Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
deco16 ::
Meni so tudi ocenili več kot sem dal za flet, pa nisem nikogar prosil ker sem mel velik delež lastne udeležbe. Tko da ni tolk redko to kar pišete.
johnnyyy ::
No, ce bi ti v tem primeru starsi pustili obesit cca 25-30k hipoteke na njihovo nepremicnino, raje kot 10k posojila, bi lahko stanovanje kupil brez soudelezbe in bi svojih "20k?" lahko investiral drugam.
Hipoteka se piše na celotno nepremičnino in če je vrednost zastavljene "starševske hiše" večja kot vrednost nepremičnine ki jo kupuješ, na kupljene nepremičnine sploh ni potrebno dati hipoteko.
Glede da ima veliko naših staršev v lasti nepremičnino, lastna sredstva ne bi smela biti problem.
Mato989 ::
No, ce bi ti v tem primeru starsi pustili obesit cca 25-30k hipoteke na njihovo nepremicnino, raje kot 10k posojila, bi lahko stanovanje kupil brez soudelezbe in bi svojih "20k?" lahko investiral drugam.
Hipoteka se piše na celotno nepremičnino in če je vrednost zastavljene "starševske hiše" večja kot vrednost nepremičnine ki jo kupuješ, na kupljene nepremičnine sploh ni potrebno dati hipoteko.
Glede da ima veliko naših staršev v lasti nepremičnino, lastna sredstva ne bi smela biti problem.
Razen če so starci seveda v najemu...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
tony1 ::
Smo država z največjim številom lastnikov stanovanj
Te zgodbe Stanovanjskega sklada, kako bodo rešili svet so lahko tudi problematične, tudi če pustimo ob strani tipično državno neučinkovitost in dejstvo, da počnejo samo tisto, kar jim lobiji pustijo (prvega direktorja SSRS so 10 let vlačili po sodišču, zdajšnji ima 2 kazenski ovadbi na grbi - zato, da mu lepo povejo, naj se preveč ne zajebava).
Še bolj problematično je:
a) Morda ni dobro, da ima država preveč premoženja, ki bi lahko koga zamikal.
Nekoč smo že imeli stanovanjski fond v (ne)posredni lasti državi - občinska in stanovanja firm (ki so bile itak vse v lasti države). Pa smo ga razprodali z izgovorom "da nimamo denarja za vdrževanje". Kar ni nujno res, pojavljajo se razlage zgodovinarjev, da je bil Jazbinškov zakon narejen po zgledu Thantcherjanske mantre "država ne more biti učinkovit lastnik ničesar". V VB, so tako ves stanovanjski fond za drobiž razprodali že v začetku 80ih let, in tudi tam je vsak, podobno kot pri nas, ki je tisto stanovanje kupil, danes na poti do tega, da bo miljonar.
Lahko bi se stvar tudi obrnila drugače, če bi že takrat imeli Bruseljske gospodarje in podobno neusmiljene (pardon, tržno orientirane) kapitalske sklade, bi lahko država ves fond tudi poceni kakšnemu prodala... Tako kot so imeli plan prodati DARS in Telekom :-D. Ali pa tako, kot je JJ potihem čez noč prodal 49% delež firme SŽ Tovorni promet Slovakom :-D.
Kaj če se čez 40 let (20 let bo najprej trajalo, da bo SSRS zgradil teh čuvenih 20k najemniških stanovanj) cel cikel ponovil (ponavljanje reči v ciklih je itak najljubši hobi države) in jih spet prodajo?
V takem primeru bi bilo za državljanje mnogo bolje, da smo (razpršeni) lastniki vsak svojega stanovanja.
