» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
282 / 831
»»

Utk ::

Tako je. Balon je ko hiša, ki danes stane 350 jurjev, ne bo imela kupca dokler ne spustijo na 250 jurjev. Tega pa en čas še ne bo. Ljudje so preveč loaded.

Pa še to neka stara jugoslovanska hiša, ki baje niso nič vredne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

nekikr ::

1. Še ga ni bilo balona na svetu v bilo kaki obliki, ki bi se samo pumpal v nedogled. Če me kdo hoče prepričati v nasprotno, prosim za kaki graf, lahko tudi cena krompirja, ki gre samo gor

Cene gredo samo gor. Če sem in tja padejo za kakšen procent sicer neuki vpijete kako bo zdaj pa res vse zastonj, ampak potem, čisto vedno, pride do odboja. Potem imamo pa še eno stvar, ki je v osnovi temelj in vodilo kapitalizma - inflacija. Danes je to zelo pereča tema, ampak obstajala je tudi 10 let nazaj. Pomeni pa, da gredo cene - gor.
Lahko pa dopoveš ostalemu svetu, da si dejansko najpametnejši in poveš v kateri trgovini dobim ta krompir po 10c, kolikor je bil pred 25 leti v tolarjih. A sladoled še kateri šiptar prodaja po 40c? Kavica je kje 30c? Ni?
Če je vmes kdo spustil kavo iz 130 tolarjev na 120 je to nepomembno, razen za forumske nabijalce. Sčasoma je šla cena kar lepo na današnjih 2,8€. Preračunano je to 670 tolarjev. Za kavo z mlekom.

Torej po domače:

Če imaš plačo 2.000 BRUTO moraš dobit neto 200EUR na mesec več kot danes

In nato istočasno:

1% davka na nepremičnino (vrednost) povprečje pa dobimo iz povprečne vrednosti prodanega m2 v zadnjem letu v tej občini (če v tej občini ni se vzame povprečje iz sosednje)

Torej če imaš vredno bajto 200k je to 2k davka...

Kako to poravna upokojenec? Kako pa brezposelni? Jih vržemo na cesto, hiše nacionaliziramo in jih podarimo zaslužnim kadrom? Kako to poravna nekdo, ki je imel dobro službo, dobro plačo, iz teh dohodkov postavil nepremičnino pri kateri je plačal vse davke, potem pa se usoda zasuka, dobra služba in plača gresta, pristane v povprečju? Tudi to damo zaslužnim, levim, kadrom?

No, tu se z matotom ne strinjava. Jaz bi penzionistom in ostalim za tolk dvignil pokojnino, v povprečju bi ta denar država itak dobila nazaj, samo med ljudi bi bil drugače razporejen. Davek na nepremičnine bi na en ali drug način plačal uporabnik. Če je to najemnik, je to on, če ima nekdo 3 prazne, bi pač plačeval za 3.

Sparkxl ::

DeeJay je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Berem malo to temo, vsaki deseti post in se sploh ne morem načuditi debilizmom, ki jih tukaj preberem.

Na kratko, cene v lj bodo šle samo gor, ker....xxx razlogov od lokalnih genijev.

Samo 2 točke bi izpostavil:

1. Še ga ni bilo balona na svetu v bilo kaki obliki, ki bi se samo pumpal v nedogled. Če me kdo hoče prepričati v nasprotno, prosim za kaki graf, lahko tudi cena krompirja, ki gre samo gor

2. Ljubljana, čeprav je zatohla mini balkanska vukokebina, ni imuna na svetovne trende, gospodarske cikle, monetarno politiko,..., zato bo nafookala v isti meri kot vsa ostala primerljiva mesta

imaš prav z eno pomankljivostjo. Nepremičninski trg pri nam ni v balonu.

Umrl od smeha :) ampak sem doživel dejavu...točno isto so me pred dobrim letom prepričevali tukaj lokalni "investitorji" v kripto in tech delnice: balon?? A to pa ne, ker....x razlogov spisanih v cele romane.

Glede na to da nepremičnine ponavadi tonejo ene 4 leta, se slišimo recimo čez 2 leti in rečemo kaj na to temo? Ampak se bojim da se nepremičninski kauč strokovnjaki ne boste hoteli z mano pogovarjati, tako kot se več nočejo tech in kripto strokovnjaki pogovarjati

darksamurai ::

Ne pozabit na eno "malenkost" ki jo imajo v tujini v obliki davčne olajšave kadar ima lastnik nepremičnine hipotekarni kredit.

Lastnik A je odplačal/podedoval hišo v vrednosti 300k€ in to pomeni da ima 300k€ premoženja.

Lastnik B je na 100% kredit kupil hišo v vrednosti 300k€ in odplačal 10% glavnice. V tem trenutku ima 30k€ premoženja, kar je 10x manj kot lastnik A. Holobji komunajzerji pa enačijo oba. Še huje, če ima Lastnik B višje prihodke bi ga še bolj obdavčili ker ima več premoženja?!?

Mato989 ::

nekikr je izjavil:

Torej po domače:

Če imaš plačo 2.000 BRUTO moraš dobit neto 200EUR na mesec več kot danes

In nato istočasno:

1% davka na nepremičnino (vrednost) povprečje pa dobimo iz povprečne vrednosti prodanega m2 v zadnjem letu v tej občini (če v tej občini ni se vzame povprečje iz sosednje)

Torej če imaš vredno bajto 200k je to 2k davka...

