Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi
feryz ::
Ne, zastonj ne more biti.
Lahko je zate zastojn, kar pa ne pomeni da tudi je.
Ne govorim o variantah, kako en direktor na elektro pride zastojn do bajte, ampak povprečni Janez. Ki to ne more.
Lahko je zate zastojn, kar pa ne pomeni da tudi je.
Ne govorim o variantah, kako en direktor na elektro pride zastojn do bajte, ampak povprečni Janez. Ki to ne more.
enavlaka ::
Direktorji so odkupovali počitniške kapacitete in ostale nepremičnine, ki so šle za žemljo in pašteto.
Utk ::
Lastnik dobi tržno najemnino, najemnik plača omejeno. Bo to znižalo cene najemnin? Ne, ne bo. Bo se pa oddalo nekaj več stanovanj in nekaj ljudi bo plačevalo manj. Če je to dovolj dober cilj, ok, če je cilj nova nacionalizacija, kot misli da je potrebna polovica slo-techa, potem pa ni ok.
https://www.zurnal24.si/pod-streho/nepr...
Zako ::
bere se dobro. Ideja je dobra. Seveda je odzadi drzava, katera se lahko kadarkoli odloci drugace in na koncu bo lastnik dobil le 60% najemnine. Kaj pomeni vecletni najem? Letno se najemnina visa za vsaj 1-3%...
Kako je lastnik zasciten pred morebitnimi tezavnimi najemniki? Ima pravico vstopa v stanovanje (najavljeno seveda)?.
Jaz oddajam moje stanovanje, in zaenkrat nimam nobenih tezav. Najemnik letno vnaprej placa najemnino in sproti placuje stroske, ter kadi na balkonu. Kadarkoli lahko pridem pogledat stanovanje, ampak ga vseeno prej poklicem, ce ima kaksne tezave in ce lahko pridem pogledat. Ponavadi pridem celo takrat, ko najemnika ni doma.
Vse dobro vsem najemnikom, vendar sem bil sam najemnik kar 4 leta, in mi je lastnik vsako leto ob podpisu nove pogodbe dvignil najemnino za 30 EUR na mesec. Sicer je bil odnos cist korekten, ampak enostavno mi je bilo stanovanje vsec in financno sem pac dal 1050,00 EUR na mesec.
Vseeno enostavno ne verjamem vec nobenemu, kateri mi rece, da bodo najemnine in cene nepremicnin padel, saj sem to poslusal leta 2019, ko bi za 250.000 EUR dobil 4 sobno stanovanje novejse gradnje, tako sem pa lani kupil 4 sobno hiso za 550.000 EUR. Politiki pa itaq imajo svoj interes v najemninah, zakaj bi potem gradili.
Poznam kar nekaj tujcev, ki so kupili stanovanje v Ljubljanu, Mariboru - zaradi lepe zelene narave, cistega okolja, varnosti podnevi in ponoci, ter blizina morja in smucisc. Osebno poznam enega investitorja in mi vedno rece, da bo moja bajta drugo leto miljon EUR, saj je prejsni mesec prodaj sosedno bajto - tudi novogradnja - za 800.000 EUR. Jaz sem kupil mojo za 550.000 EUR - to je 250.000 EUR visja cena....
Kako je lastnik zasciten pred morebitnimi tezavnimi najemniki? Ima pravico vstopa v stanovanje (najavljeno seveda)?.
Jaz oddajam moje stanovanje, in zaenkrat nimam nobenih tezav. Najemnik letno vnaprej placa najemnino in sproti placuje stroske, ter kadi na balkonu. Kadarkoli lahko pridem pogledat stanovanje, ampak ga vseeno prej poklicem, ce ima kaksne tezave in ce lahko pridem pogledat. Ponavadi pridem celo takrat, ko najemnika ni doma.
Vse dobro vsem najemnikom, vendar sem bil sam najemnik kar 4 leta, in mi je lastnik vsako leto ob podpisu nove pogodbe dvignil najemnino za 30 EUR na mesec. Sicer je bil odnos cist korekten, ampak enostavno mi je bilo stanovanje vsec in financno sem pac dal 1050,00 EUR na mesec.
Vseeno enostavno ne verjamem vec nobenemu, kateri mi rece, da bodo najemnine in cene nepremicnin padel, saj sem to poslusal leta 2019, ko bi za 250.000 EUR dobil 4 sobno stanovanje novejse gradnje, tako sem pa lani kupil 4 sobno hiso za 550.000 EUR. Politiki pa itaq imajo svoj interes v najemninah, zakaj bi potem gradili.
Poznam kar nekaj tujcev, ki so kupili stanovanje v Ljubljanu, Mariboru - zaradi lepe zelene narave, cistega okolja, varnosti podnevi in ponoci, ter blizina morja in smucisc. Osebno poznam enega investitorja in mi vedno rece, da bo moja bajta drugo leto miljon EUR, saj je prejsni mesec prodaj sosedno bajto - tudi novogradnja - za 800.000 EUR. Jaz sem kupil mojo za 550.000 EUR - to je 250.000 EUR visja cena....
