Forum » Problemi človeštva » Volitve 2018, drugič
Volitve 2018, drugič
Temo vidijo: vsi
imagodei ::
Fak kaj vas tako moti ta prag. Itak ga ne doseže skoraj noben. Meni je ok da obstaja. S tem se stranka lahko razvija in pride b parlament. Recimo nsi je tak primer.
Moti nas zato, ker nekateri vidijo v ukvarjanju s politiko priložnost za dodatni zaslužek brez pretiranega dela. 8k € denarja dobiš, če prepričaš 1% volilcev 1x na štiri leta. V bistvu ti ni treba prepričati 1% volilcev, ker vedno lahko računaš na nekaj random glasov tistih, ki bodo na volitvah izbirali med izvenparlamentarnimi strankami na princip "An ban pet podgan".
To ustvarja oportunizem pri nekaterih, ki se pojavijo samo tik pred volitvami. Na letošnjih volitvah kandidira okoli 25(!) strank. A je sploh možno najti toliko različnih pogledov na vodenje politike, vsaj na makro nivoju?
- Hoc est qui sumus -
ADIJOOO1 ::
Fak kaj vas tako moti ta prag. Itak ga ne doseže skoraj noben. Meni je ok da obstaja. S tem se stranka lahko razvija in pride b parlament. Recimo nsi je tak primer.
Se strinjam.
Temni konj letošnjih volitev, Alojz Kovšca, stranka GAS. Ne ravno posrečeno ime, tip je pa zelo racionalen, dobro obveščen in s primerno kritično distanco do globoke države. Dobi moj glas.
Na soočenjih se je dobro odrezal. Ni slab kandidat se strinjam.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ADIJOOO1 ()
Smrekar1 ::
Moram reči, da s precej domišljije se to res bere kot "podržavljanje zasebnega premoženja, razlaščanje bogatih, izključevanje, nasilje in razpihovane nestrpnosti."
Jaz za to ne rabim preveč domišljije. Kolikor imaš notri "demokratiziranje", "demokratični nadzor" in "pravične davke" je to znak za rdeči alarm. Dodajmo še kako Mesečnik govori in imaš točno to o čemer pišeš zgoraj.
Jah... To je tvoje mnenje. Ali - po kakšnih objektivnih kriterijih si prišel do sklepa, da termini "demokratiziranje", "demokratični nadzor" in "pravični davki" pomenijo rdeči alarm?
OK, valjda je jasno, da je demokratični socializem označen kot rdeč. Če je to edino "objektivno" merilo, potem ni treba iskat omenjenih terminov, da ti zazvoni rdeči alarm.
- Hoc est qui sumus -
Vazelin ::
Moti nas zato, ker nekateri vidijo v ukvarjanju s politiko priložnost za dodatni zaslužek brez pretiranega dela. 8k € denarja dobiš, če prepričaš 1% volilcev 1x na štiri leta. V bistvu ti ni treba prepričati 1% volilcev, ker vedno lahko računaš na nekaj random glasov tistih, ki bodo na volitvah izbirali med izvenparlamentarnimi strankami na princip "An ban pet podgan".
To ustvarja oportunizem pri nekaterih, ki se pojavijo samo tik pred volitvami. Na letošnjih volitvah kandidira okoli 25(!) strank. A je sploh možno najti toliko različnih pogledov na vodenje politike, vsaj na makro nivoju?
Jaz to vidim kot spodbujanje novih strank. Da lažje delujejo do novih volitev. Pusti unega Plemenitega ki to izkorišča da lagodno živi. In vi bi tem revnim strankam še to ukinili. In verjemi da je prag svinjsko visok.
Z an ban pet podgan ti ne boš nikoli videl 1%
Program Levice: Korupcijo in visoke provizije pri dobavi medicinskih materialov bomo odpravili z ustanovitvijo javnega podjetja za nabavo medicinskih materialov, ki bo izrinilo privatne posrednike. Dobiček podjetja se bo vrnil v zdravstveni sistem
Še več državnega kapitalizma. Po mnenju Levakov korupcija v državnih podjetjih ni nikoli problem. Tu se seveda poraja vprašanje kako to, da v ravno tako državnih podjetjih korupcija je problem, ampak pri njih nikoli ne smeš razmišljati kaj več kot o tem kar je napisano, če sploh o čem.
