» »

Planiranje kolesarskega izleta

Planiranje kolesarskega izleta

i33a ::

Pozdravljeni,
nekaj mesecev žr dokaj intenzivno kolesarim in zato sem se odločil, da grem kmalu kam na večdnevni izlet s kolesom (v radiju cca. 500-600km). Zanimivi so mi predvsem Budimpešta, Bratislava, Dunaj, ...
Soočil sem se s problemom planiranja poti, po kateri bo kolesaril. Malo je problem, ker vzhodnega dela Slovenije ter Madžarske, Avstrije geografsko ne poznam najbolje.
Glede na to, da grem s kolesom bi se rad izognil preveč vzponom, ki poberejo ogromno energije. Prav tako se je treba izogniti avtocestam in hitrim cestam.
Kakšne metode uporabjate za planiranje? (Google Maps npr. ne prikazuje poti za kolesarje). Obstaja kakšna spletna aplikacija, ki lahko pomaga pri takem načrtovaju?

Lep dan še naprej

genesiss ::

Poskusi Strava route builder: https://www.strava.com/routes/new

jype ::

https://www.strava.com/routes/new

Ponuja "min elevation", ki zmanjša vzpone, ter "use popularity", ki te vodi po poteh, ki jih uporabljajo lokalci (in so verjetno manj prometne od glavnih in/ali regionalnih cest).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

ToniT ::

Pelji se okrog Balatona. Zelo malo vzponov, kolesarska cesta celo pot okrog jezera. Razdalja 203km.
Imaš tudi kolesarske poti v notranjost.

jozagulikoza ::

Še mojih 5 centov .... glede na to, da sem prekolesaril kar precej Evrope, imam nekaj prakse; z ženo pa furava tole sceno:



"Težka" dedicated jeklena potovalna kolesa: 15+ kg, 20kg torb, šotor in gasa .... najboljši možni način dopusta - cele dneve na zraku, zgoniš se, vidiš in doživiš in še več poješ pa ogromno. Na kolesu si namreč ravno prav hiter, da to kar se dogaja okoli tebe tudi "dejansko vpiješ". Na turah pa povprečno delava cca. 100km dnevno (odvisno od konfiguracije terena). Škoda edino, da ni nikoli dovolj časa, da bi lahko šla na "blef" in sproti prilagajala pot.

Načrtovanje poti: doma in na roke; prvo generalna trasa (štart, cilj), potem iskanje cest via google maps in kombiniranje le-teh z možnimi dedicated kolesarskimi stezami ali pa vsaj označenimi rutami. Za ceste večinoma gledam, da so lokalne in čimmanj prometne vendar vseeno uradno prevozne ... dober indikator jetdui , da imajo street view pokritost ;) Npr. za madžarsko glej za štirimestne (cifra) ceste, to so lokalne; taglavne (dvomestne cifre) so pri madžarih večinoma zelo solidne in omogočajo hitro vožno avtomobilov in tovornjakov (česar seveda ti nočeš). Imajo pa npr. madžari urejeno kolesarsko pot okoli Balatona in naprej do Budimpešte (kot je že nekdo napisal) in praktično v celoti urejeno (če ne vsaj trasirano) pot ob Donavi (to sem v celoti prevozil).

Jaz si dnevne etape, skupaj z itinerarom cest vedno načečkam na list že prej in to v kombinaciji s sprintanimi zemljevidi (ki jih sam pripravim ali kupim) uporabljam na kolesu (imam na balanci torbo, ki ima mapo za zemljevide); uporaba telefona mi je namreč zamudna + kuri baterijo (da bi imel to vedno prižgano kljub temu, da imam dinamo in konverter, da bi mi fila usb, se ne izide; so pa na telefonu po potrebi online zemljevidi - večinoma je app Osmand dovolj, da občasno preverjam pozicijo).

Drugače pa priporočam za začetek kako pot ob Dravi ali kako pot od Dunaja do Budimpešte in nazaj, npr. kolesarska ob Donavi je odlična, prometne povezave tudi (beri: imaš nazaj vlak na katerega brez težav naložiš kolo). V tujini je ta scena namreč generalno precej bolje razvita kakor pri nas (potovalno kolesarstvo), Avstrija je svetlobna leta pred nami glede tega.

Strani:

Openstreet map (cycle layer); še najboljši resurs za iskanje trasiranih ali dedicated kolesarkih poti.
https://www.openstreetmap.org/#map=8/46...

GPS tracki in opisi:
http://radreise-wiki.hscholland.de/inde...

Najkrajše povezave (nemška učinkovitost ;) )
http://www.radweit.de/

Za bicikliranje na območju Češkoslovaške imajo pa čehi super stran:
http://www.cykloserver.cz/

Za kaj več pa lahko na privat ali pa v živo ... z veseljem delim izkušnje ;)

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

O, krasen zapis :)

zavajon ::

Na cestah opažam tiste plave table, ki označujejo kolesarske poti. Na tablah so neke številke.
A obstaja kje mapa teh poti?

jozagulikoza ::

Openstreetmap bo še najboljši:

https://www.openstreetmap.org/#map=8/46...

Te modre table so po mojem mnenju precej butaste ... prvič nikamor konkretno te ne peljejo (trasa se nenadoma konča), drugič pa na njih večinoma ni nobenega uporabnega podatka ... mislim, kaj naključnemu (tujemu) kolesarju pomeni oznaka LO38 ipd. Vse skupaj deluje kot plod nekega birokrata brez praktičnih izkušenj s kolesarjenjem. Na srečo naj bi jih nadomestile nove rdeče (nekakšna kopija nemških), ki so do neke mere in oblike že postavljene na trasi Rateče - Ljubljana.

Meni osebno imajo to najbolj "všečno" in praktično urejeno Angleži: National Cycle Network @ Wikipedia

ps: je še kdo tukaj na forumu, ki prakticira potovalno kolesarstvo?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kolesarjenje na daljše razdalje (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
589365 (6096) energetik
»

zemljevid gozdnih poti

Oddelek: Loža
286216 (4246) krneki0001
»

Vabilo na kolesarsko druženje - 5. Laški krog

Oddelek: Šport
51386 (1281) jype
»

Sports tracker

Oddelek: Mobilne tehnologije
237102 (4872) Machete

Več podobnih tem