Zako je zakon!!!
bm1973 ::
Lastnik dobi tržno najemnino, najemnik plača omejeno. Bo to znižalo cene najemnin? Ne, ne bo. Bo se pa oddalo nekaj več stanovanj in nekaj ljudi bo plačevalo manj. Če je to dovolj dober cilj, ok, če je cilj nova nacionalizacija, kot misli da je potrebna polovica slo-techa, potem pa ni ok.
A zdaj bo pa najemnino folku plačeval država?
Še en razlog za plačevanje čim manj davkov...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
141741 ::
To efektivno deluje kot občinska subvencija potem? Nič novega, verjetno?
Telbanc ::
Država zaj namesto da bi gradila dostopna stanovanja, podpira kapitaliste, da folk še bolj molzejo. K to kar država doda, to itak plačamo ostali plebejci. Skoz davke. Dost prozorna rešitev.
Edina rešitev je gradna stanovanj, ki bo zadostila povpraševanju. Namesto da bi đel denar v gradnjo, se betonirajo noro visoke najemnine. Ne rabimo nobene nacionalizacije, sam da se zgradi tolk stanovanje, da jih bo zadost. Dokler jih ne bo, bo pač tako.
Edina rešitev je gradna stanovanj, ki bo zadostila povpraševanju. Namesto da bi đel denar v gradnjo, se betonirajo noro visoke najemnine. Ne rabimo nobene nacionalizacije, sam da se zgradi tolk stanovanje, da jih bo zadost. Dokler jih ne bo, bo pač tako.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
jernejl ::
Lastnik dobi tržno najemnino, najemnik plača omejeno. Bo to znižalo cene najemnin? Ne, ne bo. Bo se pa oddalo nekaj več stanovanj in nekaj ljudi bo plačevalo manj.Kdo bo pa plačal razliko, če bo nekaj ljudi plačevalo manj? Božiček?
Pa tudi kopičenje naložbenih nepremičnin bo postalo bolj zanimivo, če bo to še dodatno subvencionirano, tako da se lahko pričakuje večje povpraševanje po naložbenih nepremičninah in višje cene nepremičnin.
Če je to dovolj dober cilj, ok, če je cilj nova nacionalizacija, kot misli da je potrebna polovica slo-techa, potem pa ni ok.Tak predlog je najprej nacionalizacija, ker ljudem iz žepov jemlje denar, ki je bil do zdaj njihov, potem pa privatizacija, ker ta denar gre v privat žepe najbolj premožnih. Se pravi prerazporejanje od manj premožnih k bolj premožnim.
Sicer pa tudi pri nas poznamo subvencioniranje tržnih najemnin.
TorrentXL ::
Velki ::
Fantje marsikdo od vas ga bo tukaj dobil v rit z strani države. Glede na to kako slabo gre preostalemu svetu nisem več prepričan da bo čez 20 let pri nas stanovanje brezplačno kot sem to ves čas trdil. Namreč kot kaže bo šlo v USA samo dol kar se tiče udobja življena. Vedno več bo ekstremno revnih (varnostna situacija se bo še bolj poslabšala) vedno bolj bodo multinacionalke onesnaževale. In kam mislite da bodo ameriški bogatuni odpeketali? V Indijo? V Afriko? 
Na koncu bodo vsi pristali v EU. Pa še EU bo bolj za en k... varnostne razmere se bodo tudi v večini EU držav samo slabšale. Na koncu bodo vsi silili v eno kurčevo pikico imenovano Slovenija. Cene nepremičnin pa se bodo podeseterile.
Na koncu bodo vsi pristali v EU. Pa še EU bo bolj za en k... varnostne razmere se bodo tudi v večini EU držav samo slabšale. Na koncu bodo vsi silili v eno kurčevo pikico imenovano Slovenija. Cene nepremičnin pa se bodo podeseterile.
Prej bo država dobila prst v rit s strani mladih. Ameriški bogatuni pa zagotovo ne bodo odpeketali nikamor, še najmanj pa v Slovenijo.
Prej bo država dobila prst v rit s strani mladih. Ameriški bogatuni pa zagotovo ne bodo odpeketali nikamor, še najmanj pa v Slovenijo.
Bogatuni je bilo mišljeni tisti z premoženjem okoli miljona... Jasno da ne bo prišel Bezos v SLO.
Verjetno si slišal kako zgodbico Američana, ki se je zaljubil v Slovenijo. Sem jo tud jaz, ampak to gre za statistično nerelevantno število. Tisti, ki pride z milijončkom v Slovenijo, bo tu večji revež, kot v ZDA. A ti misliš, da bo nek Američan z milijončkom kupil 3s Jazbinškovo stanovanje za pol milje v LJ? Potem lahko tukaj samo še životari do konca življenja. Še slabše bi pa bilo v EU državah z višjim standardom. Tisti, ki pa imajo malo več kot milijonček, pa bojo zagotovo raje na kaki Hrvaški, Grški, Španski obali, pa tud to ne bo množično, razen če bi v ZDA res bil totalni razpad države v obliki državljanske vojne. Moreš vedet, da je večina ljudi navezanih na svoj dom, družino, jezik, kulturo itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TorrentXL ()
Kaj pa misliš, da dobiš v ZDA za milijonček?
