Forum » Loža » Kje kupiti sladoled brez okusa
Kje kupiti sladoled brez okusa
koyotee ::
Master_Yoda je izjavil:
Dvomim da mlecni sladoled nima okusa. Si mogoce mislil shaved ice?
A se teb zdi, da led spada pod sladoled? Tisto je sorbet.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
nejcek74 ::
kaj je to sladoled brez okusa?
mlecni sladoled?
brez sladkorja?
vanilijev sladoled?
za kaj ga bos rabil?
brez okusa je samo to kar je napisal Yoda, zdrobljen led, ki ga potem prelijes s sirupom. to pa ni sladoled.
mlecni sladoled?
brez sladkorja?
vanilijev sladoled?
za kaj ga bos rabil?
brez okusa je samo to kar je napisal Yoda, zdrobljen led, ki ga potem prelijes s sirupom. to pa ni sladoled.
koyotee ::
kaj je to sladoled brez okusa?
mlecni sladoled?
brez sladkorja?
vanilijev sladoled?
za kaj ga bos rabil?
brez okusa je samo to kar je napisal Yoda, zdrobljen led, ki ga potem prelijes s sirupom. to pa ni sladoled.
Ne, to je sorbet.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
martincek1 ::
Zakaj sladoleda ne narediš sam? Vzelo ti bo cca 5 minut dela, da zmešaš sestavine in vržeš v skrinjo.
Sicer mi ni jasno, zakaj bi delal sladoled brez okusa, saj lahko narediš kaj, kar je kompatibilno s prelivom...
Sicer mi ni jasno, zakaj bi delal sladoled brez okusa, saj lahko narediš kaj, kar je kompatibilno s prelivom...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: martincek1 ()
nejcek74 ::
Ali pa granita, ce zelis bit pikolovski. Pa je precej brez veze, ker nikjer nisem zanikal tvoje trditve (ki je ocitno samo deloma pravilna). Zelel sem samo vec informacij od OP, da mu lahko svetujem.
Itak te pa pri natancni definiciji odnesejo zgodovinske, krajevne in jezikovne variacije:
Slovenski sladoled bi lahko vkljuceval "sorbet"
Italijani locijo na gelato, sorbet, granito in semifredo. Kjer ti bodo v razlicnih krajih trdili, kje so beljaki, kjer so rumenjaki, kje je smetana.
Ameriska delitev je podbna italjinski, vendar pri njih ima lahko sladoled rumenjake ali pa ne
Da ne govorimo o novih metodah od izuma Pacojeta naprej, ko lahko karkoli zmzrnjenega spremis v puhast sladoled in merjenje mascob/sladkorja naenkrat ni vec vazno.
Btw ali je to sladoled ali sorbet:
namesto mlecnega izdelka uporabim kokosovo mleko, ter namesto jajc nek drug emulzifator ter temu dodam sladkor in sadno kašo. Po okusu, izgledu bo "sladoled", po sestavinah "sorbet"?
itd itd, itak je odvisno katerega avtorja beres:
Serious Eats
se en american
Itak te pa pri natancni definiciji odnesejo zgodovinske, krajevne in jezikovne variacije:
Slovenski sladoled bi lahko vkljuceval "sorbet"
Italijani locijo na gelato, sorbet, granito in semifredo. Kjer ti bodo v razlicnih krajih trdili, kje so beljaki, kjer so rumenjaki, kje je smetana.
Ameriska delitev je podbna italjinski, vendar pri njih ima lahko sladoled rumenjake ali pa ne
Da ne govorimo o novih metodah od izuma Pacojeta naprej, ko lahko karkoli zmzrnjenega spremis v puhast sladoled in merjenje mascob/sladkorja naenkrat ni vec vazno.
Btw ali je to sladoled ali sorbet:
namesto mlecnega izdelka uporabim kokosovo mleko, ter namesto jajc nek drug emulzifator ter temu dodam sladkor in sadno kašo. Po okusu, izgledu bo "sladoled", po sestavinah "sorbet"?
itd itd, itak je odvisno katerega avtorja beres:
Serious Eats
se en american
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nejcek74 ()
Tr0n ::
Samuel ::
Probaj rižev veganski sladoled na Špici/LJ.
If you notice this notice, you will notice that this notice is
noticably not worth noticing.
noticably not worth noticing.
cekr ::
Sladoled brez okusa je sladoledna osnova.
To kupujejo sladoledarji v Italiji. Običajno kar v prašku.
Potem pa dodajo svoje okuse in na veliko napišejo Domači sladoled.