Spet moram ponavljati lajno, da je SSRS nekoč masovno gradil stanovanja za trg (ker je gradil na veliko, so bile cene ugodne) in jih prodajal po stroškovni (ali višji) ceni (ni šlo za nobene subvencije). Ponavljam, ni šlo za subvencije, kot je lažnivo v kamero že razložil zdajšnji direktor SSRS. No, danes tega Stanovanjski sklad NE SME, ker bo kdo dobil še betonske copate...
b) Da scenariji, ko pridejo mimo tete iz Bruslja in zaukažejo prodajo državnega premoženja, niso tako nemogoči nam pokaže kriza 2008. Nam so recimo ukazali dokapitalizirati IN prodati NLB (na osnovi zgrešenih, lažnivih podatkov o količini slabih, toksičnih kreditov).
V vhodni Evropi so tako po diktatu prodajali premoženje ljudi, ki so ga ti nalagali v državni 2. pokojninski steber...
Si predstavljate scenarij, kjer imaš državni stanovanjski fond 20k stanovanj, muti Merkel ti pa ukaže: "Hja, star je že... Obnovite vse po vrsti, nato ga pa prodajte na mednarodnem trgu!" :-D
Seveda, vendar kolikor poznam ljudi je največji problem drugje. Ker izviraš iz družine, ki finančno ni pismena in odnosi niso najboljši je težko prepričat starše, da bi ti dali hipoteko na svojo hišo. Velikokrat se bi dalo stvari rešiti že s tem da bi se višek denarja pred smrtjo dal naprej, ampak se denar raje skriva že pred partnerjem, kaj šele pred otroci. Otroci potem te slabe navade še skopirajo in v svojih družinah delujejo kot individualisti namesto, da bi delovali družinsko. Ko se zraven doda še rek "da je kredit, štrik okrog vratu" in da je potrebno vse našparati, se le-ti spravijo v položaj kjer res ne morejo nič kupiti.
Seveda, vendar kolikor poznam ljudi je največji problem drugje. Ker izviraš iz družine, ki finančno ni pismena in odnosi niso najboljši je težko prepričat starše, da bi ti dali hipoteko na svojo hišo. Velikokrat se bi dalo stvari rešiti že s tem da bi se višek denarja pred smrtjo dal naprej, ampak se denar raje skriva že pred partnerjem, kaj šele pred otroci. Otroci potem te slabe navade še skopirajo in v svojih družinah delujejo kot individualisti namesto, da bi delovali družinsko. Ko se zraven doda še rek "da je kredit, štrik okrog vratu" in da je potrebno vse našparati, se le-ti spravijo v položaj kjer res ne morejo nič kupiti.
Saj pa že vidiš da se na forumu pljuva po vsakem ki je karkoli dobil... :D
ZveeZ ::
To je neka naša posebno slaba navada. Večina se ne zaveda da je svet relativen. Če ne bi nihče dobil nič od staršev in kreditov ne bi bilo, bi bili vsi odvisni samo od svojega dela. Ker pa je pri nas navada, da velika večina nekaj dobi in vzame kredit, si takoj v precej slabšem položaju če tega nimaš oz. ne narediš. Pa to je šele začetek, ko zraven dodaš še izobrazbo, plačo, vlaganja itd. nastane konkretna razlika.
Torrent ::
Spet trobiš bedarije in igraš neko žrtev. Pljuva se po takih, ki so marsikaj dobili, potem pa postanejo veliki dvoličneži, ki takim, ki nič niso dobili, ne bi privoščili malo boljših pogojev na trgu. Tako preprosta je ta razlaga.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Torrent ()
Malidelničar ::
Dobro si to napisal, se strinjam.
