Forum » Programiranje » Računanje paramtrov iz projekcijske matrike (računalniška grafika)
Računanje paramtrov iz projekcijske matrike (računalniška grafika)
ziglav7 ::
Pozdravljeni, delam na nekem projektu povezanem z računalniško grafiko.
Iz neke naprave dobim projekcijsko matriko. Jaz pa moram nato kameri nastaviti parametre: near plane, far plane, field of view, aspect.
Vendar imam pri tem veliko problemov. Nekaj zgledov (kako je zgrajena projekcijska matrika sem našel na spletu: link link ).
Vendar je problem pri številkah v moji matriki, ki izgleda tako(zaokroženo na 3 decimalna mesta):
[1.190 0 0 0
0 0.997 0 0
-0.149 -0.117 -1 -1
0 0 -0.100 0]
Matrika dobi željeno obliko (ujemanje mest z ničlami, -1), če jo transponiramo.
Vendar se potem izračun nikakor ne izide. (f => far plane, n => near plane)
-(f+n)/(f-n) = -1 ... iz tega sledi, da je n == 0
-(2*f*n)/(f-n) = -0.100 ... glede na zgornjo enačbo bi moral rezultat biti enak 0 (vendar ni)
Projekcijska matrika bi tudi morala biti pravilna, saj jo dobim direktno iz API-ja (link).
Žal jo ne morem uporabiti direktno, ampak moram zaradi uporabe frameworka nastaviti parametre kameri.
Ima kdo kakšno idejo kaj bi še lahko naredil? Se je kdo kdaj srečal s kakšno podobno težavo & kako jo je rešil?
Hvala za odgovore.
Iz neke naprave dobim projekcijsko matriko. Jaz pa moram nato kameri nastaviti parametre: near plane, far plane, field of view, aspect.
Vendar imam pri tem veliko problemov. Nekaj zgledov (kako je zgrajena projekcijska matrika sem našel na spletu: link link ).
Vendar je problem pri številkah v moji matriki, ki izgleda tako(zaokroženo na 3 decimalna mesta):
[1.190 0 0 0
0 0.997 0 0
-0.149 -0.117 -1 -1
0 0 -0.100 0]
Matrika dobi željeno obliko (ujemanje mest z ničlami, -1), če jo transponiramo.
Vendar se potem izračun nikakor ne izide. (f => far plane, n => near plane)
-(f+n)/(f-n) = -1 ... iz tega sledi, da je n == 0
-(2*f*n)/(f-n) = -0.100 ... glede na zgornjo enačbo bi moral rezultat biti enak 0 (vendar ni)
Projekcijska matrika bi tudi morala biti pravilna, saj jo dobim direktno iz API-ja (link).
Žal jo ne morem uporabiti direktno, ampak moram zaradi uporabe frameworka nastaviti parametre kameri.
Ima kdo kakšno idejo kaj bi še lahko naredil? Se je kdo kdaj srečal s kakšno podobno težavo & kako jo je rešil?
Hvala za odgovore.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | matematkaOddelek: Šola | 3164 (2143) | lebdim |
» | DirectX - težavicaOddelek: Programiranje | 1260 (993) | Senitel |
» | JAVA neujemanje tipovOddelek: Programiranje | 1983 (1616) | l0g1t3ch |
» | Gentoo Xorg.conf LCD - sistem se obesiOddelek: Operacijski sistemi | 1642 (1435) | Mr.B |
» | taylorjeva vrsta - problemOddelek: Šola | 3506 (3351) | MaFijec |