Kako to poravna upokojenec? Kako pa brezposelni? Jih vržemo na cesto, hiše nacionaliziramo in jih podarimo zaslužnim kadrom? Kako to poravna nekdo, ki je imel dobro službo, dobro plačo, iz teh dohodkov postavil nepremičnino pri kateri je plačal vse davke, potem pa se usoda zasuka, dobra služba in plača gresta, pristane v povprečju? Tudi to damo zaslužnim, levim, kadrom?

Preprosto ce ne mores poravnat te sicer ne deloziramo ampak po smrti dedici ne dobijo nic ampak drzava dobi dediscino torej to nepremicnino in gre na drazbo
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

DeeJay ::

Sparkxl je izjavil:

DeeJay je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Berem malo to temo, vsaki deseti post in se sploh ne morem načuditi debilizmom, ki jih tukaj preberem.

Na kratko, cene v lj bodo šle samo gor, ker....xxx razlogov od lokalnih genijev.

Samo 2 točke bi izpostavil:

2. Ljubljana, čeprav je zatohla mini balkanska vukokebina, ni imuna na svetovne trende, gospodarske cikle, monetarno politiko,..., zato bo nafookala v isti meri kot vsa ostala primerljiva mesta

imaš prav z eno pomankljivostjo. Nepremičninski trg pri nam ni v balonu.

Umrl od smeha :) ampak sem doživel dejavu...točno isto so me pred dobrim letom prepričevali tukaj lokalni "investitorji" v kripto in tech delnice: balon?? A to pa ne, ker....x razlogov spisanih v cele romane.

Glede na to da nepremičnine ponavadi tonejo ene 4 leta, se slišimo recimo čez 2 leti in rečemo kaj na to temo? Ampak se bojim da se nepremičninski kauč strokovnjaki ne boste hoteli z mano pogovarjati, tako kot se več nočejo tech in kripto strokovnjaki pogovarjati

Lol.... ne moreš nepremičninskega trga primerjat s kriptom.
Komot se slišmo čez dve leti, vendar bodo žal ob nespremenjeni situaciji cene najmanj enake, verjetno pa višje kot danes.
No ja... mogoče pa kdo v dveh letih zgradi 50.000 stanovanj :)
Don't f with me.

Utk je izjavil:

No, tu se z matotom ne strinjava. Jaz bi penzionistom in ostalim za tolk dvignil pokojnino, v povprečju bi ta denar država itak dobila nazaj, samo med ljudi bi bil drugače razporejen. Davek na nepremičnine bi na en ali drug način plačal uporabnik. Če je to najemnik, je to on, če ima nekdo 3 prazne, bi pač plačeval za 3.

Jaz pa ne jaz bi njim to kasiral in kdorkoli ne more placevat ali nocejo placat dedici naj potem drzava dobi nepremicnino in jo da na drazbo

Tako bi efektivno tudi resili hoardanje nepremicnin ker ne bi nihce tega placeval v penziji ker ne bi mogel

darksamurai je izjavil:

Ne pozabit na eno "malenkost" ki jo imajo v tujini v obliki davčne olajšave kadar ima lastnik nepremičnine hipotekarni kredit.

Lastnik A je odplačal/podedoval hišo v vrednosti 300k€ in to pomeni da ima 300k€ premoženja.

Lastnik B je na 100% kredit kupil hišo v vrednosti 300k€ in odplačal 10% glavnice. V tem trenutku ima 30k€ premoženja, kar je 10x manj kot lastnik A. Holobji komunajzerji pa enačijo oba. Še huje, če ima Lastnik B višje prihodke bi ga še bolj obdavčili ker ima več premoženja?!?

Kje je problem? Če je on 10% lastnik, je nekdo 90% lastnik, pa naj tako plačajo davek, če bo zato kdo lažje spal. Efekta nekega pa ne bo.

Utk je izjavil:

Dajva kar en realen primer.
Oseba A ima dobro službo, dobro plačo. Partnerica tudi. Zgradita in pošteno plačata nepremičnino višjega srednjega razreda, zanjo plačujeta tudi NUSZ. Življenje je dolgo. En dobi odpoved, druga firma gre v stečaj. Ena oseba dobi precej slabše plačano službo, druga pa dobi, ampak ne za dolgo, pa potem spet dobi, pa spet išče... Nepremičnina je zaradi inflacije in dolgih let realno pridobila na vrednosti. Recimo, da je zaradi zemljišča in dobrega vzdrževanja vredna 500.000€. Matotov 2% davek pomeni 10.000€ letnega davka, obešenega na eno povprečno plačo in drugo, ki ni redna ali pa je tudi povprečna. Kaj naredimo, da ne bo spet 101 izjema? Potegnemo črto, ju vržemo na cesto, prodamo njuno hišo in naj si najdeta primernejšo nepremičnino? Kljub temu, da sta jo plačala povsem pošteno? Jima država plača psihiatra in štrik, ko bosta s strani države oropana in stisnjena v kot?

darksamurai ::

Utk je izjavil:

darksamurai je izjavil:

Kje je problem? Če je on 10% lastnik, je nekdo 90% lastnik, pa naj tako plačajo davek, če bo zato kdo lažje spal. Efekta nekega pa ne bo.

