» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
11 / 824
»»

zavajon ::

Če si za 200 jurjev kupil stanovanje, ki ga ne oddajaš, je to "mrtev kapital". Ker nimaš nobenega donosa, niti ga ne moreš hitro prenesti drugam.

Mato989 ::

PrimoZ_ je izjavil:

Utk je izjavil:

Če ima v lasti 3 stanovanja, že danes plačuje davek na ostala 2, kjer ne živi, za celo površino ostalih dveh.

Očitno je davek prenizek, da se ji splača držat 2 prazni stanovanji.

In zakaj se ne bi smelo splačat? Saj pa to je VARČEVANJE OD NJENE PREDHODNE GENERACIJE... ti bi pa raje videl da vsi vse spušimo kot varčujemo za potomce

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Bistvo je da je davek na nepremičnine direktna obremenitev varčnosti generacije.

Ne, davek na nepremičnine bi bil davek na nespametno in škodljivo varčevanje. Namesto da bi ljudje privarčevana sredstva investirali v gospodarstvo, jih investirajo v mrtev kapital, kar nepremičnine so.
Se pa strinjam, da je nepremičnina ne samo mrtev kapital, ampak deloma tudi socialna kategorija, ker pač vsak mora nekje živeti. Zato bi ta del izvzeli iz obdavčitve, če bi postavili neki cenzus glede neobdavčene površine po glavi. Tako bi tisti, ki so z nakupom/gradnjo rešili svoj stanovanjski problem, bili neobdavčeni, tisti, ki pa vlagajo v mrtev kapital, pa bi bili "obdavčeni na neumnost".

Pol najboljše da isto naredimo še za zlato, srebro, pa še avte luksuzne ker to je vse mrtev kapital... obdavčimo vse za neumnost ker živimo
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Miki N ::

Mato989 je izjavil:

Pol najboljše da isto naredimo še za zlato, srebro, pa še avte luksuzne ker to je vse mrtev kapital... obdavčimo vse za neumnost ker živimo

In še za življenska zavarovanja - no to je šele MRTEV kapital.

3p ::

Utk je izjavil:

Če ima 500 evrov penzije, to ni sociala. Je pač penzija kakršna je.

Se povsem strinjam. Kar sem hotel reči, je to, da si v tako velikem stanovanju (verjetno v kakšnem starejšem bloku, bognedaj hiši), ob 500€ penzije, po plačilu vseh stroškov, "na sociali". Ne nujno dobesedno, ampak pregovorno.

Miki N je izjavil:

Trg nepremičnin je del gospodarstva, na to so vezane številne službe ipd. Koliko je "živ" ali "mrtev" je odvisno od prometa tako podjetij kot fizičnih oseb - ni pa to apriori "mrtev" kapital, karkoli že to pomeni sploh.

Seveda je, in to del gospodarstva z visokim multiplikativnim učinkom. Še posebej, če je bila nepremičnina zgrajena s kreditom investitorju, potem pa prodana s kreditom kupcu.

Če bi z davki regulirali lastništvo stanovanj, ker je verjetno v interesu države (saj še veste, država smo mi vsi), da recimo revnejša polovica prebivalstva ne dela le za najemnino / kredit za stanovanje, je pač treba lastništvo regulirati z ustrezno davčno zakonodajo.

In s tem upati, da se bojo premožni vrgli v kake manj škodljive rentniške investicije, in ne v špekulacije z osnovnimi življenskimi potrebščinami.

Aja, kar sem pozabil napisati, pa je seveda to, da se v tem primeru ne bi bistveno manj gradilo. Še vedno vsak potrebuje prebivališče, in, recimo, hoče vikendico. Za veliko količino pregovorno praznih investicijskih stanovanj pa vseeno mislim, da se jih glavnina preprosto na črno oddaja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 3p ()

Utk ::

Država gre lahko samo od stanovanja do stanovanja preverit zakaj je prazno in to rešit. Občine bi pa morale dovolit zidat, z minimalnimi stroški. Tu se država komot neha.

Invictus ::

Utk je izjavil:

Država gre lahko samo od stanovanja do stanovanja preverit zakaj je prazno in to rešit. Občine bi pa morale dovolit zidat, z minimalnimi stroški. Tu se država komot neha.

Ni ji treba.

Če na nepremičnini ni nihče prijavljen, je stanovanje prazno.

En, niti ne preveč kompliciran, SQL query ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

PrimoZ_ ::

Mato989 je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Utk je izjavil:

Če ima v lasti 3 stanovanja, že danes plačuje davek na ostala 2, kjer ne živi, za celo površino ostalih dveh.

