Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi
borut_p ::
It jfk sem rabil 2 uri da sem prisel do manhattna. 2x podzemna, 1x jfk vlakec. S taksijem verjetno se vec. Vlaci vso tisto prtljago po podzemni.
LeQuack ::
V bruselj se seli samo kdo ki se tam ni bil. Se belgijci bezijo ven. Imas cone v bruslju kamor si se policaji ne upajo. Center je pa drag ko zafran. Tri burerji in tri piri 100EUR
Super prestolnica evrope
Nisem vedel da se kvaliteta življenja meri v ceni burgerjev in piva. Potem je najbrž cvet civilizacijo bolj južno kot greš po balkanu.
Ce ne zastopis komentarja bolje da ne komentiras na njega
Zastopim da imate eni veliko denarja vloženega v stanovanja oz. ste lastniško odvisni, zato vam je v interesu da rastejo in posledično ne morete objektivno komentirati tu.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
borut_p ::
Nihče ni rekel da je Slovenija drek. Le Ljubljano se prenapihuje. In se strinjam s tem da je šlo premajhna za kaj več zato pa ne čudi kaj je na Ljubljani tako posebnega da bi se splačalo plačevati ceno za življenje v njej napram okoliškim krajem. Ko pa v bistvu ne ponuja nič posebnega. Že v Grazu recimo lahko živiš veliko boljše glede na plačo. Ljubljana bi se rada šla nekaj več a ne ponudi čisto nič posebnega. z avtom zjutraj iz enega konca do drugega rabiš enako časa kot iz recimo okoliških mest. Javni prevoz je totalno neuporaben.
da bi za to ceno dobil vsaj to, da avta ne potrebuješ kot je v večini teh večjih mest. Lahko mi pa seveda poveste kaj dobiš v Ljubljani takega da bi se splačalo plačevati tako visoko ceno za življenje v njej. Se enkrat, živim v lj 7 let, nimam povprečne plače a vseeno komaj čakam da grem od tu. Edini plus je res lep center pa se tega se naveličaš.
Nebi rekel da se ljubljano prenapihuje, je pa za slo kot glavno mesto lokacija, ki ponuja najvec moznosti.
Cenovno jo dvigujejo manipulantje iz tujine, ki zaradi razmeroma varne investicije kupujejo draga stanovanja, ki ne bodo nikoli vseljena. To je seveda velika zalost.
Invictus ::
Zastopim da imate eni veliko denarja vloženega v stanovanja oz. ste lastniško odvisni, zato vam je v interesu da rastejo in posledično ne morete objektivno komentirati tu.
V Sloveniji je 90% bivalnih nepremičnin v osebni lasti.
Sicer pa, če je ti nimaš in te ne zanima, kaj te brigajo cene nepremičnin.
Nebi rekel da se ljubljano prenapihuje, je pa za slo kot glavno mesto lokacija, ki ponuja najvec moznosti.
Cenovno jo dvigujejo manipulantje iz tujine, ki zaradi razmeroma varne investicije kupujejo draga stanovanja, ki ne bodo nikoli vseljena. To je seveda velika zalost.
Je pač glavno mesto. vsoi silijo v glavno mesto, če imajo le kak interes in možnsot. Pustimo rajo na obrobju. ukinimo potne stroške, pa bodo cene še bolj narasle...
Špekulacije se pa dogajajo povsod, sam folk ne ve. Mamica tega ne pove...
https://www.stat.si/StatWeb/news/Index/...
Sicer pa statistika pove svoje...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
A110 ::
Kaj točno hočeš s tem linkom povedati? Saj vsi vemo da je v LJ največ služb. Ampak kaj ti koristi največ služb če do nje z avtom potrebuješ enako oz mogoče 5min manj kot iz okoliških krajev? Javni prevoz je pa neuporaben, da bi vsaj pridobil to, da ne potrebuješ avta. Kaj dejansko pridobiš s tem, da živiš v Ljubljani za tako ceno? Recimo če primerjamo Trst in Gradec, 2 okoliška mesta ki ponujata približno enako oz v marsikaterem pogledu več kot Ljubljana. V enem plača pol višja glede na ljubljano za podobno ceno nepremičnin, v drugem pa plača približno enaka in veliko nižja cena nepremičnin kot v Ljubljani. Si mi pa elo zanimiva oseba. Tako hvališ ljubljano in upravičuješ njeno ceno s tem kaj vse ponuja. Zakaj za vraga si pa potem šel ven po denar za nakup nepremičnine v ljubljani če ljubljana ponuja toliko glede na ceno?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: A110 ()
Telbanc ::
Ah, dajte no. Kaj pa GURS ve. Nepremičnine bodo šle samo gor, gor, gor.
