» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
795 / 797
»»

Torrent ::

Mato989 je izjavil:

Ironično bo, ko bo SLO targetiral nek Blackrock ali vanguard tipa sklad ki bo pokupil vse pol pa zlobiral ukinitev davka... in na koncu bo edini outcome ta da bodo fizične osebe imele še manj nepremičnin... in pol bomo kot razviti zahod tam na 50% lastništvu...

Ja. Potem pa bojo prišli vesoljci in teleportirali nepremičnine na svoj planet. Ne smemo pozabit, tud na to moremo pazit. :))

deco16 ::

Mato, penzič z 500k vredno ENO nepremičnino ni problem. Če jih ima več pa naj proda. Tko kot boš moral ti prodat če boš mel več. Al pa plačat.

Naj se gradi luksuz, samo 1 luksuz na osebo :D

Malidelničar ::

Mato989 - a naredimo en pregled ponudbe na Ptuju? 8-)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

nejc_nejc je izjavil:

Ne skrbi, ne bo nobenega dviga najemnin, špekulantske firme se bojo pa samo znebile stanovanjskih nepremičnin.

A si res toliko naiven?

Ne, samo logično razmišljam, ne pa čustveno, tako kot vi, ki paničarite zarad enega davka, ki vas itak ne bo prizadel.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

deco16 ::

Mato989 ::

deco16 je izjavil:

Mato, penzič z 500k vredno ENO nepremičnino ni problem. Če jih ima več pa naj proda. Tko kot boš moral ti prodat če boš mel več. Al pa plačat.

Naj se gradi luksuz, samo 1 luksuz na osebo :D

Saj penzič v vukojebini z 2 tudi ni problem, sploh če ju prodaja že 1 leto pa noben noče niti za 30k kupit kajne?

Ali boš trdil da zaradi tega pemnziča v Halozah ki ima 2 nepremičnini, da 25 letna diplomantka psihologije ne dobi stanovanja v LJ kjer želi?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

feryz je izjavil:

Pustite torrenta.
Zakon v predlagani obliki zadeva bogatune, torej tiste, ki oblikujejo zakonodajo.
Verjetnost da bo sprejeto v taki formi je nična.
Torej se bo na koncu forma spremenila. Kako, je jasno večini, le parim iz te teme ne.

Aha, torej zdaj davek zadeva bogatune in ne več samo reveže, ki majo kako "garsonjerico" v Halozah. Eni namreč pišejo, da je bogatunom itak vseeno za ta davek. Toliko ene zmede. :))

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Sorry, ampak ves čas se omenja Ljubljana in prazna stanovanja.
Haloze tukaj niso faktor, niti nikoli niso bile.

Seveda Haloze in ostalo ni bilo faktor, ampak davek bo pa dobila cela Slovenija če bo seveda.

Mato989 je izjavil:

Saj penzič v vukojebini z 2 tudi ni problem, sploh če ju prodaja že 1 leto pa noben noče niti za 30k kupit kajne?

Ali boš trdil da zaradi tega pemnziča v Halozah ki ima 2 nepremičnini, da 25 letna diplomantka psihologije ne dobi stanovanja v LJ kjer želi?

Očitno je 30k previsoka cena. Naj spusti na 15k.

Nikogar ne zanima kje bo posamična diplomantka psihologije dobila stanovanje v LJ. Tako se zakoni ne pišejo, če še nisi vedel.

Vemo, kakšna bo končna oblika zakona.
Obdavčene bodo vse nepremičnine, vse enako in sicer ne po 1,35, 1,45 ... ampak milostnih 0,5 procenta. In folk si bo oddahnil in bo veselo plesal.
Koritniki pa še neskončno bolj.

Lonsarg ::

Ma ne to bi blo preveč preprosto, oni radi komplicirajo.

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Nikogar ne zanima kje bo posamična diplomantka psihologije dobila stanovanje v LJ. Tako se zakoni ne pišejo, če še nisi vedel.

Seveda, enako trdim za penziča v LJ v 500k bajti, če ne more plačat davka na 500k, jebiga naj proda in gre drugam...

feryz je izjavil:

Vemo, kakšna bo končna oblika zakona.
Obdavčene bodo vse nepremičnine, vse enako in sicer ne po 1,35, 1,45 ... ampak milostnih 0,5 procenta. In folk si bo oddahnil in bo veselo plesal.
Koritniki pa še neskončno bolj.

