» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
284 / 831
»»

Jožko ::

Nepremičnine se dolgoročno ne bodo pocenile,samo dražje bodo,tako kot zmeraj.
Če rabiš in imaš denar kupi zdaj,ker zmeraj zamujaš z nakupom za najmanj 2 leti je edino pravilo.
Čakanje na pocenitev je samo za naivne,inflacija in pomankanje nepremičnin pa dela svoje.
Kolega išče rabljeno stanovanje za 200K v Lj-Bežigrad v ringu in seveda kot vsi cinca.
Pogoj iskanja...v ringu cca 55-65m2,vsaj dve sobi,protipotresna gradnja oz kvalitetna gradnja po letu 1975,
vsaj približno lepa razporeditev,balkon,dvigalo... takoj je vse željeno 250K+.
Samo neustrezne stare podrtije se prodajajo za njegovo namišljno mejo ...dve leti nazaj pa bi seveda dobil vse kar zdaj išče.

Invictus ::

Ko se bo komčno določil, bodo pa cene 300k+
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

cyberwarfare ::

Jožko je izjavil:

Nepremičnine se dolgoročno ne bodo pocenile,samo dražje bodo,tako kot zmeraj.
Če rabiš in imaš denar kupi zdaj,ker zmeraj zamujaš z nakupom za najmanj 2 leti je edino pravilo.
Čakanje na pocenitev je samo za naivne,inflacija in pomankanje nepremičnin pa dela svoje.
Kolega išče rabljeno stanovanje za 200K v Lj-Bežigrad v ringu in seveda kot vsi cinca.
Pogoj iskanja...v ringu cca 55-65m2,vsaj dve sobi,protipotresna gradnja oz kvalitetna gradnja po letu 1975,
vsaj približno lepa razporeditev,balkon,dvigalo... takoj je vse željeno 250K+.
Samo neustrezne stare podrtije se prodajajo za njegovo namišljno mejo ...dve leti nazaj pa bi seveda dobil vse kar zdaj išče.

right...

Jožko ::

Invictus je izjavil:

Ko se bo komčno določil, bodo pa cene 300k+

Točno tako :)

Invictus ::

cyberwarfare je izjavil:

right...

Kje ti vidiš kako hudo krizo?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

urli ::

https://www.24ur.com/novice/slovenija/v...

Vprašanje pa je, koliko je še ostalo "špekulantov" z zajetnimi kupčki denarja. Če ne bo niti majhnega padca cen nepremičnin, bo to posledica slednjih. Tako je to. Bomo videli.

Imam občutek, da je še vedno precej premožnih podjetnikov in covid dobičkarjev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()

LeXani ::

Sc0ut je izjavil:

Nepremicninar pravi da se promet z vecjimi stanovanji manjša. Stabilen je promet s stanovanji do 55m2 za oddajo. Kupuje se predvsem z denarjem in kot nalozba.

70-80% stanovanj se proda kot naložba in ne kot reševanje stanovanjske problematike, zadnjič bilo omenjeno v podcastu moneyhow.
Čas prve prijave 04.11.2005

Utk ::

20 let tolčeš po kapitalskih dobičkih in zaviraš trženje tujih skladov v Sloveniji, potem se pa čudiš, da ti ljudje vržejo nenormalne denarje v nepremičnine...
Zahvalimo se levici.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

cyberwarfare ::

Invictus je izjavil:

cyberwarfare je izjavil:

right...

Kje ti vidiš kako hudo krizo?

počak pol leta.

Utk je izjavil:

20 let tolčeš po kapitalskih dobičkih in zaviraš trženje tujih skladov v Sloveniji, potem se pa čudiš, da ti ljudje vržejo nenormalne denarje v nepremičnine...
Zahvalimo se levici.

valda vse je levica kriva. krivi so tudi nateguni ki so z "delnicami" nategnili tisoče slovencev itd. levi in desni. ni čudno, da ljudje pač ne zaupajo tovrstnim načinom vlaganja oz. roparskem kapitalizmu, ki ga zagovarja "slovenska desnica"... se pa definitivno strinjam, da bi bilo treba ljudem ponuditi alternativo za relativno varne in vsaj toliko donosne načine varčevanja, da bi pokrilo inflacijo...

