» »

Dilema glede VSS-Informatika

Dilema glede VSS-Informatika

W6fxBzMDqg ::

Pozdravljeni.

Kmalu bom star 30 let. Po izobrazbi višješolski inženir elektronike.
Trenutno zaposlen in imam plačo nekje 1200-1500€ neto. Bruto veliko manjši(mutenje z stimulacijo itd.). S tem da imam 9 urni delavnik.
Sicer v službi kjer se lahko v 3 letih izkažem in napredujem zelo veliko je pa odvisno tudi od direktorja(koliko mi zaupa in koliko je pripravljen zapraviti $$). Pač v smeri PLC krmilnikov in robotike. Delam v službi sicer vse od umazanih del do razvoja. So mi omogočili med službo naučiti siemens krmilnike in tudi narediti stroj. No služba v tem podjetju zaradi nizke bruto osnove na dolgi rok ni opcija.

Razmišljam o izrednem študiju informatike na višji šoli Velenje. Sicer je to leto tudi abitura v Celju, kar mi je sicer bližje, ampak mi ni všeč, ker je to leto prvič in sigurno na slabšem nivoju kot v Velenju.
Zakaj študij?
Informatika, elektronika/energetika in mehanika je že oziroma bo v prihodnosti še veliko več skupaj zlizana. Delno bom moral iti v kakšno programiranje Pythona že zaradi svoje stroke.

Plača ko bi imel izkušnje v informatiki bi najverjetneje bila nekje istega ranga, če bi delal v informatiki. Bi pa bila začetna potem spet okoli 700€. Razen če bi znanje nadgrajeval v sklopu služb, ki bi rabile mojo trenutno znanje. Kvaliteta življenja na delovnem mestu, če bi delal informatiko, bi pa bila na veliko višjem nivoju.

S tem, da si z znanjem informatike veliko manj vezan na domači trg in se lahko enostavno outsourcaš.
Se da freelancat. Razumem pa da pridit zraven ni lahko in da šola da samo osnove in je treba veliko se doma učit programiranje če se želiš dobro prodati. Ampak to je isto tudi pri elektro stroki.

Slaba stran je da 3-4 dni na teden gredo za službo + šolo. Sama cena izobraževanja ni problem.

Druga opcija je popoldanski sp v moji stroki.(imam pa orodje in pravkar dokončal delavnico) Si pa vezan na domači trg, kar je velik minus + odvisno koliko bi imel prometa.

Po eni strani se mi zdi butasto, ker imam 40 000€ prihranjenih + stanovanjski problem bo rešen čez 2 leti in se mi zdi, da sem požrešen v smeri financ, ko bi lahko po službi se odklopil in športal npr..

Po drugi strani pa mi je važno, da sem finančno preskrbljen, da mi nikoli ni tudi pri starih letih problem direktorju rečit da se naj je.. in grem če je kakšen mobing ali slaba plača. In pa da se mogoče prej upokojiš.

Razen če rečem jebeš šolo in se popoldan sam učim intenzivno, freelancing najverjetneje bi šlo. Bi pa zelo težko dobil šolo v IT stroki.

Plače in delovne pogoje imate v It veliko lepše. Verjamem pa, da nikjer se ne cedi med in mleko.
Je pa trenutno še zato pravi čas, ker ni na vidiku družine.

Mnenja?

jype ::

Če ni na vidiku družine pojdi na intenzivni tečaj Nemščine in poišči službo s tvojega področja bolj severno, če ceniš finančno neodvisnost. Delal boš sicer trdo, a boš tudi pošteno in brez mutenja plačan.

Seveda so šalabajzerji tudi tam, a dobrih priložnosti je definitivno veliko več kot v Sloveniji.

harmony ::

Zdravo.
Kaj pa ce zacnes kot samouk, ker to kar ucijo na visjih solah ni ravno neko bajno znanje. Mislim, za totalne zacetnike bo ze vredu, ampak za tiste bolj napredne je pa to bolj kot nekaksen tecaj kot prava sola.

Ce vidis, da ti samoucenje ne dela tezav, se potem odlocis v katero smer bi sel. Programiranje, administracija, organizator...

Recimo, ce si res n00b v informatiki, bi ti predlagal https://www.microsoft.com/en-us/learnin... ,da dobis obcutek kako stvari tecejo.

Kaj pa vem, sedaj dajati 4k€ za neko solo, ki ti sluzbe ne bo prinesla je tko tko odlocitev. Ti si ze dejansko inzenir, tako da ti samoucenje ne bi smelo delati tezav.

W6fxBzMDqg ::

tečaj Nemščine

Nemščino se bom naučil neglede na to če bi šel gor.

Jype po eni strani pa mi ne gre tu slabo. Kredita mi ne bo treba jemat. Stanovanjski problem bo rešen v roku dveh let, ko se odseli sestra, ker je že izrazila, da doma ne želi ostati. Si pač preračunala da oba z moškim bosta imela 1000EUR+ plače in jima ne bo šlo slabo. Pa še ne bo ji treba delat na zemlji ali okoli hiše + skrbeti za starše. Torej najkasneje v 3 letih bo ločen vhod in tipi-topi opremljeno stanovanje po mojih željah za nekje 10kEUR. Stroškov ogrevanja ni, samo 4-5 dni dela na leto v gozdu. Imam dve delavnici, ki jih lahko izkoristiš če ne že poslovno, da si marsikaj popraviš. Z zemljo ne bo dosti dela, ker si bom drugače zastavil stvari. Če že lahko grem ven za krajši čas.

