Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
ZveeZ ::
kriptobog ::
Kupec v tem primeru nima nerealnih ambicij ker ce se nepremicnina ne more oddat niti prodat za noben dnar, je ocitno toliko vredna (0 + vrednost parcele).
Jah to je takšno filozofsko vprašanje... toliko jo pač vrednoti potencialni kupec... v tistem trenutku.
Glede stroskov lastnika nisem namigoval na davke ampak na potrebo po vzdrzevanju prazne hise. Prej ali slej je treba nekaj vlozit noter, ce ne bi pred smrtjo prodajal rusevino.
Mogoče mu je za to vseeno, kdo bi vedel... ker mu je pač point parcela tam...
Vzdrževanje prazne bajte je tricky... če jo želiš res imeti v prime stanju je strošek itak že zdaj konkreten... že za naš vikend mojadva skoz nekaj mrdata popravljata itd... pa sploh ni v perfect living standardu... ampak nekateri tu pravijo da to ni dovolj bi še 2k davkov nabili na prazno lastnino.
Res me zanima kakšen je ta konkreten strošek. Stroška imaš toliko, da se zadeva redno zrači in da se malo ogreva pozimi. Plačuješ pač komunalo in elektriko, pa nekaj časa ti gre. To je pa vse. Če skoz nekaj popravljata in mrdata imate pa nepreminino v slabšem stanju. jaz imam že 2 leti prazno stanovanje, pa sem šel 2x tedensko malo zluftat, pozimi je bilo nastavljeno ogrevanje na 20, ostalo pa redni računi.
Mato989 ::
Kupec v tem primeru nima nerealnih ambicij ker ce se nepremicnina ne more oddat niti prodat za noben dnar, je ocitno toliko vredna (0 + vrednost parcele).
Jah to je takšno filozofsko vprašanje... toliko jo pač vrednoti potencialni kupec... v tistem trenutku.
Glede stroskov lastnika nisem namigoval na davke ampak na potrebo po vzdrzevanju prazne hise. Prej ali slej je treba nekaj vlozit noter, ce ne bi pred smrtjo prodajal rusevino.
Vzdrževanje prazne bajte je tricky... če jo želiš res imeti v prime stanju je strošek itak že zdaj konkreten... že za naš vikend mojadva skoz nekaj mrdata popravljata itd... pa sploh ni v perfect living standardu... ampak nekateri tu pravijo da to ni dovolj bi še 2k davkov nabili na prazno lastnino.
Res me zanima kakšen je ta konkreten strošek. Stroška imaš toliko, da se zadeva redno zrači in da se malo ogreva pozimi. Plačuješ pač komunalo in elektriko, pa nekaj časa ti gre. To je pa vse. Če skoz nekaj popravljata in mrdata imate pa nepreminino v slabšem stanju. jaz imam že 2 leti prazno stanovanje, pa sem šel 2x tedensko malo zluftat, pozimi je bilo nastavljeno ogrevanje na 20, ostalo pa redni računi.
Za stanovanje ja... za vikend pa pač ni tako enostavno... zdaj smo recimo s strehe čistili mah... potem je ob neurju podrlo drevo na ograjo sva s fotrom rihtala in napenjala in menjevala ograjo... potem se rahlo poseda terasa pred kletjo, sva navozla zemljo po 3 letih spet... potem je neurje podrlo eno drevo sva to uredila... zmes je blo treba porezat drevje v začetku leta... da ne omenjam pokosit celih 20 arov... pač ni zdaj to da bi 2x na leto imel 10 min dela in vožnjo na vikend pa je...
Za stanovanje pa ok, če maš vse prazno in maš na kip 1 okno(s komarniki) je to to... prideš 2x letno preluftat...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Torrent ::
To višanje in nižanje cen je po mojem problem "statistike". Namreč za nova stanovanja/hiše se vodi statistika za celotno Slovenijo, gradbinci delajo stanovanjske komplekse, ki se začnejo hipoma tržit. Torej ko se bo začelo v LJ tržit nek kompleks, bo v LJ več nakupov in zaradi višjih cen cene narastejo. V primeru, da se te stvari zgodijo v MB, pa bodo cene nižje. Ker se to odpira v daljših časovnih intervalih, potem tudi povprečje skače.
