» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
164 / 386
»»

Thomas ::

Niso vedno plasti nad. Nad Luninim površjem ni nobenih plasti. Lahko bi pa dodali kakšen kilogram na kvadratni centimeter dušika nad sedanje lunino površje. Potem bi bil pesek na Luni nekoliko hladnejši.

Lahko bi dodali kar 4 km vode, tako kot je povprečno na Zemlji in bi bilo sedanje površje še hladnejše.

Lahko bi dodali v Zemljino atmosfero še toliko helija kot je zdaj masa atmosfere krat 1000 in bi bilo mraz in temno na vseh zemeljskih skalah.

Razen seveda tam, kjer prihaja kakšna lava na površje ali je tik spodaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Še celo vakum je plast s svojimi lastnostmi. Vedno je nekaj nad.

Povem samo, da če naneseš v rastlinjak/sončno pečico 1mm črne barve in ta plast, zamenja plast 1mm zraka, bo pečica bolje hajcala, ker je NAD drugačen.

Thomas... si sam še nedavno povedal, da bo peklensko vroče, če napumpamo v ozračje CO2, kot ga je na Veneri.
Dve šivanki...

Ne, nisem. Če bo peklensko vroče, potem bo ogromno CO2.

celo vakum je plast s svojimi lastnostmi. Vedno je nekaj nad.

Se opravičujem, ampak vakuum ni snov. Če ta vakuum zamenjaš z neko snovjo, pa ta BO razpršila vsaj del prihajajočega sevanja Sonca vstran in posledica bo padec temperature na termometru.

RES je simple in ni kontraprimera.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Se opravičujem, ampak vakuum ni snov.

V vakumu tudi nastajajo delci, to ni kar prazen prostor.

Če ta vakuum zamenjaš z neko snovjo, pa ta BO razpršila vsaj del prihajajočega sevanja Sonca vstran in posledica bo padec temperature na termometru.

Pač ne drži. Imaš bel avto in termometer v kabini, potem pa 1mm črne dodaš povsod namesto vakuma. Termometer bo pokazal več. V sončni pečici pa drastično več. Kaj zdaj?

(pa brez neke noči, termometer more pač vedno manj pokazati, saj smo vakuum zamenjali z neko snovjo).

Ne, nisem. Če bo peklensko vroče, potem bo ogromno CO2.

To je bilo verjetno res čudaško izmikanje, v tej temi. Pač povej magari, da si včasih bluzil.

Venera je v podobnem položaju! Zaradi efekta tople grede je 700 metrov povprečno globok ocean izparet. Venera se skoraj ne vrti, vendar je sopara vse naokrog.

Pisaril si, da je svinjsko vroča zaradi efekta tople grede! Si bluzil ali ne?
Dve šivanki...

kitzbrado ::

Se opravičujem, ampak vakuum ni snov. Če ta vakuum zamenjaš z neko snovjo, pa ta BO razpršila vsaj del prihajajočega sevanja Sonca vstran in posledica bo padec temperature na termometru.

RES je simple in ni kontraprimera.

Glede vakuuma se seveda strinjam. Drugi del je pa (ponavljam se enkrat) bull. Napisal sem kontraprimer.

Mimogrede... Ja, na steklu se bo ze takoj cca 5% svetlobe odbilo. To lahko upostevas, pa bo se vedno koncni rezultat visja temperatura tal (crnega kvadra iz naloge).

donfilipo ::

lufthammer>> Imaš dva rastlinjaka iz enakih materialov. Prvi je hermetično zaprt, drugi ima odprte "prezračevalne" line. Pa ja ne misliš, da ni nikakršne razlike?

