» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
428 / 787
»»

ZveeZ ::

Mato989 je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Ko sem jaz adaptiral (2019-21), se je govorilo, da je strosek adaptacije cca 1k-1.5k po kvadratu.
Jaz sem brez pohistva zapravil cca 400€/m2 na bruto hvadraturo oz cca 500€/m2 na neto kvadraturo + 2 leti lastnega dela).

Ni pa se 100% dokoncano (obnova polken, vhodnih vrat, balkonska ograja) in nisem potreboval obnove fasade ter strehe.

Predvsem moraš obračunat koliko košta 2 leti lastnega dela... koliko ur in 8-10EUR na uro... NETO.

Itak. Moj point je, da cifre zgoraj ne drzijo, ker je ze pred podrazitvami bila adaptacija bistveno drazja od navedenih cen.

Utk ::

Mato989 je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Ko sem jaz adaptiral (2019-21), se je govorilo, da je strosek adaptacije cca 1k-1.5k po kvadratu.
Jaz sem brez pohistva zapravil cca 400€/m2 na bruto hvadraturo oz cca 500€/m2 na neto kvadraturo + 2 leti lastnega dela).

Ni pa se 100% dokoncano (obnova polken, vhodnih vrat, balkonska ograja) in nisem potreboval obnove fasade ter strehe.

Predvsem moraš obračunat koliko košta 2 leti lastnega dela... koliko ur in 8-10EUR na uro... NETO.

Kje imaš ti teh 30 jurjev viška, ki si jih zaslužil z ležanjem na kavču dve leti v primerjavi z njim, ki je kaj delal?

Mato989 ::

Utk je izjavil:

Mato989 je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Kje imaš ti teh 30 jurjev viška, ki si jih zaslužil z ležanjem na kavču dve leti v primerjavi z njim, ki je kaj delal?

Pri primerjavi moraš vedno vzet vse postavke in jih pretvorit na common valuto to je EUR v našem primeru drugače je primerjava popačena in pristranska... Saj to ti je jasno samo pač trolaš...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Trolaš ti, ker praviš, da bi moral tisto delat sam sebi zaračunat. Kje imaš ti teh 30 jurjev, ki si jih zaslužil ta čas?

Resnica je ta, da tisti, ki nadpovprečno delajo izven službe, tudi nadpovrečno športajo, hodijo na izlete, zabave, vse. Tisti, ki ležijo na kavču, ne počnejo niti nič drugega. Razen filozofiranja kolk denarja tisti prvi zapravljajo in spuščajo iz rok zarad aktivnosti. Po nekem čudežu pa kavčarji tega viška denarja vseeno nikjer ne znajo pokazat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Senior Dev ::

Eni in isti po tej temi meljete tjavendan in noben v resnici niti ne kupuje nepremičnine, saj že ima vsak plesnivo luknjo, ki jo je podedoval.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Kalibri ::

Mato989 je izjavil:

On je v dveh letih nekaj naredil, ti si ležal na kavču. Ne vidim, kako se to dvoje primerja.

Kalibri je izjavil:

Mato989 je izjavil:

On je v dveh letih nekaj naredil, ti si ležal na kavču. Ne vidim, kako se to dvoje primerja.

Ker je ČAS = DENAR... čeuživam lajf (po svojih željah) je to pač vredno X napram če "prisilno" delaš ker nimaš denarja....

Ampak ni to point... PRIMERJAVA zahteva da čas enačiš z denarjem da na isti imenovalec spraviš vse...

Še 1x... poznam kolega ki je gradil bajto (sošolec) in se hvali da je za bajto dal 150k vse skup... ja seveda, če mu je stari dal parcelo za 25k... torej to ne smeš obračunat ker je dobil gratis? Aja pa mi smo mu hodli delat na stotine neplačanih ur... torej se to ne računa? Torej je po tvoje bajta prišla 160k ali je priš,la 160k + gratis parcela od starega za 25 al 28k + tisoče ur gratis od bratrancev, brata, prijateljev?

Kako torej primerjaš to bajto z drugo? Če ne tako da poračunaš vse ure na navidezno urno postavko ki je relativno realna in tudi da računaš not parcelo...

Če bi ti delal bajto, ti bi to pač vrnil. Pri ležanju na kavču nima nekega smisla, da ti pomaga, ti gre odlično od nog.

Tale lahko samo še po forumih nabija, ker v real lifu take nebuloze redko kdo posluša.

Kripto mesi ::

Tudi tvojega trolanja po forumih smo že vsi siti. V real lifu je verjetno še slabše.

trancer01 ::

Ježeš, Kripto mesi. Kdor ima v vzdevku "kripto", ne more biti pri zdravi pameti.>:D

PaUBs ::

Mogoče je ironično, KM zdaleč ni glavni špilferderber na forumu, čeprav rad včasih malo 'blagohotno zagrozi' z nekakšnim doxanjem...