Non sequitur. Kako iz zgornjega izseka programa prideš do sklepa, da "Po mnenju Levakov korupcija v državnih podjetjih ni nikoli problem"?
Mislim, saj lahko da se motim, ampak jaz tega tamle ne vidim.
- Hoc est qui sumus -
T-h-o-r ::
V Sloveniji nimamo proporcionalnega sistema, imamo kombiniranega (nekdo zgoraj nekaj bluzi).
Odvisno od definicije kombiniranega sistema, zastopstvo je namreč povsem proporcionalno, tu ni nobene debate.
Ja, ampak ne v čisti obliki. Čisto proporcionalno bi bilo, da pridejo v parlament vsi, ki dobijo vsaj 1/88 glasov.
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
Program Levice: Korupcijo in visoke provizije pri dobavi medicinskih materialov bomo odpravili z ustanovitvijo javnega podjetja za nabavo medicinskih materialov, ki bo izrinilo privatne posrednike. Dobiček podjetja se bo vrnil v zdravstveni sistem
Še več državnega kapitalizma. Po mnenju Levakov korupcija v državnih podjetjih ni nikoli problem. Tu se seveda poraja vprašanje kako to, da v ravno tako državnih podjetjih korupcija je problem, ampak pri njih nikoli ne smeš razmišljati kaj več kot o tem kar je napisano, če sploh o čem.
Non sequitur. Kako iz zgornjega izseka programa prideš do sklepa, da "Po mnenju Levakov korupcija v državnih podjetjih ni nikoli problem"?
Mislim, saj lahko da se motim, ampak jaz tega tamle ne vidim.
Bom poskusil drugače poudariti, predlog je sledeč:
Korupcijo in visoke provizije pri dobavi medicinskih materialov bomo odpravili z ustanovitvijo javnega podjetja za nabavo medicinskih materialov, ki bo izrinilo privatne posrednike.
Drugih pisav forum nima, kajne? No kakorkoli, po njihovo korupcija v državnih podjetjih, oziroma vsaj v podjetju ki bo prevzelo monopol nad dobro milijardo poslov letno, ne bo problem. Za primerjavo, v treh letih sta to dva TEŠ 6.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smrekar1 ()
Jaz to vidim kot spodbujanje novih strank. Da lažje delujejo do novih volitev. Pusti unega Plemenitega ki to izkorišča da lagodno živi. In vi bi tem revnim strankam še to ukinili.
25 političnih strank, od katerih jih je 15 aktivnih samo v mesecih pred volitvami, pač ne potrebujemo. V bistvu, kamot jih imamo, samo ne vem, zakaj jih je treba financirati iz proračuna? Če med programi 10 strank ne najdeš primerne izbire zase, je pa res žalostno. Kamot narediš enajsto in če se zadosti življa strinja s tabo, da je tvoj program tako prekleto pomemben, boš že dobil nekaj procentov na volitvah.
In verjemi da je prag svinjsko visok.
Mhm, če se glasovi tistih, ki nočejo voliti za etablirane stranke in favorite razdeliti med 15 brezveznjakov, je prag zagotovo relativno višji, kot če bi bilo takih strank maksimalno 5.
Z an ban pet podgan ti ne boš nikoli videl 1%
To ne, ampak 0,25% kolikor ti zmanjka do praga, pa morda.
- Hoc est qui sumus -
Ja, ampak ne v čisti obliki. Čisto proporcionalno bi bilo, da pridejo v parlament vsi, ki dobijo vsaj 1/88 glasov.
To je res, ampak je sistem še vedno proporcionalen, saj niso napisali "popolnoma proporcionalen z volilnim pragom 1/88".
ne, je kombiniran, jao no
Korupcijo in visoke provizije pri dobavi medicinskih materialov bomo odpravili z ustanovitvijo javnega podjetja za nabavo medicinskih materialov, ki bo izrinilo privatne posrednike.
Drugih pisav forum nima, kajne? No kakorkoli, po njihovo korupcija v državnih podjetjih, oziroma vsaj v podjetju ki bo prevzelo monopol nad dobro milijardo poslov letno, ne bo problem.
Spet delaš miselne preskoke. Nikjer niso rekli, da korupcija v državnih podjetjih ne bo problem. Morda bo, morda ne bo. Oni ustanovitev javnega podjetja za nabavo medicinskih materialov ponujajo kot rešitev.