V kapitalizmu 10% lastnik plača 10% davka, v holobovem kapikomunizmu pa bi 10% lastnika 100% obdavčili. Davek na nepremičnine ne bo nič rešil. Zazidljivih parcel praktično ni. Če jih sprostijo bo lahko skoraj vsak prišel do nepremičnine, ampak to vladi ni v interesu.

nekikr je izjavil:

Utk je izjavil:

Oseba A ima dobro službo, dobro plačo. Partnerica tudi. Zgradita in pošteno plačata nepremičnino višjega srednjega razreda, zanjo plačujeta tudi NUSZ. Življenje je dolgo. En dobi odpoved, druga firma gre v stečaj. Ena oseba dobi precej slabše plačano službo, druga pa dobi, ampak ne za dolgo, pa potem spet dobi, pa spet išče... Nepremičnina je zaradi inflacije in dolgih let realno pridobila na vrednosti. Recimo, da je zaradi zemljišča in dobrega vzdrževanja vredna 500.000€. Matotov 2% davek pomeni 10.000€ letnega davka, obešenega na eno povprečno plačo in drugo, ki ni redna ali pa je tudi povprečna. Kaj naredimo, da ne bo spet 101 izjema? Potegnemo črto, ju vržemo na cesto, prodamo njuno hišo in naj si najdeta primernejšo nepremičnino? Kljub temu, da sta jo plačala povsem pošteno? Jima država plača psihiatra in štrik, ko bosta s strani države oropana in stisnjena v kot?

Težava v holobovi kuri je v tem, da je razmerje med ceno nepremičnine in plačo med najslabšimi na svetu. Če na to usekaš še davek bo pa katastrofa.

Zgodovina sprememb…

nekikr je izjavil:

Utk je izjavil:

Oseba A ima dobro službo, dobro plačo. Partnerica tudi. Zgradita in pošteno plačata nepremičnino višjega srednjega razreda, zanjo plačujeta tudi NUSZ. Življenje je dolgo. En dobi odpoved, druga firma gre v stečaj. Ena oseba dobi precej slabše plačano službo, druga pa dobi, ampak ne za dolgo, pa potem spet dobi, pa spet išče... Nepremičnina je zaradi inflacije in dolgih let realno pridobila na vrednosti. Recimo, da je zaradi zemljišča in dobrega vzdrževanja vredna 500.000EUR. Matotov 2% davek pomeni 10.000EUR letnega davka, obešenega na eno povprečno plačo in drugo, ki ni redna ali pa je tudi povprečna. Kaj naredimo, da ne bo spet 101 izjema? Potegnemo črto, ju vržemo na cesto, prodamo njuno hišo in naj si najdeta primernejšo nepremičnino? Kljub temu, da sta jo plačala povsem pošteno? Jima država plača psihiatra in štrik, ko bosta s strani države oropana in stisnjena v kot?

Prvo kot prvo sem govoril o 1 procentu ne dveh

In drugo kot drugo ce imas 500k vredno nepremicnino in 1 dela v slabi sluzbi pac to prodas in hres drugam zivet

Ce sta jo placala povsem posteno jo lahko tudi prodata povsem posteno in hreta sbojemu standsrdu primerno drugam

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

matobeli ::

darksamurai je izjavil:

Težava v holobovi kuri

:))

holob je kriv da je kripto padel, pa da so po jazbinšku vse razprodal, pa za vojno v ukrajini, pa za povišanje cen avtomobilov pa za rjo na blatniku, pa za....
Politika je kriva, kle ni nobenga rdečga ali belega nepremičninskega balona ampak 30 let ne-ukvarjanja z problematiko.

Sam še enkrat napišem k je tolk fajn: holobova kura. Hooolobova Kuuura. Holob-Kura! h0L030w4 kewl4

nekikr je izjavil:

Utk je izjavil:

Oseba A ima dobro službo, dobro plačo. Partnerica tudi. Zgradita in pošteno plačata nepremičnino višjega srednjega razreda, zanjo plačujeta tudi NUSZ. Življenje je dolgo. En dobi odpoved, druga firma gre v stečaj. Ena oseba dobi precej slabše plačano službo, druga pa dobi, ampak ne za dolgo, pa potem spet dobi, pa spet išče... Nepremičnina je zaradi inflacije in dolgih let realno pridobila na vrednosti. Recimo, da je zaradi zemljišča in dobrega vzdrževanja vredna 500.000EUR. Matotov 2% davek pomeni 10.000EUR letnega davka, obešenega na eno povprečno plačo in drugo, ki ni redna ali pa je tudi povprečna. Kaj naredimo, da ne bo spet 101 izjema? Potegnemo črto, ju vržemo na cesto, prodamo njuno hišo in naj si najdeta primernejšo nepremičnino? Kljub temu, da sta jo plačala povsem pošteno? Jima država plača psihiatra in štrik, ko bosta s strani države oropana in stisnjena v kot?

Če je vsota pobranega davka enaka kot zdaj, samo da je manj obdavčeno delo in bolj premoženje, bosta plačala nekaj davka, ampak nič drastičnega, predvsem bi pa v letih ko je bila služba, prišparala kar nekaj na dohodnini, ker bi več davka plačevali tisti z več in dražjimi nepremičninami. V časih polne zaposlenosti se lahko davke tudi malo drugače postavi kot v krizah. Naj politiki kaj delajo, če so že plačani.
Nihče ne bo prodajal 500 jurjev vredne bajte zarad 5 jurjev davka. Sploh če že en zaposlen zarad tega plača 2500 manj dohodnine. In komot se tudi nadomestilo dvigne za toliko. Če pa to traja 5, 10 let, pa jebiga. Nekaj si naj najde za delat.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::

darksamurai je izjavil:

Če ima banka pisano hipoteko na nepremičnino, pomeni da je nepremičnina zastavljena, s tem pa banka še ni lastnica. Tako, da tukaj je bolj problem, ker država ne gleda overall koliko si vreden, saj je izpustila dolžniški kapital. Podobno situacijo bi imel če bi na banki vzel 30k€ kredita, pa za državo nisi revež ker imaš 30k€ na računu, a overlall imaš 0.

