» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
29 / 796
»»

LeQuack ::

Mato989 je izjavil:

Matthai to si pa zelo lepo povedal in se popolnoma strinjam, enako mislim tudi sam.

Ampak bistvo je kako se ljudje tudi sami postavljajo v slab položaj.

Kot 31 letnik bom povedal da imam vrsto kolegov ki bentijo čez sistem kako si ne morejo privoščit fleta, ampak vedno so pa užaljeni ko jih spomnim, da medtem ko so oni skalali čez celo zahodno obalo ZDA, ko so se sončili v Mehiki, ko so skakali po eurotripih, sem jaz bil doma in dajal denar na stran... in sem zdaj kupil flet in že skoraj odplačal kredit če dvignem crypto mi pa še ostane...

zato jaz pravim, ja imate prav, ampak po drugi strani so si mladi krivi marsikaj sami, ker bi vse radi takoj, uživajo in razmetavajo keš do 28tega, pol bi pa radi v 2 letih flet, je treba prej mislit na prihodnost

Se pravi rešitev je, da podrediš vse življenje delu za stanovanje?
Quack !

Old Spice ::

zato jaz pravim, ja imate prav, ampak po drugi strani so si mladi krivi marsikaj sami, ker bi vse radi takoj, uživajo in razmetavajo keš do 28tega, pol bi pa radi v 2 letih flet, je treba prej mislit na prihodnost

Mato tu se delno strinjam s tabo, vendar... Mladi, ki danes prihajajo na trg dela imajo cca. 20 let. Preden bodo ti zaposleni za nedoločen čas bodo stanovanja po 300+k. V tem primeru lahko še toliko dajejo na stran, pa ne pridejo niti blizu.

Mato989 ::

LeQuack je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Matthai to si pa zelo lepo povedal in se popolnoma strinjam, enako mislim tudi sam.

Kot 31 letnik bom povedal da imam vrsto kolegov ki bentijo čez sistem kako si ne morejo privoščit fleta, ampak vedno so pa užaljeni ko jih spomnim, da medtem ko so oni skalali čez celo zahodno obalo ZDA, ko so se sončili v Mehiki, ko so skakali po eurotripih, sem jaz bil doma in dajal denar na stran... in sem zdaj kupil flet in že skoraj odplačal kredit če dvignem crypto mi pa še ostane...

Nikakor, bistvo je da se odločiš, eni se odločijo za potovanje, jaz sem se odločil da sem podredil od 2012 do 2019 varčevanju za flet in izpolnjevanju skillsov za pridobitev vedno boljšega šihta.

Bistvo je da je jamranje zelo perverzno in razvajeno, sploh ko vidiš da ima tip avto za 20k na leasing, jamra pa kako nima za polog fleta, hodi pa v Mehiko, na Tajsko, ipd...

Old Spice je izjavil:

Mato tu se delno strinjam s tabo, vendar... Mladi, ki danes prihajajo na trg dela imajo cca. 20 let. Preden bodo ti zaposleni za nedoločen čas bodo stanovanja po 300+k. V tem primeru lahko še toliko dajejo na stran, pa ne pridejo niti blizu.

Tu malo pretiravaš, sam sem bil zaposlen za nedoločen čas, na tretjem šihtu, po manj kot 4,5 letih delovne dobe skupno... zdaj sem pa že na 5tem šihtu z +30% plače od tistega šihta kjer sem bil za nedoločen čas...

Bistvo je da izboljšuješ svoje sposobnosti in investiraš, jaz sem v BTC in crypto, nekdo pa pač v Mehiko in sončenje, kako si zdaj ni sam kriv?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

dronyx ::

poweroff je izjavil:

Ta pa ni, da je mlada generacija lena in ne sposobna, pač pa da je cel sistem narejen tako, da se mlado generacijo imobilizira, "zasužnji" in "zapre" zato, da imajo nekateri lahko več.

Vse si lepo napisal in škoda, da ni kje to objavljeno, ker to si velja večkrat prebrati in razmisliti, kaj tu piše! Resnično, to moraš nekje objaviti. Edino tu ne smeš kot žrtev videti samo mlado generacijo, ki je res najbolj tragična žrtev tega sistema. Žrtve so tudi številni starejši in upokojenci, ki so trdo delali celo življenje, danes pa jim tudi z lažnivo izračunano inflacijo in mizernimi pokojninami odrekajo dostojno starost.

A110 ::

Mato989 je izjavil:

Več mi je prinesla socializacija in zabava do 25 kot pa da bi pri 19 začel delat in imel svoje stanovanje pri 30. Itak je lastenje nepremičnine precenjeno. Je odlična investicija v starost za tiste ki kaj več od povprečne plače nikoli ne bodo dobivali in si na tak način z "trpljenjem" v mladih letih olajšajo starost. Če pa imaš nek spodoben prihodek (recimo v slo 2k+), si odprt tudi za selitve v tujino,... pa ne vidim smisla na silo v mladih letih kupovati nepremičnine. Drugo je, če že imaš stanovanje in ga oddajaš (hišo že težje), ampak da bi na silo kupil stanovanje za tisto leto, 2 ko bom še v sloveniji (ko se korona umiri) če lahko brez problema plačujem najemnino, živim normalno in še obenem dajem nekaj na stran? zakaj že? Z lastno nepremičnino se zelo zavežeš k življenju na enem mestu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A110 ()

dronyx je izjavil:

poweroff je izjavil:

Ta pa ni, da je mlada generacija lena in ne sposobna, pač pa da je cel sistem narejen tako, da se mlado generacijo imobilizira, "zasužnji" in "zapre" zato, da imajo nekateri lahko več.

Vse si lepo napisal in škoda, da ni kje to objavljeno, ker to si velja večkrat prebrati in razmisliti, kaj tu piše! Resnično, to moraš nekje objaviti. Edino tu ne smeš kot žrtev videti samo mlado generacijo, ki je res najbolj tragična žrtev tega sistema. Žrtve so tudi številni starejši in upokojenci, ki so trdo delali celo življenje, danes pa jim tudi z lažnivo izračunano inflacijo in mizernimi pokojninami odrekajo dostojno starost.

No vidiš tu se pač ne strinjam... njihova vplačila v ponzi pokojninski sistem so pač ničvredna, če bi bilo kaj poštenja bi jim izplačevali DINARJE ki so jih vplačevali po zadnji konvertabilni vrednosti po HIPERINFLACIJI... to je rop ZPIZ blagajne pri belem dnevu.

To da so vplačevali dinarje dobivajo pa evre je največji nateg človeštva, naj se pretvorijo njihova vplačila po zadnji vrednosti dinarja napram evru iz SFRJ pa da vidimo realnost njihovih vplačil in premoženja.