Nič...
Nič...
Tudi tam je vse odvisno od lokacije.
Poceni so ponavadi z razlogom poceni
.
Ni vsa Florida ob morju.
Poceni so ponavadi z razlogom poceni
Ni vsa Florida ob morju.
gen Maister ::
Država zaj namesto da bi gradila dostopna stanovanja, podpira kapitaliste, da folk še bolj molzejo. K to kar država doda, to itak plačamo ostali plebejci. Skoz davke. Dost prozorna rešitev.
NE!!
Glej, še enkrat in ZADNJIČ, ker se mi ne da več, nimam niti volje niti več energije, se ukvarjati z Butalci in Butalami!
Sicer bo država naredila to, kar jim ustreza; ustreza njenim posrancem in voditwljem njihovih uaranih strank; tako tistih z 'leve' kakor'desne' strani! To je natanko NIČ, ali pa še to ne!!
V tem so si zelo podobni s pacientom Utk tukaj!
Ker se na tega pacienta Utk ne gre zanašati, kakor tudi ne na Butalce, posrance in njihovo vlado, ti bom poskušal razložil še enkrat, da mi ne boste pisali idiotizmov v tem labirintu!?
Nobena gradnja stanovanj še dolgo ne bo zadostila povpraševanju!! Ko bo zadostila, takrat bi od slovenatva in njigivega butalstva ostala samo še sled in prah v arhivih! S čimer mogoče ni nič narobe!??
Drugače pa, edini uporabnik, ki ve in očitno razume problematiko teme je TorrenlXL!
In ne potrebuješ nobene nacionalizacije! Potrebuješ samo ustrezne ukrepe! Še bolje: potrebuješ kombinacijo ustreznih ukrepov!
In eden takih ukrepov, zelo enostaven in učinkovit, je pavšalni davek na drugo in ostala stanovanja! Če imaš še eno stanovanje, v katreem ne stanuješ, plačaš pavšalni npr. 20% davek!! na ustrezno najemnino!!
PEIMER: Če imaš še eno stanovanje, katerega bi lahko oddal za 500€ /mesec, potem od teh 6k€ plačaš 20% davek!
Se pravi 1200€ davka na leto! Ne glede na to, ali ga oddajaš, ali pa imaš praznega...
Zdaj, kam bi šel ta denar, je drugo vprašanje!?? Za izgrasnjo novih neprofitnih stanovanj, zdravstvo, gasilce, karitas ali enostavno v državni proračun, je drugo vprašanje za Butalce, njihove posrance in njihove voditelje strank...
Potem imaš pa še vrsto (drugih) ukrepov, kako se izkopati iz tega labirinta....
Zdaj, za enkrat se o njih niti nima smisla razpisovati, ker še tega prvega v Butalah niso sposobni realitirat!
Naj se na koncu, opravičim vsem posrancem in njihovim vodjem, če jih nisem pravilno in korektno nazival in omenjal.
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko
Tudi tam je vse odvisno od lokacije.
Poceni so ponavadi z razlogom poceni.
Ni vsa Florida ob morju.
https://www.zillow.com/home-values/5924...
Tud vsa Slovenija ni ob morju. Je pa Miami Beach ob morju. Ceneje kot LJ, kljub temu da povprečje dvigujejo več milijonov vredni dvorci v pravem pomenu besede.
Zgodovina sprememb…
Preseli se, če je tak raj.
In potem počakaj, ko boš videl koliko se plačuje za razna zavarovanja...
In potem počakaj, ko boš videl koliko se plačuje za razna zavarovanja...
Moreš vedet, da je večina ljudi navezanih na svoj dom, družino, jezik, kulturo itd.
Vrni se na ta del enega mojega prejšnjega komentarja.
V nobenem primeru pa ZDA niso vzorni primer stanovanjske problematike. So samo pokazatelj, da je začuda nam uspelo bit še slabši. Verjamem tud, da večina Slovencev, ki se odločijo za odhod, raje izberejo kako EU državo. Za mene je prepozno. Imam otroka in čakam, da se stanovanje zgradi. Sem eden tistih srečnežev, ki ima dobro plačo in je nekaj tud podedoval. Tud s poceni najemom sem imel srečo, ker 10 let kasneje še vedno plačujem 400EUR za 1s s stroški vred, tako da sem lahko tud prišparal dost.
