» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
99 / 605
»»

zavajon ::

Invictus je izjavil:

Seveda si je. Sicer pa tako malo ne more več zaslužiti, saj je minimalna plača višja...

Zakaj bi moral tak imeti lastno nepremičnino, mi ni jasno? Najbolje kar v centru Ljubljane...

Naj počaka, da mu ta stari škripnejo, pa bo dedoval... Drugače pa bad luck.

Bunite se nad državo, ki ne omogoča dobrih plač, sodstva zakonodaje in zdravstva. Država ni zavezana k temu, da luzerjem kupuje nepremičnine...

Strinjam se, da nekdo, ki zasluži minimalca, nima kaj za razmišljati o lastništvu nepremičnine, ker s takimi dohodki se da le preživeti. Pravzaprav je po mojem minimalni znesek dohodkov, kjer je smiselno razmišljati o lastništvu nepremičnine, nekje 1,5 kratnik povprečne plače. Torej okrog 2k neto pri nas. Šele s takimi dohodki lahko kopičiš kapital v cegle, brez da bi to vplivalo na kvaliteto življenja.

kriptobog ::

Invictus je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Ne vem, meni osebno se predvsem veliko predimenzioniranih socialističnih bajturin zdi predragih, tam vidim možnosti za res konkretno skantanje cene navzdol.

Dokler postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja ne bo poenostavljen, pohitren, determinističen, pozabi na pocenitev.


Komunalni prispevki bodo kvčejem dražji. Ko občina naredi nov oppn, se zgradi novo naselje, strošek zgradnje infrastrukture pa preveli na investitorje, preko komunalnega prispevka. Tu ko sem jaz zidal smo plačevali komunalca 20-30k...

3p ::

Malidelničar je izjavil:

Ampak nekje vrh balona mora biti kajne? In ko bo vrh bo moralo priti do segmentacije tržišča. Ne vem, meni osebno se predvsem veliko predimenzioniranih socialističnih bajturin zdi predragih, tam vidim možnosti za res konkretno skantanje cene navzdol. Ljubljana je precenjena, ampak verjetno zaradi tržnih sil tistih, ki želijo kupiti, zemlja pod real-soc bajtami v Ljubljani ohranja visoko vrednost, zato v Ljubljani takšnega padca cen bajturin ne pričakujem (le korekcijo).
V bistvu res ne vem, ker sam osebno tudi ne zaupam političnim posegom na tržišče - preprosto se mi zdi, da bi bilo še slabše. Recimo že to, da Stanovanjski sklad ne sprejme odločitve, da v Ljubljani eksplicitno NE bo nič gradil, ampak bo gradil na obrobju - že to je politično pogojeno in urbanistično zgrešena poteza.
Sam vidim kot edino opcijo skantanje cen po različnih tržnih segmentih, tako da bi se pok balona poznal predvsem v zmanjšanju cen v obrobnih regijah, mladi ki pa bi se tja preselili bi se nato delovno navezali na regionalna središča. V Sloveniji za kariero in službo ne obstaja samo vožnja v Ljubljano iz Trzina ali Domžal.


Seveda nekje je vrh balona. Napovedati kdaj točno pa se bo zgodil, pa ni trivialno.

Enostavno: Ponudba mora dohiteti povpraševanje. Kar se lahko zgodi z dovolj gradnje. Za kar pri nas trenutno očitno ni dovolj ne ekonomskega interesa ne politične volje. Očitno nobenemu investitorju ni posebej v interesu zgraditi novih »fužin« (po število stanovanj mislim) v Ljubljani ob morju. Očitno je lepši denar v nekaj stanovanjih za 8K€/m2, kot pa masi tistih za 2k€. Politične volje tudi ni, da bi se vložilo v javni stanovanjski sklad, ki bi lahko preko cen najemnin reguliral tudi cene najemnin in m2 na trgu. Pomaga tudi to, da ima vladajoča kasta v lasti v povprečju še vsaj kako nepremičnino »za investicijo«, katere vrednosti jim seveda ni v interesu zniževati. (Ja, seveda bi lahko le poenostavili gradbeno zakonodajo, da bi lahko zasebni investitorji lažje zgradili nove podzemne bazenske komplekse na Viču ali ob Ljubljanski železniški postaji.) Na tej strani bo torej šlo počasi.
Lahko pa pade povpraševanje. Obdobje gospodarske rasti je že rekordno. Mislim, da se bo ob prvih znakih krize marsikdo vprašal, če so cigli iz leta 1960 res vredni 3000€/m2. Službe bojo šle pa-pa, nekaj stanovanj bo prišlo na trg zaradi nezmožnosti odplačevanja kreditov. Sedaj optimističnim kupcem se bojo stresle hlače in nekaj let spet skoraj ne bo prometa z nepremičninami, zaradi zmanjšanega povpraševanja pa bo cena spet počasi zanihala navzdol. Še nekaj investitorjev bo ugotovilo, da npr. obveznice prinašajo boljše donose itd.. Spet bomo zijali v »gradbene jame«.
Ampak vse to ve vsak mr. Obvious.
Kaj naj danes naredita »Lan in Taya« pri svojih poznih dvajsetih, ali naj počakata na naslednjo krizo in upata, da bo takrat boljše, ali pa naj kar kupita, in upata, da bo še slabše (cene še višje), to pa je seveda vprašanje za kakega »jurja« na mesec. Verjetno povezano tudi s tem, kako si svoje finance predstavljata v naslednji, neizbežni recesiji.

jabe ::

Če lan in taya nimata kje živeti, potem kupita kar lahko, če lahko. Ker nekje je treba biti, ne glede na špekulacije. Če pa imata lan in taya bivanjski problem rešen in kupujeta za investicijo, potem pa... špekulirata pač. Če so pa nepremičnine investicije, ki so jima blizu, potem itak vesta odgovor ali bosta kupila ali ne in kaj, če da in kaj se tem potem narediti

Mato989 ::

3p je izjavil:

aviator je izjavil:

Jebes tako medgeneracijsko solidarnosti, kjer bo na moji placi kmalu cepel 1 penzionist, ter se 1 javni usluzbenec, ki nikakor noce iz svojega vrticka.


Ok, vidim da bom očitno glavni advokat JS tule.

Ne, ni ti jasno. Na tvoji plači ne "čepi" 1 javni uslužbenec. Ti si, ko si se šolal, čepel na družbi, ki je plačala tvoje rojstvo, zdravljenje oslovskega kašlja, šolanje. Čeprav ti za to ni bil izstavljen račun, najbrž ne misliš, da je bilo to neproduktivno delo? Ko se pelješ na šiht, čepiš na družbi, ki je financirala te ceste, čeprav nisi dobil računa. Ko se userješ, serjev v kanalizacijo ki... Delo JS ni nič manj produktivno samo zato, ker tebi osebno za storitve ne izstavijo računa.

Kar se pa penzionistov tiče. Ja, smo malo žrtve prenizke natalitete in uspešnega daljšanja pričakovane življenjske dobe. Koliko je za sedanjo "produktivno" generacijo to fer ali ne, se pa da debatirati. Kakega jackpota že nismo zadeli. Če bi vsak zdaj trošil le svoje prihranke, bi seveda manj trošil pred tem. Niso vsi zapravljali za neproduktivne "rdeči nosek" reči, ampak predvsem, bi rekel, za reči, ki so porivale našo družbo (gospodarsko mislim) naprej. Ne pozabimo, generacija ki je zdaj stara je življenje začela v kraljevini, po deželi ni bilo elektrike, vodovoda, kanalizacije, ceste, eh, bajte in stanovanja so bila drugačna, itd.

Pravzaprav sedanje genracije niso tako drugačne od boomerjev. Trošimo občutno preveč. Kupujemo prepoceni reči. Račun za uničevanje okolja pa pišemo "na kredo" bodočih generacij, ki bojo vse to morale sanirati. Praviš da generacija pred nami hodla nepremičnine in s tem slabša življenje mladi generaciji? Seveda. Pa se lahko postaviš 50 let v prihodnost? Boš svojo / svoje nepremičnine podaril takrat mladim? In svoje bitkonje?

Itd, itd.



Težava je drugje...

1. Ko se je to medgeneracijsko solidarno vplačevanje v ZPIZ začelo se je naredila kapitalna napaka... PRVE GENERACIJE ki so dobivale penzijo niso prvo 35+ let vplačevale, ampak so jo kar dobivale brez vplačil... (in tu je manjko) torej ko so prvi penzijonisti prišli na "svet" oz začeli črpat niso predtem vplačevali 35+ let... zato smo zdaj zmeraj za nazaj oz. ni kapitala ki bi ga prepotrebno rabili (ja ja, vem da je pay2go ampak prvi so samo bili PAID)

2. težava je pa državni problem prehitrega upokojevanja v 80tih, 90tih... moja babica in deda imata 33 let delovne dobe in 37 let pokojninske dobe... logično da je to nevzdržno!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 ::

jabe je izjavil:

Če lan in taya nimata kje živeti, potem kupita kar lahko, če lahko. Ker nekje je treba biti, ne glede na špekulacije. Če pa imata lan in taya bivanjski problem rešen in kupujeta za investicijo, potem pa... špekulirata pač. Če so pa nepremičnine investicije, ki so jima blizu, potem itak vesta odgovor ali bosta kupila ali ne in kaj, če da in kaj se tem potem narediti


Seveda, težava nas mlajših generacij rojenih med 85 in 95 je ravno v tem, da ČAS GRE... in čakanje na krizo in padec je običajno neproduktivno... poznam enega ki je star 40, pa je leta 2009 in 2012 čakal da še pade in še pade in še pade in še danes nima nepremičnine... no od njega sem se predvsem naučil to, da ko sem sam se začel odločat 2018 za nepremičnino sem jo v 1 letu našel in kupil, četudi sem jo po svoji subjektivni oceni preplačal za cca 5-7% sem se odločil da je bolje da jo vzamem in čimprej odplačam in bo mir...

Enostavno: Ponudba mora dohiteti povpraševanje. Kar se lahko zgodi z dovolj gradnje. Za kar pri nas trenutno očitno ni dovolj ne ekonomskega interesa ne politične volje.


Maš prav, po drugi strani pa se je potrebno vprašat kako zanič mi dejansko planiramo našo okoljsko poselitev.... občin imamo 200 in vsaka nekaj po svoje planira OPPN in meni se to zdi popolnoma nesprejemljivo...