A110 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Več mi je prinesla socializacija in zabava do 25 kot pa da bi pri 19 začel delat in imel svoje stanovanje pri 30. Itak je lastenje nepremičnine precenjeno. Je odlična investicija v starost za tiste ki kaj več od povprečne plače nikoli ne bodo dobivali in si na tak način z "trpljenjem" v mladih letih olajšajo starost. Če pa imaš nek spodoben prihodek (recimo v slo 2k+), si odprt tudi za selitve v tujino,... pa ne vidim smisla na silo v mladih letih kupovati nepremičnine. Drugo je, če že imaš stanovanje in ga oddajaš (hišo že težje), ampak da bi na silo kupil stanovanje za tisto leto, 2 ko bom še v sloveniji (ko se korona umiri) če lahko brez problema plačujem najemnino, živim normalno in še obenem dajem nekaj na stran? zakaj že?

Moj prispevek ni namenjen takim kot si ti ki imajo nadpovprečno plačo... ampak tistim ki nimajo takih finančnih prilivov in bi se jim poznalo... sploh pa če nekaj NE ŽELIš, pol je itak ok, če zapravljaš za drugo, govorim o tistih ki bi pa radi potovali imeli avto za 25k evrov, pol pa pri 28tih ugotovijo da imajo plačo 1.200 BRUTO, leasing za avto 190€ in 0 prihrankov radi pa bi kupli flet za 120k...

In o takih jaz govorim

Zgodovina sprememb…

A110 ::

Saj ti bi bil na istem če nebi mogel živeti pri starših le da bi namesto za počitnice in leasing denar zmetal za najemnino. Bi takrat tudi misli, da si si sam kriv ali bi raje bentil čez sistem?

dronyx ::

3p je izjavil:

Samo pritrjujem, da je velik "nateg", da cen nepremičnin / najemnin ni v "košarici". Pomirjevalo za narod, ki bi sicer hotel pogostejše usklajevanje plač z inflacijo.

Najemnine menda so upoštevane, vendar z nizko utežjo oziroma majhnimi procenti. So pa toliko bolj upoštevani alkohol, tobak in narkotiki z 3,9 % v indeksu. To je res dober črni humor iz Topčiderja na Majni.

Tu malo pretiravaš, sam sem bil zaposlen za nedoločen čas, na tretjem šihtu, po manj kot 4,5 letih delovne dobe skupno... zdaj sem pa že na 5tem šihtu z +30% plače od tistega šihta kjer sem bil za nedoločen čas...

Bistvo je da izboljšuješ svoje sposobnosti in investiraš, jaz sem v BTC in crypto, nekdo pa pač v Mehiko in sončenje, kako si zdaj ni sam kriv?

Drži. In ti si kupil flet za 70k. Kako bi pa kupil takega za 300k (kolikor bodo realno kmalu cene)? Govorim o generaciji, ki je sedaj vstopila na trg dela. Da, lahko so samo doma, ampak s tem bodo proftiral koliko? 5k letno? 5 let, pa imajo zaradi tega zgolj 25k več... Generacija njihovih staršev so imeli po drugi strani dobre obresti na depozite, kar pomeni, da je varčevanje imelo smisel. Danes imajo mladi samo kripto vrtiljak.

A110 je izjavil:

Saj ti bi bil na istem če nebi mogel živeti pri starših le da bi namesto za počitnice in leasing denar zmetal za najemnino. Bi takrat tudi misli, da si si sam kriv ali bi raje bentil čez sistem?

ČE ČE ČE... vsi ti so imeli možnost živet doma, zato pa pravim niso vedno mladi NIČ KRIVI in sistem VSE, ogromnokrat so krivi tudi mladi ker bi radi vse instant mečejo pa denar stran z lopatami... kar je njihova pravica, samo naj ne jokajo ko jih kdo postavi pred realnost da bi lahko imeli več če bi drugače delali prej.

Old Spice je izjavil:

Drži. In ti si kupil flet za 70k. Kako bi pa kupil takega za 300k (kolikor bodo realno kmalu cene)? Govorim o generaciji, ki je sedaj vstopila na trg dela. Da, lahko so samo doma, ampak s tem bodo proftiral koliko? 5k letno? 5 let, pa imajo zaradi tega zgolj 25k več... Generacija njihovih staršev so imeli po drugi strani dobre obresti na depozite, kar pomeni, da je varčevanje imelo smisel. Danes imajo mladi samo kripto vrtiljak.

Kje so realno cene 300k za garsonjero? Spet ali moraš živet v Ljubljani? ali ŽELIŠ živet v Ljubljani... imaš ogromno možnosti kupit poceni nepremičnino par 100km stran... ampak spet oni bi elito z plačo reveža, tu je težava, vedno.

Jaz bi tudi na elitni ulici manhattna imel vilo za 70k evrov, pa oba veva da to ni realno, lahko pa jaz kupim 2 parceli danes v Halozah... kaj to pomeni, da lahko tudi drugi, ker jaz nisem noben bogataš.

Zgodovina sprememb…

showsover ::

poweroff je izjavil:

Sorazmerno realistično besedilo brez enega samega popravka

Ja, načeloma drži tvoje, niso pa te stvari nastale v vakuumu, namreč gre za trk dveh ideologij, kjer ljudstvo nobene ni dokončno prebavilo in izgleda, da še hitro ne bo. In plače za 2k+EUR niso rešitev (res niso, to so arašidi, žal mi je, da vam moram to povedati, sploh, ko primerjate z nekaterimi ogromnimi plačami v JS, ki postajajo vedno bolj absurdne ampak nikogar v JS ne motijo kaj posebej, izgleda), rešitev je (dejanska ali vsaj poslovna) selitev v tujino, kdor ima smiselno možnost, jasno, kjer se iztržeš iz tega objema umiranja na obroke in zadeve postaviš na nivo iz ničle, pa še nihče ti ne bo najedal za vratom. Pozabite na sindikalizem v Sloveniji, očitno ne deluje, to vam samo stari dopovedujejo, da deluje, z namenom, da se operejo so-odgovornosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: showsover ()

Kje so realno cene 300k za garsonjero? Spet ali moraš živet v Ljubljani? ali ŽELIŠ živet v Ljubljani... imaš ogromno možnosti kupit poceni nepremičnino par 100km stran... ampak spet oni bi elito z plačo reveža, tu je težava, vedno.