In zakaj se ne bi smelo splačat? Saj pa to je VARČEVANJE OD NJENE PREDHODNE GENERACIJE... ti bi pa raje videl da vsi vse spušimo kot varčujemo za potomce

1. Streha nad glavo je neka onovna dobrina ne pa predmet šepkulacij. Vsaj naj bi bilo tako.
2. Napisal sam __prazni__ stanovanji. Kakšen pozitiven učinek na družbo ima da gospa špara dve prazni stanovanje 10 ali več let, da jih bodo potem podedovali potomci ?
Lahko jih ponudi v najem in si tako zmanjša davek ali pa jih celo proda.
V kolikor pa si dediči ful želijo točno tistih dveh praznih stanovanj, naj pa do njene smrti pač plačajo davek.

Invictus je izjavil:

Utk je izjavil:

Ni ji treba.

Če na nepremičnini ni nihče prijavljen, je stanovanje prazno.

En, niti ne preveč kompliciran, SQL query ;).

Če država ugotovi, da je prazno, se s tem še nič ne spremeni. Še zmeraj je prazno. Treba ga napolnit.

ginekk ::

Utk je izjavil:

Razlogov je kup, ampak težko je rešit vse, sploh če so odločevalci bolj v lastniškem položaju, kot ne. In če ne gledaš zgolj skozi ekonomsko utilitarno prizmo, ne bo vedno pravično.

In tudi tisti ki tarnajo o starih mamah v prevelikih hišah, ne verjamem da so to sami priseljenci prve generacije. Ob tako visokem lastništvu nepremičnin, bodo prej ko slej - ob dedovanju - dočakali svoj položaj lastnika.

Zanimiv bi bil podatek ali ostaja skozi čas razpršenost lastništva in delitev med fizičnimi/pravnimi osebami enaka, ali se morda zadeve koncentrirajo zaradi špekulantov.

Kakšen pozitiven učinek na družbo ima da gospa špara dve prazni stanovanje 10 ali več let, da jih bodo potem podedovali potomci ?

Verjetno enak kot Pepelka, ker oboje je pravljica.

Razlogov je kup, ampak težko je rešit vse, sploh če so odločevalci bolj v lastniškem položaju, kot ne.

Dokler ne poznamo razlogov in predvsem, če ta famozna prazna stanovanja v resnici sploh obstajajo, nimaš sploh kaj naredit. Če je nekje v Osilnici 50 praznih hiš, jih je čista škoda obdavčit, ker edini efekt bo, da jih bojo podrli in ne bojo več prazne. Da so v Ljubljani prazna stanovanja pa skoraj ne verjamem. Sigurno je kakšno, ampak zakaj jih bi bilo veliko. Če pa že, so to stanovanja, ki so v kakih postopkih stečaja, stanovanja stotih lastnikov, ali kaj podobno kompliciranega.
Ne moreš isto obravnavat vseh situacij.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Glej uvedemo davek pa vidimo...
Če takih špekulantov z praznimi nepremičninami ni, potem tako ne bo efekta in ne razumem zakaj se bunite. Saj ne bo nikogar prizadelo >:D

Katere besede točno v stavku "ta davek že obstaja" ne razumeš?

Miki N ::

Utk je izjavil:

Sigurno je kakšno, ampak zakaj jih bi bilo veliko. Če pa že, so to stanovanja, ki so v kakih postopkih stečaja, stanovanja stotih lastnikov, ali kaj podobno kompliciranega.

U ja. Ne bom o imenih ampak poznam primer v LJ kjer je v stečajni masi istega podjetja nekaj (praznih) stanovanj. Stečaj traja že vrsto let - zakaj ne vem, samo povsem jasno da se s temi stanovanji ne da normalno trgovati. Vem, da bi jih nekateri tukaj kar zasegli .. ampak to je kraja upnikov. Primer gotovo ni osamljen.

Problemi z lastniki, nekaterimi v tujini pa je tudi izven mesta, s tem da se tam dostikrat zaredi neke stare kmetije nihče niti ne sekira.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

Utk je izjavil:

Katerega dela, da je trenutna implementacija slaba, ne razumeš ?
Popravimo da se gleda m^2 na število prijavljenih oseb.

Sej kot praviš ne bo sprememb. Potem pa res ne vidim razloga da ne uvedemo te spremembe.>:D

Aha, torej bi vseeno rad mastno obdavčil stare mame v 200 jurjev vrednih stanovanj kot sem napisal že prej. Naj plača s 500 evri penzije 4x več kot 4 članska družina s 5 jurji.

Utk je izjavil:

Aha, torej bi vseeno rad mastno obdavčil stare mame v 200 jurjev vrednih stanovanj kot sem napisal že prej. Naj plača s 500 evri penzije 4x več kot 4 članska družina s 5 jurji.

O spet slamnati možje :)
Še sedaj čakam konstruktiven odgovor na že prej napisane točke.

Če ima stara mama:
- v lasti 3 nepremičnine po 100m^2 potem vsekakor.
- v lasti eno stanovanje kjer prebiva potem pa davek ne bo tako velik (oz. ne bo večji od trenutnega )in nobenega problema

Ok imaš siva področja ker stara gospa ostane sama v 200m^2 veliki hiši.
Tu pač ona in dediči pretehtajo ali bi radi nepremičnino podedovali in ji za časa življenja le ti pomagajo plačevat davek, ali pa to prodajo in stari mami kupijo manjše stanovanje kjer ne bo davka. In bodo lahko izbrali tudi bolj primernega za njena leta.

