» »

Generator na veter (Mali)

Generator na veter (Mali)

strel ::

Mam eno malo pitalico.Rad bi si naredil nekaj za napajat akumulatorje 12V/60Ah, pa se mi zdi da so sončne celice malo drage. Pa še lokacija je taka da bi jih verjetno kmalu zmankalo, ko bi jih videli tudi drugi.

Torej nekaj sestavljeno iz odpdada (ali nepredrago).

Če je že gdo sestavljal kako veternico, kaki dinamo, pa še kako pametno vezje usmernik, ki je primeren za takle hec.

Je pa zadeva na primorskem . Milsim da bo veter bol kot ne stalen ~ 3m/s, ker ne bo previsoko iz gozda.Potrebna moč ~ 0,3kWh/dan Pa še to me zanima kaj se zgodi v primeru burje da se vse skupaj ne razleti:( .

Če imate kakršnekoli ideje z njimi na plano

stromar ::

Uporabi alternator od avta ( je narejen za zunanjo uporabo, dela že na majhnih obratih... ) + propeler (lahko narediš doma iz pleha). Načrt za to sem videl v svet-el oz. v elektorju, sem pozabu

Brane2 ::

Pri vsem tem je pomembna izbira ravno prav velikega generatorja, ki bo lahko delal s pametnim izkoristkom v sirokem razponu obratov in moci.

IMHO (izkusenj s tem nimam) rabis generator s cimmmanjsim kotalnim uporom- po moznosti brez krtack itd. Sam bi iskal okrog sebe nekaj v stilu kolesarskega dinama- le da cca 20x mocnejsega.

Mogoce bi se dalo kaj takega celo naredit, samo raje se ozri po kakih odpadih itd. Mogoce tudi ne bi bila napacna uporaba tim. "stepper" motorjev v generatorskem na?inu. To so tisti rozljajoci motorcki iz tiskalnikov itd. Te stvari imajo v rotorju precej mocan trajni magnet. Pac najdes kak stari bancni iglicni printer velikosti manjse pisarniske mize in ga razdres. Ponavadi so not precej konjski stepper motorji.

Steperji bi morali delati ze pri zelo nizkih vrtljajih, zato posebnih mehanskih prenosov verjetno ne bos rabil, je pa vprasanje, kaj se bo zgodilo pri visokih obratih. Se pa dobijo tudi steperji z majhnim stevilom korakov- recimo samo 50 namesto standardnih 200. Taki bi morali delati lepse pri visokih vrtljajih....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

l-note ::

Brane2, kako pa potem tisti štrom iz koračnega motorja uporabiš? S tem mislim, iz katerih žic ga vlečeš (ker ponavadi majo ti koračni kr neki žič - 5...).
A rabiš mogoče še kakšno vezje, ki ti ta štrom usmerja al kako???

Tnx.

Brane2 ::

Ce imas motorcek s 5-imi zicami, pomeni da imas 4 faze in en skupni vodnik. Na vsako fazo das eno diodo, katerih drugi konec povezes skupaj. Skupni konec vseh diod je en pol, drugi pa skupna zica vseh faz elektromotorja. Pri tem vse diode obrnes enako. Od tega, kako obrnes diode je odvisno v katero smer je treba vrteti motor (oz sedaj generator).

l-note ::

Ahaaaaa.

Se pravi, da moraš ugotoviti samo še to, katera žica je skupni vodnik - (a je to minus, masa?).

Brane2 ::


Se pravi, da mora? ugotoviti samo ?e to, katera ?ica je skupni vodnik


Ja, res je. To najlazje naredis s kakim Ohmmmetrom.


- (a je to minus, masa?).


Ne mesaj minusa z maso. Masa je potencial vecine zelezja na napravi. Vecina avtomobilov ima maso na minus sponki akumulatorja, ni pa vedno tako.

Ali je skupni vod minus ali plus, je odvisno od tega, kam gledajo tiste stiri diode. Ce kazejo stran od faz, potem je skupni vod vseh faz "minus", drugace je "plus".


 

strel ::

Ej super ste .... En tak printerćić ne bi smel bit problem vsake tolk kakega u službi /&%

Samo kak je pa z usmernikom a ma mogoče gdo kako shemo, pa z zaščito v primeru burje

Neki sem že našu samo, rad bi izkoristu nekak tut one mal hitrosti ( mogoče kaj s kondenazatorjem)

Brane2 ::

Mater... Po dveh, treh pirih postanem nevarno ustvarjalen. >:D

To s steperjem mi je kar tako "usput" padlo na pamet. Po tej razpravi me je cakalo full enih problemov v firmi a po (ne)prespani noci sem danes zvecer videl tvoj mail in se spomnil ideje.

Tko za stos sem iz predala potegnil par steperjev in tako na uc ocenil, da bi to znalo full lepo delat (ce se seveda ne pokazejo kaki doslej prikriti razlogi proti) !

Navaeden steper prizge ledico ze ce ga malo premaknem, ce pa zaslusam faze med seboj, se pa zacne full tezko vrtet- ze ce ga vrtim z roko !

Efekt je seveda pricakovan, presenetila pa me je njegova moc pri steperju ! Kot kaze, se bo treba ideje enkrat lotit.

Sheme ti sedaj ne morem narisat, ker sem v Gentooju, mi pa vera prepoveduje, da bi to delal s cimerkoli razen Protelom (ki dela samo v WInsih).

WIneja se vedno nisem uspel spravit toliko na noge, da bi mi protel delal tudi tam...

V glavnem, tole s steperjem vsaj z elektricne strani full obljublja, za mehanske zadeve pa se bos moral potruditi sam...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Arduino - krmiljenje stepper motorjev

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
153685 (2864) steling
»

Stepper motor -RPi

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
121593 (1375) Yacked2
»

cnc

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
153679 (3227) brez-imenko
»

Kje kupiti koračni motor ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4012177 (8911) taubekVAP
»

Izdelava DIY CNC

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1513325 (12623) Azrael

Več podobnih tem