Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi

nekikr ::
To spet ni res. Nekdo s 5000€ neto plače lahko da za najemnino penthousa 2000€, ostalo gre pa za koko, pijačo in punce sumljivih moralnih vrednot. Po Golobovo bo revež oz. vzoren državljan, ker ni ničesar prihranil in nima premoženja.
Nekdo drug je pa podedoval hišo, ki je na papirju vredna 300.000€, sicer je pa v slabem stanju in zamaka, pa peč je na olje in potem raje niti ne ogreva, ima pa 1500€ plače. Ta je pa čisto pravi nepremičninski tajkun in mu moramo dati nepremičninski davek pa tudi davek na premoženje.
Nekdo drug je pa podedoval hišo, ki je na papirju vredna 300.000€, sicer je pa v slabem stanju in zamaka, pa peč je na olje in potem raje niti ne ogreva, ima pa 1500€ plače. Ta je pa čisto pravi nepremičninski tajkun in mu moramo dati nepremičninski davek pa tudi davek na premoženje.

brett ::
Sva middle class midva z mojo kjer imam jaz par EUR pod 1.900 bruto, moja pa 1.500 bruto? Je to moj bratranec ki je vodja nekje in ima 2.200 bruto, njegova pa 1.550 bruto? Je to moj kolega ki se vozi vsak dan v LJ iz Slo. Bistrice in ima 1.800 bruto njegova se pa vozi z njim in ima 1.700 bruto in si delita potne ker se jima drugač ne splača?
Sorry ampak ne nihce od vas ni middle class. Middle class, pa se to nizji, kar se mene tice je, ce bi bile to neto cifre ne pa bruto. Middle class s 1000eur in manj neto pac ni middle class ne glede na to, kako bi si kdo zelel to biti. Vsake toliko casa se moram celo z Utk strinjat, in ja middle class je to, kar je napisal Utk "Srednji razred si lahko privošči nepremičnino, počitnice 2x na leto, avto, par otrok (ki ne rabijo subvencije v šoli za vsako stvar), občasno restavracijo, kino itd., pa da še zmeraj lahko kaj da na stran. Nek normalen lajf, brez razmetavanja, ampak da ni pa niti treba gledat na vsak euro.". In ce ti je prav ali ne, to s cca. 1000eur neto (plus minus par 100eur) ne gre. In definicije srednjega razreda s 775eur neto place so naravnost bolane. No saj mogoce je pa ravno zaradi tega taksen problem kar se tice nepremicnin... nikjer po svetu ljudje s tako nizko placo ne premisljujejo o lastninskih nepremicninah, pri nas pa se misli da si srednji razred pri 700eur place in potem je samoumevno da zelis tudi lastno nepremicnino.... po moznosti sredi glavnega mesta.
Po vsem napisanem zadnjih cca 30 postov o prihodkih, sva midva delavski razred ali celo reveža. Glede na to kaj pa naj bi si lahko privoščil srednji razred pa...
Jaz imam neto dohodek cca 1100EUR (+ zakonski regres), žena 900EUR (+ zakonski regres). Imava stanovanje letnik 2005, trosobno - 60m2 + 8m2 funkcionalen (po potrebi zaprt) balkon, 5m2 klet+lastniški parking v garaži (okolica LJ). Kredit 341EUR + še leto in pol varčevanja 50EUR ter življ. zavarovnje 14EUR. Skupaj 405EUR. Od domačih nisva dobila nič.
Enega otroka (začetek šole), dva avta (3 (manjši SUV) + 12 let (mestni)). Na leto si privoščimo 2x počitnice (1x morje za slab teden HR, 1x potovanje 8-10dni EU + čez lužo), cca. 20 celodnevnih izletov po SLO in cca še 1x tolikoX gremo jest ven v klasično restavracijo, picerijo, ipd. In še nama ostane za back-up. Pa ne šparava s hrano (razni S-budget izdelki), niti pri cunjah (nek srednji rang), itd.
Nikamor pa ne vlagava, ker se na to ne spoznava.
Kaj sva potem po vaše?! Jaz menim, da sva nižji srednji sloj!
Menim, da je veliko odvisno od tega kako znaš ravnati z denarjem in si postaviš prioritete.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: brett ()

OneYellow ::
Ne vem, takle flet v okolici Ljubljane stane kakšnih 250k. Ne vem kako vama uspe s takšnimi prihodki.