Poglej kako sem zastavil experiment jaz. In verjamem, da sta ga zelo podobno tudi mythbusterja. Denar dobita tako ali tako, slave pa več, če je mit razbit. Torej dva bela avtomobila ne dasta razlike več kot 0,1 stopinj v povprečju (to so te razlike v neznanih loputah, znane zapremo:), ko je eden črn je razlika 10 ali večkrat večja v korist črnega.
Rastlinjaka: prezračevalna loputa če ni na vrhu, ne prinese toliko razlik kolikor primerna izbira stekel. Average!
Pomeni: dve enaki gredi, z istimi stekli ena zračenjem ob zemlji, jasen dan jasna noč, average razlika v temperaturi = 2
dve enaki gredi brez zračenja ena greda steklo (United States Patent 5045509) druga s Heat trap steklom razlika bo = 7

Double_J se mi zdi ima idejo, kjer bi lahko postavili vprašanje-problem za openminded fizike in bi ti pojasnili problem od šusa. Tule sorry ampak tako je, dirkate starega ahila in želvo in boste težko našli kak pameten rezultat:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: donfilipo ()

lufthammer ::

ko je eden črn je razlika 10 ali večkrat večja v korist črnega.

Mythbusterja sta na žgočem soncu pogrela črnega le za 3 (tri) stopinje bolj, kot belega.

dzinks63 ::

"Tople grede" rastlinjaka, avtomobila,... se ne da primerjati in posploševati in interpolirati na celo zemljo, to sta dve popolnoma različni zadevi. Sicer ste pa navalili na belo in črno barvo površine in odkrivate toplo vodo (albedo). In primerjati zaprt enak avtomobil bele ali črne barve je enako kot, če primerjaš enak kamen pobarvan na črno ali belo.

Črni se hitreje greje in hitreje hladi. "Črnost" - albedo je funkcija temperature in funkcija valovne dolžine.

Ni kruha za toplogredne špekulacije. Whatsoever.

Da si daš neko heat trap steklo na okna je pametno. Bo podnevi manj vroče in ponoči manj mraz. Povprečna temperatura pa spet ne bo večja, kot če te greje golo sonco in hladi goli vakuum nočnega Vesolja.

Pisaril si, da je svinjsko vroča zaradi efekta tople grede! Si bluzil ali ne?

Dej mi citat.

Zgodovina sprememb…

dzinks>> Tople grede" rastlinjaka, avtomobila,... se ne da primerjati in posploševati in interpolirati na celo zemljo, to sta dve popolnoma različni zadevi

ajde a ti si pa zdaj odkril whisky ali kaj?

Thomas>>Da si daš neko heat trap steklo na okna je pametno. Bo podnevi manj vroče in ponoči manj mraz. Povprečna temperatura pa spet ne bo večja, kot če te greje golo sonco in hladi goli vakuum nočnega Vesolja.

Kaj hočeš povedati. Da tople grede obstojijo zgolj v domišljiji, ali da bi bila zemlja brez atmosfere toplejša?

Ja. Zemlja brez atmosfere bi bila pri tleh, kjer se mi nahajamo, povprečno toplejša. To hočem povedati, ja.

To menim tudi sam. Tako se mi zdi edino logičen prvi zakon termodinamike.

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

Nesmisel. Brez atmosfere ne bi bilo pogojev za življenje; Zemlja bi namreč bila prevroča na sončni strani, vse bi izparelo v sekundah, medtem ko bi vse na temni strani zmrznilo. Atmosfera namreč zagotavlja razporeditev temperature.

Kje to stojite? Na sončni ali temni strani? Če pa računamo povprečje, pa je to spet neka abstraktna vrednost, ki je ni (no, morda samo na določeni točki med sončno in temno stranjo, in to le za trenutek).

Mipe tudi to je res.

Welcome to the sophism and paradoxes:)

In kar se prašamo je ali karkoli v atmosferi lahko to pogreje ali ne? Jovo na novo:)

Zgodovina sprememb…

"Brez zraka ne bi mogli niti dihati" - Ma sej to je jasno, ampak ni point te debate. Point te debate je, da atmosfera naredi trdna tla hladnejša. Ker že oblaki odpravijo ogromno sončnih žarkov cufort v Vesolje. Že to, da ne naštevam naprej.

Toplogredarji pa zatrjujejo, kako bi bilo brez atmosfere bolj mrzlo. Bi bilo figo. Sicer zraka in vode bi ne bilo, a bilo bi topleje, kot bi bilo tudi topleje na hitro kot Zemlja zaspinani Luni.

Vsa debata je o tem, ne kako dihaš vakuum, jasno da ga težko.

