Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
matic492 ::
30% popusta na dolgo obdobje lol... tebi res niso osnove jasne.
Popust imajo ob 10 letni vezavi že samo to da se 10 let ne dvigne najemnina.
Popust imajo ob 10 letni vezavi že samo to da se 10 let ne dvigne najemnina.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Utk ::
Sej to da se 10 let ne dvigne najemnina, je že 30% popust. Potem bi lahko vsak podpisal za 10 let "s popustom", čez eno leto pa šel drugam... Penali za nazaj zelo dvomim, da so dovoljeni. Pa tudi ne vem zakaj bi kompliciral z njimi.
Mato989 ::
Recimo stagflacija ki jo vsi tako lepo obljubljajo še za letos
10 let stagflacije ne bo, garantiram =)
Idealno bi bilo da se najemnina uravnava letno glede na povprečne najemnine v tistem okolišu, ker pa se gre za najem za daljše časovno obdobje se zraven upošteva dogovorjeni popust. V mojem predlaganem primeru je ta popust cca 30%, zdej a je to preveč ali premalo... Vem da če kupim 10 hladilnikov zih dobim 30% popusta.
Idealno je če bi se najemnina uravnavala po inflaciji IN DEFLACIJI!!!! (ja v dobro in slabo obeh) torej vsako leto ko izda urad podatek bi od naslednjega meseca morala bit najemnina korigirana za tiste procente...
In ja, če kupiš 10 hladilnikov boš verjetno shendlal 30% popusta, ampak razlika je velika... 10 hladilnikov pomeni da bo prodajalec čez X tednov ali dni spet imel na voljo 10 hladilnikov za prodajo, če pa nekaj NAJAMEŠ za 10 let, pa lastnik ne more čez X dni spet imet na voljo nove nepremičnine za oddat... VELIKA razlika.
Na koncu praviš da te je strah socialcev ki bi ti zjebal flet, po drugi strani pa v zameno za varnost ne bi dal nič.
Ne, ni me strah socialcev ki bi zjebali flet, strah me je najemnikov ki po PRETEKU POGODBE ne gredo naslednji dan ven in potencialno za to porabim mesece in mesece drkanja da jih spravim dol z MOJE LASTNINE namesto da bi lahko drug dan poklical policijo in selitveni servis ki bi jim dal kazen in jih prisilno izselil iz TUJE LASTNINE... to je vse...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Invictus ::
Fantje, polovica čvekačev tukaj živi pri mami, pa sanja kako naj bi se uredil najemniški trg. Dajte že nehat.
Rešitev je simple, sam ni volje in interesa.
1. Normalen davek, normiranci so zrasli kot plevel, ko so jih uvedli. Sene splača mutiti...
2. Zaščita najemodajalca, ki je sedaj skoraj nula. Edino kar ti ne more najemnik narediti, je prepisati stanovanje nase.
3. Učinkovita sodišča.
Ampak vse to je v tem, še avstroogrskem birokratskem sistemu, nemogoče doseči. Ker to pomeni, da bi nekdo moral celo kaj delati...
Najemniki so pa svoje vrste tiči, saj bi:
1. Polno opremeljeno moderno stanovanje, kjer ne bi plačali najema opreme.
2. Stalno bivališče. Jok brate, da mi pol še rubijo mojo opremo za njegove dolgove.
3. Najraje še zastonj čiščenje.
Skratka udobje hotela za nizko najemnino. naj gredo živet v hotel.
Rešitev je simple, sam ni volje in interesa.
1. Normalen davek, normiranci so zrasli kot plevel, ko so jih uvedli. Sene splača mutiti...
2. Zaščita najemodajalca, ki je sedaj skoraj nula. Edino kar ti ne more najemnik narediti, je prepisati stanovanje nase.
3. Učinkovita sodišča.
Ampak vse to je v tem, še avstroogrskem birokratskem sistemu, nemogoče doseči. Ker to pomeni, da bi nekdo moral celo kaj delati...
Najemniki so pa svoje vrste tiči, saj bi:
1. Polno opremeljeno moderno stanovanje, kjer ne bi plačali najema opreme.
2. Stalno bivališče. Jok brate, da mi pol še rubijo mojo opremo za njegove dolgove.
3. Najraje še zastonj čiščenje.
Skratka udobje hotela za nizko najemnino. naj gredo živet v hotel.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
matobeli ::
Zakaj bi ti pa opremo plačali? V dvo sobnem fletu je razlika med ikea opremo in nič opreme vse skup 10k, pa še to je veliko. Amortizacijska doba je 10let, torej maksimalno je lahko stanovanje z novo ieka opremo dražje za 83€ na mesec.
