Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi

Utk ::
Ni bila ena stara bajta. In bajte so bile take, da bi jih tu dajali za primer ali prevelikih jugobajt, ki jih nihče ne rabi, ali pa za podret. Zdaj pa not živi 15 ljudi. Ki bi lahko živeli tudi kje drugje, normalno, ampak si upam trdit, da tam brez mene ne bi živel še zmeraj nihče.

132552 ::
Ni bila ena stara bajta. In bajte so bile take, da bi jih tu dajali za primer ali prevelikih jugobajt, ki jih nihče ne rabi, ali pa za podret. Zdaj pa not živi 15 ljudi. Ki bi lahko živeli tudi kje drugje, normalno, ampak si upam trdit, da tam brez mene ne bi živel še zmeraj nihče.
Daj ne nakladaj. Brez dokazov ti nihce, za silo normalen, na internetu ne bo nicesar verjel.
https://clownswithoutborders.org/
Si pac en socialec, ki si na forumu boosta ego. Ker drugega nima.
In, naj uganem, zdaj bos povedal, kdaj sem se registiral?

Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: velikBrokoli ()

Jaz sem obnovil 5 stanovanj in jih dal v promet, kolk si jih ti?
Skratka hvalis se, da si gnil spekulant. O sebi ne bom govoril, ti pa nisi obnovil nicesar. Dokazi ali pa utihni laznjivec. Narcisov je tukaj ze tako dovolj.
Jaz naj bi tebi dokazoval, da sem špekulant? Kdo si pa ti? Ja, jaz sem. Špekuliral sem, da bo stara hiša, ki se par let prodaja brez uspeha, bistveno več vredna obnovljena, pa še najemnino bo nosila.
Nisem tega delal iz dobrodelnosti, daleč od tega, ampak moja špekulacija je spravila nekaj stanovanj na trg. Tvoja, z coini, delnicami, v karkoli že mečeš denar, ni niti enega. Vsaj ne v Sloveniji.

Jaz sem obnovil 5 stanovanj in jih dal v promet, kolk si jih ti?
Skratka hvalis se, da si gnil spekulant. O sebi ne bom govoril, ti pa nisi obnovil nicesar. Dokazi ali pa utihni laznjivec. Narcisov je tukaj ze tako dovolj.
Jaz naj bi tebi dokazoval, da sem špekulant? Kdo si pa ti? Ja, jaz sem. Špekuliral sem, da bo stara hiša, ki se par let prodaja brez uspeha, bistveno več vredna obnovljena, pa še najemnino bo nosila.
Nisem tega delal iz dobrodelnosti, daleč od tega, ampak moja špekulacija je spravila nekaj stanovanj na trg. Tvoja, z coini, delnicami, v karkoli že mečeš denar, ni niti enega. Vsaj ne v Sloveniji.
Ja, ce bi ti karkoli verjel, bi rekel, da si parazit druzbe. Pa nisi. Si taka majhna civava, ki rada nekaj laja, ker se pocuti majhno in nepomembno. To je pa tudi vse.
Dokazi ali pa pac nehaj lagati. Tvoja izbira.
Zgodovina sprememb…