Upam da ne, ker potem so popolnoma zgrešili zastevljeni cilj. To bo vsem jasno. Lahko pa dodajo obstoječemu predlogu še 0,5 procenta za primarne nepremičnine, ampak to samo zato, da zadovoljijo vaše izgovore. Pozabljate, da je primarni cilj spraviti čim več obstoječih nepremičnin na trg in destimulirati parkiranje in hranjenje denarja v praznih nepremičninah.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Seveda, enako trdim za penziča v LJ v 500k bajti, če ne more plačat davka na 500k, jebiga naj proda in gre drugam...

Seveda, sej jaz nisem proti temu. Problem je, da je to dost večji zalogaj implementirat in tud dost večji risk, da se ne bo nič zgodilo. Že zdaj ponavljate, kako ni šans, da bo ta davek ugledal luč sveta. Eni celo sanjajo o nekih protestih. Kaj bi šele bilo, če bi obdavčili vse nepremičnine z visokim procentom. Z nizkim procentom pa itak ne bi dosegli zastavljenih ciljev. To je politika in iščejo so neke vmesne rešitve, kar je pričakovano.

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

Mato989 je izjavil:

Tako se medijsko predstavlja.

Čeprav si je punca sama kriva, do 25 leta bi lahko že zaslužila dovolj denarja...

bm1973 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Čeprav si je punca sama kriva, do 25 leta bi lahko že zaslužila dovolj denarja...

Na OF ne? Eni ste res omejeni. Pri 25 letih večina komaj konča faks. Očitno ti to ne veš.

Zgodovina sprememb…

Torrent je izjavil:

Upam da ne, ker potem so popolnoma zgrešili zastevljeni cilj. To bo vsem jasno. Lahko pa dodajo obstoječemu predlogu še 0,5 procenta za primarne nepremičnine, ampak to samo zato, da zadovoljijo vaše izgovore. Pozabljate, da je primarni cilj spraviti čim več obstoječih nepremičnin na trg in destimulirati parkiranje in hranjenje denarja v praznih nepremičninah.
Ha, ha, ha, zgrešili "zastavljeni cilj".
Si pa komedijant, res.

Cilj je vedno in samo točno eden in edini.

feryz je izjavil:

Torrent je izjavil:

Ha, ha, ha, zgrešili "zastavljeni cilj".
Si pa komedijant, res.

Cilj je vedno in samo točno eden in edini.

Mislim, sej cilj je bil jasno skomuniciran in je dost preprost. Če razumeš slovenski jezik, z razlago ne bi smel imet težav.

Zgodovina sprememb…

Ok, kakor ti praviš.
Uvedemo davek, naslednji dan imamo 11k nepremičnin na voljo v Ljubljani in 20 tisoč na novo zgrajenih.
Častna pionirska.

Aja, ne, davek bo v bistvu šel za plače.
Naslednji dan bo imela fata 21,60 evra večjo neto plačo, kuštravi in kompanjoni pa 2.160 evrov večjo neto plačo.
To bi pa skoraj verjel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

bm1973 ::

Torrent je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Na OF ne? Eni ste res omejeni. Pri 25 letih večina komaj konča faks. Očitno ti to ne veš.

A OF pa ne more delati med faksom?!?!?

Saj obstaja najstarejša obrt.

Pa še diplomsko iz psihologije bo napisala iz prakse >:D.

feryz je izjavil:

Ok, kakor ti praviš.
Uvedemo davek, naslednji dan imamo 11k nepremičnin na voljo v Ljubljani in 20 tisoč na novo zgrajenih.
Častna pionirska.

Pustimo vse tako kot je in bo naslednji dan na voljo 22k nepremičnin v Ljubljani in 40 tisoč na novo zgrajenih, ki bodo namenjena mladim družinam.
Častna svečkarska/pionirska.

bm1973 je izjavil:

Torrent je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

A OF pa ne more delati med faksom?!?!?

Saj obstaja najstarejša obrt.

Pa še diplomsko iz psihologije bo napisala iz prakse >:D.

Res je. Lahko prodajaš svoje telo homoseksualcem, da boš imel za davek, če bo res taka kriza.

Zgodovina sprememb…

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Seveda, sej jaz nisem proti temu. Problem je, da je to dost večji zalogaj implementirat in tud dost večji risk, da se ne bo nič zgodilo. Že zdaj ponavljate, kako ni šans, da bo ta davek ugledal luč sveta. Eni celo sanjajo o nekih protestih. Kaj bi šele bilo, če bi obdavčili vse nepremičnine z visokim procentom. Z nizkim procentom pa itak ne bi dosegli zastavljenih ciljev. To je politika in iščejo so neke vmesne rešitve, kar je pričakovano.