Par 100km stran v vse strani je tujina. Si preveril kako stojijo cene nepremičnin zadnji čas v radiju recimo 70km iz Ljubljane? Hint... približujejo se 200k za stanovanje kompatibilno z družino z 1-2 otroci. Vsaj povsod tam, kjer si v roku 45-60 min po AC v službi (ki so pa itak skoraj vse v Ljubljani). Dodaj na to, še kakih 20-30% gor v 2-3 letih, pa si na 300k. Pri čemer rabiš še primeren avto. Ampak ja, najboljše da v Halozah mladi kupijo parcelo in vsi služijo s kriptom, ki zelo dviguje dodano vrednost.

njyngs ::

Matthai je res zelo dobro zapisal. Škoda, da bo to ostalo le na tem forumu, ki ga bere par gikov. Ampak četudi bi to spravil v obliko neke novice na TV, bi ga baby bumerji hitro preglasili s kako senzacionalistično novico zaradi katere bi gledalci spet enostavno pozabili na ta katastrofalen problem, ki postaja vedno večji.

njyngs je izjavil:

kako senzacionalistično novico zaradi katere bi gledalci spet enostavno pozabili na ta katastrofalen problem

Potem mora biti hudo dobra novica, če mladi ljudje tako hitro pozabijo na katastrofalne probleme. Imaš kaj konkretnega v mislih? To lahko Matthai pošlje v takojšnjo objavo v katerokoli revijo, ki jo (bolj in manj) mladi berejo. Kakšni rezultate pričakuješ?

PS: Nisem baby boomer, da se ne boš razburjal.

Zgodovina sprememb…

showsover je izjavil:

njyngs je izjavil:

kako senzacionalistično novico zaradi katere bi gledalci spet enostavno pozabili na ta katastrofalen problem

Potem mora biti hudo dobra novica, če mladi ljudje tako hitro pozabijo na katastrofalne novice. Imaš kaj konkretnega v mislih? To lahko Matthai pošlje v takojšnjo objavo v katerokoli revijo, ki jo (bolj in manj) mladi berejo. Kakšni rezultate pričakuješ?

PS: Nisem baby boomer, da se ne boš razburjal.

No, odkrito povedano, če se bo tako novico objavilo... kaj točno pa misliš, da bi se premaknilo? V prvi vrsti je vprašanje koliko mladcev, ki bi se morali zbuditi, bi gledalo sploh novico. Delno ker jih dost sploh ne gleda novic, delno pa ne ker so že do vratu prenajedeni informacij o koroni in enostavno preskočijo ogled novic kompletno.

Glej, navijam, da se začne nekaj premikat, ampak hkrati se bojim, da bo za premik potrebna atomska bomba in ne pasja bombica.

njyngs je izjavil:

Glej, navijam, da se začne nekaj premikat, ampak hkrati se bojim, da bo za premik potrebna atomska bomba in ne pasja bombica.

To ali pa, bolj miroljubno, selitev v tujino, trenutno ni težko (no, zagotovo je težje sedaj v času covid testov, mask in zmanjšanja gospodarske aktivnosti), če si iskan kader. Mnenje, če ga Matthai objavi (in res je napisano približno smiselno), ne bo naredilo spremembe, vsi bodo rekli samo 'true... true...' potem pa naprej jadikovanje po starem. Svetujem pač vsem, ki imajo možnost, da se izselijo, ni se posebej bati za število prebivalcev, to je očitno že vse vkalkulirano.

Zgodovina sprememb…

showsover je izjavil:

Mnenje, če ga Matthai objavi (in res je napisano približno smiselno), ne bo naredilo spremembe, vsi bodo rekli samo 'true... true...' potem pa naprej jadikovanje po starem.

Točno to... ni/ne bo reakcije.

Old Spice je izjavil:

Par 100km stran v vse strani je tujina. Si preveril kako stojijo cene nepremičnin zadnji čas v radiju recimo 70km iz Ljubljane? Hint... približujejo se 200k za stanovanje kompatibilno z družino z 1-2 otroci. Vsaj povsod tam, kjer si v roku 45-60 min po AC v službi (ki so pa itak skoraj vse v Ljubljani). Dodaj na to, še kakih 20-30% gor v 2-3 letih, pa si na 300k. Pri čemer rabiš še primeren avto. Ampak ja, najboljše da v Halozah mladi kupijo parcelo in vsi služijo s kriptom, ki zelo dviguje dodano vrednost.

Kaj za 120km stran rabiš primeren avto za 75km ali 70km stran pa več ne rabiš primernega avta? Saj kdo pa pravi da morš met otroke? To je spet druga faza... moj kolega se z Murske vozi v Ljubljano... pa ima tam hišo kupljeno par let nazaj za 120k, 220m2... več kot dovolj za 4 otroke če je nuja...enako velja za okolice Ptuja ipd.. pa tudi marsikaj malo južno od celja itd...

Seveda pa če hočeš LUKSUZ in ugodje pa pač plačaš 250k... in prav je tako.

Kot pravim jaz bi tudi rad mel flet tako da bi preko ceste šel na šiht, pa pač nimam toliko denarja in se s tem sprijaznim.

zavajon ::

Mato989 je izjavil:

M...ampak vedno so pa užaljeni ko jih spomnim, da medtem ko so oni skalali čez celo zahodno obalo ZDA, ko so se sončili v Mehiki, ko so skakali po eurotripih, sem jaz bil doma in dajal denar na stran...

Nimajo za kaj biti užaljeni, oni vsaj živijo človeka vredno življenje ;)

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

M...ampak vedno so pa užaljeni ko jih spomnim, da medtem ko so oni skalali čez celo zahodno obalo ZDA, ko so se sončili v Mehiki, ko so skakali po eurotripih, sem jaz bil doma in dajal denar na stran...

Saj zato pa jokajo in jamrajo kako nimajo fleta... kot kaže tega ne občutijo tako :)

njyngs je izjavil:

Točno to... ni/ne bo reakcije.

Ja, pa meni ne gre za to, da se trepljava po hrbtu ali kaj podobnega v tem smislu, čisto resno svetujem. Najbolj učinkovita rešitev za posameznika je izselitev, seveda, če je iskan kader in se zmeni za službo prej. Nič, grem v hibernacijo, čakam še na kakšno drugačno mnenje.

Najboljša in najučinkovitejša rešitev je da se mladi začnejo zavedat in se prilagajat na situacijo... se pravi pri 22 ali 23 letih bi morala oseba vedet kaj si želi v naslednjih 10 letih... če je to nepremičnina naj začne delat v tej smeri pri 23tih ne pa pri 29tih, če bi jo rad pri 30tih... to je vse

Mato989 je izjavil:

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Saj zato pa jokajo in jamrajo kako nimajo fleta... kot kaže tega ne občutijo tako :)

No, moraš razumet tudi to, da bi nekateri ljudje radi v življenju še kaj videli, ne le korporacijam prinašali denar in odplačevali svoj kredit. Sploh ko so mladi in še nimajo otrok. Na smrtni postelji si zagotovo ne boš mislil "še dobro, da sem odplačal kredit pri 35. letu starosti", ampak si boš sam pri sebi rekel "zakaj nisem izkoristil svojih mladih let za odkrivanje sveta".