Mi2 sva flet kupila od prvih lastnikov 2014 za 108k€ (smo zbili ceno iz 123k€, ker se jim je mudilo), od tega sva imela našparanih 35k€. Sedaj je vreden glede na povpraševanje cca 200k€. Od centra LJ je zračne linije 27km (kje točno, pa ne bom podajal ;)).
Imava pa druž. prijatelje (2 otroka v šoli), kjer imata oba cca 300€ boljše prihodke kot mi2 (brez kredita), živijo pri starših v urejeni hiši in si privoščijo približno toliko kot mi2, a jima denar kar nekam izpuhti in je občasno jamranje...
Imava pa druž. prijatelje (2 otroka v šoli), kjer imata oba cca 300€ boljše prihodke kot mi2 (brez kredita), živijo pri starših v urejeni hiši in si privoščijo približno toliko kot mi2, a jima denar kar nekam izpuhti in je občasno jamranje...

matic492 ::
Dnar se da porabit vedno :)
Midva nimava otrok pa porabiva vsak mesec več kot so vajini dohodki.
Midva nimava otrok pa porabiva vsak mesec več kot so vajini dohodki.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

damirj79 ::
Ne vem, takle flet v okolici Ljubljane stane kakšnih 250k. Ne vem kako vama uspe s takšnimi prihodki.
Bistvo je, da si takšnega stanovanja niti oni s 5000€ ne more privoščiti, če nima nič našparanega. In zelo verjetno je, da nima nič, ker s takšnim prihodkom pride zraven tudi lifestyle in enostavno to preveč vzame da ne ostane za kredit 1500€ na mesec za 20let, da bi si lahko privoščil stanovanje za 250k€.

ane, pa 340eur mesečnega kredita. Že brez obresti to nanese slabih 50let...
Kredit je bil "ustvarjen" leta 14 s 6mes. Euriborjem (mislim, da 360EUR) za 27let (75kEUR), leto dni kasneje sva ga reprogramirala v fiks. na 375EUR, predlani pa podala prošnjo/zahtevo za nižjo obrestno in sva šla na 341EUR. Moral pa sem vzeti življ. zavarovanje in 10let varčevanja 50EUR/mesec. Slednji se mi po 10 letih izplača. in bo ostalo 355EUR z vključenim življ. zavarovanjem, ki pa bo padalo glede na glavnico.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: brett ()

Pat_MaGroin ::
Ja, ampak "2022 brett" si s tako plačo zdaj niti na ptuju ne more kupit 2004 stanovanja. Sej razumes point mlade generacije, ane?

kow ::
Mi2 sva flet kupila od prvih lastnikov 2014 za 108kEUR (smo zbili ceno iz 123kEUR, ker se jim je mudilo), od tega sva imela našparanih 35kEUR. Sedaj je vreden glede na povpraševanje cca 200kEUR. Od centra LJ je zračne linije 27km (kje točno, pa ne bom podajal ;)).
Imava pa druž. prijatelje (2 otroka v šoli), kjer imata oba cca 300EUR boljše prihodke kot mi2 (brez kredita), živijo pri starših v urejeni hiši in si privoščijo približno toliko kot mi2, a jima denar kar nekam izpuhti in je občasno jamranje...
Kako nasparas 35k z vajinimi dohodki, brez investiranja ipd. Ce sta nasparala 500e mesecno, je to 70 mesecev oz. 6 let. Sta se oba zaposlila takoj po srednji soli? Sta bila ves ta cas brez avtomobila in zivela v najemniski sobi?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

johnnyyy ::
Tistih 600€/mesec ni tako velik denar, da se ga nebi dalo zapravit. Če si malce bolj nagnjen k oblekam priznanih znamk, lahko to hitro "spušiš". Pri otrcih je pa podobno, če pretiravaš z oblekami ali igračami. Spet je potem odvisno kakšne dopuste si privoščite. Ker eno je da greš bivat v kolegov apartma, drugo pa da iščeš luksuzni hotel.

kow ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Ja, ampak "2022 brett" si s tako plačo zdaj niti na ptuju ne more kupit 2004 stanovanja. Sej razumes point mlade generacije, ane?
Imel je kar precej srece s timingom nakupa stanovanja.

OneYellow ::
In nič ni narobe s tem. Narobe je samo, ker poskušajo potem takšni (pa ne on osebno, ker ne sledim njegovim soročilom) prodajat znanje, da če je njim uspelo, lahko tudi ostalim. Pa dejansko tudi njim ne bi, če ne bi ujeli timinga.