Gregor P ::

Glede cene novogradnje je bila pri meni leta 2013 cca. 1.100 evrov/m2, zdaj pa je cca. 1500 evrov.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

trancer01 je izjavil:

Ježeš, Kripto mesi. Kdor ima v vzdevku "kripto", ne more biti pri zdravi pameti.>:D

S kriptom se dandanes ukvarjajo samo še zgube. Jaz sem kriptomesiju prodal BTC malo pod vrhom, ko je on najbolj kupoval in sanjal o hitrem uspehu. Ker take propalice lahko računajo samo na kripto in loterijo.

Utk je izjavil:

Če bi ti delal bajto, ti bi to pač vrnil. Pri ležanju na kavču nima nekega smisla, da ti pomaga, ti gre odlično od nog.

Nima vezw se enkrat po tvoji logiki ker casa ne ovrednotis potem tudi donacije ne smes

Torej ce nekomu foter da parcelo je to 0 eur ker enako je delo 100 ljjdi ki fizicarijo

Ja, če ni plačal za parcelo, je to 0 eurov. Če bi računal ali se bolj splača kupit stanovanje ali gradit hišo, bi on vzel tistih 150 jurjev za hišo in primerjal s tem kakšno stanovanje bi dobil za to. Ne neke fiktivne cene njegovega časa, parcele, itd.

Utk je izjavil:

Ja, če ni plačal za parcelo, je to 0 eurov. Če bi računal ali se bolj splača kupit stanovanje ali gradit hišo, bi on vzel tistih 150 jurjev za hišo in primerjal s tem kakšno stanovanje bi dobil za to. Ne neke fiktivne cene njegovega časa, parcele, itd.

Aha se pravi ce foter tvoj od deda dobi oarcelo ki jo da tebi to ni 0 eur vrednost in je zato tvoja bajta avtomatsko cenejsa

Kaki bluzatorski debilizem

Zame bi bila cenejša, ne bi je pa zato ceneje tebi prodal.

Utk je izjavil:

Zame bi bila cenejša, ne bi je pa zato ceneje tebi prodal.

Nima veze se vedno ko bo racunal vrednost bajte bi obracunal vrednost parcele tudi ce si jo dobil grstis ker je to ekonomsko normalno in smiselno

Enako je z delovnimi urami od prijateljev

Ta "vrednost" je pomembna kot lanski sneg. Če bi prodajal, mu bi uspelo prodat za enako ceno, če bi vam plačal po 100 evrov na uro ali 0. Dokler ne prodaja, je pa samo še manj pomembna.

matobeli ::

Pa čez 70let ko bodo njegovi otroci prodajali tudi nikogar ne bo zanimalo koliko se je v takratnih penezih dalo za bajto ali kaj je bilo podarjeno ampak se bo ocenilo po tržni ceni.

Dejstvo pa je da je dal za bajto toliko eur kot je dal in če želi prikazati v gostilni da je dal toliko kot je vredna se mu bodo kolegi smejali.

Utk je izjavil:

Ta "vrednost" je pomembna kot lanski sneg. Če bi prodajal, mu bi uspelo prodat za enako ceno, če bi vam plačal po 100 evrov na uro ali 0. Dokler ne prodaja, je pa samo še manj pomembna.

Ta vrednost je pomembna zaradi primerjave drugo ne....

Bistvo je da je brezplacno delo dvignilo vrednost bajte drugace vrednosti ne bi bilo ali pa veliko nizja ali veliko kasneje

Ampak gre se za PRIMERJAVO in da nekaj promerjas moras enacit vse na skupni imenovalec

matobeli je izjavil:

Pa čez 70let ko bodo njegovi otroci prodajali tudi nikogar ne bo zanimalo koliko se je v takratnih penezih dalo za bajto ali kaj je bilo podarjeno ampak se bo ocenilo po tržni ceni.

Dejstvo pa je da je dal za bajto toliko eur kot je dal in če želi prikazati v gostilni da je dal toliko kot je vredna se mu bodo kolegi smejali.

Saj to nima veze

Se vedno se je v bajto vlozilo 100tine ur brezplacnega in za primerjavo moras vzet okvirno ceno teh ur

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Brezplačno delo je toliko dvignilo kot jo dvigne specifično brezplačno delo.

Če krampaš cel mesec je tolk vredno kot če bi krampal cel mesec in ne kot da bi dobil toliko denarja kot v službi. Torej nekega minimalca. In če si v svojo bajto vložil za jurja ali 4 kramp ur, ne morš rečt da si oddelal za 30keur dela.

Če nardiš sam keramiko je malo več vredno. Ali pa elektriko. Še vedno pa zgolj toliko kot bi rlte prišlo to delo če bi ti ga naredil profič.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Se vedno se je v bajto vlozilo 100tine ur brezplacnega in za primerjavo moras vzet okvirno ceno teh ur

Za primerjavo s čim? Z nekom, ki so mu vse naredili na ključ? Zakaj? On je dejansko toliko in toliko manj plačal.

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Ampak ni to point... PRIMERJAVA zahteva da čas enačiš z denarjem da na isti imenovalec spraviš vse...

