» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
194 / 792
»»

Invictus ::

Bravo, se nisi pustil kao nategnit. Sam ostal si pa brez željenega stanovanja.

Zdaj pa oceni, ali bolj ceniš hvaljenje tukaj, da se nisi pustil nategnit, al da nimaš stanovanja...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kriptobog ::

To je itak nakladanje. Tak ne bi kupil v nobenem primeru. To so ljudje tipa, saj bo padlo. In ko pade vpijejo, bo se padlo, bom pocakal, vmes pa cene gor.

OneYellow ::

Ne vem na koga leti to zadnje, ampak jaz pravim, da če rabiš, kupiš. Meni so bolj vredna leta življenja na svojem, kot čakanje in potencialni prihranek čez xy let.

Malidelničar ::

OneYellow je izjavil:

Ne vem na koga leti to zadnje, ampak jaz pravim, da če rabiš, kupiš. Meni so bolj vredna leta življenja na svojem, kot čakanje in potencialni prihranek čez xy let.

Ta miselnost pri nas še ni toliko razširjena. Veliko ljudi čaka in kalkulira (tudi sam sem bil nekaj časa med takimi). Recimo mene so v to miselnost zavedle slovenske 'doomsday' debate, ki jih je vedno veliko (nasploh smo Slovenci stalno v neprestanem 'doomsday' scenariju vse od 2008). Kaj so razlogi za takšno logiko med ljudmi?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Likalnik ::

Malidelničar je izjavil:

OneYellow je izjavil:

Ta miselnost pri nas še ni toliko razširjena. Veliko ljudi čaka in kalkulira (tudi sam sem bil nekaj časa med takimi). Recimo mene so v to miselnost zavedle slovenske 'doomsday' debate, ki jih je vedno veliko (nasploh smo Slovenci stalno v neprestanem 'doomsday' scenariju vse od 2008). Kaj so razlogi za takšno logiko med ljudmi?

imam kolega kateri čaka in razmišlja....je čakal in iskal parcelo v LJ ....po parih letih jo je le našel...sedaj zopet čaka ker so cene materialov za samo gradnjo v nebesih....v vsem tem obdobju čakanja na boljše pogoje pa se on stara in otroci rastejo...živijo pa v enosobnem stanovanju....ko bo zaključil gradnjo in se preselil v novo hiši..bo že on star...otroci pa odšli na svoje

johnnyyy ::

Malidelničar je izjavil:

Z mojo se bolj ravnava po tem, da poizkušava gledati v prihodnost. Torej kaj si želiva, kje se vidiva čez n-let, kaj nama je všeč, kakšni so trendi in kakšne so možnosti. In se potem na podlagi tega odločava kaj in kako. V akcijo greva, ko imava pogoje in ko se pokaže, da je stvar dozorela. To da greš v nakup, ko rabiš, mi je precej zgrešeno. Saj ko rabiš, po navadi nimaš denarja, ni ponudbe, poleg tega se moraš v zelo kratkem času odločiti za nakup. Tako se postaviš v kot. Če kupuješ v domačem kraju, kjer živiš ali si živel je druga zgodba, saj okolico poznaš (ali pa tudi ne), v primeru, da se seliš izven tega, pa je bolje da si strateg.

Ko sva kupovala na Slovenski obali, sva rabila cca 2 leti od prvega ogleda do nakupa. Vsaj en vikend v mesecu sva bila na ogledih, ali pa kar tako da sva spoznavala okolico. Tisoč in eno vprašanje, ki ga je bilo potrebno rešiti in pri vsakem ogledu se ti odpre še neko poglavje, ki ga moraš naštudirat. Na koncu hitro spoznaš kako neizprosen je nepremičninski trg. Kjer imaš "elitne" lokacije in kjer je vse urejeno, se je nekdo že potrudil in to naredil in njegova dodana vrednost je v precej višji prodajni ceni. Ker bi vsi radi urejenost in šminko, prideš zraven le, če pošteno plačaš. To izkoriščajo tudi lokalci, še posebej tisti iz gradbenega sektorja, kjer na podlagi "internih informacij" (lokacijo poznajo), kupujejo preuredijo in prodajo naprej. Tako tudi hitro spoznaš, da dobre in poceni nepremičnine hitro gredo - v soboto imaš ogled, 2 dni za premislek, v ponedeljek kličeš - prodano.

velikBrokoli ::

https://nepremicnine.net/oglasi-oddaja/...