Zgodovina sprememb…
Likalnik ::
kot že velikokrat rečeno, dokler ne bodo spremenili zakonodaje, katera ne bo tako močno ščitila najemnike, potem vsi bonbončki o nižjih davkih, subvencioniranih plačilih, davki na nepremičnine itd ne bodo pomagali, da se bodo prazna stanovanja pojavila na trgu.
trenutno je prevelik riziko, da ti najemnik ne plačuje in, da ga brez sodne uredbe ne moreš spraviti iz stanovanja...da pa gre za družino s otroci ali pa za brezposleno osebo...potem si pa kot najmodajalec sploh pečen in boš lahko svojo nepremičnino samo od daleč gledal.
če ti najemnik ne plača najemnine, ga moraš pisno obvestiti, da jo je dolžan poravnati...najemnik ima pa potem po zakonu tri mesece časa, da ti to zapadlo najemnino poravna...vmes se pa nabirajo že druge najemnine in drugi stroški...uglavnem, če mi država plača še enkrat višjo najemnino, kot je pa trenutna tržna vrednost na trgu, ne oddam stanovanja v dolgoročni najem...ni vredno mojih živcev in nimam viška denarja, da bom podpiral lenuha kateremu se ne ljubi delat
trenutno je prevelik riziko, da ti najemnik ne plačuje in, da ga brez sodne uredbe ne moreš spraviti iz stanovanja...da pa gre za družino s otroci ali pa za brezposleno osebo...potem si pa kot najmodajalec sploh pečen in boš lahko svojo nepremičnino samo od daleč gledal.
če ti najemnik ne plača najemnine, ga moraš pisno obvestiti, da jo je dolžan poravnati...najemnik ima pa potem po zakonu tri mesece časa, da ti to zapadlo najemnino poravna...vmes se pa nabirajo že druge najemnine in drugi stroški...uglavnem, če mi država plača še enkrat višjo najemnino, kot je pa trenutna tržna vrednost na trgu, ne oddam stanovanja v dolgoročni najem...ni vredno mojih živcev in nimam viška denarja, da bom podpiral lenuha kateremu se ne ljubi delat
To nima nobene veze. Ljudi boli samo takrat, ko jih nekdo udari po denarnici. Dokler se bo splačalo imet prazno nepremičnino, jih bojo pač imeli. Slabih najemnikov je samo za vzorec. A ti misliš, da so ti najemniki za nova stanovanja, ki jih je kr nekaj praznih v LJ in bi se najemnine gibale okrog 2k na mesec?
Zgodovina sprememb…
zavajon ::
Ampak moraš predlagati tvojemu ljubljenemu vodji, da uzakoni to prelivanje javnega denarja k vam landlordom.
kot že velikokrat rečeno, dokler ne bodo spremenili zakonodaje, katera ne bo tako močno ščitila najemnike, potem vsi bonbončki o nižjih davkih, subvencioniranih plačilih, davki na nepremičnine itd ne bodo pomagali, da se bodo prazna stanovanja pojavila na trgu.
Zadeva je precej enostavna! Vsaj zdi se tako!!
Butalci in njihovo posranci so pa precej nepredvidljiva in nerazumna; beri: iracionalna bitja!
Sva šla s kolegom, ki je imel in ima neke težnje in mišljenja, kakopak tudi 'vložiti' v neko neprimičnino, pa se mu delno seveda zatakne tudi ravno tukaj!!
Potem sem mu razložil, sam pa je s pomočjo svojega AI telefoničnega asistentka sam odkril in prišel do zaključka, da se z notarskim zapisom in pogodbo prav lepo da sestaviti najemno pogodbo, kjer je zaščiten tudi lastnik in ne samo najemnik!
Je pa res, da je potrebno oditi k notarju, podpisati notarski zapis in ga tudi plačati!! Verjetno celo blizu jurja, če se ne motim!??
Tako da marsikaj se da, niso vsi v Butalih tudi neki umazani garjavi reveži, katerih se potem težko znebiš! VELIKO je tudi zarukanih mentalnih revežev, ki imajo več nepremičnin!
V končni fazi to mene niti ne zanima in je praktično čisto nepomembno!!!
PAVŠALNI DAVEK, kot sem napisal in taki pacienti boste od/rešeni!! Ali boste potem držali svoje 'prazne' nepremičnine in kako, je povsem nepomembno!
NIKAKOR PA NE BO situacije rešilo neka neskončna gradnja nepremičnin do konca povpraševanja takih pacientov!!
Taki pacienti sodijo v druge nepremičninw in druge insritucije!!
Samo to je že druga točka ali ukrep!!
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko
Telbanc ::
Bogatuni je bilo mišljeni tisti z premoženjem okoli miljona... Jasno da ne bo prišel Bezos v SLO.
Takih revežev pa že ne bomo jemali. Poglej si cene hiš na obali, tle so vsi milijonarji. V ljubljani pa tud.