ZaphodBB ::

PrimoZ_ je izjavil:

Utk je izjavil:

Katerega dela, da je trenutna implementacija slaba, ne razumeš ?
Popravimo da se gleda m^2 na število prijavljenih oseb.

Sej kot praviš ne bo sprememb. Potem pa res ne vidim razloga da ne uvedemo te spremembe.>:D

To se da vse rešit s sprostitvijo regulacij za gradnjo novih stanovanj.

S tem, da gradnja ima dvakratni pozitivni efekt - poveča ponudbo nepremičnin skozi novo gradnjo, hkrati pa še stisne špekulante.

Odavčitev ima negativno eksternalijo celega cirkusa okrog sprejema zakonodaje, poleg tega pobiranje novega davka pomeni stroške za vprašljiv donos v obliki pobranih davščin, pri čemer ni nobene garancije, da bo pobran davek sploh pokril stroške.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

PrimoZ_ je izjavil:

Utk je izjavil:

O spet slamnati možje :)
Še sedaj čakam konstruktiven odgovor na že prej napisane točke.

Če ima stara mama:
- v lasti 3 nepremičnine po 100m^2 potem vsekakor.
- v lasti eno stanovanje kjer prebiva potem pa davek ne bo tako velik (oz. ne bo večji od trenutnega )in nobenega problema

Tu pač ona in dediči pretehtajo ali bi radi nepremičnino podedovali in ji za časa življenja le ti pomagajo plačevat davek, ali pa to prodajo in stari mami kupijo manjše stanovanje kjer ne bo davka. In bodo lahko izbrali tudi bolj primernega za njena leta.

Kak faking slamnati mož, če si TOČNO TO napisal? A ti veš sploh kaj pomeni to kar pišeš ali pišeš nekaj brez veze, kar se ti zdi trenutno kul?
Na ostalo ni kaj odgovarjat, ker tak davek že obstaja, niti ni nizek, če ga povečaš, ali namnožiš s prijavljenimi v stanovanju, si ga pa povečal tudi za tisto staro mamo.

Odavčitev ima negativno eksternalijo celega cirkusa okrog sprejema zakonodaje, poleg tega pobiranje novega davka pomeni stroške za vprašljiv donos v obliki pobranih davščin, pri čemer ni nobene garancije, da bo pobran davek sploh pokril stroške.

Tako je, in z vsako obdavčitvijo bo stanovanj manj, ne pa več. Dodatno obdavči se tisto, česar nočeš, ne pa tistega kar ti primanjkuje.

Zgodovina sprememb…

Povej mi kaj te žuli če ima tvoja fiktivna stara mama eno povprečno stanovanje ?
V tem primeru bo plačala isto kot zdaj.

Če ima pa vilo pa bodisi si jo lahko privošči pa naj plača ali pa naj proda ingre v manjše. Oz. naj plačajo dediči če želijo točno tisto vilo dedovat.

Ti si privlekel. neke robne primere z starimi mami v to debato.
Če ostaneš sam v 100m^2 stanovanju ali 200m^2 hiši pa imaš 500€ pokojnine je pač roben primer in imaš ogromno kapitala ki ga lahko pretopiš v manjše stanovanje kjer davka ne bo oz. pač ga plačaš če si čustveno navezen (ali pa tvoji dediči).

Ona bo plačala isto, 4 članska družina v istem stanovanju bo plačala 4x manj, kdo zaboga bo potem plačal več? A tisti, ki so si dali na čelo vtetovirat "špekulant"?

Zgodovina sprememb…

PrimoZ_ je izjavil:

Mato989 je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Utk je izjavil:

1. Streha nad glavo je neka onovna dobrina ne pa predmet šepkulacij. Vsaj naj bi bilo tako.
2. Napisal sam __prazni__ stanovanji. Kakšen pozitiven učinek na družbo ima da gospa špara dve prazni stanovanje 10 ali več let, da jih bodo potem podedovali potomci ?
Lahko jih ponudi v najem in si tako zmanjša davek ali pa jih celo proda.
V kolikor pa si dediči ful želijo točno tistih dveh praznih stanovanj, naj pa do njene smrti pač plačajo davek.

Saj je tudi hrana, žito, bencin OSNOVNA dobrina in se z njo špekulira =) In kaj zdaj? Tudi DELO je osnovna dobrina pa se z njo na wall streetu špekulira in padejo delnice... kinit vse torej? Avto je osnovna dobrina!

Mato989 je izjavil:

Saj je tudi hrana, žito, bencin OSNOVNA dobrina in se z njo špekulira =) In kaj zdaj? Tudi DELO je osnovna dobrina pa se z njo na wall streetu špekulira in padejo delnice... kinit vse torej? Avto je osnovna dobrina!

https://www.independent.co.uk/voices/co...