Še 1x... poznam kolega ki je gradil bajto (sošolec) in se hvali da je za bajto dal 150k vse skup... ja seveda, če mu je stari dal parcelo za 25k... torej to ne smeš obračunat ker je dobil gratis? Aja pa mi smo mu hodli delat na stotine neplačanih ur... torej se to ne računa? Torej je po tvoje bajta prišla 160k ali je priš,la 160k + gratis parcela od starega za 25 al 28k + tisoče ur gratis od bratrancev, brata, prijateljev?

Kako torej primerjaš to bajto z drugo? Če ne tako da poračunaš vse ure na navidezno urno postavko ki je relativno realna in tudi da računaš not parcelo...

Pri teh primerjavah je najbolj odvisno kaj hočeš s primerjavo doseči in kaj sploh je skupni imenovalec. Ker če vzamemo za skupni imenovalec "tržno vrednost", je to vrednost, kolikor jo je pripravljen ponuditi trg za to hišo in nima veliko skupnega s ceno materiala ali delom. Ti lahko v neki vukojebini zgradiš novogradnjo - klasično, pasivno 250m² uporabne, zraven še kup objektov, balkonov, škarp, pametne inštalacije, zlate kljuke, prezračevanje, velika okna, kovane ograje, pohištvo po meri iz masivnega lesa itd. in če to delaš na ključ te lahko cena pride tudi preko 1mio€. Pa ima takšna hiša "tržno vrednost" preko 1mio€? Če nimaš ljudi, ki bi v tej vukojebini hoteli živeti oz. ljudi, ki bi to hoteli kupiti jo za takšen denar ne boš prodal - ampak za precej manj.

In podobno velja pri tvojem kolegu. On kot investitor je dal za hišo 160k, to je bila njegova "cena investicije" koliko pa je "tržna vrednost" takšne hiše pa bo vedel šele ko jo proda.

Zato je večinoma tudi fama o poštenih "davkih na nepremičnine", ki bi se računala na tržno vrednost precej zgrešena, saj imajo po navadi bogataši "družinske" hiše, pri katerih je cena izgradnje več kot je tržna vrednost takšne nepremičnine. In če kupiš novogradnjo, ne pričakovat višek kvalitete, saj bodo gradbinci hoteli s čim manjšo ceno investicije, doseči čim večje dobičke. Če bi imeli ceno investicije preveliko, bodo delali na koncu z nulo ali pa celo z izgubo.

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Pri teh primerjavah je najbolj odvisno kaj hočeš s primerjavo doseči in kaj sploh je skupni imenovalec. Ker če vzamemo za skupni imenovalec "tržno vrednost", je to vrednost, kolikor jo je pripravljen ponuditi trg za to hišo in nima veliko skupnega s ceno materiala ali delom. Ti lahko v neki vukojebini zgradiš novogradnjo - klasično, pasivno 250m² uporabne, zraven še kup objektov, balkonov, škarp, pametne inštalacije, zlate kljuke, prezračevanje, velika okna, kovane ograje, pohištvo po meri iz masivnega lesa itd. in če to delaš na ključ te lahko cena pride tudi preko 1mioEUR. Pa ima takšna hiša "tržno vrednost" preko 1mioEUR? Če nimaš ljudi, ki bi v tej vukojebini hoteli živeti oz. ljudi, ki bi to hoteli kupiti jo za takšen denar ne boš prodal - ampak za precej manj.

In podobno velja pri tvojem kolegu. On kot investitor je dal za hišo 160k, to je bila njegova "cena investicije" koliko pa je "tržna vrednost" takšne hiše pa bo vedel šele ko jo proda.

Zato je večinoma tudi fama o poštenih "davkih na nepremičnine", ki bi se računala na tržno vrednost precej zgrešena, saj imajo po navadi bogataši "družinske" hiše, pri katerih je cena izgradnje več kot je tržna vrednost takšne nepremičnine. In če kupiš novogradnjo, ne pričakovat višek kvalitete, saj bodo gradbinci hoteli s čim manjšo ceno investicije, doseči čim večje dobičke. Če bi imeli ceno investicije preveliko, bodo delali na koncu z nulo ali pa celo z izgubo.

Seveda, ampak da se izogneš taki ekscesom, ko nekdo reče da ga je nova gradnja prišla 250k, nekdo drug pa za podobno ali enako kvadraturo reče 160k, medtem ko prvi ni imel 0 ur prostovoljcev, drugi pa 2.000 recimo, je to pač zakrivljanje, ker to drugo redkokdo pove.

Zato je najbolje da v takih primerih pavšalno ovrednotiš delo prostovoljcev po postavki fizičarja.