Po drugi strani se tudi ne gleda/preverja koliko nekdo uporablja "predvidene dediščine". Sam imam precej kolegov, ki niso lastniki ničesar, ampak so lastniki njihovi starši, saj si s tem manjšajo "lastno vrednost" s tem pa imajo ugodnosti kot so vrtci, otroški dodatki itd. Na papirju si revež v praksi pa imaš brezplačno nepremičnino in tudi poceni dopust (v starševskem apartmaju na morju). Pa tudi primerov "samohranilk" ni malo, čeprav s pravim fotrom živijo skupaj.

Zelo veliko je tudi nekega medgeneracijskega sodelovanja. To da starši kupijo nepremičnino odraslim otrokom ali precej prispevajo pri tem, pri nas ni redek primer. Tudi to, da upokojeni starši čuvajo otroke ali kuhajo za širšo familijo niso redki primeri. Tako, da eno je, da imaš starše žive in te zalagajo in pomagajo, drugo je da so obnemogli, rabijo pomoč in nimajo nič premoženja.

Se pravi, če vzamem milijon hipoteke, da kupim pol bloka, ne bi rabil plačat davka, ker sem v dolgu. Super.

To s starši je tudi lepa fora. Pustiš vilo na njih, oni pa nič ne plačajo, ker imajo 600 evrov penziona. Zato pravim, brez izjem.

Zgodovina sprememb…

Steinkauz ::

darksamurai je izjavil:

Lastnik B je na 100% kredit kupil hišo v vrednosti 300k€ in odplačal 10% glavnice. V tem trenutku ima 30k€ premoženja

Ne, v tem trenutki ima 300k€ premoženja in 270k€ dolga. Celotna hiša je pisana nanj, ni to lizing.
A pol nej bi banka plačala preostanek davka po tvoje?

Utk je izjavil:

Se pravi, če vzamem milijon hipoteke, da kupim pol bloka, ne bi rabil plačat davka, ker sem v dolgu. Super.

To s starši je tudi lepa fora. Pustiš vilo na njih, oni pa nič ne plačajo, ker imajo 600 evrov penziona. Zato pravim, brez izjem.

Seveda brez izjem starci in penzici naj placujejo enako samo 1 varovalko bi jaz naredil kot govorim ce ne mors placat ti ne rubijo niti izvrsba samo ko umres ti vzamejo dediscino pa prodat je ne mors ce si dolzn nepremicninski davek nanjo

Lahko pa dedici placujejo

Utk je izjavil:

Se pravi, če vzmem milijon hipoteke, da kupim pol bloka, ne bi rabil plačat davka, ker sem v dolgu. Super.

Milijon hipoteke?! Đizs, katero izrazoslovje. Milion hipoteke ne moreš vzeti, saj se hipoteka piše na nepremičnino. Ti vzameš kredit, kar pomeni, da imaš dolžniški kapital, zavaruješ pa ga s hipoteko na nepremičnino. Pri tem ni toliko fora v hipoteki, ampak v tem, da ti država trenutno gleda koliko imaš na računu in česa si lastnik, ne gleda pa koliko si dolžan, kaj šele kaj uporabljaš.

Nihče ni rekel, da starši ne plačajo nič, seveda niso oproščeni davka od premoženja in NUSZ, ki bi ga drugače plačal ti, a lahko imaš ti zaradi tega druge - večje benefite.

Pri tem ni toliko fora v hipoteki, ampak v tem, da ti država trenutno gleda koliko imaš na računu in česa si lastnik, ne gleda pa koliko si dolžan, kaj šele kaj uporabljaš.

In tako je tudi prav.

Invictus ::

Sparkxl je izjavil:

Saj Slovenija nima balonov, vsaj takih ne, ki bi počili. Malo spustijo, pol je pa to to. Preprosto je razdrobljenost vsega prevelika...

Sparkxl je izjavil:

Je precej imuna zaradi razdrobljenosti posla, in ker ne živi od ene panoge industrije. No, jeba bo bolj, če nemška avto industrija crkne. Potem 50% slovenskih firm crkne. Sam to se ne bo zgodilo. Tudi avto industrija je balon, ki malo spusti, poči pač ne.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Utk je izjavil:

Pri tem ni toliko fora v hipoteki, ampak v tem, da ti država trenutno gleda koliko imaš na računu in česa si lastnik, ne gleda pa koliko si dolžan, kaj šele kaj uporabljaš.

In tako je tudi prav.

Te stvari najbolj obremenijo oz. prizadanejo (sorazmerno) mlade družine med nižjim in srednjim slojem, torej tiste, ki nimajo nepremičnin oz. možnosti živeti pri starših in do 2k5€/mesečnih prihodkov. Zaradi višjih plač in nepremičnine plačaš več vrtca, otroški dodatki so minimalni, poleg tega pa te po glavi udari še kredit (če hočeš imeti svojo nepremičnino).

Za višje srednje oz. višje sloje to ne vpliva toliko, saj imajo kredite večinoma na firme, ostalega premoženja pa je toliko, da neke pomoči države itak ne dobijo.

Zarad (prve) nepremičnine ne plačaš nič več vrtca. Če je nekdo kupil, drug pa v najemu, zakaj bi en ali drug plačala več ali manj vrtca. Je pa tudi to narobe, na to se ne bi smelo gledat ali je prva ali peta.

Za višje srednje oz. višje sloje to ne vpliva toliko, saj imajo kredite večinoma na firme, ostalega premoženja pa je toliko, da neke pomoči države itak ne dobijo.