Je problem, ja, ampak naša država je prebogata, da bi stradali, če se recimo kila moke/riža podraži s 80 centov na evro pa pol.

Skratka: vlagajte v bitkonje. To je idealna investicija - pod predpostavko, da ne vzamete hipoteke na stanovanje, in da države poskrbijo, da vanj ne bojo "investirali" too-big-to-fail investitorji.

Zgodovina sprememb…

3p je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Je problem, ja, ampak naša država je prebogata, da bi stradali, če se recimo kila moke/riža podraži s 80 centov na evro pa pol.

Skratka: vlagajte v bitkonje. To je idealna investicija - pod predpostavko, da ne vzamete hipoteke na stanovanje, in da države poskrbijo, da vanj ne bojo "investirali" too-big-to-fail investitorji.

Torej egoistično ti je vseeno za ostalo ker za ostalo smo prebogati za flete pa ne... LOLZ... dvoličnost.

To da nekdo nima fleta pomeni dapredniki niso delali nič na akomulaciji ampak so vse zagonili ali pa so se zanašali na socializem... oboje dokazuje slab IQ.

To težavo bi rešilo če bi se plodili lahko samo pari ki lahko dobijo kredit za 30 let za 200k, ker tolko rabiš za dober flet in tudi otrok stane... bi bilo manj težav

Zato ker je moja abica zapustla fotru nepremičnino in ima 2 in bom jaz dobil 2 od njega in 1 od matere bi ti mene kaznoval, bolje bi bilo zagonit po tvoje kako kratkovidni ste

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Ona bo plačala isto, 4 članska družina v istem stanovanju bo plačala 4x manj, kdo zaboga bo potem plačal več? A tisti, ki so si dali na čelo vtetovirat "špekulant"?

Če bo sama živela v 200m^2, potem bo plača isto kot 4 članska družina.
Samo potem pade v tisti robni primer.

zavajon ::

Utk je izjavil:

Če država ugotovi, da je prazno, se s tem še nič ne spremeni. Še zmeraj je prazno. Treba ga napolnit.

Ja, in napolniš ga lahko tako, da ga oddaš, najemnika prijaviš in plačaš davke za prihodke od oddajanja.

Se spomnim, ko sem pred desetletji živel v Italiji. Tam si lažje dobil stanovanje v najem, če si imel urejene papirje.
Ker tako si se lahko tam prijavil (za razliko od Slovenije je Italija majhna država, zato jim ni treba imeti stalno in začasno bivališče, ampak le bivališče - residenca).
Takrat je bilo tam tako, da se ni plačalo nepremičninskega davka do 35 m2 po osebi, torej lastnik ni plačal tega davka, plačal pa je davek za oddajanje.
A se jim je to očitno bolj splačalo.

Mato989 je izjavil:

Torej egoistično ti je vseeno za ostalo ker za ostalo smo prebogati za flete pa ne... LOLZ... dvoličnost.

To da nekdo nima fleta pomeni dapredniki niso delali nič na akomulaciji ampak so vse zagonili ali pa so se zanašali na socializem... oboje dokazuje slab IQ.

To težavo bi rešilo če bi se plodili lahko samo pari ki lahko dobijo kredit za 30 let za 200k, ker tolko rabiš za dober flet in tudi otrok stane... bi bilo manj težav

Zato ker je moja abica zapustla fotru nepremičnino in ima 2 in bom jaz dobil 2 od njega in 1 od matere bi ti mene kaznoval, bolje bi bilo zagonit po tvoje kako kratkovidni ste

Sem kje napisal, da mi je vseeno? Le, da se pri nas to, na srečo ne pozna. In ni tema te debate, kajne?

Šparanje tvojih prednikov me ne briga. Tudi moji so počeli isto, a kot sem že napisal, mislim, da si tudi tisti, ki niso podedovali nič, zaslužijo dostopno bivališče pod ne-suženjskimi pogoji.
Če smo že pri famoznem socializmu: v bistvu so še najboljše prišli skozi tisti, ki niso vlagali v nepremičnine, in so živeli v najetem štirisobnem stanovanju, ki jim ga je potem, ne boš verjel, bilo je v kapitalizmu (saj ni mogoče, kajne!), razprodal "gospod" jazbinšek.

Še bistvo, ki sem ga spet pozabil: Noben komunajzarski sistem ti noče pobrati "težko prigaranega premoženja tvojih prednikov". Le vzpodbuditi te bo morda hotel, da dve stanovanji prodaš, in kupiš bitkonje. Ali zlato. Ali pa let v vesolje.