Napovedat praktično protiustaven zakon je še višji risk.

Mato989 je izjavil:

Sem ti že napisal zgoraj, da ni nobene protiustavnosti v različni obdavčitvi, ker je že zdaj tako, ti pa še kr trajbaš isto. Prav, trajbaj naprej.

Zgodovina sprememb…

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Sem ti že napisal zgoraj, da ni nobene protiustavnosti v različni obdavčitvi, ker je že zdaj tako, ti pa še kr trajbaš isto. Prav, trajbaj naprej.

Neustavnost je višja obdavčitev manj EUR premoženja napram manjši obdavčitvi višje količine EUR premoženja...

To je praktično tako da bi minimalec bil obdavčen 16% dohodnine... potem oni pri 200k pa 0% tudi na prvih XYk...

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Neustavnost je višja obdavčitev manj EUR premoženja napram manjši obdavčitvi višje količine EUR premoženja...

To je praktično tako da bi minimalec bil obdavčen 16% dohodnine... potem oni pri 200k pa 0% tudi na prvih XYk...

Še stotič. Obstoječ davek na premoženje.

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Še stotič. Obstoječ davek na premoženje.

Pa je obstoječ davek na premoženje bil na US? In če ni bil kako veš da nekaj ni protiustavno če ni bilo testirano, ker US ne preverja samo od sebe mora nekdo dat pobudo.

Medtem na Ptuju ....

1. Kicar, 200 kvadratov, 160k
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

2. Ptuj, 44 kvadratov, 93k

3. Ptuj, 70 kvadratov, 170k

4. Ptuj, 94 kvadratov, 188k

5. Ptuj, 114 kvadratov, 165k

Torrent je izjavil:

Pustimo vse tako kot je in bo naslednji dan na voljo 22k nepremičnin v Ljubljani in 40 tisoč na novo zgrajenih, ki bodo namenjena mladim družinam.
Saj jih je že danes na voljo ogromno.
Le da jih mladina noče. Baje visenje na tubi ni tako produktivno ali dobičkonosno, kot so bili prepričani da bo.

feryz je izjavil:

Torrent je izjavil:

Saj jih je že danes na voljo ogromno.
Le da jih mladina noče. Baje visenje na tubi ni tako produktivno ali dobičkonosno, kot so bili prepričani da bo.

Bo potrebno zbit ceno. Stari jih nočejo spustit. Baje je bilo 23 let davčne oaze na področju nepremičnin dovolj in to žal ne more trajat večno, kot so bili prepričani da bo.

Mato989 je izjavil:

Pa je obstoječ davek na premoženje bil na US? In če ni bil kako veš da nekaj ni protiustavno če ni bilo testirano, ker US ne preverja samo od sebe mora nekdo dat pobudo.

:)) Ni potrebno preverjat, ker to samo ti nekaj haluciniraš o neustavnosti. Sej razumem, enkrat je US že odločalo o reformi davka na premoženje, pa čeprav to ni imelo nič z višino ali obliko davka, se začnejo neke vaške govorice s strani vaških posebnežev, ki sploh ne razumejo kaj se dogaja. Potem pač ti misliš, da če boš to ponavljal kot pokvarjen radio, bo to postalo tud za ostale dejstvo, ampak vsi nismo vaški posebneži in znamo prebrat odločitev US. Seveda, sanjaš pa lahko, da je vse kar tebi ni všeč, neustavno. Izvoli.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::

Dobil sem nek namig oz. informacijo, da naj bi ministrstvo za kmetijstvo zaviralo pri spremembah OPN, na način da bo še težje oz. nemogoče spremeniti namembnost iz kmetijskega v zazidljivo. Pa me zanima ali ima kdo informacijo če je to res oz. ali je v tem kakšen catch (recimo da je v občini precej nepozidanih zemljišč/parcel itd).

Utk ::

Ja zadnjič je bil nekje članek, da bi se to zelo zakompliciralo. Da se izven naselij enostavno ne bi več spreminjala namembnost, ampak najbrž postopoma, od nekje 2050 naprej (kdo lahko govori za tolk vnaprej) pa da se ne bi več sploh gradilo razen tam kjer je ŽE nekaj zgrajeno. Se pravi samo še rušenje in na novo, če že.