Najemodajalci bi bli pa zraven še prodajalci pohištva
Zakaj bi ti pa opremo plačali? V dvo sobnem fletu je razlika med ikea opremo in nič opreme vse skup 10k, pa še to je veliko. Amortizacijska doba je 10let, torej maksimalno je lahko stanovanje z novo ieka opremo dražje za 83€ na mesec.
Pozabiš računat priročnost... če je stanovanje čisto prazno kateri najemodajalec bo šel not vgradit VSE (razen kopalnice) in potem moral it ven čez 3 leta recimo =) Kam bo to odpeljal? :D
V tujini se to vrže na bolho. Tud pri maš ikeje kolkor hočeš na bolhi, opremiš pač z rabljenim pohištvom.
edit: sej si mislil najemojemalec?
edit: sej si mislil najemojemalec?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
Ja fajn fajn. Dam ti jaz 83 evrov na mesec, ti mi pa vsakih 10 let zamenjaj komplet pohištvo in aparate. Kje podpišem?
Hočeš rečt da tistih 300€ al 400€ kar nekdo rab zmontirat nardi pa res razliko? Ajd, pol je 86€ na mesec.
Sicer pa ja, se strinjam, zakaj bi se sploh ukvarjal z opremo, naj prinese svojo. Aja, zato ker v resnici računaš 100€ več na mesec za opremo, kar pomeni da si dal najemojemalcu blazno ugoden potrošniški kredit.
Sploh pa pozabljamo da edino Invictus daje svojemu podnajemniku na 10let novo opremo.
Vsi ostali dajejo tisto kar je ostalo od stare mame not.
Sicer pa ja, se strinjam, zakaj bi se sploh ukvarjal z opremo, naj prinese svojo. Aja, zato ker v resnici računaš 100€ več na mesec za opremo, kar pomeni da si dal najemojemalcu blazno ugoden potrošniški kredit.
Sploh pa pozabljamo da edino Invictus daje svojemu podnajemniku na 10let novo opremo.
Vsi ostali dajejo tisto kar je ostalo od stare mame not.
Skoraj vsak, ki gre v najem, hoče opremljeno. Ker si ne bo kupoval kavča, kuhinje in ne vem česa, kam pa bo s tem čez 3 leta. Morda si svoj hladilnik pripelje.
Gregor P ::
V tujini imam vsaj sam povsem drugačne izkušnje. Stanovanja so vedno prazna (razen kuhinje, kopalnice; nekje sem dobil od najemodajalca mislim da 800,- evrov za kuhinjsko opremo, ker so ravno obnovili stanovanje in še ni bilo kuhinjskih elementov) in vsak najemojemalec mora po odselitvi izprazniti stanovanje in pobeliti vse sobe.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
kriptobog ::
En del tudi. Drugi dej je oddajanje na črno. S primernim davkom imaš več stanovanj na voljo in predvsem se pri 10% davku ljudje ne bodo izogibali plačevanju davka (večina).
Ne, ljudje ne oddajajo ker ne rabijo denarja, prazna nepremičnina pa tudi nič ne stane.
Najbolje da davke kar ukinemo, bolje da ne plačajo nič kot pa da ne plačajo nič in so v prekršku, al kako je to?
Pa dejmo še ukinit policijo ker se lahko vse sami zmenimo.
Stimulacija oddajanja se nardi s tem da daš davek na prazno nepremičnino, stimulacija plačevanja davkov pa z primernim nadzorom in globami.
BULLSHIT
PRAZNA NEPREMIČNINA POVPREČNEGA STANE 2k letno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Folk ne oddaja zato ker je najemnik zaščiten bolj kot kočevski medved!!!
Samo 2 zadevi bi morali uredit:
1. Če imaš v pogodbi najemnino 500EUR in plačilo 18tega v mesecu, če zamudiš več kot 8 dni bi moral lastnik enostavno z 1 klikom blokirat tvoj račun
2. Če imaš pogodbo do 31.1. 2023 in pride 1.2. 2023 in si ti še zmeraj not bi moral lastnik imetm ožnost na tvoje stroške naročit selitveno agencijo in pride zraven policist in te izselijo prisilno če treba
Ne pa neke fore ko lahko nekdo ostane v fletu ki je TVOJ in mu poteče pogodba in ga ti ne morš izselit... to ni problem lastnika
Te dve točki pa ti garantiram da bo vsaj za 50% več ponudbe za najem...
Tako. To je problem. In dokler bo tako, bo moje stanovanje prazno. Ce koga motijo prazna stanovanja, naj si kupi svoje stanovanje pa bo imel problem resen. Moja lastnina, moja odlovitev kaj bom z njo.
nekikr ::
Saj je davek plačal, sicer ne bi imel nepremičnine.
Kar ti želiš je postopna nacionalizacija.