kriptobog ::
Malidelničar je izjavil:
Obnova obstoječih starejših hiš na podeželju. To vedno znova pišem. Tisti mladi, ki so še ročni, samostojni, imajo s tem odlično opcijo, še dvojni plus, če lahko delajo remote.
Recimo TOP opcija v Sloveniji (zmagovalci naslednjega desetletja, tudi finančno) je v tej situaciji IT-jevec, ki dela remote in zna tudi z obema rokama delat in si kupi starejšo hiško s kmetijo na podeželju. Dobi zadevo za nizko ceno, dela itak remote in ima lastno bajto z izjemnimi plusi (ki bi jih v LJ preplačal): varnost, narava, čistoča, mir.
Druga najboljša opcija je kakšen strojnik (lahko tudi orodjar, itd.), katerega potencialen minus v primerjavi z IT-jevcem je, da težje dela remote (zaradi narave dela). Isto stara hiška na podeželju ampak na lokaciji kjer je magistralka in avtocesta dovolj blizu da ima čist kul dostop do potencialnih služb.
Kruto je pa to da veliko mladih NI v tej poziciji. Namreč oni imajo:
1. Napačen faks oz. izobrazba
2. Prepozen vstop na trg dela
3. Ne znajo ama NIČ z rokami (za vse plačajo obrtnike + to pomeni, da a priori iščejo stanovanje in ne hiše)
Ampak sedaj pa eno KRUTO nagradno vprašanje:
Kaj bi svetovali enemu aktivističnemu že diplomiranemu družboslovcu, recimo da mu je ime Alex Novak, ki s punco (recimo da ji je ime Tia Vodopivec) trenutno stanuje v najemnem fletu v LJ in ima sledečo situacijo:
1. Star je že 34 let, punca tudi ni bistveno mlajša (to opcijo sem napisal, ker veliko mladim, ki bentijo konkretno teče voda v grlo, ker so vrgli stran leta, ko bi lahko delali finančni kupček za polog)
2. Ima neko kombinacijo družboslovno-humanistične izobrazbe in to take, da lahko dela le relativno slabo plačana administrativna dela (for the sake of argument, recimo, da ima Alex Novak cringe kombinacijo recimo filozofija z fokusom na gender studies in študij primerjalne književnosti s fokusom na literaturo Jane Austen, Tia Vodopivec pa cringe kombinacijo sociologije kulture z fokusom na nove spolne vzorce v družbenih subkulturah in filozofija s fokusom na epistemološko dojemanje post-moderne realnosti)
3. Neke hude pomoči od staršev oba ne morata pričakovati (ker nevem, whatever so starši obnemogli nekje na kmetiji v Obsotelju itd.)
4. Prihranki na TRRju so skromni (Alex ima 10k EUR, Tia pa 8k EUR - posledica prekariata pri obeh plus nagnjenosti k temu, da sta želela v dvajsetih najprej uživati in videti svet)
Kaj lahko Alex in Tia naredita? Si realno lahko ustvarita lasten dom in družino?
Bolj kot kruto vprasanje, je krut odgovor. Ce do 34 leta nista prisla do neke spodobne place,da bi lahko kaj kupil, potem sta si sama kriva.

Vsaj ne jamram nad cenami stanovanj. Čeprav bi raje nižje. Bi bla cenejša za kupit.
Ne, imas drugo taktiko, lazes se, da bi zbil ceno stanovanjem preko populizma ostalim revezem, ki so v enakim sranju kot ti (kar je imho boljsa izbira, podobno kot rednekaj). Ampak pod crto, pa resujes svoj socialni problem.
Se vedno lahko dokazes nasprotno, civava.
Zgodovina sprememb…

matobeli ::
Ti pa tukaj predlagas pogodbo, ki je najemnik sploh ne more prekiniti pred potekom 20 let.
Nemoreš, vsako pogodbo lahko prekineš. Kaj se zgodi če jo prekineš je pa stvar dogovora med strankama, temu se reče pogodbena kazen. Najlažje je da če jo prekineš gre jurja varščine po zlu. In vsak normalen najemnik ti bo dal brez da bi trenil jurja varščine za obdobje 20let.
Definitivno se napiše pogodba tako da nobena od strani ne bo na slabšem.

Vsaj ne jamram nad cenami stanovanj. Čeprav bi raje nižje. Bi bla cenejša za kupit.
Ne, imas drugo taktiko, lazes se, da bi zbil ceno stanovanjem (kar je imho boljsa izbira, podobno kot rednekaj). Ampak pod crto, pa resujes svoj socialni problem.
Ti si veliko premalo pomemben, da ti bi karkoli dokazoval. Jaz imam zase dovolj od plače, s stanovanji se igram za otroke. Vsak bo dobil vsaj 2, potem pa naj delajo z njimi kar hočejo. Živijo ali oddajajo tvojim potomcem, ki bojo itak verjetno podedovali tvoje nesposobnosti.