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

LeXani je izjavil:

Sc0ut je izjavil:

Nepremicninar pravi da se promet z vecjimi stanovanji manjša. Stabilen je promet s stanovanji do 55m2 za oddajo. Kupuje se predvsem z denarjem in kot nalozba.

70-80% stanovanj se proda kot naložba in ne kot reševanje stanovanjske problematike, zadnjič bilo omenjeno v podcastu moneyhow.

Bližje 101% je realno, je zadnjič napisala ena na fejstbuku. Stanovanja so prazna, čakajo vnuke, ljudje pa tačas živijo samo virtualno v oblaku. Kar poglej parkirišča pred bloki. Polna so naložbenih avtomobilov virtualnih ljudi.

trancer01 ::

Pri najemu stanovanja od stanovanjskega sklada je treba plačati tudi 10 % vrednosti nepremičnine poleg 6 mesečnih najemnin.

Pat_MaGroin ::

Vir?

destroyer2k ::

trancer01 je izjavil:

Pri najemu stanovanja od stanovanjskega sklada je treba plačati tudi 10 % vrednosti nepremičnine poleg 6 mesečnih najemnin.

Baje po novem zahtevajo 90% vrednosti neprimičnin, ker ljudje z nižjim dohodkim imajo preveč na računu.

Večje bedarije še danes nisem slišal kot tvojo izjavo.

destroyer2k je izjavil:

trancer01 je izjavil:

Baje po novem zahtevajo 90% vrednosti neprimičnin, ker ljudje z nižjim dohodkim imajo preveč na računu.

Večje bedarije še danes nisem slišal kot tvojo izjavo.

Verjetno je zamešal. Ker občine pa res zahtevajo to.

destroyer2k ::

PIC

Katera občina zahteva 10% vrednost stanovanja in 6 najemnin?

destroyer2k je izjavil:

PIC

Katera občina zahteva 10% vrednost stanovanja in 6 najemnin?

Vse, tako je v zakonu.

matobeli ::

*največ 10%

kar sicer še vedno ni slabo, glede na to da dobiš najemno pogodbo za nedoločen čas, ponavadi se tudi pogovarjamo o neprofitni najemnini.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

matobeli je izjavil:

*največ 10%

kar sicer še vedno ni slabo, glede na to da dobiš najemno pogodbo za nedoločen čas, ponavadi se tudi pogovarjamo o neprofitni najemnini.

Seveda do, ampak vsi vzamejo 10%, plus je pogodba za nedoločen čas, nižja cenitev stanovanja in nekoliko nižja najemnina.

inzenir1337 ::

LeXani je izjavil:

Sc0ut je izjavil:

Jaz pravim da je tale procent še višji in se bojim da je nad 90%. Stanovanja se prodajajo po astronomskih cenah in vse se še vedno proda insta. Dvomim da bi po teh cenah nekdo z 2000€ plače kupil insta karkoli pride na trg. Za 300k krede, kar zadošča za manjše lepo novo stanovanje v LJ, rabiš zastavit ene dve nepremičnini in obrok imaš 1700€ na 30 let. Kdo je tako nor da bo šel v kaj takega v teh časih?

DeeJay ::

https://www.24ur.com/novice/tujina/neve...
nepremičnine se bodo pocenile :)
Don't f with me.

OneYellow ::

Zakaj te je tako strah, če se pocenijo? Si se zakalkuliral in te je strah sedaj za investicijo?

matic492 ::

DeeJay je izjavil:

Populistična novica, ko pa pogledaš cifre pa ugotoviš da je polovica slovencev globalno gledano v teh 1% najbogatejših....

Tiste bedarije "Musk je plačal le 3% davka" so pa tudi bedarije, ker ne veš kako je izračunano, Musk je tudi izgubil 153 miljard v padcu delnic Tesle (kar je itak bil samo navidezen denar... dokler ne proda delnic, nima nič), če je nekdo lani računal koliko je on plačal davkov in teh 153 miljard štel kot dobiček je to zavajajoče.

Sicer razumem point novice, in je nekaj resnice, ampak v teh 1% je tvoja babica, ker ji je bajta iz 70ih pridobila 20% na vrednosti...