Zgodovina sprememb…

Thomas>> Toplogredarji pa zatrjujejo, kako bi bilo brez atmosfere bolj mrzlo. Bi bilo figo. Sicer zraka in vode bi ne bilo, a bilo bi topleje, kot bi bilo toleje na hitro kot Zemlja zaspinani Luni.

Nekateri celo resni imajo še hujše razlage z ogledali sloji itd. True.

Ampak ti niso problematični. Skrbijo me tisti, ki trdijo da povečana vsebnost CO2 v atmosferi le to malce pogreje in posledično nekaj drugega nepomebnega bolj ohladi valjda.

Zgodovina sprememb…

Če bi tisti sloji delali kot ogledala, bi lahko v sredo votle krogle v toplotni rezvoar potopljene, namestil majhno železno kroglo, da jo stali.

To ne gre.

Ne gre za to da verjamejo, gre za simpatično 'razlago stvarstva'. Zdaj veš, da je imel tudi mojzes težko delo:) Ampak to brave moves in mem shaping can be dangerous:)

Pyr0Beast ::

Mythbusterja sta na žgočem soncu pogrela črnega le za 3 (tri) stopinje bolj, kot belega.
A ni bilo več ?

To ne gre.
Gre gre, vendar če vnašaš toploto.

Point te debate je, da atmosfera naredi trdna tla hladnejša. Ker že oblaki odpravijo ogromno sončnih žarkov cufort v Vesolje.
Vroča tla hladnejša in hladna tla toplejša. Laično povedano bo izenačevala temperaturne razlike, h čemur stremi ves sistem.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

>Mythbusterja sta na žgočem soncu pogrela črnega le za 3 (tri) stopinje bolj, kot belega.
A ni bilo več ?

Da malo več je bilo. Wikipedia pravi tako:
A fan wrote in and asked a follow up question: "Does the color of a car affect the way it heats up?". The MythBusters used two identical cars, one black the other white and left them both out in the summer heat with thermometers in both. By mid-afternoon the white car had a temperature of 126 °F (52.2 °C), while the black car had heated up to a temperature of 135 °F (57.2 °C), about 9 degrees hotter in the Fahrenheit scale. The
explanation was that black paint absorbs the heat while white paint deflects it.

Torej ne 3, ampak 5°C. Problem pa je, da avta nista nujno povsem enaka (zračniki, položaj drobnarij itd) in drugič nista se nahajala na istem mestu v istem trenutku (sence), tudi če predpostavimo, da so bili termometri izenačeni.
Nekoč je bil Slo-tech.

Meriti bi ju morala še čez noč. Potem bi bil pa črni zjutraj hladnejši in razlika še manjša.

Azrael>> Torej ne 3, ampak 5°C. Problem pa je, da avta nista nujno povsem enaka (zračniki, položaj drobnarij itd) in drugič nista se nahajala na istem mestu v istem trenutku (sence), tudi če predpostavimo, da so bili termometri izenačeni.

V Ljubljani je gora skladišč avtomobilov. Če bi se kak nadebuden študent fizike upal nafehtati avtodealerja bi bil experiment ponovljiv zlahka. Torej:
Dva enaka avtomobila, sončen dan jasna noč, krivuljica kot je tale:
e voila.
Trdim da če boste zaprli okna in vrata ugasnili klimo lahko odpirate vse lopute premikate predale in stole pa razlika v povprečni temperaturi ne bo več od 0,1 celzija.
Dva enaka avtomobila eden bel drug črn in bo razlika več od 3 stopinje v korist črnega. Pika. Ponovite 100x z različnimi pari avtov ...isto.
No če pa so avtomobili drag šport lahko zadevo naredite s sodi in bo razlika drastično večja:) To pomeni da albedo ni brez veze. Albedo ima točno določene in testirane funkcije. Kako pa albedo atmosfere spreminja albedo zemlje, je pa že težji problem.
>Meriti bi ju morala še čez noč. Potem bi bil pa črni zjutraj hladnejši in razlika še manjša.
In zjutraj razlike med črnim in belim v temperaturi ni. Enaka je okoljski...za primer sod in le malce višja za primer avto.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Thomas> še manjša.