To bi znal bit razlog, je pa res, da vidim kr nekaj novogradenj v LJ, ki se ne prodajajo več kot tople žemljice, čeprav so v prodaji. V bistvu se skoraj ne.
velikBrokoli ::
Tole ste zasledili?
Zaplet pri gradnji Merlakovega hotela: Sklad želi zemljišča
Moj najljubši del:
Torej, v Sloveniji ti lahko nacionalizirajo zemljišče, če je slučajno vpisana parcela kot družbena lastnina. Aja, pa to ni vidno v ZK. Aja, pa tega podatka tudi ni nikjer na voljo.
Zaplet pri gradnji Merlakovega hotela: Sklad želi zemljišča
Od rušitve propadajočega bohinjskega hotela Zlatorog je minilo že več kot leto, a se gradnja kljub temu še ni začela. Zaplet je povezan s pozivom sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, ki zahteva vrnitev nekaterih zemljišč v okolici hotela. Kaj pravijo na skladu in zakaj so z zahtevkom čakali 30 let?
Moj najljubši del:
Kako se lahko potencialni kupec pred nakupom nepremičnin prepriča, da ga v prihodnosti ne bo doletel podoben zahtevek, kot je Merlaka? Sklad je odgovoril, da v javno dostopnih evidencah takšnega seznama ni.
"Vprašljiva so lahko zemljišča, ki so bila na dan 11. 3. 1993 v zemljiški knjigi vpisana kot družbena lastnina in so bila hkrati po namenski rabi v občinskih prostorskih aktih na dan uveljavitve zakona evidentirana kot kmetijska zemljišča ali gozd," so dodatno pojasnili na skladu. Vsem, ki imajo vprašanje o lastništvu kmetijskih zemljišč ali gozda bivše družbene lastnine, svetujejo, da se lahko z vprašanji obrnejo na sklad.
Torej, v Sloveniji ti lahko nacionalizirajo zemljišče, če je slučajno vpisana parcela kot družbena lastnina. Aja, pa to ni vidno v ZK. Aja, pa tega podatka tudi ni nikjer na voljo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Za stanovanje ja... za vikend pa pač ni tako enostavno... zdaj smo recimo s strehe čistili mah... potem je ob neurju podrlo drevo na ograjo sva s fotrom rihtala in napenjala in menjevala ograjo... potem se rahlo poseda terasa pred kletjo, sva navozla zemljo po 3 letih spet... potem je neurje podrlo eno drevo sva to uredila... zmes je blo treba porezat drevje v začetku leta... da ne omenjam pokosit celih 20 arov... pač ni zdaj to da bi 2x na leto imel 10 min dela in vožnjo na vikend pa je...
Za stanovanje pa ok, če maš vse prazno in maš na kip 1 okno(s komarniki) je to to... prideš 2x letno preluftat...
Mah pucaš 1x letno, če ga. Posedanje terase je pač nepravilna izvedba. Proti neurju težko kaj naridš, pač saniraš. Košnja pa tudi ni bav bav. V najslabšem primeru najameš kakega kmeta z okolice.
Kriptobog za koliko si ze rekel, da mi jo oddas?;))
Ne oddam nikomur. Trenunto je notri družina, ki sanira svojo hišo po poplavi. Brezplačno. Potem bo spet prazno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()
V clankih je vedno ko se kruh drazi ne pa ko se ceni ;)
Sicer pa problem tega padca je da je merjen glede na spike ki se je zgodil se pred vecjim dvigom euriborja, ni to padec glede na 2020.
Predvsem pa tisti padec desetletje nazaj je dejansko sprozil naval nakupov in drazbe, ta padec pa tega ne bo sprozil ker smo pac v konkretni recesiji.