A kaj takšnega kdo dejansko najame? Hiša za 3500€ mesečno?

tony1 ::

Jao, od zunaj še kar izgleda, ko jo gledam od znotraj me pa prime da bi jo porušil... Z dinamitom, da bi šlo hitreje :))

Poleg tega je moral biti tisti, ki je napisal en. izkaznico B2 slep, čorav in podmazan.

matic492 ::

Sej se najde 20 albancev pa bojo meli 175€ po osebi :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

matic492 je izjavil:

Sej se najde 20 albancev pa bojo meli 175EUR po osebi :)

Srečno z njimi, ko se bodo odločili, da ne bodo več plačevali :D

Zgodovina sprememb…

Kebo ::

Če je to energetski razred B2 je naša bajta pasivna :))

jernejl ::

Telbanc je izjavil:

Izhajamo iz pozicije brezposelnosti. Zakaj bi prodal nepremičnino če maš službo ?

To se tudi jaz sprašujem za kriptovalute. Saj zato pa kriptovalute v zadnjih letih in mesecih zgolj samo rastejo, ker kdo bi pa recimo danes prodajal za manj kot je kupil pol leta ali eno leto nazaj. Saj imajo vsi službe, nikomur ni nujno treba prodajati.
Bitcoin bo doživel prvi padec šele tedaj, ko bo brezposelnost narasla na 20 ali 30%.

Okapi ::

johnnyyy je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Z mojo se bolj ravnava po tem, da poizkušava gledati v prihodnost. Torej kaj si želiva, kje se vidiva čez n-let, kaj nama je všeč, kakšni so trendi in kakšne so možnosti.

To samo pomeni, da ne potrebujeta.

Nepremičnino potrebuješ, če se hočeš (oziroma moraš) osamosvojiti. In v takem primeru imaš pač samo dve možnosti - da greš v najem, ali da kupiš. In kot smo tu že nekajkrat napisali, je najem dražji od stroška posojila. Kar pomeni, da je vsako odlašanje z nakupom dražje - mečeš stran denar za najemnino, medtem se pa po možnosti še nepremičnine dražijo.

Druga stvar je, če nepremičnine ne potrebuješ nujno. Se pravi, nekje živiš brezplačno, ali pa se niti še nočeš odseliti na svoje. V tem primeru se ti pa seveda nikamor ne mudi. Če recimo iščeš nekaj, kamor se boš preselil, ko greš v penzijo, imaš 30-40 let časa, da najdeš primerno zadevo.;)

Okapi je izjavil:

To samo pomeni, da ne potrebujeta.

Nepremičnino potrebuješ, če se hočeš (oziroma moraš) osamosvojiti. In v takem primeru imaš pač samo dve možnosti - da greš v najem, ali da kupiš. In kot smo tu že nekajkrat napisali, je najem dražji od stroška posojila. Kar pomeni, da je vsako odlašanje z nakupom dražje - mečeš stran denar za najemnino, medtem se pa po možnosti še nepremičnine dražijo.

Druga stvar je, če nepremičnine ne potrebuješ nujno. Se pravi, nekje živiš brezplačno, ali pa se niti še nočeš odseliti na svoje. V tem primeru se ti pa seveda nikamor ne mudi. Če recimo iščeš nekaj, kamor se boš preselil, ko greš v penzijo, imaš 30-40 let časa, da najdeš primerno zadevo.;)

Osamosvojitve večina ne doživi na 18. rojstni dan, ko jim starši zgodaj zjutraj povedo, da morajo spokati iz hiše. Ampak je proces, ki ga večina doživi med časom študija in službe. V tem času moraš razčistiti, kam naprej, kje boš žievel, kaj boš delal itd. In v tem času se lahko informiraš, razmišljaš itd.

Tudi če načrtuješ otroke, le ta ne pade jutri ven. Ampak najprej rabiš žensko, kjer je dobro da nekaj časa sploh živiš skupaj, potem delaš na otrocih in ko se prime je še vedno 9 mesecev časa. Vmes pa se spoznavaš, daješ na mizo predloge ugotovitve itd.