To bi moralo biti urejeno centralno z planiranjem ki je smiselno. Recimo sam bi popolnoma ustavil gradnjo hiš v Sloveniji ampak bi dovolil le še gradnjo blokov... in to samo blizu mestnim občinam, potrebno je v Sloveniji naredit mikro centralizacijo, namesto vse v LJ, je potrebno okrepit vseh 10 ali 11 MESTNIH OBČIN ki jih imamo, da bodo to dejansko središča nekega delčka države, torej v MO bi moralo biti VSE in dodatni bloki bi se morali gradit... ta podeželja pa se naj čimbolj spreminjajo v velike njive za pridelavo hrane, ker čez 30-50 let bo to vredno tolko kot danes nafta!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

jernejl ::

Ascendor je izjavil:

Taki ljudje se tudi vedno zmuznejo tako, da prepišejo eno nepremičnino na ženo, druge dve pa na otroka... Žal.
To je precej dobro rešljivo. Obdavči se vse nepremičnine, za vsako osebo ki tam živi pa potem obstaja olajšava. Recimo 25m2 na osebo je dovolj za skromno življenje, vse kar je nad tem, pa je obdavčeno. Potem pa lahko komot družinske člane prestavljajo po različnih nepremičninah. Kdor bo nekoga prestavil iz nepremičnine A v B, bo za nepremičnino A plačal več davka, za B pa manj.

Mato989 je izjavil:

Je pa treba izpostavit še nekaj... Takrat ko so naši predniki imeli rešene stanovanjske probleme pri svojih 30tih ali kak dan prej, je bila povprečna pričakovana doba življenja nekje slabih 70 let... oz. dobrih 60 za moške, torej če je moški takrat pri 30ih imel rešen stanovanjski problem je bilo to pri cca 50% njegovega življenja, danes bi to pomenilo da imaš nepremičninski problem rešen nekaj preko 40...
Super, to je ravno tedaj, ko plodnost pri ženskah drastično pade in večina več ne more imeti otrok. Precej bolje od tega je, da država nacionalizira vse nepremičnine, ki jih imajo ljudje odveč, ter jih dodeli tistim, ki so sposobni in inteligentni. Recimo, tvojim staršem vzame in dodeli nekomu, ki je ravno doktoriral iz fuzije. Pravzaprav so tvoji starši zaradi starosti itak zgolj še breme družbi, tako da se jim lahko vzame vse nepremičnine, tudi tisto, v kateri živijo. Na tak način bo evolucija človeške vrste šla bolj uspešno naprej.
Naslednji korak bi bil, da država tudi od tebe nemudoma izterja vse stroške, ki jih je s tabo imela (zdravstvo, šolstvo)... to bi bil moral odplačati, še preden si si sploh lahko omislil s prihranki kupovati karkoli drugega.

Mato989 je izjavil:

Problem bo kot zmeraj, da je to neuresničljivo... ker največje bajte imajo največji reveži po vaseh itd... v LJ pa načeloma glih ni ogromno nepremičnin po 200m2+ vsaj ne v blokih

Recimo moji stari imajo 2 nepremičnini + vikend pa je vse skup to celih 190m2... pa so to 3 nepremičnine!!!! medtem ko poznam staro ženičko ki živi v vasi 20km od Ptuja in ima bajto 220m2... penzije pa 490 evrov...
Ne, prav nobenih problemov ni. Davčna osnova je vrednost nepremičnine in ženička, ki živi v 15.000€ vredni 200 let stari veliki kmečki bajti "v Halozah", bo pač plačala davek od te vrednosti, kar bo najbrž manj, kot danes plačuje stavbnega zemljišča. Če ima pa tri milijone vredno bajto, potem pa že ni največji revež in bo komot plačala višji davek.

Invictus je izjavil:

Zakaj bi moral tak imeti lastno nepremičnino, mi ni jasno? Najbolje kar v centru Ljubljane...
Saj ni treba, da imajo lastno nepremičnino. Pocenitev nepremičnin bi za sabo potegnila tudi padec najemnin, tako da bi od tega imel koristi tudi tisti, ki ne kupuje ampak najema.

Bunite se nad državo, ki ne omogoča dobrih plač, sodstva zakonodaje in zdravstva. Država ni zavezana k temu, da luzerjem kupuje nepremičnine...
Realnost je popolnoma nasprotna temu, kar si ti predstavljaš. Ne gre za to, da bi država morala komu karkoli kupiti; gre za to, da država aktivno preprečuje ljudem kupiti/ustvariti streho nad glavo, in to zmeraj bolj, zato ni nič nenavadnega, da so nepremičnine silno drage in se dražijo. V resnici država "luzerjem" jemlje in daje tistim, ki si nepremičnine lastijo, in to se mora nehati. Hkrati lastniki koristijo javne servise države, davkov za to pa ne plačujejo. Račune zanje plačujejo delavci, ki potem z nizkimi plačami komaj shajajo skozi mesec; plačujejo visoke davke zato, da država ščiti lastnino lastnikov, hkrati pa jim plačujejo še drago najemnino ali visok obrok za stanovanjski kredit.

Mato989 ::

To je precej dobro rešljivo. Obdavči se vse nepremičnine, za vsako osebo ki tam živi pa potem obstaja olajšava. Recimo 25m2 na osebo je dovolj za skromno življenje, vse kar je nad tem, pa je obdavčeno. Potem pa lahko komot družinske člane prestavljajo po različnih nepremičninah. Kdor bo nekoga prestavil iz nepremičnine A v B, bo za nepremičnino A plačal več davka, za B pa manj.


Super, in potem boš imel ljudi ki živijo v malo večji bajti vredni kr naenkrat 150k, 200m2 mati invalidno upokojena, foteru mrl, pa 2 otroka in bomo jim nabili davek ker?

Super, to je ravno tedaj, ko plodnost pri ženskah drastično pade in večina več ne more imeti otrok. Precej bolje od tega je, da država nacionalizira vse nepremičnine, ki jih imajo ljudje odveč, ter jih dodeli tistim, ki so sposobni in inteligentni. Recimo, tvojim staršem vzame in dodeli nekomu, ki je ravno doktoriral iz fuzije. Pravzaprav so tvoji starši zaradi starosti itak zgolj še breme družbi, tako da se jim lahko vzame vse nepremičnine, tudi tisto, v kateri živijo. Na tak način bo evolucija človeške vrste šla bolj uspešno naprej.
Naslednji korak bi bil, da država tudi od tebe nemudoma izterja vse stroške, ki jih je s tabo imela (zdravstvo, šolstvo)... to bi bil moral odplačati, še preden si si sploh lahko omislil s prihranki kupovati karkoli drugega.


Moji starši ravno zato niso breme družbe ker imajo dovolj premoženja... breme družbe so pa oni lenuhi ki nimajo nič pa bi jim zdaj še morali dajat ja.

Zakaj pa samo od mene? naj kar lepo od drugih odterjajo, moj foter in mati sta za mene več kot preplačala vso šolanje glede na plače in položaje ki sta jih imela. Oni ki pa delajo na minimalcu pa res ne bodo plačali dovolj za šolstvo svojih diplomantov ki potem ne dobijo šihta in delajo v meku!

Saj ni treba, da imajo lastno nepremičnino. Pocenitev nepremičnin bi za sabo potegnila tudi padec najemnin, tako da bi od tega imel koristi tudi tisti, ki ne kupuje ampak najema.


Vir

Ne, prav nobenih problemov ni. Davčna osnova je vrednost nepremičnine in ženička, ki živi v 15.000€ vredni 200 let stari veliki kmečki bajti "v Halozah", bo pač plačala davek od te vrednosti, kar bo najbrž manj, kot danes plačuje stavbnega zemljišča. Če ima pa tri milijone vredno bajto, potem pa že ni največji revež in bo komot plačala višji davek.


Ali pa, ne bo tega sprejetaga in bo lajf šel naprej, tako kot mora, za nepremičnine smo že plačali državi več kot preveč!


Realnost je popolnoma nasprotna temu, kar si ti predstavljaš. Ne gre za to, da bi država morala komu karkoli kupiti; gre za to, da država aktivno preprečuje ljudem kupiti/ustvariti streho nad glavo, in to zmeraj bolj, zato ni nič nenavadnega, da so nepremičnine silno drage in se dražijo. V resnici država "luzerjem" jemlje in daje tistim, ki si nepremičnine lastijo, in to se mora nehati. Hkrati lastniki koristijo javne servise države, davkov za to pa ne plačujejo. Račune zanje plačujejo delavci, ki potem z nizkimi plačami komaj shajajo skozi mesec; plačujejo visoke davke zato, da država ščiti lastnino lastnikov, hkrati pa jim plačujejo še drago najemnino ali visok obrok za stanovanjski kredit.


Realnost je taka, da SAMI STARŠI z odločitvijo za razplod ustvarjajo potomce katerim njihovo družinsko premoženje AKTIVNO PREPREČUJE imeti lepšo prihodnost... za to ni kriva država (mi vsi) ampak izključno osebe ki se odločijo za razplod) Če si otrok ne moreš privoščit jih pač NE IMET... To da nekdo pride do nepremičnine pomeni da je njegov ROD nekaj naredil prav (pod pogojem da ni pridobljeno s kaznivim dejanjem) in ti bi rad oteževal takim ki so dobri nekaj pridobit ali so sprejemali pametne odločitve, in dajal takim katerih starši in sami niso sposobni ničesar prav porihtat...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

matobeli ::

A teb še vedno ne pride do mozga da govorimo o saj 50% ljudeh in ne nekih random "socialnih problemih".

Sicer pa, država je "mi vsi" in država rabi otroke, ker drugač ne bo nihče pucal tvoje riti na stara leta. Ker jih uni nad mediano nočjo, uni spodej ne smejo met, je najbolš če prtisnemo davk na vse zagrižene samce, nepremičninarje in še kaj. Banka je ocenila froca na strošek 250€/mesec, tko da, kje so moji €€€?

aviator ::

nekikr je izjavil:

Rudolf z rdecim nosom je pri 30 imel resen stanovanjski problem.

Ker je bilo zadaj cel kup faktorjev. Zelo pomemben je bil ta, da je imelo takrat ogromno ljudi v lasti neko zemljo na kateri so otroci lahko zidali. To je bil prehodni čas od kmetijske družbe v neko industrijsko. Ta zemlja se je potem prodala ali podarila, zdaj je pa ni več. Tudi lokacija te zemlje ni imela kakšnega hudega vpliva, pozidali so kjer je pač bila, zato pa imamo take razpršene zaselke. Potem dodaš še to, da so s tremi listi papirja lahko začeli zidati, da so lahko zidali sami skupaj s sosedi, nadzora ni bilo (pa tiste hiše še vedno stojijo po 50 in več letih) in je zadeva jasna. Ne smeš enačiti tega s sodobnim pristopom, ko večina želi eno moderno hiško na lepi lokaciji (ki jo morajo kupiti) s 5 fascikli dokumentacije za gradbeno dovoljenje in 150 javnosektoraških pijavk, ki se čutijo dolžne, da podajo mnenje in soglasje h gradnji itd.