Kar ti želiš je postopna nacionalizacija.
A tistemu delu zneska ki ga plača delodajalec, pa ne pristane na tvojem računu pa rečeš postopno sužnjelastništvo?
Malo pretiravate fantje sedaj, najemnik je le šibkejša stranka v tem poslu (tako kot je npr. delavec napram delodajalcu) in kot takega ga zakonodajalec tudi upošteva in mu zato dodeluje več pravic (da ne izgubi takoj strehe nad glavo in pristane na ulici), najemodajalcem pa več dolžnosti (da ne obravnavana najemodajalca kot sužnja oz. drugorazrednega državljana, s katerim lahko počne in mu zaračuna kar hoče).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
A tistemu delu zneska ki ga plača delodajalec, pa ne pristane na tvojem računu pa rečeš postopno sužnjelastništvo?
To je davek. Tako kot je davek pri gradnji ali nakupu nepremičnine. Če bi pa delavcu rekel, da mu boš vsak mesec od tistega, kar mu ostane, odvzel X%, potem bi bilo pa to že podobno, ja. To kapitalizem posredno počne z inflacijo, levičarji z Golobom na čelu bi pa to kar uzakonili (1% bi ti vzeli pavšalno, ker nisi zapravil).
OneYellow ::
Sam mu vzamejo, temu se reče inflacija kot si sam ugotovil, pa se nimamo komu pritožit.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OneYellow ()
user4683 ::
Place zgodovinsko gledano rastejo enako kot inflacije, mogoce celo malenkost hitreje. Seveda so obdobja, kot sedaj, ampak v povprecju zaradi inflacije pri placi nismo na izgubi.
Ce pa visek denarja drzis na banki pa seveda izgublja vrednost. Imas kar nekaj mehanizmov, ki te pred tem vsaj deloma obvarujejo. Your choice, ce izberes nogavico.
Ce pa visek denarja drzis na banki pa seveda izgublja vrednost. Imas kar nekaj mehanizmov, ki te pred tem vsaj deloma obvarujejo. Your choice, ce izberes nogavico.
kriptobog ::
In nihče ti te pravice ne bo odrekel.
Če bo davek boš plačal davek pa bo mir.
Tako. Vi boste pa se vedno jokali, da so prazna stanovanja.
Malo pretiravate fantje sedaj, najemnik je le šibkejša stranka v tem poslu (tako kot je npr. delavec napram delodajalcu) in kot takega ga zakonodajalec tudi upošteva in mu zato dodeluje več pravic (da ne izgubi takoj strehe nad glavo in pristane na ulici), najemodajalcem pa več dolžnosti (da ne obravnavana najemodajalca kot sužnja oz. drugorazrednega državljana, s katerim lahko počne in mu zaračuna kar hoče).
Ker je najemodajalec tudi socialna ustanova in mora skrbeti da imas ti streho nad glavo, ce ostanes brez prihodkov?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()
Nekaj je to, da lahko na papirju nekoga iztožiš za recimo 3 mesece najemnine + škodo, ki jo je naredil (če je recimo pač debil in je nalašč uničlil stanovanje), drugo pa je stres v praksi in čakanje, izguba dohodka, možnost da iz tožbe ne dobiš nič, če človek nima nobene svoje lastnine.
Če je moje stanovanje in najemnik krši določbe v pogodbi lahko pokličem policijo in ga v eni uri izselim - to bi morala biti moja pravica, ne pa neko jebanje z sodišči pa ne vem kaj.
Če recimo meni nekdo ne bo plačeval, kaj naj naredim? Lepo ga bom prosil, da naj gre ven, na silo ga ne smem izselit, ne smem mu menjat ključavnic... NIČ, dejansko sem jaz v podrejenem položaju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
velikBrokoli ::
Torej pravite, da ko bom letos podaljšal najemniško pogodbo za 1 leto, da preprosto neham plačevati in mi nič ne morejo? Free money glitch? :D
velikBrokoli je izjavil:
Torej pravite, da ko bom letos podaljšal najemniško pogodbo za 1 leto, da preprosto neham plačevati in mi nič ne morejo? Free money glitch? :D
Če si na minimalcu, če si taka oseba, da se znaš kregat, nimaš nobene lastnine na sebe pisano... ti itak nič ne morejo odvzet.
V zakonu je dejstvo, da jaz ne smem menjat ključavnic ali ga izselit z policijo oz. ga prisilit, če ni notarski zapis, pa še to me zanima kako bi v praksi izgledalo...
šlo bi na sodišče, postopek bi trajal in na koncu bi imel nek papir, ki bi ga lahko policaju prinesel in zahteval da gre ven.