To pa za sabo potegne tudi nadaljne usmeritve. Jaz verjamem, da ste tukaj ljudje, ki ste pri 18 letih vedeli kaj kupiti, kako se obrniti, kaj boste delali naslednjih 40 let itd. Eni pač nimamo te sreče.

Gregor P ::

... in očitno bi radi ostali na enem mestu vsaj 20 let:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Pa saj ne pomeni to da kupiš ko rabiš, da kupiš impulzivno. Ampak čakat 5-10 let ali več, da se morda trg spet sesuje ali pade pa pač ni vredno. Pri 20 pa itak niti ne moreš kupit (razen očitno ST) niti nimaš še tako ustaljenega življenja, da bi se zacementiral nekje. Če si pa 30, srečno poročen, načrtuješ otroke, pa začneš iskat in kupiš - seveda lahko to traja tudi 2 leti. Ne čakaš pa da si star 40 let, ker bo takrat morda ceneje.

luli ::

velikBrokoli je izjavil:

matic492 je izjavil:

Sej se najde 20 albancev pa bojo meli 175EUR po osebi :)

Srečno z njimi, ko se bodo odločili, da ne bodo več plačevali :D

Z njimi ni bilo nikoli težav. Sicer so trdi pogajalci, vendar se vedno držijo obveznosti. Več problemov je bilo s slovenci in srbi.

Mato989 ::

OneYellow je izjavil:

Pa saj ne pomeni to da kupiš ko rabiš, da kupiš impulzivno. Ampak čakat 5-10 let ali več, da se morda trg spet sesuje ali pade pa pač ni vredno. Pri 20 pa itak niti ne moreš kupit (razen očitno ST) niti nimaš še tako ustaljenega življenja, da bi se zacementiral nekje. Če si pa 30, srečno poročen, načrtuješ otroke, pa začneš iskat in kupiš - seveda lahko to traja tudi 2 leti. Ne čakaš pa da si star 40 let, ker bo takrat morda ceneje.

Točno to... jaz sem bil star 28 in sem se odločil da je počasi čas da ko najdem kaj OKish da grem na svoje... in sem iskal od aprila do naslednje leto junija ko sem našel in potem dal aro in nardil nakup decembra...,

Kot praviš čakanje 5, 6, 9 let da bo padlo 10% je pač brezveze...

Večja težava je če ti ni nič niti OKish, ker to pomeni da

1. premalo zaslužiš za želje
2. si prezahteven lokacijsko
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

OneYellow je izjavil:

Točno to... jaz sem bil star 28 in sem se odločil da je počasi čas da ko najdem kaj OKish da grem na svoje... in sem iskal od aprila do naslednje leto junija ko sem našel in potem dal aro in nardil nakup decembra...,

Kot praviš čakanje 5, 6, 9 let da bo padlo 10% je pač brezveze...

Večja težava je če ti ni nič niti OKish, ker to pomeni da

1. premalo zaslužiš za želje
2. si prezahteven lokacijsko

3. Starsi ne prispevajo.

enemon ::

Tole je pa top, če imaš denar, ogromna parcela in 300 metrov od Bohinjskega jezera:

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Hiša mi sicer ni všeč v stanju kot je trenutno, ampak to recimo je zame luksuz, takšna posest in bližina jezera. Ne pa 130 m2 fleta v LJ lol.

buttcrack ::

Čist mal preveč za vikendico :)

chucki ::

Pokazite v temo kripto. Tam imamo kup forumskih milijonarjev :D
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

enemon je izjavil:

Tole je pa top, če imaš denar, ogromna parcela in 300 metrov od Bohinjskega jezera:

Uf, tole mi je pa pritegnilo pozornost :)

matic492 ::

Rajši kupim lambota pa še eno lepo vilo v Poreču, ampak verjetno sem pristranski ker niti ne znam smučat in se mi ni v interesu učit :))
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Pat_MaGroin ::

Super.

Pa je kdo kdaj dejansko bil več kot 1 dan v Bohinju?

Jaz sem bil 3 dni in sem imel dovolj za kar neki casa :).

