Forum » Loža » Revolut
Revolut
Temo vidijo: vsi
amacar ::
jabe ::
Bom sla res preveriti. Priznam, da še nisem. Samo odtipkala BIN v binlist ali slicno in mi je pokazalo UK in to je bilo to...
Klemenn ::
A je komu uspelo uredit direktno bremenitev na relaciji Revolut - T2?
V horizontu je namreč by default SI56...
V horizontu je namreč by default SI56...
Boobiz ::
kaj pa se zgodi v takem primeru:
če dnevno daješ v savings račun in iz tega potem tudi dnevno prenakazuješ nazaj na osebni račun za dnevne potrebe. če si vseeno po 1k letnih obresti, ni treba FURSu nikoli poročat tega dolgega spiska 'prenakazil'?
če dnevno daješ v savings račun in iz tega potem tudi dnevno prenakazuješ nazaj na osebni račun za dnevne potrebe. če si vseeno po 1k letnih obresti, ni treba FURSu nikoli poročat tega dolgega spiska 'prenakazil'?
I'm drunk, what's your excuse?
podtalje ::
Po trenutno aktualni razlagi tega ni treba poročati na FURS.
Moraš pa poročati, ko boš prenesel na svoj račun glavnico. V tem primeru moraš oddati na FURS, da si kupil in prodal po ceni enote 1 EUR. Davka ne plačaš nič, moraš pa vseeno oddati.
Moraš pa poročati, ko boš prenesel na svoj račun glavnico. V tem primeru moraš oddati na FURS, da si kupil in prodal po ceni enote 1 EUR. Davka ne plačaš nič, moraš pa vseeno oddati.
Vaseer ::
Možna alternativa za Revolut Savings: https://traderepublic.com/en-de
Za neivestirane € (do 50k€) so imeli 2% p.a. bresti, s 1.10. so šli na 4%.
Če sem prav bral, je kritja za € na računu do 100k€.
Detajlno raziskavo pa naj si po želji/preventivno naredi vsak sam.
buttcrack ::
od kje info,da bojo pojačali na 4%? to je že lepo slišati
uvodV?? ::
od kje info,da bojo pojačali na 4%? to je že lepo slišati
So že povečali, nevem kakšen dodaten info potrebuješ.
Odštejte sicer še 25% za davek, tako da realno pride 3%. Še vedno lepo.
BlaY0 ::
Matevz96 ::
Kako je s prijavo Trade Republic računa na FURS? Glede na to da vidim IBAN številko računa predvidevam da je potrebno enako prijavit kot Revolut račun?
#hooldthedoor
LapD ::
To je drugo, vprašanje je bilo glede računa, na TR sicer vidiš IBAN ampak to zaradi tega, da lahko nanj preneseš denar. Ne moreš pa iz TR plačati položnice, to je po domače razlika od Revoluta.
web&motion designer
enaglavavec ::
Zdravo,
Prebral 3 strani te teme pa še vedno ne vem ali moram prijavit FURSU, če imam 22k in dobim na leto 704€ v Saving accountu.
Poleg tega ali moram ta račun prijaviti Fursu? Glede na to da vpišeš osebni dokument in davčno predvidevam da te oni prijavijo
Hvala
Prebral 3 strani te teme pa še vedno ne vem ali moram prijavit FURSU, če imam 22k in dobim na leto 704€ v Saving accountu.
Poleg tega ali moram ta račun prijaviti Fursu? Glede na to da vpišeš osebni dokument in davčno predvidevam da te oni prijavijo
Hvala
LeQuack ::
Zakaj pri prijavi FURS hoče tvojo telefonsko in email? Najbrž dajo potem to v nek register in te nadlegujejo po telefonu vsakič ko narediš neprijavljeno transakcijo ali kaj podobnega.
Quack !
uvodV?? ::
GupeM ::
Zakaj pri prijavi FURS hoče tvojo telefonsko in email? Najbrž dajo potem to v nek register in te nadlegujejo po telefonu vsakič ko narediš neprijavljeno transakcijo ali kaj podobnega.
Odkar sem prijavil ta račun, me vsak dan, ko plačam malico, pokličejo po telefonu, kaj je zdaj s temi 8 euri, ki so ravnokar šli z računa. Če se ne oglasim, me pospamajo z maili.
Tomas 33 ::
enaglavavec je izjavil:
Zdravo,
Hvala
Takole je na NLB, bi pa rekel, da je povsod isto.