Zgodovina sprememb…
ginekk ::
To je davek. Tako kot je davek pri gradnji ali nakupu nepremičnine. Če bi pa delavcu rekel, da mu boš vsak mesec od tistega, kar mu ostane, odvzel X%, potem bi bilo pa to že podobno, ja. To kapitalizem posredno počne z inflacijo, levičarji z Golobom na čelu bi pa to kar uzakonili (1% bi ti vzeli pavšalno, ker nisi zapravil).
Zakaj dikcija "delavcu od tistega ki mu ostane". A bruto plača po tvojem ni njegov prislužen denar? Od tam delavcu kar lepo in pošteno vzamejo.
Lahko zapakiraš isto bruto/neto dikcijo v nepremičnine. Zdaj maš bruto vrednost lastnine, ko pride davek, boš pa imel tisto "kar ti ostane" torej neto vrednost nepremičnine po plačani letni dajatvi.
PS: Drugače je jasno da 99% najemniških razmerij ni problematičnih do te mere, tu se pogovarjamo o ekstremih, kjer pride dejansko zakon zraven...
Kot sem že napisal, pogodbe, ki so jih meni dali najemniki, ko sem kupil stanovanje so bile skropucalo, vsaj en člen je bilo praktično nezakonit, ker tega noben ne gleda in je nekaj na hojladrija in deluje samo dokler sta obe stranki korektni - kar je jasno, kasneje pride sodišče/policija itd.
Kratkoročno lahko najemnik izkorišča - če hoče, seveda to ni pametno.
Na dolgi rok bo verjetno na sodiščih zmagal najemodajalec - če je bila pogodba korektno napisana, in se je sam držal zakona (ni menjal ključavnic ali karkoli delal na lastno roko na silo)
Ampak tisti del "kratkoročno", je razlog zakaj najemodajalci postavljajo čudne pogoje in hočejo večje varščine in zahtevajo denar vnaprej, ker nočeš, da sploh pride do ekstrema.
Pač čuden občutek je, da je nekaj tvoja lastnina, ti pa ne moreš poklicat 113 in zahtevat da naj nekdo gre nemudoma ven...
Kot sem že napisal, pogodbe, ki so jih meni dali najemniki, ko sem kupil stanovanje so bile skropucalo, vsaj en člen je bilo praktično nezakonit, ker tega noben ne gleda in je nekaj na hojladrija in deluje samo dokler sta obe stranki korektni - kar je jasno, kasneje pride sodišče/policija itd.
Kratkoročno lahko najemnik izkorišča - če hoče, seveda to ni pametno.
Na dolgi rok bo verjetno na sodiščih zmagal najemodajalec - če je bila pogodba korektno napisana, in se je sam držal zakona (ni menjal ključavnic ali karkoli delal na lastno roko na silo)
Ampak tisti del "kratkoročno", je razlog zakaj najemodajalci postavljajo čudne pogoje in hočejo večje varščine in zahtevajo denar vnaprej, ker nočeš, da sploh pride do ekstrema.
Pač čuden občutek je, da je nekaj tvoja lastnina, ti pa ne moreš poklicat 113 in zahtevat da naj nekdo gre nemudoma ven...
Zgodovina sprememb…
OneYellow ::
Zato pa neposredno izvršljiv notarski zapis. Ne rabiš tožit, direktno izvršba (plačilo, izselitev). Jaz res ne vem zakaj so ljudje tako skeptični. Res, da ne bo trajalo 1 dan, bo pa kakšen mesec ali dva, tri.
Jaz ne bi imel nič proti, če bi v zakonu pisalo, da ga lahko ven vržeš šele po treh mesecih neplačevanja, recimo, izgubo si naredil že itak. Ampak kadarkoli že to je, takrat naj bo. Brez dodatnih frk in brez stroškov. Ker izgubo si naredil že prej.
Še zmeraj ima do 3 mesece časa da se izseli. In če se ne, moraš še zmeraj TI plačat izvršbo. Ker on je ziher ne bo.
če ni notarski zapis, pa še to me zanima kako bi v praksi izgledalo...
Še zmeraj ima do 3 mesece časa da se izseli. In če se ne, moraš še zmeraj TI plačat izvršbo. Ker on je ziher ne bo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Pa niti ne da gre takoj ven, sam država naj založi denar in ga izterja od najemojemalca za tisti čas ko je po sodiščih premlevala ali ga je treba res vršt ven ali ne.
Sam pol spet balkan udari ven in 1001 način kako bi lahko nekdo izkoriščal.
Sam pol spet balkan udari ven in 1001 način kako bi lahko nekdo izkoriščal.
Zato pa neposredno izvršljiv notarski zapis. Ne rabiš tožit, direktno izvršba (plačilo, izselitev). Jaz res ne vem zakaj so ljudje tako skeptični. Res, da ne bo trajalo 1 dan, bo pa kakšen mesec ali dva, tri.