Nikakor pa ne negativna, kot sam zelo dobro veš.

Včasih je pozitivna, včasih je negativna. Ker je pač albedo funkcija enih parih spremenljivk.

Vse to pa je - tudi v optimalnih pogojih - premalo da bi "topla greda" presegla temperaturo pod golim soncem.

P.S.

Kako kej simulacija?

Thomas> Kako kej simulacija?

Čez 14 dni dobim štiri ure na računalniku, da jo bom lahko narisal, je pa očitno z njo nekaj narobe, ker se pri planetih brez atmosfere skoraj linearno ujema s tvojo.

Thomas> Včasih je pozitivna, včasih je negativna.

Nikoli ni negativna. Višji albedo pomeni manj absorbirane energije, _vedno_.

Ne zastopiš ...

je pa očitno z njo nekaj narobe, ker se pri planetih brez atmosfere skoraj linearno ujema s tvojo.

Sej ti ne preostane druzga, kot mojo malenkost predelat. Samo ne preveč, da ne bo narobe.

Kaj je to "linearno ujema"?

Da so rezultati (skoraj) linearno odvisni.

Pa jaz ne računam s klasičnimi koncepti, ker so premalo natančni.

Hudo.

innerspace ::

Hudo.

Umrl bom:))

Bogi :)

Pa jaz ne računam s klasičnimi koncepti, ker so premalo natančni.

Tolk sem se že opomogu da vprašam, kaj to uporabljaš? Kvantno mehaniko, Relativnost, Splošno ali Posebno, Teorijo strun, bog ne zadeni?

Okapi ::

Zemlja brez atmosfere bi bila pri tleh, kjer se mi nahajamo, povprečno toplejša.
Kot sem že omenil, to ni res. Ker atmosfera deluje tudi tako, da toploto z ogretega dela planeta prenaša na neogretega in s tem oponaša vrtenje planeta - njegov učinek na višjo povprečno temperaturo.

O.

Ne, kje pa. Vetrovi grejo max 100 km/h, rotacija pa preko 1000 km/h. Vetrovi niso toliko efikasni, vsaj ne na Zemlji.

Oblaki veliko več dobre svetlobe zavrnejo, kot je efekt vetrov, ki pa tudi ni nobena "topla greda".

Ampak tiho bodimo in zadržujmo dih. Jure računa z neklasičnimi koncepti!

Thomas> Tolk sem se že opomogu da vprašam, kaj to uporabljaš?

Ne več papirja in svinčnika.

QM, ja, ker ALPS knjižnica to lepo zavije, tako da bodo nemara razumeli vsi.

Eno bedaso pripombo imam...glede na to da naj bi bil CO2, ki ga clovek "proizvede" nekako topli CO2(segret), se sprasujem ali ima to kakrsnokoli vlogo pri vsej tejle debati. Torej CO2(man made) is actually warm. True?
What does it imply?

Tudi plant made CO2 is actually warm.

Yeah, warm like the plant. Mislim da je engine-made CO2 actually warmer...
Like the engine? ...not.

CO2 ima enako temperaturo kot preostanek atmosfere, ne glede na to, od kje je prišel - sicer bi te izpušni plini opekli, če bi stal ob avtocesti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Jebela cesta!

Madonca, a Thomas ne ve, da se ukvarja z elementarnimi problemi statistične mehanike?

Lonsarg ::

Hm to je kar malo narobe, ko se govori o atmosferi, namestu efektu tople grede, tudi sam dalam to napako, ko sem rekel da atmosfera ogreva, namreč topla greda ogreva, sama atmosfera ne. Samo atmosfera preko sevanja niti ne ogreje, niti ne omrzli, ne vem kje tebi ideja, da zmanša temperaturo površja Thomas.

Ponavljam, vmprejšnih postih sem narobe govoril.
ODDEJA OKOLI ZEMLJE SAMA PO SEBI NE NAREDI NIČ.

Edino, če si mislil na konvekcijo in ne sevanje. Zaradi konvekcije, pa vsaka nadaljna plast na zemlji res zmanša temperaturo si to mislil? Torej dejansko misliš, da konvekcija ima kakšno ornh vlogo?