Razumem, da to ni padec glede na 2020. To pa ne pomeni, da ne nakazuje trenda. No, mogoče ga ne, se mi pa zdi, da vsi ta podatek ignorirajo. Pa niti ni bil velik spike med Q3 in Q4 2022.
Poglej na graf: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/...
Bo zanimivo videt podatke čez par mesecev. Ne morem verjet, da ravno zdaj prenavljajo sistem SURSu. WTF?
Niti pa to ne pomeni DA nakazuje trend...
Treba je razumeti kako je to na 10 letni interval... so danes cene nepremičnin višje kot 2013? Če so je rast...
Kaj misliš ali bodo cene nepremičnin višje danes ali čez 10 let leta 2033?
Danes so cene dost višje kot 2013, ko je bilo dno cen zarad krize 2008. So pa danes cene tud višje kot 2008, ko je takrat bil vrh cen, ampak ne tako drastično, kot v primerjavi z 2013.
Mislim, da bodo cene nepremičnine višje čez 10 let, leta 2033. To pa ne pomeni, da bodo čez leto ali dve cene višje kot danes. V primerjavi z 2008 pa bodo mogoče višje za npr. 10% in ne več za cca. 30%.
Mah pucaš 1x letno, če ga. Posedanje terase je pač nepravilna izvedba. Proti neurju težko kaj naridš, pač saniraš. Košnja pa tudi ni bav bav. V najslabšem primeru najameš kakega kmeta z okolice.
Bistvo je da ni 2x 15 min dela letno... ampak je samo letos že bilo s košnjo dela 8ur... (4x po 2 uri) pa saniranje poškodb od neurij je blo 3x po 3 ure z nabavo materiala itd... pa čiščenje 1 ura pikapolonice ipd... pa parkrat luftanje.... pa urejanje na strehi in čiščenje maha na ploščah je tudi trajalo 6 ur...
johnnyyy ::
velikBrokoli je izjavil:
Ti ko si gradil na Gorenjskem. Ali si rabil tudi soglasje MNZ, zaradi kakšne "strateške pozicije"?
Bistvo je da ni 2x 15 min dela letno... ampak je samo letos že bilo s košnjo dela 8ur... (4x po 2 uri) pa saniranje poškodb od neurij je blo 3x po 3 ure z nabavo materiala itd... pa čiščenje 1 ura pikapolonice ipd... pa parkrat luftanje.... pa urejanje na strehi in čiščenje maha na ploščah je tudi trajalo 6 ur...
Koliko je dela je odvisno od nepremičnine do nepremičnine. Hiša v rodni grudi je ob gozdu in iglice, mah, pajčevine imaš povsod. Najbolje je ko se zamaši odtok deževnice iz strehe in v potoku teče ob hiši, ki nima hidroizolacije. Spomladi ko smreka cveti, je najbolje imeti zaprta okna, če hočeš pretirano brisati prahu. Okrog hiše trava in breg, tako da je košnja možna le z nitkarco ali "zmajevko" :). Ko se razraste leska in ostalo grmovje ga je toliko, da na zgornji strani hiše lahko robide pridejo celo na streho.
Apartma na obali - če imaš čez zimo okna odprta na kip in polkna zaprta je to to.
PrihajaNodi ::
Ti ko si gradil na Gorenjskem. Ali si rabil tudi soglasje MNZ, zaradi kakšne "strateške pozicije"?
Ja. Celotna gorenjska je strateska pozicija. Mi se ze 40 let bockamo o spremembi namembnosti
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Za gradnjo na moji parceli potrebujem projektne pogoje in soglasja:
- Občina Radovljica
- Ministrstvo za infrastrukturo - Direkcija RS za infrastrukturo, Območje Kranj
- Elektro Gorenjska, podjetje za distribucijo električne energije, d.d.
- Javna Agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije
- Komunala Radovljica d.o.o.
- Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direkcija RS za vode
- Telekom Slovenije d.d., Center za dostopovna omrežja Ljubljana Kranj
- Telemach d.o.o.
Toliko ene birokracije, rokov se ne drži nihče, odgovarja pa tudi nihče :)
- Občina Radovljica
- Telemach d.o.o.