Jaz bi to naredil, če bi imel za dlje kot 12 mesecev pogodbe ja.
Drugače pa bi rekel da je glavni razlog, da ni veliko najemnih pogodb notarski zapis, uutaja davkov :) Imam par kolegov, ki so ali trenutno "del" najemnine plačujejo na roko, na pogodbi je pa nekih 150EUR
Zgodovina sprememb…
Jnou ::
Pa ima kdo konkretne izkušnje, da to deluje? Kdo pozna primer, da se najemnik ni želel izseliti (po možnosti še kaka samohranilka z majhnimi otroki) in jo je sodišče v roku 3 mesecev izselilo ne glede na to ali ima novo stanovanje ali ne? Če to deluje potem ok (čeprav bi bilo edino fer da se morajo izseliti sekundo po izteku pogodbe) ampak kar malo dvomim.
Zakaj dikcija "delavcu od tistega ki mu ostane". A bruto plača po tvojem ni njegov prislužen denar? Od tam delavcu kar lepo in pošteno vzamejo.
Lahko zapakiraš isto bruto/neto dikcijo v nepremičnine. Zdaj maš bruto vrednost lastnine, ko pride davek, boš pa imel tisto "kar ti ostane" torej neto vrednost nepremičnine po plačani letni dajatvi.
1. Delavec zasluži plačo. Pri tem plača davek (razlika do bruto bruto). Enkratni. Kolikor ostane mu ostane in je njegovo.
2. Nepremičninski mogotec, ki zgradi ali kupi nepremičnino, plača davek. Enkratno. Potem je nepremičnina njegova.
Zakaj bi zdaj delavcu mesečno jemal po 1% od tega kar ni zapravil, čemu? Oz. nepremičninskemu baronu računal nek ekstra davek? Če je premalo denarja naj se pobere, ampak ne tako fiktivno brez osnove, ker se potem ljudje počutimo nategnjene in bomo seveda proti.
Jaz recimo pravim, da bistveno premalo plačujemo v pokojninsko in zdravstveno blagajno in sem za povečanje prispevkov. Po drugi strani bi pa marsikaterega drugega ukinil ali zmanjšal. Ampak to sem samo jaz, ki bi imel pač stroškovna mesta ločena, da je nek pregled. Povprečen levak bi pa za reševanje zdravstva uporabil cestninski evro, za zelene subvencije pokojninsko blagajno, za pokojnine nekaj iz zdravstva in nekaj novega nepremičninskega davka, za....da je potem ena taka lepa nepregledna mineštra kjer vsi jemljejo kolikor le lahko in ima vse skupaj le eno samo rdečo nit: nikoli ni dovolj denarja v tej vreči, prosto dostopni vsakokratnim prašičem pri koritu.
johnnyyy ::
kaj misliš točno glede večje površine... jaz sam sem načrtoval hišo 98m2 NETO površine... pritlično
1. Večji skupen prostor... dnevna + kuhinja + jedilnica (cca 28m2
2. 3x spalnice/otroške sobe (vsaka cca 15m2)
3. Shramba oz. prostor za TČ (cca 5m2)
4. kopalnica + dodaten WC in hodnik (preostalih cca 20m2)
Če k temu dodam še samostojni nadstrešek za 2 avtomobila, osebno menim da 99,9% ljudi ne potrebuje niti m2 več... ajde pogojno bi lahko dodal še 1 pisarno 10m2, pa smo na 108-110m2 NETO tlorisa, to je bruto koliko? 125m2-130m2 cca...
Kombinirano z okni do tal za dnevni prostor in kuhinjo ne vidim težave po premalo svetlobe.
Itak sem osebno menjanja da je vse kar je več kot 110m2 neto površine preveč za kogarkoli, razen če imaš 3 ali več otrok...
S hišo po navadi pride tudi več prostorov in če začneš to dajati v en štuk, hitro prideš do tega, da se ti začnejo hodiki/skupni prostori večat, saj moraš tako ali drugače priti do sob. Poleg tega pa se ti hitro najdejo sobe s precej različnimi kvadraturami, ki jih je težko dobro razporediti. V novejših hišah se to rešuje na način, da imaš čim manj prostorov, v kombinaciji z velikim dnevnim prostorom (dnevna+kuhinja+jedlinica).