Zato pravim, da naj ne bo izjem, da naj vsi plačajo enako (enak procent). Ker če bo katerakoli olajšava, jo bojo koristili predvsem bogati, ne "reveži", še manj pa srednji sloj.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Zarad (prve) nepremičnine ne plačaš nič več vrtca. Če je nekdo kupil, drug pa v najemu, zakaj bi en ali drug plačala več ali manj vrtca. Je pa tudi to narobe, na to se ne bi smelo gledat ali je prva ali peta.

Vrtec bi moral biti brezplačen, tako kot šola. Ne pa da je to praktično največji strošek staršev v življenju otroka.

Utk je izjavil:

nekikr je izjavil:

Utk je izjavil:

Če je vsota pobranega davka enaka kot zdaj, samo da je manj obdavčeno delo in bolj premoženje, bosta plačala nekaj davka, ampak nič drastičnega, predvsem bi pa v letih ko je bila služba, prišparala kar nekaj na dohodnini, ker bi več davka plačevali tisti z več in dražjimi nepremičninami. V časih polne zaposlenosti se lahko davke tudi malo drugače postavi kot v krizah. Naj politiki kaj delajo, če so že plačani.
Nihče ne bo prodajal 500 jurjev vredne bajte zarad 5 jurjev davka. Sploh če že en zaposlen zarad tega plača 2500 manj dohodnine. In komot se tudi nadomestilo dvigne za toliko. Če pa to traja 5, 10 let, pa jebiga. Nekaj si naj najde za delat.

Aha, potem ti predlogi veljajo za otroke, ki se bodo rodili po letu 2025 recimo? In se za njih vodi poseben račun in posebni prispevki, posebne davčne olajšave, posebna dohodnina? Ali "nekako, kreativno" za nazaj poračunamo še za ostale, s 101 izjemo, ker je toliko realnih scenarijev in vmes seveda vrinemo razne zaslužne kadre?

Ne, za vse velja od jutri naprej. Recimo, vsakemu zaposlenemu 100 evrov na mesec več olajšave pri dohodnini, vsakemu 100 evrov več pokojnine, nadomestila, vsega. In vsako nepremičnino obdavčimo po stopnji, da vsota pobranega ostane enaka. Brez ene izjeme. Ali je to 100, 50, ali 300 na mesec, to bi treba izračunat.

Zgodovina sprememb…

Mato:
In drugo kot drugo ce imas 500k vredno nepremicnino in 1 dela v slabi sluzbi pac to prodas in hres drugam zivet

Ce sta jo placala povsem posteno jo lahko tudi prodata povsem posteno in hreta sbojemu standsrdu primerno drugam

Zakaj bi iz lastne, pošteno plačane nepremičnine, vrgel lastnike, ki so si jo lahko privoščili, pa tudi vzdrževanje in tekoče stroške si lahko privoščijo? Ne morejo pa kar naenkrat pokriti precej brutalnega davka, ki je samemu sebi namen?

Davek se mora pobrati pri zaslužku, ker si takrat ustvaril razliko v ceni, na tak ali drugačen način. Če se ne pobere dosti ali je preveč izjem ali kaj ja vem, potem je treba to urediti. Vsako kasnejše pobiranje že obdavčenega je zgolj prikrita nacionalizacija, lahko rečemo kar kraja.

Utk je izjavil:

Ne, za vse velja od jutri naprej. Recimo, vsakemu zaposlenemu 100 evrov na mesec več olajšave pri dohodnini, vsakemu 100 evrov več pokojnine, nadomestila, vsega. In vsako nepremičnino obdavčimo po stopnji, da vsota pobranega ostane enaka. Brez ene izjeme. Ali je to 100, 50, ali 300 na mesec, to bi treba izračunat.

Zakaj potem kompliciranje, če pa to že imamo? Zgolj ukinemo izjeme, pa je? Veliko bolje kot na novo delati nekaj, kar je v osnovi isto.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()

Pat_MaGroin ::

Tako ja, davki na dohodke so prenizki.

Zakaj potem kompliciranje, če pa to že imamo? Zgolj ukinemo izjeme, pa je? Veliko bolje kot na novo delati nekaj, kar je v osnovi isto.

Normalno, sej to ni kompliciranje, ampak poenostavitev. Če je zdaj davek brezvezen, ker od njega ni nobene koristi, ga treba spremenit. Ampak na bolje, ne na slabše.

nekikr je izjavil:

Mato:

Zakaj bi iz lastne, pošteno plačane nepremičnine, vrgel lastnike, ki so si jo lahko privoščili, pa tudi vzdrževanje in tekoče stroške si lahko privoščijo? Ne morejo pa kar naenkrat pokriti precej brutalnega davka, ki je samemu sebi namen?

Davek se mora pobrati pri zaslužku, ker si takrat ustvaril razliko v ceni, na tak ali drugačen način. Če se ne pobere dosti ali je preveč izjem ali kaj ja vem, potem je treba to urediti. Vsako kasnejše pobiranje že obdavčenega je zgolj prikrita nacionalizacija, lahko rečemo kar kraja.

Zato ker nekateri tu trdijo da moramo preprečit HOARDANJE (beri akumulacijo) omejenih dobrin kot je nepremičnina... Jaz se s tem načelno strinjam, ampak to akumulacijo moramo torej preprečit na način ki bo razbremenil DELOVNE LJUDI
Davek se mora pobrati pri zaslužku, ker si takrat ustvaril razliko v ceni, na tak ali drugačen način.

Se strinjam ampak potem je potrebno ukinit tudi DDV ipd... Kaj pa je drugega DDV kot dodaten davek po obdavčeni plači? Enako davek na dobiček iz delnic, ipd...