Kot pravim, če ti foter da parcelo je cena novogradnje za tebe 160k ali 160k + vrednost parcele? Tudi če ti nisi dal 28k za parcelo (recimo) ker si jo dobil gratis, to ne pomeni da parcele ne rabiš da postaviš bajto... Zato je 160k v takem primeru IZKRIVLJENA vrednost v taki debati.
Enako velja za prostovoljce (sorodnike, kolege, prijatelje)

Saj enako je ko debatiramo o obnovi nepremičnine... eni rečejo pol 600EUR/m2 drugi pa 1.100EUR/m2... seveda oni prvi običajno pozabi povedat da je sam napeljal vso elektriko, štekarje, kable nasploh, da je sam zakital, pobelil itd... oni drugi pa ni s prstom mignil... (nobeno ni napačno) samo taki vložki izkrivljajo primerjavo, ker recimo en je to delal pol leta, drugemu so pa nardili recimo da v 3 tednih...

Nobeno od tega ni narobe ampak pri primerjavi moramo zajet vse in spravit na skupni imenovalec.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Seveda, ampak da se izogneš taki ekscesom, ko nekdo reče da ga je nova gradnja prišla 250k, nekdo drug pa za podobno ali enako kvadraturo reče 160k, medtem ko prvi ni imel 0 ur prostovoljcev, drugi pa 2.000 recimo, je to pač zakrivljanje, ker to drugo redkokdo pove.

Zakaj zakrivljanje? Tudi če delaš vse na ključ, bo imel nekdo pipe za 50€ drugi pa za 200€ in bo izgradnja dražja. En bo imel škrape okrog hiše drugi pa ne in spet bo razlika v investiciji. Pač vse stvari zajeti je izjemno težko pri tako individualni in kompleksnih stvareh.

Mato989 je izjavil:

Zato je najbolje da v takih primerih pavšalno ovrednotiš delo prostovoljcev po postavki fizičarja.

Zakaj bi to delal? Zaradi dodatnega dela, da vodiš evidence, kdaj je bil kakšen kolega pri tebi koliko je delal in koliko je spil piva? Najlažje je, da poveš okvirno ceno, potem pa še kaj ta cena zajema in ostale specifike, za katere misliš da so pomembne.

Mato989 je izjavil:

Kot pravim, če ti foter da parcelo je cena novogradnje za tebe 160k ali 160k + vrednost parcele? Tudi če ti nisi dal 28k za parcelo (recimo) ker si jo dobil gratis, to ne pomeni da parcele ne rabiš da postaviš bajto... Zato je 160k v takem primeru IZKRIVLJENA vrednost v taki debati.
Enako velja za prostovoljce (sorodnike, kolege, prijatelje)

Pač cena investicije je 160k, zraven pač poveš, kaj si dobil/kako si delal, da lahko drugi preračunajo oz. ocenijo na svoj primer.

Mato989 je izjavil:

Saj enako je ko debatiramo o obnovi nepremičnine... eni rečejo pol 600EUR/m2 drugi pa 1.100EUR/m2... seveda oni prvi običajno pozabi povedat da je sam napeljal vso elektriko, štekarje, kable nasploh, da je sam zakital, pobelil itd... oni drugi pa ni s prstom mignil... (nobeno ni napačno) samo taki vložki izkrivljajo primerjavo, ker recimo en je to delal pol leta, drugemu so pa nardili recimo da v 3 tednih...

Nobeno od tega ni narobe ampak pri primerjavi moramo zajet vse in spravit na skupni imenovalec.

Pa sej pri plačah je tudi isto. Nihče te ne bo spraševal koliko izkušenj imaš, koliko si se pretegnil, kaj vse si moral narediti ... na koncu dobiš pod nos, kako ti je super ker imaš npr. +2k€. Pa pri vozniških sposobnostih tudi - koliko kkm na leto?! Na koncu imaš človeka ki se vsakodnevno vozi po eni in isti relaciji in ima "v teoriji" enako izkušenj kot nekdo, ki dela različne mednarodne relacije s kombijem.

Zakaj zakrivljanje? Tudi če delaš vse na ključ, bo imel nekdo pipe za 50€ drugi pa za 200€ in bo izgradnja dražja. En bo imel škrape okrog hiše drugi pa ne in spet bo razlika v investiciji. Pač vse stvari zajeti je izjemno težko pri tako individualni in kompleksnih stvareh.

Seveda, zato se vsaj približaš čimbolj...

Pač cena investicije je 160k, zraven pač poveš, kaj si dobil/kako si delal, da lahko drugi preračunajo oz. ocenijo na svoj primer.

Seveda, ampak ko se pogovarjamo koliko STANE HIŠA, se pogovarjamo o celoti, in da primerjaš moraš vedet da parcelo rabiš, tudi če jo je tebi foter dal, še vedno jo mora vsak drug kupit (ki mu je foter ne da ali nekdo) zato je neprimerno govorit o ceni gradnje hiše brez parcele (ali pa to eksplicitno povedat)

To je tako kot bi napisal koliko stane menjava baterije, in bi jaz rekel da nič, ker sam menjam baterijo na telefonu in ker sem baterijo dobil gratis na prejšnji firmi.... je zato realno menjava baterije za vsakogar 0EUR? seveda ne, jaz sem porabil za to 1 uro + dobil sem gratis baterijo, realnost je pa taka da baterija pride recimo 12EUR, cena ure serviserja je pa 20EUR... (izmišljujem si)

Vidim da ekonomije niste imeli, in da ne dojamete da je za primerjavo potreben skupni imenovalec VSEGA kot celote...