Pa dobro, tudi če jo ima, vloga tople grede ostaja. Četudi celotna atmosfera zaradi konvekcije v skupnem bolj omrzli, kot se zaradi tople grede segreje.

Čeprav sam sem te razumel, da tudi preko sevanja atmosfera ohlaja Zemljo, sem te prav razumel?

Zemljo v smislu površja. Površje je bolj hladno zaradi atmosfere. Podobno kot je globokomorsko dno zelo hladno, zaradi vse vode nad sabo.

Mislil sem, da je to nedvoumno.

Mislil sem, da je to nedvoumno.
Pa tudi povsem brezpredmetno. Pomembna ni razlika med planetom brez atmosfere in planetom z atmosfero, ampak med dvema planetoma z različnima atmosferama.

O.

Večja atmosfera še bolj ohladi površje.

Pomembna ni razlika med planetom brez atmosfere in planetom z atmosfero, ampak med dvema planetoma z različnima atmosferama.

Ma kako ni pomembno. Seveda je tudi to pomembno, če želimo ugotovit, kako atmosfera deluje na temperaturo planeta.

Zgodovina sprememb…

Brez atmosfere ne moremo živeti, zato je čisto vseeno, kako atmosfera sama kot taka deluje na temperaturo. Tudi nisem rekel večja atmosfera, ampak drugačna.

O.

Mi je žal... termometer bi moral pokazati manj v kabini tudi v najhujšem soncu, ko belega prebarvamo na črno. Dodali smo nekaj med radiator ter termometer in termometer nikakor ne bi smel začeti kazati več. Pa bi!

Nisi videl citata Thomas?

Venera je v podobnem položaju! Zaradi efekta tople grede je 700 metrov povprečno globok ocean izparet. Venera se skoraj ne vrti, vendar je sopara vse naokrog.

Nekoč si verjel v toplo gredo. Leta si operiral s tem konceptom ter njegovimi implikacijami.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Azrael ::

Kaj pa ko Sonce neposredno greje termometer?

Še nisi slišal pametovanja raznih ovac, kako so vremenarji neumni in merijo temperaturo v senci, oni so dali termometer na sonce in je pokazalo 60 in več °C? To tu v SLO.
Nekoč je bil Slo-tech.

Thomas nisi odgovoril na moje vprašanje, a je razlog, da trdiš, da atmosfera pomeni hladnejše površje konvekcija, ali sevanje, ali oboje?

Jaz sem seveda mislil da vseskozi govorimo o sevanju ker konvekcija je malo počasna, za tako velike stvari, kot je Zemlja.
In sevanje definitivno pomeni enako temperaturo površja, če je abrosbcija sončne enaka absorbciji IR svetlobe, če pa je absorbcija IR večja, potem pa jasno atmosfera pomeni večjo temperaturo površja.

Nekoč si verjel v toplo gredo. Leta si operiral s tem konceptom ter njegovimi implikacijami.

Nekoč sem verjel, da je nekaj na GW! Potem sem zadeve premislil in se zgrozil, kako slabo s(m)o premislili.

Drugič sem se zgrozil letos, ko sem (spre)videl, da je entropijo narobe razlagati z "neredom", pač pa jo je treba z disperzijo energije.

Kar ima velike implikacije.

a je razlog, da trdiš, da atmosfera pomeni hladnejše površje konvekcija, ali sevanje, ali oboje?

V prvi vrsti odbijanje žarkov daleč nekje nad nami. Oblaki obrnejo skoraj pol žarkov nazaj, ne da bi se pri tem kaj dosti segrevali.

No jaz in ti sva se torej oba premislila o GW, ti pa si se očitno tudi o topli gredi.

Skupno atmosfera odbije/absorbira več IR, kot sončeve svetlobe. To je fora.

Oblak/vodna para recimo, ki si ga povedal deluje v skupnem toplogredno. So pa tudi plini , ki delujejo skupno antitoplogredno. Pa jih ni v naši atmosferi kaj veliko.
««
164 / 386
»»