» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
429 / 787
»»

Mato989 ::

Sobico za 250EUR boš (vsaj v Ljubljani) zelo težko dobil. Računica se tudi ne izide, ker se bodo cene podražile (si varčeval, ampak nisi privarčeval). Pa tudi če privarčuješ, boš s takim zneskom stanovanje kupil nekje zelo daleč. Če se moraš potem voziti, s tem nisi nič naredil - strošek je tako ali drugače.

Jaz osebno ti povem, da v dvoje ne grem niti v nakup kulija, kaj šele stanovnja.

Moja edina rešitev je, da greš v nakup stanovanja danes. Tudi če kupiš neko luknjo, jo lahko čez 5 let prodaš za več denarja, ker ko bodo pobrane dobre nepremičnine, bodo na vrsto prišle tudi tiste malo slabše. Denarja bo vedno manj, nepremičnin pa tudi. Moramo še kaj računati?

Ne nikakor... tudi če boš čez 5 let težje kupil karkoli kot danes je bistvo da prihraniš 25-30k... brez tega ne morš nič kupit.

Torej če predpostavljava da si:

1. star okrog 26 let
2. imaš plačo okrog 1.400 NETO
3. 0 EUR na TRR (oziroma par stotakov)

Prva naloga take osebe je da naredi vse kar lahko da čimprej prihrani 25k+

Ko bo oseba imela 25k ali 30k, takrat bo lahko kupila nekaj, dokler pa tega ni je debata brezpredmetna... in tvoj point čisto mimo... seveda če pa ima oseba že zdaj 25 ali 30k na TRRju in ostalo drži potem je pa tvoja odločitev na mestu.

Ne glede na to kakorkoli obračamo, inflacija gor ali dol itd... če imaš 0EUR na TRR ne morš kupit nič, če pa imaš 30k, boš pa lahko kupil nekaj, lahko manj čez 5 let kot danes ampak to ni bistveno, še vedno več kot z 0 EUR

Ampak to da pa v dvoje in celo družine živijo v najemu in ne dobijo za isti znesek ali 100EUR ekstra kredita pa JE kriminal.

Dobijo BREZ težav, razen če sta oba na minimalcih in imata 2 froca, pol maš problem ja, ampak to si pa pol moron če to nardiš...

Ampak glavni problem takega primera ki ga daješ je v dejstvu da taki 2 osebi PRIMARNO nimata prihranjeno vsaj 20k po odraslem torej 40k skupaj...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

zavajon ::

Utk je izjavil:

- Slovenci bi se lahko začeli izseljevati (kjer so najemnine cenejše oz. za isto ceno več dobiš).

In kje je to?

Zelo blizu, v Trstu ;)

Invictus ::

Tisto ciganijo v Trstu naj kar imajo.

Je že kdo videl kaki so tisti poceni bloki?

Stanovanja blizu morja imajo "normalne" današnje cene...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Pat_MaGroin ::

velikBrokoli je izjavil:

1. Zniža naj se davke pri oddajanju nepremičnin na 5% (iz 25%), ravno toliko, da se ne splača oddajati na črno, še vedno pa država manjši delež pobere.
2. Davčno naj se razbremeni redno zaposlitev, ljudje naj dobijo višji neto, plače so popolnoma preveč obdavčene. S tem potencialno lahko plačuješ višjo najemnino.
3. Poenostavi naj se postopke izselitve najemnikov, ki nehajo plačevati, da bo več ljudi začelo oddajati stanovanja brez skrbi.
4. Razbremeni naj se birokracija pri gradnji hiše, gradbena dovoljenja so totalno zabirokratizirana in trajajo čisto predolgo.
5. Občine naj spremenijo zazidljivost več parcel, da ne bo več pomanjkanja zemljišč za gradnjo.

Šele po vseh teh točkah se lahko začnemo pogovarjati o smotrnosti davka na nepremičnine. Pred tem je pa popolnoma nesmiselno, ker itak ne bo razlike, le država bo še več denarja pobrala od ljudi.

V Španiji plačaš 35 eur na mesec zavarovanje neplačevanja najemnine. Če/ko pride do pizdarije, je zadaj zavarovalnica z armado odvetnikov, ki uredi vse probleme in dolg najemnika.

Me čudi, da se tega ni nihče še tukaj spomnil.

Utk ::

Zato, ker pri nas ti noben odvetnik ne pomaga. Še zmeraj traja.

