» »

Laserski merilnik razdalje (daljinomer)

Laserski merilnik razdalje (daljinomer)

chelsea boy ::

Vem, da ni glih za tukaj tema ampak vseeno, ne da mi se kje drugje odpirat računa na forumu :D
Imam vprašanje o laserskih merilnikih razdalje, če so primerni tudi za merjenje parcele, njiv itd..uzel bi tega, ker ima domet do 100m in cena ni pretirana ---> TOOLCRAFT LDM 100T https://www.conrad.si/TOOLCRAFT-LDM-100...

Hvala :)

mtech7 ::

Ti cenejši niso primerni.
Morda v temi sicer ne boš videl točke.
Na koncu moraš imeti 'tarčo'.
Tudi nesejo nekaj manj, kot je napisano, mogoče s polno baterijo.

Machete ::

Kot je mprose napisal. Ti pike s temi merilci niti ne boš videl na 100m. In nekdo ti bo moral držat 'tarčo'. Če ti ni vseeno koliko daš je npr. https://www.ebay.de/itm/40-60-80-100M-D... isti šmoren. To so vse kitajski generiki. Plus raje vzemi z vodno tehtnico (bolj točne meritve samo tako dosežeš (na par mm), če ga boš še kdaj za kaj drugega uporabil v notranjosti).
Ampak računaj, da zunaj boš že na 30m vesel, če ti rata ustrelit točko. Se mi zdi, da so za parcele še vedno najboljši oni metri s kolesom, ko hodiš z njim in se vrti po tleh :) ne vem kako se jim reče, ali pa neke GPS alternative.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

scenic16 ::

Tudi profesionalci (geodeti) uporabljajo podobna orodja:
http://www.geoservis.si/produkti/6-lase...

Nekaj o natačnosti teh aparatov pa tu:
https://lasers.leica-geosystems.com/blo...

D3m ::

Machete je izjavil:

Kot je mprose napisal. Ti pike s temi merilci niti ne boš videl na 100m. In nekdo ti bo moral držat 'tarčo'. Če ti ni vseeno koliko daš je npr. https://www.ebay.de/itm/40-60-80-100M-D... isti šmoren. To so vse kitajski generiki. Plus raje vzemi z vodno tehtnico (bolj točne meritve samo tako dosežeš (na par mm), če ga boš še kdaj za kaj drugega uporabil v notranjosti).
Ampak računaj, da zunaj boš že na 30m vesel, če ti rata ustrelit točko. Se mi zdi, da so za parcele še vedno najboljši oni metri s kolesom, ko hodiš z njim in se vrti po tleh :) ne vem kako se jim reče, ali pa neke GPS alternative.

Merilno kolo.

|HP EliteBook|R5 6650U|

chort ::

Scenic, Disto je v popolnoma drugi klasi kot to kar gleda OP, ampak težave ostajajo iste:
Podnevi na razdalji nad 15m ne boš videl pike, pa tudi če jo boš, jo boš zaradi dimenzij naprave težko naciljal in obržal naciljano med pritiskanjem knofa za meritvev. Distoti imajo običajno zraven še manjši daljnogled, ki malo olajša iskanje pike. Vse z dosegom nad 30m je zato neuporabno.

Merilno kolo je kul, ampak samo po relativno ravni površini, v gozdu, njivah ali na razgibanem terenu odpove (ker meriš razdaljo po tleh, ne direktno). Običajno se uporablja po cestah ali drugih tlakovanih površinah.

GPS alternative brez faznih meritev signala so neuporabne (natančnost nekaj m), s faznimi meritvami pa absolutno predrage (nekaj tisoč EUR), poleg tega moraš biti na čistini, pod drevesi ali v bližini zgradb ne bo šlo.

Moj nasvet je oldschool - dolg merski trak. Malo se bo povesil, ampak pač odšteješ tistih 10cm od meritve.

recimo:
http://izmerim.si/merski-trakovi/86-geo...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: chort ()

D3m ::

Jaz imam še ene par 50m metrskih trakov na vilicah na zalogi.
|HP EliteBook|R5 6650U|

fikus_ ::

Odvisno za kaj rabiš in kolikšnanatančnost?!

Ena od možnosti je Gerk viewer (če so novejši ortofoto posnetki), potem Piso portal, če je občina v njem, . . .

tega k sm zgoraj napisal, sem naročil še včeraj...ma zdaj, kar je, je. Rabim ga na čistini za meritev parcel, mislim, da bo ok kaj pravite ? itak je odstopanja lahko tudi par cm nič zato. Meter pa imam 50m ja ampak sem se vseeno odločil za to. Če sam meriš bi moglo bit to priročnejše

chort ::

chelsea boy je izjavil:

tega k sm zgoraj napisal, sem naročil še včeraj...ma zdaj, kar je, je. Rabim ga na čistini za meritev parcel, mislim, da bo ok kaj pravite ? itak je odstopanja lahko tudi par cm nič zato. Meter pa imam 50m ja ampak sem se vseeno odločil za to. Če sam meriš bi moglo bit to priročnejše

Mislim, da boš hitro ugotovil, da temu ni tako, upajmo pa, da se motim :)

Par nasvetov, da se boš učil na mojih, ne svojih napakah, je hitreje:
- vzami s seboj še kakšno škatlo, ki jo boš lahko postavil z eno stranico na točko, od katere boš meril razdaljo. Naj bo čim svetlejša in dovolj groba površina, da bo odbijala svetlobo laserja (bel nelakiran karton je blizu ideala). Na tla namreč ne boš mogel merit, rabiš dovolj veliko vertikalno tarčo, da boš imel vsaj šanso, da jo zadaneš. Pri razdalji 50m jaz pod 1m x 1m ne bi šel.
- vzami si cca pol metra dolgo ravno palico in nanjo vzporedno pritrdi merilnik, da si boš olajšal ciljanje z laserjem.
- olajšaj si ciljanje tako, da z laserjem posvetiš nekam pred sebe in ga nato počasi dviguješ proti tarči in s pogledom slediš piki, tako si bol šlajal iskanje le te.
- če imaš šanso opravljaj meritve v temi ali vsaj mraku.
- daljše razdalje si razdeli na več raztežajev/dolžin, ki jih kombinacija laserčka in tebe v tistem okolju zmore.
- vsako meritev ponovi vsaj trikrat.

Ko se boš odločil, da meter vseeno zmaga, si vzami s seboj kak klin ali utež, na katero pritrdiš konec merskega traku. Ne sekiraj se preveč, laserski merilec lahko še vedno kasneje uporabiš za pravi namen, merjenje v zaprtih prostorih ;)

SeMiNeSanja ::

Chort je kar zadel bistvo.

V zaprtih prostorih so laserski merilniki odlična zadeva. Na prostem pa postanejo neuporabni, ko sonce začne svetiti s povprečno dnevno svetlobo. Postanejo uporabni šele, ko se spet prične mračiti.

Bela plošča za 'tarčo' tudi stvari bistveno olajša, saj tiste rdeče pike na travi praktično ne vidiš.

Hvala chort za informacije :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova kuhinja, odprava napak (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7810051 (8114) Unknown_001
»

Ideja kako izmeriti 200m brez uporabe metra?

385976 (4725) kixs
»

Ročni radar - v naselju 20+ (strani: 1 2 )

7013976 (12147) arozma
»

radar - območje

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
121501 (1279) Ch4N93

Več podobnih tem