Kaj hitro se lahko pokaže, da to ni dobra rešitev in da bo korupcija v javnem podjetju še hujša.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
- spremenil: imagodei ()
Spet delaš miselne preskoke. Nikjer niso rekli, da korupcija v državnih podjetjih ne bo problem. Morda bo, morda ne bo. Oni ustanovitev javnega podjetja za nabavo medicinskih materialov ponujajo kot rešitev. Nihče pa ne pravi, da je to prava ali dobra rešitev in da korupcije v državnih podjetjih ni.
Aja sori, očitno gre za lingvistični problem.
Mi lahko prevedeš kaj pomeni "Korupcijo bomo odpravili"? Namreč, živel sem v zmoti, da to pomeni "Korupcijo bomo odpravili". Za napako se posipam s pepelom, prosim odpuščanja in te rotim za pomoč pri prevodu. Hvala.
Zgodovina sprememb…
ADIJOOO1 ::
Mi lahko prevedeš kaj pomeni "Korupcijo bomo odpravili"? Namreč, živel sem v zmoti, da to pomeni "Korupcijo bomo odpravili". Za napako se posipam s pepelom, prosim odpuščanja in te rotim za pomoč pri prevodu. Hvala.
Jah jaz ne vem, a ti izhajaš iz tega, da je izkoreninjenje korupcije nujno nezdružljivo z idejo "javnega podjetja" al kaj?
Verjetno (upam) imajo v mislih še kakšne mehanizme nadzora, kaj meniš? Vsekakor se strinjam, da je ta sama izjava v programu, brez konkretnega predloga, kako mislijo izvesti nadzor, vredna toliko kot če bi napisali "Korupcijo bomo odpravili z uvedbo zimske službe na plaže sredi poletne sezone."
Ampak potem bova ugotovila, da te je sicer zmotil termin "javno podjetje", v resnici pa je problem neopredeljenost nadzora?
Holy shit jih toti voditelj grilla. rofl
Hm, tole si moram natančneje pogledat. Po tem, kar sem videl (predstavnika Desusa je voditelj vprašal: "Mene kot državljana je sram. A je vas kot poslanca vsaj malo sram?") je to točno to, kar pogrešam v mainstream medijih od mainstream voditeljev.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
Jah jaz ne vem, a ti izhajaš iz tega, da je izkoreninjenje korupcije nujno nezdružljivo z idejo "javnega podjetja" al kaj?
Tole je miselni preskok, imagodei. Levica bi korupcijo v zdravstvu izkoreninila tako, da bi ustanovila javno podjetje za nabavo materiala. To je to, edini ukrep, ki ga predlagajo. Če izpostavim, da je to ukrep, ki glede korupcije sam po sebi ne bo naredil ničesar ne pomeni, da to ni možen korak pri reševanju težave. Ni dober korak, verjetno gre za konkreten kiks, ampak ni nezdužljivo, težava je drugje.
Problem je namreč v tem, da Levica enači ustanovitev javnega podjetja za nabavo z izkoreninjenjem korupcije, kar je norčevanje iz intelekta bralcev. Sploh glede na to, da je problem korupcije v zdravstvu izključno v podjetjih v javni lasti, menda se ne ukvarjajo s korupcijo v Synlabu in Zdravilišču Rogaška kajne? Menda bodo ta podjetja lahko material nabavljala kjer bodo želela, saj gre vendar za reševanje težave korupcije v javnem zdravstvu.
Verjetno (upam) imajo v mislih še kakšne mehanizme nadzora, kaj meniš?
Ne vem, zapisanih že ni. Če sem jih zgrešil mi jih navedi. Ko boš že pri stvari še napiši zakaj bodo tam delovali, medtem ko na obstoječem sistemu ne bi.
Ampak potem bova ugotovila, da te je sicer zmotil termin "javno podjetje", v resnici pa je problem neopredeljenost nadzora?
Zmotilo me je enačenje javnega podjetja z izkoreninjenjem korupcije. Če bi to kakorkoli delovalo korupcija v zdravstvu že v osnovi ne bi bila problem. Nadalje, če zraven nameravajo izvajati nadzor naj še razložijo zakaj bi tam ta sistem deloval, čeprav ne more delovati na sedanji ureditvi. Zakaj sploh potrebujemo še en dodaten nivo?