Opažam, da se ob trenutni situaciji razlike med družinami še povečujejo, kajti če kot družina niste finančno pismeni, boste zaostali za družino, ki pa se zna obrniti. In to se pozna na nepremičninah - ena familija stiska in tastari trmarijo, druga pa se obrne, so praktični: kaj se bo zgodilo pri teh dveh družinah glede premoženjskih razlik čez 20 let? :):)
In tu je problem mladih, ki so s tem omejeni: značilnost uspešnih primerov o katerih sem sam pisal (ki so kupovali v crashu) je to, da so se zorganizirali sami, da so se zavedali (!) svoje situacije - pogosto so bili zaradi težjih družinskih razmer v to prisiljeni, torej niso imeli luksuza da bi se zaje*****i. Tista dva predhodnika od katerih sva midva z mojo kupila flet, sta kupila v krizi skoraj 100% sem prepričan, da sama brez podpore staršev (ki so bili se mi zdi da radnička klasa), našparala sama in dobila dober deal. In ker sta redno gledala trg sta kupila stanovanje, ki je bilo zelo pod radarjem (naši konci tukaj so bili dolgo časa pod radarjem). Nista sanjarila o tem kaj bosta izbrala in kako bi kupila v LJ.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
Malidelničar je izjavil:
Opažam, da se ob trenutni situaciji razlike med družinami še povečujejo, kajti če kot družina niste finančno pismeni, boste zaostali za družino, ki pa se zna obrniti. In to se pozna na nepremičninah - ena familija stiska in tastari trmarijo, druga pa se obrne, so praktični: kaj se bo zgodilo pri teh dveh družinah glede premoženjskih razlik čez 20 let? :):)
Razvoj tehologij in trgov je postavil večjo širino. Če si 100 let nazaj vse računal na roke oz. na pamet (če si znal), lahko danes uporabiš kalkulator, excel, matlab, python itd (če znaš). Tako je razdalja med ultra produktivnimi in malo produktivnimi čedalje večja. 100 let nazaj si lahko (pri nas) "investiral" praktično samo v nepremičnino ali pa v obrt. Danes imaš možnosti skoraj neomejeno in tako je spet razdalja med enimi in drugimi čedalje večja. In tega bo čedalje več in tako je trend v razvitih državah da je razlika med bogatimi in revnimi čedalje večja.
Malidelničar je izjavil:
In tu je problem mladih, ki so s tem omejeni: značilnost uspešnih primerov o katerih sem sam pisal (ki so kupovali v crashu) je to, da so se zorganizirali sami, da so se zavedali (!) svoje situacije - pogosto so bili zaradi težjih družinskih razmer v to prisiljeni, torej niso imeli luksuza da bi se zaje*****i. Tista dva predhodnika od katerih sva midva z mojo kupila flet, sta kupila v krizi skoraj 100% sem prepričan, da sama brez podpore staršev (ki so bili se mi zdi da radnička klasa), našparala sama in dobila dober deal. In ker sta redno gledala trg sta kupila stanovanje, ki je bilo zelo pod radarjem (naši konci tukaj so bili dolgo časa pod radarjem). Nista sanjarila o tem kaj bosta izbrala in kako bi kupila v LJ.
Sam tudi poznam nekaj takšni primerov, koliko pa je vse "njihova krivda" pa težko rečem. Zase lahko rečem, da sem imel srečo, da sem v ključnih trenutkih življenja imel ob sebi malce starejše pametne ljudi.
Malidelničar ::
En primer od včeraj, garsonjera v Mariboru, normalna cena, 2 kupca že višata ceno.
Lahko malo več info, da pokomentiramo?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
redtech ::
Zakaj bo mogoče vedno tako:
Debata je nanesla na investicije in mi model razlaga, da kupi (družinsko premoženje) v novogradnjah tudi po več stanovanj za investicijo (oddajanje), ko se mu nabere cash od ostalih stanovanj.
Debata je nanesla na investicije in mi model razlaga, da kupi (družinsko premoženje) v novogradnjah tudi po več stanovanj za investicijo (oddajanje), ko se mu nabere cash od ostalih stanovanj.
Zakaj bo mogoče vedno tako:
Jaz sem mnenja, da bo situacija taka oz se hujsa dokler ne dobimo spet kaksne "varne" valute.
Nihce ne zaupa vec v fiat in zato gre denar v napremicnine.
zavajon ::
Model ti laže. Dobička nima od oddajanja, ampak od rasti cen. Torej mora prej kupljena stanovanja prodati, da z dobičkom kupi nova.
A tudi to ni logično, ker za nova več plača, torej ni pridobil nič.
