» »

razlike med knjiznimi formati

razlike med knjiznimi formati

SmeskoSnezak ::

Zakaj prihaja do razlicnih informacij, kar se tice velikosti knjig (recimo razlicno "ostevilcenje" strani) med epub, pdf in navadno papirnato knjigo? Kje in kak se da preveriti, kako veliko strani bi naj kaksna knjiga imela? Recimo, imas projekt gutenberg, kako se ve, da je tam original knjiga, ki ima v papirnati obliki 92 strani, v epub pa ima recimo 33? Lahko kdo to malce razlozi , na kaksnem primeru bi bilo najbolje.
@ Pusti soncu v srce... @

mitja_i ::

Pri elektronskih knjigah v formatu EPUB strani nimajo pomena, saj lahko spreminjaš velikost črk in jih tako pride manj ali več na "stran" in je tako skupno število "strani" manjše ali večje. PDF je namenjen tisku zato ima načeloma enako postavitev, velikost črk in strani kot tiskana knjiga.

SmeskoSnezak ::

Kaj pa mobi format?
@ Pusti soncu v srce... @

Mavrik ::

Na žalost pač tu ni nekega smiselnega odgovora, ker je odgovor pač "karkoli se založnik odloči". Mislim že pri navadnih knjigah je tako - glede na izbiro pisave in velikost strani (ter razrez) dobiš za isto knjigo različne številke strani a ne? :)

Drugače EPUB in MOBI formati nimajo nekega koncepta strani - so v bistvu "samo" zapakirane spletne strani in niso razrezane. Tako da je stran pač karkoli ti bralnik prikazuje kot pozicijo. EPUB (pa mislim da tudi MOBI) podpira ročno dodajanje oznak strani (torej da periodično v tekst dajo marker "to je stran 6"), ampak pozicija oznak je čisto odvisna od založnika oz. kogarkoli EPUB generira.

Izjema je le PDF, ki pa MORA biti postavljen v strani. Strani poljubne oblike in velikosti, ampak mora pa imeti strani ;)
The truth is rarely pure and never simple.

SmeskoSnezak ::

In kaj se priporoca v podrocju tiskovin za kniigarje? Se sploh poskusajo cesa drzati? In kateri format je najbolj razsirjen ali so vsi trije tam tam? Mogoce obstaja kak zastonjski, dober pretvornik med njimi? pdf knjige so včasih gromozansko velike po Mb.
@ Pusti soncu v srce... @

mitja_i ::

Najbolj razširjen format je epub. https://www.ebooks.com/, http://www.kobo.com Mobi uporablja Amazon na svojih Kindlih (čeprav zdaj poimenovan AZW). Biblos pri nas objavlja v epub. PDF knjige niso primerne za branje na e-bralnikih in nasploh PDF ni primeren za e-knjige. Na žalost pa predvsem znanstveni založniki objavljajo samo v PDF.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kobo HD Aura, Kindle Paperwhite, Tolino Vision

Oddelek: Kaj kupiti
163074 (1245) tikitoki
»

E-book, e-knjiga, osnove, kako?

Oddelek: Izdelava spletišč
61399 (1266) Blond
»

e-bralnik ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15143374 (24674) AgiZ
»

EPUB vs PDF na tablicah, prodaja e-knjig

Oddelek: Pomoč in nasveti
455519 (5002) Gandalfar

Več podobnih tem