Vsaj tako pravijo forumski strokovnjaki.
Ja seveda bojo šle gor, so dolgoročna in krakoročna konservativna naložba. Okol l 90. -92 so ble parcele v Logatcu ob lokalni cesti za Cerknico 10 evrov, zdaj so pa....
Krize bo kmal konec, zato se ne nadejat cen l.20012.
Še enkrat bi spomnil, da nisem edini ki je razmišljal "pravilno."
Torej bi rad izpostavil še enkrat:
"Matthai je 29. okt 2020 ob 09:43 izjavil:
Ah, dajte no. Kaj pa GURS ve. Nepremičnine bodo šle samo gor, gor, gor."
"Vsaj tako pravijo forumski strokovnjaki. "
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
sandmat ::
V new yorku ali shanghai rabis 3 ure da iz centra prides v letalisce
Ja pajade. V katerem New Yorku si pa ti bil? Če greš iz Times squarea na La Guardio, potem na JFK in potem se nazaj na Times square... Ti to ne vzame treh ur.
odvisno ob kateri uri. Do JFK in nazaj je komot 3 ure v nepretirani gneči.
perci ::
It jfk sem rabil 2 uri da sem prisel do manhattna. 2x podzemna, 1x jfk vlakec. S taksijem verjetno se vec. Vlaci vso tisto prtljago po podzemni.
Sožalje, s taxijem bi bil na komot in v 45 min na manhattnu. Tut s podzemno se da priti v 1 uri.
Ja, do tja in nazaj. Ne pa v eno smer.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: perci ()
Shegevara ::
Intelektualen razpon debate v tej temi, da tujina = Bruselj, Munchen, Pariz, New York
Utrecht, Nizozemska.
nizkokvalificirana plača: 2000€ neto
povpraševan kader plača: 4000€+
cena m2: 4000€
Ljubljana.
nizkokvalificirana plača: 1000€ neto
povpraševan kader plača: 2000€+
cena m2 center: 3000€
In napram Utrechtu je Ljubljana en srednja žalost. Edina prednost ljubljane je, da če si z avtom v eni uri res kjerkoli hočeš bit. Maš za smučat, naravo in morje.
Ko se ravno omenja mamine sinke. Če nočeš bit več mamin sinko samo ven iz slovenije in nekam v EU.
Jasno, ne pričakovat, da boš pa zdaj si lahko kar naenkrat v centru Munchna ali Pariza privoščil kupit stanovanje. To seveda ne. Ampak to ti tudi ni treba. Greš v eno manjše mesto al pa nekam v eno vas blizu mesta in je to to. Ja, na šiht se bo treba vozit ampak to je tud pr nas treba, če nimaš ravno take sreče, da živiš 5 minut stran od službe.
Utrecht, Nizozemska.
Ljubljana.
In napram Utrechtu je Ljubljana en srednja žalost. Edina prednost ljubljane je, da če si z avtom v eni uri res kjerkoli hočeš bit. Maš za smučat, naravo in morje.
Ko se ravno omenja mamine sinke. Če nočeš bit več mamin sinko samo ven iz slovenije in nekam v EU.
Jasno, ne pričakovat, da boš pa zdaj si lahko kar naenkrat v centru Munchna ali Pariza privoščil kupit stanovanje. To seveda ne. Ampak to ti tudi ni treba. Greš v eno manjše mesto al pa nekam v eno vas blizu mesta in je to to. Ja, na šiht se bo treba vozit ampak to je tud pr nas treba, če nimaš ravno take sreče, da živiš 5 minut stran od službe.
Okapi ::
Sožalje, s taxijem bi bil na komot in v 45 min na manhattnu. Tut s podzemno se da priti v 1 uri.
Ja, do tja in nazaj. Ne pa v eno smer.
Google maps vse pove.
Z avtom je trenutno dobre pol ure. Z javnim prevozom pa poldrugo uro.
Malo neprimerno je primerjati ameriška mesta z evropskimi. Ameriška mesta so novejša in so že v osnovi zgrajena za avtomobile in imajo po večini razmeroma slab javni prevoz. Medtem, ko evropska mesta so večinoma zelo stara ko pač ni bilo toliko prometa in niti ni toliko prostora za avtomobile. S tem, da če že računamo pot z avtom je treba prišteti še to, da je treba najti parking, če je sploh.
Intelektualen razpon debate v tej temi, da tujina = Bruselj, Munchen, Pariz, New York
Utrecht, Nizozemska.
Ljubljana.
Kot prvo, Utrech je IMHO večja žalost od Ljubljane. Sicer odvisno, kako to žalost sploh meriš, ampak ne vidim nobene prave prednosti življenja na Nizozemskem. Nekaj mesecev sem živel v Rotterdamu, pa ne bi tam ostal.