Najverjetneje je, da krade in to investira v nepremičnine.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
nokken ::
Model ti laže. Dobička nima od oddajanja, ampak od rasti cen. Torej mora prej kupljena stanovanja prodati, da z dobičkom kupi nova.
To bo. Ker si nesposoben in si ne mores privosciti stanovanja, so vsi ostali, ki si ga lahko (kaj sele dva ali 10 njih) posledicno lopovi. Daj malo poracunaj koliko mesecno ti nanese recimo 10 najemnim, kaj sele 10 stanovanja, ki jih oddajas kratkorocno. V enem letu imas pokrita vsaj dva nova stanovanja... na kes ne na kredit. Si se vedno preprican, da je edina opcija da je lopov?
To bo. Ker si nesposoben in si ne mores privosciti stanovanja, so vsi ostali, ki si ga lahko (kaj sele dva ali 10 njih) posledicno lopovi. Daj malo poracunaj koliko mesecno ti nanese recimo 10 najemnim, kaj sele 10 stanovanja, ki jih oddajas kratkorocno. V enem letu imas pokrita vsaj dva nova stanovanja... na kes ne na kredit. Si se vedno preprican, da je edina opcija da je lopov?
10 stanovanj ti ne prinese dovolj, da bi lahko kupil vsako leto 2 stanovanji. V bistvu, se enega ne, ce ni ravno "bogu za nogu".
10 stanovanj ti ne prinese dovolj, da bi lahko kupil vsako leto 2 stanovanji. V bistvu, se enega ne, ce ni ravno "bogu za nogu".
Predvsem je odvisno kje in seveda ali oddajaš na airBNB...
Vsaj enega brez problema. Jaz, pa sem turisticno v precej bogu za nogu kraju dobim letno slabih 20k/stanovanje po odstetih vseh stroskih. Pomnozi to sedaj z 10 pa si 10-20k eur nad ceno podobnega stanovanja. Ce si kje drugje, pa je prihodek se neprimerno vecji, so pa posledicno tudi cene stanovanj visje.
Vsaj enega brez problema. Jaz, pa sem turisticno v precej bogu za nogu kraju dobim letno slabih 20k/stanovanje po odstetih vseh stroskih. Pomnozi to sedaj z 10 pa si 10-20k eur nad ceno podobnega stanovanja. Ce si kje drugje, pa je prihodek se neprimerno vecji, so pa posledicno tudi cene stanovanj visje.
20k letno cistega? V neturisticnem kraju? To bi naneslo cca 25k prometa.
I don't buy it.
Daj malo poracunaj koliko mesecno ti nanese recimo 10 najemnim, kaj sele 10 stanovanja, ki jih oddajas kratkorocno. V enem letu imas pokrita vsaj dva nova stanovanja...
So bili že objavljeni izračuni, da z oddajanjem stanovanja ni dobička. Vsaj z dolgoročnim oddajanjem ne.
Ampak saj ne obstaja samo dolgoročno...
Utk ::
20k letno cistega? V neturisticnem kraju? To bi naneslo cca 25k prometa.
I don't buy it.
Saj ti ni treba. Nimam potrebe da bi te moral ne vem kako hudo prepricevati. Ce ne verjames, pac ne verjames. I'm fine with that.
So bili že objavljeni izračuni, da z oddajanjem stanovanja ni dobička. Vsaj z dolgoročnim oddajanjem ne.
Verjamem da so bili objavljeni. Problem je, ker jih je kot kaze delal nekdo, ki mu vec kot ocitno matematika ne lezi ravno prav hudo. Ne vem zakaj drugace bi obstajalo na tisoce firm, ki imajo po par 10.000 stanovanj, ki jih oddajajo v dolgorocne najeme. Predvidevam da zato, da delajo minus. Ja vem, vse te firme so fasade za kriminalne zdruzbe, ki perejo denar preko tega. Sicer verjamem da kaksna je, velika vecina jih pa vseeno ni.
Jao, pri nas ŠE NE, ker se je primarna akumulacija kapitala po ta zadnji osvboditvi pred 30imi leti šele dobro začela. Bodo pa, ne skrbi. Še toliko prej, ker nimamo davka na nepremičnine, kar je v tujini totalno nepredstavljivo...