Pa ne mislit, da to delajo samo šiptarji.
http://www.makabo.si/izdelek/praskaste-...
To kupujejo sladoledarji v Italiji. Običajno kar v prašku.
Potem pa dodajo svoje okuse in na veliko napišejo Domači sladoled.
Pa ne mislit, da to delajo samo šiptarji.
http://www.makabo.si/izdelek/praskaste-...
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cekr ()
starfotr ::
Sladoled brez okusa, brez glutena, za vegane... https://starecat.com/about-to-eat-my-ve...
[D]emon ::
Brez cesarkoli, torej.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
nejcek74 ::
to se vedno ni "sladoled brez okusa" tudi v domacih sladoledih imas sestavine, ki opravljajo nekaj osnovnih fukncij.
poglej kaj si ti navedel:
UPORABA: 1 vrečka sadne baze FRUTTOSIOMIX (1kg) + 1-1,3 litra vode + 1,2-1,5kg sadja.
UPORABA: 300g sladoledne baze BASE "DOC" + 550g sladkorja + 1,5l sladkega penečega vina + 1,5l vode.
namesto futomixa pa bi moeal anyway dodati 1 kg sladkorja
te baze se uporablja, da ni potrebe po dodajanju svezih jajc ali pa veliko sladkorja, prvo je zdravstveno tveganje, drugo pa imajo radi ljudje, ki pazijo na svojo tezo.
Ne pravim da je to prav, samo tudi "klasicni sladoledi" niso dosti boljsi. Recimo en tak domac recpt:
8 large egg yolks
3/4 cup sugar
1/4 cup corn syrup
1 1/2 cup heavy cream
1 1/2 cup evaporated milk (a little more than 1 can), divided
2 teaspoons arrowroot starch
1 teaspoon vanilla extract
1/2 to 1 teaspoon kosher salt, to taste
Res je, naravne sestavine, neprimerno boljsi ukus, vprasanje pa koliko je bolj zdrav, pa ene 5x drazji.
Recimo lahko naredis sladoled iz 100% sadja, maline das v susilnik sadja, izsusis pol vode, zmiksas in das v sladoledno masino. Tako je dovolj sladkorja da sladoled ne postal kristlast. Je po neverjtno drago ter zaradi neobostoja stabilizatorjev (ki preprecijo degradacijo sladoleda pri hranjenju) neuporabno v gostinstvu. Btw, zame enden najboljsih sorbetov. sadje lahko dehidriras tudi v pecici na cim nizji temperaturi.
poglej kaj si ti navedel:
UPORABA: 1 vrečka sadne baze FRUTTOSIOMIX (1kg) + 1-1,3 litra vode + 1,2-1,5kg sadja.
UPORABA: 300g sladoledne baze BASE "DOC" + 550g sladkorja + 1,5l sladkega penečega vina + 1,5l vode.
namesto futomixa pa bi moeal anyway dodati 1 kg sladkorja
te baze se uporablja, da ni potrebe po dodajanju svezih jajc ali pa veliko sladkorja, prvo je zdravstveno tveganje, drugo pa imajo radi ljudje, ki pazijo na svojo tezo.
Ne pravim da je to prav, samo tudi "klasicni sladoledi" niso dosti boljsi. Recimo en tak domac recpt:
8 large egg yolks
3/4 cup sugar
1/4 cup corn syrup
1 1/2 cup heavy cream
1 1/2 cup evaporated milk (a little more than 1 can), divided
2 teaspoons arrowroot starch
1 teaspoon vanilla extract
1/2 to 1 teaspoon kosher salt, to taste
Res je, naravne sestavine, neprimerno boljsi ukus, vprasanje pa koliko je bolj zdrav, pa ene 5x drazji.
Recimo lahko naredis sladoled iz 100% sadja, maline das v susilnik sadja, izsusis pol vode, zmiksas in das v sladoledno masino. Tako je dovolj sladkorja da sladoled ne postal kristlast. Je po neverjtno drago ter zaradi neobostoja stabilizatorjev (ki preprecijo degradacijo sladoleda pri hranjenju) neuporabno v gostinstvu. Btw, zame enden najboljsih sorbetov. sadje lahko dehidriras tudi v pecici na cim nizji temperaturi.
cresh ::
Jaz nič ne dehidriram sadja.
Ali ga delam iz zmrzjenega ananasa, banan ali mango. Preprosto narežeš sadje daš v skrinjo da zmrzne, nato v blender in imaš sladoled.
Ali pa delam avokado + sadje.