Kot drugo, ni pomembna samo plača in cena m2, ampak tudi vsi drugi stroški, ki jih imaš, ker je od tega odvisno, koliko ti ostane za nakup stanovanja.
Pir v kafiču je recimo vsaj 2x dražji kot v Ljubljani. Taksi tudi.
S tem, da če že računamo pot z avtom je treba prišteti še to, da je treba najti parking, če je sploh.Če greš s taksijem, ni treba.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Prednost življenja na nizozemskem? Že to, da je to najbolj razvit del evrope je dovolj velik razlog. Če ga seveda znaš izkoristiti.
Prednost življenja na nizozemskem? Že to, da je to najbolj razvit del evrope je dovolj velik razlog. Če ga seveda znaš izkoristiti.
Ne, zihr je boljš delati v Ljubljani v McDonaldsu kot študent za 4€ na uro. Ob koncu dneva zaslužiš celo dva ali tri obroke (eden gre itak iz plače za malico).
Quack !
No, če bo vse po sreči grem v bližnji prihodnosti ravno v Utrecht in lahko porocam iz prve roke kako je
Kot prvo, Utrech je IMHO večja žalost od Ljubljane. Sicer odvisno, kako to žalost sploh meriš, ampak ne vidim nobene prave prednosti življenja na Nizozemskem. Nekaj mesecev sem živel v Rotterdamu, pa ne bi tam ostal.
Kot drugo, ni pomembna samo plača in cena m2, ampak tudi vsi drugi stroški, ki jih imaš, ker je od tega odvisno, koliko ti ostane za nakup stanovanja.
Pir v kafiču je recimo vsaj 2x dražji kot v Ljubljani. Taksi tudi.
S tem, da če že računamo pot z avtom je treba prišteti še to, da je treba najti parking, če je sploh.Če greš s taksijem, ni treba.
Jaz ti povem, da sem samo po 2 letih bivanja v Utrechtu prišel v Ljubljano in zame je bil to top kulturni šok primerljiv relaciji Slovenija -> Albanija/Turčija/Egipt.
Od takrat tudi vem, zakaj nas imajo zahodni evropejci še vedno za vzhodno evropo, čeprav jih v svoji malomeščanskosti enoglasno nadiramo da smo vendarle del zahodne in razvite evrope ... lol.
Infrastruktura, javen promet, kolesarjenje, kulturno dogajanje, zdravstvena oskrba in čakalne vrste, da o mentaliteti janezov z vasi ne zgubljam besed. Tu ni primerjave. To naredi dejstvo, da so nekatere države bogate in imajo vse to urejeno. Potem so še malenkosti, kot je to, da so vse fasade, vsi avtobusi, vsi tramvaji, nerazjahane ceste.. In to so take malenkosti, ki te motijo takrat ko prideš nazaj v Slovenijo. Sej potem se v roku enega meseca spet nazaj aklimatiziraš in enostavno ne opaziš več tega.
Utrecht je enostavno lepši od Ljubljane, drugače me ne boš prepričal. Rotterdam je morda drugačna zgodba, ker je vendarle to primarno industrijsko mesto zbombandirano med drugo svetovno vojno do amena.
Stroški so recimo do 50% višji, čeprav jaz po svojem občutku ne bi rekel, da so toliko. Še najbolj se pozna pri serviserjih in privat ambulantah. Ampak pri plači, ki je 2x višja se pri tem da lažje dihat. Sej podatki govorijo sami zase.
Preveri koliko je maminih sinkov v skandinaviji in na nizozemskem, potem pa poglej še za slovenijo. Nekaj je seveda mentaliteta, drugo je pa to, da si kot mladostnik še nek soliden kredit težko zrihtaš pri nas, če recimo nimaš nadpovprečne plače oziroma če ga ne vzameta dve osebi naenkrat. In to je sigurno težko pri mladih, ki frišno-diplomirani v povprečju ne dobijo nikakršnih 2000€ neto plače. To, da maš 2x cenejš pir v sloveniji ne pomaga za nič drugega kot za to, da si svoje tegobe utapljajo v pijančevanju in govorijo: "za dobro stanovanje nimam, ampak vsaj pir je pa poceni".
Če ti je všeč beton, je Utrecht lep.
Ampak lej....vsakemu svoje. Meni veliko pomeni, da sem v državi, kjer lahko govorim materni jezik, kjer imam starše in prijatelje in kjer so normalno morje in planine na voljo še kako drugače kot z letalom.
So pa res nepremičnine nenormalno drage v LJ, za kar je odgovorno izključno država, ki ni uspela zagotoviti neke na pol pametne stanovanjske politike.
