» »

GPS kolesarski računalnik

GPS kolesarski računalnik

gusto ::

Kupujem GPS kolesarski računalnik, pa res ne vem, kaj naj vzamem. Rabil bi kakšna mnenja iz izkušenj, če kdo uporablja. Naj povem, da sem pravkar vrnil Garmina Edge 130. Že na internetu sem bral, da marsikomu baterija zdrži precej manj od navedenega in ni zanesljiva, jaz sem opažal čudne zadeve takoj, ko sem ga vzel iz škatle. Iz 80% je baterija skočila na 1%, se potem kao napolnila na 100% v 10 minutah, nato po eni uri igranja po nastavitvah spet padla na 60%. Prav tako sem imel težave s povezovanjem HR monitorja, ker je nonstop prekinjalo povezavo. Sem si rekel, da se nimam časa igrati s tem in sem poslal nazaj.

Nekih hudih opcij sicer ne potrebujem. Glavno je, da mi zanesljivo sledi in nariše pot, ima dobro baterijo, da mi ob celodnevni turi ne crkne na 3/4 poti. HR monitor ni nuja, bi bilo sicer ok, drugih senzorjev zaenkrat ne mislim uporabljati. Osnovna navigacija bi bila zaželjena (po prej začrtani poti), želel bi si še, da omogoča strava live segments, da lahko tekmujem sam s sabo v klanec.:D

Nove opcije bi bile recimo:
- Garmin Edge 520, preizkušena zadeva, sicer tudi s svojimi forami, morda že nekoliko "zastarela", cena mi je ok - 180€
- Wahoo Elmnt Bolt, ga ful hvalijo, vendar ne vem če je za moje potrebe vredno dati 240€
- Sigma ROX GPS 11.0, nakako povprečen, mi je zanimiv predvsem zaradi cene (120€), za to ceno tudi potrpim manjko kakšne funkcionalnosti
- Lezyne Super GPS, dobra baterija in cena, samo je grd za popizdit
- kakšen Polar? Ne poznam modelov.

Je tu kaj kolesarjev, uporablja kdo kaj?:)

PS: Ne želim odgovorov, da lahko uporabljam telefon, želim kolesarski števec/računalnik.

janezvalva ::

CrustyDOD ::

Polar imaš m460, je novejši model od m450 katerega imam jest. Edina slabost polarjev je počasna sinhronizacija. Za znoret počas! :) Mogoče je v tanovem že popravljeno to.

Vzami tistega, ki ti ponuja največ funkcij, ki jih boš dejansko uporablal. Z garmin 520 ne boš zgrešil, pravtako ne z Wahoo ali Polar, ostale pa ne poznam.

koyotee ::

Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

jype ::

gusto je izjavil:

Nekih hudih opcij sicer ne potrebujem. Glavno je, da mi zanesljivo sledi in nariše pot, ima dobro baterijo, da mi ob celodnevni turi ne crkne na 3/4 poti. HR monitor ni nuja, bi bilo sicer ok, drugih senzorjev zaenkrat ne mislim uporabljati. Osnovna navigacija bi bila zaželjena (po prej začrtani poti), želel bi si še, da omogoča strava live segments, da lahko tekmujem sam s sabo v klanec.:D
Po moje se ti splača vzet kitajca.

https://www.gearbest.com/bike-computers...

jype ::

gusto je izjavil:

- Garmin Edge 520, preizkušena zadeva, sicer tudi s svojimi forami, morda že nekoliko "zastarela", cena mi je ok - 180€
Edge 510 imam že odkar mi je Edge 500 crknil in je super, ampak precej draga naprava. Poleti in pozimi nonstop gonim in z njim in se ne zmeni za vreme, vsaj do zdaj me še ni pustil na cedilu. Na večdnevnih trasah se mi brez težav polni iz powerbanka vmes ko beleži točke. Novejše naprave iz nekega čudnega razloga manj časa zdržijo z enim polnenjem. Če zgornji kitajec dejansko zdrži 40 ur, potem se mi zdi boljši nakup, sicer pa morda ne.

jernejl ::

Jaz sem zadovoljen z Edge 500, deluje že par let brez težav. Edina moteča stvar je, da je včasih ob vklopu treba malce počakati, da poišče satelite.
Vidljivost monokromatskega matričnega LCD zaslona je odlična.
Novejši Garmini najbrž niso bistveno slabši, razen tega, da baterija zdrži manj zaradi sodobnejšega barvnega zaslona.