Ali ga delam iz zmrzjenega ananasa, banan ali mango. Preprosto narežeš sadje daš v skrinjo da zmrzne, nato v blender in imaš sladoled.
Ali pa delam avokado + sadje.
nejcek74 ::
Da, za veliko boljši sladoled maline sušiš in dodaš samo malenkost invertnega sladkorja.
1. textura
zato, ker sladkor preprečuje nastajanje prevelikih kristalov ledu , kar posledično pomeni bolj kremast oziroma bolj mazljiv sladoled
2. okus
prav tako je naše okušanje oziroma sposobnost okušanja odvisna od količine maščob in sladkorja (in soli). Določeni okusi se nam bodo zdfeli medli, samo zato ker je v hrani premalo sladkorja/soli/maščob
lahko si kaj več prebereš recimo tu in pa vloga maščob.
Ce se pa hotecete it strganje zmrzlin, si pa kupite Pacojet :)
1. textura
zato, ker sladkor preprečuje nastajanje prevelikih kristalov ledu , kar posledično pomeni bolj kremast oziroma bolj mazljiv sladoled
2. okus
prav tako je naše okušanje oziroma sposobnost okušanja odvisna od količine maščob in sladkorja (in soli). Določeni okusi se nam bodo zdfeli medli, samo zato ker je v hrani premalo sladkorja/soli/maščob
lahko si kaj več prebereš recimo tu in pa vloga maščob.
Ce se pa hotecete it strganje zmrzlin, si pa kupite Pacojet :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nejcek74 ()
r3dkv1c4 ::
kaj je to sladoled brez okusa?
mlecni sladoled?
brez sladkorja?
vanilijev sladoled?
za kaj ga bos rabil?
brez okusa je samo to kar je napisal Yoda, zdrobljen led, ki ga potem prelijes s sirupom. to pa ni sladoled.
Ne, to je sorbet.
Nimaš nasveta, tečnariš pa ko kurac o sorbetu.
Moje mnenje je, da sladoled brez okusa ne obstaja.
Vsaka stvar ima svojo mejo.
You can ban me, but you can't shut me down!
You can ban me, but you can't shut me down!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: r3dkv1c4 ()
pero50 ::
iščem sladoled brez dodanega okusa. Se opravičujem malo nerodno napisanim besedam. Recimo točno to kot prodajajo v mcdonaldsu, namreč imam kar nekaj podobnega preliva na zalogi in bi perfektno pasal skupaj s tem sladoledom.
Bom pisal ledotu, kateri ga izdeluje za mcdonalds. Mogoče ga prodajajo še v kakšno trgovino.
V poštev bi prišel tudi doma izdelan sladoled, ampak kar sem do sedaj delal je bilo komaj kaj podobno sladoledu :D Je pa res, da se nisem nikoli kaj veliko poglabljal v to.
Bom pisal ledotu, kateri ga izdeluje za mcdonalds. Mogoče ga prodajajo še v kakšno trgovino.
V poštev bi prišel tudi doma izdelan sladoled, ampak kar sem do sedaj delal je bilo komaj kaj podobno sladoledu :D Je pa res, da se nisem nikoli kaj veliko poglabljal v to.
nejcek74 ::
ok, iščeš mlečni sladoled, potencialno je lahko vanilija, če ne pretiravajo z umetno aromo:
recimo merkator:
Piran Vanilija
Ledo vanilija
..... miljon drugih
uuu, veš kaj bo zate zmagovalna kombinacija, tole, LEDO ŠLAG, mislim da se je temu včasih reklo LEDENKA
včasih si ga dobil povsod, bil je idealen za ledeno kavo
evo Mercator ga še ima, pod imenom LEDO SMETANA
Pa dolžen si mi razlago, kako to da nisi sposoben kupit navadanega sladoleda. :)
recimo merkator:
Piran Vanilija
Ledo vanilija
..... miljon drugih
uuu, veš kaj bo zate zmagovalna kombinacija, tole, LEDO ŠLAG, mislim da se je temu včasih reklo LEDENKA
včasih si ga dobil povsod, bil je idealen za ledeno kavo
evo Mercator ga še ima, pod imenom LEDO SMETANA
Pa dolžen si mi razlago, kako to da nisi sposoben kupit navadanega sladoleda. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nejcek74 ()
Furbo ::
iščem sladoled brez dodanega okusa. Se opravičujem malo nerodno napisanim besedam. Recimo točno to kot prodajajo v mcdonaldsu,
Tisto je sladoled z okusom vanilije, ne pa brez okusa.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
pero50 ::
Z vanilijo sploh ni problem dobit sladoleda, ampak imajo običajno kar močne okuse. Premočne, da bi zraven mešal še nevem kakšne sladolede. Mislim pa, da tudi v mcdonaldsu nimajo vanilijevega okusa.
https://www.mcdonalds.si/ponudba/aktual...