V osnovi kapitalizem deluje tako da denar kroži, to je osnovna teorija, ko se enkrat akumulira preveč kapitala postane to fevdalizem... torej v teoriji če bi vzeli sistem ko je obdavčena SAMO PLAČA vse ostalo je davek free (kar bi bilo po teoriji smiselno kar praviš) bi neizogibno prišli do točke ko bi neke rodbine akumulirale ogromno omejenih dobrin in bi postali fevdalci ki živijo na račun rente...

In če pač povzamemo to teorijo da je princip kapitalizma čimvišje kroženje kapitala (denarja) potem moramo spodbujat DELOVNE LJUDI ne pa LASTNIKE... in iz te logike je res da je logičen davek na nepremičnine.

Ampak potem pa pridemo do vseslovenskega problema kjer bi že v tej temi eni spet imeli toliko izjem in lukenj in progresije da bi se spet spremenilo skoraj nič...

Zgodovina sprememb…

urli ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Tako ja, davki na dohodke so prenizki.

Andrej Vizjak, bivši minister za okolje in prostor ter minister za gospodarstvo v vladi Princa Teme, pravi, da je plačevanje davkov glupo. Zakaj bi jih potem še višali, ker potem bo plačevanje še bolj glupo?

Državi je treba dat 95% dohodka, potem pa naj država razporedi nazaj glede na potrebe in presojo.

Malidelničar ::

Na (Slo) Twitterju sem videl dobro razpravo, ki cilja na podobna stališča, kot jih je bolj gor omenjal Mato989.

Namreč, da je v SLO izjemna jeba, če zaserješ glede šole in prepočasne akumulacije kapitala in si tam pri tridesetih na izhodišču.
Pa še da imaš smolo glede situacije doma (ločeni starši, žlahta si ne pomaga itd.), ki ti napake še manj odpušča. Recimo, da gre pot mladega (millenium gen/Z-gen) Alexa Novaka/Pie Novak tako: OŠ, potem gimnazija (čeprav bi lahko šel na kakšno drugo srednjo, morda celo poklicno), potem družboslovni faks vzporedni študij filozofije in kulturologije (čeprav ima morda talent za kakšen pharma/STEM), potem mladinska alter-scena (čeprav ima morda opcije, da špara, morda živi kje pri sorodnikih zastonj, whatever).

REZULTAT pri 30-ih ali pa še čez: Star 32 let + dvojna diploma iz družboslovja + 12-letno svaljkanje po alter-sceni + 2.000 EUR prihrankov.
REAKCIJA: bes, jeza, sistem je "nepravičen" ker so hiše/stanovanja v LJ med 300.000-600.000, poceni pa je edino na Ptuju, Koroškem, Ilirski bistrici, t.j. v "vukojebinah".
(morda še vidi, da je njen/njegov kolega s poklicno/STEM izobrazbo in boljšimi življenjskimi odločitvami že po 15. letu, pri isti starosti rešil nepremičninsko vprašanje in to ni "fer", ker je on sedaj "bogataš")

In potem imamo med drugim takšne teme.

Zato sem napisal, da je inženirskemu kadru lažje, sploh če zgodaj 'skonta' kakšna je zaposlitvena situacija v SLO in kako stojijo zadeve. In ja pod inženirje mislim IT Slo-Tech elita + uni. dipl. strojniki + vsš tehniki + orodjarji + tehnološki kader poklicna, malo čez, priučeni itd.

Tudi, če pride (in bo) do nihanja trga, padcev, si je določen del mladih skopal takšno luknjo, da tudi v 'sideways' trgu ali recesijskemu 'dipu' težko kakorkoli reagira. In to čeprav smo imeli med krizama 2008 in COVID, vmes gospodarsko okrevanje. Razen če se sprijazni, začne šparat in cilja na opcijo Litija/Trbovlje/Ravne na Koroškem/podeželje/ozke doline.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

OneYellow ::

Ti res enačiš npr. strojnika s Slotech IT elito? V tvojem zgornjem scenariju lahko komot spremeniš tudi v Alex Novak: najprej OŠ, potem gimnazija, nato strojni faks. Pri 24 letih se zaposli v Helli. Ker prihaja iz Velenja, si najame garsonjero v Ljubljani. Pri 30 letih je na 1300 EUR plače od katere da 500 EUR za najem, od ostalega ostane bore malo. Prihrankov pri 30 letih 10k EUR. Kaj lahko naredi? :)

Pač vedno večji razkorak bo med naravoslovnimi in družboslovnimi diplomanti. Slednji bodo zahtevali socialzem (slabe plače), prvi pa bodo navijali za kapitalizem (dobre plače in motivacija, da se plača čim manj davka).

Bo pa seveda escape za družboslovce služba v JU, kjer bo pa tudi še večja bitka za loterijsko srečko.