Zgodovina sprememb…
thramos ::
Če poenostavimo: korupcijo v 10 javnih zavodih bomo izkoreninili z ustanovitvijo novega javnega zavoda.
Posledica: korupcija v 11 javnih zavodih.
Navdih je program Levice in 927 xkcd.
MisterM ::
Nikjer niso rekli, da korupcija v državnih podjetjih ne bo problem. Morda bo, morda ne bo. Oni ustanovitev javnega podjetja za nabavo medicinskih materialov ponujajo kot rešitev. Nihče pa ne pravi, da je to prava ali dobra rešitev in da korupcije v državnih podjetjih ni..
Sam mislim, da bi to lahko bila dobra rešitev, pa ne samo za zdravstvo. Če vzamem recimo primer iz osebnih izkušenj, je posel z vlado potekal takole:
1. Ena izmed vladnih služb, recimo služba za kohezijsko politiko napove konferenco. Za izvedbo najamejo podjetje A, ki jim lahko zagotovi, da se bo najel ustrezen prostor, catering, ozvočenje in prenos v živo.
2. Podjetje A nato najame prostor ter podizvajalce, recimo podjetje B za catering, podjetje C za ozvočenje in podjetje D za snemanje in prenos v živo.
Tukaj se lahko stvari obrnejo v dve smeri. Če podjetje A neposredno plača podjetjem B, C in D za njihove storitve, nato izda račun vladni službi s svojo maržo, je vse OK. Njihova marža je navedena v računu in vse se lahko preveri.
A kar se pogosto zgodi, v izogib korupciji vladna služba zahteva, da podjetja B, C in D izdajo račun neposredno njim. Tedaj vstopi v stik z njimi predstavnik podjetja A in jim reče, da naj na svojo ceno pribijejo X marže. Za to maržo bo podjetje A izdalo račune podjetjem B, C in D. Če se ne strinjajo, posel odpade, saj se najdejo drugi ponudniki, ki so to pripravljeni storiti.
Morda se ne sliši tako hudo, a ker sem sam doživel takšne mahinacije lahko povem, da so te X marže glomazne. V mojem primeru bi moral za storitev, ki sicer stane 600€, pribiti 600 evrov marže. Za to naj bi še pred eventom prejel račun od "posrednika", ki bi na račun napisal "svetovanje".
Itak sem ga poslal v tri krasne, samo nadaljnega posla za vlado ni bilo več.
To, da je imel nekdo izmed predstavnikov podjetja A sorodnike, kolege ali znance v tej vladni službi, je seveda le naključje.
@Smrekar1
Jaz sem pa vedno mislil, da je smisel centralizacija javnih naročil, s čimer se zagotovi večja transparentnost in predvsem enotno vstopno točko za ponudbe - ne pa tako, da 2 bolnišnici dobivata različne cene od istih ali drugih dobaviteljev, vmes se pa "omasti" še 5 posrednikov.
Verjetno nimaš v mislih, da bi to nalogo opravljalo zasebno podjetje bolje od javnega.
Jaz sem pa vedno mislil, da je smisel centralizacija javnih naročil, s čimer se zagotovi večja transparentnost in predvsem enotno vstopno točko za ponudbe - ne pa tako, da 2 bolnišnici dobivata različne cene od istih ali drugih dobaviteljev, vmes se pa "omasti" še 5 posrednikov.
Verjetno nimaš v mislih, da bi to nalogo opravljalo zasebno podjetje bolje od javnega.
- Hoc est qui sumus -
Dodatnih posrednikov tu zraven ni, saj si že povedal, da gre za istega dobavitelja.
Najprej definiraj kako naj bi to javno podjetje znižalo cene. Centralizirana nabava od posrednikov v Sloveniji ali iz tujine? Bodo nudili tudi podporo po nakupu ali bo to prepuščeno ponudniku?
Kako naj bi to podjetje sploh delovalo? Ko boš povedal to ti bom povedal zakaj ni to kaj dosti boljše od sedanje ureditve.
Zjutraj sem po radiu namreč slišal za alternativo, ki je precej lažje izvedljiva: vse cene nabav bi morale ustanove javno objaviti. Kaj naj bi javno podjetje naredilo, česar ta ukrep ne bi?