Ampak lej....vsakemu svoje. Meni veliko pomeni, da sem v državi, kjer lahko govorim materni jezik, kjer imam starše in prijatelje in kjer so normalno morje in planine na voljo še kako drugače kot z letalom.
So pa res nepremičnine nenormalno drage v LJ, za kar je odgovorno izključno država, ki ni uspela zagotoviti neke na pol pametne stanovanjske politike.
poweroff ::
Zakaj pa je ni uspela zagotoviti?
Saj se ve komu se politiki niso hoteli zameriti.
Saj se ve komu se politiki niso hoteli zameriti.
sudo poweroff
enemon ::
Obenem se povečuje povpraševanje po zazidljivih zemljiščih in manjših enodružinskih hišah na obrobju mest. Vir: https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/reko...
Je to zato, ker v mestih zmanjkuje prostora ali pa so cene tako nerealne?
Je to zato, ker v mestih zmanjkuje prostora ali pa so cene tako nerealne?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enemon ()
energetik ::
Če ti je všeč beton, je Utrecht lep.Točno to sem hotel napisati. Obstajamo tudi ljudje, ki jim samo mesto in "razvitost" ne pomeni nič, prav tako ne letališča.
Jaz od življenja daleč od bližnjih sorodnikov in daleč od gozdov/hribov ne bi imel nič.
Zakaj mi je SLO všeč? Npr. tudi zato, ker sem iz šihta v skoraj centru LJ z avtom doma v 15min in sem čez 15 dodatnih minut lahko že v skoraj pragozdu na MTBju. Tudi LJ mi ni všeč, ker je mesto. Zato sva si bajto nabavila izven mesta v malem naselju. Meni je enostavno zakon, ko namesto hrupa prometa in busov, zjutraj slišim kikirikanje petelina, ko odprem okno. Ali pa krakanje žab v poletnih večerih. Kje imaš to v Bruslju ali Munchnu?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Torrent ::
Ah, dajte no. Kaj pa GURS ve. Nepremičnine bodo šle samo gor, gor, gor.
Vsaj tako pravijo forumski strokovnjaki.
Ja seveda bojo šle gor, so dolgoročna in krakoročna konservativna naložba. Okol l 90. -92 so ble parcele v Logatcu ob lokalni cesti za Cerknico 10 evrov, zdaj so pa....
Krize bo kmal konec, zato se ne nadejat cen l.20012.
Še enkrat bi spomnil, da nisem edini ki je razmišljal "pravilno."
Torej bi rad izpostavil še enkrat:
"Matthai je 29. okt 2020 ob 09:43 izjavil:
Ah, dajte no. Kaj pa GURS ve. Nepremičnine bodo šle samo gor, gor, gor."
"Vsaj tako pravijo forumski strokovnjaki. "
Bo treba še malo počakat, da vidimo realno stanje. Noben ni rekel, da bodo cene padle iz danes na jutri. Zapravljat sposojen denar je lepo, ampak korona račun še pride. :(
Če ti je všeč beton, je Utrecht lep.
Ok, če je zate beton tudi prav, ker se ne mislim o osebnih percepcijah posamezne lokacije kregat, je subjektivna karakteristika, 100 ljudi 100 čudi.
Če se nisi za nobeno ceno pripravljen "prodati v tujino" potem tudi ne vem, če ima smisel karkoli razlagat. Zgleda mamo različne prioritete in navezanost na neko lokacijo, ki je za eno osebo vse kar ji je važno v življenju, za drugo osebo je pa to nekaj arbitrarnega.
Če bi se učil nemško namesto nizozemščine, bi takoj šel v Avstrijo, ki je za moje pojme najlepši sweet spot evrope. Imaš gore in imaš tudi morje kakšno urco dlje od enega slovenca ampak seveda tudi lepšo plačo. Če se ti pa tako lušta po sorodnikih v sloveniji pa tudi niso tako daleč.
Sej ni tako slabo, da me ne bo kdo tako razumel. Dejstvo je pač, da je za lagodno življenje v LJ potrebno, da imava oba s partnerco uredu službo. Na nizozemskem sva pa večinoma tudi normalno shajala tudi samo z mojo plačo.
Kar se pa stanovanjske politike tiče ti dam pa prav. To bi blo pametno rešit. Ampak zgleda ni dovolj volje ljudstva, da se to tematiko izpostavi.
Jaz poznam nekaj Slovencev, ki živijo na Nizozemskem, in par Nizozemcev, ki živijo v Sloveniji. In so v povprečju Nizozemci pri nas bolj zadovoljni, kot so Slovenci v Holandiji.
Še druga primerjava, kar se kakovosti življenja tiče. Slovenec, ki je preskrbljen (recimo z dobro penzijo), ne bo šel kupit neke podeželske hiše na Nizozemskem in tam v miru uživati svojo penzijo. Nizozemcev, ki kupijo hišo pri nas, in uživajo brezskrbno življenje v Sloveniji, je pa kar nekaj.