Kdo pa je ustvaril tak sistem? Rudolfi, ki so zeleli po zgrajeni hisi se dobro sluzbo v JU.
Slucajno znam malo uporabljati Sketch up, in modelirnike, tkole ob vikendih bi z lahko to zrisal hisko za svoje potrebe, malo vprasas kolega stromarja, vodovodarja kako je z napeljavami in si prisparal za arhitekta.Toliko sem tehnicen tip, da vem da radiatorja ne das za omaro, da rabim dovolj stekarjev itd. Predvsem lahko privarcujem denar na tak nacin.
Kolega je gradnja z pomocjo bratov samo delo kostalo 5500.Ko je pomagal bratranec, je oprezal okoli sosedov da ga lokalni Rudolf z rdecim noskom ne bo prijavil inspekciji. Rudolf, ki mu je hiso zidala cela zlahta. Ampak Rudolf lahko, jaz pa ne smem. Ker Rudolf se je pogospodio, in sedaj oddaja 2 hisi v najem. Rudolf dela v javni upravi in je sef torej delodajalec, landlord in bodoci koristelj ZPIZ v eni osebi.

Cemu placevati komunalni prispevek, ko bi ze z lopato skopal tistih par jam.
Sodobni pristop gradnje je da si poln kot brod da lahko nekje zivis in mores nekaj placat, in pa upat da te obstojeci lastniki ne pojebejo. Nismo baje free market? Ce smo, in ce sam zelim tvegat manjso kvaliteto gradnje, ker bojda ne znam zidati cemu me mores prisilit da nekaj placam nekomu.
Zraven pa v socialisticni maniri nekomu, ki za svojo penzijo ni vplacal dovolj zraven se pokrivati vedrenje v penziji.

Gre zgolj in samo za vzdrzevanje nekega status quo in popolnoma nic drugega. Kapitalizem tam kjer ta starim pase in socializem spet tam kjer njim pase. Jbg kot tk slisim zgodbice, je kar se veliko stvari tice bila Juga bistveno bolj ekonomsko svobodna drzava.

Taki je. Bilo je cel kup faktorjev, s katerim bi tudi danasnja lens, razvajena generacija resila stanovanjski problem tako pa resujemo penzije in rente.

nekikr ::

Recimo 25m2 na osebo je dovolj za skromno življenje, vse kar je nad tem, pa je obdavčeno.

Glede na to, da nekatere 5 članske družine živijo na 55m2 je povsem dovolj 11m2 na osebo. Ker bi tudi oni lahko malo stisnili, za skupno dobro, dajmo raje 6 kvadratov. Dovolj je. Tudi živila, razen vode in belega kruha, naj bodo pošteno obdavčena, ne pa da ljudje jedo meso, banane in kar je še take eksotike.

Naslednji korak bi bil, da država tudi od tebe nemudoma izterja vse stroške, ki jih je s tabo imela (zdravstvo, šolstvo)... to bi bil moral odplačati, še preden si si sploh lahko omislil s prihranki kupovati karkoli drugega.

Kaj potem država naredi s tabo? Očitno si nesposoben, ker si za poslanstvo izbral krajo namesto poštenega poklica. Te zapremo, da ne delaš dodatnih stroškov ali likvidiramo? Tvoj obstoj je izguba za družbo. Saj se zavedaš tega? Če niti stare hiše v Halozah ne moreš kupiti in sanjaš o tem, kako bi ukradel ostalim, potem je tvoj obstoj za družbo bistveno slabši od vseh Šrotov, Bavčarjev, Bezosov in ostalih podobnih. Oni vsaj službe ustvarijo, od tebe pa ni in ne bo nič razen CO2.

gre za to, da država aktivno preprečuje ljudem kupiti/ustvariti streho nad glavo, in to zmeraj bolj, zato ni nič nenavadnega, da so nepremičnine silno drage in se dražijo.

Kdaj si nazadnje protestiral za nižje davke? Kdaj si nazadnje metal kocke v parlament, ker v nedogled zaposlujejo v javnem sektorju in posledično potrebuješ cele fascikle soglasij in mnenj preden zgradiš točno predpisano hišo na točno predpisanem mestu? Nisi? Ja, kako pa potem misliš, da se bodo pocenile? Aja, ja, saj si rekel, ukradel bi jih drugim, pozabil sem.

V resnici država "luzerjem" jemlje in daje tistim, ki si nepremičnine lastijo, in to se mora nehati.

Jemlje tistim, ki nič nimajo in daje tistim, ki imajo. Kako, če nič nimajo? Je kakšen vir na novico, kako je Janša ubogi družini odpeljal hišo s prikolico in jo dal nekemu milijonarju? Realnost je taka, da imamo socialna stanovanja, za "luzerje", ne za bogate. Da je sistem socialnih stanovanj izprijen ni problem bogatih.

Hkrati lastniki koristijo javne servise države, davkov za to pa ne plačujejo.

Kako jih ne plačujejo? A bogataš od plače ne plačuje davka? A bi ga moral še posebej od streha nad glavo? Saj ga je že plačal, večkrat in več kot ga boš kdajkoli ti. In nato še vsako leto NUSZ.

Račune zanje plačujejo delavci, ki potem z nizkimi plačami komaj shajajo skozi mesec

Aha, spet revež, ki nič nima, plačuje nenormalno visoke zneske bogatemu. Vsaj 10.000€ mesečno, kajne? Pri 700€ plače.

plačujejo visoke davke zato,

Ne jih ne. Progresivno obdavčitev imamo. Revež plača relativno zelo malo, absolutno pa niti omembe vredno ni. Hkrati koristi zastonj vrtec, pa šolsko prehrano, pa prevoz, pa doklade in vse kar je še takega. Vse to nekdo plača. Hint: ne revež, ker nič nima.

aviator ::

matobeli je izjavil:

A teb še vedno ne pride do mozga da govorimo o saj 50% ljudeh in ne nekih random "socialnih problemih".

Sicer pa, država je "mi vsi" in država rabi otroke, ker drugač ne bo nihče pucal tvoje riti na stara leta. Ker jih uni nad mediano nočjo, uni spodej ne smejo met, je najbolš če prtisnemo davk na vse zagrižene samce, nepremičninarje in še kaj. Banka je ocenila froca na strošek 250€/mesec, tko da, kje so moji €€€?

Jup z penzijski sistemom otroke drugih socializiras in si jih zasuznjis. To je samoumevno in solidarno.
Pri nas smo 3 otroci in ce vsak odrine za ZPIZ 450 eur potem imata stara dva kamot 900 eur penzije vsak. Svetlana Makarovic bo pa na stara zivljenje brez penzije, ker je pac prisparala, ker nima otrok in bo zivela od premozenja kot Mato. Oj ne Svetlana je vse zagonila, dejmo ji socialno pomagat. Ena taka stara baba, ki ni dala v sistem 1 EUR nas bo stala 500 000 eur.

A. Smith ::

aviator je izjavil:

Kdo pa je ustvaril tak sistem? Rudolfi, ki so zeleli po zgrajeni hisi se dobro sluzbo v JU.
Slucajno znam malo uporabljati Sketch up, in modelirnike, tkole ob vikendih bi z lahko to zrisal hisko za svoje potrebe, malo vprasas kolega stromarja, vodovodarja kako je z napeljavami in si prisparal za arhitekta.Toliko sem tehnicen tip, da vem da radiatorja ne das za omaro, da rabim dovolj stekarjev itd. Predvsem lahko privarcujem denar na tak nacin.
Kolega je gradnja z pomocjo bratov samo delo kostalo 5500.Ko je pomagal bratranec, je oprezal okoli sosedov da ga lokalni Rudolf z rdecim noskom ne bo prijavil inspekciji. Rudolf, ki mu je hiso zidala cela zlahta. Ampak Rudolf lahko, jaz pa ne smem. Ker Rudolf se je pogospodio, in sedaj oddaja 2 hisi v najem. Rudolf dela v javni upravi in je sef torej delodajalec, landlord in bodoci koristelj ZPIZ v eni osebi.

Cemu placevati komunalni prispevek, ko bi ze z lopato skopal tistih par jam.
Sodobni pristop gradnje je da si poln kot brod da lahko nekje zivis in mores nekaj placat, in pa upat da te obstojeci lastniki ne pojebejo. Nismo baje free market? Ce smo, in ce sam zelim tvegat manjso kvaliteto gradnje, ker bojda ne znam zidati cemu me mores prisilit da nekaj placam nekomu.
Zraven pa v socialisticni maniri nekomu, ki za svojo penzijo ni vplacal dovolj zraven se pokrivati vedrenje v penziji.

Gre zgolj in samo za vzdrzevanje nekega status quo in popolnoma nic drugega. Kapitalizem tam kjer ta starim pase in socializem spet tam kjer njim pase. Jbg kot tk slisim zgodbice, je kar se veliko stvari tice bila Juga bistveno bolj ekonomsko svobodna drzava.

Taki je. Bilo je cel kup faktorjev, s katerim bi tudi danasnja lens, razvajena generacija resila stanovanjski problem tako pa resujemo penzije in rente.


Tako kvalitetnega zapisa pa že dolgo nisem zasledil na tem forumu. BRAVO.

Matematika penzij nam bo še dala misliti. Ampak reforme (na dol) bodo pa šele takrat, ko bomo mi za penzijo na vrsti. Boomerji so pač najbolj številna generacija z najvišjim deležem glasov na volitvah in oni se že ne bojo dali je*bat.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

aviator ::

Mato989 je izjavil:

To je precej dobro rešljivo. Obdavči se vse nepremičnine, za vsako osebo ki tam živi pa potem obstaja olajšava. Recimo 25m2 na osebo je dovolj za skromno življenje, vse kar je nad tem, pa je obdavčeno. Potem pa lahko komot družinske člane prestavljajo po različnih nepremičninah. Kdor bo nekoga prestavil iz nepremičnine A v B, bo za nepremičnino A plačal več davka, za B pa manj.


Super, in potem boš imel ljudi ki živijo v malo večji bajti vredni kr naenkrat 150k, 200m2 mati invalidno upokojena, foteru mrl, pa 2 otroka in bomo jim nabili davek ker?

Super, to je ravno tedaj, ko plodnost pri ženskah drastično pade in večina več ne more imeti otrok. Precej bolje od tega je, da država nacionalizira vse nepremičnine, ki jih imajo ljudje odveč, ter jih dodeli tistim, ki so sposobni in inteligentni. Recimo, tvojim staršem vzame in dodeli nekomu, ki je ravno doktoriral iz fuzije. Pravzaprav so tvoji starši zaradi starosti itak zgolj še breme družbi, tako da se jim lahko vzame vse nepremičnine, tudi tisto, v kateri živijo. Na tak način bo evolucija človeške vrste šla bolj uspešno naprej.
Naslednji korak bi bil, da država tudi od tebe nemudoma izterja vse stroške, ki jih je s tabo imela (zdravstvo, šolstvo)... to bi bil moral odplačati, še preden si si sploh lahko omislil s prihranki kupovati karkoli drugega.


Moji starši ravno zato niso breme družbe ker imajo dovolj premoženja... breme družbe so pa oni lenuhi ki nimajo nič pa bi jim zdaj še morali dajat ja.