matobeli ::

user4683 ::
Ti pa tukaj predlagas pogodbo, ki je najemnik sploh ne more prekiniti pred potekom 20 let.
Nemoreš, vsako pogodbo lahko prekineš. Kaj se zgodi če jo prekineš je pa stvar dogovora med strankama, temu se reče pogodbena kazen. Najlažje je da če jo prekineš gre jurja varščine po zlu. In vsak normalen najemnik ti bo dal brez da bi trenil jurja varščine za obdobje 20let.
Definitivno se napiše pogodba tako da nobena od strani ne bo na slabšem.
Torej od te tvoje famozne" 20 letne pogodbe za 30% popusta" ostane samo se klasicna pogodba za X let z Y meseci odpovednega roka in konkretnim popustom za najemnika.

Ne, imas drugo taktiko, lazes se, da bi zbil ceno stanovanjem (kar je imho boljsa izbira, podobno kot rednekaj). Ampak pod crto, pa resujes svoj socialni problem.
Ti si veliko premalo pomemben, da ti bi karkoli dokazoval. Jaz imam zase dovolj od plače, s stanovanji se igram za otroke. Vsak bo dobil vsaj 2, potem pa naj delajo z njimi kar hočejo. Živijo ali oddajajo tvojim potomcem, ki bojo itak verjetno podedovali tvoje nesposobnosti.
Predvsem si ti veliko premalo pomemben, potem pa se lazes po forumih kaksna zver si, dejansko pa si en mali birokratek na minimalcu.
Pac, bos moral nehati lagati ali pa dokazati tvoje trditve. Ker sicer niso vredne pol pizde mrzle vode.
(kar raznim naivcem ni jasno, zato pa to povdarjam)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 132552 ()

matic492 ::
I'll bite the troll bait:
Kako ti pa naj dokaže, da oddaja 5 stanovanj lol?
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

S pogodbami. In vnosi v kataster. Ce jih nima je najmanj pizda, ki zazira vse nas.
Zgodovina sprememb…

Pametnemu je dovoljšen dokaz kdo kakšne neumnosti in kdo kaj pametnega v tej temi napiše. Bedaki, ki ne veste nič o ničemur, pišete bedarije in mislite, da bo država karkoli spremenila. Pametni smo dali predloge.
LOL.
S pogodbami. In vnosi v kataster.
LOL.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Pametnemu je dovoljšen dokaz kdo kakšne neumnosti in kdo kaj pametnega v tej temi napiše.
Ti nicesar. Nepreverjene lazi za naivne otroke, to je tvoj doseg.
Jaz sem pa 35 stanovanj obnovil, ljubljanski grad in kip svobode. Ful verodostojna izjava. Aja, pri tebi so stevilke malo drugacne, kar pomeni, da so resnicne?

Zgodovina sprememb…

S pogodbami. In vnosi v kataster. Ce jih nima je najmanj pizda, ki zazira vse nas.
Lol, misliš da bo kdo zaradi dokazovanja nečesa trollu na internetu objavljal osebne podatke na javnem forumu?

OneYellow ::
Mogoče ideja za zavarovalniški/finančni produkt: neke vrste bančna garancija, ki jo najemnik najame pri svoji banki/zavarovalnici in jo lahko najemodajalec uveljavi v primeru neplačevanja ali povzročene škode.
Če bi meni kot najemodajalcu nekdo predložil takšno garancijo, mu dam takoj vsaj 10% dol, ker to pomeni, da mi v najemnino ni treba vkalkulirati tega tveganja.
In zavarovalnica/banka ima sigurno več podatkov in pravno podlago za njihovo pridobitev, na podlagi katerih lahko oceni boniteto/tveganje posameznika, kot najemodajalec posameznik.
To že obstaja, reče se ji varščina. Je pa res, da bi moral vzet za mal več mesecev. Ampak se na tak način znebiš problema, če je na ta račun manj potencialnih najemnikov nič za to, ravnokar si si zmanjšal tveganje. Ampak ti bi rad, da najemnik plačuje še breme tvojega rizika lol. Pa za delnice bi se lahko spomnili kaj takega morda, ali pa pri kriptu?