Pred kratkim sem testiral Polar v650. Na enem osebnem računalniku sinhronizacija nikakor ni delovala, na drugem ni bilo težav (glede na pisanja po forumih nisem bil edini s tako težavo). Enkrat je padla tudi brezžična povezava s senzorjem in je bilo treba ponoviti postopek uparjanja. Z zanesljivostjo me ni najbolj prepričal.

kixs ::

Zakaj noces na telefonu? Imam dobre izkusnje s tem:
https://play.google.com/store/apps/deta...

k4vz0024 ::

Mimogrede, a kdo ve zakaj Google maps, Sygic v načinu hoje kaže mape kot obrnjene. Ko obrnem telefon narobe, potem se poklapa z realnostjo.

          ::

Ker se ukvarjam še z drugimi športi, tudi na kolesu uporabljam Polar Vantage V. Srčni utrip meri tako na roki, kakor z naprsnim pasom, če ti GPS senzor hitrosti ne ustreza, lahko dokupiš BT senzorja za hitrost in kadenco. Sinhronizacija (s telefonom) je hitra, pravzaprav se sinhronizira ves čas, samodejno. Tudi baterija je OK: na smučanju mi zdrži več kot tri dni (s prižganim GPS-om in merjenjem utripa s pasom). Ima tudi nekaj zanimivih funkcij, kar se tiče merjenja spanja, regeneracije, prikaz sporočil iz telefona in podobno.
Med slabosti deloma štejem poseben priključek za polnjenje - pri 24 urnem merjenju pulza na zapestju se baterija izprazni v 4-5 dnevih, ker se mi je to dogajalo pogosto zjutraj v pisarni, po delu pa sem nameraval na vadbo sem moral kupiti še en kabel, kar pa doda k že tako visoki ceni, saj pride samo ura cca. 500 EUR, nekaj nanese še H7 ali H10 pas, če ga še nimaš (cca. 50 oz. 75 eur) ter senzorja hitrosti in kadence (cca. 70 eur).
Sicer pa je ura zanesljiva, od začetka decembra še nisem imel nobene težave pri uporabi 3-4x tedensko.

gusto ::

jype je izjavil:

Po moje se ti splača vzet kitajca.
Kaj pa vem, skoraj raje nebi. Bi nekaj preizkušenega.:)


jype je izjavil:

Na večdnevnih trasah se mi brez težav polni iz powerbanka vmes ko beleži točke.
No to je tudi ena izmed zadev, ki je dobrodošla, da lahko na vmesnem kosilu na celodnevni turi malo napolniš in se ne prekine trenutna seja. Pa saj to verjetno omogočajo vsi?


kixs je izjavil:

Zakaj noces na telefonu?
Sem do sedaj uporabljal na telefonu, hočem upgrade, namensko napravo. Pa na balanci ga sigurno ne želim, ker izgleda čudno.


CrustyDOD je izjavil:

Polar imaš m460, je novejši model od m450 katerega imam jest.
Sem gledal, pa mi deluje zastarelo.:| Pa še za enak denar dobiš Edge 520. Sicer brez HR, ampak ok.

sslavc ::

Telefon imaš verjetno vedno s seboj.
Poglej navigacijo Locus. (https://www.locusmap.eu/news/).
V njej imaš vse za Avto, kolesarjenje, hojo. Ima zemljevide z vrisanimi potmi, merjenje srčnega utripa, kadence, hitrosti preko tvojih senzorjev in še veliko več.Jezik tudi slovenski.
Nisem še srečal programa, ki bi imel vse to. Free verzija ali poceni pro. Poleg vsega pa še odlična pomoč.

jype ::

gusto je izjavil:

Pa saj to verjetno omogočajo vsi?
Ma, tudi Garmin včasih kar zaključi ride, ko ga vključiš na štrom: Ne smeš mu dovolit, da se inicializira kot USB storage, kar je včasih komplicirano, ker je glede tega malce muhast.

sslavc je izjavil:

Telefon imaš verjetno vedno s seboj.
Pri telefonu je problem v zanesljivosti aplikacij, ki beležijo, ter v vzdržljivosti baterije pri taki uporabi, sicer je pa praktično isto.