Koliko neto površine je dovolj je stvar diskusije, perferenc in filozofije. Sam sem po 10 letih življenja v bloku spoznal, da bivalnih površin ne rabiš veliko. Dobro razporejenih 45m² stanovanja je dovolj za bivanje 2 odraslih in 2 predšolskih otrok, a če imaš možnost nekje (nebivalni del - klet/skladišče itd) skladiščiti vso "ropotijo". A če to vzameš v zakup je 70m² stanovanje dovolj in sploh ne rabiš graditi hiše. :)
luli ::
Pa ima kdo konkretne izkušnje, da to deluje? Kdo pozna primer, da se najemnik ni želel izseliti (po možnosti še kaka samohranilka z majhnimi otroki) in jo je sodišče v roku 3 mesecev izselilo ne glede na to ali ima novo stanovanje ali ne? Če to deluje potem ok (čeprav bi bilo edino fer da se morajo izseliti sekundo po izteku pogodbe) ampak kar malo dvomim.
Da 2x, osebna izkušnja. Kljub temu, da najemnik ni podal niti odgovora na tožbo, je postopek trajal 1 leto. Potem mu je sodišče dalo na voljo še 2 meseca za izselitev.
velikBrokoli ::
kaj misliš točno glede večje površine... jaz sam sem načrtoval hišo 98m2 NETO površine... pritlično
1. Večji skupen prostor... dnevna + kuhinja + jedilnica (cca 28m2
2. 3x spalnice/otroške sobe (vsaka cca 15m2)
3. Shramba oz. prostor za TČ (cca 5m2)
4. kopalnica + dodaten WC in hodnik (preostalih cca 20m2)
Če k temu dodam še samostojni nadstrešek za 2 avtomobila, osebno menim da 99,9% ljudi ne potrebuje niti m2 več... ajde pogojno bi lahko dodal še 1 pisarno 10m2, pa smo na 108-110m2 NETO tlorisa, to je bruto koliko? 125m2-130m2 cca...
Kombinirano z okni do tal za dnevni prostor in kuhinjo ne vidim težave po premalo svetlobe.
Itak sem osebno menjanja da je vse kar je več kot 110m2 neto površine preveč za kogarkoli, razen če imaš 3 ali več otrok...
S hišo po navadi pride tudi več prostorov in če začneš to dajati v en štuk, hitro prideš do tega, da se ti začnejo hodiki/skupni prostori večat, saj moraš tako ali drugače priti do sob. Poleg tega pa se ti hitro najdejo sobe s precej različnimi kvadraturami, ki jih je težko dobro razporediti. V novejših hišah se to rešuje na način, da imaš čim manj prostorov, v kombinaciji z velikim dnevnim prostorom (dnevna+kuhinja+jedlinica).
Koliko neto površine je dovolj je stvar diskusije, perferenc in filozofije. Sam sem po 10 letih življenja v bloku spoznal, da bivalnih površin ne rabiš veliko. Dobro razporejenih 45m² stanovanja je dovolj za bivanje 2 odraslih in 2 predšolskih otrok, a če imaš možnost nekje (nebivalni del - klet/skladišče itd) skladiščiti vso "ropotijo". A če to vzameš v zakup je 70m² stanovanje dovolj in sploh ne rabiš graditi hiše. :)
45m2 je dovolj, če ne delaš od doma :D
1. Delavec zasluži plačo. Pri tem plača davek (razlika do bruto bruto). Enkratni, vsak mesec. Kolikor ostane mu ostane in je njegovo.
2. Nepremičninski mogotec, ki zgradi ali kupi nepremičnino, plača davek. Enkratno. Potem je nepremičnina njegova.
fixed
Če bi imeli "dovolilnice" za delo, ki bi bile dedne, prenosljive in povsem primerljive z nepremičninami bi zgledalo vse skupaj nekako takole:
za 100k bi pri 25 vzel kredit, ki bi omogočal prihodek do 2k/mesečno in od nekoga kupil dovolilnico. Plačal bi 2k davka na promet z dovolilnicami državi in rešeno. Potem bi vsak mesec dobil bruto-bruto do 2k, dokler hočeš. Če jo Podariš dediču, ni davka.
Če bi hotel več zaslužit bi moral nabavit uno za 150k ki je do 3k mesečno...
Če jo hočeš kupit od države je postopek dolg cca 1 leto in rabiš vse mogoča preverjanja in znanja da si res sposoben za delo, koštala bi pa podobno kot na prostem trgu+DDV (9.5%).
Bi se nabralo davkov puno kapo.
Malo smešen je ta argument da je to nacionalizacija premoženja... V ZDA imajo nepremičninske davke konkretnih zneskov, a to pomeni da so čisti socialisti?
Uvedba nepremičninskega davka je prava pot, ČE se potem olajša pri dohodnini, kot nam je tisti OECD al kaj so priporočal, da imamo delo preveč obdavčeno.