Pa saj to je logično... ravne zemlje za kmetijstvo je omejeno... neumno je dovoljevati gradit na kmetijskih površinah razen če je to strnjeno blokovsko naselje... To jaz povsem podpiram...

Ta informacija oz. namig drži, sem dobil od nekoga informacije ki je kar visoko poznan na ministrstvu ker je bil nekoč poslanec.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Ja zadnjič je bil nekje članek, da bi se to zelo zakompliciralo. Da se izven naselij enostavno ne bi več spreminjala namembnost, ampak najbrž postopoma, od nekje 2050 naprej (kdo lahko govori za tolk vnaprej) pa da se ne bi več sploh gradilo razen tam kjer je ŽE nekaj zgrajeno. Se pravi samo še rušenje in na novo, če že.

Kolikor sem bil seznanjen je že na robu naselij problem ter, da je možno le, če se v občini določen del stavbnega spremeni v kmetijsko, potem lahko drugje spremeniš v obratni smeri (razmerje 1:1).

Mato989 je izjavil:

Pa saj to je logično... ravne zemlje za kmetijstvo je omejeno... neumno je dovoljevati gradit na kmetijskih površinah razen če je to strnjeno blokovsko naselje... To jaz povsem podpiram...

Ta informacija oz. namig drži, sem dobil od nekoga informacije ki je kar visoko poznan na ministrstvu ker je bil nekoč poslanec.

No ni ravno logično, saj imamo ogromno "kmetijskih zemljišč" ki niso ravno na ravnini oz. so v kakšnem "težkem terenu", pa tam ni dovoljeno gradit, na drugi strani pa imamo ogromno "zazidljivih zemljišč" na ravnini.

Jaz sem dobil ta info od nekega arhitekta.

Pa mi je prišlo na misel, če bi se mogoče splačalo iskati in kupovati manjše obrobne zazidljive parcele izven kraja in kmetijska zemljišča na "boljših lokacijah" potem to prenseti.

enemon ::

johnnyyy je izjavil:

Pa mi je prišlo na misel, če bi se mogoče splačalo iskati in kupovati manjše obrobne zazidljive parcele izven kraja in kmetijska zemljišča na "boljših lokacijah" potem to prenseti.

Ne gre to kar tako, ker ima kmetijsko zemljišče na ravnini verjetno več bonitetnih točk, možna pa je menjava za enakovredno kmetijsko zemljišče.

Uvedla naj bi se tudi trajno varovana kmetijska zemljišča, kjer sprememba namembnosti ne bo možna deset let po njihovi določitvi v OPN.

enemon je izjavil:

Ne gre to kar tako, ker ima kmetijsko zemljišče na ravnini verjetno več bonitetnih točk, možna pa je menjava za enakovredno kmetijsko zemljišče.

Uvedla naj bi se tudi trajno varovana kmetijska zemljišča, kjer sprememba namembnosti ne bo možna deset let po njihovi določitvi v OPN.

Hja, to je po mojem odvisno od primera do primera. Recimo sam se bolj študiral na način - imaš neko občino npr. Kamnik, v Tuhinjski dolini kupiš neke robove parcel, ki mejijo na kmetijsko in na njih ne moreš graditi (zaradi dostopnosti, omejitev odmikov itd.). In potem to preneseš bližje v Kamnik.

johnnyyy je izjavil:

enemon je izjavil:

Hja, to je po mojem odvisno od primera do primera. Recimo sam se bolj študiral na način - imaš neko občino npr. Kamnik, v Tuhinjski dolini kupiš neke robove parcel, ki mejijo na kmetijsko in na njih ne moreš graditi (zaradi dostopnosti, omejitev odmikov itd.). In potem to preneseš bližje v Kamnik.

Po mojem se bo lahko / se lahko prenaša samo znotraj naselij oziroma katastrskih občin.

jernejl ::

Utk je izjavil:

Ti matomatik ne razumeš, da 0,5% od vseh nepremičnin večina upokojencev in marsikdo od zaposlenih ne bo zmogel plačati, bodo pa zaradi tega upravičeni do dodatnih socialnih transferjev, kar pomeni, da bo 0,5% od 1 mio nepremičnin proračun napolnilo bistveno manj kot 1,5% od 100.000.