Zakaj pa samo od mene? naj kar lepo od drugih odterjajo, moj foter in mati sta za mene več kot preplačala vso šolanje glede na plače in položaje ki sta jih imela. Oni ki pa delajo na minimalcu pa res ne bodo plačali dovolj za šolstvo svojih diplomantov ki potem ne dobijo šihta in delajo v meku!

Saj ni treba, da imajo lastno nepremičnino. Pocenitev nepremičnin bi za sabo potegnila tudi padec najemnin, tako da bi od tega imel koristi tudi tisti, ki ne kupuje ampak najema.


Vir

Ne, prav nobenih problemov ni. Davčna osnova je vrednost nepremičnine in ženička, ki živi v 15.000€ vredni 200 let stari veliki kmečki bajti "v Halozah", bo pač plačala davek od te vrednosti, kar bo najbrž manj, kot danes plačuje stavbnega zemljišča. Če ima pa tri milijone vredno bajto, potem pa že ni največji revež in bo komot plačala višji davek.


Ali pa, ne bo tega sprejetaga in bo lajf šel naprej, tako kot mora, za nepremičnine smo že plačali državi več kot preveč!


Realnost je popolnoma nasprotna temu, kar si ti predstavljaš. Ne gre za to, da bi država morala komu karkoli kupiti; gre za to, da država aktivno preprečuje ljudem kupiti/ustvariti streho nad glavo, in to zmeraj bolj, zato ni nič nenavadnega, da so nepremičnine silno drage in se dražijo. V resnici država "luzerjem" jemlje in daje tistim, ki si nepremičnine lastijo, in to se mora nehati. Hkrati lastniki koristijo javne servise države, davkov za to pa ne plačujejo. Račune zanje plačujejo delavci, ki potem z nizkimi plačami komaj shajajo skozi mesec; plačujejo visoke davke zato, da država ščiti lastnino lastnikov, hkrati pa jim plačujejo še drago najemnino ali visok obrok za stanovanjski kredit.


Realnost je taka, da SAMI STARŠI z odločitvijo za razplod ustvarjajo potomce katerim njihovo družinsko premoženje AKTIVNO PREPREČUJE imeti lepšo prihodnost... za to ni kriva država (mi vsi) ampak izključno osebe ki se odločijo za razplod) Če si otrok ne moreš privoščit jih pač NE IMET... To da nekdo pride do nepremičnine pomeni da je njegov ROD nekaj naredil prav (pod pogojem da ni pridobljeno s kaznivim dejanjem) in ti bi rad oteževal takim ki so dobri nekaj pridobit ali so sprejemali pametne odločitve, in dajal takim katerih starši in sami niso sposobni ničesar prav porihtat...


Iz nepremicniskega davka bos pokril manjko ZPIZ za penzije. Zenicka bo za staro bajto placala 150 eur, ce bo davek 1 posto, trofejni upokojenec in Matko brez otrok pa z bajto, ki je 500000 pac 5000 letno. Trofejni upokojenec, je sigurno dovolj pametn in podjeten, da bo na prostem trgu svoje premozenje dovolj dobro plemenitil, da bo z lahkoto pokril nepremicninski davek. Ce se pokojnine zvisajo za nek faktor, ki je sprejemljiv-recimo da ima upokojenec po gursu vedno bajto 50 000 bi bil ravno na 0.
Zenicka bo celo 350 eur letno na boljsem. Matko pa bo prodal in sel zivet v enosobno. Ker 1 oseba vec ne rabi, ce pa rabi pa naj placa, ker je nadstandardno premozna in bogata in zato, ker ima je treba to tudi pokazat, placat davek in zapravit. Ce si baje tako premozen. Kako bo gospodarstvo teklo, je bomo vsi samo sedeli v prevelih bajtah in ziveli od neobdavcenih najemnin?

Ne pa da si premozenje ustvaril v socializmu, za mladino pa ustvaril socialkapitalizem, kjer imamo mi stari socializem for life, vi pa se... Sam da je pezjon.

Ce starsi niso kupil stanovanje ga bo mulec z delom sam. Vmes bo pobrisal par ritk in peljal busom ostarelega Matota na pregled ko vec ne bo mogel sam. Tako da bo Mato na stara leta vseeno koristil solidarnost. Ki je baje ne rabi, saj smo z socializiranjem zaroda drugih Matota prepricali, da njemu pa ni treba prispevat.

Matko bo zivel od najemnin. Ko bo demografsko Slovenia postala Slavonija Ali Kninska krajna in ne bo dobil najemnikov bo bajto prodal za 10 posto cene.

In jokal kaksen revez je. Ce pa so mi rekli da je moja bajta toliko vredna.

Gregor P ::

To da eni slučajno veste koliko štekarjev bi radi imeli, tudi pod razno ne pomeni, da znate postaviti sodobno hišo, ki ustreza vsem varnostnim standardom.;(( Prosim, ne "varčujte" na ta način:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

3p ::

aviator je izjavil:

matobeli je izjavil:

A teb še vedno ne pride do mozga da govorimo o saj 50% ljudeh in ne nekih random "socialnih problemih".

Sicer pa, država je "mi vsi" in država rabi otroke, ker drugač ne bo nihče pucal tvoje riti na stara leta. Ker jih uni nad mediano nočjo, uni spodej ne smejo met, je najbolš če prtisnemo davk na vse zagrižene samce, nepremičninarje in še kaj. Banka je ocenila froca na strošek 250€/mesec, tko da, kje so moji €€€?

Jup z penzijski sistemom otroke drugih socializiras in si jih zasuznjis. To je samoumevno in solidarno.
Pri nas smo 3 otroci in ce vsak odrine za ZPIZ 450 eur potem imata stara dva kamot 900 eur penzije vsak. Svetlana Makarovic bo pa na stara zivljenje brez penzije, ker je pac prisparala, ker nima otrok in bo zivela od premozenja kot Mato. Oj ne Svetlana je vse zagonila, dejmo ji socialno pomagat. Ena taka stara baba, ki ni dala v sistem 1 EUR nas bo stala 500 000 eur.


O bomba. Ja, dajmo, ukinimo pokojninski sistem in se vrnimo v leto 1600. Delajmo na fevdu. Kar si kdo prihrani si prihrani. Koliko mu bojo za peč na stara leta vrgli otroci bo pojedel. In to je to. Naj živi napredek.

In ob tem zanemarimo, da je "Svetlana" plačala za tvoje šolanje, in za penzijo tvojih starih staršev. Naš pokojninski sistem je pač medgeneracijski. Če smo iskreni, bi bilo potrebno več olajšav/prispevkov za družine z večimi otroci. Je pa tudi res, da jih že zdaj šolamo s skupnimi prispevki. In še druga reč. Tipičnemu slo-tech IT-jevcu s sedaj tipično solidno-nad-povprečno plačo bi bilo osebno, kratkoročno in ozkogledno, koristno, da medgeneracijski pokojninski sistem ukinemo. Isti delež kot gre zdaj v pokojninsko blagajno vlagamo v svoj pokojninski "sklad" (oz. nekaj podobnega) in bo izplen gotovo boljši, kot pri našem pokojninsekem sistemu.

Ampak ja, to je strogo egoistični, trenutno zelo popularni neo-liberalni pogled. Kjer državo rabimo le še, da varuje bogate, da jim sirotinja ne razbije betic in da izterja dolgove. Družba ne obstaja. Jaz, jaz, jaz, najboljši, najbolj zaslužen. Ne Svetlane, ampak kobilice.

aviator ::

Gregor P je izjavil:

To da eni slučajno veste koliko štekarjev bi radi imeli, tudi pod razno ne pomeni, da znate postaviti sodobno hišo, ki ustreza vsem varnostnim standardom.;((


Slovenski gradbenistvo je itak zgodba zase.
Projektiral najcenejsi, gradi najcenejsi z najcenejsi materiali.
Ce kaj pomaga sem inzenir strojnistva, vem kaj je armatura, toplotna prevodnost, toplotni spoj, in slučajno risem in obcasno tudi dimenzioniram jeklene konstrukcije. Vem kaj je preklada, nosilna stena, kaksno konzolo lahko kje in kam obesim, tlacna nosilnost temelja kaka je.
Obcasno imam na terenu opravke z blazno preplacanimi arhitekti, ki baje edini vedo kako se dela. Realno rise in dela student za tistih 6 eur/h starcek pa po hitrem pregledu podpise. Opravka imam pri teh 50 eur za prjatla za preplacanimi gradbinci, ko delam kake stopnice in mera fali glede na nacrte 15 cm. Ce cesa ne vem, potem pametnejsega predvsem pa izkusenejsega po projektih(ne starosti ker ni isto!) od sebe vprasam, ni pa me treba v to prisiliti da preplacam.


Ampak ne smem. Ker nisem gospod projektant. Lahko si samo ostarel gospod, ki rise na paus papir, in stemplas nacrte mulariji, ki za baksis dela zate.
Ne iscite izgovora za zagovarjanje slovenskega gerontokracije.

Skoda, ker nimam pri sebi skice statike za neko jekleno konstrukcijo, ki jo je zelel 500 eur zaracunati nek ostareli gospod z stemplom. Namesto konstrukcije je zrisal mehanizem,z clenkom ki bi ravno v tistem delu kjer bi moral biti najbolj ojacan bil najbolj svoh.
A4 format naceckan list, 500 eur.
Bojda je nekoc projektiral. Upam da cim manj. Da delajo drugi in da samo stemplja.

Gregor P ::

Sicer je bila doslej večna bitka med arhitekti in inženirji; a še vedno arhitekt ima morda le malo boljši občutek za celostno umestitev objektov v prostor, tudi kako sam objekt zgleda, kjer se ne gre samo za gradnjo konstrukcije, objekta.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Invictus ::

Arhitekt nima pojma o statiki, tega seniti ne učijo, zato kaj takega niti ne more narediti.

Lahko pač malo dela po občutku, pa malo predimenzionira...

Izračunovzadaj ni, se mi zdi, da jih pri gradbenem dovoljenju niti nihče ne bere... Ker tega nihče ne zna več...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

matobeli ::

Komot bi država dala ven 20 tipskih hišic z vsemi načrti in po meri sodobnega človeka. V jugi se je čisto izšlo, sam da jih ni blo 20, ampak 5.

3 sobna bajta z nekimi 80m2 ni nek hudo kunšten objekt.

aviator ::

Sistem ni medgeneracijski. Generacija mojih otrok bo namesto place dobil a zahvalo: Hvala, ker ste vplacali mesecno vplkacilo. Vas ZZZS in ZPIZ

tikitoki ::

kriptobog je izjavil:

LeQuack je izjavil:

kriptobog je izjavil:



Dokler bo tako povpraševanje cene ne bodo padle...


Dosti je da se obrne trend in bodo vsi holderji ki držijo kot investicijo začeli prodajati tako hitro, da si sploh mislit ne moreš.