To ni levičarska stvar. Dejansko davek na nepremičnine višjih vrednosti (1%) pomeni kar konkreten mesečni znesek, ki ga moraš vzet v računico, ko si kupiš stanovanje (recimo 100k je to 83€ na mesec, kar ni več zanemarljiv znesek). Visok davek na nepremičnine dejansko pomeni še več najemnikov in višje najemnine.
Samo problem naših Golobčičev, ki plešejo po cestah, je da bi samo dvignili vse davke, nič pa zmanjšali :)
Uvedba nepremičninskega davka je prava pot, ČE se potem olajša pri dohodnini, kot nam je tisti OECD al kaj so priporočal, da imamo delo preveč obdavčeno.
To ni levičarska stvar. Dejansko davek na nepremičnine višjih vrednosti (1%) pomeni kar konkreten mesečni znesek, ki ga moraš vzet v računico, ko si kupiš stanovanje (recimo 100k je to 83€ na mesec, kar ni več zanemarljiv znesek). Visok davek na nepremičnine dejansko pomeni še več najemnikov in višje najemnine.
Samo problem naših Golobčičev, ki plešejo po cestah, je da bi samo dvignili vse davke, nič pa zmanjšali :)
Invictus ::
V zakonu je dejstvo, da jaz ne smem menjat ključavnic ali ga izselit z policijo oz. ga prisilit, če ni notarski zapis, pa še to me zanima kako bi v praksi izgledalo...
šlo bi na sodišče, postopek bi trajal in na koncu bi imel nek papir, ki bi ga lahko policaju prinesel in zahteval da gre ven.
Če imaš notarsko izvršljivo najemno pogodbo, ne gre na sodišče, ker je izterjava dolga in izselitev že pravnomočno ob izpolnjevanju pogojev in podpisni pogodbi.
Ampak najemodajalec noče plačati tistih cirka 150 EUR za tako pogodbo, potem pa jamra. Če je najemojemalec noče podpisati, potem že muti. Lep filter...
Preprosto se obesiš na njegove dohodke, da si pokriješ najemnino in stroške ter pokličeš uradnega vunbacitelja, da ga izseli. Zraven pa še policijo, da bo ziher in imaš priče.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Malo smešen je ta argument da je to nacionalizacija premoženja... V ZDA imajo nepremičninske davke konkretnih zneskov, a to pomeni da so čisti socialisti?
Točno to... še več, kot zmeraj bodo spet naredili polovično... namesto da bi resnično udarli FLAT RATE 1% davek na vrednost VSAKE NEPREMIČNINE bodo spet meli žnj olajšav in hkrati namesto da bi res plačeval VSAK 1% ne glede na statust vrnjeno pa bi dobili 2x več v povprečju samo zaposleni bodo spet socialistično dajali neproduktivnim članom družbe kot so upokojenci...
Bistvo davka je da razbremenimo davke in prispevke in tako ima zaposleni dosti več upokojenec in nedelavec pa DOSTI MANJ...
Če imaš notarsko izvršljivo najemno pogodbo, ne gre na sodišče, ker je izterjava dolga in izselitev že pravnomočno ob izpolnjevanju pogojev in podpisni pogodbi.
Ampak najemodajalec noče plačati tistih cirka 150 EUR za tako pogodbo, potem pa jamra. Če je najemojemalec noče podpisati, potem že muti. Lep filter...
Preprosto se obesiš na njegove dohodke, da si pokriješ najemnino in stroške ter pokličeš uradnega vunbacitelja, da ga izseli. Zraven pa še policijo, da bo ziher in imaš priče.
Nič ti ne pomaga notarsko izvršljivost če imaš najemnika mamico z malim otrokcem (samohranilko) ali pa invalida itd... si lahko pogodbo zabiješ skupaj z notarjem v rit!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
A nimaš zavarovano? Prot požaru tudi ne?
Sam res, že faking 4 mesce čakamo da uvedejo davek na nepremičnine in znižajo dohodnino.
Faking joke od politike.
Sam res, že faking 4 mesce čakamo da uvedejo davek na nepremičnine in znižajo dohodnino.
Faking joke od politike.
Zgodovina sprememb…
Zgleda, pa moj internet tud. Dej na svojem prosim poglej pa mal skopirej.
Je pa res da odkdar ne poslušam puklavca vsak dan se mi že spet mal jebe za politiko.
Je pa res da odkdar ne poslušam puklavca vsak dan se mi že spet mal jebe za politiko.
Zgodovina sprememb…
zavajon ::
johnnyyy ::
velikBrokoli je izjavil:
45m2 je dovolj, če ne delaš od doma :D
Odvisno. Če je eden izmed staršev v službi in otroci v vrtcu/šoli je "dom" prazen in nimaš motečih faktorjev. In če imaš način dela, da se nekako časovno poklopi potem je možno tudi to furat na manjši kvadraturi. Sicer je dobro, da imaš stvari narejene tako, da v primeru bolezni otrok nego vzame tisti, ki dela od doma, ker če ne imaš "đumbus".
