» »

Cene stanovanj na m2 - kaj spada zraven

Cene stanovanj na m2 - kaj spada zraven

Malcolm_Y ::

Če rečemo, da je povp. cena stanovanja 1000 za kvadrat, a to pomeni z kletjo vred? Recimo, naprodaj je 65 m2 veliko stanovanje - 6 m2 je kleti, 2 m2 balkona, ogrevalne površine torej 57 m2. Koliko je pol neka okvirna cena, s katero se operira, če vse druge parametre pustimo ob strani - 65 ali 57 jurjev? Hvala!

bobby ::

Naredi si tako izračun:
ker ne vem, kje imaš lokacijo teh 65m2 najdi povprečje, za koliko se lahko oddaja teh 65m2.
Potem pa to pomnoži z okvirno 17leti in boš dobil nekje realno ceno nepremičnine, ki je ne narekuje trg in norija kupovanja na kredit.
to je recimo temu na palec realna vrednost z podlago na dolgo časovno obdobje (ne zadnjih 20let ampak veliko več), median, če temu lahko tako rečem, potem pa kalkuliraj dalje.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

otago ::

OP-ja zanima kaj GURS oz. nepremicninske agencije smatrajo pri oceni vrednosti nepremicnine, ko recejo, da stane 1m? toliko in toliko eur. Menim, da mislijo pri 65m?(in le 57m? uporabne), pri povprecni ceni 1000 EUR/m?, ceno 65m?*1000EUR/m?=65.000EUR

Tlorisi velikih razkorakov med bruto in uporabno povrsino nekako ne morejo pasat, da bi uporabil povprecje cen. Npr. ce imas 100 m2 3sobno stanovanje v LJ, terasa 20m, 5m2 kleti... je drugace kot ce imas 100m2, 3sobno s 5m2 kleti.

Ce sprasujes za namen ovrednotenja lastne napremicine ali samo firbec, si poglej ETN.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

Malcolm_Y ::

otago je izjavil:

OP-ja zanima kaj GURS oz. nepremicninske agencije smatrajo pri oceni vrednosti nepremicnine, ko recejo, da stane 1m? toliko in toliko eur. Menim, da mislijo pri 65m?(in le 57m? uporabne), pri povprecni ceni 1000 EUR/m?, ceno 65m?*1000EUR/m?=65.000EUR

Tlorisi velikih razkorakov med bruto in uporabno povrsino nekako ne morejo pasat, da bi uporabil povprecje cen. Npr. ce imas 100 m2 3sobno stanovanje v LJ, terasa 20m, 5m2 kleti... je drugace kot ce imas 100m2, 3sobno s 5m2 kleti..
Ja, tako je res bolj logično.

solatko ::

Večina cen na nepremičnine.net uporabljajo bruto površino stanovanj - stanovanje+klet+dvorišče+terasa+garaža, pač karkoli v to nepremičnino spada. Tako imaš za Ankaran stanovanje cca 60m2- gre za počitniško garsonjero z delom predprostora in terase, uporabne površine pa je cca 28m2, cena pa okoli 120k€.
Nekatri napišejo celo kvadrature pripadajočih prostorov, nekateri pa napišejo samo da gre za stanovanje, zasteklen balkon ali teraso, zraven pripada še garažno mesto in klet, ko greš pa pogledat, je vsega skupaj uporabnega, za eno dobro garažo.

Tudi na tem področju bi se moral uveljavit nek standard, ki bi jasno pokazal že v ponudbi, za kakšno stanovanje pravzaprav gre.
Delo krepa človeka

Malcolm_Y ::

solatko - točno, super odgovor.

Invictus ::

Vprašat moraš za uporabno površino. In sliko tlorisa, ki je nihče nima ;).

Saj standard je bil, ne vem če napisan:

- površina kleti se deli z 2
- površina balkona s 4.

Je pa na področju nepremičnin toliko levakov, da boli glava. Kar je možno ob vsej neregulaciji področja. Agentom niso jasni osnovni pojmi pri prodaji stanovanj, zemljišča ali bajte.

Očitno se od enega prodanega stanovanja lahko živi dolgo časa.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

solatko ::

Invictus - Največji problem je, ko kupuješ stanovanje in praktično do ogleda ne veš, koliko neto prostora boš imel na voljo. Ko sem lani kupoval stanovanje, sem opravil nekaj ogledov v neprimerna stanovanja (velikost, nadstropje,...), saj tudi nepremičninar ob razgovoru za ogled, ni vedel dejansko stanje.
Tako so oglaševali stanovanje v prvem nadstropju, pa je bil praktično v tretjem, 55m2 pa je šlo za garsonjero nekaj čez 20m2, dvosobno, pa je bilo enosobno predelano v dva fulovža z nebivalno kuhinjo,......

