Forum » Pomoč in nasveti » HDD troubleshoot
HDD troubleshoot
marjan_h ::
Zadeva je sledeča:
Stari trdi disk sem priklopil v nov računalnik, BIOS zazna vse komponente pravilno in tudi trdi disk, vendar ne boota v OS, ki je naložen na starem disku. Priklopil sem SATA napajanje iz napajalnika ter SATA podatkovni kabel v matično ploščo kjer piše SATA0.
BIOS slika:
En kabel ki štrli iz ohišja PC-ja in ne vem kam gre je ta:
Kaj je ta kabel? In kam priklopit v matično, mogoče zaradi tega ne dela trdi disk?
Moja matična je: Gigabyte H3210M S2H
Navodila za to matično so bolj slaba, saj ni podrobnega diagrama za "internal connectors" ki so na matični kam kaj priklopit.
Stari trdi disk sem priklopil v nov računalnik, BIOS zazna vse komponente pravilno in tudi trdi disk, vendar ne boota v OS, ki je naložen na starem disku. Priklopil sem SATA napajanje iz napajalnika ter SATA podatkovni kabel v matično ploščo kjer piše SATA0.
BIOS slika:
En kabel ki štrli iz ohišja PC-ja in ne vem kam gre je ta:
Kaj je ta kabel? In kam priklopit v matično, mogoče zaradi tega ne dela trdi disk?
Moja matična je: Gigabyte H3210M S2H
Navodila za to matično so bolj slaba, saj ni podrobnega diagrama za "internal connectors" ki so na matični kam kaj priklopit.
ngc2392 ::
ok, sistem naložen na disku in iz drugega računalnika zelo zelo redko štarta na novem računalniku (driverji ipd...). tako da...format in na novo naložiti sistem.
tale kabel zgleda kot kabel za usb (sprednji, zgornji...), audio (sprednji...) ali kak ventilator na ohišju.
tale kabel zgleda kot kabel za usb (sprednji, zgornji...), audio (sprednji...) ali kak ventilator na ohišju.
United We Stand, Divided We Fall
Hmm, ne vem če je to problem. Vsaj grub menu bi moral videti saj imam dual boot Windows 8.1 in Linux Ubuntu.
Kabel iz ohišja ima samo zgornje 4 pine povezane, potem je zgornji 5 pin prazen. Spodnjih 5 pinov pa ni nikamor povezanih.
Kje se v tem BIOSu nastavi boot priority? Moral bi imeti first, second itd. Vendar tega ni nikjer.
Tudi če dam CD z Linux Ubuntu v optično enoto se ne zažene, takoj ko ga prižgem gre v ta "BIOS".
Kabel iz ohišja ima samo zgornje 4 pine povezane, potem je zgornji 5 pin prazen. Spodnjih 5 pinov pa ni nikamor povezanih.
Kje se v tem BIOSu nastavi boot priority? Moral bi imeti first, second itd. Vendar tega ni nikjer.
Tudi če dam CD z Linux Ubuntu v optično enoto se ne zažene, takoj ko ga prižgem gre v ta "BIOS".
ok, primarno tale kabel ni tako pomemben :)
glavno je, da imaš vse pomembne kable vklopljene (napajalnik 24+4, disk sata in power...)
tale bios nastavi na advanced view (f7 ali f6 ali poglej...), ker tole je pogled za glupe tupe jenkije (akhm), kjer nič konkretnega ne vidiš.
a z drugim diskom pa "gre"?
glavno je, da imaš vse pomembne kable vklopljene (napajalnik 24+4, disk sata in power...)
tale bios nastavi na advanced view (f7 ali f6 ali poglej...), ker tole je pogled za glupe tupe jenkije (akhm), kjer nič konkretnega ne vidiš.
a z drugim diskom pa "gre"?
mihagr ::
No to ne velja samo za glupe, tupe jenkije, ampak tudi za koga drugega, ker na prvi sliki lepo piše spodaj levo "no bootable device found". Torej preveri in izlopi vse naprave in pote vklopi samo ta disk, pa poglej če ga bo bios našel. Morda bo začel vsaj boot proceduro in po kasneje "zaštekal".
Ja, saj sem zato tudi dal ta screenshot BIOSa. Ker piše "no bootable device found", ampak v kvadratku SATA, pa piše "WD nekaj", pa v drugi vrstici DVD.
Torej PC ve, da je v njemu 1TB velik trdi disk, ampak ne ve kaj je na njemu/ne prepozna.
Sicer piše da je support Windows 10 64 biten na matični, ampak bi se potem vsaj linux zagnal? Razen če še Grub menuja ne razume.
Torej PC ve, da je v njemu 1TB velik trdi disk, ampak ne ve kaj je na njemu/ne prepozna.
Sicer piše da je support Windows 10 64 biten na matični, ampak bi se potem vsaj linux zagnal? Razen če še Grub menuja ne razume.
mislil sem v smislu naprednejšega nastavljanja :) ja, meni osebno je pač to glupi tupi pogled.
disk ti najde, ne najde pa boot sektorja oziroma datoteke, ki bi povedala, kako naj se zažene. kot si že sam napisal...
disk ti najde, ne najde pa boot sektorja oziroma datoteke, ki bi povedala, kako naj se zažene. kot si že sam napisal...