Clash je neizogiben, ker eni bodo imeli vedno manj, eni pa vedno več. Vse dokler se par generacij ne zamenja.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

PIC: Sam tudi vidim potencial clasha, vprašanje pa je kdo bo zmagal :)
Realno, glede na moje obsežne zelo zelo zelo osebne izkušnje mislim, da bodo slovenski družboslovci na koncu poraženi. In je ta zadnji (milenijski v bistvu) družboslovni push po letu 2012 (aktivacija slo mladinske alter scene v slo politiki) samo nekakšen 'the last hurrah!' Problem 'escape hatch-a' v JU je dejstvo, da je sistem tam 'rigged' s strani starejših JU-kadrov (ki so res pokoristili svoje družboslovne diplome), ki so si postlali v devetdesetih. Tako, da za družboslovni kader počasi postaja realnost 'there is no escape' :)

OneYellow: Razumem, kaj želiš povedati, ampak ali je po tvoji razlagi res tako hudo za enega inženirja? Tvoj inženir Alex Novak tako kot študent s svojim tehničnim znanjem (mogoče je še ročen zraven) pred faksom nič ni delal, med faksom ni nikjer delal prakse, zraven službe po faksu ni našel še kakšne priložnosti za dodatno tehnično delo preko S.P.-ja (ali na črno), ni izbral alternativne opcije ljubljanski Helli, ki so domač kraj (Gorenje Velenje), ali pa razne elektro-strojne firme v bližini oz. ki tangirajo na prometno dobro povezan SV Slovenije (KLS Ljubno, Odelo, Impol, itd.) ali pa kakšno mlado, novo, tech firmo, ki hitro raste in povečuje izvoz. Poleg tega mislim, da 1.300 EUR pri tridesetih za njega ni realnost, in bi moral prišteti še nekaj 100 EUR neto zraven. Pa še strošek najema odpade. Torej ima lahko pri tej starosti KREPKO več kot 10k EUR prihrankov.
Ali se motim?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zato ker nekateri tu trdijo da moramo preprečit HOARDANJE (beri akumulacijo) omejenih dobrin kot je nepremičnina... Jaz se s tem načelno strinjam, ampak to akumulacijo moramo torej preprečit na način ki bo razbremenil DELOVNE LJUDI

Ti, ki to trdijo, so neumni, ker ne vidijo in ne razmislijo o enem ali dveh korakih naprej, pa tudi v življenju niso še nič naredili, pa ne razumejo teh številk.
Od koga bodo najeli stanovanje, če ga nihče ne bo oddajal? Kaj pa če spodbudimo tistega, ki ima, da kupi nekaj stanovanj in jih oddaja namesto da jih hrani za vnuke? To bo naredil hitreje in bolj učinkovito kot Mesec.
Kako se tak postranski zaslužek razlikuje od tega, da kupim za enak denar nek stroj, ki nekaj dela in od tistega potem nekaj zaslužim? Ne začni mi z omejenostjo dobrin, zemlje je kolikor hočeš, pa tudi zelo poceni je, če nisi ravno usekan na center Ljubljane.

Sam tudi izven Ljubljane zemlja ni več poceni.

Sem mal brskal za kako poceni bajto v bližini hrvaške meje, pa jih ravno ni...

stara mama ::

nekikr je izjavil:

Ti, ki to trdijo, so neumni, ker ne vidijo in ne razmislijo o enem ali dveh korakih naprej, pa tudi v življenju niso še nič naredili, pa ne razumejo teh številk.

Samo korak naprej je tud razmišljanje, ki ga noben boomer ni sposoben. Namreč ne zavedajo se, da so mladim družinam hudo otežili življenjsko situacijo. In to točno tistim, ki skrbijo za nove generacije in točno tistim, ki jim bojo počasi začeli tudi plačevat penzije.

Utk je izjavil:

Svak se je nekaj bunil, da bi delna lastništva (dedovanje po očetu) pisal na taščo, ker zaradi tega plačuje več vrtca. Sicer je delni lastnik več nepremičnin, ki jih sam ne uporablja a vse skupaj ni za celoto. Sicer je precej levak, tako da ne vem koliko je v tem tudi resnice. Nama so upoštevali vse kar so našli :), a s prihodki prideva v najvišji razred, tako da sva tam, kjer se skrivanje, da dobiš par € otroških oz. par € manj vrtca ne splača.

Največji problem pri vrtcu ni lastništvo nepremičnin, ampak prihodki, saj kaj hitro padeš v visoke razrede. In tako si z dobrimi 3k€/mesečnih prihodkov (družinskih - 1k5€ po glavi) in enim otrokom bogataš, ki spadaš v najvišji razred, če si v najemu, imaš nepremičnino pod hipoteko in kredit, ali pa si lastiš 5 nepremičnin. Po drugi strani pa ti je s tem postala nepremičnina manj dostopna.

stara mama je izjavil:

nekikr je izjavil:

Samo korak naprej je tud razmišljanje, ki ga noben boomer ni sposoben. Namreč ne zavedajo se, da so mladim družinam hudo otežili življenjsko situacijo. In to točno tistim, ki skrbijo za nove generacije in točno tistim, ki jim bojo počasi začeli tudi plačevat penzije.

Problem je tudi razvajenost novih generacij, ki ne razumejo da četudi imajo "hudo oteženo" pot so še vedno na boljšem kot 75% Sveta... če mislijo da je lažje lahko recimo grejo v poceni nepremičmnine v Somaliji ali Gani ali Mozambiku...

Malidelničar je izjavil:

Na (Slo) Twitterju sem videl dobro razpravo, ki cilja na podobna stališča, kot jih je bolj gor omenjal Mato989.

Namreč, da je v SLO izjemna jeba, če zaserješ glede šole in prepočasne akumulacije kapitala in si tam pri tridesetih na izhodišču.
Pa še da imaš smolo glede situacije doma (ločeni starši, žlahta si ne pomaga itd.), ki ti napake še manj odpušča. Recimo, da gre pot mladega (millenium gen/Z-gen) Alexa Novaka/Pie Novak tako: OŠ, potem gimnazija (čeprav bi lahko šel na kakšno drugo srednjo, morda celo poklicno), potem družboslovni faks vzporedni študij filozofije in kulturologije (čeprav ima morda talent za kakšen pharma/STEM), potem mladinska alter-scena (čeprav ima morda opcije, da špara, morda živi kje pri sorodnikih zastonj, whatever).