Lol, misliš da bo kdo zaradi dokazovanja nečesa trollu na internetu objavljal osebne podatke na javnem forumu?
Torej laze, ali pa naj se vzdrzi nedokazjivega sranja. Me pa veseli, da si prisel do tega vsaj ti. Ker cilj je bil, da to izgovori on.
Da sam pove, kako je kar govori kup nedokazljivega sranja, ki mu nihce normalen ne more zaupati niti promil.
Zgodovina sprememb…

Torej laze, ali pa naj vse vzdrzi nedokazjivega sranja. Me pa veseli, da si prisel do tega vsaj ti.
Tudi če laže, zakaj se moraš vpičit v take bedarije, zakaj ne moreš komentirat koncepta, da nekdo iz stare hiše naredi 5 stanovanj? A to ni realno? Saj tudi grad obnovit je čisto realno, če imaš pač dovolj denarja, če je to nekdo dejansko naredil je v kontekstu debate irelevantno.

kriptobog ::
Ce do 34 leta nista prisla do neke spodobne place,da bi lahko kaj kupil, potem sta si sama kriva.
Spoken like a true kriptoborg.
Povprečna plača je v top 20% pa boš kar lepo švical naslednji 20let če boš želel manjšo hišico.
Pri dveh povprecnih placah ni treba nic svicati. Ali pa svicas za najemnino. Kaj ti je bolje? Sicer pa ne vem od kje vam ideja, da je lastnistvo nepremicnine pravica? Za vas socialkarje to pac ni, niti najem v LJ. PA niti ne govorimo o tem, da se zadeva skesira. Pac vzames kredit na 20 let. Kdor je bil pameten je se pravi cas ujel vlak za poceni kredit, pa je se bolje prisel skozi. Sicer je pa folk kupoval tudi v casu neugodnih kreditov. Ce bi bilo tako nemogoce, kot si nekateri predstavljate, potem bi gradbene firme propadale, ne pa bile zasedene na polno.

Pametnemu je dovoljšen dokaz kdo kakšne neumnosti in kdo kaj pametnega v tej temi napiše.
Jaz sem pa 35 stanovanj obnovil, ljubljanski grad in kip svobode. Ful verodostojna izjava. Aja, pri tebi so stevilke malo drugacne, kar pomeni, da so resnicne?![]()
I dont give a fuck kaj ti verjameš in kaj ne. Jaz sem napisal kar sem napisal, če se je kdo kaj iz tega naučil, prav, če ne, tudi prav. O tem smo pisali tudi v temah o varčevanju, kjer so nekateri pač raje dali denar v delnice, etf, coine, karkoli, v vsem tem imam jaz samo nek drobiž, drugi smo pa razlagali matematiko nepremičnin. Vsakemu svoje.

Jaz sem pa 35 stanovanj obnovil, ljubljanski grad in kip svobode. Ful verodostojna izjava. Aja, pri tebi so stevilke malo drugacne, kar pomeni, da so resnicne?![]()
I dont give a fuck kaj ti verjameš in kaj ne. Jaz sem napisal kar sem napisal, če se je kdo kaj iz tega naučil, prav, če ne, tudi prav. O tem smo pisali tudi v temah o varčevanju, kjer so nekateri pač raje dali denar v delnice, etf, coine, karkoli, v vsem tem imam jaz samo nek drobiž, drugi smo pa razlagali matematiko nepremičnin. Vsakemu svoje.
Jaz nisem pomemben, zame si tako ali tako en smrkavec, ki mu je foter posodil account in se zdaj napihuje kaksna faca je.
Bistvo je, da vse ostale spodbudim, da razmisljajo o verodostojnosti izjav internetnih nakladacev.
Zgodovina sprememb…

Utk daj mu ze poslji davcno stevilko in emsote najemnikov, da gre preverit vse to no!![]()
![]()
No le naj. Zaradi mene lahko tudi samo utihne z nedokazljivim bulshitom, cisto vseeno mi je.
Zgodovina sprememb…