Seveda, tega folk ne razume, da ne mores stanovanjske politike bazirat na preteklih timingih.
Kolega je kupil 5k eth za 5 jurjev. A zdej vsakemu naj rečem "kupi kripto" :).
Kolega je kupil 5k eth za 5 jurjev. A zdej vsakemu naj rečem "kupi kripto" :).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()

Mi2 sva flet kupila od prvih lastnikov 2014 za 108k€ (smo zbili ceno iz 123k€, ker se jim je mudilo), od tega sva imela našparanih 35k€. Sedaj je vreden glede na povpraševanje cca 200k€. Od centra LJ je zračne linije 27km (kje točno, pa ne bom podajal ;)).
Kako nasparas 35k z vajinimi dohodki, brez investiranja ipd.
Tako, da sva 3 leta dajala na stran 1000€, ko sva še vsak pri svojih starših oz. nekaj časa skupaj pri njenih. Takrat sva se lahko vozila skupaj na šiht in tako že od tega prišparala.
Se strinjam, da si danes tega ne bi mogla privoščit in sva ujela predzadnji vlak...
Me je pa občasno zamikala v času korone opcija, da bi flat prodala, odplačala glavnico in se za določen čas preselila k mojim ali njenim staršem ter čakala, da cene padejo in bi zgradila manjšo hiško (do 100m2). Ampak tudi to je (trenutno) postala iluzija... Žal.
Res pa je, da se najinemu "hobiju": potovanja, ne nameravava odpovedati na račun nepremičnine. In tukaj vsako leto sfrči lep znesek v zrak.

In nič ni narobe s tem. Narobe je samo, ker poskušajo potem takšni (pa ne on osebno, ker ne sledim njegovim soročilom) prodajat znanje, da če je njim uspelo, lahko tudi ostalim. Pa dejansko tudi njim ne bi, če ne bi ujeli timinga.
Točno tako. Pravi timing. Sedaj mission i... In nikomur ne žeim podajati napotkov. V temo sem se vključil izključno zaradi tega v kateri družb. sloj kdo spada glede na dohodke.
Če bi nama ostalo še tistih 400€ od kredita, bi šli takorekoč vsako leto na Maldive za 10 dni, ipd.
Zato menim, da tudi če imaš malo podpovprečene dohodke, a si brez kredita s svojo nepremičnino, ti ni hudo tudi te dni. Če pa si na začetku samostojne poti, pa ojoj!!

nekikr ::
Kdaj pa je pravi timing? 10 let nazaj je bilo predrago in balon bo počil, ker je bila cena 100€/m2. Potem, čez dve leti, je bila cena 125€, kar je previsoko in bo balon počil. Potem je bila 150€, kar je nevzdržano in balon že poka. Danes je 200€ in smo na pragu poka. A ti povem kaj bo jutri? 225€. Pa pojutrišnjem? 250€. In tisti pri 250 bodo ugotavljali, da so tisti pri 200€ ravno pravi timing ujeli.

Utk ::
No, vmes bo šlo enkrat tudi iz 250 na 230, in bojo rekli "smo vam rekli, da bo kolaps". Potem pa na 300.

Kdaj pa je pravi timing? 10 let nazaj je bilo predrago in balon bo počil, ker je bila cena 100€/m2. Potem, čez dve leti, je bila cena 125€, kar je previsoko in bo balon počil. Potem je bila 150€, kar je nevzdržano in balon že poka. Danes je 200€ in smo na pragu poka. A ti povem kaj bo jutri? 225€. Pa pojutrišnjem? 250€. In tisti pri 250 bodo ugotavljali, da so tisti pri 200€ ravno pravi timing ujeli.
Folk iz 2008 je do 2020 čakal na break-even cene :).

Alien123 ::
Kar sem pobral od te teme je, da:
- Ptuj je kot zgleda vukojebina
( ni lepšiga mesta v slo )
- Ljubljana je edino mesto za živet ( ni ga denarja, da se spravim v močvirsko greznico )
- nihče ne bi obnavljal hiš, vsi bi poceni hišo na ključ in top kvaliteto
- Samo v Ljubljani so lepe plače, vse okrog smo reveži
- Ptuj je kot zgleda vukojebina

- Ljubljana je edino mesto za živet ( ni ga denarja, da se spravim v močvirsko greznico )
- nihče ne bi obnavljal hiš, vsi bi poceni hišo na ključ in top kvaliteto
- Samo v Ljubljani so lepe plače, vse okrog smo reveži

Pozabil si še na "štajerci in dolenjci so zarukani pijani kmetavzarji". Čeprav je tvoj spisek dokaz, da jih niti v Ljubljani ne manjka...

matobeli ::
Pozabil si še na "štajerci in dolenjci so zarukani pijani kmetavzarji". Čeprav je tvoj spisek dokaz, da jih niti v Ljubljani ne manjka...
Dejmo dodat še, imajo hud sindrom manjvrednosti. Zato jim vsaka zbadljivka zamegli um in ne vidijo širše slike.
Čisto možno pa da je to od alkohola.