In ne zagovarjam brezglavega trošenja denarja za potovanja in ostale aktivnosti, ampak nek smiseln balance pa mora bit. Tolčt po vseh, ki bi radi v življenju videli še kaj drugo kot notranjosti stanovanja in pa pisarne je enako butasto temu, da zapraviš vsak euro za potovanja.

facepalm ::

Mato989 je izjavil:

Najboljša in najučinkovitejša rešitev je da se mladi začnejo zavedat in se prilagajat na situacijo... se pravi pri 22 ali 23 letih bi morala oseba vedet kaj si želi v naslednjih 10 letih... če je to nepremičnina naj začne delat v tej smeri pri 23tih ne pa pri 29tih, če bi jo rad pri 30tih... to je vse

In v 10ih letih bo prisparal ravno za polog cca 60k, preostalih 200k pa kredit do penzije..

Mato989 je izjavil:

si želi v naslednjih 10 letih...

Eh, kot vidimo, situacija se lahko v 6 mesecih tako spremeni, da izgleda, da bi bil boj s cyberdyne systems model 101 roboti le manjši sprehod v parku. Neke prioritete zagotovo moraš imeti ampak te niso fiksne v 10 letih.

zavajon ::

Mato989 je izjavil:

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ah, oni vejo, kako je biti brez fleta in zato jamrajo, ti pa ne veš, kako se je sončiti v Mehiki, zato ne jamraš ;)

njyngs je izjavil:

Mato989 je izjavil:

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

No, moraš razumet tudi to, da bi nekateri ljudje radi v življenju še kaj videli, ne le korporacijam prinašali denar in odplačevali svoj kredit. Sploh ko so mladi in še nimajo otrok. Na smrtni postelji si zagotovo ne boš mislil "še dobro, da sem odplačal kredit pri 35. letu starosti", ampak si boš sam pri sebi rekel "zakaj nisem izkoristil svojih mladih let za odkrivanje sveta".

In ne zagovarjam brezglavega trošenja denarja za potovanja in ostale aktivnosti, ampak nek smiseln balance pa mora bit. Tolčt po vseh, ki bi radi v življenju videli še kaj drugo kot notranjosti stanovanja in pa pisarne je enako butasto temu, da zapraviš vsak euro za potovanja.

Jaz jih razumem, jaz razumem da ima VSAKA odločitev POSLEDICO... če pač zapravljaš na tisoče evrov za potovanja 5, 6, 7, 8, let, potem pa jokaš kako ni fleta za tebe v sredini Ljubljane plačo imaš pa 1.200€ neto si najmanj hinavec če ne neumen...

Vsak ima svojo pravico do odločitev, ampak naj tudi PONOSNO nosi posledice svojih odločitev, so videli Svet, ampak pač nimajo fleta, jebiga, tako so se odločili, naj zdaj požrejo svojo odločitev in živijo v najemu, ne pa krivit DRUGIH za njihovo nesrečo, če bi se odločili drugače bi pa imeli to, pa drugega ne, ne moreš imet "VSEGA" tu je moj point.

Jaz sem pač šel samo 1x od 22tega do 29tega na potovanje (izven Evrope) eni pa 6-10x... pol pa ti mene vprašajo kako sem jaz prihranil 20k, oni pa samo 2.000€... oni imajo avto letnik 2018, jaz pa letnik 2006... ampak imam pa Flet... oni pa najemnino za 450€

poweroff ::

LeQuack je izjavil:

V bistvu točno to pravi. Lepo hodiš v službo, prenašaš šefa in si tiho. Brez začetnega kapitala se tudi ne boš lotil nobenega biznisa.

Problem je, da imajo ljudje nove ideje večinoma ko so mladi. Ne ko so stari. Ko so mladi so tudi pripravljeni več tvegati - odpreti podjetje ali kaj podobnega. Seveda, zraven pride tudi kakšen žur v Mehiki, ampak to ni bistvo.

Kako se razlikuje študentski "žur v Mehiki" od nakupa prestižnega BMWja nekoga, ki je od 20 leta hodil v službo in služil? OK, tisti BMW bo po par letih lahko prodal, od Mehike ostane pa samo spomin, ampak oboje je prestižna dobrina in nič ne prinese h napredku družbe, inovativnosti, itd.

govorim o tistih ki bi pa radi potovali imeli avto za 25k evrov, pol pa pri 28tih ugotovijo da imajo plačo 1.200 BRUTO, leasing za avto 190€ in 0 prihrankov radi pa bi kupli flet za 120k...

Avto pač danes (ob taki javni infrastrukturi kot jo imamo - kar je seveda posledica politike, jasno) nujno rabiš. To je dejstvo.

Ampak spodoben avto lahko dobiš za 4000 EUR. Ne rabiš ga za 25.000. Če je sila, ga lahko dobiš tudi za 500 EUR. Kaj pa stanovanje? To tudi rabiš. Cenovno dostopnih stanovanj ni (avtomobili pa so). To je problem.

Itak je lastenje nepremičnine precenjeno
- tak odnos je problem. Spominja na lisico in kislo grozdje. V resnici bi bilo treba udariti po mizi in zahtevati, da so cenovno dostopna stanovanja dostopna za vse.

Ker še enkrat - to ni individualni problem. To je problem družbe in centrov moči, ki sta ta problem sistemsko ustvarila, zdaj pa nam skušata prodati zgodbo, da gre za individualno rešljive težave ("bodi bolj priden, manj bi žural, varčuj, kupi poceni hišo v vukojebini (se boš pač vsak dan 3 ure vozil na delo)...").
sudo poweroff

Quagmire ::

Mato989 je izjavil:

Tu je bolj debata v tem, da je problem (tudi) v sistemu in, da je (delno) naravnan tako, da je mladim vedno težje.

Rešitev potem ni samo to, da stisneš zobe in si rečeš: tako pač je, potrebno se je zgarati in odrekati, da bom mogoče si lahko enkrat privoščil tisto, kar je starejišim generacijam bilo samoumevno.

Se pa strinjam s tabo, da je tudi ogromno ljudi, ki dejansko samo benti čez sistem in se aktivno niti ne vključuje v trg dela.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Quagmire ()

V bistvu točno to pravi. Lepo hodiš v službo, prenašaš šefa in si tiho. Brez začetnega kapitala se tudi ne boš lotil nobenega biznisa.

Ne Matthai, jaz pravim da se prvo ODLOČI kaj bi rad... zaradi mene nihče ne rabi hodit v službo in bit tiho in ubogat šefa, samo pol naj ne jamra ko nima nečesa... Problem nastane ker eni bi radi zelo malo dali od sebe in imeli vse elitno (flet v LJ ali okolici, avto za 30k itd...)

Quagmire je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Tu je bolj debata v tem, da je problem (tudi) v sistemu in, da je (delno) naravnan tako, da je mladim vedno težje.