Torej laze, ali pa naj vse vzdrzi nedokazjivega sranja. Me pa veseli, da si prisel do tega vsaj ti.
Tudi če laže, zakaj se moraš vpičit v take bedarije, zakaj ne moreš komentirat koncepta, da nekdo iz stare hiše naredi 5 stanovanj? A to ni realno? Saj tudi grad obnovit je čisto realno, če imaš pač dovolj denarja, če je to nekdo dejansko naredil je v kontekstu debate irelevantno.
Ni v eni hiši 5 stanovanj. Niti ne vem kaj je tu tako čudnega. Vsaka jugoslovanska hiša ima 3 štuke, še par let nazaj so se prodajale za drobiž, samo takrat je tudi na tem forumu veljalo, da jih nihče noče niti zastonj. Jaz sem že zdavnaj pisal, da so zlata jama. Kdor se naučil kaj, se je, nekateri se pa očitno niso. Par let kasneje so pa science fiction za nekatere...otišla baba kolačima.
Zgodovina sprememb…

Ni v eni hiši 5 stanovanj. Niti ne vem kaj je tu tako čudnega. Vsaka jugoslovanska hiša ima 3 štuke, še par let nazaj so se prodajale za drobiž, samo takrat je tudi na tem forumu veljalo, da jih nihče noče niti zastonj. Par let kasneje so pa science fiction za nekatere...otišla baba kolačima.
Ja, jaz tudi ne razumem, kaj je tako cudnega, da sem obnovil kip svobode in poceni ti prodam tromostovje.

Ni nic cudnega - z dokazom. Brez dokaza je pa samo en kup sranja za naivce. In ga se kar ponajavljas.
Bom Ecotu kar sam odgovoril. Z dokazi. Sicer je "crazy material". Na tak nacin prosperirajo razni antivaxerji, nore teorije o votli zemlji, ravni zemlji, plazilci, itd.
Zgodovina sprememb…

Pustimo mene. Lažem. Naj bo. Samo da boš srečen. Ampak morda lažem o sebi. Ni pa laž da obstajajo jugoslovanske hiše v katerih se da brez problema uredit 3 stanovanja v velikosti o kateri lahko najemniki sicer samo sanjajo.

obstajajo jugoslovanske hiše v katerih se da brez problema uredit 3 stanovanja v velikosti o kateri lahko najemniki sicer samo sanjajo.
No vidis, a je bilo tako tezko? S tako izjavo nimam nobenih tezav. Je trditev, s katero se celo strinjam.
Zgodovina sprememb…

Utk daj mu ze poslji davcno stevilko in emsote najemnikov, da gre preverit vse to no!![]()
![]()
No le naj. Zaradi mene lahko tudi samo utihne z nedokazljivim bulshitom, cisto vseeno mi je.
Poglej, js imam dokaz, da sem multi-miljonar, namreč na računu imam nekaj čez 23 miljonov, pa še lahko vidiš da sem prej bil po trgovinah:

![]()
Poglej, js imam dokaz, da sem multi-miljonar, namreč na računu imam nekaj čez 23 miljonov, pa še lahko vidiš da sem prej bil po trgovinah:
Eeee... mislim, da imas tezave s pojmom kaj je dokaz. In ravno zaradi takih dobim ospice, ko mi zacne nekdo nabijati kaj je naredil, kako je na kriptovalutah zasluzil miljarde, kako spi z marsovci, kako se kljuci lepijo na njega po cepljenju ipd. Pac nehajte nakladat. Samo to.
Zgodovina sprememb…

Lahko ti pa še povem kako to zgleda praktično, ker vidim da si nesposoben idiot in itak ne veš kako in kje se bi tega lotil - da bi naredil iz take hiše kaj pametnega zase in še za 2 druga.