_Denny_ ::
Je imel prejšnji pc več diskov? Čisto možno, da je bil bootloader na drugem. Je bil prejšnji bios tudi uefi kot ta ali legacy? Potem možno, da ti to ne spusti skozi Gruba. Če ne veš, napiši ime ali starost prejšnje plate.
Drugače pa - na tistem screenu klikni Classic in prikazale se ti bodo vse ostale opcije. V BIOS tabu (tretji tab) imaš boot priorities, poskusi se poigrati s tem; priporočam tudi izklop "Full Screen LOGO Show" in "Fast Boot", ker potem vidiš pri vklopu malo več podatkov. Če je prejšnji bios bil legacy, potem v tem meniju daj tudi CSM na Enabled in v eni od nastavitev, ki se bodo pojavile (Storage Boot Option Control) prestavi iz UEFI na Legacy.
Btw tisti kabel je za en usb 2.0 port, card reader oz. kaj drugega je pač na ohišju, priklopiš ga na F_USB sem.
Drugače pa - na tistem screenu klikni Classic in prikazale se ti bodo vse ostale opcije. V BIOS tabu (tretji tab) imaš boot priorities, poskusi se poigrati s tem; priporočam tudi izklop "Full Screen LOGO Show" in "Fast Boot", ker potem vidiš pri vklopu malo več podatkov. Če je prejšnji bios bil legacy, potem v tem meniju daj tudi CSM na Enabled in v eni od nastavitev, ki se bodo pojavile (Storage Boot Option Control) prestavi iz UEFI na Legacy.
Btw tisti kabel je za en usb 2.0 port, card reader oz. kaj drugega je pač na ohišju, priklopiš ga na F_USB sem.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
Hvala Denny, sem spremenil nastavitev v UEFI, ker sem imel na predhodnem PC-ju Legacy BIOS. In je bootal v OS.
Mislim, da bom formatiral disk in naložil nov OS. Potem sicer lahko nazaj spremenim v UEFI namesto Legacy?
Tale kabel je verjetno card reader, ker mi prednji usb 2.0 dela. Saj sem kabel iz ohišja na katerem piše USB priklopil v F_USB. Kam pa naj potem card reader priklopim?
Mislim, da bom formatiral disk in naložil nov OS. Potem sicer lahko nazaj spremenim v UEFI namesto Legacy?
Tale kabel je verjetno card reader, ker mi prednji usb 2.0 dela. Saj sem kabel iz ohišja na katerem piše USB priklopil v F_USB. Kam pa naj potem card reader priklopim?
če namestiš sistem na legacy, potem mora biti na legacy. in obratno. sicer obstaja trik, ki to naknadno spremeniš (google it)
card reader pa normalno priklopiš na usb. jih imaš več na plošči. lahko zraven tega front usb.
card reader pa normalno priklopiš na usb. jih imaš več na plošči. lahko zraven tega front usb.
_Denny_ ::
@ngc2392: njegova plošča ima samo en usb 2.0 in en usb 3.0, za to stvar pa se tudi ne splača žrtvovati 3.0 portov prek kakega 19-pin na 9-pin konverterja...če jih ni na ohišju, je z bracketom na boljšem.
@marjan_h: pusti odklopljeno, če ne rabiš, drugače pa kak usb card reader z Ebaya/Aliexpressa. All in one variante usb 2.0 dobiš že za 2EUR oz. usb 3.0 za 12EUR; kaj boš vzel je odvisno od želene hitrosti branja in pisanja na kartico. Pri 2.0 bo šel transfer do ~40mb/s, pri 3.0 pa do ~200mb/s. Seveda je odvisno tudi od hitrosti kartice.
Najprej prestavi nazaj na uefi in izklopi csm, potem formatiraj in inštaliraj nov os.
@marjan_h: pusti odklopljeno, če ne rabiš, drugače pa kak usb card reader z Ebaya/Aliexpressa. All in one variante usb 2.0 dobiš že za 2EUR oz. usb 3.0 za 12EUR; kaj boš vzel je odvisno od želene hitrosti branja in pisanja na kartico. Pri 2.0 bo šel transfer do ~40mb/s, pri 3.0 pa do ~200mb/s. Seveda je odvisno tudi od hitrosti kartice.
Najprej prestavi nazaj na uefi in izklopi csm, potem formatiraj in inštaliraj nov os.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
Zgodovina sprememb…
- spremenil: _Denny_ ()
če pogledam sliko plošče, ima dva front usb2 porta in enega usb3. če je torej sprednji usb na enem portu, ima še enega frej. razen, če je še kaj priklopljeno gor.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Instalacija windows 7Oddelek: Operacijski sistemi | 1347 (1003) | MrStein |
» | New build Windows 7 javi napako pri inštalacijiOddelek: Pomoč in nasveti | 4463 (3846) | Mare3 |
» | PO NEUSPEŠNI INŠTALACIJI WIN10 x64 IZGINIL DISKOddelek: Pomoč in nasveti | 3399 (2762) | abaximan |
» | Ohišje ima USB 3.0 priklop, matična plošča pa nima notranjega 3.0 priklopa...Oddelek: Pomoč in nasveti | 1862 (1618) | BorutK-73 |
» | HP Elite 510-fr nadgradnja grafične karticeOddelek: Pomoč in nasveti | 1153 (921) | dc10 |