Pa sej pri plačah je tudi isto. Nihče te ne bo spraševal koliko izkušenj imaš, koliko si se pretegnil, kaj vse si moral narediti ... na koncu dobiš pod nos, kako ti je super ker imaš npr. +2k€. Pa pri vozniških sposobnostih tudi - koliko kkm na leto?! Na koncu imaš človeka ki se vsakodnevno vozi po eni in isti relaciji in ima "v teoriji" enako izkušenj kot nekdo, ki dela različne mednarodne relacije s kombijem.

Ampak mi se ne pogovarjamo o tem... tudi tam izpostavim kaj je bolje? Delat kot butl za 2,4k na TRR 8 ur na dan, ali delat 2 uri na dan za 2k na TRR? Zato je potrebno zaobjet večino ali celoto.

Mato989 je izjavil:

Seveda, zato se vsaj približaš čimbolj...

Čimbolj se ne boš približal nikoli, ker nimaš neke reference.

Mato989 je izjavil:

Seveda, ampak ko se pogovarjamo koliko STANE HIŠA, se pogovarjamo o celoti, in da primerjaš moraš vedet da parcelo rabiš, tudi če jo je tebi foter dal, še vedno jo mora vsak drug kupit (ki mu je foter ne da ali nekdo) zato je neprimerno govorit o ceni gradnje hiše brez parcele (ali pa to eksplicitno povedat)

In potem so nekje parcele cenejše, drugje dražje, nekatere so že komunalno urejene druge ne. En dela klet, drugi pritlično, tretji 1. nadstropno. En klasično, drugi skeletno tretji montažno. En bo dal garažo v hišo drugi je ne bo imel. No sedaj mi pa ti povej, koliko stane hiša?

Mato989 je izjavil:

To je tako kot bi napisal koliko stane menjava baterije, in bi jaz rekel da nič, ker sam menjam baterijo na telefonu in ker sem baterijo dobil gratis na prejšnji firmi.... je zato realno menjava baterije za vsakogar 0EUR? seveda ne, jaz sem porabil za to 1 uro + dobil sem gratis baterijo, realnost je pa taka da baterija pride recimo 12EUR, cena ure serviserja je pa 20EUR... (izmišljujem si)

Če zanima nekoga koliko stane menjava baterije, potem ga večinoma zanima strošek storitve in baterije. Lahko poveš, da to delaš sam, poveš koliko te pride baterija in koliko časa si porabil.

Mato989 je izjavil:

Vidim da ekonomije niste imeli, in da ne dojamete da je za primerjavo potreben skupni imenovalec VSEGA kot celote...

Seveda, a vprašanje je kdo da vse na skupni imenovalec? Na koncu lahko nekdo trdi, da je njegova bajta prišla 1mio€ - pač je hendi programer in svoje delo vrednoti po programerskih urah ali pa je nehendi programer ki ima minimalno tarifo a zabije 10x več časa. Pač na koncu ta cifra nikomur ne koristi.

Mato989 je izjavil:

Ampak mi se ne pogovarjamo o tem... tudi tam izpostavim kaj je bolje? Delat kot butl za 2,4k na TRR 8 ur na dan, ali delat 2 uri na dan za 2k na TRR? Zato je potrebno zaobjet večino ali celoto.

Kaj je bolje je čisto relativno. Lahko je tudi delo za 2k/8h bolje kot 2k5/2h dan. Pač ne veš koliko je delo stresno, koliko napora potrebuješ, kako je s sodelavci, strankami, pridobivanjem izkušenj...

Invictus ::

PrihajaNodi je izjavil:

Invictus je izjavil:

V Nemčiji je znanec zaradi višjih obrestnih mer in malo krize na bajtiu "izgubil" 259k.

2 leti nazaj bi jo prodal za 800k, zdaj mu ponujajo 550k...

Tako, da cene padajo...

Se pride konkretno do nas
https://www.finance.si/gradbinci-v-nemc...

Niti ne, slovenske gradbince so rešile poplave.

Že tako je infrastrukturnih projektov za 5-6 let, poplave so dale delo za vsaj 20 let...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

sci3nc3 ::

Imamo na mizi kakšne konkretne rešitve, kako država namerava reševati stanovanjsko problematiko?

Dejstva:
- Nekateri imajo v lasti več nepremičnin, na drugi strani nepremičnin primanjkuje.
- Dokler bodo novogradnje nad 300k, to Slovencu s povprečno plačo nič ne koristi.
- Kdor do nepremičnine ne more danes, bo jutri še težje (cene bodo zaradi povpraševanja rastle).
- Plan za izgradnjo XY nepremičnin so dobesedno odnesle poplave (denar bo sedaj šel za obnovo).

Možne posledice:
- Najemnine bodo vedno dražje in najemodajalcem kmalu več ne bo treba delat (že zdaj eni lepo služijo).
- Vedno več ljudi bo na pragu revščine (plače ne sledijo dražitvam cen nepremičnin in najemnin).
- Slovenci bi se lahko začeli izseljevati (kjer so najemnine cenejše oz. za isto ceno več dobiš).