Lahko ti pa še povem kako to zgleda praktično, ker vidim da si nesposoben idiot in itak ne veš kako in kje se bi tega lotil - da bi naredil iz take hiše kaj pametnega zase in še za 2 druga.
Whatever. Se vedno nisi dokazal, torej je zame (in za Eca, ki ga bolj cenim od random nakladaca na slo-techu) nepreverljiva izjava brez vrednosti.
Zgodovina sprememb…

simonchelo ::
Kako sploh še odgovarjate uporabniku maha. Iz prispevkov v tem postu je jasno da je največji parazit družbe ravno on, ki ne samo da očitno v življenju ni naredil ničesar, hkrati še zavida vsem ki karkoli so.
Lahko imamo kakršen koli sistem družbene ureditve, dokler obstajajo ljudje tipa maha, ki povsod iščejo samo pravice, če pa se kdorkoli dvigne iz povprečja ga je pa treba potegniti nazaj in uničiti, saj je kapitalist, grebator...
Lahko imamo kakršen koli sistem družbene ureditve, dokler obstajajo ljudje tipa maha, ki povsod iščejo samo pravice, če pa se kdorkoli dvigne iz povprečja ga je pa treba potegniti nazaj in uničiti, saj je kapitalist, grebator...
ciao

Eeee... mislim, da imas tezave s pojmom kaj je dokaz. In ravno zaradi takih dobim ospice, ko mi zacne nekdo nabijati kaj je naredil, kako je na kriptovalutah zasluzil miljarde, kako spi z marsovci, kako se kljuci lepijo na njega po cepljenju ipd. Pac nehajte nakladat. Samo to.
Trollception.

simonchelo je izjavil:
Kako sploh še odgovarjate uporabniku maha. Iz prispevkov v tem postu je jasno da je največji parazit družbe ravno on, ki ne samo da očitno v življenju ni naredil ničesar, hkrati še zavida vsem ki karkoli so.
Zanimivo, po tem, ko svojih lazi ne morete uveljaviti, se spravite diskreditirati. Velja tudi za clovecka z dometom Uno.
Se en dokaz, da gre za cisto trol temo kjer podobno kot v temi o kripovalutah, nekaj pokvarjencev hoce uveljaviti svojo agendo.
simonchelo je izjavil:
Mislim, da je vecji problem, kot v meni, v gnilih izkoriscevalcih, ki zaradi lastne nesposobnosti poizkusajo sluziti s spekulanstvom. In bi radi, da se vas zato ceni... ker zajedate druge.
Vsem ostali pa, zaradi takih ste brez stanovanj. Zdaj pa razmisljajte kako globoko jih morate ceniti. Bo treba malo preobrata v mentaliteti narediti in za takimi metati gnila jajca.
Cisto preventivno, da vas ne bojo pri cenjenju takega pritlehnega vedenja in sirjenju podobnih vrednot, cez 40 let v postelji zadusili lastni otroci.
Saj veste, kar sejete, to zanjete, so vrednote taksnih osebnkov, to kar bi zeleli od njih? Od druzbe, v kateri bivate?
Zgodovina sprememb…

mr_chai ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Mimogrede, ECB znova visa obresti v sredo.
ja fajn.. mal prepozno, ampak bolš prepozno k nikol a ne

Telbanc ::
Una Tia z prejšnje strani. lah si poišče tipa ki bo mel nepremičnino in je njen problem rešen.

Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

johnnyyy ::
Malidelničar je izjavil:
Obnova obstoječih starejših hiš na podeželju. To vedno znova pišem. Tisti mladi, ki so še ročni, samostojni, imajo s tem odlično opcijo, še dvojni plus, če lahko delajo remote.Od vseh kolegov, ki nimajo 2 levih rok, večina dela v mestu za boljšo plačo, kot bi jo dobili, če bi popravljali/šravfali/polagali pomivalce/pralne stroje/ploščice/štrom itd. Tisti, ki te možnosti nimajo pa so v kakšni od teh branž. Začuda, nihče nima stanovanjskega problema. Tako, da svetovati nekomu, ki lahko dela remote je priden in nima dveh levih rok, da naj kupi na podeželju hišo in jo obnavlja, je precej zgrešeno, saj večina le teh, ki imajo to možnost imajo še druge odprte možnosti.
Malidelničar je izjavil:
Recimo TOP opcija v Sloveniji (zmagovalci naslednjega desetletja, tudi finančno) je v tej situaciji IT-jevec, ki dela remote in zna tudi z obema rokama delat in si kupi starejšo hiško s kmetijo na podeželju. Dobi zadevo za nizko ceno, dela itak remote in ima lastno bajto z izjemnimi plusi (ki bi jih v LJ preplačal) varnost, narava, čistoča, mir.Zakaj bi si nek ITjevec ki ima dobro plačo kupil starejšo hišo na podeželju, če si lahko zgradi novogradnjo na obrobju mesta, kupi stanovanje v mestu ali pa celo hišo v mestu?
Malidelničar je izjavil:
Ampak sedaj pa eno KRUTO nagradno vprašanje:Moje mnenje je, da s takšno mentaliteto bolje, da si človeka ki si jih opisal, ne ustvarjata družine, saj sta preveč leva. Življenje se ne vrti samo okrog šole in jamranja, kako ne veš, kako ne znaš, kako si nočeš rok umazat itd. Ko dobiš otroke, so se navodila za uporabo nekje zataknila in se moraš znajti po svojih močeh. Ko udari drek s plenice otrok kriči, moraš nekaj naredit in na koncu počistit, pa če si družboslovec ali naravoslovec. In tako kot pri otroku, tudi pri sebi ne moreš jamrati zadnjih 10 let da si nezaposljiv kader, da so tehniki bolj cenjeni itd. Če bi čas, ki ga ljudje porabijo za jamranje porabili za to, da se kaj tehničnega naučijo bi bilo precej bolje.
Kaj bi svetovali enemu aktivističnemu že diplomiranemu družboslovcu, recimo da mu je ime Alex Novak, ki s punco (recimo da ji je ime Tia Vodopivec) trenutno stanuje v najemnem fletu v LJ in ima sledečo situacijo:
1. Star je že 34 let, punca tudi ni bistveno mlajša (to opcijo sem napisal, ker veliko mladim, ki bentijo konkretno teče voda v grlo, ker so vrgli stran leta, ko bi lahko delali finančni kupček za polog)
2. Ima neko kombinacijo družboslovno-humanistične izobrazbe in to take, da lahko dela le relativno slabo plačana administrativna dela (for the sake of argument, recimo, da ima Alex Novak cringe kombinacijo recimo filozofija z fokusom na gender studies in študij primerjalne književnosti s fokusom na literaturo Jane Austen, Tia Vodopivec pa cringe kombinacijo sociologije kulture z fokusom na nove spolne vzorce v družbenih subkulturah in filozofija s fokusom na epistemološko dojemanje post-moderne realnosti)
3. Neke hude pomoči od staršev oba ne morata pričakovati (ker nevem, whatever so starši obnemogli nekje na kmetiji v Obsotelju itd.)
4. Prihranki na TRRju so skromni (Alex ima 10k EUR, Tia pa 8k EUR - posledica prekariata pri obeh plus nagnjenosti k temu, da sta želela v dvajsetih najprej uživati in videti svet)
Kaj lahko Alex in Tia naredita? Si realno lahko ustvarita lasten dom in družino?

profii ::

Zakaj bi si nek ITjevec ki ima dobro plačo kupil starejšo hišo na podeželju, če si lahko zgradi novogradnjo na obrobju mesta, kupi stanovanje v mestu ali pa celo hišo v mestu?
Po vseh anketah je povprečna plača v IT tam okoli 2 jurja neto, par 100 gor dol, nad 4 jurje služi pa zanemarljiv del, ti pa praviš da si lahko vsak, ki zna vžgat računalnik, kupi karkoli kjerkoli. Ne, ne more. In tudi če si nekdo z 2500 neto lahko kupi neko luknjo, je tistih 55 m2 res primerno stanovanje za družino?
Zgodovina sprememb…