REZULTAT pri 30-ih ali pa še čez: Star 32 let + dvojna diploma iz družboslovja + 12-letno svaljkanje po alter-sceni + 2.000 EUR prihrankov.
REAKCIJA: bes, jeza, sistem je "nepravičen" ker so hiše/stanovanja v LJ med 300.000-600.000, poceni pa je edino na Ptuju, Koroškem, Ilirski bistrici, t.j. v "vukojebinah".
(morda še vidi, da je njen/njegov kolega s poklicno/STEM izobrazbo in boljšimi življenjskimi odločitvami že po 15. letu, pri isti starosti rešil nepremičninsko vprašanje in to ni "fer", ker je on sedaj "bogataš")

In potem imamo med drugim takšne teme.

Zato sem napisal, da je inženirskemu kadru lažje, sploh če zgodaj 'skonta' kakšna je zaposlitvena situacija v SLO in kako stojijo zadeve. In ja pod inženirje mislim IT Slo-Tech elita + uni. dipl. strojniki + vsš tehniki + orodjarji + tehnološki kader poklicna, malo čez, priučeni itd.

Tudi, če pride (in bo) do nihanja trga, padcev, si je določen del mladih skopal takšno luknjo, da tudi v 'sideways' trgu ali recesijskemu 'dipu' težko kakorkoli reagira. In to čeprav smo imeli med krizama 2008 in COVID, vmes gospodarsko okrevanje. Razen če se sprijazni, začne šparat in cilja na opcijo Litija/Trbovlje/Ravne na Koroškem/podeželje/ozke doline.

Seveda saj to je ves point:

1. napaka je izbira srednje šole
2. napaka je izbira študija
3. napaka je predolg študentski lajf brez da ti starši finančno to lahko omogočijo
4. napaka je vcepljenje logike da študiraj kar te veseli... BULLSHIT, študiraj to kar boš dovolj dobro lahko delal da boš mel dober šiht.

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Praviš kar na zvonik pri 14ih?

Imamo se bolje kot 75% sveta ampak vseeno slabše kot 20let nazaj na istem koncu zemlje.
Regresija se temu reče.

velikBrokoli ::

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Bi sel kdo v dvojcka za pol miljoncka in to v Šenčur? :D

Alien123 ::

velikBrokoli je izjavil:

Rajši grem pod most živet

DeeJay ::

velikBrokoli je izjavil:

heh... se pa ne bom čudu, če bo dobil kupca.
Drugač pa pogodbene prodajne cene nepremičnin si lahko pogledate tuki:
https://eprostor.gov.si/ETN-JV/
Tko, da če ta oglas zgine, se lahko preveri tuki, če je blo prodano in za koliko.
Don't f with me.

Tisto je blazno precenjeno, prva cena je bila 550k :).

Pa še zraven glavne ceste je.

Svak se je nekaj bunil, da bi delna lastništva (dedovanje po očetu) pisal na taščo, ker zaradi tega plačuje več vrtca. Sicer je delni lastnik več nepremičnin, ki jih sam ne uporablja a vse skupaj ni za celoto.

Normalno, to se šteje za vrtec. Živi pa v nečem tretjem, kar se ne šteje, čeprav je morda vredno 10x več kot ostalo vse skupaj. To je vse čist zgrešeno.

aviator ::

nekikr je izjavil:

Utk je izjavil:

Ja no zivljenje ni potica. Najbrz nisi revez, ce lahko placujes davke od 500k vrednega premozenja. Bos pac manjsega, ce bos zivel zmoznostmi primerno.
Ce sem enkrat v kajfu imel denar za Ferrarija, je sedaj drzava dolzna placevati servis, ko nimam dovolj dohodkov za vzdrzevanja?
Ce si enkrat v zivljenju bil srednji sloj si lahko nizji, lahko pa tudi visji. Sam sem svoj cas popoldan zasluzil zraven se 800-1000 eur. Trenutno malo manj ampak se bo se kaj naslo.

Ampak boomerske snezinkice tega ne bodo nikoli razumele. Niso nikoli rabili, ker jih je toliko, da so z custvenim izsiljevanje dosegli popolnoma vse. Demokraticno. Oni so se vedno isti revcki,kot so bili mladi brez prebite pare in ce jim je drzava vrgla na kroznik popeceno ribo, mora to poceti celo zivljenje, medtem ko mladina le prosti za palico, da se sploh lahko loti lovljenja rib, ne prosi za gotove ribe. To pa je delujoc trg nepremicnin.

stara mama je izjavil:

nekikr je izjavil:

Ja, o tem blodi veliko mozoljavcev. Da si včasih kar dobil eno hišo, pa dve stanovanji, potem pa še vikend v Savudriji in Piranu. No, ne dobil ampak po Jazbinšku kupil za 200 dinarjev.
Realno sta pa moja starša (in še ogromno drugih) kar lepo delala, popoldne naredila še kaj, zidali so sami, po etapah, ne po zadnji modi. Brez Jazbinška, ker ta ni bil za vse.
Danes je to povsem nepredstavljivo. Da bi nek mlad par kupil zemljo na financam primerni oddaljenosti od Prešernovega trga in po etapah zidal financam primerno hišo, ki ne bo v enem letu narejena na ključ.
Raje kot to je treba vsaj do 30 leta študirati, če ne še dlje, izkoristiti vsako akcijo za Jordanijo in vzeti nov telefon na obroke. Zraven pa jamrati, da bi radi zgolj in samo streho nad glavo, ampak v taki obliki. Če so lahko boomerji dobili vsak po tri take, ane...
««
282 / 831
»»