» »

Ali je možno skupaj vezat stereo ojačevalec na AVR sprejemnik?

Ali je možno skupaj vezat stereo ojačevalec na AVR sprejemnik?

edi45 ::

Pozdravljeni,

trenutno imam Denon avr x-1400h 7.2 avr receiver. Zanima me če je možno, mislim vem da se sicer da pri več kanalnih sistemih(recimo 11.2 ali pa 13.2), da se priklopi na vsak kanal od AVR sprejemnika (recimo front surround, back surround, dolby itd) svoj ojačevalec za večjo moč zvočnikov. Zanima me če je možno to pri mojemu, saj bi rad kupil en stereo ojačevalec da bi poganjal sprednja dva zvočnika (Dali Zensor 7) saj sta zelo podhranjena, kar se najbolj občuti v stereo načinu, ko poslušam glasbo. Ker imam namen kupiti en stereo receiver z možnostjo priklopa subwooferja (za poslušanje glasbe) in bi potem vezal zvočnika na ta stereo receiver in tega dalje na avr receiver? V najslabšem primeru bom pač preklapljal med stereo in avr receiverjem, če nebo šlo drugače. In kateri stereo receiver se splača vzeti tam do 350€? Potrebujem pa do 150w @6ohm.

Darko! ::

Poglej, če ima Denon na zadnji plati izhod iz predojačevalca (pre-out) za front L in R. Če tega nima ne bo šlo.


Ampak tudi če bi imel pre-out, bi potreboval stereo receiver z možnostjo "zaobhoda" njegovega predojačevalca, to je VOLUME gumba (in določenega dele elektronike) - temu se reče "Home Theatre Bypass". Ali kako podobno odvisno od proizvajalca. To funkcijo (poseben vhod) pa srečaš bolj pri integriranih ojačevalnikih.


V tem primeru AVR receiver uporabiš kot dekoder -> predojačevalec -> ojačevalec za vse spikerje razen front L in R; integriran ojačevalec pa le kot končno stopnjo za front L in R - dekodiranje in VOLUME nadzor pa ostane na AVR.

Kar pa je v bistvu spet zelo ne-optimalno in brez veze, če imaš vse vire zvoka vezane na AVR, saj s tem izgubiš bistvo integriranega ojačevalca; to je manj neumnosti v drobovju.



Zato se HT Bypass pravilno uporablja izključno na način, da imaš vire stereo glasbe vezane direktno na kvaliteten integriran ojačevalnik s to funkcijo; obenem pa ta ojačevalnik uporabiš kot močnosten ojačevalec za front L in R v multičenel postavitvi (zaobideš, t. j. "bypasiraš" VOLUME gumb in določen del elektronike tega integriranega ojačevalca).


Če bi Denon vseeno imel na zadnji plati izhod pre-out, bi bil v tvojem primeru (in to si najverjetneje tudi mislil - saj si želiš predvsem razbremenitev podhranjenega AVR-a) veliko bolj smotrn nakup močnostnega ojačevalca (končne stopnje), kot pa stereo receiverja ali integriranega ojačevalca z HT Bypass funkcijo.


To so zadeve kot npr.:


https://www.thomann.de/gb/behringer_a50...

https://emotiva.com/collections/all/pro...

https://www.xtzsound.eu/product/edge-se...


in veliko drugih, ki jih vežeš direktno na pre-out AVR-a.


Torej boš "preklapljal" :)


Ker pa že imaš večkanalen receiver, je nakup stereo receiverja nesmiseln. To ti bo rekel vsak poznavalec, razen prodajalcev, ki bi te radi obrali. Na tej točki je za razmislit kaj sploh želiš.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hišni kino Onkyo HT-S5805 da/ne?

Oddelek: Zvok in slika
253880 (3035) neo5468
»

Nakup integriranega ojacevalca

Oddelek: Zvok in slika
379605 (7798) CMpunk
»

Pomoc pri izbiri AV RECEIVERJA

Oddelek: Zvok in slika
91183 (1033) delfinus
»

Izbira receiverja

Oddelek: Zvok in slika
214537 (3573) St235

Več podobnih tem