Bom poizkusil s tem šalgom. :)
https://www.mcdonalds.si/ponudba/aktual...
Bom poizkusil s tem šalgom. :)
nejcek74 ::
ocitno :)
zdaj iscem recept kako to narediti doma. Po mojem mora bit neka kombinacija mleka v prahu ( naravne smetane / rastlinske smetane, definitivno brez rumenjakov
btw, zanimiva fora, delanje sladoleda s suhim ledom v mikserju
v osnovi bi to bil ameriski "soft serve ice cream", pri mcdonaldsu pravijo, da ga delajo iz Vanilla Ice Milk:
Milk ingredients (milk, cream), sugar, glucose, soy mono and diglycerides, guar gum, dextrose, artificial vanilla flavour, carrageenan, cellulose gum. CONTAINS: MILK.
zdaj iscem recept kako to narediti doma. Po mojem mora bit neka kombinacija mleka v prahu ( naravne smetane / rastlinske smetane, definitivno brez rumenjakov
btw, zanimiva fora, delanje sladoleda s suhim ledom v mikserju
v osnovi bi to bil ameriski "soft serve ice cream", pri mcdonaldsu pravijo, da ga delajo iz Vanilla Ice Milk:
Milk ingredients (milk, cream), sugar, glucose, soy mono and diglycerides, guar gum, dextrose, artificial vanilla flavour, carrageenan, cellulose gum. CONTAINS: MILK.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nejcek74 ()
Furbo ::
Sem vprašal zaposleno v McD.. dejansko je tisti sladoled samo 'mlečni', karkoli že to je.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
nejcek74 ::
to da ni osnove iz rumenjakov notri, rumenjak ima vlogo emulgatorja, poglej sestavine zgoraj:
Milk ingredients (milk, cream):
masa, okus, mascoba (ki kontrolira koncno mazljivost, kremnost sladoleda)
sugar, glucose, dextrose:
sladila, prav tako tudi masa
artificial vanilla flavour:
okus
soy mono and diglycerides, guar gum, cellulose gum, carrageenan:
gostila, emulgatorji in stabilizator, omogocijo nastanek enakomernih zmesi, kotrolirajo viskoznost
Milk ingredients (milk, cream):
masa, okus, mascoba (ki kontrolira koncno mazljivost, kremnost sladoleda)
sugar, glucose, dextrose:
sladila, prav tako tudi masa
artificial vanilla flavour:
okus
soy mono and diglycerides, guar gum, cellulose gum, carrageenan:
gostila, emulgatorji in stabilizator, omogocijo nastanek enakomernih zmesi, kotrolirajo viskoznost
techuser ::
Lahko si ga sam narediš, tako da ne daš nobenega sladkorja noter in bo nevtralen. Rabiš mleko, led in neko zamrznjeno sadje z nizko vsebnostjo naravnih sladkorjev. Lahko pa narediš iz orehov, lešnikov ali sezomovih semen namesto zamrznjenega sadja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: techuser ()
tikitoki ::
sladoled v Mac-u in tale ledenka sta praktično eno in isto..
Tolk imata skupenga, kot pomarancni sok iz svezih pomaranc in neko umetno skrpucalo z okusom pomaranc
Da, za veliko boljši sladoled maline sušiš in dodaš samo malenkost invertnega sladkorja.
1. textura
zato, ker sladkor preprečuje nastajanje prevelikih kristalov ledu , kar posledično pomeni bolj kremast oziroma bolj mazljiv sladoled
2. okus
prav tako je naše okušanje oziroma sposobnost okušanja odvisna od količine maščob in sladkorja (in soli). Določeni okusi se nam bodo zdfeli medli, samo zato ker je v hrani premalo sladkorja/soli/maščob
lahko si kaj več prebereš recimo tu in pa vloga maščob.
Ce se pa hotecete it strganje zmrzlin, si pa kupite Pacojet :)
Veliko boljsi? Dvomim. Imas razlicne druge dodatke, ki vplivajo na teksturo in okus, nacin priprave pa tudi mocno vpliva na teksturo. Okus pa je tko al tko subjektiven.
