» »

Linux boot problem

Linux boot problem

Heisenberg ::

Zdravo,

namestil sem Linux Mint zadnjo verzijo. Naredil sem prostor 100gb. Particije "swap", "/", ter 200mb za boot (ne spomnim se kako se reče, a brez tega je vedno javil težavo pri namestitvi GRUB boot loader...)...

Želel sem Dual boot z Windows 10.

Sedaj sem zgleda pobrkal boot sektorje.

Ko sem v biosu izbral namesto ubuntu, da mi zažene iz drugega diska mi javi da ni operacijskega sistema.

Kaj mi je narediti?

p.s.

v Linuxu sem totalni amater a se želim prisiliti ga uporabljati, deloma ker si želim novih znanj, deloma ker ne prenesem več Win10 bednih težav.

Hvala

Ozric ::

Ubuntu al Mint? ;) Zažen live iso in inštaliri grub na disk kjer imaš Ubuntu/Mint.

Heisenberg ::

sem nekako uspel s "Boot Repair" programom. Sedaj imam meni. A na njem ni Windowsow. Sem pa uspel tudi to popraviti. Tako da sedaj pridem tudi v Win. Samo win niso še vedno na seznamu ampak moram iti preko biosa in boot prioritete.

filip007 ::

Jaz imam vsakega na svojem disku, Win10 se zažene sam, Linux pa preko BIOS boot menija.
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.

phantom ::

Saj če imaš Windows inštaliran, potem ne rabiš narediti boot particije, jo že imaš ;) Za /boot uporabiš kar EFI particijo, ki jo je že Windows naredil. Če uporabljaš GRUB kot bootloader za linux, imaš lahko kernel tudi izven EFI particije, tako da EFI particijo mountaš na /boot/EFI in torej nimaš še posebej particije za /boot.

Pomojem imaš težave, ker si naredil še eno boot/EFI particijo in je zdaj tvoj BIOS zmeden, ker ne ve katero EFI particijo uporabit.
~
~
:wq

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri OS je naložen?

Oddelek: Pomoč in nasveti
5859 (694) AC_DC
»

SSD upgrade: BIOS najde disk, windows inštalacija ne (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
6520189 (2427) Mare2
»

Upravitelj diskov kaže nekaj, računalnik nekaj drugega

Oddelek: Pomoč in nasveti
82321 (2115) novuporabnik
»

Ubuntu na UEFI

Oddelek: Operacijski sistemi
141327 (1165) jype
»

Inštaliral OSX na PC, nato pa zašvical...FULL.

Oddelek: Operacijski sistemi
91799 (1315) Mohic

Več podobnih tem