Če kupuješ stanovanje v oddaljenem kraju (100-200km) ti take poti niti niso poceni, pa tudi čas nekaj stane.
Ravno tako bi moral biti bolj kvaliteten opis, v kakšenm stanju je ponujena nepremičnina, saj bi moral v večino, ki sem jih ogledal, najprej not z buldožerjem in zidarji, vodovodarji, električarji,..... in so bile nepremičnine vredne morda 30%-ov oglaševane cene. Večina jih je po enem letu še vedno na netu.
Delo krepa človeka

Invictus ::

@solatko

Sem že nekaj stanovanj videl in tudi kupil/prodal, tako da poznam stanje.

Tako kar se tiče opisa, kot tudi stanja stanovanja.

Pri parcelah je še hujše, saj dostikrat agent ne ve kje so meje, niti ne pozna kako se te zadeve rešuje. Najbolj pogost izgovor je zatečeno stanje. To je novodobna floskula za butaste agente.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nejcek74 ::

Standard je napisan za izračuna uporabnih površin objekta, izračun komunalnega prispevka in skladnosti z urbanističnimi določili. Razen pri novogradnjah se le redko uporablja v komercialne namene:
- standard je malce kompliciran, ljudje pa leni, vecina lastnikov je pogosto brez dokummentacije za lastni objekt
- doloceni faktorji (npr. balkon, loza etc) so nepomenbni za kupca
Btw, tudi "nadstandardna gradnja" ni definirana, pa jo vsi radi omenjajo.

Wrop ::

Btw, tudi "nadstandardna gradnja" ni definirana, pa jo vsi radi omenjajo.

Tako je. Ko greš na ogled in vprašaš agenta kje je ves ta nadstandard, ker ga sam nikjer ne vidiš, te samo čukavo gleda, češ, kako si upaš dvomiti v njegove besede.

ginekk ::

Sposobnega oziroma ne-lenega nepremičninarja, ki bi kaj več od fotografij in oglasa naredil za tisto provizijo, je težko najti.

Hočejo bit pametni z nadstandardi in raznimi "vila blok" absurdi.

Nedvomno pa znajo v oglas napisat 2% provizije plača kupec. Zakaj že? Kot kupec jih niti nisem najel. Dejansko me to odbije.

Wrop ::

Pozabil si na +22 % DDV. 2 % gre v njihov žep.
Ne smeš pa še pozabit, da ti veliko agentov pomoli list za podpisat še predno ti reče dober dan. Takrat si vzameš 10 minut in lepo počasi prebereš. Preden se karkoli podpiše je treba še reči, da ne misliš plačat več kot 1 % provizijo, 3 s pavza, z DDV vred.

solatko ::

Ko sem jaz prodajal garsonjero, je agencija pripeljala kupca in uredila za njega čisto vse, od prenosa elektrike, kabelske, upravnika,.... do sestanka pri notarju, meni je zaračunal 1% provizije, koliko pa kupcu me ne zanima, saj je v glavnem delala zanj, sam sem z veseljem plačal tisti procent, saj me je ona vozila po vseh mestih za prepis, uredila pogodbo, dogovorila sestanek in me tudi odpeljala nanj z notarjem,.... skratka vse, kar je potrebno za prenos lastninske pravice.
To je bilo precej let nazaj, ko so bile cene stanovanj na najvišjem nivoju.

Sedaj, ko sem kupoval, je imela že v oglasu napisano, da provizijo v celoti plača prodajalec, je pa res, da sva potem z bivšo lastnico, sama skakla po Mariboru, da sva uredila vse kar je potrebno.

Me pa dejansko moti, da v oglasih ni kvalitetnih slik, ki bi pokazale pravo stanje in lego stanovanja, ni neto stanovanjske površine, le redko je podano, da stanovanje v 5. nadstropju nima lifta, ni načrta, ni opisanega dejanskega stanja, saj stanovanja, ki je v razsulu in to ne pokaže že zahtevana cena, niti nebi šel gledat.
Nadstandard po navadi obljubljajo gradbinci ob prodaji novih stanovanj, potem pa se ta fama ponavlja ob vsaki prodaji, tako, da za to, niti ne krivim prodajalcev rabljenih stanovanj, ko pa bi kupoval novo, pa bi želel, da mi prodajalec lepo pojasni, kaj je tako nadstandardnega, da to opravičuje skoraj enkrat višjo ceno. Če mi nebi znal pojasnit, pač nebi šel v nakup.
Delo krepa človeka


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FOMO pri nakupu nepremičnine

Oddelek: Loža
333630 (1987) RockyS
»

Nakup garsonjere

Oddelek: Loža
444573 (3492) KandazaR
»

Stanovanje, stanovanje...

Oddelek: Loža
295441 (5440) tomaz-

Več podobnih tem