Rešitev potem ni samo to, da stisneš zobe in si rečeš: tako pač je, potrebno se je zgarati in odrekati, da bom mogoče si lahko enkrat privoščil tisto, kar je starejišim generacijam bilo samoumevno.

Se pa strinjam s tabo, da je tudi ogromno ljudi, ki dejansko samo benti čez sistem in se aktivno niti ne vključuje v trg dela.

Seveda je problem v sistemu, ampak jaz bi za razliko od Matthaia šel še korak naprej, jaz se recimo z njegovim zapisom 100% strinjam ampak potrebno je dodat, da je krivda sistema ravno to kar si sami nezavedno želite oz. se prizadevate VEDNO ko rečete "Država bi morala uredit to in to" To je klasični primer "nanny state" države mamice ki bi po "vaše" morala uredit vse težave posameznika on pa ne bi imel nič ali skoraj nič odgovornosti in prevzemat posledice za svoja dejanja...

Ljudje več niso sami odgovorni za nič, vedno se prelaga krivda drugam, na državo in na druge, samo njihove odločitve za neumne študije, za bedarije niso krive za njihovo stanje

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Jaz jih razumem, jaz razumem da ima VSAKA odločitev POSLEDICO... če pač zapravljaš na tisoče evrov za potovanja 5, 6, 7, 8, let, potem pa jokaš kako ni fleta za tebe v sredini Ljubljane plačo imaš pa 1.200€ neto si najmanj hinavec če ne neumen...

Vsak ima svojo pravico do odločitev, ampak naj tudi PONOSNO nosi posledice svojih odločitev, so videli Svet, ampak pač nimajo fleta, jebiga, tako so se odločili, naj zdaj požrejo svojo odločitev in živijo v najemu, ne pa krivit DRUGIH za njihovo nesrečo, če bi se odločili drugače bi pa imeli to, pa drugega ne, ne moreš imet "VSEGA" tu je moj point.

Jaz sem pač šel samo 1x od 22tega do 29tega na potovanje (izven Evrope) eni pa 6-10x... pol pa ti mene vprašajo kako sem jaz prihranil 20k, oni pa samo 2.000€... oni imajo avto letnik 2018, jaz pa letnik 2006... ampak imam pa Flet... oni pa najemnino za 450€

Ne skrbi, jaz sem enako varčeval že v času študija. Kar fajn kupček se je nabral, tudi stanovanje se je našlo in bo precej hitro odplačano. Ampak se ne trepljam po rami zaradi tega. Zavedam se namreč tudi tega, da veliko mojih peer-ov ni imelo podobnih možnosti in pogojev. Prav tako je v sloveniji precej veliko število družin, ki so razbite in posledično ob vseh finančnih, fizičnih in psihičnih pritiskih ljudje niti nimajo možnosti za to kar ti naštevaš.

Če sva ti in jaz v večji meri lepo "kruzala" skozi življenje in imela možnost varčevati ter si lepo postlati še to ne pomeni, da imajo vsi enake pogoje! Tega se na žalost ljudje s polno ritjo ne zavedajo. Ti pa zdaj tu vse druge, ki nimajo lastne strehe nad glavo, obravnavaš, kot da so vsi sami krivi in bi samo "šparat morali". Ja, bi, če bi imeli enake pogoje. Ampak boš presenečeš koliko takih pogojev nima. S polno ritjo je lahko srat. In 5% posameznikov, ki so strošili ves denar zabedarije še ne pokaže slike celotne generacije.

Mato989 je izjavil:

imeli vse elitno (flet v LJ ali okolici, avto za 30k itd...)

Mato, kot uspešen cryptotrader pri nekje 31 letih bi moral vedeti, da nič od tega v resnici ni elitno ampak le malenkost nadpovprečno. Elitizem se meri z večjimi faktorji.

njyngs je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne skrbi, jaz sem enako varčeval že v času študija. Kar fajn kupček se je nabral, tudi stanovanje se je našlo in bo precej hitro odplačano. Ampak se ne trepljam po rami zaradi tega. Zavedam se namreč tudi tega, da veliko mojih peer-ov ni imelo podobnih možnosti in pogojev. Prav tako je v sloveniji precej veliko število družin, ki so razbite in posledično ob vseh finančnih, fizičnih in psihičnih pritiskih ljudje niti nimajo možnosti za to kar ti naštevaš.

Če sva ti in jaz v večji meri lepo "kruzala" skozi življenje in imela možnost varčevati ter si lepo postlati še to ne pomeni, da imajo vsi enake pogoje! Tega se na žalost ljudje s polno ritjo ne zavedajo. Ti pa zdaj tu vse druge, ki nimajo lastne strehe nad glavo, obravnavaš, kot da so vsi sami krivi in bi samo "šparat morali". Ja, bi, če bi imeli enake pogoje. Ampak boš presenečeš koliko takih pogojev nima. S polno ritjo je lahko srat. In 5% posameznikov, ki so strošili ves denar zabedarije še ne pokaže slike celotne generacije.

In tukaj pridemo na drugo težavo, se strinjam da marsikdo takega pogoja nima? AMPAK zakaj ga nima? Ker so se starši neumno odločili za potomce, brez da bi primerno poskrbeli za pogoje... tu pa pride pol do tega da me nekdo obtožuje evgenike, ampak odločitev za potomstvo je v naši družbi edina odločitev ki jo spodbujamo brez REALNE ocene stanja posameznika ali para... Še ko PSA posvojiš te pregledajo, podrobno, za kredit moraš dokazat da imaš šiht za nedoločen čas itd... a da pa nardiš EDINO stvar od katere se ne morš ločit (ne morš več rečt da ne bi bil oče) pa morš bit samo ploden... in tu je napaka in nedogovornost populacije.

To pa zato ker vse silimo v podporo države, češ bo pa država in davkoplačevalci skrbeli da bo njihov sinek in hčerkica imela flet (po vaše)

showsover je izjavil:

Mato989 je izjavil:

imeli vse elitno (flet v LJ ali okolici, avto za 30k itd...)

Mato, kot uspešen cryptotrader pri nekje 31 letih bi moral vedeti, da nič od tega v resnici ni elitno ampak le malenkost nadpovprečno. Elitizem se meri z večjimi faktorji.

No saj ok, potem če ni, si pač naj to kupijo z nadpovprečno plačo

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Aha, ok, se prav trudiš, da ne razumeš, čeprav vem, da veš, kako je na stvari, nič hudega. Potrebe so povprečne (po Maslowu), cene so nadpovprečne (glede na povprečne plače), prihodki pa (povečini, če nisi sindikalno privilegiran JS s 30k€ bruto mesečne plače) podpovprečni. To spremeniti je težko, skoraj nemogoče tudi na 30 let (izgleda), zato je rešitev, vsaj za nekatere, ali uspešen cryptotrading ali pa običajno poslovanje pretežno s tujino.