Že že, ampak ko se enkrat nate spravi ARAG/ALLIANZ, ker ne plačuješ najemnine, je malo drugače ...

PrihajaNodi ::

Naša sodišča ne delajo, tko da bi bla kr jeba.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

matobeli ::

Pat_MaGroin je izjavil:

35 eur na mesec zavarovanje

Uf, uf. dodatnih 5% in to na 25% ki jih država mazne...

Nak, edina sprejemljiva opcija je 5% davka, pa država mi zagotovi možnost da ga na državne stroške izbacim ven takoj ko se mi dvigne.
Pregled stanovanja 1x mesečno je pa itak že v pogodbi.

velikBrokoli ::

matobeli je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Nak, edina sprejemljiva opcija je 5% davka, pa država mi zagotovi možnost da ga na državne stroške izbacim ven takoj ko se mi dvigne.

Pretiravaš. Potrebujemo samo učinkovit sistem, da lahko izbacimo iz stanovanja nekoga, ki preneha plačevati. V trenutni ureditvi je to praktično nemogoče, se moraš vlačiti po sodiščih, preden karkoli dosežeš.

Davke pa se vseeno plačuje. Bolš da na črno vse urediš pa plačaš pa še najemnino na črno pobiraš, daš nekomu jurja da jih fukne vn in to je to.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

matobeli je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Potem je edina rešitev da se zniža davek na 15%, 5% gre pa za zavarovanje, to je skupaj 20%. Če pa bi se v prihodnosti skupno stopnjo oddajanja nepremičnin znižalo na 15% bi imeli 10% davek in 5% zavarovanje.
Zbrani davki pa gredo direktno v Stanovanjski sklad.
To bi šlo politično skozi.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

velikBrokoli je izjavil:

Pretiravaš. Potrebujemo samo učinkovit sistem, da lahko izbacimo iz stanovanja nekoga, ki preneha plačevati.

Zdej se vsaj mal bojite stiskat za jajca tiste ki nimajo drugih opcij, da bi imel še vunbacitelje na quick dail, pol pa res ni meja.
Daš luknjo še za 30% več, a jebiga če nimaš, boš pa sam 10/12M notri.

Vzameš manj riskantnega najemnika pa ne rabiš zavarovanja.

Malidelničar je izjavil:

Potem je edina rešitev da se zniža davek...

Kot da bi rekel da je edina rešitev za višje plače če znižamo davke. Za penzije bo pa dal kdo? A bomo dvignil davek od premoženja na 2% flat rate?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Zanimivo, da nekateri zagovarjate propalice, ki nategujejo najemodajalce in ne plačujejo najemnine :)) Ampak umazani kapitalisti najemodajalci so tisti, ki so problematični... V Sloveniji se res podpira samo podpovprečne..

Naj ne oddajajo propalicam?

matobeli je izjavil:

Kot da bi rekel da je edina rešitev za višje plače če znižamo davke. Za penzije bo pa dal kdo? A bomo dvignil davek od premoženja na 2% flat rate?

Za penzije že sedaj ni dovolj denarja, pa so slovenske plače med najbolj obremenjenimi v OECD. Dajmo še malce zvišati prispevke za penzije, da bomo pokrili še to. Višanje davkov je vedno rešitev.

Pat_MaGroin je izjavil:

V Španiji plačaš 35 eur na mesec zavarovanje neplačevanja najemnine. Če/ko pride do pizdarije, je zadaj zavarovalnica z armado odvetnikov, ki uredi vse probleme in dolg najemnika.

To bi definitivno pomagalo.

Sam potem bi že zavarovalnica preverila bodočega najemnika...

Ne, ne bi. Ker tako zavarovanje pri nas zih dobiš. Pa je tisti najemodajalcem, ki oddajajo rizičnim skupinam, to preveč.

Evo, nisem vseh najemodajalcev dal v isti žakelj.

Lahko zavaruješ samo škodo zaradi objestnih dejanj najemnikov, kar ti pa prav veliko ne pomaga, če najemnik noče ven in neha plačevati. Neplačilo najemnine pa ne moreš zavarovati.

velikBrokoli je izjavil:

Za penzije že sedaj ni dovolj denarja, pa so slovenske plače med najbolj obremenjenimi v OECD.

Od kod ti podatek, da so slovenske plače med najbolj obremenjenimi v OECD?
Sicer je ta graf za EU, a ne verjamem, da je na nivoju OECD kaj bistveno drugače.

velikBrokoli je izjavil:

Neplačilo najemnine pa ne moreš zavarovati.