Kar se tiče majemnikov je bilo obljubljeno, da se bo zakonodaja spremenila. V smer, ki bo omogočila večjo zaščito lastnika. Ko bo to rešeno, se lah pogovarjamop naprej. Dokler bojo nepremičnine rastle po 10% na leto, se tud "ne bo splačalo dajat u najem," ker bo že razlika prinesla zajeten kupček. Zadeva je torej večplastna, treba pa je SDS kljukce spomnit na to, da stanovanjska zakonoda izvira iz časov socijalizma. Iz 70 let prejšnjega stoletja. Torej so primeri ko lastnik sobiva v lastni nepremičnini z najemnikom, ki ga obtoži nasilja in dobi prepoved približevanja za pol leta. In potem spi pol leta v svojem avtu. To je pač posledia zakonodaje ki ne deluje.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
Likalnik ::
gen Maister je izjavil:
Butalci in njihovo posranci so pa precej nepredvidljiva in nerazumna; beri: iracionalna bitja!
Sva šla s kolegom, ki je imel in ima neke težnje in mišljenja, kakopak tudi 'vložiti' v neko neprimičnino, pa se mu delno seveda zatakne tudi ravno tukaj!!
Potem sem mu razložil, sam pa je s pomočjo svojega AI telefoničnega asistentka sam odkril in prišel do zaključka, da se z notarskim zapisom in pogodbo prav lepo da sestaviti najemno pogodbo, kjer je zaščiten tudi lastnik in ne samo najemnik!
Je pa res, da je potrebno oditi k notarju, podpisati notarski zapis in ga tudi plačati!! Verjetno celo blizu jurja, če se ne motim!??
Tako da marsikaj se da, niso vsi v Butalih tudi neki umazani garjavi reveži, katerih se potem težko znebiš! VELIKO je tudi zarukanih mentalnih revežev, ki imajo več nepremičnin!
PAVŠALNI DAVEK, kot sem napisal in taki pacienti boste od/rešeni!! Ali boste potem držali svoje 'prazne' nepremičnine in kako, je povsem nepomembno!
NIKAKOR PA NE BO situacije rešilo neka neskončna gradnja nepremičnin do konca povpraševanja takih pacientov!!
Samo to je že druga točka ali ukrep!!Po sprejemu pavšalnega zakona!!
![]()
Nima veze ali imaš ti notarsko uverjeno pogodbo ali ne...tudi, če jo imaš še vedno ne moreš mimo zakonskega protokola, kako najemnika v primeru težav ven spraviti...pisno obvestilo, čakanje par mesecev in na kncu tožba in posledično čakanje par let.
dokler ne izkusiš teh zadev na lastni koži sploh ne veš kakšne težave lahko imaš.
In ja, tvoj kolega se je skupaj s svojim chat gpt asistentom zelo prav odločil, da ni šel v nakup stanovanja za dolgoroni najem (ne govorim za kratkoročni najem, ker je to čisto druga zgodba)....da boš pa stanovanje oddajal neki družini z majhnimi otroci...pa lahko rečem samo good luck.
Jaz sem imel najemnico, katera že prvi dan ni plačala ne are, ne najemnine, ne stroške...pogodba je bila podpisana...in takrat sem se zanimal kako pravno fromalno lahko najemnika (samo ena oseba, brez otrok) ven vržeš iz stanovanja...pa je tako kot sem vam napisal...po treh mesecih neplačevanja, ga moraš pisno obvestiti...potem ima zopet 3 mesece časa, da ti plača tisto prvo ozirom a3 mesece staro najemnino, potem ga spet pisno lahko obvestiš za naslednjo najemnino...potem pa po ne vem koliko poiskusih greš v tožbo...katera se pa lahko vleče leta...na koncu smo zrihtali na domači stari način...ampak od takrat naprej ...dolgoročnega najemnika nikoli več.
vi mamini sinčki se pa lahko repenčite kolikor hočete, pri mamici se vam kej takega ne bo zgodilo.
To nima nobene veze. Ljudi boli samo takrat, ko jih nekdo udari po denarnici. Dokler se bo splačalo imet prazno nepremičnino, jih bojo pač imeli. Slabih najemnikov je samo za vzorec. A ti misliš, da so ti najemniki za nova stanovanja, ki jih je kr nekaj praznih v LJ in bi se najemnine gibale okrog 2k na mesec?![]()
pojma nimaš koliko je slabih najemnikov..to vse ti kar napamet...tudi, če jih je za vzorec ( pa jih ni), si lahko dejansko ob nepremičnino...ker, če ti nekdo notri biva par let brez stroškov je isto kot, da nepremičnine nimaš oziroma še slabše.
Če bi se malo več gibal v krogih, kateri ljudje imajo več neprimični oziroma bil v raznih skupninah na socilanih omrežjih/forumih bi videl kaj je glavni razlog, da so nepremičnine prazne....dokler pa samo sediš doma v svoji otroški sobi pa verjame, da ne veš kako je v realnem svetu.
pa se mi ne da s tabo spet prerekat, ker vem kako trmast si in kako zagovarjaš davek na nepremičnine, pa ostale nebuloze katere je leva strah hotela uvesti oziroma jih uvedla...tako, da sva zaključila
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
tony1 ::
"Jaz sem imel najemnico, katera že prvi dan ni plačala ne are, ne najemnine, ne stroške...pogodba je bila podpisana..."
