» »

mAh - zakaj so tako popularne

mAh - zakaj so tako popularne

yimi ::

Že nekaj časa mi nekaj zelo ne gre v glavo. Bereš opise mobilcev na mobisuxu, bereš statistične podatke od mobitelov, bereš reklamne oglase za prenosnike, bereš ponudbe za dlančnike in povsod se navajajo podatki o bateriji, kolko mah kapacitete premore. Vse lepo in prav amapak ali ta podatek sploh komu služi? Iz kapacitete (Ah) si resnično ne moreš predstavljati niti velikosti baterije niti koliko časa bo naprava delovala. Vzemimo si za primer nek porabnik, lahko tudi navadno 10W žarnico, ki deluje na 10V, in jo priklopimo na ustrezno 10V baterijo z kapaciteto 1000mah in skozi žarnico, da bo svetila z 10W moči tekel tok 1A in žarnica bo tako svetila 1 uro. Potem bomo pa vzeli enako močno žarnico (10W) ki pa bo delovala na 5V in seveda ustrezno baterijo (5V) z enako kapaciteto 1000 mAh, in da bo žarnica svetila z 10W bo moral teči tok 2A, kar pomeni da bo žarnica svetila samo pol ure.
In v čem je potem pomen navajanja teh mAh kapacitete baterij, če pa ne podajo napetosti?
Zaenkrat sem opazil (za moje pojme) bolj pravilen opis baterij edino na strani www.dpreview.com, ker je podana moč baterij, se pravi W/h.
Kaj pa mislite ostali o vsem tem?

MadMax ::

Se strinjam, da same (m)Ah ne pomenijo nič.
Se ne strinjam, da je Wh kaj bolje.

V obeh primerih namreč nimamo podatka o porabi same zadeve, ki se iz te baterije napaja.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

bili_39 ::

Kar prav si zapisal - za prikaz časa delovanja potrebuješ samo podatek, kakšen tok potrebuje naparava za delovanje.

mAh so torej kar v redu enote za prikaz kapacitete, zavedati se moraš le, da mora biti napetost vedno prilagojena bremenu... Ko se enkrat navadiš, je kar v redu.

lp

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bili_39 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Overcharge in polnilne baterije (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6412729 (4925) int47
»

Polnjenje pametnega telefona

Oddelek: Mobilne tehnologije
375532 (4789) IL_DIAVOLO
»

Povezava LEDic z AA baterijo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61603 (1315) int47
»

USB Baterije