Zgodovina sprememb…

PrimoZ_ je izjavil:

Utk je izjavil:

Kdo bo pa plačal več in koliko? Bo zato nastalo več stanovanj? Po kolkih letih in povišanjih davkov boš priznal, da to ne deluje? Jaz bi obdavčil njive znotraj naselji, če je stanovanj premalo, ne pa stanovanja, ampak to sem samo jaz, ki razmišljam z zdravo pametjo.
Recimo tobak je visoko obdavčen, ker država noče da kadimo, knjige pa nizko. A naj še vsako knjigo nad 10 obdavčimo, da bojo ljudje več brali. Ne razumem te logike.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Kdo bo pa plačal več in koliko? Bo zato nastalo več stanovanj? Po kolkih letih in povišanjih davkov boš priznal, da to ne deluje? Jaz bi obdavčil njive znotraj naselji, če je stanovanj premalo, ne pa stanovanja, ampak to sem samo jaz, ki razmišljam z zdravo pametjo.
Recimo tobak je visoko obdavčen, ker država noče da kadimo, knjige pa nizko. A naj še vsako knjigo nad 10 obdavčimo, da bojo ljudje več brali. Ne razumem te logike.

1) Ne boš verjel, ampak to že obstaja (obdavčitev njiv znotraj dela naselja, ki je predviden za pozidavo). Predvidevam pa, da je to v občinski pristojnosti?
2) Bi bilo smiselno, če bi bile knjige omejena dobrina (recimo, da bi lahko vsake natisnili le 1000 izvodov). Ko bi knjigo prebral, bi jo pač prodal naprej, da ne bi plačeval po nepotrebnem davka, in lahko bi jo prebrali tudi drugi. Ker pa nam zaenkrat knjig ne primanjkuje, izvoli, hoardaj. Da ne govorimo, o prekletem "komunajzerskem" (saj ni, ampak ne gre brez omembe v vsakem prispevku) izumu, knjižnicam, ki že omogoča dostop do knjig vsem...

Saj res, kako neolibi razlagate knjižnice? Kradejo težko prigaran zaslužek avtorjem. Zmanjšujejo potencialno rast BDP. Greh!

Zgodovina sprememb…

Če se še zmeraj splača sejat pšenico s hektarskim donosom par sto evrov, bi reku da je ta davek precej (pre)nizek.
Tudi knjige bi lahko hitro bile omejene, če bi vsako posebej moral požegnat Županković.
Pa ni potrebe za to, zakaj pri stanovanjih je?

Zgodovina sprememb…

3p je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Sem kje napisal, da mi je vseeno? Le, da se pri nas to, na srečo ne pozna. In ni tema te debate, kajne?

Šparanje tvojih prednikov me ne briga. Tudi moji so počeli isto, a kot sem že napisal, mislim, da si tudi tisti, ki niso podedovali nič, zaslužijo dostopno bivališče pod ne-suženjskimi pogoji.
Če smo že pri famoznem socializmu: v bistvu so še najboljše prišli skozi tisti, ki niso vlagali v nepremičnine, in so živeli v najetem štirisobnem stanovanju, ki jim ga je potem, ne boš verjel, bilo je v kapitalizmu (saj ni mogoče, kajne!), razprodal "gospod" jazbinšek.

Še bistvo, ki sem ga spet pozabil: Noben komunajzarski sistem ti noče pobrati "težko prigaranega premoženja tvojih prednikov". Le vzpodbuditi te bo morda hotel, da dve stanovanji prodaš, in kupiš bitkonje. Ali zlato. Ali pa let v vesolje.

Mene pa to vse zanima ker sparanje mojih prednikov pomeni da so manj zapravli napram drugim ki niso prisparali za flete zato da bi potomci mojih prednikov ziveli bolje ti bi pa to kaznoval z davkom na davek...

Jaz pa mislim da ne, predniki tistih ki niso podedovali nic pomeni da so neodgovorno ravnali z nasledstvom namnozili so se brez da bi nekaj zapustili razen potencialnih brezdomcev

In ja jazbinsek je ta stanovanja razdelil ker je drzava ugotovla da nima denarja vlagat v flete za ljudi brez da spet novi davek... Potem so zasebniki to kupili uredili zdaj bi pa nepremicninski davek ker so privatniki dali denar za urejanje da bi poceni prodajali

Res dvojni nateg

Mavrik ::

Šparali so tvoji predniki in ne ti. Tako da ne vem zakaj točno bi ti misliš da si to zaslužiš? Saj smo v kapitalizmu a ne? Zakaj misliš da imaš pravico imeti podarjeno stanovanje če nisi za njega nič delal in nisi naredil nobene vrednosti?

Stanovanja moramo narediti dosegljiva tistim, ki dejansko delajo in pomagajo družbi s služenjem, ne pa moderni aristrokarciji, ki samo sedi na podarejenem ciglu.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

Mavrik je izjavil:

Šparali so tvoji predniki in ne ti. Tako da ne vem zakaj točno bi ti misliš da si to zaslužiš? Saj smo v kapitalizmu a ne? Zakaj misliš da imaš pravico imeti podarjeno stanovanje če nisi za njega nič delal in nisi naredil nobene vrednosti?