Pol nej pa kdo rece da ni slabs ko v romuniji. Vsa te urade se placa da gospodje tam niso na zavodu. Hebe se njim za poglabljanje in urejanje strug.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
gansta ::
velikBrokoli je izjavil:
- Občina Radovljica
- Telemach d.o.o.
A seznam potrebnih soglasij si dobil pa iz kje?
velikBrokoli je izjavil:
- Občina Radovljica
- Telemach d.o.o.
Nisem siguren, ker mi to rihtajo projektanti/urbanisti pri Lumarju. Verjetno lahko vse to najdeš v lokacijski informaciji parcele.
Senior Dev ::
velikBrokoli je izjavil:
Tole ste zasledili? Zaplet pri gradnji Merlakovega hotela: Sklad želi zemljišča
Vete kako pravijo bratje Američani? Easy come, easy go. Za teh 100 mio ni kaj dosti odšvical. Merlak ima sicer denar, nima pa nobenega ugleda. Veljaki kripto povezujejo s piramido. Ugled s strani lahkih deklet, ki se proti plačilu vozijo z njim na jahti pa ne šteje.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin
velikBrokoli je izjavil:
- Občina Radovljica
- Telemach d.o.o.
Kje se pa zatakne pri rokih? JAz sem vsa soglasja dobil kar hitro, malo se je zavleklo edino pri izdaji GD na upravni enoti, ker "niso delali" zaradi korone. So rekli, da so doma. Ko sem klical na ministrstvo so rekli, da imajo delo od doma in normalno delajo in jih je zanimalo za kaj gre. Po razlagi so me cez dva dni kontaktirali iz upravne in so zrihtali v dveh tednih. JE pa res, da je bil projektant lokalni in vse pozna na obcini, tako da kar se tice teh soglasij so res hitro spedenali.
PrihajaNodi je izjavil:
Pol nej pa kdo rece da ni slabs ko v romuniji. Vsa te urade se placa da gospodje tam niso na zavodu. Hebe se njim za poglabljanje in urejanje strug.
Ni, to se samo ti tolazis.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()
velikBrokoli je izjavil:
- Občina Radovljica
- Telemach d.o.o.
Kje se pa zatakne pri rokih? JAz sem vsa soglasja dobil kar hitro, malo se je zavleklo edino pri izdaji GD na upravni enoti, ker "niso delali" zaradi korone. So rekli, da so doma. Ko sem klical na ministrstvo so rekli, da imajo delo od doma in normalno delajo in jih je zanimalo za kaj gre. Po razlagi so me cez dva dni kontaktirali iz upravne in so zrihtali v dveh tednih. JE pa res, da je bil projektant lokalni in vse pozna na obcini, tako da kar se tice teh soglasij so res hitro spedenali.
Najdlje zavlačujeta občina in ministrstvo za infrastrukturo. Občina je pa itak eden izmed najpomembnejših soglasodajalcev. Ampak ja, za vsak odgovor rabijo vsaj 1-2 meseca, bog ne daj, da kaj zamočiš in je treba popravit :) sedaj čakam samo še na njih, da potem oddamo popolno vlogo za GD.
Ostali so pa projektne pogoje in soglasja relativno hitro izdali (v 2-3 tednih).
Koliko časa pa si čakal na UE, po popolni vlogi?
Zgodovina sprememb…
velikBrokoli je izjavil:
velikBrokoli je izjavil:
- Občina Radovljica
- Telemach d.o.o.
Najdlje zavlačujeta občina in ministrstvo za infrastrukturo. Občina je pa itak eden izmed najpomembnejših soglasodajalcev. Ampak ja, za vsak odgovor rabijo vsaj 1-2 meseca, bog ne daj, da kaj zamočiš in je treba popravit :) sedaj čakam samo še na njih, da potem oddamo popolno vlogo za GD.
Ostali so pa projektne pogoje in soglasja relativno hitro izdali (v 2-3 tednih).