Od 1 mio nepremičnin ne more bit večina od upokojencev. Ker nima vsak svoje. Načeloma živita po 2 v eni.
Nisem napisal da je večina od upokojencev, ampak da večina upokojencev tega davka ne bo mogla plačevati.
Upokojencev je sicer okrog 600 tisoč, 90% jih ima lastno stanovanje, večina pa nima te sreče, da bi imela partnerja. Jih pa precej gosti otroke in vnuke, ker slednji v zadnjem obdobju radi tudi pri 30+ letih bivakirajo pri "ta starih", kljub temu, da so nepremičnine danes mladim dostopne bolj kot kadarkoli prej, nje.
Ampak saj te razumem. Ti bi večini lastnikov podaril voucher za plačilo davka, potem pa se tolkel po prsih, koliko davka si pobral. V resnici bi pa od tistih, ki so res zmožni plačati, pobral 0,5% namesto 1,5%, in bi torej pobral 3x manj kot lahko pobere trenutna nesposobna vlada. Pa pokvariti bi moral pokojninski sistem in še cel kup ostalih sistemov, po katerih različne skupine ljudi prejemajo različne dohodke, da bi jim lahko dodelil voucherje za plačilo davka.

Mato989 je izjavil:

Če ima penzič sredi LJ z 520 EUR penzije nepremičnino vredno 450k ni nobenega razloga da bi moral v njej živet ker je nesorazmerna vrednost nepremičnine napram njegovem prihodku... naj jo proda in gre živet v stanovanje za 180k in ima za plačevanja davka do smrti pa še ostalo bo...
Ja, še dobro da tak sistem prepreči vse zlorabe. Recimo, da ta penzič kupnino zapravi ali "zapravi" ali pa stanovanje podari in potem potrka na vrata socialne države in zahteva socialno stanovanje ali pa subvencijo najemnine.

Mato989 je izjavil:

Edino kar je dejstvo je to, da bo predlagan zakon za obdavčitev fix padel na ustavnem sodišču, ker nikakor se ne bo dalo spregledat očitne nepoštenosti tega zakona kjer:
1. nepremičnina vredna 500k = 0 davka
3 nepremičnine vsaka vredna 120k = 240k obdavčeno z X,Y%
Noben Ustavni sodnik ne bo mogel rečt da je to enakopravno in pošteno... pika.
Neumnost. Olajšave pozna že trenutni zakon o obdavčitvi premoženja, tudi zakon o dohodnini, pa še marsikateri drugi zakon, pa ne samo to, nekateri (recimo dohodnina) poleg olajšave poznajo celo progresijo, in da bo mera polna, v tem pogledu nismo noben svetovni unikum, ampak olajšave in progresijo poznajo tudi drugje po svetu.

zavajon ::

johnnyyy je izjavil:

Dobil sem nek namig oz. informacijo, da naj bi ministrstvo za kmetijstvo zaviralo pri spremembah OPN, na način da bo še težje oz. nemogoče spremeniti namembnost iz kmetijskega v zazidljivo. Pa me zanima ali ima kdo informacijo če je to res oz. ali je v tem kakšen catch (recimo da je v občini precej nepozidanih zemljišč/parcel itd).

Upam, da ta namig drži.

zavajon je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Upam, da ta namig drži.

Samo kaj ima to veze, če bo šele po 2050. Drugače, če se ti kmetijsko dotika zazidljive (razpršene poselitve), ni noben problem potegnit z lokacijsko preveritvijo k sebi zazidljivosti in imaš zazidljivo v pol leta. To o varovanju kmetijskih zemljišč so bolj kot ne floskule.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enemon ()

mm&r ::

enemon je izjavil:

zavajon je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Upam, da ta namig drži.

Samo kaj ima to veze, če bo šele po 2050. Drugače, če se ti kmetijsko dotika zazidljive (razpršene poselitve), ni noben problem potegnit z lokacijsko preveritvijo k sebi zazidljivosti in imaš zazidljivo v pol leta. To o varovanju kmetijskih zemljišč so bolj kot ne floskule.

Sem ravno v situaciji, kjer bi rabil lokacijsko preveritev, torej v pol leta se da? Imate mogoče kakšno oceno čez palec kolikšni so stroški tega postopka?

mm&r je izjavil:

enemon je izjavil:

zavajon je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Upam, da ta namig drži.

Sem ravno v situaciji, kjer bi rabil lokacijsko preveritev, torej v pol leta se da? Imate mogoče kakšno oceno čez palec kolikšni so stroški tega postopka?

Odvisno zdaj katera občina, načeloma gre kar hitro, stroški pa so mislim da nekje 2k plus za elaborat.