Stanovanja moramo narediti dosegljiva tistim, ki dejansko delajo in pomagajo družbi s služenjem, ne pa moderni aristrokarciji, ki samo sedi na podarejenem ciglu.

Seveda so sparali predniki ker so se odlocili za otroka so mu hoteli dat nekaj vec zato so sparali drugace bi vse zagonli pred smrtjo.... Butli bi pa to obdavcli ker njihovi predniki niso bili pametni vseeno so se pa plodili

Vec kot ocitno pa jamraci ki nemrejo do fleta tudi niso nardili dovolj da bi prisli do njega... Za povrh so bili enako nesposobni se predniki

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Seveda so sparali predniki ker so se odlocili za otroka so mu hoteli dat nekaj vec zato so sparali drugace bi vse zagonli pred smrtjo.... Butli bi pa to obdavcli ker njihovi predniki niso bili pametni vseeno so se pa plodili

Vec kot ocitno pa jamraci ki nemrejo do fleta tudi niso nardili dovolj da bi prisli do njega... Za povrh so bili enako nesposobni se predniki

Skratka, če povzamem, tvoja vloga pri vsem skupaj je, da si v pravem trenutku priletel skozi cev primernega prednika. Zdaj pa jamraš, ker bi na svojo rento naj plačeval davek?

Medtem, ko tisti, ki so prileteli skozi drugo cev, pač naj delajo še malo več, namesto da jamrajo, da je 11 let dela za stanovanje preveč. Ob tem pa naj na svoje delo plačujejo ~40% davka (vsako leto, seveda), in s tem tvojim frocom plačajo šolanje, tebi pa protezo na stara leta?

Endgame te koncentracije pa je? Čez 300 let bo lastnik 99% premoženja vsem ostalim povedal isto, kot ti zgoraj?

Gagarin ::

Pa se vam zagovornikom obdavčenja nepremičnin ne zdi bolj "pravično" (glede na zgornje poste, kjer problematizirate podedovana stanovanja) da se obdavči dedovanje - (tudi po prvem kolenu) ne pa da se useka po vseh nepremičninah?

3p je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Skratka, če povzamem, tvoja vloga pri vsem skupaj je, da si v pravem trenutku priletel skozi cev primernega prednika. Zdaj pa jamraš, ker bi na svojo rento naj plačeval davek?

Medtem, ko tisti, ki so prileteli skozi drugo cev, pač naj delajo še malo več, namesto da jamrajo, da je 11 let dela za stanovanje preveč. Ob tem pa naj na svoje delo plačujejo ~40% davka (vsako leto, seveda), in s tem tvojim frocom plačajo šolanje, tebi pa protezo na stara leta?

Endgame te koncentracije pa je? Čez 300 let bo lastnik 99% premoženja vsem ostalim povedal isto, kot ti zgoraj?

Ne... Gre se za to da tako kot so pac moji predniki bili vrsto let na slabsem da so mi to zapustili tako bodo zdaj pac ti ki danes nimajo na slabsem vrsto let da kupijo flet in ga zapustijo prednikom... Razumem da tega ne zelijo ampak resitev ni davek ampak vec gradnje stanovanj pa bo sla vrednost mojih dol in drugih... Skratka socialisti vedno iscete uravnilovko da noben ne bi mel vec kot onii sami.... Seveda pa to kar majo socialisti pa je osnova hahahhaha

Jaz tudi nimam fleta v lj ker si ga ne morem privoscit... In kaj zdaj?

Gagarin je izjavil:

Pa se vam zagovornikom obdavčenja nepremičnin ne zdi bolj "pravično" (glede na zgornje poste, kjer problematizirate podedovana stanovanja) da se obdavči dedovanje - (tudi po prvem kolenu) ne pa da se useka po vseh nepremičninah?

Zakaj bi dedovanje obdavcil... Vse to kar dedujes je ze blo obdavceno... Na placo na ddv na vse ti bi pa se tretjic...

Nehat je treba sanjat o vec davkih drugace predlagam da damo davek na place 105 postov

Zgodovina sprememb…

Mavrik je izjavil:

Očitno nismo, vsaj ti ne.

Gagarin ::

ker 3p ima nekje point, da hordanje premoženja skozi daljše časovno obdobje skozi dedovanje vodi do prevelikih razlik, ki dejansko niso zaslužena od posameznikovega prispevka družbi. Ja, sliši se socialistično, pa ni. Tudi v svetilniku kapitalizma obdavčijo velika dedovanja - dedovanje nad 5,34 milijone USD obdavčijo 40% (zvezno, nekatere države pa upalijo še svoj davek). Seveda se temu da izognit z raznoraznimi manevri (trusti, firme...)

Mavrik ::

ZaphodBB je izjavil:

Če bi bili v kapitalizmu bi nalagali svoj dnar v podjetja in ostale vrednostne paprije, ki ženejo ekonomijo in prinašajo večje dobičke. Postaneš investitor, ne pa nekdo ki sedi na kupu neuporabnega cigla, ki v mestih zavzema dragoceni prostor.