A res al kaj? Pri vseh možnih zavarovanjih za izgube dohodka in nevem česa vsega nimamo takih osnov porihtanih?

No, ajde, pa pač vzameš za 6M are pri podpisu pogodbe. Sam pol spet ne morš oddajat socialcem ker nimajo 4k za izkašljat.

zavajon je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Za penzije že sedaj ni dovolj denarja, pa so slovenske plače med najbolj obremenjenimi v OECD.

Od kod ti podatek, da so slovenske plače med najbolj obremenjenimi v OECD?
Sicer je ta graf za EU, a ne verjamem, da je na nivoju OECD kaj bistveno drugače.

Na 7. mestu smo v OECD. Pa vnesi malce cifre v kalkulatorje, pri 5k bruto ti država pobere več kot polovico. Strošek delodajalca ~5800eur, neto pa ~2900. To je rop sredi belega dneva, ker na koncu javne storitve itak ne delujejo.

matobeli je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Neplačilo najemnine pa ne moreš zavarovati.

A res al kaj? Pri vseh možnih zavarovanjih za izgube dohodka in nevem česa vsega nimamo takih osnov porihtanih?

No, ajde, pa pač vzameš za 6M are pri podpisu pogodbe. Sam pol spet ne morš oddajat socialcem ker nimajo 4k za izkašljat.

Sem to že enkrat raziskoval in nisem našel zavarovalnice, ki bi to krila. Ja, krijejo ti izpad dohodka, če ga zavaruješ proti raznim naravnim nesrečam, ne pa če najemnik neha plačevati.

Zgodovina sprememb…

A jebiga, pol je pa sploh pomembno da se ne nategneš.

Ampak vseeno ne bomo razbremenili plač če znižamo davek na oddajanje stanovanj. Praktično edina realna opcija je višji davek od premoženja. Ker debela javna uprava pač ne bo shujšala kaj kmalu.

In kaj bomo s tem dosegli? Na koncu se bodo premožni odselili iz Slovenije (glej primer Norveške, ko je uvedla davek na premoženje), pobrali bomo pa zanemarljiv znesek, ki bo samo še dodatno bremenil srednji sloj.

Invictus je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

To bi definitivno pomagalo.

Sam potem bi že zavarovalnica preverila bodočega najemnika...

To preveri zavarovalnica v imenu lastnika. Imajo dostop do registra dolžnikov. Če si kdaj že imel probleme z neplačevanjem, si označen kot neplačnik in zavarovalnica ne krije, če lastnik kljub temu sklene pogodbo. In ja, tudi če imaš dolg zaradi neplačila telekom računa, si flaggan. In folk kr pazi, da niso na tem črnem seznamu.

Zgodovina sprememb…

Graf, ki sem ga prilepil jaz, kaže vrednosti v % BDP, tvoj pa v % stroškov dela.
A kljub temu so v obeh grafih pred nami same razvite države, kar pomeni, da večji kot so davki, bolje se živi ;)

velikBrokoli je izjavil:

In kaj bomo s tem dosegli? Na koncu se bodo premožni odselili iz Slovenije (glej primer Norveške, ko je uvedla davek na premoženje), pobrali bomo pa zanemarljiv znesek, ki bo samo še dodatno bremenil srednji sloj.

Ja, tako kot so se izselili Boscarol, Akrapovič, Pečečnik, ki to že dolgo govorijo. :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

zavajon je izjavil:

Graf, ki sem ga prilepil jaz, kaže vrednosti v % BDP, tvoj pa v % stroškov dela.
A kljub temu so v obeh grafih pred nami same razvite države, kar pomeni, da večji kot so davki, bolje se živi ;)

Potem pa najbolje, da še bolj zvišamo vse davke, ker je po tvojih ugotovitvah očitno višina davka povezana s kvaliteto življenja.

velikBrokoli je izjavil:

A to so te premožni ki imajo v sloveniji samo bajto, firmo pa v tujini? ;)

Sicer pa... kar se mene tiče je rezerv dovolj povsod, sem celo prepričan da lahko danes naredimo UTD že če optimiziramo poslovanje države in poberemo vse davke in ne plačamo nič v žepe.

Kalibri ::

velikBrokoli je izjavil:

zavajon je izjavil:

Potem pa najbolje, da še bolj zvišamo vse davke, ker je po tvojih ugotovitvah očitno višina davka povezana s kvaliteto življenja.