Obdavčitev obresti od denarnih depozitov (to so depoziti in varčevanja) pri bankah in hranilnicah predpisuje Zakon o dohodnini (ZDoh-2). Če skupni znesek obresti denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih skladno s predpisi v Sloveniji, ter v bankah in hranilnicah drugih držav članic EU, ki je bil dosežen v posameznem letu, presega 1.000 EUR, morate davčni rezidenti Slovenije do 28. februarja v letu, ki sledi, vložiti posebno davčno napoved na predpisanem obrazcu Napoved za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah ustanovljenih v Republiki Slovenji ter v drugih državah članicah EU Skladno s spremembami Zakona o dohodnini, ki veljajo od odmernega leta 2022 dalje, se lahko odločite, da bodo vaši dohodki iz kapitala obdavčeni z dohodnino sintetično, tj. skupaj z vsemi dohodki fizičnih oseb, ki se vštevajo v letno davčno osnovo. Navodila za izvedbo tega postopka so objavljena na spletni strani Finančne uprave RS.
velikBrokoli ::
Revolut savings account ni denarni depozit.
Dej preberite zadnjih nekaj strani, smo že vse razložili..
Dej preberite zadnjih nekaj strani, smo že vse razložili..
deco16 ::
Je pa varčevanje in če bi si prebral zadnji odstavek bi videl da banka sama to prijavi kar je v skladu z EU.
Če nebi meli tega poštimanega v slo to nebi bilo omogočeno. Če se ne motim avstrija revolut ne podpira savings še.
Nevem kaj komplicirate spet, nič nisem kupil, dal sem denar v varčevanje, od tega dobim obresti katere se spreminjajo dnevno.
Nobenih enot, nič nisem kliknil buy in nič sell. Obresti je do 1000€ torej all good.
Če nebi meli tega poštimanega v slo to nebi bilo omogočeno. Če se ne motim avstrija revolut ne podpira savings še.
Nevem kaj komplicirate spet, nič nisem kupil, dal sem denar v varčevanje, od tega dobim obresti katere se spreminjajo dnevno.
Nobenih enot, nič nisem kliknil buy in nič sell. Obresti je do 1000€ torej all good.
Ales ::
Je pa varčevanje in če bi si prebral zadnji odstavek bi videl da banka sama to prijavi kar je v skladu z EU.
Lahko se prepričuješ v kar se želiš in kolikor se želiš, ampak prepričati boš moral še FURS, da denarja nisi naložil v sklad.
Četudi ti sam Revolut govori, da gre za sklad.
Hej, bomo videli.
ducy ::
Odgovor FURS-a:
V primeru produkta Savings Flexible Account (nadalje SFA) gre za naložbe v investicijske sklade denarnega trga. V pogojih poslovanja (https://www.revolut.com/en-LT/legal/ser... in https://www.revolut.com/en-LT/legal/inv... ) je pri tem produktu navedeno, da imetnik SFA dosega obresti iz kupljenih delnic oziroma deležev v podskladu.
Kakršen koli polog ali dvig denarja na SFA se obravnava kot naročilo stranke za nakup ali prodajo delnic oz. deležev v relevantnem podskladu. V mesecu natečene obresti, ki se izplačajo imetniku SFA, se obdavčijo kot obresti (prvi odstavek 81. člena ZDoh-2), dobički, doseženi z odsvojitvijo delnice oz. deleža v skladu, pa se obdavčijo v skladu s poglavjem III.6.3. Zakona o dohodnini ZDoh-2 (Dobiček iz kapitala).
V prvem odstavek 81. člena ZDoh-2 je določeno, da so obresti po tem poglavju:
- obresti od posojil,
- obresti od dolžniških vrednostnih papirjev,
- obresti od denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah ter drugih podobnih finančnih terjatev do dolžnikov,
- dohodek iz oddajanja v finančni najem,
- dohodek iz življenjskega zavarovanja ter
- dohodek, ki ga zavezanec doseže na podlagi delitve prihodkov investicijskega sklada v obliki obresti.
Iz navedenega sledi, da se navedene obresti ne tretirajo kot depozit. Posledično oprostitev do 1.000 EUR ne velja za produkt Savings Flexible Account (SFA), ker gre v tem primeru za obresti, dosežene na podlagi delitve prihodkov investicijskega sklada v obliki obresti. Namreč 133. člen ZDoh-2 določa, da velja oprostitev dohodnine od obresti, ki jih doseže rezident, na denarne depozite pri bankah in hranilnicah.