Pa tudi jaz verjetno, s tem navideznim denarjem. Ko sem kupil svoje 2. stanovanje, je bila povprečna cena na m^2 stanovanja v MB okoli 1800EUR, danes je 2050EUR, torej sem se skupaj z 1. stanovanjem "obogatil" za navideznih 35 jurjev v malo več kot 1 letu, ki pa so točno to - navidezni, dokler jih ne uspem dejansko prodat.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

OneYellow je izjavil:

Zakaj te je tako strah, če se pocenijo? Si se zakalkuliral in te je strah sedaj za investicijo?

Jaz upam, da se bojo pocenile, ker bi še kaj kupil, ne prodal.

PersonaRuda ::

.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

DeeJay je izjavil:

Sicer razumem point novice, in je nekaj resnice, ampak v teh 1% je tvoja babica, ker ji je bajta iz 70ih pridobila 20% na vrednosti...

Ne zavajaj. 1% je 80.000.000 ljudi. Na svetu je nekje 53.000.000 milijonarjev. Torej preko palca, če želiš biti med TOP 1% (nisem našel točnega podatka na googlu) moraš imeti nekje 800.000$ vredno premoženje. To pa dvomim, da ima njegova babica...

Jaz sicer spadam po premoženju med TOP 34% na svetu (10k - 100k), ker še nimam odkupljenega stanovanja. Ko pa bom jaz lastnik (in ne več banka) pa bom spadal med TOP 11% najbogatejših (100k - 1M). Še vedno pa bom daleč, daleč vstran od TOP 1% (cca. 800k).

https://www.trtworld.com/magazine/top-1...

Če ima babica hišo v LJ, je brez problema miljonarka, hehe :D

matic492 je izjavil:

Če ima babica hišo v LJ, je brez problema miljonarka, hehe :D

V tem primeru res spada med TOP 1%. Če pa je od kjerkoli drugje pa bo težko s hišo ocenjena na milijon premoženja. ;)

user4683 ::

According to Credit Suisse, individuals with more than $1 million in wealth sit in the top 1 percent bracket.

https://www.oxfam.org/en/press-releases...

Old Spice ::

Pol pa babica za žemljo v Merkatorju nima. Kaj naj s takimi miljonarji :)

No pač hotu sem povedat, da niso to neki zlobni multi-miljarderji, neka Illuminati teorija zarote, ajde Slovenija je slab primer, ker imamo slab per capita GDP, ampak v kakšni ZDA/UK je pa že skoraj neka povprečna bajtica vredna miljon (ZDA je median hiša 450k$ pa še kaj imaš v 401k) in si že v 1% :)

Oziroma če že, potem raje glejmo 0.1% ali 0.01% kot pa 1%

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

matic492 je izjavil:

No pač hotu sem povedat, da niso to neki zlobni multi-miljarderji, neka Illuminati teorija zarote, ajde Slovenija je slab primer, ker imamo slab per capita GDP, ampak v kakšni ZDA/UK je pa že skoraj neka povprečna bajtica vredna miljon (ZDA je median hiša 450k$ pa še kaj imaš v 401k) in si že v 1% :)

Oziroma če že, potem raje glejmo 0.1% ali 0.01% kot pa 1%

Pravi bogataši so tisti, ki spadajo med 0,1%. Spet nisem našel podatka za celi svet, ampak za posamezne države.

0,1% premoženja po državah:
ZDA - 25 milijonov
Italija - 3,4 milijona
Romunija - 900k
Kenija - 60k

Vir: https://www.knightfrank.com/research/ar...

Malidelničar ::

Utk je izjavil:

OneYellow je izjavil:

Ne piši tega, ker te bodo napadli, da si svinja, ker boš prehitel mlad par, ki bi si tudi rad kaj kupil, ker oni NIKOLI ne bodo v poziciji za nakup v kakršni si ti ;)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Jaz bi kupil kaj poceni, mladi pari pa baje kupujejo samo ful drago. Nismo si konkurenca.

Malidelničar je izjavil:

Utk je izjavil:

OneYellow je izjavil:

Ne piši tega, ker te bodo napadli, da si svinja, ker boš prehitel mlad par, ki bi si tudi rad kaj kupil, ker oni NIKOLI ne bodo v poziciji za nakup v kakršni si ti ;)

Če imamo na eni strani par boomerjev, ki nikoli ni rabil kredita za svojo bajto v 70ih in je sedaj pri svojih 60ih dobro zasidran fikus v javnem sektorju z dobro plačo in lepim kupčkom na strani, je jasno da proti njemu en mlad par težko konkurira ane?