In še vedno je maha odgovoril sam sebi, da z vrednotami kot jih ima on bodo njegovi lastni potomci poskrbeli za njegov klavrno konec v kolikor ne bodo dobili tistega kar "jim pripada"...
P.s. Imam stanovanjski problem rešen. In od doma imam pri vzgojene dobre delavne navade. Oba starša zaposlena za pod povprečno plačo. In sem poskrbel tudi malce za svoje starše. Odplačal njun kredit... Ampak ja očitno je v nas problem in bi morali delati ne vem kaj, nič in se pritoževati čez 0.1% hiperkapitalistov
P.s. Imam stanovanjski problem rešen. In od doma imam pri vzgojene dobre delavne navade. Oba starša zaposlena za pod povprečno plačo. In sem poskrbel tudi malce za svoje starše. Odplačal njun kredit... Ampak ja očitno je v nas problem in bi morali delati ne vem kaj, nič in se pritoževati čez 0.1% hiperkapitalistov
ciao

johnnyyy ::
Po vseh anketah je povprečna plača v IT tam okoli 2 jurja neto, par 100 gor dol, nad 4 jurje služi pa zanemarljiv del, ti pa praviš da si lahko vsak, ki zna vžgat računalnik, kupi karkoli kjerkoli. Ne, ne more. In tudi če si nekdo z 2500 neto lahko kupi neko luknjo, je tistih 55 m2 res primerno stanovanje za družino?
Vsak, ki zna prižgati računalnik po navadi ni "ITjevec z dobro plačo", ker od takšnega človeka se na tem področju pričakuje bistveno več. Če ima nekdo plačo 2k€/mesec lahko ob skromnosti in iznajdljivosti privarčuje 1k€/mesec. V 3 letih ima dovolj plačilk in privarčevanega za polog, da lahko ob kreditu na 20-30 let kupi stanovanje v LJ. Če ima zraven še partnerko, ki je na povprečju plače, bi se dalo pa že kakšno vrstno hišo dobit.
Ne vem zakaj nekateri hkrati vzamete samsko osebo in hkrati govorite o družini. Če je nekdo trenutno samski je nek "regularen best case" 2 leti, da dobiš družino. V reali je nekako tako, da najprej mine precej časa, da spoznaš partnerja/ko, po nekaj mesecih veze se vseliš in po kakšnem letu (če si hiter) načrtuješ otroke (če se vmes ne ponesreči), potem pa je odvisno od plodnosti enim uspe takoj, drugi imajo težave. In ko imaš otroka, sanjaj da bo hotel svojo sobo - do pubertete bo hotel biti s tabo še v postelji. Tako se hitro zgodi, da bo 55m² za "danes samskega" več kot čez glavo dovolj za naslednjih 10 let. In ko se vse te stvari izpolnijo študiraš naprej, kjer imaš odprte opcije - nov kredit za večje stanovanje/hišo in oddaja/prodaja starega. V tem času po navadi inflacija, rast cen nepremičnin in prihodkov oz. plač naredi situacijo, da si lahko lažje privoščiš nekaj večjega.

OneYellow ::
V treh letih ima v najboljšem primeru 36k. To je morda za polog fleta vrednosti 150k. V LJ je to malo večje kot garsonjera. Kje je šele vrstna hiša lol. Tudi izven LJ lahko s tem samo sanja bajto, ki jo boomerji prodajajo za 400-500k.
Aja, sem že omenil, da bo v treh letih, ko bo on našparal 36k šel flet s ceno gor za več kot toliko? :)
Aja, sem že omenil, da bo v treh letih, ko bo on našparal 36k šel flet s ceno gor za več kot toliko? :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OneYellow ()

Bistveno vprašanje je, ali bi to lahko naredil tudi danes, 31.1.2023? :)
To sem naredil leta 2021.. Ne vem pa ali bi lahko 2023. Verjetno se da. Letos sem dobil otroka in so se prioritete malce spremenile. Prej sem pač želel in užival če sem delal po 14ur na dan.
ciao

Prvič, tudi 2k neto ne dobi vsak začetnik. Tam proti 30ih pa že. Obrok za 150 jurjev je zdaj dobrega jurja, kmalu bo najbrž 1200. Če ima žena povprečno plačo, je to to od njene plače, in bosta tudi že v kar visokem razredu za vrtec, še tu bo šlo 400 evrov. Dokler šparaš je tudi treba nekje živet, avto, položnice, jebiga, tudi dopust.