Je pa res, da živeti s socialno podporo in občasnim delom na črno je lažje na Nizozemskem kot pri nas, in par tistih Slovencev, ki jih poznam na Nizozemskem, je tam prav zaradi tega.
Drugače pa, kar se mene tiče, tam ne bi živel že samo zaradi vremena. Atlantsko podnebje, ko pol časa po malem dežuje in piha veter, da ti niti dežnik nič ne pomaga, je čisto mimo, IMHO.
Še druga primerjava, kar se kakovosti življenja tiče. Slovenec, ki je preskrbljen (recimo z dobro penzijo), ne bo šel kupit neke podeželske hiše na Nizozemskem in tam v miru uživati svojo penzijo. Nizozemcev, ki kupijo hišo pri nas, in uživajo brezskrbno življenje v Sloveniji, je pa kar nekaj.
Je pa res, da živeti s socialno podporo in občasnim delom na črno je lažje na Nizozemskem kot pri nas, in par tistih Slovencev, ki jih poznam na Nizozemskem, je tam prav zaradi tega.
Drugače pa, kar se mene tiče, tam ne bi živel že samo zaradi vremena. Atlantsko podnebje, ko pol časa po malem dežuje in piha veter, da ti niti dežnik nič ne pomaga, je čisto mimo, IMHO.
Važno je kakšen si tip človeka in kaj so tvoje prioritete. Sej tud meni slovenija ustreza, drugače me že ne bi bilo nazaj. In jasno, lažje se je z nizozemsko penzijo preselit v slovenijo, kot pa s slovensko penzijo na nizozemsko.
Vreme zame ni bil problem. Mile zime so mi zakon, ker sem bolj ljubitelj kolesarjenja in teka, kot pa zimskih športov. Če kaj dež pada ni problem, ga imaš pri nas zelo podobno količino. Veter, da je tam močan? Zgleda še nisi bil na primorskem.
Razlog zakaj sem primerjal je v tem, da se pri primerjavi s tujino zmeraj vrti okrog teh cen stanovanj v metropolitanskih mestih ala Bruselj in Munchen. Zato sem omenil utrecht, da so primerjave vsaj malo bolj uravnovešene in pa predvsem realne. To, da te moti vreme in učenje tujega jezika ali pa to, da naj bi bila nizozemska neka top destinacija sploh ni bil moj point. Vem, maš svoje razloge zakaj se ne izseliš. Who cares? Dejstvo je pač, da imamo veliko takih, ki ne živijo enako kot ti. Pri nas rabiš bit kar šparoven, imet dobro zaposlitev in seveda vzet kredit v dvoje, da lahko iz nule prideš do stanovanja.
jaz sem si za vmesno stopničko izbral Nizozemsko in če bi danes izbiral to opcijo, bi jo ponovil. Mam toliko kolegov, s katerimi se še danes slišimo in pa dobrih vtisov od tam, da me mnenje enega zapečkarja ne bo preveč ganilo. No offence
Vreme zame ni bil problem. Mile zime so mi zakon, ker sem bolj ljubitelj kolesarjenja in teka, kot pa zimskih športov. Če kaj dež pada ni problem, ga imaš pri nas zelo podobno količino. Veter, da je tam močan? Zgleda še nisi bil na primorskem.
Razlog zakaj sem primerjal je v tem, da se pri primerjavi s tujino zmeraj vrti okrog teh cen stanovanj v metropolitanskih mestih ala Bruselj in Munchen. Zato sem omenil utrecht, da so primerjave vsaj malo bolj uravnovešene in pa predvsem realne. To, da te moti vreme in učenje tujega jezika ali pa to, da naj bi bila nizozemska neka top destinacija sploh ni bil moj point. Vem, maš svoje razloge zakaj se ne izseliš. Who cares? Dejstvo je pač, da imamo veliko takih, ki ne živijo enako kot ti. Pri nas rabiš bit kar šparoven, imet dobro zaposlitev in seveda vzet kredit v dvoje, da lahko iz nule prideš do stanovanja.
jaz sem si za vmesno stopničko izbral Nizozemsko in če bi danes izbiral to opcijo, bi jo ponovil. Mam toliko kolegov, s katerimi se še danes slišimo in pa dobrih vtisov od tam, da me mnenje enega zapečkarja ne bo preveč ganilo. No offence
PrimoZ_ ::
Stanovanja v Sloveniji so predraga glede na povprečne plače, na račun neobstoječe stanovanjske politike.