Sladoled naceloma vsebuje veliko mascob in sladkorja. No problem there.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
BuDi79 ::
danes sem šel v lidla in hofra. sladoleda "brez okusa" nimajo. Še kakšna ideja?Slabo si gledal, v Lidlu je še vedno na voljo. Samo slike ne najdem online. Mlečni sladoled pač (enako pakeranje kot za burbon-vanilijo, samo druge barve). Pa v Eurospinu ga imajo tudi - "mlečnega" sojinega brez glutena in laktoze.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BuDi79 ()
feryz ::
Mleko že ima okus. Če te ta ne moti, vzameš mleko (lahko smetano), mastin in sladkor. Lahko poizkusiš tudi brez sladkorja, vendar ne bo ravno dobro.
Machete ::
A ni sam H20 brez okusa? :D
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
nejcek74 ::
Veliko boljsi? Dvomim. Imas razlicne druge dodatke, ki vplivajo na teksturo in okus, nacin priprave pa tudi mocno vpliva na teksturo. Okus pa je tko al tko subjektiven.
Sladoled naceloma vsebuje veliko mascob in sladkorja. No problem there.
A preberes kdaj na kaj odogovarjas? Ne pisem o tvojem genericnem sladoledu, ampak sem dal recept za sladoled praktično samo iz sadja:
- za dober sladoled sta pomembna okus in struktura
Okus poskusamo cim bolj priblizat polnemu okusu sadja, ne delamo mlecnega sladoleda s sadnim okusom, zato jajca in mascobe kot dodatka odpadeta, ne delamo sorbeta, zato tudi dodajanje alkohola odpade. Izognili se bomo raznim polnilom, ker bi bistveno spremenili kvaliteto okusa.
Za (ne jajcni, ne mascobni) sladoled potrebujes sladkorni delez od 20-30%, predvsem zaradi kristalizacije
obicajen delez sladkorja v sadju:
- jagode: do 6%
- maline: do 10%
- jabolka, mango, banana: do 15%
Iz tega je razvidno, da ima sveze sadje premalo sladkorja za izdelavo sladoleda. Problem lahko resim na vec nacinov:
1. odstranimo vodo iz sadja*
2. dodamo sladkor**
3. kupimo Pacojet za cca 4.000 €
V tak sladoled ni potrebno dodati prav nobenih "drugih dodatkov"
*Ponavadi dodamo manjsi delez invertnega sladkorja, ki prepreci kristalizacijo obicajnega, doovlj je 5% (sladkorja v sadju)
**Lahko v obliki kuhinjskega sladkorja ali pa kot kasen naravni sirup, npr zgosceni jabolcni sok ter tako ohranimo 100% sadni sladoled (oziroma 98% ker smo dodali malo invertnega sladkorja)
Btw, tudi Ledo Slag (bivsa Ledenka) pa Mcdonalds nista tako razlicna, kot trdis:
Ledo Slag: MLIJEKO, VRHNJE 24,5 %, šećer, kokosovo ulje, OBRANO MLIJEKO U PRAHU, emulgator (E471), stabilizatori (E412, E407, E410), aroma
Mcdonalds: Milk ingredients (milk, cream), sugar, glucose, soy mono and diglycerides, guar gum, dextrose, artificial vanilla flavour, carrageenan, cellulose gum. CONTAINS: MILK.
E471 = mono- in digliceridi maščobnih kislin
E412 = guar gumi
E407 = karagenan
E410 = gumi iz zrn rožičevca
Heh, ni kaj dosti razlike a ne. Malo manj bluzenja prosim.
pero50 ::
dobro veste kaj sem mislil brez okusa
V lidlu ga v skrinji niso imeli, tako da sem predvideval, da ga nimajo (več) Bom pogledal še v eurospinu in mercatorju za slag, potem bom pa videl, če mi kaj ustreza :)
V lidlu ga v skrinji niso imeli, tako da sem predvideval, da ga nimajo (več) Bom pogledal še v eurospinu in mercatorju za slag, potem bom pa videl, če mi kaj ustreza :)
techuser ::
Najbolj zdrav boš, če veš kaj sploh smeš jesti, da ne daješ kokošjih jajc, kravjega mleka in kakšnih citrusov v sladoled. Ponavadi so to najbolj pogosti alergeni.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | ime sladoleda?Oddelek: Loža | 9121 (1991) | VelkBla |
» | Low calorie ice cream.Oddelek: Loža | 2970 (2796) | FiReFTW |
» | trgovinske znamke in kvaliteta (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12961 (11224) | mulc007 |
» | Najbolši miks (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13671 (11438) | betmen |
» | Mašina za sladoledOddelek: Loža | 2407 (2224) | barbarpapa1 |