2 meseca. V to je vstet tudi izgovor, da ne delajo, ker so doma zaradi korone. Plosco ti bo tudi Lumar delal?
velikBrokoli je izjavil:
velikBrokoli je izjavil:
- Občina Radovljica
- Telemach d.o.o.
2 meseca. V to je vstet tudi izgovor, da ne delajo, ker so doma zaradi korone. Plosco ti bo tudi Lumar delal?
Ah, upam, da bo tudi pri meni popolna vloga in tako hitro vse skupaj :)
Ne, temeljnih plosc ne delajo, pa itak bi mi najbrz se fajn zaracunal, pri Marlesu so mi kar sami predlagali, da najdem izvajalca, ker drugače ti oni to za 30k naredijo
Izvajalca za plato moram pa še najti, verjetno bo kakšen lokalec še najcenejši.
Ko bos tako dalec sporoci. Tam blizu je doma en majster za izkope. Pozna teren in se svetuje kaj in kako bo najbolje, tudi onikvalnice uredi, vgradnjo cistilne itd. Za plosco pa Promas ali Musaj. Drug skoraj ne dela tu okoli :)
Elektro, občina, komunala (voda, kanalizacija) in dostop do ceste (občina/DRSI) so obvezni soglasodajalci. Ostali pa odvisno od lokacijske informacije. DRSV je če gre za poplavno/erozijsko območje in mislim da če nimaš narejenega geomehanskega poročila - ponikanje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: johnnyyy ()
Ko bos tako dalec sporoci. Tam blizu je doma en majster za izkope. Pozna teren in se svetuje kaj in kako bo najbolje, tudi onikvalnice uredi, vgradnjo cistilne itd. Za plosco pa Promas ali Musaj. Drug skoraj ne dela tu okoli :)
Tenks, koristne informacije zraven bo treba še dovozno cesto urediti, bi blo fajn, da mi en mojster vse tole zrihta.
Elektro, občina, komunala (voda, kanalizacija) in dostop do ceste (občina/DRSI) so obvezni soglasodajalci. Ostali pa odvisno od lokacijske informacije. DRSV je če gre za poplavno/erozijsko območje in mislim da če nimaš narejenega geomehanskega poročila - ponikanje.
Meni je bilo najboljse soglasje od civilnega letalstva, kjer so projektni pogoji res zabavni. Oh ne, ne pustite mi zgraditi 30m visokega radarja? Škoda :D
Zgodovina sprememb…
velikBrokoli je izjavil:
Tenks, koristne informacije zraven bo treba še dovozno cesto urediti, bi blo fajn, da mi en mojster vse tole zrihta.
Meni je bilo najboljse soglasje od civilnega letalstva, kjer so projektni pogoji res zabavni. Oh ne, ne pustite mi zgraditi 30m visokega radarja? Škoda :D
Vse isti zrihta. Ce ne drugega on naroci asflat in asfalterje, zidarja itd. Tudi, ce kogarkoli tam na vasi vprasa ti bodo rekli ,da se samo njega klice.
jernejl ::
Vzdrževanje prazne bajte je tricky... če jo želiš res imeti v prime stanju je strošek itak že zdaj konkreten... že za naš vikend mojadva skoz nekaj mrdata popravljata itd... pa sploh ni v perfect living standardu... ampak nekateri tu pravijo da to ni dovolj bi še 2k davkov nabili na prazno lastnino.To pravi tudi OECD in tako počno druge razvite kapitalistične države.
in potem pridemo do debat in nekih komunističnih idej tipa jernejj itd...Ravno nasprotno. Jaz zagovarjam smiselno in bistveno večjo obdavčitev premoženja oziroma nepremičnin, kar predlaga tudi OECD in kar počno v drugih razvitih kapitalističnih državah. Tebi pa to ni všeč in ti je bolj pri srcu trenutni sistem, ki so ga v osnovi spisali v komunistični partiji, ko so še bili na oblasti. Jasno je, da so tvoje ideje komunistične, moje pa kapitalistične.