Zdej pa počakmo da uleti Mato kako je on kupil stanovanje in da drugi tud lahko :) Pa potem še kdo, ki bo spet primerljal LJ z Londonom in na koncu še digitalček, da on pa svojega meščanskega stanovanja z pohištvom v bidejevm slogu že ne proda mladini in da naj pocrkajo na cesti :)
Zdej pa počakmo da uleti Mato kako je on kupil stanovanje in da drugi tud lahko :) Pa potem še kdo, ki bo spet primerljal LJ z Londonom in na koncu še digitalček, da on pa svojega meščanskega stanovanja z pohištvom v bidejevm slogu že ne proda mladini in da naj pocrkajo na cesti :)
Sem povsem prepričan, da sem videl veliko več sveta kot ti. Nek gastarbajter zame ni referenca svetovljana, prej obratno.
Ja, če prideš z vasi, je verjetno udi Utrecht zate "svetsko" mesto.
Drugače pa, so mi določene lastnosti velikih mest zelo všeč, recimo to, da imaš trgovine, ki so odprte 24/7. Včasih, pred 30+ leti, mi je bilo všeč, da je bila izbira v trgovinah neprimerno večja - marsikaj sem moral iti kupit v Munchen. Danes, ko večino stvar kupujem online, me to ne gane več. Všeč mi je svetovljanska kulinarična ponudba velikih mest - v Ljubljani ne morem na indonezijski nasi goreng, recimo.
Sicer je pa tako - če pri nas nisi sposoben dobiti dobro plačanega dela, in si dovolj ambiciozen, pač greš ven, in ti je višina plače pomembnejša od vremena (in še česa). Gastarbajterji to počno že stoletja, in nič ni narobe s tem. Samo ni treba razlagati, da si šel v tujino, ker bi bilo tam življenje boljše, ampak si šel, ker pri nas nisi uspel tako, kot si želel, da bi.
Tudi veliko gastarbajterjev gre v penziji nazaj domov. Če bi bilo drugje bolje, bi tam ostali.
Banalen primer - na naftno ploščad greš delat, ker je dobra plača, ne ker bi bilo tam življenje dobro. Nizozemska je glede življenja sicer res malo boljša od naftne ploščadi, ampak ljudje vseeno gredo tja zaradi plače, ne zato, ker bi bilo življenje tam boljše.
jernejl ::
Ljudje gredo v tujino zato, ker menijo, da bodo tako imeli boljše življenje, kot ga imajo pri nas.
Nekateri se sicer uštejejo in gredo na slabše ter se vrnejo nazaj, nekaterim je pač bolje. Vse ostalo je nepotrebno bluzenje.
Če bi bilo tako kot praviš, potem je tudi v bosni ali romuniji bolje živeti kot pri nas, zato ker se gastarbajterji, ki so delali pri nas, po upokojitvi vračajo nazaj.
Nekateri se sicer uštejejo in gredo na slabše ter se vrnejo nazaj, nekaterim je pač bolje. Vse ostalo je nepotrebno bluzenje.
Banalen primer - na naftno ploščad greš delat, ker je dobra plača, ne ker bi bilo tam življenje dobro.Ne. Dobra plača ti omogoča boljše življenje, kot bi ga lahko živel, če ne bi šel delat na ploščad. Če to ne bi držalo, ne bi nikdar šel tja delat. Nihče ne bo šel v tujino zato, da bo živel slabše. Razen če ciljaš na sužnje ali pa na one, ki so se ušteli.
Tudi veliko gastarbajterjev gre v penziji nazaj domov. Če bi bilo drugje bolje, bi tam ostali.Napačna primerjava. Z nemško penzijo je v nemčiji (v povprečju) lažje preživeti kot s slovensko penzijo v sloveniji. Z nemško penzijo je še lažje preživeti v sloveniji. Ne pomeni pa slednje, da v nemčiji upokojenec živi slabše kot pri nas.
Če bi bilo tako kot praviš, potem je tudi v bosni ali romuniji bolje živeti kot pri nas, zato ker se gastarbajterji, ki so delali pri nas, po upokojitvi vračajo nazaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Saj je - za Bosanca z našo penzijo je bolje živeti v Bosni kot pri nas. Pač nisi dovolj zrel, da bi razumel, da na kakovost življenja ne vplivajo samo materialne dobrine in hitrost interneta, ampak še marsikaj drugega. Med drugim to, da te v kafiču nimajo za tujca.
Ravno nasprotno. Ti nisi dovolj zrel, da bi razumel, da so situacije precej različne in da nimajo vsi ljudje enakih prioritet ter da niso vsi tako nesposobni, da bi jih v tujini sprejemali za drugorazredne. Marsikdo najde najprimernejšega partnerja iz tujine. Če pa te ima nek pripadnik KKK v kafiču za tujca, je to njegov problem. Nobenega razloga ni, da bi se zaradi takih moral seliti nekam drugam, kjer je slabše - denimo v rodno grudo - samo zato, da bodo tovrstni ljudje v kafičih o tebi imeli boljše mnenje. Verjamem, da za večino ljudi slednje ni najpomembnejši faktor kakovosti življenja.