Zakaj si ji pa dal ključe? Preden daš ključe mora plačati vse to. Napišeš v pogodbo: plačilo prve najemnine, dveh najemnin varščine in ocenjenih stroškov za 1 mesec je bistvena sestavina pogodbe. Bistvena pomeni, da če tega ni, je isto kot da ni podpisa.
Lahko si tudi tako zajeban (ker je trg lačen strehe nad glavo), da stroške oceniš fiksno, nato pa konec meseca pošiljaš še poračune, v primeru, da so stroški nižji pa upoštevaš pri naslednjem poračunu.
Na tak način bi lahko v notarsko izvršljivo pogodbo spravil ne samo najemnino ampak tudi stroške (pogoj je, da so fiksno definirani).
Ker, treba se je zavedati, da je med nami določen procent % norih ljudi. Eni so taki po defaultu, eni samo na forumu, eni taki ratajo, ko jih ščevlja baba, eni ko izgubijo službo. In prva stvar, ki jo začnejo delati je, da ne izpolnjujejo več obveznosti. Da ne boste mislili, da zaradi tega kaj težje spijo. Boli jih k. ...
Zakaj si ji pa dal ključe? Preden daš ključe mora plačati vse to. Napišeš v pogodbo: plačilo prve najemnine, dveh najemnin varščine in ocenjenih stroškov za 1 mesec je bistvena sestavina pogodbe. Bistvena pomeni, da če tega ni, je isto kot da ni podpisa.
Lahko si tudi tako zajeban (ker je trg lačen strehe nad glavo), da stroške oceniš fiksno, nato pa konec meseca pošiljaš še poračune, v primeru, da so stroški nižji pa upoštevaš pri naslednjem poračunu.
Na tak način bi lahko v notarsko izvršljivo pogodbo spravil ne samo najemnino ampak tudi stroške (pogoj je, da so fiksno definirani).
Ker, treba se je zavedati, da je med nami določen procent % norih ljudi. Eni so taki po defaultu, eni samo na forumu, eni taki ratajo, ko jih ščevlja baba, eni ko izgubijo službo. In prva stvar, ki jo začnejo delati je, da ne izpolnjujejo več obveznosti. Da ne boste mislili, da zaradi tega kaj težje spijo. Boli jih k. ...
pojma nimaš koliko je slabih najemnikov..to vse ti kar napamet...tudi, če jih je za vzorec ( pa jih ni), si lahko dejansko ob nepremičnino...ker, če ti nekdo notri biva par let brez stroškov je isto kot, da nepremičnine nimaš oziroma še slabše.
Če bi se malo več gibal v krogih, kateri ljudje imajo več neprimični oziroma bil v raznih skupninah na socilanih omrežjih/forumih bi videl kaj je glavni razlog, da so nepremičnine prazne....dokler pa samo sediš doma v svoji otroški sobi pa verjame, da ne veš kako je v realnem svetu.
pa se mi ne da s tabo spet prerekat, ker vem kako trmast si in kako zagovarjaš davek na nepremičnine, pa ostale nebuloze katere je leva strah hotela uvesti oziroma jih uvedla...tako, da sva zaključila
Vem, da jih je procentualno zelo malo glede na to koliko ljudi oddaja stanovanja. Je pa pričakovano, da svoje občutke iz foruma deliš kot dokaz. To je domet klasičnega slovenskega "wannabe slumlorda". Si kdaj slišal za "survivorship bias"? Itak, da ne. A ti misliš, da na ta tvoj forum pridejo tud vsi z normalnimi najemniki povedat kako so zadovoljni?
V vsakem primeru pa, če se ne znaš it posla ali je pa ta preveč stresen za tebe, se ga ne rabiš it. Tako preprosto je to, da bolj preprosto ne bi moglo bit. Če se pa ne greš tega posla, potem pa tud prazne nepremičnine ne rabiš in jo lahko prodaš, da bi se davku izognil, v primeru da bi ta bil sprejet. Tud to je tako preprosto, da bolj ne bi moglo bit. To sanjanje o tem, kako bi moral zakon bit pisan samo na kožo najemodajalcev je neplodno, ker tega ni nikjer v EU oz. celo nikjer v svetu. V bistvu je slovenski zakon kar se tiče izseljevanja zelo podoben kot v večini EU držav, medtem ko pri zaščiti normalnih najemnikov daje prednost predvsem najemodajalcem.
Ti kr zaključi, ker te tvoje nebuloze je res težko brat. Hvala.
Zgodovina sprememb…
BCSman ::
Saj problem praznega stanovanja ni samo v (obstojecih in potencialnih) davkih, ampak tudi ti gre cca 200eur na mesec za stroske v prazno. 2400 na leto za brezveze.
denabiker ::
Najemnine so zelo zrasle, kolegi oddajajo celo v Celju po 800eur starejša stanovanja, a obnovljena. Vem, da imajo zrihtana, ampak vseeno 800 za Celje, hmmmm. Enemu prinese samo iz Celja za stanovanja preko 10k na mesec.