Kaj točno (po domače) to pomeni ob oddaji davčne, kaj bo potrebno oddati ??
(kakšen je % davka na "prihodke investicijskega sklada v obliki obresti"?)
V primeru produkta Savings Flexible Account (nadalje SFA) gre za naložbe v investicijske sklade denarnega trga. V pogojih poslovanja (https://www.revolut.com/en-LT/legal/ser... in https://www.revolut.com/en-LT/legal/inv... ) je pri tem produktu navedeno, da imetnik SFA dosega obresti iz kupljenih delnic oziroma deležev v podskladu.
Kakršen koli polog ali dvig denarja na SFA se obravnava kot naročilo stranke za nakup ali prodajo delnic oz. deležev v relevantnem podskladu. V mesecu natečene obresti, ki se izplačajo imetniku SFA, se obdavčijo kot obresti (prvi odstavek 81. člena ZDoh-2), dobički, doseženi z odsvojitvijo delnice oz. deleža v skladu, pa se obdavčijo v skladu s poglavjem III.6.3. Zakona o dohodnini ZDoh-2 (Dobiček iz kapitala).
V prvem odstavek 81. člena ZDoh-2 je določeno, da so obresti po tem poglavju:
- obresti od posojil,
- obresti od dolžniških vrednostnih papirjev,
- obresti od denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah ter drugih podobnih finančnih terjatev do dolžnikov,
- dohodek iz oddajanja v finančni najem,
- dohodek iz življenjskega zavarovanja ter
- dohodek, ki ga zavezanec doseže na podlagi delitve prihodkov investicijskega sklada v obliki obresti.
Iz navedenega sledi, da se navedene obresti ne tretirajo kot depozit. Posledično oprostitev do 1.000 EUR ne velja za produkt Savings Flexible Account (SFA), ker gre v tem primeru za obresti, dosežene na podlagi delitve prihodkov investicijskega sklada v obliki obresti. Namreč 133. člen ZDoh-2 določa, da velja oprostitev dohodnine od obresti, ki jih doseže rezident, na denarne depozite pri bankah in hranilnicah.
Kaj točno (po domače) to pomeni ob oddaji davčne, kaj bo potrebno oddati ??
(kakšen je % davka na "prihodke investicijskega sklada v obliki obresti"?)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ducy ()
kokica2000 ::
Do konca februarja bo za preteklo leto potrebno oddati Napoved dohodnine od obresti (druge obresti) - obrazec Doh-Obr na eDavkih. Davek je 25%.
https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogod...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kokica2000 ()
gansta ::
kokica2000 je izjavil:
Do konca februarja bo za preteklo leto potrebno oddati Napoved dohodnine od obresti (druge obresti) - obrazec Doh-Obr na eDavkih. Davek je 25%.
Kaksna je kazen?
Dark000 ::
A še komu ne deluje top-up iz NLB. Še včeraj je delovalo, danes pa mi javlja "something went wrong" in je declined.
Ali lahko prijaviš račun brez da jim daš telefonsko ali mail?
Seveda. Napišeš da nimaš ne telefona ne maila. Če te bodo "iskali" te bodo pač po navadni pošti.
Torej tosto članek s financ je zgrešen in dejansko plačaš davek?
Ne ni zgrešen. Plačaš davek od obresti nad 1000 EUR, tako kot če imaš vezana sredstva pri katerikoli banki. Seveda to "napoveš" v omenjeni napovedi, da ti potem na podlagi tega pošljejo informativni izračun za plačilo dohodnine.
kokica2000 je izjavil:
Kaksna je kazen?
7 gorkih po podplatih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
5ygmq ::
bogataši, ki imate na revolut več kot drobiž, nekdo je menda omenjal astronomskih 20kEUR ali celo galaktičnih 100k, saj ne vem... kako sploh beležite dvige vsakih 29,08EUR za najcenejšo košarico živil kot nam revežem dopoveduje vlada, moraš nekam beležiti za FURS ali kako, če preneseš iz savings account, ki je menda investicijski in ne depozitni? to ste nakazali iz trr ali kar topup, v enem ali več kosov? saj ne, da me reveža resno zanima, me pa pač firbec, kako je v svetu bogatih...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 5ygmq ()
deco16 ::
Kaj pa je to 20k, še mal pa ne dobiš niti avta več za to ceno ;)
Se pridružujem vprašanju zgoraj, nekje piše da je davek tudi do 1k nekje pa da ga do 1k ni.