Možna rešitev:
- Najemnine se omejijo na recimo max 300€ (kar je še zmeraj boljše kot 0). To vpliva na naslednje:
a) Tisti, ki so nedavno kupili nepremičnino samo zaradi oddajanja v najem, bojo kmalu začeli razmišljati o prodaji.
b) Povpraševanje po nakupu lastne nepremičnine bi se zmanjšalo, ker bi bil najem lažje dosegljiv.
- V krajih kjer je več oddajanja v najem (LJ in podobno) se uvede nadzor, kršitve pa se sankcionirajo z ustrezno globo.

Se država ukvarja s tem področjem. Sploh razumejo problematiko in posledice, ki iz tega lahko nastanejo?

velikBrokoli ::

Tvoj predlog o omejitvi najemnine bi povzročil le več oddajanja na črno.

Država ne bo nič pametnega naredila - Golobova vlada le obljublja in sklicuje delovne skupine. Dejansko pa ne bodo naredili ničesar, kar bi pripomoglo k boljšemu stanju nepremičninskega trga. Preprosto so nesposobni.

- Slovenci bi se lahko začeli izseljevati (kjer so najemnine cenejše oz. za isto ceno več dobiš).

In kje je to?

- Vedno več ljudi bo na pragu revščine (plače ne sledijo dražitvam cen nepremičnin in najemnin).

Resnica je v resnici ravno obratna.

- Najemnine se omejijo na recimo max 300€ (kar je še zmeraj boljše kot 0).

To je najlažje naredit. Ampak za kaj takega je najprej treba ukinit 20% davka na oddajanje. Pa seveda se treba zavedat, da za 300 evrov minus 20% pač od lastnikov ne bo nihče investiral niti evra v opremo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

velikBrokoli je izjavil:

Ni rečeno.

1. Določimo pogoje, ki morajo biti izpolnjeni za oddajanje v najem (velikost sobe vsaj X m2, ustrezno opremljena kuhinja/kopalnica, ...).
2. Kršiteljem, ki oddajajo na črno napišemo ustrezne globe: 20-kratnik mesečne najemnine, ki jo je najemodajalec zahteval.
3. Prijaviteljem kršiteljev damo nagrado: 2-kratnik mesečne najemnine.

S točko 2 in 3 dosežemo regulacijo najemin. Najemodajalcev bo strah visokih kazni, prijavitelji (ki bodo nepravilnosti dokazali) pa itak potrebujejo denar. Ko enkrat najemodajalca doleti globa, se ga vpiše v register kršiteljev in se ga podrobno kontrolira (to mu je še dodatna kazen).

Utk je izjavil:

Pa seveda se treba zavedat, da za 300 evrov minus 20% pač od lastnikov ne bo nihče investiral niti evra v opremo.

Ni panike, pri 600evrih se investira x2 od niti evra.

sci3nc3 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ni rečeno.

1. Določimo pogoje, ki morajo biti izpolnjeni za oddajanje v najem (velikost sobe vsaj X m2, ustrezno opremljena kuhinja/kopalnica, ...).
2. Kršiteljem, ki oddajajo na črno napišemo ustrezne globe: 20-kratnik mesečne najemnine, ki jo je najemodajalec zahteval.

S točko 2 in 3 dosežemo regulacijo najemin. Najemodajalcev bo strah visokih kazni, prijavitelji (ki bodo nepravilnosti dokazali) pa itak potrebujejo denar. Ko enkrat najemodajalca doleti globa, se ga vpiše v register kršiteljev in se ga podrobno kontrolira (to mu je še dodatna kazen).

Eni res živite v pravljičnem svetu :))

Hangman ::

sci3nc3 je izjavil:

Imamo na mizi kakšne konkretne rešitve, kako država namerava reševati stanovanjsko problematiko?

Problem so migracije zaradi dela. Ena od možnih rešitev je tudi to, da se v vsakem mestu zagotovi približno enaka kvaliteta življenja. Če se preselim v Brežice moram imeti približno enako kvaliteto kot v Ljubljani. V Ljubljani se za kakšno stvar zapelješ na drugi konec mesta, iz Brežic pa se boš morda v Krško (ni veliko razlike v vožnji). Ključno je, da se za nobeno stvar (naj bo to šight ali opravek) ne voziš dlje kot recimo pol ure.

Samo zdi se, da država niti tega ni sposobna rešiti. Jaz se ob tem vprašam: Kaj pa smo sploh sposobni narediti?

matobeli je izjavil:

Utk je izjavil:

Pa seveda se treba zavedat, da za 300 evrov minus 20% pač od lastnikov ne bo nihče investiral niti evra v opremo.

Če je tebe nek najemodajalec posilu, ga bi pač prijavil na policijo, ne pa da še 10 let mečeš vse v isti koš. Jaz svojim rečem, da če imajo karkoli trajnega za izboljšat v stanovanju, naj kupijo, zmontirajo, se odšteje od najemnine.