Zakaj bi boomer pri 60 kupoval stanovanje? Jaz jih še 40 nimam. Niti nisem fikus v JS. Nad plačo se pa ne pritožujem, to je res.
Jaz vem, da je mladim zdaj težko, ampak ne zarad mene. Zarad mene jim je malo lažje.

Mato989 ::

Boomer kupi flet da bo dedic mel kaj od tega namesto inflatornega kesa

Simpl
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zakaj bi kdorkoli kupoval xy nepremičnino po vrsti? Zakaj nekomu niso dovolj 3 milijarde ampak hoče še več? Dobro jutro. :))

Mato989 je izjavil:

Boomer kupi flet da bo dedic mel kaj od tega namesto inflatornega kesa

Simpl

Jasno...tudi jaz ne bom imel nič kaj dost od tega. Pa sem dost mlajši. Ampak kaj je s tem narobe? Tudi s tem se reši en "mlad par". Pa ni treba čakat nekomu da me pobere. Jaz imam zase dovolj za sproti. Vse ekstra je...ekstra.

OneYellow je izjavil:

Zakaj bi kdorkoli kupoval xy nepremičnino po vrsti? Zakaj nekomu niso dovolj 3 milijarde ampak hoče še več? Dobro jutro. :))

Dobro jutro tudi tebi...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Malce off-topica glede stanja po svetu:

Prodaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA decembra najslabša od leta 2010
https://live.finance.si/9007923/Prodaja...

Še graf za tiste, ki ste na Redditu: US Existing Home Sales decrease -1.47% M/M -- largest ever annual drop
https://www.reddit.com/r/wallstreetbets...

celje ::

Mene pa zanima kako resujete podobne primere:

Najemnica se je prijavila na ue, da zivi na dolocenem naslovu.
Se odseli.
Objekt se proda. Novi lastnik.
Najemnica se ni nikamor na novo prijavila. Odlocbe in opomini dursa,... prihajajo na ta objekt.

Na ue vidno, da je ta oseba se vedno prijavljena na ta naslov.

???

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: celje ()

user4683 ::

Sporocis na UE, da tam ne biva vec in oni nato sprozijo postopek ugotavljanja dejanskega prebivalisca.

celje ::

ze storjeno. vendar po dveh mesecih (ko je bilo "sporoceno" na ue) njena posta se vedno prihaja na ta objekt.

je kaj doloceno, koliko casa, ... da bo odjavljena?

Pod pol leta ne računaj.

inzenir1337 ::

Mladi med 18 in 25 let imajo večinoma že svoja stanovanja ker so bili precej močno v kriptovalutah. Težje je za tiste od 25 naprej, ki so bili bolj previdni pri kriptovalutah.

Kebo ::

Večinoma as in 50%+?

inzenir1337 je izjavil:

Mladi med 18 in 25 let imajo večinoma že svoja stanovanja ker so bili precej močno v kriptovalutah. Težje je za tiste od 25 naprej, ki so bili bolj previdni pri kriptovalutah.

Strinjal bi se, da imajo boljša izhodišča, ker so bolj finančno pismeni in vlagajo (številni se tu z mano ne strinjajo) - kripto, ETF-i, delnice na brokerjih kot so InteractiveBrokers, P2P lending (Mintos itd.). Težko pa bi rekel kolikšen del mladih v rangu starosti 18-25 let bo prišel bolje skozi kot naša generacija nad 25, oz. nad 30. Rekel bi, da bo vsaj polovica tistih 18-25 prišla bolje skozi, ostala polovica pa bo isto težko šla skozi prepreke kot smo mi.