Vprašaj se še kdo obrne trend... Pač navadite se. Nakup nepremičnine ni pravica in ne bo nikoli poceni. Na zahodu vedno bolj oglašujejo nelastniško politiko. Tudi, če cene padejo. Kdo mislite, da bo pokupil kar se bo prodajalo? Raja? Bolj malo ljudi bo šlo takrat v nakup, ker takrat banke ne bodo več tako radodarne s krediti in bodo krediti dražji in bo to problem. Kupili bodo pa tisti s kešom. Večinoma nepremičninska podjetja in bodo oddajali. Bodo pa cenejše najemnine, če se trend obrne. To pa. Ampak vas bo še vedno bolelo, ker si ne boste lastili nepremičnine.


Itak, da firme, ki bodo s tem sluzile, to oglasujejo. Pa se folk imas bolj pod kontrolo, k zasluzi ravno toliko da prezivi in je prisiljen sprejeti kakrsnekoli pogoje dela.

matobeli ::

Počakmo da naslednič FB pade dol za 1 mesec. Da bo folk mel čas nagruntat za kaj točno se že vile uporabljajo.

Potem bo srednji sloj malo hkraj stopil, da pol države "socialcev" opravi tasvoje in potem lahko začnemo znova.

Mato989 ::

3p je izjavil:

aviator je izjavil:

matobeli je izjavil:

A teb še vedno ne pride do mozga da govorimo o saj 50% ljudeh in ne nekih random "socialnih problemih".

Sicer pa, država je "mi vsi" in država rabi otroke, ker drugač ne bo nihče pucal tvoje riti na stara leta. Ker jih uni nad mediano nočjo, uni spodej ne smejo met, je najbolš če prtisnemo davk na vse zagrižene samce, nepremičninarje in še kaj. Banka je ocenila froca na strošek 250€/mesec, tko da, kje so moji €€€?

Jup z penzijski sistemom otroke drugih socializiras in si jih zasuznjis. To je samoumevno in solidarno.
Pri nas smo 3 otroci in ce vsak odrine za ZPIZ 450 eur potem imata stara dva kamot 900 eur penzije vsak. Svetlana Makarovic bo pa na stara zivljenje brez penzije, ker je pac prisparala, ker nima otrok in bo zivela od premozenja kot Mato. Oj ne Svetlana je vse zagonila, dejmo ji socialno pomagat. Ena taka stara baba, ki ni dala v sistem 1 EUR nas bo stala 500 000 eur.


O bomba. Ja, dajmo, ukinimo pokojninski sistem in se vrnimo v leto 1600. Delajmo na fevdu. Kar si kdo prihrani si prihrani. Koliko mu bojo za peč na stara leta vrgli otroci bo pojedel. In to je to. Naj živi napredek.

In ob tem zanemarimo, da je "Svetlana" plačala za tvoje šolanje, in za penzijo tvojih starih staršev. Naš pokojninski sistem je pač medgeneracijski. Če smo iskreni, bi bilo potrebno več olajšav/prispevkov za družine z večimi otroci. Je pa tudi res, da jih že zdaj šolamo s skupnimi prispevki. In še druga reč. Tipičnemu slo-tech IT-jevcu s sedaj tipično solidno-nad-povprečno plačo bi bilo osebno, kratkoročno in ozkogledno, koristno, da medgeneracijski pokojninski sistem ukinemo. Isti delež kot gre zdaj v pokojninsko blagajno vlagamo v svoj pokojninski "sklad" (oz. nekaj podobnega) in bo izplen gotovo boljši, kot pri našem pokojninsekem sistemu.

Ampak ja, to je strogo egoistični, trenutno zelo popularni neo-liberalni pogled. Kjer državo rabimo le še, da varuje bogate, da jim sirotinja ne razbije betic in da izterja dolgove. Družba ne obstaja. Jaz, jaz, jaz, najboljši, najbolj zaslužen. Ne Svetlane, ampak kobilice.


Ni težava ta medgeneracijska solidarnost... težava je v detajlih:

1. Zakaj ko se ne spremenijo in znižajo stopnje za odmero pokojnine ne PRERAČUNAMO PONOVNO penzije vsem že obstoječim...
2. Zakaj se iz ZPIZa ne izvzame vse ki ne bi smeli črpat ZPIZa, torej invalidske penzije itd... to naj bo sociala
3.Zakaj se ne razmisli o uvedbi postopnih prehodov v 3. pok. steber in vsaka generacija naj plačuje manj in manj ZPIZu...

prihodnost je neizogibna da bodo te pokojnine propadle.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

m0LN4r ::

Gregor P je izjavil:

Sicer je bila doslej večna bitka med arhitekti in inženirji; a še vedno arhitekt ima morda le malo boljši občutek za celostno umestitev objektov v prostor, tudi kako sam objekt zgleda, kjer se ne gre samo za gradnjo konstrukcije, objekta.

Nazalost to drzi samo tolko, kolko arhitektov bos vprasal tolko odgovorov in razlicnih mnenj bos dobil. Predvsem zelo previsi ali je arhitekt stare sole, arhitekt "javnih projektov", mladi arhitekt z izkusnjami iz tujine, mladi neizkuseni arhitekt, stari prdec, ki se vedno zivi v 1980. Sem preblizu te tematike, da bi se strinjal s tabo.

So pa arhitekti in inzenirji dandanes zrtve kapitala investitorjev. Pa mu moja zena rece, da to nima smisla rint tolk stanovanj na en stuk, pa tolko sob na stanovanje, ampak njim se gre samo za kvantiteto in denar na koncu. Vse po minimalnih standardih Neuferta in se manj, ker na prodajnem oglasu se 4 sobno slisi boljse, kot 3 sobno. Pa magari bosta otroka v 9 kvadratni luknji in mimo francoske postelje se sprehodil samo po eni strani in imel noge v tus kabini medtem, ko bos sral ali vrata odpiral.
Vem za par miljonski projekt, ko so zide premetavali tolko sem pa tja, da so na koncu dobili zeljeno stevilko investitorja, ker je investitor rekel, da drugace pac izbere drugo firmo, ki bo naredila tako kot on hoce.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

jabe ::

V tej opevani generaciji je aksiom le eden - jamra in veka: kaj pa jaz, kaj pa jaz? tako je sedaj in tako bo potem, ko bodo sami penziči, svoje otroke pa, če tole na glas vpričo njih govorijo, učijo kaj že... Komu bodo takrat vekali, če bodo svoj podmladek naučili, da so paraziti. Vse skupaj bo še veliko bolj žalostno, kot se jim danes zdi.

delali od 6-2h ja to je 8h še vedno, standard kot je danes. kdo od vas ob 5h zjutraj vstaja. Po drugi je še kaj drucga počel kako urco in popoldne je šel v gostilno. Še danes in še zmeraj kraj, kjer se sklepa stike in posle in poznanstva in vse, kar danes "papežem, ki so bolj papeški od papeža" predstavlja velik problem in zlo, FB je pa zelo slab nadomestek. Pol pa presenečenje, ker ni nič tako, kot si oni predstavljajo. Ja, svet se pač drugače vrti...

pa so bajto naredili. Saj poleg golfa/yuga je to več ali manj edini strošek bil. Kdo pa je trošil levo desno za vse hobije, uživancije na ravni profičev, ker samo najboljše je dovolj dobro. Takrat tudi nobeden ne bi bajte imel, če bi absolutno za normalno življenje rabili bmwja, ajfona, za vsako stezo svoj bicikel in vsako leto tajsko pa indonezijo. Ja matr, ne gre... In ja otroc smo se zunaj na igrišču pojali, pa nismo se angleško učili pri 3 letih pa vsak dan na rekreacijo, da se bomo razvijali kam... V bedake, ki bi ta stare najraje v žlici vode utopili, ker bo nepremičnina spet tako težka za dobiti, pa tok bi jo radi imel, kar bi moral biti povsem zadosten razlog. Pa razlagali bodo, kako je bilo nam fletno, pošenkano praktično.

aviator ::

Mato989 je izjavil:

3p je izjavil:

aviator je izjavil:

matobeli je izjavil:

A teb še vedno ne pride do mozga da govorimo o saj 50% ljudeh in ne nekih random "socialnih problemih".

Sicer pa, država je "mi vsi" in država rabi otroke, ker drugač ne bo nihče pucal tvoje riti na stara leta. Ker jih uni nad mediano nočjo, uni spodej ne smejo met, je najbolš če prtisnemo davk na vse zagrižene samce, nepremičninarje in še kaj. Banka je ocenila froca na strošek 250€/mesec, tko da, kje so moji €€€?

Jup z penzijski sistemom otroke drugih socializiras in si jih zasuznjis. To je samoumevno in solidarno.
Pri nas smo 3 otroci in ce vsak odrine za ZPIZ 450 eur potem imata stara dva kamot 900 eur penzije vsak. Svetlana Makarovic bo pa na stara zivljenje brez penzije, ker je pac prisparala, ker nima otrok in bo zivela od premozenja kot Mato. Oj ne Svetlana je vse zagonila, dejmo ji socialno pomagat. Ena taka stara baba, ki ni dala v sistem 1 EUR nas bo stala 500 000 eur.


O bomba. Ja, dajmo, ukinimo pokojninski sistem in se vrnimo v leto 1600. Delajmo na fevdu. Kar si kdo prihrani si prihrani. Koliko mu bojo za peč na stara leta vrgli otroci bo pojedel. In to je to. Naj živi napredek.

In ob tem zanemarimo, da je "Svetlana" plačala za tvoje šolanje, in za penzijo tvojih starih staršev. Naš pokojninski sistem je pač medgeneracijski. Če smo iskreni, bi bilo potrebno več olajšav/prispevkov za družine z večimi otroci. Je pa tudi res, da jih že zdaj šolamo s skupnimi prispevki. In še druga reč. Tipičnemu slo-tech IT-jevcu s sedaj tipično solidno-nad-povprečno plačo bi bilo osebno, kratkoročno in ozkogledno, koristno, da medgeneracijski pokojninski sistem ukinemo. Isti delež kot gre zdaj v pokojninsko blagajno vlagamo v svoj pokojninski "sklad" (oz. nekaj podobnega) in bo izplen gotovo boljši, kot pri našem pokojninsekem sistemu.

Ampak ja, to je strogo egoistični, trenutno zelo popularni neo-liberalni pogled. Kjer državo rabimo le še, da varuje bogate, da jim sirotinja ne razbije betic in da izterja dolgove. Družba ne obstaja. Jaz, jaz, jaz, najboljši, najbolj zaslužen. Ne Svetlane, ampak kobilice.


Ni težava ta medgeneracijska solidarnost... težava je v detajlih:

1. Zakaj ko se ne spremenijo in znižajo stopnje za odmero pokojnine ne PRERAČUNAMO PONOVNO penzije vsem že obstoječim...
2. Zakaj se iz ZPIZa ne izvzame vse ki ne bi smeli črpat ZPIZa, torej invalidske penzije itd... to naj bo sociala
3.Zakaj se ne razmisli o uvedbi postopnih prehodov v 3. pok. steber in vsaka generacija naj plačuje manj in manj ZPIZu...

prihodnost je neizogibna da bodo te pokojnine propadle.