Manjši, kot so davki, večja je kvaliteta življenja.

Malo je perverzno se delat norca iz podjetnikov, ki imajo 1 uro iz Ljubljane tako rekoč Dubaj glede davkov.

velikBrokoli je izjavil:

zavajon je izjavil:

Tako je ;)

Kalibri je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

zavajon je izjavil:

Manjši, kot so davki, večja je kvaliteta življenja.

Ja, če se ti zdi v Kolumbiji ali Romuniji kvaliteta življenja boljša kot v Belgiji ali na Danskem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

Kalibri ::

Je res treba /s pisati?

Hja, časi se spreminjajo.

Zanimivo, da se vedno omenja Kolumbijo in Romunijo, ko se omenjajo nizki davki. V vukojebini, ki se ji reče Švica, imajo tudi zelo nizke davke, pa je kvaliteta življenja tam veliko boljša od Slovenije.

Romuniji ne gre slabo. Da si srednji sloj dist bols kot v sloveniji

Za svico pa nevem, nisem bil tam in me ne zanima
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi je izjavil:

To mi je jasno, drugače se ne bi preselil v Romunijo :))

jernejl ::

velikBrokoli je izjavil:

1. Zniža naj se davke pri oddajanju nepremičnin na 5% (iz 25%)
Neumnost. Obdavčitev mora biti pač podobna obdavčitvi ostalih dejavnosti in dela.

Šele po vseh teh točkah se lahko začnemo pogovarjati o smotrnosti davka na nepremičnine.
Ne drži, neko normalno obdavčitev premoženja oz. nepremičnin (po vzoru drugih razvitih držav) je smiselno uvesti čimprej, po možnosti pred dvajsetimi leti. Ker to ni mogoče, pa s 1.1.2024. Vsako odlašanje ima negativne učinke na gospodarsko rast.

velikBrokoli je izjavil:

Na 7. mestu smo v OECD. Pa vnesi malce cifre v kalkulatorje, pri 5k bruto ti država pobere več kot polovico.
Prav fascinantno je, ko nekateri ugotavljate, kako država pobere delavcu več kot polovico, hkrati pa pravite, da je 22,5% davka na oddajanje v najem čist preveč in bi moralo tam biti samo 5%. V tem primeru bi si tudi delavci upravičeno lahko zaželeli, da bi tudi njihovi dohodki bili obdavčeni tako kot dohodki onih, ki oddajajo (5%). To bi bilo super, ampak ob takem izpadu proračunskih prihodkov ne vem, kdo bi potem še skrbel za varovanje premoženja in življenja premožnih ljudi.

Zanimivo, da se vedno omenja Kolumbijo in Romunijo, ko se omenjajo nizki davki. V vukojebini, ki se ji reče Švica, imajo tudi zelo nizke davke, pa je kvaliteta življenja tam veliko boljša od Slovenije.
Če se hočemo primerjati s Švico, bomo morali za nekajkrat povečati obdavčitev premoženja.

In kaj bomo s tem dosegli? Na koncu se bodo premožni odselili iz Slovenije
Ja, tako kot so se iz Švice. To v resnici ni noben problem, ker:
1. nepremičnin ne bodo odnesli s sabo;
2. mi v resnici rabimo tiste, ki delajo in ustvarjajo, ne tistih, ki kopičijo premoženje; zato je smiselno bolj motivirati delo z nižjo obdavčitvijo dela ter to nadomestiti z višjo obdavčitvijo premoženja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

velikBrokoli je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

To mi je jasno, drugače se ne bi preselil v Romunijo :))

Ne, samo za njih bos vedno in vedno cefur
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Prav fascinantno je, ko nekateri ugotavljate, kako država pobere delavcu več kot polovico, hkrati pa pravite, da je 22,5% davka na oddajanje v najem čist preveč in bi moralo tam biti samo 5%. V tem primeru bi si tudi delavci upravičeno lahko zaželeli, da bi tudi njihovi dohodki bili obdavčeni tako kot dohodki onih, ki oddajajo (5%). To bi bilo super, ampak ob takem izpadu proračunskih prihodkov ne vem, kdo bi potem še skrbel za varovanje premoženja in življenja premožnih ljudi.

Ker si neumen in ne razumeš razlike med različnimi vrstami prispevkov in davkov... Država pobere od plače sicer v povprečju res 50% ali celo več ampak velika večina tega gre pri veliki večini ljudi za penzijo in zdravstvo... večina ljudi potrebuje zdravnika zaradi dela ne zaradi oddajanja nepremičnine... Dohodnine se večini ljudi pobere manj kot 26%...