Problem je v tem, da nam zaradi komunističnih idej tipa mato sposobni in izobraženi mladi odhajajo v tujino, praviloma tja, kjer so davki od premoženja višji. Mi pa potem novačimo kosovarje in romune, da pridejo k nam pokrivat ta primanjkljaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Vzdrževanje prazne bajte je tricky... če jo želiš res imeti v prime stanju je strošek itak že zdaj konkreten... že za naš vikend mojadva skoz nekaj mrdata popravljata itd... pa sploh ni v perfect living standardu... ampak nekateri tu pravijo da to ni dovolj bi še 2k davkov nabili na prazno lastnino.To pravi tudi OECD in tako počno druge razvite kapitalistične države.
in potem pridemo do debat in nekih komunističnih idej tipa jernejj itd...Ravno nasprotno. Jaz zagovarjam smiselno in bistveno večjo obdavčitev premoženja oziroma nepremičnin, kar predlaga tudi OECD in kar počno v drugih razvitih kapitalističnih državah. Tebi pa to ni všeč in ti je bolj pri srcu trenutni sistem, ki so ga v osnovi spisali v komunistični partiji, ko so še bili na oblasti. Jasno je, da so tvoje ideje komunistične, moje pa kapitalistične.
Problem je v tem, da nam zaradi komunističnih idej tipa mato sposobni in izobraženi mladi odhajajo v tujino, praviloma tja, kjer so davki od premoženja višji. Mi pa potem novačimo kosovarje in romune, da pridejo k nam pokrivat ta primanjkljaj.
Pol pa se podpiraj tudi oecd razbremenitev plac na nivo najnizje obremenitve na svetu tam pri par procentih max da bomo pri 3k bruto placali samo 300 prispevkov max pa bodo vsi za obdavcitev
velikBrokoli je izjavil:
Če se ne motim je moral kolega dobiti soglasje tudi od ministerstva za obrambo. Pa smo potem študirali, češ da bi tam lahko bila kakšna protiletalska baza etc.
zavajon ::
Senior Dev je izjavil:
Ugled s strani lahkih deklet, ki se proti plačilu vozijo z njim na jahti pa ne šteje.
Hm... kateri ugled pa šteje več?
luclucluc ::
Pol pa se podpiraj tudi oecd razbremenitev plac na nivo najnizje obremenitve na svetu tam pri par procentih max da bomo pri 3k bruto placali samo 300 prispevkov max pa bodo vsi za obdavcitev
Kva je zginu, veliki kapitalist.
A. Smith ::
Senior Dev je izjavil:
velikBrokoli je izjavil:
Vete kako pravijo bratje Američani? Easy come, easy go. Za teh 100 mio ni kaj dosti odšvical. Merlak ima sicer denar, nima pa nobenega ugleda. Veljaki kripto povezujejo s piramido. Ugled s strani lahkih deklet, ki se proti plačilu vozijo z njim na jahti pa ne šteje.
Poznam človeka, ki je v Kranju kupil Globus, da bi iz njega naredil moderno poslovno stavbo. In so mu uleteli s spomeniškega varstva, kaj vse lahko (bolj malo) in kaj ne sme (skoraj ničesar), pa nazaj železove plošče je moral za "fasado" dat, da so rjavele tako, kot so prej v komunizmu.
Pa mu ni nič pomagalo, da je celo življenje delal in investiral, da je lastnik ene izmed kranjskih Isker. Da ima veze levo in desno, ugled tak in drugačen, družino, etc.
In potem, ko je skoraj bankrotiral in je občina stavbo za male pare odkupila od njega in *pazi to* obnovila zadnji del stavbe, pri čemer se rjaste plošče za fasado začuda niso več rabile.
Dve različni zgodbi, ampak nauk je pa isti: pri nas se da vse nadpovprečno bogate jebat, ker jih nimamo v žepu. Če jih imamo, potem imajo mogoče šanso, ampak ne se iti pri nas investicij, če nam (deep state) ne zabašete v žepe. Ker vas bo anus pekel še naslednje stoletje. Vaš denar je v resnici naš in kadarkoli ga boste izpostavili, smo zraven, da vam ga vzamemo.