Bizkit45 ::
Saj 10 let nazaj mu je pa prineslo 5k na mesec?.. Pa je bilo isto vredno. Kaj zelim povedati je, da je ves cas dokaj sorazmerno v primerjavi z minimalno placo..ali se motim? Le da je sedaj prebil tvojih magicnih 10k, da o tem pises :)
Saj problem praznega stanovanja ni samo v (obstojecih in potencialnih) davkih, ampak tudi ti gre cca 200eur na mesec za stroske v prazno. 2400 na leto za brezveze.
Kako? Max 60EUR na mesec me stane prazno stanovanje v MB in v to je vključen tud NUSZ (120EUR na leto). To je danes drobiž.
Zgodovina sprememb…
Cene stanovanj so se precej umirile, ne ratsejo več, kolikor gledam nepremicnine.net.
Ampak gledam stara stanovanja, ne novih. Za ceno, ko sem sam 4 lweta nazaj prodal svoje 3 sobno stanovanje v LJ, se da dobiti sedaj skoraj enako. Malo razklumpano, ki ga urediš, se preseliš, ali daš v najem.
Pač, počasi bo dosežen maksimum, zmanjalo bo poceni denarja, pa bo konec...
Ampak gledam stara stanovanja, ne novih. Za ceno, ko sem sam 4 lweta nazaj prodal svoje 3 sobno stanovanje v LJ, se da dobiti sedaj skoraj enako. Malo razklumpano, ki ga urediš, se preseliš, ali daš v najem.
Denarja je v tujini še kar ga češ (pa tudi doma). Kot rečeno ko se bodo v ameriki enkrat začele orng pizdarje boste šele videli kaj pomeni slovenska nepremičninska pompa. Pol amerike bo delalo remote za multinacionalke iz slovenije.
Potem ko bodo garsonjere po 400-500k, komu bodo namenjene? Že sedaj so po 200k.
Tistim, ki bodo imeli 400-500k viška za vložit. Pa tud če bo v primeru samega oddajanja donos 0%, bodo računali da bojo čez 10 let vredne vsaj milijon. Sej veš kako deluje špekulativni trg.
Zgodovina sprememb…
Cene stanovanj so se precej umirile, ne ratsejo več, kolikor gledam nepremicnine.net.
Že dolgo nisem gledal, tako da sem šel danes malo pogledat za foro. Se mi ne zdi, da se je karkoli umirilo. Jaz bolj vidim, da so vračunali že prihodnjo rast v prodajno ceno. Kr stara stanovanja po 6k na m2 (ne center), novejša, ki sem jih jaz gledal, pa že 7k na m2 ali več. Je pa res, da vidim kr ogromno istih oglasov kot lani.
Tud mislim, da to nima dost s poceni denarjem, ampak bolj s presežkom denarja in vero v rast.
LeQuack ::
To je ubistvu nekaj kar sem tudi sam opazil, v smislu da cene garosnjer, enosobnih itd. so šle zelo neproporcionalno gor, napram večjim stanovanjem. Seveda cene novogradenj ne štejem tu, ker so čisto v svojem svetu.
Quack !
denabiker ::
Saj 10 let nazaj mu je pa prineslo 5k na mesec?.. Pa je bilo isto vredno. Kaj zelim povedati je, da je ves cas dokaj sorazmerno v primerjavi z minimalno placo..ali se motim? Le da je sedaj prebil tvojih magicnih 10k, da o tem pises :)
Tam 10-15 let nazaj so masovno kupovali, tudi jaz sem nekaj kupil, cene so bile tam od oka od 60-90k in takšna stanovanja so sedaj 200k +/-, kar sem sam kupoval so mi celo ponujali krepko preko 200k, najvišja 240k, pa niti nisem dal v oglas, to znanci ponujajo.
Je pa neverjetno, da za Celje so takšne najemnine. Recimo noro mi je, da CE - Otok, kjer imajo stara stanovanja to je staro od oka 60 let +/-, pa dobivajo takšne najemnine in celo je naval. Najvišjo ima na Otoku 1k najemnine. Fukjeno, če mene vprašaš. Ampak je dal na FB oglas in polno zanimanja ter je šlo takoj.
BCSman ::
90% tega navala povprasevalcev po najemu je verjetno balkan + po novem himalaja, oz. kake agencije ki te ljudi potem naselijo?
MadMen ::
90% tega navala povprasevalcev po najemu je verjetno balkan + po novem himalaja, oz. kake agencije ki te ljudi potem naselijo?
V Ljubljani sem oddajal mesec ali dva nazaj stanovanje, načeloma skoraj nič "himalajcev", predvsem mešanica slovenskih parov in ex-yu migrantov, in študentov(tujih in domačih).
gen Maister je izjavil:
Samo to je že druga točka ali ukrep!!Po sprejemu pavšalnega zakona!!