Quagmire je izjavil:

Ja, to je problem.

V vsakem sistemu se najde nek delež lenuhov, jasno. Ampak tukaj se je vzpostavil sistem, kjer se mlade sistematično odriva in pasivizira. In potem ko mladi nimajo ničesar, Sistem reče da so itak lenuhi in nesposobneži. V resnici je pa to samo izgovor.

Dajte no, da bi bila kar cela generacija nesposobna, lena in brez idej? Ne kupim tega.

Vsi tudi stalno poslušamo, kako se mladim ne da učiti, ne bi hodili v šolo, itd. Potem pa vidiš, da ko nek učitelj malo spremeni pristop in mladim da več odgovornosti, pa kar "čudežno" začnejo delat. Kolega (prisoten je tudi na tem forumu) uči na srednji šoli in je učencem dajal domače naloge, ampak jim je povedal, da niso obvezne. Po prvi kontrolki so ga prosili, če jim lahko daje še več nalog. Ko je šel iz šole, so mulci naredili peticijo, da ostane.

Pred kakšnimi dvemi leti sem sodeloval pri projektu, kjer smo za socialno ogrožene otroke izvajali delavnice z eksperimenti in programiranjem. Ena punca je rekla, da sovraži kemijo in da jo ima komaj pozitivno in smo ji dali nalogo, da je aktivno pomagala pri izvedbi poskusov. Par poskusov je bilo tudi malo bolj "nevarnih" (če ne bi uporabljal osnovne zaščitne opreme). Pač, daš si rokavice in očala, pa je problem rešen. Ampak v šolah se tega ne gredo, ker je to pač baje zelo nevarno. Čez eno leto sem dobil informacijo, da je imela konec šolskega leta kemijo zaključeno 5.

S sinom, ki je v drugem triletju OŠ sva zadnjič izdelala radijski sprejemnik. V bistvu sem za 4 EUR kupil kit, ki ga sestaviš (zlotaš, itd.), sin ga je pa sam zlotal in sestavil. Spajkalnik je imel drugič v življenju v rokah.

Kaj je najbolj zanimivo? Prvi komentar, ki sem ga dobil je bil, če to ni nevarno, ker bi se lahko opekel. Ja, seveda bi se lahko. Zato sem mu pa tudi pokazal kako se dela in bil zraven.

Ko so se vrnili v šolo pa so pri Tehniki tudi delali vezja - v električni krog so zvezali žarnico in piskač.

Kaj nam to pove? Da je nekdo presodil, da je za otroke dovolj zahtevno, da znajo povezat žarnico in baterijo in da se morajo izogibati strašnim nevarnostim. In potem mi učiteljica reče, da se otrok dolgočasi. Seveda se dolgočasi, daj mu za računat upore, naj naredi preprost semafor ali kaj podobnega, pa se ne bo več dolgočasil.

In tu se začne. Ker smo komot, otroke pasiviziramo, zraven se pa izgovarjamo, da je to za njihovo dobro ("varnost"). In potem se samo stopnjuje.

Ko je pa star 30 let, si pa ne upa lotiti biznisa in se čudimo kako da je tako len.
sudo poweroff

showsover je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Aha, ok, se prav trudiš, da ne razumeš, čeprav vem, da veš, kako je na stvari, nič hudega. Potrebe so povprečne (po Maslowu), cene so nadpovprečne (glede na povprečne plače), prihodki pa (povečini, če nisi sindikalno privilegiran JS s 30kEUR bruto mesečne plače) podpovprečni. To spremeniti je težko, skoraj nemogoče tudi na 30 let (izgleda), zato je rešitev, vsaj za nekatere, ali uspešen cryptotrading ali pa običajno poslovanje pretežno s tujino.

Stanovanje je povprečna potreba
Stanovanje na želeni lokaciji NI povprečna potreba ampak ŽELJA po nekaj več
Avto je povprečna potreba (glede na slo prevoz)
Avto za 25.854EUR z vro opremo NI povprečna potreba
Telefon ki prebere mail in na katerem pokličeš in napišeš SMS je povprečna potreba
Telefon za 1.200EUR NI povprečna potreba

Potovanje pa sploh ni povprečna potreba in Turizem ampak je LUKSUZ

Zdaj pa mi pokaži človeka ki ne more zadovoljit potrebe po bivanju in mi pokaži njegovo zgodbo in v 98% bomo ob dovolj analize našli lastno odločitev ali preference in želje po lokaciji bivanja ipd...

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Stanovanje na želeni lokaciji NI povprečna potreba ampak ŽELJA po nekaj več

Ok, če živiš v LJ od rojstva ali od študija, tvoja potreba ni nekaj več.

Mato989 je izjavil:

Avto za 25.854€ z vro opremo NI povprečna potreba

Wtf, pa tam v oni kriptotemi sanjate o lambotih, Dominatorjih, penzijah in to, zaslužite dnevno 2x vloženega, a za eno jebeno vag samokolnico se ti zdi 30k€ tak hud denar ali kaj?

Mato989 je izjavil:

Telefon za 1.200€ je povprečna potreba

Ja, pa ti imaš očitno neke zgrešene študije, da si vsak mladenič in vsaka mladenka privošči telefon 1200€. Če imate vi kriptotraderji to kot pomemben privesek, ne tega projicirat na mladino kar splošno.

Mato989 je izjavil:

Potovanje pa sploh ni povprečna potreba in Turizem ampak je LUKSUZ

Ojej, oprosti. Narobe sem te razumel, se opravičujem. Ti si, navkljub uspešnemu kripto poslovanju, čisto na nekem drugem koncu lestvice. Ali pa misliš, da je potovanje samo s privatnimi avioni. Res mi ni jasno, kaj ti tule napletaš, jaz upam, da se skrivaš, ker eno je, kar ti domnevaš, drugo pa je realnost. In ti postaviš vmes enačaj.

Ok, če živiš v LJ od rojstva ali od študija, tvoja potreba ni nekaj več.

Kdo to pravi? Teorija Maslowa tega ne opredeljuje je zelo nevtralna in govori o POTREBI PO PREBIVANJU NEKJE ne pa točno tam kjer se ti sprdne...

Wtf, pa tam v oni kriptotemi sanjate o lambotih, Dominatorjih, penzijah in to, zaslužite dnevno 2x vloženega, a za eno jebeno vag samokolnico se ti zdi 30kEUR tak hud denar ali kaj?

Ne mešaj tem, če pa že pa mi pokaži moj citat kjer jaz o tem sanjam :)

Ja, pa ti imaš očitno neke zgrešene študije, da si vsak mladenič in vsaka mladenka privošči telefon 1200EUR. Če imate vi kriptotraderji to kot pomemben privesek, ne tega projicirat na mladino kar splošno.