Ni zanimivo da kadarkoli karkoli socializiras se ljudem zacne fuckati. Pac penzijski sistem je slab ponzi, prav zato ker ne zahtava sploh
da v spodnji nivo pripeljes novega vplacnika.

Pokojnine bi morali ukiniti oziroma sprejeti nekaj podobnega, kot je bilo v osnovi pri Bismarku, torej da bi se delalo nekje do 75 leta.
Penzioniranje je zadnji stadij propada neke druzbe. Ko renta postane sveta in nje izplacilo najvisja svetost druzba propade.

Mato ja, vrnili se bomo nazaj v fevdalizem.
Po koncu Rima, ki je prav tako propadel zaradi starckov, ki so gospodarili z rentami in devalvacijo denarja so prisle zdrave sile,ki so jih starci z povesenimi jajci in oddajanjem/zasuznjevanjem/izkoriscanje hoteli drzati v suznosti, ne zavedajoc se svoje dejanskale nemoci.

aviator ::

jabe je izjavil:

V tej opevani generaciji je aksiom le eden - jamra in veka: kaj pa jaz, kaj pa jaz? tako je sedaj in tako bo potem, ko bodo sami penziči, svoje otroke pa, če tole na glas vpričo njih govorijo, učijo kaj že... Komu bodo takrat vekali, če bodo svoj podmladek naučili, da so paraziti. Vse skupaj bo še veliko bolj žalostno, kot se jim danes zdi.

delali od 6-2h ja to je 8h še vedno, standard kot je danes. kdo od vas ob 5h zjutraj vstaja. Po drugi je še kaj drucga počel kako urco in popoldne je šel v gostilno. Še danes in še zmeraj kraj, kjer se sklepa stike in posle in poznanstva in vse, kar danes "papežem, ki so bolj papeški od papeža" predstavlja velik problem in zlo, FB je pa zelo slab nadomestek. Pol pa presenečenje, ker ni nič tako, kot si oni predstavljajo. Ja, svet se pač drugače vrti...

pa so bajto naredili. Saj poleg golfa/yuga je to več ali manj edini strošek bil. Kdo pa je trošil levo desno za vse hobije, uživancije na ravni profičev, ker samo najboljše je dovolj dobro. Takrat tudi nobeden ne bi bajte imel, če bi absolutno za normalno življenje rabili bmwja, ajfona, za vsako stezo svoj bicikel in vsako leto tajsko pa indonezijo. Ja matr, ne gre... In ja otroc smo se zunaj na igrišču pojali, pa nismo se angleško učili pri 3 letih pa vsak dan na rekreacijo, da se bomo razvijali kam... V bedake, ki bi ta stare najraje v žlici vode utopili, ker bo nepremičnina spet tako težka za dobiti, pa tok bi jo radi imel, kar bi moral biti povsem zadosten razlog. Pa razlagali bodo, kako je bilo nam fletno, pošenkano praktično.


Oh pupali pa ste ga ne ga lomt no xd. Od cesa pa rdec nosek. Pa vikendica na hrvaskem, pa prikolica z tako dragim pavsalom, sedaj premijski predpenzijski avto, glisercek, letna kuhinja da bomo upokojili in mirno ziveli.
Tajska in Indonezija tam nisem nikoli bil, BMW na kredo ne vozim, samo potovanja so smesno poceni napram stanovanjem. Bolj kot denarja nimam casa potovat, se pa za 2000 eur da 3 mesece hodit po evropi ce nisi zahteven, kar se je dalo tudi v zlatih casih.
Opisujete neke familije, ki zivijo v mansardi Ali pa so ta stari kupili stanovanje. Ter tele vazne instagramerje. To je vse na puf, ti ljudje sploh niso reference, ker ne bodo nikoli imeli nicesar kar jim miso v roke porinili tastari.

Reala tistega, ki nekam zeli je malenkost drugacna. Reala je da fantic od 18 skoz dela, ima 30 let pufa in vidi otroka 1x tedensko ker vmes zida bajto in fusa, spi pa kar v delavnci. Kljub temu ima celozivlenje puf in hise, Kljub podarjeni parcel ne bo pod 200000
Reala je, da takoj po studiju gres delat in dobis mini placo, ki je glih za vzdrzevanje ene stare, kripe 1 teden morja, ostane pa mogoce 300, 400 eur. Zato se fusa/dela popoldan.
Vecino res dragih stroskov peljete boomerji.
Kje vidis mladino kupovat avte za 60, 70 jurjev. Kak drogeraski/tata privatnik mulo se najde, ostalo pa so bolj stari klijaci.

Ne trenutno rast cen nepremicnin je zgolj posledica monetarnega heroina ECB Topciderja, ki bi rada resila nepremicninski trg in nalozbe eliti. Slucajna rast cene nepremicnin dragi boomerji je zgolj posledica monetarni ekspanzije in ne vasega izjemnega investicijskega znanja in potenciala.
Se pa dobro zdi udrihat po drugih.


Japan is coming xd

Mato989 ::

Aviator ce nekdo dela cele dneve in zasluzi tako malo dela nekaj narobe
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

jernejl ::

Mato989 je izjavil:

Moji starši ravno zato niso breme družbe ker imajo dovolj premoženja... breme družbe so pa oni lenuhi ki nimajo nič pa bi jim zdaj še morali dajat ja.
Ravno nasprotno. Tvoji starši so breme družbe, ker nič koristnega ne naredijo. Če jih jutri pošljemo v plinsko celico, bo svet boljši, ker bi se znebili dveh ljudi, ki sta neproduktivna, na drugi strani pa smetita planet.
Tisti, ki delajo, pa niso breme družbe, čeprav morda ničesar nimajo.

Zakaj pa samo od mene? naj kar lepo od drugih odterjajo, moj foter in mati sta za mene več kot preplačala vso šolanje glede na plače in položaje ki sta jih imela.
Sem prav pričakoval, da boš sam sebi skopal jamo in padel vanjo. Ko se govori o pokojninah, takrat bi se morali starci znajti sami in imeti privarčevano, ko pa je govora o tem, da ti je država (s pomočjo dela teh, ki so zdaj upokojeni) omogočila varno in zdravo otroštvo ter izobrazbo, potem pa so naenkrat starci dovolj dobri, da jih potegneš v enačbo in rečeš hej, saj so oni že to plačali.
Seveda so, zato boš pa tudi ti pridno plačeval za njihove penzije.

Saj ni treba, da imajo lastno nepremičnino. Pocenitev nepremičnin bi za sabo potegnila tudi padec najemnin, tako da bi od tega imel koristi tudi tisti, ki ne kupuje ampak najema.
Vir
Učbenik za osnove ekonomije za srednje strokovne šole.

Ali pa, ne bo tega sprejetaga in bo lajf šel naprej, tako kot mora, za nepremičnine smo že plačali državi več kot preveč!
Plačali ste bistveno premalo, večina praktično nič. Vam bi morala država odreči vse javne servise za vaše nepremičnine ter seznam teh nepremičnin posredovati mafiji, pa se potem z njimi zmenite, kako boste izvajali posest na vaši nepremičnini in koliko vas bo to koštalo.

Realnost je taka, da SAMI STARŠI z odločitvijo za razplod ustvarjajo potomce katerim njihovo družinsko premoženje AKTIVNO PREPREČUJE imeti lepšo prihodnost... za to ni kriva država (mi vsi) ampak izključno osebe ki se odločijo za razplod)
Ne drži. Kar bi ti rad je to, da bi sposobni morali delati od jutra do večera, da bodo lahko preživeli in si morda do abrahama uspeli prihraniti za skromno nepremičnino, medtem pa ne bodo imeli časa za to, da bi ustvarili družino. Pravzaprav se ravno to danes dogaja - tisti, ki so produktivni in se niso rodili z zlato žlico, nimajo časa za družine. Plodijo se tisti, ki so nesposobni, imajo čas in živijo na račun države. Slednje velja tudi za tiste, ki hoardajo nepremičnine in ne plačujejo davkov ter jim ni treba delati od jutra do večera, da bo za najemnino ali obrok za kredit. Trenutno stanje je evolucijsko škodljivo, ker favorizira nesposobne in zatira sposobne.

nekikr je izjavil:

Kaj potem država naredi s tabo? Očitno si nesposoben, ker si za poslanstvo izbral krajo namesto poštenega poklica. Te zapremo, da ne delaš dodatnih stroškov ali likvidiramo? Tvoj obstoj je izguba za družbo. Saj se zavedaš tega? Če niti stare hiše v Halozah ne moreš kupiti.
Bralna pismenost je očitno tvoja šibka točka. Nikjer namreč nisem pisal o tem, da si ne bi mogel kupiti stare hiše. Toliko o tem, kdo od naju je nesposoben, in jasno je, da to nisem jaz.

Jemlje tistim, ki nič nimajo in daje tistim, ki imajo. Kako, če nič nimajo?
Logika je očitno tvoja šibka točka. Seveda lahko jemlje tistim, ki nič nimajo, če jim sproti pobere tisto, kar bi lahko imeli... pa nimajo, ker jim je pobrala.

Kako jih ne plačujejo? A bogataš od plače ne plačuje davka? A bi ga moral še posebej od streha nad glavo? Saj ga je že plačal, večkrat in več kot ga boš kdajkoli ti. In nato še vsako leto NUSZ.
Bogataš in plača? Razumevanje realnosti je očitno tvoja šibka točka.
Bogataš ne plačuje davka od plače, od nepremičnin tudi ne, razen nekaj drobiža za stavbno zemljišče, še za zdravstveno zavarovanje plačuje manj kot čistilka na minimalcu (da sploh ne omenjamo tujcev, ki parkirajo premoženje v slovenske nepremičnine in jih držijo prazne).
V zameno za to neplačevanje davkov pa pričakuje, da mu bodo mehanizmi države omogočali, da lahko brezskrbno izvaja posest in uživa posestno varstvo na svojem premoženju.
Slovenija je za bogate mala davčna oaza, zato ne bi bilo prav nič narobe in nič posebnega, če bi davke za bogate povišali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

jabe ::

@aviator
jaz jih še nimam 40... pa nimam tvojih težav, ker sem pustila, da me starejši kaj naučijo, pa še vedno poslušam. Če pa sam gofljaš, se pa bolj malo novega naučiš. in kot rečeno, kdor čaka, da bo iz tega denarno nagrajen biznis naredil, se bo načakal. Še cena nepremičnin bo prej padla. Osnove komuniciranja in socialnega življenja se niso spremenile ama ništa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: jabe ()

trenerkar ::

trenerkar je izjavil:

poweroff je izjavil:

V bistvu si posredno izpostavil še en drug problem.

Centralna banda sprejema odločitve, s katerimi vpliva na naša življenja, kot oni piskajo pa plešejo tudi politiki in države. Pri tem pa centralni banditi sploh niso voljeni niti ne odgovarjajo javnosti.

Sem edini, ki se mu to zdi čudno?