![]()
Nima veze ali imaš ti notarsko uverjeno pogodbo ali ne...tudi, če jo imaš še vedno ne moreš mimo zakonskega protokola, kako najemnika v primeru težav ven spraviti...pisno obvestilo, čakanje par mesecev in na kncu tožba in posledično čakanje par let.
dokler ne izkusiš teh zadev na lastni koži sploh ne veš kakšne težave lahko imaš.
In ja, tvoj kolega se je skupaj s svojim chat gpt asistentom zelo prav odločil, da ni šel v nakup stanovanja za dolgoroni najem (ne govorim za kratkoročni najem, ker je to čisto druga zgodba)....da boš pa stanovanje oddajal neki družini z majhnimi otroci...pa lahko rečem samo good luck.
Jaz sem imel najemnico, katera že prvi dan ni plačala ne are, ne najemnine, ne stroške...pogodba je bila podpisana...in takrat sem se zanimal kako pravno fromalno lahko najemnika (samo ena oseba, brez otrok) ven vržeš iz stanovanja...pa je tako kot sem vam napisal...po treh mesecih neplačevanja, ga moraš pisno obvestiti...potem ima zopet 3 mesece časa, da ti plača tisto prvo ozirom a3 mesece staro najemnino, potem ga spet pisno lahko obvestiš za naslednjo najemnino...potem pa po ne vem koliko poiskusih greš v tožbo...katera se pa lahko vleče leta...na koncu smo zrihtali na domači stari način...ampak od takrat naprej ...dolgoročnega najemnika nikoli več.
vi mamini sinčki se pa lahko repenčite kolikor hočete, pri mamici se vam kej takega ne bo zgodilo.
To nima nobene veze. Ljudi boli samo takrat, ko jih nekdo udari po denarnici. Dokler se bo splačalo imet prazno nepremičnino, jih bojo pač imeli. Slabih najemnikov je samo za vzorec. A ti misliš, da so ti najemniki za nova stanovanja, ki jih je kr nekaj praznih v LJ in bi se najemnine gibale okrog 2k na mesec?![]()
Tale moj kolega je malo bolj leve sorte, včasih so temu rekli, da ima DVE levi roki!
Sicer sta z bratom imela stanovanje viška, podedovano od staršev, potem je pa nekaj brat denar rabil in sta ga prodala, prej pa oddajala. Potem pa stalno nekaj sanja, da bi nabavil neko nepremičnino in jo oddajal!
Hudega mu ni, tako da stalno nekaj samo prežvekuje, raziskuje in sanja o poslih z oddajanjem, investiranjem in služenjem z nepremičninami!!
Ti si pa še eno (celo obilno) kategorijo hujši od njega!! Faktor 10 do 20 X!!
Imam nekaj v spominu celo, da si dal stanovanje neki državni agenciji v upravljanje, pa je ona poiskala najemnike in se s tem ukvarjala. Ti si očitno popolni antitalent za oddajanje in upravljanje z nepremičninami, take zadeve in to ti verjetno piše že na faci!
Se pa zdaj z oddajanjem ukvarjajo tudi nepremičninske družbe in posredniki!! Tudi tukaj oni prevzamejo vse zadeve!! Ne vem pa, koliko oni računajo oz. poberejo od najemnine oz. prihodkov!? Morda 20%?
Malo se pozanimaj. Sicer dvomim, da si ravno iz 'pravega' testa!!? Verjetno si bolj tistega tipa, stari jamrač, poven denarja, kupuješ in ješ pa samo pasjo radost....
€/sq.m . Avg.
5,428
Apartments - Berlin
https://www.globalpropertyguide.com/eur...
Kr ugoden ta Berlin, še sploh če upoštevaš, da je povprečna plača vsaj 2x višja kot v LJ.
5,428
Apartments - Berlin
https://www.globalpropertyguide.com/eur...
Kr ugoden ta Berlin, še sploh če upoštevaš, da je povprečna plača vsaj 2x višja kot v LJ.
Malidelničar ::
Dost več, sploh v "raju" penzionistov.
https://www.zillow.com/home-values/14/f...
Wow hvala za tole, hmm zanimivo, če primerjam s Slovenijo...
Ne vem ali obstaja kakšen "EU-Zillow", da primerjamo SLO vs. preostanek EU (Zahod, Vzhod).....
Arriba escuadras a vencer. Que en Espana empieza a amanecer.
Heh, v balkanski Sloveniji, kjer je nacionalni šport nategovanje, utajevanje in mešetarjenje, pa res ne boš videl približka Zillow. Že to da ETN obstaja je čudež, pa še to so skušali ukinit. EU-Zillow pa itak nima smisla, ker nihče ne bi nič s tem pridobil. Zgoraj sem samo kot zanimivost delil podatek, da so v Berlinu povprečne cene stanovanj podobne kot v LJ. Kaj to komu pomaga? Mogoče edino komu, ki razmišlja o pobegu iz slovenske korupcijske greznice.
Zgodovina sprememb…