob kateri se normalnemu obrača želodec, nekateri obravnavajo kot spodobna vila. Uvedimo davem na grde bajte! :D

Pred uvedbo davka bi bilo potrebno narediti neko "lepotno izkaznico" objekta, kjer ti strokovnjak za "lepoto objektov" naredi izkaznico za kakšnih 5k€.

Zelo mi všeč, da so nepremičnine drage in nedostopne in da slo-tehovci strmijo k temu, da bi bile še dražje saj imamo tako vsaj neko temo o kateri se lahko pogovarjamo. :)

Boomerang ::

johnnyyy je izjavil:

urli je izjavil:

Pred uvedbo davka bi bilo potrebno narediti neko "lepotno izkaznico" objekta, kjer ti strokovnjak za "lepoto objektov" naredi izkaznico za kakšnih 5k€.

Zelo mi všeč, da so nepremičnine drage in nedostopne in da slo-tehovci strmijo k temu, da bi bile še dražje saj imamo tako vsaj neko temo o kateri se lahko pogovarjamo. :)

Ne potrebujemo nobenega davka, saj se bodo nepremičnine še naprej dražale zaradi vedno večjega povpraševanja.
Mladina bo še naprej ostajala doma, tudi po 30-tem letu bodo pri mamicah... bomo pač vedno večja sramota in posmeh ostalim evropskim državam, ki so za razliko od nas sposobne reševati stanovanjsko problematiko.
««
299 / 831
»»