A si se počasi zbudil iz svojega naivnega sveta? Meni pa se je zdelo čudno, ko ste še pred meseci pametovali kako so slovenceljni navezani na zemljo pa na cegu pa nevem kaj. Boš počasi dojel, da imajo prav?
Pa zanimivo mi je kako večina mladih misli, da je bila hiperinflacija mogoča samo v jugoslaviji in venezueli. V napredni evropi to seveda ni mogoče...
Še ena "ekonomska" zanimivost zate. Ob gospodarski rasti in enaki količini denarja v obtoku pride do deflacije (več storitev/produktov in enaka količina denarja v obtoku). Če pa natisneš denar pa lahko zabeležiš gospodarsko rast, kljub konstantni ekonomiji. Seveda samo zato ker bo cena proizvedenega blaga/storitev večja.
Seveda naj bi pri tem upoštevali inflacijo, ampak vidim, da je sedaj vsem jasno kako se manipulira z izmerjeno inflacijo. Torej, medtem, ko bo denar izgubljal vrednost, nam bodo servirali gospodarsko rast.
Zveni znano?

Nisem si mogel pomagat.
https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...

A. Smith ::

jabe je izjavil:

V tej opevani generaciji je aksiom le eden - jamra in veka: kaj pa jaz, kaj pa jaz? tako je sedaj in tako bo potem, ko bodo sami penziči, svoje otroke pa, če tole na glas vpričo njih govorijo, učijo kaj že... Komu bodo takrat vekali, če bodo svoj podmladek naučili, da so paraziti. Vse skupaj bo še veliko bolj žalostno, kot se jim danes zdi.

delali od 6-2h ja to je 8h še vedno, standard kot je danes. kdo od vas ob 5h zjutraj vstaja. Po drugi je še kaj drucga počel kako urco in popoldne je šel v gostilno. Še danes in še zmeraj kraj, kjer se sklepa stike in posle in poznanstva in vse, kar danes "papežem, ki so bolj papeški od papeža" predstavlja velik problem in zlo, FB je pa zelo slab nadomestek. Pol pa presenečenje, ker ni nič tako, kot si oni predstavljajo. Ja, svet se pač drugače vrti...

pa so bajto naredili. Saj poleg golfa/yuga je to več ali manj edini strošek bil. Kdo pa je trošil levo desno za vse hobije, uživancije na ravni profičev, ker samo najboljše je dovolj dobro. Takrat tudi nobeden ne bi bajte imel, če bi absolutno za normalno življenje rabili bmwja, ajfona, za vsako stezo svoj bicikel in vsako leto tajsko pa indonezijo. Ja matr, ne gre... In ja otroc smo se zunaj na igrišču pojali, pa nismo se angleško učili pri 3 letih pa vsak dan na rekreacijo, da se bomo razvijali kam... V bedake, ki bi ta stare najraje v žlici vode utopili, ker bo nepremičnina spet tako težka za dobiti, pa tok bi jo radi imel, kar bi moral biti povsem zadosten razlog. Pa razlagali bodo, kako je bilo nam fletno, pošenkano praktično.


Oh med boomerji je bilo 50% pijancev, pa so vseeno lahko bajte postavili. V 80tih so tistega čudno gledali, ki je šel naravnost, ne pa pijanega, ki je cikcakal. Ja, ja ob 6h so šli na šiht, tam so pa spali in fušali. Sem bil takrat že okoli in sem videl, kako so policaji pijanega šoferja samo napizdili in je normalno naprej domov peljal. Če bi boomerji zdaj tako živeli, kot so 1980, bi bili prav hitro bankrotirani pa zaprti. Ne pa, da so jemali kredite, ki jih je potem požrla inflacija.

Ti pa, ki si državni parazit in točno tisti pregovorni Rudolf, pa jasno ne boš hotela razumeti, da so bili 40 let nazaj drugačni pogoji, kot so danes. Marsikdo bi tudi v teh časih vzel kredit in začel kupovati, pa zaradi prekernega dela ne more. Nekaj, kar vam Rudolfom v javnosektorskih službicah ni jasno.

Podmladek pa... če jim bomo zapustili take gnile razmere, kot so jih boomerji nam, bodo lahko po pravici pljuvali po nas.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

aviator ::

Ma pustimo jih. Naj si odpocijejo do spomladi, ko bo poln trg republike in se bo razlegal glas:"Hocemo, penzije, Hocemo penzije, dajte nam, penzije 1.ga - penzije."

Tole sranje bo prezivel tisti, ki zna realno kaj narediti in marsikateri milenijec, ki misli da bo zivel od bitcoinov, ki bodo vedno samo rasli in rentanja stanovanj je ravno tako v glavi boomer kot zgoraj opisani.

Jst imam za backup skromno babico od moje punce, ki zna obrnit vsak cent in ve se baviti z vrtom ter par njiv in bi se lahko spremenile v mini kmetijo za hude case. Oba sva dela z zemljo in gozdom vajena. Dok moja studira je malo od rok da bi tam zivel, babica se dirka naokoli ampak zadeva mi je potencialno zelo zanimiva. Huda recesija ali inflacija je ljudi vedno iz urbanih sredisc vrnila nazaj na podezelje, ker se je tam, kjer je prevec entitled ljudi razpasel nered. Kocura ni po danasnjih standardih a naokoli je dovolj placa.

jabe ::

A. Smith je izjavil:



Ti pa, ki si državni parazit in točno tisti pregovorni Rudolf...


Nope... Delala v JS točno pol leta. Zdaj delam enako kot tam (pač tako delovno mesto, ki je tako v JS kot gospodarstvu) le da za 2x večjo placo in pa za 20h/teden. Brez zajebavanja v glavo, brez brezveznih nalog in obveznosti, ki so namišljene, brez stempljanja, ker sem placana kolikor pač naredim... Službo sem pa v lokalu dobila.

Ko bo pa moja in vajina generacija zjebala JS in njegove "nedostopne in zanič storitve, ki jih ne rabiš" in bodo naši otroci plačevali komplet vse, od svojega izobraževanja do izobraževanja svojih otrok, zdravstvenega in drugega varstva direktno toliko, kot ga bodo porabili, boste pa poslušali, kako je bilo nam fletno, saj je bilo vse zastonj... Imam kar dobro plačo in si ne morem vsega tega privoščiti direktno iz tosla, da bi recimo lahko moji otroci prišli do nivoja izobrazbe in standarda kot sem lahko sama ob pomoči teh nebodigagreba institucij in me resnično čudi gobcanje večvrednosti tistih, ki imajo 1500-2500 plače. Kot da lastnoročno vse gor držijo, pa s tako plačo bi propadli prvič, ko bi v zid udarili. Cel solidarnostnih sistem in JS omogoča, da na cesti ne crkne velika večina ljudi in da te ni strah imeti 50€ v žepu ko greš po ulici, da te ne bo kdo fental zaradi njih.

Ja, samo jamr vas je, pa se huje bo, če se vam bo pustilo do besede...

A. Smith ::

Fundamentalna napaka vas leftyjev je, da predpostavljate, da so zdravstvo, šolstvo in sociala zastonj in jih ne plačujemo.

Niso zastonj in plačuješ jih, zanje daješ 30-40% plače. Vprašanje je, kaj za to dobimo in kaj bomo dobili, ko se bo pokojninski sistem skisal, kar je možno napovedati z matematično gotovostjo. Zdravstveni se je že skisal in nobeno sestankovajne in lapanje politikov tega ne bo spremenilo, ker v zdravstveni blagajni mesečno ni dovolj denarja. Bolj smiselno ravnanje z razpoložljivimi sredstvi bi seveda zelo pomagalo, ne bi pa odpravilo vzrokov težav.

Kar se pa šolstva tiče, je pa splošna dostopnost študija povzročila inflacijo diplom in pa prekvalificiranost delavcev. Delo, ki ba ga včasih opravljal tehnik, sedaj opravlja diplomant. Ljudje zabijejo najboljša leta za študij, namesto, da bi bili že zaposleni. Medtem pa delavci v deficitarnih poklicih z manj truda dosežejo precej več učinka.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Invictus ::

aviator je izjavil:

Sistem ni medgeneracijski. Generacija mojih otrok bo namesto place dobil a zahvalo: Hvala, ker ste vplacali mesecno vplkacilo. Vas ZZZS in ZPIZ

To dela moja generacija že sedaj...

In tako je že zadnjih 100 let, odkar je Hinbdenburg vpeljal penzijo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nekikr ::

ker v zdravstveni blagajni mesečno ni dovolj denarja.

Tega v bistvu zares ne vemo. Nimamo pojma koliko se zadeve preplačujejo. Sem in tja kakšen novinar objavi zgodbo, da kakšno žilno opornico plačujemo 3x več kot ostale države, pa koliko se vrže zdravil stran ali pa se jih predpiše kar tako, da je vrečka bolj polna, kot gre nekdo iz lekarne. Nočemo niti izračunati a bi se bolj splačalo imeti zdravnika na oddelku celo noč, ki bi še kaj delal, redno zaposlenega, kot pa da iz udobja domačega kavča dežura cele noči in je zato dvojno ali trojno plačan. Teh stvari je v zdravstvu toliko, da se nam sanja ne koliko minusa dejansko delamo pri trenutnem vplačilu. Nobena vlada do zdaj pa ni naredila absolutno nič v tej smeri. Vse kar znajo je reči, da bodo dali 50 milijonov za skrajšanje čakalnih vrst. Brez načrta, seveda. Samo v vrečo brez dna jih bodo vrgli. Na vprašanje, kako točno bo to skrajšalo vrste, če pa zadnjih 5x, ko smo to naredili nismo bili uspešni, le zdravniki so imeli nekaj višje plače, pa nihče ne odgovori.

Kar se pa šolstva tiče, je pa splošna dostopnost študija povzročila inflacijo diplom in pa prekvalificiranost delavcev.

Točno tako. Inflacija diplom je povzročila njihovo razvrednotenje, čeprav mladi še vedno mislijo, da bodo z diplomo kaj dosegli. Dejansko je pa diploma zdaj minimalna zahtevana izobrazba, tako kot je bila srednja šola 30 let nazaj. Potem me pa kolega, zaposlen v JU, vpraša, če poznam kakšnega magistra ITja, ker ga rabijo za support. Pomoč za računalnikom, menjava kabla, priklop projektorja in take stvari. Ga vprašam, če je resen, da je to delo za srednjo šolo in mi odgovori, da so take zahteve, zato da lahko izplačajo določeno plačo. Zdaj že tajnica, ki kuha kavo, potrebuje vsaj drugo stopnjo.

jabe ::

A. Smith je izjavil:

Fundamentalna napaka vas leftyjev je, da predpostavljate, da so zdravstvo, šolstvo in sociala zastonj in jih ne plačujemo.