Seveda nikogar ne briga, kaj bo z nami na dolgi rok, ker tako ravnamo z vlagatelji. Da nas še pes ne bo povohal, ko se bodo razmere zasukale. Da se je tudi Merlak zamislil, koliko se v našem gnilem poslovnem okolu splača poslovati. Te stvari nas bodo dolgoročno nedoumljivo boleče teple, a smo prebutasti, da bi dojeli. Osel je rekel, naj trava raste dokler jaz živim, koga briga, kaj bo potem. In očitno je to način, po katerem se pri nas ravnamo.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
Zgodovina sprememb…
- spremenil: A. Smith ()
Drži, Sloveniji gre po osamosvojitvi najslabš od njene zgodovine...pa so bli Romuni nekoč way, way behind. V Sloveniji se nič ne splača razenn če si birokrat.
Medtem pa v baltskih državah tole:
https://info.railbaltica.org/en/high-sp...
Medtem pa v baltskih državah tole:
https://info.railbaltica.org/en/high-sp...
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
LeQuack ::
Še en članek na temo cen nepremičnin:
https://si.bloombergadria.com/ostalo/ne...
Kar me je presenetilo je ta graf prometa za Q12023, kaj je promet res tako padel kot kamen?
In pa še povprečna cena za LJ:
https://si.bloombergadria.com/ostalo/ne...
Kar me je presenetilo je ta graf prometa za Q12023, kaj je promet res tako padel kot kamen?
In pa še povprečna cena za LJ:
Quack !
deco16 ::
Kaj je tolk težko razumet da gremo v krizo in da so krediti dragi in da nemore it sam gor?
Zanimiv je ta del iz članka:
"Novogradnje se lahko podražijo
Večji cenovni premiki se bodo po teh poplavah zgodili na gradbenem trgu, predvideva Petek. "V prihodnjem letu bo težko dobiti gradbenika, saj bo treba obnoviti celotno uničeno infrastrukturo, pa tudi nizko in visoko gradnjo. Posledično se lahko zgodi, da bodo zrasle cene gradnje, kar bi lahko potencialno pomenilo dvig cen novogradenj," še razmišlja Petek. S podatki o potencialnih podražitvah gradbenih storitev zaradi poplav ne razpolagajo na Obrtno-podjetniški zbornici (OZS), nam je sporočil Janko Rozman iz sekcije gradbincev pri OZS.
Ob tem nekateri omenjajo tudi podražitev obrtnih storitev, pa tudi cen montažnih hiš. Premier Robert Golob je namreč napovedal 100 nadomestnih hiš, medtem ko smo od največjih proizvajalcev izvedeli, da sami izdelajo precej manj hiš na mesec. Denimo Marles lahko naredi nekaj več kot 15 hiš na mesec, Lumar do osem ... Če bodo njihove zmogljivosti zasedene z izpolnjevanjem vladnih obljub, pa to lahko nazadnje pomeni tudi višje cene montažnih hiš za druge naročnike."
Sej ne veš, če bi se smejal al jokal. :)
Večji cenovni premiki se bodo po teh poplavah zgodili na gradbenem trgu, predvideva Petek. "V prihodnjem letu bo težko dobiti gradbenika, saj bo treba obnoviti celotno uničeno infrastrukturo, pa tudi nizko in visoko gradnjo. Posledično se lahko zgodi, da bodo zrasle cene gradnje, kar bi lahko potencialno pomenilo dvig cen novogradenj," še razmišlja Petek. S podatki o potencialnih podražitvah gradbenih storitev zaradi poplav ne razpolagajo na Obrtno-podjetniški zbornici (OZS), nam je sporočil Janko Rozman iz sekcije gradbincev pri OZS.