Najbolje, da se sam še pozanimaš, jaz to pišem iz druge roke.

Aja pa stvar seveda ni stoprocentna, lahko ti jo zavrneta ministrstvi za okolje in kmetijstvo. Večja kot je boniteta kmetijskega zemljišča, manjše so možnosti za uspeh, za boniteto nad 40 ima ministrstvo za kmetijstvo smernice, da se širitev zazidljivosti ne dela z lokacijsko preveritvijo, ampak se počaka OPN.

enemon je izjavil:

Aja pa stvar seveda ni stoprocentna, lahko ti jo zavrneta ministrstvi za okolje in kmetijstvo. Večja kot je boniteta kmetijskega zemljišča, manjše so možnosti za uspeh, za boniteto nad 40 ima ministrstvo za kmetijstvo smernice, da se širitev zazidljivosti ne dela z lokacijsko preveritvijo, ampak se počaka OPN.

Načeloma so birokratski postopki predpisani in če greš gledat predpise potem kar hitro konvergiraš proti 100% - torej kdaj lahko narediš in kdaj ne.

Nisem napisal da je večina od upokojencev, ampak da večina upokojencev tega davka ne bo mogla plačevati.

In kaj pol če ne bo mogla? To samo pomeni da so njihovi prihranki in prihodki prenizki napram premoženju v katerem prebivajo... to je dejansko edini smiselni katalizator...

Upokojencev je sicer okrog 600 tisoč, 90% jih ima lastno stanovanje, večina pa nima te sreče, da bi imela partnerja. Jih pa precej gosti otroke in vnuke, ker slednji v zadnjem obdobju radi tudi pri 30+ letih bivakirajo pri "ta starih", kljub temu, da so nepremičnine danes mladim dostopne bolj kot kadarkoli prej, nje.

Torej bi v takem primeru upokojenci prepisali nepremičnino na vnuke ali otroke ki tam živijo oni bi davek prevzeli in to je to? Ali bi pa otroci pomagali plačevati če že gostijo vnuke ali otroke tam...

Ja, še dobro da tak sistem prepreči vse zlorabe. Recimo, da ta penzič kupnino zapravi ali "zapravi" ali pa stanovanje podari in potem potrka na vrata socialne države in zahteva socialno stanovanje ali pa subvencijo najemnine.

Rešitev je ukinitev socialne države potem bodo pač 2x premislili kaj počnejo... Dokler ljudje ne bodo kaznovani za debilizme ki jih počnejo bo vedno problem to drži...

Neumnost. Olajšave pozna že trenutni zakon o obdavčitvi premoženja, tudi zakon o dohodnini, pa še marsikateri drugi zakon, pa ne samo to, nekateri (recimo dohodnina) poleg olajšave poznajo celo progresijo, in da bo mera polna, v tem pogledu nismo noben svetovni unikum, ampak olajšave in progresijo poznajo tudi drugje po svetu.

Seveda pozna, ampak noben zakon o dohodnini ki ga imamo v veljavi pa ne dopusti da bi nekdo z višjim prihodkom plačal suma sumarum MANJ davka kot nekdo z nižjim... Davek na nepremičnine bi pa to neposredno rad uvedel... Kjer bi nekdo z 1 nepremičnino vredno 1 mil plačal 0 davka, nekdo z 2 nepremičnina vsako vredno 100k, pa 1,45k davka... če je ne odda...

Ste gledali Tarčo včeraj?

Pravkar jo gledam... Ekonomist šola Mesečnika zaenkrat...

Zgodovina sprememb…

Praktično je to bilo 3,5 na 1 Mesečnica posiljotka... vsaj prvi del.

Jaz se strinjam z energetikom.... pač če si že lastnik 1 nepremičnine pač za nakup druge ne moreš več dobit ugodnega stanovanjskega oz. nepremičninskega kredita ampak po enakih ratih kot je potrošniški... pri 9% OM ne bi noben kupoval dodatnih nepremičnin...

Je sicer tu not en hakeljc... torej nekdo kupi garsonjero za 50k nekje v vukojebini zdaj bi pa hotel kupit bajto za družino in ne more več dobit ugodnega kredita... to je malo fail sicer ampak ja... bi morda lahko rešili z zavezujočim da bo nepremičnino v 1 letu prodal če ne FURS da zadevo na dražbo z izklicno 1.000 EUR :))
««
795 / 797
»»