V Sloveniji lahko grem lepe terase z kolesom, V gorovje lahko grem na 2000+. Primer Skuta pa si popoldan ob 14-15 že lahko nazaj doma, da še kaj koristnega narediš.

Če se ne motim si ti Jype še 2-3 leta nazaj zelo hvalil Slovenijo in kvaliteto življenja v njej. Pač si obrnil plato ko je padel referendum za zakon o družini.

@Harmony
Definitivno programiranje.
4kEUR je še najmanjši problem bolj je škoda časa, ki ti ga šola v tem primeru vzame.

Za službo se bom najverjetneje sam naučil popoldan v službi pa samo uporabil znanje Jave in Androida za posodobitev predstavitve podjetja. Aplikacija je že, datotek nažalost ni, jaz samo skopiram celotno aplikacijo in naredim še zraven kar je novega v podjetju. Referenca bo, po eni strani pa mislim, da bodo to znali cenit. Ampak ok to je samo začetek.

Zgodovina sprememb…

jype ::

W6fxBzMDqg je izjavil:

Če že lahko grem ven za krajši čas.
Ja, saj to sem predlagal. V Nemčiji boš hitreje zaslužil.

W6fxBzMDqg je izjavil:

V Sloveniji lahko grem lepe terase z kolesom, V gorovje lahko grem na 2000+. Primer Skuta pa si popoldan ob 14-15 že lahko nazaj doma, da še kaj koristnega narediš.
Ja, drži.

W6fxBzMDqg je izjavil:

Če se ne motim si ti Jype še 2-3 leta nazaj zelo hvalil Slovenijo in kvaliteto življenja v njej.
Še vedno jo.

W6fxBzMDqg je izjavil:

Pač si obrnil plato ko je padel referendum za zakon o družini.
Itak je bil protiustaven in ga je ustavno sodišče v praksi že razveljavilo. Plačala zanj sva seveda oba, čeprav sem bil jaz proti temu, da se tako butast referendum sploh razpiše.

Invictus ::

W6fxBzMDqg je izjavil:


Stanovanjski problem bo rešen v roku dveh let, ko se odseli sestra, ker je že izrazila, da doma ne želi ostati. Si pač preračunala da oba z moškim bosta imela 1000EUR+ plače in jima ne bo šlo slabo. Pa še ne bo ji treba delat na zemlji ali okoli hiše + skrbeti za starše. Torej najkasneje v 3 letih bo ločen vhod in tipi-topi opremljeno stanovanje po mojih željah za nekje 10kEUR. Stroškov ogrevanja ni, samo 4-5 dni dela na leto v gozdu. Imam dve delavnici, ki jih lahko izkoristiš če ne že poslovno, da si marsikaj popraviš. Z zemljo ne bo dosti dela, ker si bom drugače zastavil stvari. Če že lahko grem ven za krajši čas.

Kar sanjaj. Upanje umira zadnje.

Še vedno boš moral gledat ta stare.

Sicer pa ni rečeno da se bo sestra odselila...

Takoj ko udari stroškovni del življenja s 1000+ EUR plače ;).

Važno da imaš izgovor zakaj boš ostal mamin sinek, in ne boš šel služit denarja čez mejo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

W6fxBzMDqg ::

Še vedno boš moral gledat ta stare.

Sem vzel v zakup.

Važno da imaš izgovor zakaj boš ostal mamin sinek.

I cant even ... Hint: trenutno ne živim doma.
Ampak ker ne bom kupoval nepremičnine, brez veze dajat za najemnino, če pa dam ta denar doma za položnice, pa še nekaj malega ostane staršim za kaj drugega pokrit. Profitiram stroške ki jih imam v najemnini. Hrana in ostali stroški so pa tudi doma. Dejansko me več stane na mesec doma, ker sem to leto urejal delavnico. Nasledne leto pa pride na vrsto kmetijsko poslopje + obnova mehanizacije.

Ampak o tem ni ta tema.

Zgodovina sprememb…

harmony ::

Ah ce je definitivno programiranje, potem pa res ne rabis it v to solo.

PrihajaNodi ::

Torej zakaj hudica smetis forum z nelogicnimi vprašanji. Idi se učit programiranja, imaš code academy, lynda, ki je placljiva... tvoja težava je da si 30 in "premalo zasluziš". Ti pa dam en nasvet, ce želiš v solo itja pojdi v Romunijo, služba na koncu zagotovljena place pa daleč od slabih. V slo bos kot junior bolj revček, ce sploh bos dobil kaj.

Ps videl bos svet pa se babe so take da te na rit vrze. Ogromno jih dela v itju.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko dejansko pomeni izobrazba informatike? potrebujem nasvet kako naprej...

Oddelek: Pomoč in nasveti
468028 (6359) kuall
»

Višja šola za računalništvo

Oddelek: Šola
2610067 (8146) adad
»

višješolski program

Oddelek: Šola
204562 (3631) marko181914
»

Inženir informatike in zaposljivost z določenim znanjem (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6616323 (13312) Invictus

Več podobnih tem