Hereditarno prevzemanje premoženja spada pod fevdalizem (ki je ekonomsko grozljivo neučinkovit sistem), ne pa v moderni kapitalizem.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

buttcrack ::

Čez 20 minut bo rtvslo oddaja o tej temi, mejbi parim osebkom ne bi škodil polurni oflajn :)

Mavrik je izjavil:

ZaphodBB je izjavil:

Če bi bili v kapitalizmu bi nalagali svoj dnar v podjetja in ostale vrednostne paprije, ki ženejo ekonomijo in prinašajo večje dobičke. Postaneš investitor, ne pa nekdo ki sedi na kupu neuporabnega cigla, ki v mestih zavzema dragoceni prostor.

Hereditarno prevzemanje premoženja spada pod fevdalizem (ki je ekonomsko grozljivo neučinkovit sistem), ne pa v moderni kapitalizem.

Kapitalizem je družbeni pojav, do katerega pridi kadar imajo ljudje svobodo združevanja in kadar imajo pravico do zasebne lastnine.

Ti si zgleda domišljaš, da bi z omejevanjem svobode do lastnine vzpodbujal kapitalizem.

Sicer je pa res, da je Slovenija jako fevdalna zadeva. Ampak ne zato ker bi preveč spoštovala lastnino.

nekikr ::

Tudi moji so počeli isto, a kot sem že napisal, mislim, da si tudi tisti, ki niso podedovali nič, zaslužijo dostopno bivališče pod ne-suženjskimi pogoji.

Takih bivališč je kolikor hočeš... Evo, kaj je s tem narobe? To je 65.000€ po glavi kredita. Za svojo hišo s 1000m zemljišča.

Mato989 je izjavil:

3p je izjavil:

Mato989 je izjavil:

1) Zakaj misliš da bi davek vplival nate ?
v eni nepremičnini živiš in ker recimo imaš družino, nepremičnina pa nima 500m^2, davka NE plačaš nič več kot sedaj

a)ostali dve nepremičnini oddajaš ker je vse črno na belem, si spet oproščen ekstra dvaka. Plačaš pa davek za oddajanje, kar bi ga že sedaj.
Če nepremičnini prodaš, jih pač prodaš in je to to.

b) držiš nepremičnini prazni X let, ker računaš da bodo šle cene še gor in veš da te nič ne stane čakaš na reveža da 2x preplača. V tem primeru pač špekuliraš in pač plačaj davek na prazno nepremičnino da te motivira da ne bo predolgo prazno.
Ali pa oddajaš na črno kjer spet za oddajanje ne plačaš davke, te pa vžge vsaj lastništvo domnevno prazne nepremičnine. Lahko pa začneš oddajat legalno.

Torej je problem z davkom samo če se najdeš pod točko B.

P.s.
Ne se hvalit, da je vse kar si v življenju dosegel to da boš podedoval 3 nepremičnine. Bodi heroj pa si jo kupi z zaslužkom od lastnega dela.
Aja ne gre, ker je delo preveč obdavčeno, nepremičninam pa špekulanti napihujejo cene >:D

nekikr ::

b) držiš nepremičnini prazni X let, ker računaš da bodo šle cene še gor in veš da te nič ne stane čakaš na reveža da 2x preplača. V tem primeru pač špekuliraš in pač plačaj davek na prazno nepremičnino da te motivira da ne bo predolgo prazno.
Ali pa oddajaš na črno kjer spet za oddajanje ne plačaš davke, te pa vžge vsaj lastništvo domnevno prazne nepremičnine. Lahko pa začneš oddajat legalno.

Prvi del: ob prodaji boš plačal nepremičninski davek, ki bo pri višji ceni ustrezno večji. Torej davek bo tako ali tako plačan.
Drugi del: tudi, če oddajaš na črno, te "vžge" NUSZ. Torej že sedaj imamo davek na to nepremičnino.
Kje je zdaj problem? Da bi dal še davek, če nepremičnine ne prodaš dovolj hitro? Kaj pa prodajalci avtomobilov, ki jih imajo 50 na dvorišču? Davek, ker jih imajo na dvorišču, pa bi jih s tem motivirali k hitrejši prodaji in nižjim cenam? Kruh v pekarni, ki se ohladi preden ga kdo kupi?