Se oproščam mišljeno je bilo NI, ker je nad tem da je potreba telefon ampak ne luksuzen...

Ojej, oprosti. Narobe sem te razumel, se opravičujem. Ti si, navkljub uspešnemu kripto poslovanju, čisto na nekem drugem koncu lestvice. Ali pa misliš, da je potovanje samo s privatnimi avioni. Res mi ni jasno, kaj ti tule napletaš, jaz upam, da se skrivaš, ker eno je, kar ti domnevaš, drugo pa je realnost. In ti postaviš vmes enačaj.

Če meniš da je špilanje turista osnovna življenska potreba posameznika potem si pač moraš prebrat še enkrat hierarhijo potreb... dejansko po Maslowu

Potrebe si od najnižje do najvišje sledijo v naslednjem vrstnem redu:

fiziološke potrebe (potrebe po hrani, vodi, kisiku, počitku, spolnosti, gibanju itd.)
potrebe po varnosti (potreba po psihični, socialni varnosti itd.)
potrebe po pripadanju in ljubezni (izražanje naklonjenosti, sprejemanje in izražanje ljubezni, zaupanje v druge itd.)
potrebe po ugledu, spoštovanju (da bi bili od drugih deležni pozornosti, spoštovanja, pomembnosti, slave itd.)
kognitivne potrebe (potrebe po znanju, razumevanju, raziskovanju, radovednosti itd.)
estetske potrebe (potrebe po lepoti, simetriji, umetnosti)
samoaktualizacija (potrebe po uresničitvi potencialov - človek naj bi postal to, kar lahko postane)
transcendenca

Če že pade potovanje komaj na 4. mesto, kar pomeni da vsakdo ki potuje preden osvoji potrebo po lastni nepremičnini dela proti Maslowu in hierarhiji in torej preskakuje vrstni red =)

No posedovanje lastne nepremičnine ali zagarantiranega bivanja do smrti je tam najkasneje na 2. mestu, turizem pa šele na 4tem...

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Se strinjam. Ampak moraš tudi videti, da ima garanje in odrekanje smisel. Če ti ta smisel vzamejo, pač ne boš garal.

Mato989 je izjavil:

da je krivda sistema ravno to kar si sami nezavedno želite oz. se prizadevate VEDNO ko rečete "Država bi morala uredit to in to" To je klasični primer "nanny state" države mamice ki bi po "vaše" morala uredit vse težave posameznika on pa ne bi imel nič ali skoraj nič odgovornosti in prevzemat posledice za svoja dejanja...

Država bi samo morala urediti okolje, kjer so možnosti čim bolj izenačene in zatreti tiste, ki skušajo doseči nepošteno prednost.

njyngs je izjavil:

Ne skrbi, jaz sem enako varčeval že v času študija. Kar fajn kupček se je nabral, tudi stanovanje se je našlo in bo precej hitro odplačano. Ampak se ne trepljam po rami zaradi tega. Zavedam se namreč tudi tega, da veliko mojih peer-ov ni imelo podobnih možnosti in pogojev.

Brez zamere, ampak to me spominja na tisto Trumpovo izjavo, da on je vse sam ustvaril, njemu ni nihče dal nič, oče mu je dal samo milijon začetnega kapitala. :))

Nekateri nimajo staršev, ki bi jim lahko financirali šolanje. In taki težko kaj prihranijo.

Če imaš starše, ki so ti financirali šolanje, te s pomočjo mreženja pripeljali do prve službe ali prvega posla, potem je lahko govoriti da si sam uspel z varčevanjem in lastnim delom. Ne pravim, da je tvoj primer tak, ampak v mnogih primerih je tako, da ljudje kar malo pozabijo na okolje, ki jim je omogočilo uspeh.
sudo poweroff

Mato989 je izjavil:

Kdo to pravi? Teorija Maslowa tega ne opredeljuje je zelo nevtralna in govori o POTREBI PO PREBIVANJU NEKJE ne pa točno tam kjer se ti sprdne...

Vsak normalen človek to pravi, če pa ti hočeš živet v klet v Pripyat, pa pejdi, a ne :-)
Veš ti dobro, kaj sem ti jaz povedal, pa se delaš bedaka, če pa ne veš in si res bedak, pa še toliko slabše.

Se strinjam. Ampak moraš tudi videti, da ima garanje in odrekanje smisel. Če ti ta smisel vzamejo, pač ne boš garal.

Se strinjam AMPAK če si razvajen takoj ko nekaj ni perfektno lahko prenehaš videvat smisel =) to je pol self fulfilling prophecy... ti si postaviš tako visok smisel nečesa, da ga redkokdo doseže

Recimo: Saj bi se odrekal 10 let samo pol hočem vilo (primer) in ker v tem ni smisla se nikoli nič ne odrekaš =)

Država bi samo morala urediti okolje, kjer so možnosti čim bolj izenačene in zatreti tiste, ki skušajo doseči nepošteno prednost.

Ja, ampak brez evgenike to ne gre, ŽAL... ti pričakuješ nerealne rešitve, ker hočeš da bi imel jaz enake možnosti kot sin od Janše ali Pahorja, nekdo katerega mati pa foter pa sta bla delavca v fabriki pa ni mel PCja do 17tega leta, pa da bi imel enake možnosti kot jaz... to pač ni mogoče ker ni enakih vez, poznanstev, znanja, razvoja itd...

Država lahko to uredi samo tako, da postavi spodnjo mejo da lahko imaš potomca, to je najbolj univerzalna rešitev tvoje ŽELJE... in če ne morš vzet kredita za 80k na 30 let, potem tudi ne morš met otroka, ker nimaš pogojev da mu nudiš ti enak start kot nekateri drugi... Ampak ob takih idejah skočijo v luft dušebrižniki iz vseh vetrov.

showsover je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Vsak normalen človek to pravi, če pa ti hočeš živet v klet v Pripyat, pa pejdi, a ne :-)
Veš ti dobro, kaj sem ti jaz povedal, pa se delaš bedaka, če pa ne veš in si res bedak, pa še toliko slabše.

Zelo pametno si govoril o Maslowu, ampak Maslow tega ne zajema... varnost bivanja je lahko kjerkoliv Sloveniji, želja bivati na Tromostovju pa je luksuzna želja ki se plača... tako da še enkrat pokaži mi osebo ki ne more kupit nepremičnine NIKJER v Sloveniji... in da ni sama kriva svojih odločitev... verjetno jih ni dosti.

Zgodovina sprememb…

poweroff je izjavil:

Brez zamere, ampak to me spominja na tisto Trumpovo izjavo, da on je vse sam ustvaril, njemu ni nihče dal nič, oče mu je dal samo milijon začetnega kapitala. :))

Nekateri nimajo staršev, ki bi jim lahko financirali šolanje. In taki težko kaj prihranijo.