Utk je izjavil:

matobeli je izjavil:

Utk je izjavil:

Jaz svojim rečem, da če imajo karkoli trajnega za izboljšat v stanovanju, naj kupijo, zmontirajo, se odšteje od najemnine.

Fer. Tudi moji trenutni najemodajalki sem podobno predlagal, ko sva želela klimo v stanovanju, sem ponudil zastonj montažo, ona pa je plačala ceno klime.

velikBrokoli je izjavil:

sci3nc3 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ni rečeno.

Pa predstavi svojo rešitev. Izhajaj iz situacije, da zaslužiš 1400€ neto (cca povprečna plača!) in polovico od tega vsak mesec daš za najemnino. Menjava šihta ti ničesar ne reši, ker iščeva rešitev za povprečno slovensko plačo. Se pravi, ostane ti 700€, ki jih moraš porabiti za prevoz, hrano, položnice, razni drugi stroški. Ko to poračunaš, ti morda ostane 400€ - s takim privarčevanim zneskom si večni najemnik in ostalo ti bo vedno manj, ker se najemine dražijo. Kakšna je tvoja rešitev?

Hangman je izjavil:

sci3nc3 je izjavil:

Problem so migracije zaradi dela. Ena od možnih rešitev je tudi to, da se v vsakem mestu zagotovi približno enaka kvaliteta življenja. Če se preselim v Brežice moram imeti približno enako kvaliteto kot v Ljubljani. V Ljubljani se za kakšno stvar zapelješ na drugi konec mesta, iz Brežic pa se boš morda v Krško (ni veliko razlike v vožnji). Ključno je, da se za nobeno stvar (naj bo to šight ali opravek) ne voziš dlje kot recimo pol ure.

Samo zdi se, da država niti tega ni sposobna rešiti. Jaz se ob tem vprašam: Kaj pa smo sploh sposobni narediti?

Torej kako naj država poskrbi da se boš ti za Opero iz Krškega zapeljal enako kot v LJ????

Lonsarg ::

Opažam da vsi neke komplicirane reglacije predlagate, edina dobra regulacija je enostavna regulacija.

Prvo kar je treba narediti je z reglacijo poskrbeti za to, da je do najema priti ENAKO težko kot da kredita. Kar se tega tiče lahko kopiramo Nizozemski model, kjer ni lastnih deležev za prvo nepremičnino in so kreditni pogoji taki, da če si zmožen nek znesek plačevati za najemnino boš tudi za istega dobil kredit. Tam je edini razlog zakaj tam greš v najem namesto nakup če ti to dejansko ustreza, ker recimo misliš biti samo kratko obdobje ali kaj podobnega.

Drugo kar je za narediti je da se odstrani motivacijo za oddajanje na črno. To se lahko uredi tako da se hkrati ukine davek na oddajanje in hkrati uvede splošni davek ne nepremičnine v približno enaki višini -> ta novi davek mora biti neizogibljiv. Da ne obremeniš tistih ki ne oddajajo pa hkrati uvedeš olajšavo ki za lastnike ene nepremičnine približno izenači ta davek, olajšava mora jasno biti v EUR per osebo, karkoli drugega je komplikacija ki privede do mutenja.

Da je zadeva res čimbolj preprosta še uvedeš enotni sistem davčnih olajšav da gredo olajšave na delo in ta nova olajšava v isto kvoto in tudi iz iste kvote potem olajšava zniža tako ali davek na nepremičnino ali pa davek na delo. Kdor je brez nepremičnine bo to povečano olajšavo pač vso porabil pri davku na delo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Pa predstavi svojo rešitev. Izhajaj iz situacije, da zaslužiš 1400€ neto (cca povprečna plača!) in polovico od tega vsak mesec daš za najemnino. Menjava šihta ti ničesar ne reši, ker iščeva rešitev za povprečno slovensko plačo. Se pravi, ostane ti 700€, ki jih moraš porabiti za prevoz, hrano, položnice, razni drugi stroški. Ko to poračunaš, ti morda ostane 400€ - s takim privarčevanim zneskom si večni najemnik in ostalo ti bo vedno manj, ker se najemine dražijo. Kakšna je tvoja rešitev?

Že stari grki so vedeli, da je v dvoje lažje. Če si sam, pa s 700 najemnine malo pretiravaš.

1. Zniža naj se davke pri oddajanju nepremičnin na 5% (iz 25%), ravno toliko, da se ne splača oddajati na črno, še vedno pa država manjši delež pobere.
2. Davčno naj se razbremeni redno zaposlitev, ljudje naj dobijo višji neto, plače so popolnoma preveč obdavčene. S tem potencialno lahko plačuješ višjo najemnino.
3. Poenostavi naj se postopke izselitve najemnikov, ki nehajo plačevati, da bo več ljudi začelo oddajati stanovanja brez skrbi.
4. Razbremeni naj se birokracija pri gradnji hiše, gradbena dovoljenja so totalno zabirokratizirana in trajajo čisto predolgo.
5. Občine naj spremenijo zazidljivost več parcel, da ne bo več pomanjkanja zemljišč za gradnjo.