Seveda niso zastonj, so pa poceni in po zmožnostih, ker ne plačujejo vsi enako. Drugace bi bilo za veliko večino tistih, ki so zdaj najbolj glasni, nedostopni. Kaki za bajto, za šolo se bodo pufali, kot v obljubljeni deželi... Jaz pravim, da je fino, da je sistem tak kot je, daleč od tega pa, da je optimalen. Kjer so anomalije, se jih popravi, ne pa da je to izgovor, da se vse zruši. Ampak danes so vsi naravnani tako, da če nekje nekaj ne štima, se ne popravlja, ampak weg vrže.

Kar smo imeli mi in trenutno se je, je dostopna možnost kaj iz sebe narediti. Če je nisi izkoristil, pa je pri sebi vzroke za iskat. Sem seveda lahko vklopite vse tiste, ki so izbrali najlažje študije, ji niso nič vredni, zato da so prišli do diplome, kker je res škoda papirja, kjer je gor napisana. In ne, vsi študiji niso enakovredni in produciramo kader v količini, ki se je ne rabi. Zato ne zrušis sistema visokošolskega izobraževanja, ampak omejis vpis.

Malidelničar ::

nekikr je izjavil:

ker v zdravstveni blagajni mesečno ni dovolj denarja.

Tega v bistvu zares ne vemo. Nimamo pojma koliko se zadeve preplačujejo. Sem in tja kakšen novinar objavi zgodbo, da kakšno žilno opornico plačujemo 3x več kot ostale države, pa koliko se vrže zdravil stran ali pa se jih predpiše kar tako, da je vrečka bolj polna, kot gre nekdo iz lekarne. Nočemo niti izračunati a bi se bolj splačalo imeti zdravnika na oddelku celo noč, ki bi še kaj delal, redno zaposlenega, kot pa da iz udobja domačega kavča dežura cele noči in je zato dvojno ali trojno plačan. Teh stvari je v zdravstvu toliko, da se nam sanja ne koliko minusa dejansko delamo pri trenutnem vplačilu. Nobena vlada do zdaj pa ni naredila absolutno nič v tej smeri. Vse kar znajo je reči, da bodo dali 50 milijonov za skrajšanje čakalnih vrst. Brez načrta, seveda. Samo v vrečo brez dna jih bodo vrgli. Na vprašanje, kako točno bo to skrajšalo vrste, če pa zadnjih 5x, ko smo to naredili nismo bili uspešni, le zdravniki so imeli nekaj višje plače, pa nihče ne odgovori.

Kar se pa šolstva tiče, je pa splošna dostopnost študija povzročila inflacijo diplom in pa prekvalificiranost delavcev.

Točno tako. Inflacija diplom je povzročila njihovo razvrednotenje, čeprav mladi še vedno mislijo, da bodo z diplomo kaj dosegli. Dejansko je pa diploma zdaj minimalna zahtevana izobrazba, tako kot je bila srednja šola 30 let nazaj. Potem me pa kolega, zaposlen v JU, vpraša, če poznam kakšnega magistra ITja, ker ga rabijo za support. Pomoč za računalnikom, menjava kabla, priklop projektorja in take stvari. Ga vprašam, če je resen, da je to delo za srednjo šolo in mi odgovori, da so take zahteve, zato da lahko izplačajo določeno plačo. Zdaj že tajnica, ki kuha kavo, potrebuje vsaj drugo stopnjo.


Btw. če se vrnemo na temo: na tak način diplomant 'gender studies' začne delati šele pri 31-ih z gnilo plačo, medtem ko bi kot srednješolec oz. s poklicno izobrazbo lahko že pri 19-ih. In na ta način izgubi LETA v katerih bi ogromne presežke svojih (nizkih sicer) plač dajal na stran in delal kupček iz katerega bi si lahko pri 30-ih brez problema kupil nepremičnino tudi pri današnjih cenah, saj bi lahko pokril vsaj 50% s pologom, ostalo kredit. Da ne upoštevamo tega, da bi pri teh letih s poklicno izpbrazbo imel super plačo, pa še kakšen "fuš" S.P. , kar spet dvigne zmožnost odplačevanja kredita.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

LeQuack ::

3p je izjavil:


O bomba. Ja, dajmo, ukinimo pokojninski sistem in se vrnimo v leto 1600. Delajmo na fevdu. Kar si kdo prihrani si prihrani. Koliko mu bojo za peč na stara leta vrgli otroci bo pojedel. In to je to. Naj živi napredek.

In ob tem zanemarimo, da je "Svetlana" plačala za tvoje šolanje, in za penzijo tvojih starih staršev. Naš pokojninski sistem je pač medgeneracijski. Če smo iskreni, bi bilo potrebno več olajšav/prispevkov za družine z večimi otroci. Je pa tudi res, da jih že zdaj šolamo s skupnimi prispevki. In še druga reč. Tipičnemu slo-tech IT-jevcu s sedaj tipično solidno-nad-povprečno plačo bi bilo osebno, kratkoročno in ozkogledno, koristno, da medgeneracijski pokojninski sistem ukinemo. Isti delež kot gre zdaj v pokojninsko blagajno vlagamo v svoj pokojninski "sklad" (oz. nekaj podobnega) in bo izplen gotovo boljši, kot pri našem pokojninsekem sistemu.

Ampak ja, to je strogo egoistični, trenutno zelo popularni neo-liberalni pogled. Kjer državo rabimo le še, da varuje bogate, da jim sirotinja ne razbije betic in da izterja dolgove. Družba ne obstaja. Jaz, jaz, jaz, najboljši, najbolj zaslužen. Ne Svetlane, ampak kobilice.


Prava solidarnostna družba bi bila, da se tistim ki imajo (od)več vzame in razdeli med ostale. Stanovanja, denar, zemljo, itd. Tako bi vsi prosperirali. Razen če si za sistem "Jaz, jaz, jaz"?
Quack !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeQuack ()

jabe ::

Ne, to pa spet ne... Kdor je sposobnejši pač živi bolje. Če bo za vse enako, potem bo pač svojo sposobnost uporabil za to, da bo bolj učinkovito parazitiral, ker bi tudi to bolje delal, ker je pač sposobnejsi. Če pa ostajamo na nivoju, do katerega nese najbolj levemu na tem svetu, ne bo pa nobeden nekaj prosperiral.

Invictus ::

LeQuack je izjavil:


Prava solidarnostna družba bi bila, da se tistim ki imajo (od)več vzame in razdeli med ostale. Stanovanja, denar, zemljo, itd. Tako bi vsi prosperirali. Razen če si za sistem "Jaz, jaz, jaz"?

To so probali v Sovjetski zvezi, pa se ni izšlo... Le zakaj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

LeQuack ::

Ker so bili tisti na vrhu pokvarjeni. Če bi imel recimo skupino opic, in bi si ena opcija "hoardala" vse banane zase, koliko časa misliš da bi jo ostale opice gledale preden bi ji nasilno odvzele odvečne banane? Čeprav isto lahko rečeš da je tista ena opica bila sposobnejša.
Quack !

Valvoline ::

Lahko se v ustavi ozakoni nepremicninska varovalka, za podivjane cene. Zakonsko uredit da v primeru ce povprecna cena prodanega m2 preseze povprecno placo se za obdobje najmanj1 leto ozakoni crnogradnja. Casovno obdobje se podaljsuje vse dokler bo m2 visji od povprecne place. Zelo preprosta ter ucinkovita resitev.

3p ::

LeQuack je izjavil:

Ker so bili tisti na vrhu pokvarjeni. Če bi imel recimo skupino opic, in bi si ena opcija "hoardala" vse banane zase, koliko časa misliš da bi jo ostale opice gledale preden bi ji nasilno odvzele odvečne banane? Čeprav isto lahko rečeš da je tista ena opica bila sposobnejša.


Opica, ki si je nahoardala vse banane je gotovo bila sposobnejša. Točno v eni stvari: v hoardanju banan. In ja, če primerjamo z nepremičninami, bi bilo tej opici povsem jasno, da bojo nahoardane banane naslednji dan, ko bojo opice lačne, vredne še več.

Pa najbrž v vsakem sistemu drži dvoje:
1) Slej ko prej bo do vrha prilezel tudi nekdo pokvarjen in bo poskušal pohoardati čim več in istočasno sebe namestiti za dosmrnega generala. Sistem, ki ni odporen na to, je pač slab sistem.
2) Če si vsi povsem solidarno delijo vse, je taka družba seveda solidarna. Ampak le pod pogojem, da si solidarno delijo tudi delo. Ki pa si ga nikoli ne. Zato je stimulativno za vse skupaj, če ima tisti, ki več prispeva tudi od tega neko korist.

Ampak moderna družba je povsem iztirila pri teh razmerjih. Zadeva je dobesedno bolana. Kaj ti bo 10 stanovanj, 10 avtov, 10 večerj pri zvezdicah vsak večer. Že v izhodišču na grafu spodaj, je povprečen ameriški delavec zazlužil dovolj za avto, bajto in ostale nujno potrebne stvari. CEO je torej zaslužil za 15 avtov, bajt, in ostalega. Ampak ni bilo dovolj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

Malidelničar ::

Davki in državne investicije očitno za slovensko situacijo niso rešitev. Kaj pa potem je? Naj trg oddela svoje? Sprememba miselnosti v smer, da ni potrebno da vsak živi na elitni lokaciji? Ne vem....
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Valvoline ::

V slo ne obstaja trzno gospodarstvo. Drzava v drzavi, komunizem skupaj z fevdalizmom. Preplacani javnosektorasi z nicvrednimi magisteriji ter doktorati, tlacen delavski razred z davki, birokracijo in podobno, popolno razvrednotenje dela, uvazanje dumping suznjev za potrebe novodobnih suznjelasnikov.

Malidelničar ::

Valvoline je izjavil:

V slo ne obstaja trzno gospodarstvo. Drzava v drzavi, komunizem skupaj z fevdalizmom. Preplacani javnosektorasi z nicvrednimi magisteriji ter doktorati, tlacen delavski razred z davki, birokracijo in podobno, popolno razvrednotenje dela, uvazanje dumping suznjev za potrebe novodobnih suznjelasnikov.

Se pravi to je razlaga za trenuten cenovni nivo nepremičnin? Ok ...............
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Valvoline ::

Malidelničar je izjavil:

Valvoline je izjavil:

V slo ne obstaja trzno gospodarstvo. Drzava v drzavi, komunizem skupaj z fevdalizmom. Preplacani javnosektorasi z nicvrednimi magisteriji ter doktorati, tlacen delavski razred z davki, birokracijo in podobno, popolno razvrednotenje dela, uvazanje dumping suznjev za potrebe novodobnih suznjelasnikov.

Se pravi to je razlaga za trenuten cenovni nivo nepremičnin? Ok ...............

Marsikoga je drzava castila stanovanje z koronskimi dodatki. V gospodarstvu pa prst tam zadaj. Resitev sem podal zgoraj, 1 leto+ legalna crnogradnja izklucno za stanovanjse potrebe do 100m2/druzina. Vse dokler cena za m2 ne pade pod 1 povprecno placo.
««
99 / 605
»»