Kebo: Kripto statistike so delikatne ampak moraš vedeti nekaj, da smo bili Slovenci mislim, da per-capita oz. po številu v vrhu na svetu glede sodelovanja na kripto "toboganu" in smo potegnili kar ogormno ven iz tega. Veliko se jih je opeklo ampak vseeno je kar veliko kripto-zaslužkarjev med Slovenci, sploh med mladimi. Pa ni treba, da so milti-milijonarji kot Merlak. Bemtiš, že če je potegnil ven 100.000 EUR mu to reši nepremičninsko situacijo, še več, če je kdo potegnil ven 50.000 EUR je to ogromen delež, ki so ga lahko porabili za nepremičninski budget.

shark_nm ::

Malidelničar je izjavil:

inzenir1337 je izjavil:

Strinjal bi se, da imajo boljša izhodišča, ker so bolj finančno pismeni in vlagajo (številni se tu z mano ne strinjajo) - kripto, ETF-i, delnice na brokerjih kot so InteractiveBrokers, P2P lending (Mintos itd.). Težko pa bi rekel kolikšen del mladih v rangu starosti 18-25 let bo prišel bolje skozi kot naša generacija nad 25, oz. nad 30. Rekel bi, da bo vsaj polovica tistih 18-25 prišla bolje skozi, ostala polovica pa bo isto težko šla skozi prepreke kot smo mi.

Kebo: Kripto statistike so delikatne ampak moraš vedeti nekaj, da smo bili Slovenci mislim, da per-capita oz. po številu v vrhu na svetu glede sodelovanja na kripto "toboganu" in smo potegnili kar ogormno ven iz tega. Veliko se jih je opeklo ampak vseeno je kar veliko kripto-zaslužkarjev med Slovenci, sploh med mladimi. Pa ni treba, da so milti-milijonarji kot Merlak. Bemtiš, že če je potegnil ven 100.000 EUR mu to reši nepremičninsko situacijo, še več, če je kdo potegnil ven 50.000 EUR je to ogromen delež, ki so ga lahko porabili za nepremičninski budget.

Če Če Če... Lahko da ni prodal ker je čakal na več, lahko je dal 60k za avto ki mu je pri 22 bolj pomemben od hiše. Plus tega poznam kar nekaj pod 25 pa so bili proti crypto, kaj šele da bi kupili... Celo računalničarji med njimi. In spet: Če si se priključil v 2017 in si vložil ne vem 10k v crypto kar je bilo ne vem 1.5 BTC si v tej rundi lahko potegnil ven 100k. Ampak 10k imeti za vložit v nekaj je veliko. Še posebej pri 22ih ob študiju itd... V glavnem se bojim da spet ni veliko tistih ki so s crypto rešiili stanovanjsko problematiko, četudi so orda imeli možnost ampak saj veš - Lambo :)

Hja potem imamo pa to, spet alter (Mato-style) pogled:

Res v Sloveniji potrebujemo 20 tisoč javnih stanovanj?
Država, vlagatelji in strokovna združenja se strinjajo, da potrebujemo stanovanjsko politiko, vendar si niso edini, kaj sploh potrebujemo in kako naj to financiramo.
https://nepremicnine.finance.si/9006167...

Pa komentar s foruma: "Naj gredo na švedski model. Pa novih stanovanj ne potrebujemo, vsaj ne omenjenih 20.000 ampak bistveno manj. Ampak potem bodo na ministrstvu morali delati. Ta pa, ki želi prihranke prebivalstva "oživiti" pa sanja. Večina teh ima stanovanjski problem že rešen. Lep dan."

Zgodovina sprememb…

aviator ::

Malidelničar je izjavil:

inzenir1337 je izjavil:

Majo q... Babovje vlaga v podaljske umetne nohtke in trzenje mednoznega bankomata. Tiste bolj podjetne furajo onlyfans. fanticki pa v drogice, elekticne skiroje in mobilne telefone.

Glede Z generacije sem se manjsi optimist kot za naso, razen redkih izjem. Pa se precej pogovarjat z njimi, imam 9 let mlajsega brata z precej podjetno klapo. Mogoce jih je ene 200 komadov, ki se bavijo z kompi, programiranje in kriptom.Pa se tam niso vsi zasluzili.

nekikr ::

celje je izjavil:

ze storjeno. vendar po dveh mesecih (ko je bilo "sporoceno" na ue) njena posta se vedno prihaja na ta objekt.

je kaj doloceno, koliko casa, ... da bo odjavljena?

Po komentarjih tule je rešitev tega (in podobnih problemov) višji davek...torej piši Holobu, da naj zviša davke, da bo zadeva špilala.
««
284 / 831
»»