Če se hočemo primerjati s Švico, bomo morali za nekajkrat povečati obdavčitev premoženja.

In kar konkretno znižat obdavčitev plač... to pa je nekaj s čemer bi ti zmeraj počakal...

velikBrokoli je izjavil:

To samo ti misliš.

Kot tujec si tam stigmatiziran, če ne v službi, pa v lokalnem okolju...

kriptobog ::

matobeli je izjavil:

Naj ne oddajajo propalicam?

Ko sem jaz oddal ni bil nobena propralica. JE izgubil sluzbo potem je pa stala. NE rabis imeti propalice, da preneha placevati.

GummyBear ::

Mato989 je izjavil:

Ko bo oseba imela 25k ali 30k, takrat bo lahko kupila nekaj, dokler pa tega ni je debata brezpredmetna... in tvoj point čisto mimo... seveda če pa ima oseba že zdaj 25 ali 30k na TRRju in ostalo drži potem je pa tvoja odločitev na mestu.

Ne glede na to kakorkoli obračamo, inflacija gor ali dol itd... če imaš 0EUR na TRR ne morš kupit nič, če pa imaš 30k, boš pa lahko kupil nekaj, lahko manj čez 5 let kot danes ampak to ni bistveno, še vedno več kot z 0 EUR

Kupiti nekje samo zato, da boš nekaj kupil in imel nekaj svojega je najslabše kar lahko narediš.

Meni je pri nakupu nepremičnine pomembno, da imam zraven kakšno bolje založeno trgovino, da lahko opravim kakšen opravek (banka, pošta, bencinska ipd.) ter da imam dokaj blizu kakšno železniško in avtobusno postajo (ko se bo LJ zaprla za osebni promet ali bodo uvedli vinjete za vstop, bo AP/ŽP velika prednost). Še najpomembnejše pa mi je, da sem v 3/4 v LJ. Službe so in bodo v LJ... ne verjamem, da bi se v bližnji prihodnosti kaj spremenilo.

Verjamem, da lahko dobiš nepremičnino za 70k (to je 25k privarčevanega in 45k kredita), ker se v krajih okoli mene prodajajo po zelo podobni ceni, ampak pogrešal boš en kup stvari in za vsako malenkost boš moral sesti v avto. Če hočeš imeti na dosegu večino potrebne infrastrukture (pa ne mislim s tem LJ), boš za nepremičnino moral odšteti vsaj 120k. Če ne govoriva o hipotekarnem kreditu, boš pri večini bank dobil nekje okoli 50k, tako da boš moral še kar nekaj privarčevati. Pa tudi če ti banka da več, je moje vprašanje, ali se v takšnih časih res želiš toliko zakreditirat.

GummyBear je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kupiti nekje samo zato, da boš nekaj kupil in imel nekaj svojega je najslabše kar lahko narediš.

Meni je pri nakupu nepremičnine pomembno, da imam zraven kakšno bolje založeno trgovino, da lahko opravim kakšen opravek (banka, pošta, bencinska ipd.) ter da imam dokaj blizu kakšno železniško in avtobusno postajo (ko se bo LJ zaprla za osebni promet ali bodo uvedli vinjete za vstop, bo AP/ŽP velika prednost). Še najpomembnejše pa mi je, da sem v 3/4 v LJ. Službe so in bodo v LJ... ne verjamem, da bi se v bližnji prihodnosti kaj spremenilo.

Verjamem, da lahko dobiš nepremičnino za 70k (to je 25k privarčevanega in 45k kredita), ker se v krajih okoli mene prodajajo po zelo podobni ceni, ampak pogrešal boš en kup stvari in za vsako malenkost boš moral sesti v avto. Če hočeš imeti na dosegu večino potrebne infrastrukture (pa ne mislim s tem LJ), boš za nepremičnino moral odšteti vsaj 120k. Če ne govoriva o hipotekarnem kreditu, boš pri večini bank dobil nekje okoli 50k, tako da boš moral še kar nekaj privarčevati. Pa tudi če ti banka da več, je moje vprašanje, ali se v takšnih časih res želiš toliko zakreditirat.

Seveda, ampak to je second tier skrbi potem...

1. del:
- 25k prihrankov na TRR
- Pogodba za nedoločen čas
- Osnovna plača na pogodbi 2.100 BRUTO EUR ali več...