Če imaš starše, ki so ti financirali šolanje, te s pomočjo mreženja pripeljali do prve službe ali prvega posla, potem je lahko govoriti da si sam uspel z varčevanjem in lastnim delom. Ne pravim, da je tvoj primer tak, ampak v mnogih primerih je tako, da ljudje kar malo pozabijo na okolje, ki jim je omogočilo uspeh.

Pravzaprav ne, starši so mi nudili kolikor so lahko. Smo imeli konkretne finančne težave in odrekanja. Je bla tudi lakota kdaj pa kdaj. Pravzaprav imata starša še sedaj težave in jima pomagam kolikor lahko. Tako da ne, nisem eden izmed tistih, ki so ga starši s pomočjo denarja in poznanstev potisnili v svet ;)

Brez zamere, ampak zakaj imajo taki ljudje otroke če mu ne morejo nič nudit, še več mora otrok pomagat v času šolanja staršem finančno? To je največji zločin nad otrokom!!

Magic1 ::

Kako pa misliš, da smo preživeli kot človeštvo? Ko je bilo hudo, naj bi se ljudje kar nehali reproducirat? Nagoni delujejo ravno obratno od naše logike.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Mato989 je izjavil:

Brez zamere, ampak zakaj imajo taki ljudje otroke če mu ne morejo nič nudit, še več mora otrok pomagat v času šolanja staršem finančno? To je največji zločin nad otrokom!!

Ne vem če si mislil v mene v ta svoj reply potegnit, ampak težave so se zaradi izgube služb pojavile po tem, ko so že bili otroci. Ampak to ti težko dojameš, ker edini scenarij je samo tvoj, ki ga imaš v glavi. In nihče ne govori da je bla pomoč med študijem. Površno branje te pokopava.

njyngs je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne vem če si mislil v mene v ta svoj reply potegnit, ampak težave so se zaradi izgube služb pojavile po tem, ko so že bili otroci. Ampak to ti težko dojameš, ker edini scenarij je samo tvoj, ki ga imaš v glavi. In nihče ne govori da je bla pomoč med študijem. Površno branje te pokopava.

Ne odgovor je bil Matthaiu...

Gre se za to da preden imaš otroke pač pogledaš kako zaposljiv si da boš tudi če izgubiš šiht lahko hitro kaj našel, ali imaš zemljo da boš kaj pridelal itd. kaj vse znaš pol pa oceniš ali se splača tvegat...

Mato989 je izjavil:

Zelo pametno si govoril o Maslowu, ampak Maslow tega ne zajema... varnost bivanja je lahko kjerkoliv Sloveniji, želja bivati na Tromostovju pa je luksuzna želja ki se plača... tako da še enkrat pokaži mi osebo ki ne more kupit nepremičnine NIKJER v Sloveniji... in da ni sama kriva svojih odločitev... verjetno jih ni dosti.

In ti domnevaš, da 99% ljudi, ki želi živeti v LJ zaradi rojstva ali študija, želi živeti na Tromostovju? Že kakšna Šiška, Rudnik, celo Podutik bi jim bil v celoti nesprejemljiv? No, tebi kot cryptotraderju, verjetno, kar pa jaz poznam (ali sem poznal) pa še zdaleč ne. Nekaj zdaj bluzit, da vsi želijo živeti v Nebotičniku v penthouse in da se želijo vozit z zasebnim reaktivcem. To so tvoje prioritete, ne 99.999% mladine!

Zgodovina sprememb…

Magic1 je izjavil:

Kako pa misliš, da smo preživeli kot človeštvo? Ko je bilo hudo, naj bi se ljudje kar nehali reproducirat? Nagoni delujejo ravno obratno od naše logike.

Zagotovo ne tako da je država delila otroške dodatke, in socialno, torej lahko to ukinemo? =)

showsover je izjavil:

Mato989 je izjavil:

In ti domnevaš, da 99% ljudi, ki želi živeti v LJ zaradi rojstva ali študija, želi živeti na Tromostovju? Že kakšna Šiška, Rudnik, celo Podutik bi jim bil v celoti nesprejemljiv? No, tebi kot cryptotraderju, verjetno, kar pa sem jaz pozna(l) pa še zdaleč ne. Nekaj zdaj bluzit, da vsi želijo živeti v Nebotičniku v penthouse in da se želijo vozit z zasebnim reaktivcem. To so tvoje prioritete, ne 99.999% mladine!

Jaz ti hočem pokazat na ekstremen način, da tako kot so od nekoga PRIORITETE penthause in tromostovje so nekoga VSAJ LJUBLJANA, nekomu VSAJ 70km od LJ, ampak bistvo ki ga izpostavljam, če RESNIČNO HOČEŠ REŠIT problem NEPREMIČNINE ga lahko z ustreznim prilagajanjem dokaj hitro... ampak folk NOČE oni bi luksuz in želje... kar je ok samo ne jokat da pol nepremičnin ni, so na prodaj samo ne tam kjer eni želijo za tako ceno kot so pripravljeni plačat, to je vse

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Mato989 je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Zagotovo ne tako da je država delila otroške dodatke, in socialno, torej lahko to ukinemo? =)

Pejdi v Ameriko in boš imel tak sistem. Kaj se ti kolca po drugih sistemih?
Magic

Mato989 je izjavil:

Jaz ti hočem pokazat na ekstremen način, da tako kot so od nekoga PRIORITETE penthause in tromostovje so nekoga VSAJ LJUBLJANA, nekomu VSAJ 70km od LJ, ampak bistvo ki ga izpostavljam, če RESNIČNO HOČEŠ REŠIT problem NEPREMIČNINE ga lahko z ustreznim prilagajanjem dokaj hitro... ampak folk NOČE oni bi luksuz in želje... kar je ok samo ne jokat da pol nepremičnin ni, so na prodaj samo ne tam kjer eni želijo za tako ceno kot so pripravljeni plačat, to je vse

Jaz ti pa hočem na realnih temeljih povedati, da ni vse, kar ti (ja, ti!) dojemaš kot neke superiorne lokacije samo prestiž ampak dejanska potreba. Ti namreč trdiš, da če nimaš denarja, se pa preseli v Haloze. Pa ljudje s(m)o vpeti v sorodstvo, družbo, službo, v okolje, no! Ti govoriš, sploh ne vem, kako naj to zapakiram, recimo, popolno idealno racionalno. No, tega pri človeški vrsti ni, nismo takšni individualisti (ali pa takšni kolektivisti!) mogoče je pri tistih cyberdyne systems model 101 robotih s centralno AI, ali kako že. OČITNO ne moreš človeka iztrgati iz okolja samo na osnovi računice! Še malo pa bom začel kozarce v steno metat, no :)

PS: Nisem alkoholik in lahko kadarkoli neham, če se odločim!

Zgodovina sprememb…

««
29 / 796
»»