Zgodovina sprememb…
Če poenostavimo: korupcijo v 10 javnih zavodih bomo izkoreninili z ustanovitvijo novega javnega zavoda.
Ne. Posledica bo korupcija v 12 javnih zavodih.
To, da je v Sloveniji standard, da se v javnih podjetjih dela za svoj žep ne pomeni, da se stvari ne da zapeljat v drugo smer. To je bistven problem tvojega razmisleka.
Norveška ima precej močan javni sektor, pa hkrati eno najnižjih stopenj korupcije na svetu.
Pred leti smo bili na izletu na Nizozemskem - ena teta v javni službi nam je pomagala in mi, Balkanci, smo ji želeli dati v zahvalo eno Gorenjko (čokolado). Ženska je čisto ven padla in nas nazmerjala, češ kaj se ga gremo. Ko se je malo pomirila, nam je razložila, da ni variante, da bi v teku svoje službe prejemala darila od strank, četudi čokolado brez neke realne vrednosti.
Najprej definiraj kako naj bi to javno podjetje znižalo cene. Centralizirana nabava od posrednikov v Sloveniji ali iz tujine? Bodo nudili tudi podporo po nakupu ali bo to prepuščeno ponudniku?
Kako naj bi to podjetje sploh delovalo? Ko boš povedal to ti bom povedal zakaj ni to kaj dosti boljše od sedanje ureditve.
Zjutraj sem po radiu namreč slišal za alternativo, ki je precej lažje izvedljiva: vse cene nabav bi morale ustanove javno objaviti. Kaj naj bi javno podjetje naredilo, česar ta ukrep ne bi?
Četudi je povsem res, da je predlog Levice za ureditev korupcije povsem zgrešen in neizvedljiv, to še vedno ne pojasni, kako prideš do sklepa da "Po mnenju Levakov korupcija v državnih podjetjih ni nikoli problem"?
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
To, da je v Sloveniji standard, da se v javnih podjetjih dela za svoj žep ne pomeni, da se stvari ne da zapeljat v drugo smer.
Se, samo najprej objasni zakaj pristop, kakršnkoli že to bo, ne bi deloval na sedanjem sistemu.
Pred leti smo bili na izletu na Nizozemskem - ena teta v javni službi nam je pomagala in mi, Balkanci, smo ji želeli dati v zahvalo eno Gorenjko (čokolado). Ženska je čisto ven padla in nas nazmerjala, češ kaj se ga gremo. Ko se je malo pomirila, nam je razložila, da ni variante, da bi v teku svoje službe prejemala darila od strank, četudi čokolado brez neke realne vrednosti.
Kul.
Kako točno bi prevzem ~1 milijarde letno poslov iz zasebnega sektorja v javnega pri tem koristil? Ne skopari s podrobnostmi. Hvala!
Četudi je povsem res, da je predlog Levice za ureditev korupcije povsem zgrešen in neizvedljiv, to še vedno ne pojasni, kako prideš do sklepa da "Po mnenju Levakov korupcija v državnih podjetjih ni nikoli problem"?
Ustanovitev javnega podjetja enačijo z izkoreninjenjem korupcije. Implicirano ni nič manj kot to zgoraj.
Zgodovina sprememb…
To, da je v Sloveniji standard, da se v javnih podjetjih dela za svoj žep ne pomeni, da se stvari ne da zapeljat v drugo smer.
Se, samo najprej objasni zakaj pristop, kakršnkoli že to bo, ne bi deloval na sedanjem sistemu.
Kul.
Kako točno bi prevzem ~1 milijarde letno poslov iz zasebnega sektorja v javnega pri tem koristil? Ne skopari s podrobnostmi. Hvala!
Pojma nimam. Vprašanje je le, kako ti prideš do sklepa da "Po mnenju Levakov korupcija v državnih podjetjih ni nikoli problem"?
- Hoc est qui sumus -
Ustanovitev javnega podjetja enačijo z izkoreninjenjem korupcije. Implicirano ni nič manj kot to zgoraj.
No, tukaj torej ne bova prišla skupaj. Ti trdiš, da oni trdijo da je to ultimativna rešitev, jaz trdim, da ne trdijo, da je to ultimativna rešitev. Poleg tega tista izjava sama po sebi dejansko ne pomeni nič, če nimaš podrobnejše razlage, kako bo potekal nadzor.