Aja ne gre, ker je delo preveč obdavčeno, nepremičninam pa špekulanti napihujejo cene

Kako je 130.000€ za 200m hišo na 1000m zemljišča napihnjena cena? Koliko bi morala pa biti? 500€?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()

Utk je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Utk je izjavil:

O glej še en slamnati mož, sedaj so to že knjige... Kar nadaljuj z obupanimi poskusi, všeč mi je ko si jamo koplješ :)

Davek se dotika samo in zgolj tistih, ki hrčkajo stanovanja, ali pa kakega robnega primera kjer nekdo sam ostane v ogromni bajti/meščanskem stanovanju.
Za drugi primer sem ti točno napisal kaj lahko stori tak osebek in/ali dediči.
Glede prvega primera pa bi pomenilo slednje:
- dve hiši ki stojita prazni v ulici bi šli z večjo verjetnostjo na trg (šparanje prazne hiše 15+ let se nebi splačalo; dediči bi se hitreje zmenili kako se deduje)
- lastniki večih stanovanj, ki sedaj oddajajo na črno bi imeli več motivacij da se to legalizira, ker sicer bi jih udarilo po žepu ker si lastijo X domnevno praznih nepremmičnin

Torej nepremičnine, ki sedaj stojijo neizkoriščene, ker nekdo čaka na ful dobr zaslužek ali pa se mu ne da pobrigat, bi z večjo verjetnostjo in prej šle na trg

nekikr je izjavil:

Prvi del: ob prodaji boš plačal nepremičninski davek, ki bo pri višji ceni ustrezno večji. Torej davek bo tako ali tako plačan.
Drugi del: tudi, če oddajaš na črno, te "vžge" NUSZ. Torej že sedaj imamo davek na to nepremičnino.
Kje je zdaj problem? Da bi dal še davek, če nepremičnine ne prodaš dovolj hitro? Kaj pa prodajalci avtomobilov, ki jih imajo 50 na dvorišču? Davek, ker jih imajo na dvorišču, pa bi jih s tem motivirali k hitrejši prodaji in nižjim cenam? Kruh v pekarni, ki se ohladi preden ga kdo kupi?

Aja ne gre, ker je delo preveč obdavčeno, nepremičninam pa špekulanti napihujejo cene

Kako je 130.000€ za 200m hišo na 1000m zemljišča napihnjena cena? Koliko bi morala pa biti? 500€?

Super cena, če si penzionist ali pa delaš od doma.
Žal je kruta realnost taka, da je slovenija zelo centralizirana in med regijami so velike razlike tud v zaslužkih. Nič ti ne pomaga poceni nepremičnina, če pa potem ni dela v radiju ure vožnje. Ali pa je občutno manj plačano kot nekje drugje.

P.S. ne se zaletavat s tem, da ne mormo vsi v LJ živet. To je sicer res ampak vsi niti nočemo živet v lj ampak če kraj ni totalna vukojebina so cene hitro konvergirajo proti ljubljanskimi.

facepalm ::

PrimoZ_ je izjavil:

P.S. ne se zaletavat s tem, da ne mormo vsi v LJ živet. To je sicer res ampak vsi niti nočemo živet v lj ampak če kraj ni totalna vukojebina so cene hitro konvergirajo proti ljubljanskimi.

Kaj pa mesta ob avtocesti? Npr Postojna. 35min do LJ in 35min do obale. Tam se dobi stanovanje za cca 1.5k€/m2. Dalec od LJ cen in dalec od vukojebine.

spegli ::

Če gradijo trenutno samo elitna stanovanja, verjetno pričakujejo, da bodo ljudje vstopili v elito. Pozitiva.

Sodelavci ki se vozijo od tam pridejo na jutranjo kavo ponavadi z besedami v stilu... "jebena gužva, spet sm se skor uro na šiht vozil..."

Sicer pa 1,5k je že precej normalna cena če je res taka.
V kranju v socialističnem blokovskem naselju planina se je prodalo 2 sobno 53m^2 stanovanje za 150k€, kar je skoraj 3k€/m2. Tako da dvomim da so trenutno v Postojni stanovanja po 1,5k.

Gagarin je izjavil:

ker 3p ima nekje point, da hordanje premoženja skozi daljše časovno obdobje skozi dedovanje vodi do prevelikih razlik, ki dejansko niso zaslužena od posameznikovega prispevka družbi. Ja, sliši se socialistično, pa ni. Tudi v svetilniku kapitalizma obdavčijo velika dedovanja - dedovanje nad 5,34 milijone USD obdavčijo 40% (zvezno, nekatere države pa upalijo še svoj davek). Seveda se temu da izognit z raznoraznimi manevri (trusti, firme...)

Nekaj je veliko dedovanje drugo je pa 400 jurijev... Ce bo kdo rekel da bomo obdavcli ljudi ki imajo nad 4 mil nepremicninske vrednosti se ne bo noben pizdil ampak v slo so meje vedno take da tepejo po denarnici ravno tiste ki bi malo vec aka meli 3 flete, aka meli 55k prihodka itd...

Bistvo je da obdavcitev nepremicnin ali dedovanja je davek na varcnost prednikov... Nekomu pustijo starsi 2 fleta da ima lepsi lajf drugemu pa nic ker hocejo starsi imet lepsi lajf... Socialisti bi pa jemali onemu katerih starsi so se odrekali da mu nekaj zapustijo

Najboljsr zapuszit dolgove teh ne nacionalizirajo ce si posameznik kot kaze

Zgodovina sprememb…

««
11 / 824
»»