To je čist odvisno kaj ti paše in kaj počneš v življenju. Jaz se podobno kot ti počutim npr. v Poreču, ali pa morda kar bolj na splošno ob morju. :)

enemon je izjavil:

Hahaha, če bi imel 1,2mil zagotovo ne bi kupil tega... tole pol raje kupim luksuz na tenerifih ali kje na portugalskem kakšno novogradnjo za 400-500k in ostalo prišparam...

matobeli ::

Tisti k to kupjo nimajo cajta hodt na tenerife ;)

matobeli je izjavil:

Tisti k to kupjo nimajo cajta hodt na tenerife ;)

Če delajo remote zakaj ne =)

Pat_MaGroin je izjavil:

Super.

Lahko podaš več argumentov, kaj te je tam motilo?

Utk ::

johnnyyy je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Super.

Lahko podaš več argumentov, kaj te je tam motilo?

Moj denar je na Bohinjcih...

Kakor je zadnjič postavil Gorenjce na osebno lestvico priljubljenosti bi pa res znalo bit to to. :))

Če prideš na gorenjsko v kafano morš bit ziher da maš največ preden začneš gobcat, k se hit najde kšn zarukan privatnik k mu gre mal preveč dobr.

Banke dražijo stanovanjska posojila in krčijo ponudbo s fiksno obrestno mero:
https://www.finance.si/9002845/Banke-dr...

Matr, jaz sem pa ravno v naslednjem letu nameraval kupiti :)) nisem ujel dobrih kreditov, FOMO je hud

Lonsarg ::

Mah na dolgi rok na 20+ kredita ni spet kake prevelike panike. Pač vzameš sprejemljivo obrestno mero in čakaš nekaj let da počasi pada. Prvih nekaj let pač plačuješ malo več jbg.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Malidelničar je izjavil:

Banke dražijo stanovanjska posojila in krčijo ponudbo s fiksno obrestno mero:
https://www.finance.si/9002845/Banke-dr...

A menite, da ta zadeva lahko kaj zamaje slovenski nepremičninski trg?

Ne, pa tudi če bi, te zadeve traaaajajo, da pridejo v zavest. Krediti so čez noč dražji za 20%, to bo, če bo prišlo v zavest folka šele drugo leto :).

Opažam rahle padce, ampak je večina še vedno precenjena imo. Sem pa skoraj siguren, da smo mimo vrhunca in da bodo cene v naslednjem letu rahlo padle in upadla bo prodaja. Vseeno mislim, da več kot 20% padca na top 5 lokacijah preprosto ne bo, ker ni dovolj ponudbe.

Gledam recimo parcele na Gorenjskem in je zelo slaba ponudba, prodaja se ~40 parcel, ki so itak zanič. Ko se kakšna dobra prikaže gor, je po 1-2 urah ni več...

Tale je dobra pa še na voljo. :)

Ja če je Šumi 8k na kvadrat je logično da je Šiška 6k. :)

Mi lahko nekdo pojasni profil človeka, ki s 400k kupi 60m2 luknjo v socialnem delu LJ s pogledom na Litostroj?

OneYellow je izjavil:

Tale je dobra pa še na voljo. :)

Mja, OK, nimam dovolj denarja za takšne parcele :)) Hitro prideš na končno ceno 400-500k, če že za parcelo zagoniš 200k..

Taka je žal realnost ja. Tiste zanič so pa 100k. Nisem še videl dobre za 100k.

Za 400k kupi tisto stanovanje pomojem samo nekdo, ki rabi oprat keš.

mr_chai ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Mi lahko nekdo pojasni profil človeka, ki s 400k kupi 60m2 luknjo v socialnem delu LJ s pogledom na Litostroj?

Včasih bi reku da kakšen mini ruski mogotec/špekulant, ampak trenutno bi reku, da bi se mogoče še najdu kakšen zmeden kitajc, ki bi tole nabavu. Nekdo ki pa rabi stanovanje, ne bo nikoli tole kupil. Ne v teh cajtih.

Ali morda tisti, ki ste bolj aktivni na trgu, kaj opažate, a večina ponudbe še vedno poteka preko Nepremicnine.net, ali pa sta Bolha ter Facebookova tržnica tu že konkurenca, oz. morda nepremičninske agencije oglas objavijo izključno le na lastni spletni strani?

nepremičnine.net so še vedno top. Bolha in fb za kakšno garažo ali parkplac najet, pa še to bolj malo.

LeQuack ::

Konec je

Quack !
««
194 / 792
»»