Zgodovina sprememb…
HotBurek ::
Recimo, če bi imel 500.000EUR, kaj bi naredl?
A bi kupil eno stanovanje za 300-400 v zeleni jamni, situli, ostalo pa za nadaljni biznis?
Ugibam, da bi si večina v tem primeru uredila nepremičnino in ostala v sloveniji.
Promelm sicer je, ker ostanejo ostali problemi (neurejene kolesarske, avto gužva, avto kultura, korupcija, učinkovitost politike...). Tega se ne da kr tko bolšega kupit.
S tem da, če tako pomisliš; tk slab spet ni, če se primerjamo z jugom, po drugi strani smo dost uzadi, če se primerjamo s severom. Nekje na pola/pola smo.
Mogoče je jeba, če se zadovoljiš z "lahko bi blo še slabi", "še boh da mamo x", in pol ni napredka.
A bi kupil eno stanovanje za 300-400 v zeleni jamni, situli, ostalo pa za nadaljni biznis?
Ugibam, da bi si večina v tem primeru uredila nepremičnino in ostala v sloveniji.
Promelm sicer je, ker ostanejo ostali problemi (neurejene kolesarske, avto gužva, avto kultura, korupcija, učinkovitost politike...). Tega se ne da kr tko bolšega kupit.
S tem da, če tako pomisliš; tk slab spet ni, če se primerjamo z jugom, po drugi strani smo dost uzadi, če se primerjamo s severom. Nekje na pola/pola smo.
Mogoče je jeba, če se zadovoljiš z "lahko bi blo še slabi", "še boh da mamo x", in pol ni napredka.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: HotBurek ()
Sakin ::
Marsikdo najde najprimernejšega partnerja iz tujine. Če pa te ima nek pripadnik KKK v kafiču za tujca, je to njegov problem.
Glede na to, da večina Evropskih središč spominja na Afriko/Bližnji vzhod, je strah da te imajo za tujca v kafani povsem odveč. 😉
Nekaj drugega pa je, če si striktno ekonommski migrant in se nisi v 10ih letih sposoben naučiti jezika za vsaj B2 nivo. V tem primeru si je človek kriv sam.
Na Nach Nachma Nachman Meuman!
Utk ::
Jaz razumem, da "mora" it v tujino nek znanstvenik, ki je res top in se ukvarja z nekim področjem, ki v Sloveniji morda ni tako razvito, in gre na eno strašno univerzo nekam. Pa tudi taki se znajo vrnit. Nekemu povprečnemu programerju ni treba it nikamor zaradi denarja in mislim da so tu bolj drugi vzroki (v vsakem razredu je bil kak izobčenec, tudi v tujini so). Razumem tudi, da Štajerci skočijo v Avstrijo v službo, zakaj pa ne, ampak večinoma se vozijo čez.
Invictus ::
Marsikdo najde najprimernejšega partnerja iz tujine. Če
Ja, v glavnem taki, ki morajo v Ukrajino ali Tajsko, da dobijo ženo.
Kaj je narobe s tem?
Ukrajinke, Poljakinje gredo takoj ven. Ker je domača roba zanič. Izobražene ženske, ki govorijo več jezikov in dostikrat celo kako naravoslovno izobrazbo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Bo treba še malo počakat, da vidimo realno stanje. Noben ni rekel, da bodo cene padle iz danes na jutri. Zapravljat sposojen denar je lepo, ampak korona račun še pride. :(
Ja sej bo pršu, za tiste ki še niso kupili nepremičnine. Ki so zaj spet čakali in šinfali zadnje leto.
In se delali norca iz nas, od trenutka ko smo ob prejšnji krizi za nova stanovanja na Situli, ki so bila po 2000 meter napovedali, da so dobesedno zastojn, kar se je nato izkazalo, da so res bila.
Ob sedanji krizi se je zadeva ponovila.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
uvodV?? ::
Eni imate pa res hude probleme s kaj si drugi mislijo o cenah nepremičnin. Očitno vas res nekaj osebno moti glede vaše situacije, da vam je to tako pomembno
Eni imate pa res hude probleme s kaj si drugi mislijo o cenah nepremičnin. Očitno vas res nekaj osebno moti glede vaše situacije, da vam je to tako pomembno
Ne veš zakaj se gre, torej se ne vmešavaj.
In se delali norca iz nas, od trenutka ko smo ob prejšnji krizi za nova stanovanja na Situli, ki so bila po 2000 meter napovedali, da so dobesedno zastojn, kar se je nato izkazalo, da so res bila.