Primer: ko v Ameriki hočeš stanovanjski kredit, ti banka že v obrazec obremenitve plače vpiše tudi predviden davek na lastništvo nepremičnine :-)
Primer: ko v Ameriki hočeš stanovanjski kredit, ti banka že v obrazec obremenitve plače vpiše tudi predviden davek na lastništvo nepremičnine :-)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
No, ne moremo razpravljati o nepremičninskih razmerah glede Slovenije in ostalega dela sveta v isti temi. V Sloveniji namreč glede tega veljajo drugi naravni zakoni. In ta tema je namenjena nepremičninam v Sloveniji.
Si pa skoraj pravilno ugotovil, da pri nas ne bo nikoli tako kot v tujini. Kajti davka na nepremičnine ne bomo imeli nikoli ;)
Si pa skoraj pravilno ugotovil, da pri nas ne bo nikoli tako kot v tujini. Kajti davka na nepremičnine ne bomo imeli nikoli ;)
Ne vidim razloga, zakaj principi ekonomike, ki veljajo v tujini ne bi veljali tudi v SLO, še bolj, ker niti davka na lastništvo nimamo?
Mark2806 ::
Ne vidim razloga, zakaj principi ekonomike, ki veljajo v tujini ne bi veljali tudi v SLO, še bolj, ker niti davka na lastništvo nimamo?
Tony, zadel si žebljico na glavico.
Slovenija je nepremičninska davčna oaza. Že od nekdaj smo samosvoja Švica - pri nepremičninah.
In zdaj, ko so ljudje to ugotovili in ker živimo v kriptosvetu, kjer nekateri stanovanja kategorično keširajo, se pa vsi bunijo, da so cene nepremičnin nerealne v kontekstu s povprečnimi slovenskimi plačami. Seveda, če se pa splača postati rezident (beri lastnik stanovanja) v nepremičninski oazi kot je Slovenija.
Primerjaj povprečno plačo po občinah s povprečno ceno m2 po občinah in se bo pokazala noro absurdna oziroma povsem "slovenska" situacija.
Povezava -> TABELA plač po občinah
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mark2806 ()
mm&r ::
Kdor kupuje stanovanje v Lj in želite imeti bogate in slavne sosede je baje še nekaj stanovanje prostih v Schelleburgu.
"Šest nepremičninskih poslov, za katere smo pridobili podatke, je bilo sklenjenih po cenah od pet do šest tisoč evrov na kvadrat, najcenejši celo za nekaj manj,"
Vir: https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...
"Šest nepremičninskih poslov, za katere smo pridobili podatke, je bilo sklenjenih po cenah od pet do šest tisoč evrov na kvadrat, najcenejši celo za nekaj manj,"
Telbanc ::
Mi ki nismo glupi, smo videli, da se velika stanovanja že lep čas kopičijo. Vzrok?
Ni keša. Torej še vprašanje? In zakaj mislite, da je veliko gradbenih podjetij šlo letos v stečaj? Na zavodu se to pač ne pozna, ker pač šiptarčke enostavno napodijo damu.
Ni keša. Torej še vprašanje? In zakaj mislite, da je veliko gradbenih podjetij šlo letos v stečaj? Na zavodu se to pač ne pozna, ker pač šiptarčke enostavno napodijo damu.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
redtech ::
"Narod brez elite ne obstaja, je samo amorfna gmota ljudi," je pred letom dni ob otvoritvi prestižne soseske Schellenburg dejal Jože Anderlič
Leto kasneje pa nima nekaj 100k, da bi kompenziral nižjo ceno kvadrata in poplačal dobavitelje, pri projektu 120M.
Leto kasneje pa nima nekaj 100k, da bi kompenziral nižjo ceno kvadrata in poplačal dobavitelje, pri projektu 120M.