DonPierre ::

Zadovoljen uporabnik Wahoo elemnt bolta, baterija zdrzi približno toliko, kot je oglaševano, senzorji ne prekinjajo, navigacija preko rwgps deluje pricakovano, ni pa routinga z izracunom na sami napravi, rabiš telefon. V glavnem, zaenkrat zelo zadovoljen (po nekaj k prevoženih km).

GupeM ::

Kupil bi si kolesarski računalnik, pa odpiram tole starejšo temo, ker imam eno vprašanje. Gledal sem Garmin Edge 520 ali 530, pa me zanima, kako je kaj z zemljevidi na teh napravah? Sta Slovenija in Hrvaška za kolesarske poti dobro pokriti? Torej, da te zadeva ne pelje čez kakšne poti, kjer je prepovedano za kolesarje. In po drugi strani, da v primeru dveh podobnih poti pelje po tisti, ki je za kolesarje bolj primerna, čeprav je po obeh dovoljeno s kolesom.

Ps: so zemljevidi na 520 in 530 različni?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GupeM ()

          ::

Sam dosti kolesarim po neznanih terenih, zato cenim možnost, da v kolesarski računalnik lahko naložim GPX pot od koga drugega. Deli tras so velikokrat speljani tudi po poteh, ki so drugače čisto OK prevozni, na uradnih zemljevidih jih pa ni. Tako da vsaj zame je nalaganje poljubnih poti (GPX ali kaj drugega) obvezno! Sicer za kolo nimam namenske naprave, ampak le etui za telefon.

GupeM ::

Ok, 530 to omogoča, za 520 nisem prepričan, ampak pomoje tudi. Kakorkoli, še vedno me zanima, kako dobro dela kolesarska navigacija, če ne importaš lastne poti.

          ::

Za Garmine ti ne morem povedati, lahko pa povem za razne telefonske appe, da z navigiranjem nisem bil zadovoljen. Sicer je spet odvisno po kakšnih poteh se nameravaš voziti. Jaz se kdaj spustim tudi po kakšni vlaki ali slabi pešpoti. Če nameravaš voziti le po cestah ali bolje urejenih poteh, bo najbrž tudi vgrajena navigacija OK. Naj kdo drug kaj več pove.

GupeM ::

Google maps tukaj odpove, saj za Slovenijo ne podpira kolesarskih poti, in te tako lahko pelje tudi skozi predor pod Ljubljanskim gradom, kjer promet za kolesarje ni dovoljen. Ali pa od Ljubljane proti Litiji po "novi" cesti, čeprav je tam na določenih delih za kolesarje prepovedano, predvsem pa je tista cesta precej nevarna. Boljša je stara cesta, kjer je prometa precej, precej manj.

Open street map pa včasih res čudne poti izbere za kolesarjenje. Drugih pa ne poznam.

Sicer pa telefon ni najboljša izbira, saj na recimo 12 urnem rideu baterija nima sans.

Po vlakah in podobno se načeloma ne bom spuščal.

          ::

GupeM je izjavil:


Sicer pa telefon ni najboljša izbira, saj na recimo 12 urnem rideu baterija nima sans.


Najdaljšo turo sem imel 7 ur, pa je bilo baterije več kot dovolj, niti nisem rabil powerbanka. Telefon je pa XS Max.

GupeM ::

No, ne vem. Meni telefon ne ustreza. Prevelik, baterije prehitro zmanjka, slab(š)a vidljivost na soncu, ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trgovina s kolesarskimi stevci

Oddelek: Na cesti
111048 (723) martincek1
»

Ura z merilcem porabe kalorij, utripa, GPS

Oddelek: Kaj kupiti
287519 (1987) slitkx
»

Navigacija za kolo (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7312263 (8439) schurda
»

Merilec srčnega utripa

Oddelek: Loža
4712053 (6371) #000000

Več podobnih tem