Vsekakor si tokrat brez potrebe nepošten, ko vztrajaš pri pripisovanju slamnatega moža "korupcija v državnih podjetjih ni nikoli problem" Levici. Škoda.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
No, tukaj torej ne bova prišla skupaj. Ti trdiš, da oni trdijo da je to ultimativna rešitev, jaz trdim, da ne trdijo, da je to ultimativna rešitev. Poleg tega tista izjava sama po sebi dejansko ne pomeni nič, če nimaš podrobnejše razlage, kako bo potekal nadzor.
Predlog v celoti se glasi:
Korupcijo in visoke provizije pri dobavi medicinskih materialov bomo odpravili z ustanovitvijo javnega podjetja za nabavo medicinskih materialov, ki bo izrinilo privatne posrednike. Dobiček podjetja se bo vrnil v zdravstveni sistem.
Stran 34.
http://www.levica.si/wp-content/uploads...
Prosim označi tiste dele predloga, ki omenjajo nadzor, ki bo to korupcijo omejil. Hvala.
Vsekakor si tokrat brez potrebe nepošten, ko vztrajaš pri pripisovanju slamnatega moža "korupcija v državnih podjetjih ni nikoli problem" Levici. Škoda.
Spet sva pri lingvističnem vprašanju. Menda "Korupcijo bomo odpravili" ne pomeni "Korupcijo bomo odpravili", mi lahko napišeš kaj drugega naj bi to pomenilo?
Če ne to ni noben slamnati mož temveč povsem smela kritika "programa" Levakov.
Zgodovina sprememb…
thramos ::
Pozor, jaz ne trdim, da je ta del progama Levice izvedljiv, navdušujoč ali kakor koli legitimen. Sprašujem se zgolj, kako prideš do sklepa, da Levica trdi da "korupcija v državnih podjetjih ni nikoli problem".
Ponavljanje slabo zapisane (domišljene?) programske točke ad nauseam ne bo te trditve naredilo nič bolj pravilne.
Nenazadnje Levica očitno meni, da v javni ustanovi (kar bolnišnice so) ta hip poteka korupcija. To je v absolutni kontradikciji s tvojim sklepom.
Ponavljanje slabo zapisane (domišljene?) programske točke ad nauseam ne bo te trditve naredilo nič bolj pravilne.
Nenazadnje Levica očitno meni, da v javni ustanovi (kar bolnišnice so) ta hip poteka korupcija. To je v absolutni kontradikciji s tvojim sklepom.
- Hoc est qui sumus -
Pozor, jaz ne trdim, da je ta del progama Levice izvedljiv, navdušujoč ali kakor koli legitimen. Sprašujem se zgolj, kako prideš do sklepa, da Levica trdi da "korupcija v državnih podjetjih ni nikoli problem".
Po njihovo bo ustanovitev javnega podjetja sama po sebi dovolj za izkoreninjenje korupcije. To pomeni, da trdijo točno to zgoraj in nič drugega.
Cognitive dissonance @ Wikipedia
Oziroma po Orwelu: dvomisel (iz angl.: "doublethink").
Z razlogom jim rečem Levaki in označujem za večje zlo v primerjavi s SDS, veš.
Zgodovina sprememb…
jype ::
Kako točno bi prevzem ~1 milijarde letno poslov iz zasebnega sektorja v javnega pri tem koristil? Ne skopari s podrobnostmi. Hvala!Vse bilance bi bile sproti javno objavljene. Če bi kdo smatral, da se plačuje preveč, bi lahko poiskal boljšega ponudnika in zavodu omenil, da stran meče denar.
Pri zasebnikih tega ni - netransparentnost je dejansko njihov kruh.
Po njihovo bo ustanovitev javnega podjetja sama po sebi dovolj za izkoreninjenje korupcije. To pomeni, da trdijo točno to zgoraj in nič drugega.
OK, ne priznaš, da izvajaš mentalne akrobacije. Zapisal si "logični absolut" Levica trdi, da korupcija v državnih podjetjih ni nikoli problem.
Levica v resnici priznava, da je korupcija (vsaj včasih) v državnih podjetjih je problem.
Torej - tvoja trditev ne drži.
S tem sva porabila že čisto preveč časa.