Se pridružujem vprašanju zgoraj, nekje piše da je davek tudi do 1k nekje pa da ga do 1k ni.
Kanban ::
Torej tosto članek s financ je zgrešen in dejansko plačaš davek?
Ne ni zgrešen. Plačaš davek od obresti nad 1000 EUR, tako kot če imaš vezana sredstva pri katerikoli banki.
Odgovor FURS-a:
Od kod in od kdaj ti ta odgovor FURS-a?
Članek v Financah z dne 11.09.2023 pravi drugače.
Članek v Financah z dne 11.09.2023 pravi drugače.
delitev prihodkov investicijskega sklada v obliki obresti se obdavči kot obresti (prvi odstavek 81. člena);
delitev dobička, čistega dobička ali prihodkov investicijskega sklada, ki niso zajeti z 81. členom zakona, se obdavči kot dividende (3. točka četrtega odstavka 90. člena ZDoh-2);
kapitalski dobiček, dosežen z odsvojitvijo delnice oziroma deleža v investicijskem skladu (to je investicijski kuponi iz 3. točke 93. člena ZDoh-2), se obdavči v skladu s poglavjem III.6.3. zakona (Dobiček iz kapitala).
Zgodovina sprememb…
kokica2000 ::
Saj verjetno če vprašaš tri referente na FURSu dobiš tri različne odgovore.
Ampak meni logika pravi, da se s tem ni za igrat, ker v mejnih situacijah, kot je tala, FURS zadeve vedno interpretira tako, da je bolje za njih (oz. za državo), ne za posameznika.
Ampak meni logika pravi, da se s tem ni za igrat, ker v mejnih situacijah, kot je tala, FURS zadeve vedno interpretira tako, da je bolje za njih (oz. za državo), ne za posameznika.
To je vedno na začetku. Ko se enkrat zadeve razjasni oziroma je zadeva dosti "popularna", so interna navodila za vse enaka. V končni fazi se potem vse to pojavi tudi v njihovem FAQ za nas smrtnike.
Zgodovina sprememb…
Vprašaj ducy-ja od kje mu to. Se mi pa zdi ta razlaga precej bolj logična in pravilna, kot tista v Financah, kjer FURS sploh ni tisti, ki je rekel, da so (v tem primeru) do 1000eur neobdavčene, ampak je to dodala avtorica članka. Oziroma ni čisto jasno kdo je rekel kaj točno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()
Takole piše v Financah:
Navajamo odgovor Fursa na vprašanje v zvezi z obdavčitvijo. Po tem sklepamo, da gre za naložbo v investicijske sklade denarnega trga. Po zakonu o dohodnini (ZDoh-2) so različni dohodki, ki jih fizične osebe lahko dosegajo iz naložb v investicijske sklade, vključno iz naložb v sklade denarnega trga, obdavčeni različno, in sicer:
delitev prihodkov investicijskega sklada v obliki obresti se obdavči kot obresti (prvi odstavek 81. člena);
delitev dobička, čistega dobička ali prihodkov investicijskega sklada, ki niso zajeti z 81. členom zakona, se obdavči kot dividende (3. točka četrtega odstavka 90. člena ZDoh-2);
kapitalski dobiček, dosežen z odsvojitvijo delnice oziroma deleža v investicijskem skladu (to je investicijski kuponi iz 3. točke 93. člena ZDoh-2), se obdavči v skladu s poglavjem III.6.3. zakona (Dobiček iz kapitala).
Zgodovina sprememb…
Ne duha ne sluha o 1000eur neobdavčeno :) Kar je prav in razloženo v celotni interpretaciji ki jo je ducy zalepil zgoraj.
Meni je iz tega:
...jasno da nad 1000 EUR. ZDoh-2:
81. člen
(obresti)
(1) Obresti po tem poglavju so obresti od posojil, obresti od dolžniških vrednostnih papirjev, obresti od denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah ter drugih podobnih finančnih terjatev do dolžnikov, dohodek iz oddajanja v finančni najem, dohodek iz življenjskega zavarovanja ter dohodek, ki ga zavezanec doseže na podlagi delitve prihodkov investicijskega sklada v obliki obresti.
Zgodovina sprememb…
Sem ravno hotel napisat, da zadeva ni ravno jasna in sem z analizo ducy-jevega posta hotel nakazat, da je vse skupaj nejasno. No, med počasno analizo, ko sem imel napisanega že več kot 3/4 posta s quoti, boldi, italicsi itd, sam ugotovil, da je zadevo verjetno res treba prijaviti. In sicer zato:
Zadeva se po 81. člen ZDoh-2 res šteje kot obresti in sicer kot dohodek, ki ga zavezanec doseže na podlagi delitve prihodkov investicijskega sklada v obliki obresti.