Z 2.100 bruto osnove in 3 leta delovnih izkušenj ter malico 6EUR/dan ali 120 na mesec, to pomeni da dobiš BREZ potnih na trr cca 1.530 EUR... torej si kreditno sposoben za max 600EUR/mesec...

Ko torej zgornje alineje odkljukava se lahko začnemo pogovarjat pa naprej in od tu naprej imaš potem relativno bolj sladke skrbi kot prej...

To kar ti omenjaš je seveda popolnoma relevantno, ampak dokler nimaš 25k prihranjenega, se o tem sploh brezveze pogovarjat... to da pa moraš za vsak "drek" v avto je pa pač realn trade off za cenejšo nepremičnino, pač terja malo več nakupovalne logike od tebe, da ne rabiš vsak dan po nekaj hodit.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Jernej pa vedno upade v temo in cherry picka poste in nabija vedno eno in isto. Če bi moje sporočilo vzel kot celoto, bi pa morda kdaj tudi kaj pametnejšega napisal in ne samo tiste 3 iste stvari, ki jih omenja že 100 strani za opravičevanje svoje agende.

Invictus je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

To samo ti misliš.

Kot tujec si tam stigmatiziran, če ne v službi, pa v lokalnem okolju...

Tako zahojen človek, kot si ti, bo stigmatiziran povsod po svetu. To sploh ni relevantno za moj point.

Zgodovina sprememb…

Imam kaj nekaj folka v Švici, pa noben ne jamra glede stigmatizacije. Otroci v šoli itd. noben problem.

Smo slovenci večji rasisti :).

Tako zahojen človek, kot si ti, bo stigmatiziran povsod po svetu. To sploh ni relevantno za moj point.

Je dal invictus mal vec skoz kot ti. Tud po IQju je med njim in tabo ogromna razlika.

Recimo za Novo Zelandijo vem kako se folk grupira. Ce nisi njihov Maor ali prislek kolonialne velike britanije se bos z indijci pa kitajci tezko druzil. Podobno je sigurno v Nemcij, AU in sigurno svici. Enga slovenca zih cakajo z odprtimi rokami, ja.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

O lej, Invictusov romunski vitez mu je priskočil na pomoč.

Če bi vidva, genija, prebrala moj post, bi dojela, da nikjer sploh nisem napisal, kakšno je življenje za Slovence v Švici, ampak da imajo Švicarji nižje davke in bolj kvalitetno življenje od nas.

velikBrokoli je izjavil:

in nabija vedno eno in isto.

Jasno da nabija ene in iste stvari če pa odgovarja na vedno ene in iste bedarije ki gredo nekak takole: "Hočmo nižje davke na tiste zadeve ki so višje obdavčene in enako nizke za tiste ki so že tako nižje obdavčene!!!1111"

Sej vem da si radi predstavljate da v javni upravi delajo gužvo sami metelkovci in podobni kalibri, ampak v resnici temu ni tako in bi od vitke države najbolj kratko potegnilo podeželje, ki ironično, voli stranke ki bi to želele storit, ampak tega ne bodo storile ker izgubijo volilno bazo.

velikBrokoli je izjavil:

ampak da imajo Švicarji nižje davke in bolj kvalitetno življenje od nas.

A cherry pickaš davke ki so nižji od naših in posplošiš da imajo nižje?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

velikBrokoli je izjavil:

Če bi vidva, genija, prebrala moj post, bi dojela, da nikjer sploh nisem napisal, kakšno je življenje za Slovence v Švici, ampak da imajo Švicarji nižje davke in bolj kvalitetno življenje od nas.

Kako pa je z ostalimi stvarmi? Iskanjem stanovanja? Stroški stanovanja? Nepremičnino si lahko težje, lažje privoščiš?

Na koncu al ma vezo kje si? Ti lahko v romuniji s 3 jurji bolš žviš kot v švici in Sloveniji s petimi.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Bajta malo ven iz Zuricha najem 1200 frankov na mesec. Podatek znanca iz prve roke.

PrihajaNodi je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Kako pa je z ostalimi stvarmi? Iskanjem stanovanja? Stroški stanovanja? Nepremičnino si lahko težje, lažje privoščiš?

Na koncu al ma vezo kje si? Ti lahko v romuniji s 3 jurji bolš žviš kot v švici in Sloveniji s petimi.

Potem pa priporočam Bosno ali Albanijo, tam boš kralj.
««
429 / 787
»»