Mato989 ::
Kako znanje... bistveno za te vaše kvazi "prave timinge" je vedno neakj skupnega, samo večina vas ne opazi... to je, da je oseba že PRED tem "pravim timingom" INTENZIVNO varčevala da je ob ponudbi "pravega timinga" imela vse...
Nekateri pa bi radi prave timinge, nimajo pa 5 jurčkov na TRR

Seveda, tega folk ne razume, da ne mores stanovanjske politike bazirat na preteklih timingih.
Absolutno, kot ne moreš želja po cenah nepremičnin bazirat na zgodovini =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

Kaj spet bluzis?
Kdor nima par 10k na strani (ali pa da mu fotr da:)), nima veze noben tajming.
20% pologa je za dober dan, da se sploh kdo lahko zacne pogovarjat o lastnih ceglih.
20% pologa je za dober dan, da se sploh kdo lahko zacne pogovarjat o lastnih ceglih.

Dejmo dodat še, imajo hud sindrom manjvrednosti. Zato jim vsaka zbadljivka zamegli um in ne vidijo širše slike.
Kakšen izgovor imajo pa Ljubljančani (z okolico, ki sili v Ljubljano, pa jim ne uspe), da ne vidijo izven tega? Da tudi drugje ljudje živijo in delajo in jim nič ne manjka?

PersonaRuda ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Mimogrede, danes ECB viša za 0,75.
Se morda kdo spomni koliko je bil ATH obresti od ECB za obdobje zadnjih 30 let? Zanima me koliko še imamo fora preden se prebije prejšnja najvišja obrestna mera.

Mato989 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Kaj spet bluzis?
Seveda, ampak največji jamrači so ravno v tej grupi glede cen nepremičnin...
Večinoma o cenah nepremičnin jamra folk ki nima na trr niti 20-25% za polog =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!

Alien123 ::
Kakšen izgovor imajo pa Ljubljančani (z okolico, ki sili v Ljubljano, pa jim ne uspe), da ne vidijo izven tega? Da tudi drugje ljudje živijo in delajo in jim nič ne manjka?
Moraš živet v Ljubljani, ker če živiš v okolici si tretjerazredni, isto kot štajerc

Še dobro, da nimam opravka z njimi

Pat_MaGroin je izjavil:
Kaj spet bluzis?
Pri 200k€ vrednem stanovanju je to 40k€, pri 1M€ pa 200k€. Sanjske številke za marsikoga. Realno je 20-30k€ dovolj, tudi za novogradnjo, če parcelo že imaš in pod pogojem, da ne zidaš nebotičnika.

Vcasih so se parcele talale, tako da "parcelo imas" je dandanes praktično pol bajte :).

Pennywis3 ::
Če imaš parcelo boš tudi hišo lahko zgradil.
Tistih 300k+ pa res ni problem pridobit, a ne?
Tistih 300k+ pa res ni problem pridobit, a ne?

velikBrokoli ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Talajo se še danes, ampak smo postali precej bolj izbirčni kje naj parcela leži :)
Jaz vzamem kaj blizu Trsta, ampak na slovenski strani. Veš za kakšno? :)
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Evo, 20min do Trsta. Parcele se praktično talajo, samo 161k stegneš, pa jo imaš. Simple.

Jao, kako si zbirčen, zakaj želite vsi živeti tam.. kjer se dobro živi?
Odgovor je preprost, ne živeti blizu obale, v Ljubljani z okolico in na Gorenjskem.

Odgovor je preprost, ne živeti blizu obale, v Ljubljani z okolico in na Gorenjskem.

NE poznam, ampak tole je videt ugodno.. 50k€ Veliki dol na krasu..

jotunn2 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Kaj spet bluzis?
Pri 200k€ vrednem stanovanju je to 40k€, pri 1M€ pa 200k€. Sanjske številke za marsikoga. Realno je 20-30k€ dovolj, tudi za novogradnjo, če parcelo že imaš in pod pogojem, da ne zidaš nebotičnika.
Ok mogoce sem samo cuden, ampak premisljevati o 200k eur vredni nepremicnini pri cemer nimas 40k eur na racunu je zame delno do pretezno bolano. Ja jebiga prvi dan sluzbe verjetno ne bos sel kupit stanovanja, ampak ce imata dva dokaj normalni placi se 30 ali 40k eur naspara relativno hitro. Ce je pa vse ostalo bolj pomembno kot to, potem naj pa pac ne jokajo da si ne morejo niti pologa privosciti kaj sele celega stanovanja.

sass628 ::
Dutovlje 57k€:
predrago za vukojebino

Pa še vožnja do LJ in nazaj zaradi službe ker se samo v LJ dela. Malo sarkazma, ne me resno jemat

Jbg vsakemu svoje, jaz upam, da mi nikoli ne bo treba delat v LJ, grem raje med pridelovalce vrtnin.

Invictus ::
Jbg vsakemu svoje, jaz upam, da mi nikoli ne bo treba delat v LJ, grem raje med pridelovalce vrtnin.
Jaz upam, da ne bom več delal v Sloveniji...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x

Slovenija je lepa, le ljudje so zahojeni. Remote delo iz vukojebine je torej edina rešitev.