Zadeva se ni ponovila, ker trenutno krize še ni bilo (pumpanje sposojenega denarja). Mogoče je niti ne bo, kar bo v bistvu čudež. Balon pa je napihnjen ne glede na gospodarsko stanje. Žal se gradi premalo in se umetno vzdržuje balon.
Ne vem zakaj so se delali norca, vem pa da jaz niti danes ne bi živel v Situli, ki je ob zelo prometni cesti, zraven železnice in zgleda grozno (to je sicer subjektivno). Najbolj smešno je to, da so ljudje kupili tam stanovanja, potem se pa pritožujejo, da je železnica glasna. Tipično slovensko... :D
Zadeva se ni ponovila, ker trenutno krize še ni bilo (pumpanje sposojenega denarja). Mogoče je niti ne bo, kar bo v bistvu čudež. Balon pa je napihnjen ne glede na gospodarsko stanje. Žal se gradi premalo in se umetno vzdržuje balon.
Ne vem zakaj so se delali norca, vem pa da jaz niti danes ne bi živel v Situli, ki je ob zelo prometni cesti, zraven železnice in zgleda grozno (to je sicer subjektivno). Najbolj smešno je to, da so ljudje kupili tam stanovanja, potem se pa pritožujejo, da je železnica glasna. Tipično slovensko... :D
Zadeva se je ponovila u tolk, k so spet začeli eni nabijat, kolk bo šlo vse dol.
Men se zdi, da je najbolj smešna smešno nizka cena, po kateri so dobili stanovanja, sploh ko bojo šli tiri pod zemljo.
enemon ::
Zadeva se je ponovila u tolk, k so spet začeli eni nabijat, kolk bo šlo vse dol.
Men se zdi, da je najbolj smešna smešno nizka cena, po kateri so dobili stanovanja, sploh ko bojo šli tiri pod zemljo.
Ob takšnem tempu gradnje nove železniške postaje bodo tiri pod zemljo po optimističnem scenariju okoli leta 2100.
Ob takšnem tempu gradnje nove železniške postaje bodo tiri pod zemljo po optimističnem scenariju okoli leta 2100.
Enkat bo cel kompleks narejen, pol bo cena teh stanovanj 4x nakupne.
Ne vem kolk ti to pomaga, če pol življenja živiš v slabih pogojih. :) Večina bo prej sama postala nepremičnina na žalah. :)
Sparkxl ::
Zelo verjetno, ampak dvomim da je kdo od tistih, ki je to kupil imel v mislih svoje pra pra vnuke
Tiri pod zemljo...bomo videli ja...
sicer pa, kar se Situle tiče...takrat so bile cene ugodne in imel sem priložnost kupiti zadevo še malo bolj ugodno kot average Joe.
No, žena je bila podobnega mnenja kot nekateri tule...da v Situli pa že ne bo živela.
sicer pa, kar se Situle tiče...takrat so bile cene ugodne in imel sem priložnost kupiti zadevo še malo bolj ugodno kot average Joe.
No, žena je bila podobnega mnenja kot nekateri tule...da v Situli pa že ne bo živela.
Zelo verjetno, ampak dvomim da je kdo od tistih, ki je to kupil imel v mislih svoje pra pra vnuke
Ne vem kva vam je, u tak flat daš najemnike, dokler se zadeva ne zgradi do konca. Če te to moti.
Sicer je verjetno pol Situle na prodaj po 2000 evrov meter, ker so po vaše "razmere nevzdžne", ali pač ne.
Se tam sploh kaj prodaja, kaj teh "nevzdržnih flaatov", cena more bit po moje "full ugodna."
Verjetno ne bo problem dat kak link na forum??
Ne vem sicer kaj je point zgornjega posta... da bi cene nepremičnin morale zmeraj padati, ali da nikdar ne padajo, ali kaj tretjega?
SURS statistika lepo pokaže, kako so se gibale cene zadnjih nekaj let:
Cene so nekje približno na ravni tistih izpred krize leta 2008. Inflacija v tem obdobju je bila pa dobrih 10%.
Še tabela na SURS-u.
Cene so nekje približno na ravni tistih izpred krize leta 2008. Inflacija v tem obdobju je bila pa dobrih 10%.
Še tabela na SURS-u.
Zgodovina sprememb…
Ne vem sicer kaj je point zgornjega posta... da bi cene nepremičnin morale zmeraj padati, ali da nikdar ne padajo, ali kaj tretjega?
Še tabela na SURS-u.
Inflacija je catch 22, ker cene nepremičnin vplivajo na inflacijo, ti pa praviš da inflacija vpliva na cene nepremičnin.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()