Žal pa 133. člen ZDoh-2 določa, da oprostitev dohodnine od obresti velja le za obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ne pa tudi za ostale vrste obresti.
Zadeva se po 81. člen ZDoh-2 res šteje kot obresti in sicer kot dohodek, ki ga zavezanec doseže na podlagi delitve prihodkov investicijskega sklada v obliki obresti.
Žal pa 133. člen ZDoh-2 določa, da oprostitev dohodnine od obresti velja le za obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ne pa tudi za ostale vrste obresti.
Meni je iz tega:
81. člen
(obresti)
(1) Obresti po tem poglavju so obresti od posojil, obresti od dolžniških vrednostnih papirjev, obresti od denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah ter drugih podobnih finančnih terjatev do dolžnikov, dohodek iz oddajanja v finančni najem, dohodek iz življenjskega zavarovanja ter dohodek, ki ga zavezanec doseže na podlagi delitve prihodkov investicijskega sklada v obliki obresti.
Ja, vse našteto so obresti, ampak samo tiste zadnje (obresti od denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah) so oproščene, o čemer pa govori 133. člen.
Jerry000 ::
Imam vprašanje, lahko da je glupo, lahko da ni. Torej imam Revolut kartico katero sem prijavil na furs pred nekaj leti, ko so dali to zahtevo ven. Ker nerad "poslujem" z gotovino, bi rad gotovino nakazoval mimo banke na revolut. Glede na to da je račun prijavljen, furs verjetno vidi kam gredo moja nakazila. Kaj pa če ustvarim novo kartico, nov račun? Ali je kakšen problem če hipotetično nakažem 700EUR mesečno na kartico revolut?
Ja, vse našteto so obresti, ampak samo tiste zadnje (obresti od denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah) so oproščene, o čemer pa govori 133. člen.
Možno, da imaš prav. Se bo treba torej še dodatno pozanimat. Načeloma so vse obresti od fleks računov pri bankah tretirane kot obresti na depozit. Dosti SLO bank ima fleks varčevalne račune in mesečne obresti.
Zgodovina sprememb…
Imam vprašanje, lahko da je glupo, lahko da ni. Torej imam Revolut kartico katero sem prijavil na furs pred nekaj leti, ko so dali to zahtevo ven. Ker nerad "poslujem" z gotovino, bi rad gotovino nakazoval mimo banke na revolut. Glede na to da je račun prijavljen, furs verjetno vidi kam gredo moja nakazila. Kaj pa če ustvarim novo kartico, nov račun? Ali je kakšen problem če hipotetično nakažem 700EUR mesečno na kartico revolut?
Zakaj točno bi pa to hotel? Fušaš, pa dobiš plačano v gotovini? Naj ti uradno nakažejo na TRR, če nerad posluješ z gotovino, ane.
Ales ::
Imam vprašanje, lahko da je glupo, lahko da ni. Torej imam Revolut kartico katero sem prijavil na furs pred nekaj leti, ko so dali to zahtevo ven. Ker nerad "poslujem" z gotovino, bi rad gotovino nakazoval mimo banke na revolut. Glede na to da je račun prijavljen, furs verjetno vidi kam gredo moja nakazila. Kaj pa če ustvarim novo kartico, nov račun?
Nov račun moraš seveda prijaviti, sicer bodo ob sporočanju s strani Revoluta videli, da ga nisi. Kako sploh misliš imeti dva računa pri Revolutu?
Ali je kakšen problem če hipotetično nakažem 700EUR mesečno na kartico revolut?
Če npr. ne pereš denar ali če npr. ne delaš na črno, lahko svoj lasten denar nakazuješ na svoje lastne račune do mile volje.
Seveda pa te lahko s FURS-a povprašajo, ali je temu res tako. In dokazno breme v takih postopkih je obrnjeno, moral boš obrazložiti, kaj in kako se dogaja, od kod keš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()
LeQuack ::
Ali lahko prijaviš račun brez da jim daš telefonsko ali mail?
Seveda. Napišeš da nimaš ne telefona ne maila. Če te bodo "iskali" te bodo pač po navadni pošti.
Zanimivo je, da če preko obrazca fizično oddaš te podatke, tam ne rabiš dati niti emaila niti telefonske.
Quack !