Ob tem nekateri omenjajo tudi podražitev obrtnih storitev, pa tudi cen montažnih hiš. Premier Robert Golob je namreč napovedal 100 nadomestnih hiš, medtem ko smo od največjih proizvajalcev izvedeli, da sami izdelajo precej manj hiš na mesec. Denimo Marles lahko naredi nekaj več kot 15 hiš na mesec, Lumar do osem ... Če bodo njihove zmogljivosti zasedene z izpolnjevanjem vladnih obljub, pa to lahko nazadnje pomeni tudi višje cene montažnih hiš za druge naročnike."
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Torrent ()
Invictus ::
Dve različni zgodbi, ampak nauk je pa isti: pri nas se da vse nadpovprečno bogate jebat, ker jih nimamo v žepu.
Nauk te zgodbe je, ne investiraš v Slovenijo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Zanimiv je ta del iz članka:
Hja, kar se tiče gradbincev je kar kriza. Iz Goriškega konca sem dobil 2 negativna odgovora samo zaradi toče, ki je uničila veliko streh. 2 meseca je minimalna doba čakanja, pri nekaterih pa čakaš 1. leto.
Kakao je z montažnimi ne vem, vem pa da je bil Rihter poplavljen in tudi nekateri njihovi zaposleni. Kako hitro bodo sanirali pa ne vem niti nimam občutka.
Senior Dev ::
Senior Dev je izjavil:
velikBrokoli je izjavil:
Poznam človeka, ki je v Kranju kupil Globus, da bi iz njega naredil moderno poslovno stavbo. In so mu uleteli s spomeniškega varstva, kaj vse lahko (bolj malo) in kaj ne sme (skoraj ničesar), pa nazaj železove plošče je moral za "fasado" dat, da so rjavele tako, kot so prej v komunizmu.
Pa mu ni nič pomagalo, da je celo življenje delal in investiral, da je lastnik ene izmed kranjskih Isker. Da ima veze levo in desno, ugled tak in drugačen, družino, etc.
In potem, ko je skoraj bankrotiral in je občina stavbo za male pare odkupila od njega in *pazi to* obnovila zadnji del stavbe, pri čemer se rjaste plošče za fasado začuda niso več rabile.
Dve različni zgodbi, ampak nauk je pa isti: pri nas se da vse nadpovprečno bogate jebat, ker jih nimamo v žepu. Če jih imamo, potem imajo mogoče šanso, ampak ne se iti pri nas investicij, če nam (deep state) ne zabašete v žepe. Ker vas bo anus pekel še naslednje stoletje. Vaš denar je v resnici naš in kadarkoli ga boste izpostavili, smo zraven, da vam ga vzamemo.
Seveda nikogar ne briga, kaj bo z nami na dolgi rok, ker tako ravnamo z vlagatelji. Da nas še pes ne bo povohal, ko se bodo razmere zasukale. Da se je tudi Merlak zamislil, koliko se v našem gnilem poslovnem okolu splača poslovati. Te stvari nas bodo dolgoročno nedoumljivo boleče teple, a smo prebutasti, da bi dojeli. Osel je rekel, naj trava raste dokler jaz živim, koga briga, kaj bo potem. In očitno je to način, po katerem se pri nas ravnamo.
To se bo preneslo na Merlakove potomce. Sodni mlini meljejo počasi, življenje pa teče svojo pot.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin
Pat_MaGroin ::
No, Rihter in Pergola d.o.o. sta znižala določene modele montažnih hiš. Slednji ma akcijo iz 165k na 150k neki neki.
Garsonjera za 300k? Sicer z atrijem, ampak vseeno:
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Quack !
Neuporabna zadeva. Začel se je "waiting game".
matic492 ::
Kaj ti bo 40 kvadratov L shaped balkona lol, what the actual fuck.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Ampak ta garsonjera ima filozofijo in to se plača
Ampak ta garsonjera ima filozofijo in to se plača
Enako filozofijo je imel Devana park 1, ki je 10 metrov stran, samo da se je prodajal pol ceneje kot 2, ene dobre dve leti nazaj.
Quack !
Očitno je v teh dveh letih filozofija precej napredovala
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
Gregor P ::
Kdo pa "filozofsko" skrbi za gozd zadaj?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).