... kateri del tega, da je najemojemalec še posebej zakonsko/pravno varovana oseba (ker je šibkejša stranka), ti ni jasen?!? Tudi če bi podpisal kaj takšnega, bi bilo to pravno nično in povsem stran vržen denar najemodajalca; da niti ne izgubljam besed o tem, da bi notar lahko izgubil licenco, če bi sploh dopustil kaj takšnega.
jernejl ::
Visji davki resujejo probleme
Res je, splošno znano je, da je višanje davkov na premoženje in nižanje davkov na delo koristno. To nam že dalj časa proporoča tudi OECD.
Seveda se najde cel kup forumskih modrecev, ki pravijo, da OECD nima pojma in oni vedo bolje. Gre za dve vrsti ljudi: eni so lenuhi, ki nič ne delajo in živijo na račun višanja vrednosti nepremičnin in bi jih davek usekal po denarnici, drugi pa so tako neumni, da mislijo, da vedo več od strokovnjakov.
Aja, ne, pri nas smo znižal davek in sedaj beležimo neslutene razsežnosti ki ga je redukcija imela na trg.Tako je. Davek na oddajanje v najem smo znižali in nepremičnine so kar naenkrat postale bistveno bolj dostopne, kot so bile prej. Aja, niso.
S primernim davkom imaš več stanovanj na voljo in predvsem se pri 10% davku ljudje ne bodo izogibali plačevanju davka (večina).Z uvedbo visokega davka na prazno se tudi marsikdo ne bi več izogibal plačevanju davka na oddajanje v najem.
Rešitev je simple, sam ni volje in interesa.Saj lahko oddajaš tudi kot normiranec, pa očitno vseeno to ni dovolj. Lastniki bi radi, da bi jim država še plačala, da gredo oddajat v najem. Oh wait... saj za socialce država subvencionira tržne najemnine. Ampak še kar ni dovolj.
Ce koga motijo prazna stanovanja, naj si kupi svoje stanovanje pa bo imel problem resen. Moja lastnina, moja odlovitev kaj bom z njo.Točno tako. Lastnikom je samo treba zaračunati ustrezen davek na nepremičnino, potem pa naj se čisto sami odločijo, kaj bodo z njo. Ali po kakšni ceni jo bodo prodali/oddali.
Zakaj bi zdaj delavcu mesečno jemal po 1% od tega kar ni zapravil, čemu?Delavcu se mesečno jemlje še bistveno več kot 1% od tega, kar ni zapravil.
user4683 ::
Visji davki resujejo probleme
Res je, splošno znano je, da je višanje davkov na premoženje in nižanje davkov na delo koristno. To nam že dalj časa proporoča tudi OECD.
Seveda se najde cel kup forumskih modrecev, ki pravijo, da OECD nima pojma in oni vedo bolje. Gre za dve vrsti ljudi: eni so lenuhi, ki nič ne delajo in živijo na račun višanja vrednosti nepremičnin in bi jih davek usekal po denarnici, drugi pa so tako neumni, da mislijo, da vedo več od strokovnjakov.
Aja, ne, pri nas smo znižal davek in sedaj beležimo neslutene razsežnosti ki ga je redukcija imela na trg.Tako je. Davek na oddajanje v najem smo znižali in nepremičnine so kar naenkrat postale bistveno bolj dostopne, kot so bile prej. Aja, niso.
Nazadnje ko sem preveril je ta vlada samo dvigovala davke. In še newsflash - davek od oddajanja ni davek na premoženje.
In še enkrat prosim, da pokažete te vaše analize učinkov nižje obdavčitve 4 mesece po uvedbi zakona. Še GURS ne dela analiz tako hitro kot vaša kristalna kugla.
To da OECD govori naj znižamo davke na dohodek in dvignemo davke na premoženje pa govorim že 5+ let. Pa razen z (kmalu razveljavljenim) poizkusom Janeza ne zgleda da bo kaj s tem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
Jernej pravi da je vlada znizala prevec obdavcitve v drugi temi pa jamra kako je dvolicna in dviguje normirancem
Hahhahhahhaha
Hahhahhahhaha
Jernej pravi da je vlada znizala prevec obdavcitve v drugi temi pa jamra kako je dvolicna in dviguje normirancem
Hahhahhahhaha
Kako je dvolična, sej vsem dviguje, ne samo normirancem. Pa tudi mi spljoh nismo dvolični. Vsi smo za to, da se naši davki znižajo, tisti, ki jih ne plačujemo, pa povišajo.