Z razlogom jim rečem Levaki in označujem za večje zlo v primerjavi s SDS, veš.
Do tega se nisem nikoli opredeljeval. Celo večkrat sem že zapisal, da mi je bližje socialna demokracija kot demokratični socializem, a ob pomanjkanju prave socialne demokracije se mi zdi smiselno, da je v parlamentu prisotna tudi stranka, ki konsistentno zastopa pravice srednjega in nižjega sloja. Si pa Meseca ne predstavljam kot mandatarja.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
darksamurai ::
Če je problem kopupcije v JAVNI ustanovi, potem bo ustanovitev še enega JAVNEGA posrednika pomenilo samo korupcija2. Brez nadzora ne bo nič.
S tem sva porabila že čisto preveč časa.
Se strinjam, ja.
Ampak moja trditev in kritika programa še vedno držita.
Do tega se nisem nikoli opredeljeval. Celo večkrat sem že zapisal, da mi je bližje socialna demokracija kot demokratični socializem, a ob pomanjkanju prave socialne demokracije se mi zdi smiselno, da je v parlamentu prisotna tudi stranka, ki konsistentno zastopa pravice srednjega in nižjega sloja. Si pa Meseca ne predstavljam kot mandatarja.
Levica ima podobno družbeno funkcijo kot jo je imel nekoč SNS. Dobro je, da se te stvari slišijo, ampak na njihovi osnovi se ne sme sprejemati odločitev.
Vse bilance bi bile sproti javno objavljene. Če bi kdo smatral, da se plačuje preveč, bi lahko poiskal boljšega ponudnika in zavodu omenil, da stran meče denar.
To so lahko tudi brez javnega podjetja. Eden izmed predlogov je točno obvezna javna objava takih stvari.
Zgodovina sprememb…
jype ::
To so lahko tudi brez javnega podjetja. Eden izmed predlogov je točno obvezna javna objava takih stvari.Če pogledaš sisteme po EU in drugje na zahodu vidiš, da pogosto javne agencije opravljajo kolektivno pogajanje z zasebniki - v imenu transparentnosti in boljšega pogajalskega izhodišča, ki omogoča nižje nabavne cene in smotrnejšo javno potrošnjo.
Ampak moja trditev in kritika programa še vedno držita.
Ne v delu, kjer Levici očitaš stališče da "korupcija v državnih podjetjih ni nikoli problem."
- Hoc est qui sumus -
zmaugy ::
Problem se pojavi pri nadzoru, ki se tudi omenja. Ta je pri privatnih lastnikih običajno veliko boljši. Vsaj do neke velikosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zmaugy ()
Problem se pojavi pri nadzoru, ki se tudi omenja. Ta je pri privatnih lastnikih običajno veliko boljši. Vsaj do neke velikosti.
Fora je v tem, da privatnega lastnika težko podkupiš, da bi kupil nekaj dražjega in s tem imel na koncu leta manjši dobiček. Motiva ni. Ko je firma enkrat dovolj velika, da ključne odločitve sprejemajo tisti, ki niso lastniki, se to vsaj v principu da, večji kot je sistem lažje gre.
Država je seveda več kot dovolj velik sistem, da se to da. Plus dobička seveda ni, da bi bdeli nad njim.
darksamurai ::
Kar ponovno pripelje do realnega dejstva, da se korupcija ne bo bistveno (če se sploh bo) zmanjšala. Poleg tega želijo ustanoviti javno podjetje in ne javne agencije, kot je praksa na zahodu. Zakaj bi delal dobiček in ga "vračal" v zdravstvo. To delo lahko opravi agencija brez dobička.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darksamurai ()
darksamurai je izjavil:
Kar ponovno pripelje do realnega dejstva, da se korupcija ne bo bistveno (če se sploh bo) zmanjšala. Poleg tega želijo ustanoviti javno podjetje in ne javne agencije, kot je praksa na zahodu. Zakaj bi delal dobiček in ga "vračal" v zdravstvo. To delo lahko opravi agencija brez dobička.
Mm, ja. Tudi to. Predlogi so sfaljeni kolikor se to sploh da.
Moja volilna napoved: relativni zmagovalec bo PTTM, v vlado se mu bosta udinjali NSi in DeSUS, ki bo prekršil "pakt". Skupaj ne bodo presegli 46 glasov, verjetno magične številke ne bodo niti dosegli.