Torej dragi projekti, ki so pumpali cene v Ljubljani in posledično v celi Sloveniji so u totalnem kur. Kvazikao elita se je duvala in kupovala stane po nekih norih cenah, zaj pa bo tega konc.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
Kdor kupuje stanovanje v Lj in želite imeti bogate in slavne sosede je baje še nekaj stanovanje prostih v Schelleburgu.
Ne le bogate in slavne, tako rekoč elito po besedah Anderliča
Kaka elita, bog pomagaj, ko bojo zaj te stane prodajali po 3 jurje kvadrat.
In zaj bo zanimivo opazovat GURS. Zadnje četrtletje. Ki ni sam tole nasedlo. Tega je dost več.
In zaj bo zanimivo opazovat GURS. Zadnje četrtletje. Ki ni sam tole nasedlo. Tega je dost več.
Zgodovina sprememb…
Torej dragi projekti, ki so pumpali cene v Ljubljani in posledično v celi Sloveniji so u totalnem kur. Kvazikao elita se je duvala in kupovala stane po nekih norih cenah, zaj pa bo tega konc.
Pa kaj!? Glavno, da se prodajo, pa čeprav ne vsi takoj. Pa seveda da višajo cene drugih nepremičnin.
Zgodovina sprememb…
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Če se ne motim so tile optimisti dvignili ceno za 15 jurjev.
Če se ne motim so tile optimisti dvignili ceno za 15 jurjev.
Zgodovina sprememb…
Bo treba malo davke znižat, da si elita nabere nekaj denarja za nakup teh stanovanj.
Zgodovina sprememb…
Torej če pogledamo zadevo malo bolj podrobno z suhoparnimi številkami. Ostala sta še dva objekta poleg unega prej omenjenega stana, 4.5 sobnega, ki se tud prodaja. Dobr za investitorja da je lepo zlezu skoz z ostalimi stani. Do zaj. Naprej bomo spremljali.
V Lameli C1 Prodano eno stanovanje štirisobno od osmih, v Lameli C2 prodano prav tako eno stanovanje od štirih razpoložljivih. Cene so od 330.000 naprej. Zgleda da je folku res zmanjkalo keša.
Torej ostala so sam 4 sobna. Zaj bo treba spremljat cene in bomo vidli, če je investitorju zmanjkalo pufra.
V Lameli C1 Prodano eno stanovanje štirisobno od osmih, v Lameli C2 prodano prav tako eno stanovanje od štirih razpoložljivih. Cene so od 330.000 naprej. Zgleda da je folku res zmanjkalo keša.
Torej ostala so sam 4 sobna. Zaj bo treba spremljat cene in bomo vidli, če je investitorju zmanjkalo pufra.
Zgodovina sprememb…
Kaka elita, bog pomagaj, ko bojo zaj te stane prodajali po 3 jurje kvadrat.
Delni podatki (Arvio) za Q3 zaenkrat ne kažejo nekih sprememb.
Najprej o cenah: po ugotovitvah Arvia je srednja cena (mediana) kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani v letošnjem tretjem četrtletju znašala 4.287 evrov, kar je nekaj evrov manj kot v drugem četrtletju (v drugem četrtletju 4.306 evrov) in skoraj osem odstotkov več kot v istem lanskem obdobju.
Mislil sem zadnje četrletje. Ki bo sigurno potrdilo padec cen. Zaj kolk bo bomo vidli.
Zgodovina sprememb…
Kolk pa, če lahko napišete. Je padla prodaja v tretjem četrtletju. Število poslov mislim.
Zgodovina sprememb…
Kolk pa, če lahko napišete. Je padla prodaja v tretjem četrtletju. Število poslov mislim.
Za LJ:
Q2 - 374
Q3 - 360
Lahko, da se bo ša kak posel pojavil, ker so to delni razultati.
https://imgur.com/a/7mR3dgu
V glavnem manj kot v Q2 2020 (lockdown).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Torrent ()
Old Spice ::
Odpri nepremičnine.net in preveri kaj dejansko je za kupit v LJ znotraj ringa. Tako boš dobil precej hitro odgovor na vprašanje zakaj število poslov upada :)