Šele po vseh teh točkah se lahko začnemo pogovarjati o smotrnosti davka na nepremičnine. Pred tem je pa popolnoma nesmiselno, ker itak ne bo razlike, le država bo še več denarja pobrala od ljudi.

sci3nc3 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

sci3nc3 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ni rečeno.

Pa predstavi svojo rešitev. Izhajaj iz situacije, da zaslužiš 1400EUR neto (cca povprečna plača!) in polovico od tega vsak mesec daš za najemnino. Menjava šihta ti ničesar ne reši, ker iščeva rešitev za povprečno slovensko plačo. Se pravi, ostane ti 700EUR, ki jih moraš porabiti za prevoz, hrano, položnice, razni drugi stroški. Ko to poračunaš, ti morda ostane 400EUR - s takim privarčevanim zneskom si večni najemnik in ostalo ti bo vedno manj, ker se najemine dražijo. Kakšna je tvoja rešitev?

Rešitev je da greš v sobico za 250EUR max in prihraniš v 5 letih vsak 5x 6k kar je po 5 letih 30k, kar je dovolj da nekje v SLO kupiš vsaj 1 sobno stanovanje, morda celo 2 sobno...

Še bolje pa je da najdeš partnerja s katerim imata v 5 letih vsak po 30k in je to 60k, navkljub najemnini 500-600EUR

Zgodovina sprememb…

Hangman ::

Mato989 je izjavil:

Hangman je izjavil:

sci3nc3 je izjavil:

Torej kako naj država poskrbi da se boš ti za Opero iz Krškega zapeljal enako kot v LJ????

To si našel skrajni primer, ampak če se že gremo tako: Jaz se bom za kakšno stvar odpeljal iz Brežic v Ljubljano. Nekdo pa naj se po kakšno stvar iz Ljubljane zapelje v Brežice (lahko tudi kam drugam).

Hangman je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Hangman je izjavil:

sci3nc3 je izjavil:

To si našel skrajni primer, ampak če se že gremo tako: Jaz se bom za kakšno stvar odpeljal iz Brežic v Ljubljano. Nekdo pa naj se po kakšno stvar iz Ljubljane zapelje v Brežice (lahko tudi kam drugam).

Ok, kako naj država poskrbi da se bo tvoj otrok iz Krškega na faks zapeljal enako daleč kot nekdo v LJ????

Takih primerov je malo morje...

Boomerang ::

Mato989 je izjavil:

sci3nc3 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

sci3nc3 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ni rečeno.

Pa predstavi svojo rešitev. Izhajaj iz situacije, da zaslužiš 1400EUR neto (cca povprečna plača!) in polovico od tega vsak mesec daš za najemnino. Menjava šihta ti ničesar ne reši, ker iščeva rešitev za povprečno slovensko plačo. Se pravi, ostane ti 700EUR, ki jih moraš porabiti za prevoz, hrano, položnice, razni drugi stroški. Ko to poračunaš, ti morda ostane 400EUR - s takim privarčevanim zneskom si večni najemnik in ostalo ti bo vedno manj, ker se najemine dražijo. Kakšna je tvoja rešitev?

Rešitev je da greš v sobico za 250EUR max in prihraniš v 5 letih vsak 5x 6k kar je po 5 letih 30k, kar je dovolj da nekje v SLO kupiš vsaj 1 sobno stanovanje, morda celo 2 sobno...

Še bolje pa je da najdeš partnerja s katerim imata v 5 letih vsak po 30k in je to 60k, navkljub najemnini 500-600EUR

Sobico za 250€ boš (vsaj v Ljubljani) zelo težko dobil. Računica se tudi ne izide, ker se bodo cene podražile (si varčeval, ampak nisi privarčeval). Pa tudi če privarčuješ, boš s takim zneskom stanovanje kupil nekje zelo daleč. Če se moraš potem voziti, s tem nisi nič naredil - strošek je tako ali drugače.

Jaz osebno ti povem, da v dvoje ne grem niti v nakup kulija, kaj šele stanovnja.

Moja edina rešitev je, da greš v nakup stanovanja danes. Tudi če kupiš neko luknjo, jo lahko čez 5 let prodaš za več denarja, ker ko bodo pobrane dobre nepremičnine, bodo na vrsto prišle tudi tiste malo slabše. Denarja bo vedno manj, nepremičnin pa tudi. Moramo še kaj računati?

Jaz osebno ti povem, da v dvoje ne grem niti v nakup kulija, kaj šele stanovnja.

Potem boš pač kupil tolk večjo, oz. manjšo, luknjo.

Lonsarg ::

To da lahko samski kupi stanovanje je luksuz, tega res ne rabimo olajševat. Če kdo hoče tak luksuz se naj znajde.

Ampak to da pa v dvoje in celo družine živijo v najemu in ne dobijo za isti znesek ali 100EUR ekstra kredita pa JE kriminal.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()
««
428 / 787
»»