Sestava vlade bo odvisna od presenečenj v obliki SLS, SAB in podobnih, povsem možni rezultati so tehnična vlada, manjšinska vlada in ponovne volitve.
Upam, da se motim.
Povsem zanimivo bi bilo gledati reakcijo PTTM, ko kot relativni zmagovalec volitev ne bi bil sposoben sestaviti vlade. Če bo že PTTM zmagal upam, da bo prišlo do tega in da bomo dobili vlado nekoga drugega. Upam tudi, da bo ostale stranke označil za izdajalce, saj je bila njihova dolžnost sodelovati z relativnim zmagovalcem volitev, ki ima edini pravico sestavljati vlado.
Zgodovina sprememb…
no comment ::
Če v privatnih podjetjih lahko furajo centralno nabavno službo, ni tehničnih ovir, da taka služba ne bi mogla funkcionirat tudi v javnem podjetju.
Seveda je tudi lažje nazdorovati in usklajevati eno službo kot nekaj sto njih.
(SDSovci nas sedaj prepričujejo, da je za Spar kot celoto nabolj optimalno, da vsaka prodajalka sama nabavlja paradajz (če pa ga uspe nabaviti ceneje kot kolegica pa lahko sama pobaše vso razliko))
Seveda je tudi lažje nazdorovati in usklajevati eno službo kot nekaj sto njih.
(SDSovci nas sedaj prepričujejo, da je za Spar kot celoto nabolj optimalno, da vsaka prodajalka sama nabavlja paradajz (če pa ga uspe nabaviti ceneje kot kolegica pa lahko sama pobaše vso razliko))
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: no comment ()
zmaugy ::
Fora je v tem, da privatnega lastnika težko podkupiš, da bi kupil nekaj dražjega in s tem imel na koncu leta manjši dobiček. Motiva ni. Ko je firma enkrat dovolj velika, da ključne odločitve sprejemajo tisti, ki niso lastniki, se to vsaj v principu da, večji kot je sistem lažje gre.
Država je seveda več kot dovolj velik sistem, da se to da. Plus dobička seveda ni, da bi bdeli nad njim.
Točno to. Zdaj fino bi bilo, če bi se dalo to dvoje nekako združiti - interes privatnjaka in (načelna) naravnanost države za skupno dobro.
Točno to. Zdaj fino bi bilo, če bi se dalo to dvoje nekako združiti - interes privatnjaka in (načelna) naravnanost države za skupno dobro.
Da.
Fino bi tudi bilo, če bi vse potrebne medicinske materiale in pripomočke proizvajali v Sloveniji, ti pripomočki bi bili najcenejši in najkakovostnejši na svetu.
Verjetno je to lažje dosegljiv cilj kot tisto zgoraj.
Kakšna je šele korupcija v zasebnih zavodih. V ZDA zasebne bolnišnice, ki naročajo od licenciranih ponudnikov medicinske opreme, plačujejo tudi do 20-30-40x višje cene za banalne stvari (npr. predalnik za fascikle), kot bi brez njih. Ampak morajo tako naročevati. Pa država seveda nima kaj rečt, ker je vse privat, pacienti pa najebejo in tako stane porod od 60.000 do 350.000 dolarjev, operacija slepiča od 40.000 do 250.000 dolarjev itd.
tasotusire ::
Fino bi tudi bilo, če bi vse potrebne medicinske materiale in pripomočke proizvajali v Sloveniji, ti pripomočki bi bili najcenejši in najkakovostnejši na svetu.
Verjetno je to lažje dosegljiv cilj kot tisto zgoraj.
Po čemu sklepaš da bi bili najboljši, najcenejši in oh in sploh? A tko na pamet nekaj klobasaš ali se opiraš na dejstva?
Truga ::
Iskra je propadla izkljucno ker niso prec vlozili patenta za moderno stevilcnico na telefonih. Oni so meli prvi telefon s tipkami namesto na vrtavko, pa so pustili da so jih ostali skopirali, namesto da bi prodajali licence.
Iz tega, logicno, sledi da bojo tudi slovenski medicinski aparati najboljsi na svetu.
Iz tega, logicno, sledi da bojo tudi slovenski medicinski aparati najboljsi na svetu.