Forum » Kriptovalute in blockchain » špekuliranje cen kriptovalut in ICO-jev
špekuliranje cen kriptovalut in ICO-jev
Temo vidijo: vsi

Mato989 ::

sumi666 ::
Jaz sem se jih pa neki losal pri 41 evrih ... bolje vrabec v roki koker golob na strehi :)

brinovcek ::
Sprostilo se je nekaj ltc pa me zanima če je bolje sedaj počakati z nakupom da pade ali bo šlo gor ker sem se v zadnjem času z vsem opeku? V katere coine se splača vložiti sedaj? DOGE, SIA, Verge, LBRY, XEM?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: brinovcek ()

Sprostilo se je nekaj ltc pa me zanima če je bolje sedaj počakati z nakupom da pade ali bo šlo gor ker sem se v zadnjem času z vsem opeku? V katere coine se splača vložiti sedaj? DOGE, SIA, Verge, LBRY, XEM?
Imo trentno ni čas za nakup, dejansko študiram o short na BTC... downtrend, če prebije resistance...
Teh "unknown" coinov se bi jaz izogibal razen če imaš na tisoče € da probaš srečo... sicer minam ether + siacoin ampak to bolj tako, za prihodnost.
Zcash is zamudil tako kot jaz, litecoin se zdaj ne splača kupit razen če verjameš da lahko gre preko 65 USD v 3 mesecih... ethereum skače gor dol že cel teden, btc je pa glih na razpotju.

Se pravi da potem najbolje pustit tole kar sem prodal v btc in čakati na konec Avgusta? XRP in NXT bi lahko še kaj šla gor? Trenutno sta me kar zelo opekla...

NightHawk ::
Imo trentno ni čas za nakup, dejansko študiram o short na BTC... downtrend, če prebije resistance...
Teh "unknown" coinov se bi jaz izogibal razen če imaš na tisoče € da probaš srečo... sicer minam ether + siacoin ampak to bolj tako, za prihodnost.
Zcash is zamudil tako kot jaz, litecoin se zdaj ne splača kupit razen če verjameš da lahko gre preko 65 USD v 3 mesecih... ethereum skače gor dol že cel teden, btc je pa glih na razpotju.
Katerega brokerja pa uporabljaš, da imaš na voljo short pozicije? Gre tudi preko vzvoda?

Se pravi da potem najbolje pustit tole kar sem prodal v btc in čakati na konec Avgusta? XRP in NXT bi lahko še kaj šla gor? Trenutno sta me kar zelo opekla...
Jaz kupim XRP naslednjič če/ko gre pod mejo 0,21€ predtem sem na short poziciji, res pa je da jih mam samo za 100€ zaenkrat, sem veliko zdumpal pri 0,25€ in naredo okish profit.
XRP je zlo vezan na btc, torej pomisli kaj meniš o btcju... običajno se XRP giblje med .9400 - .10600 btcja...trenutno je na 9700, torej možnost za rast je, ampak je odvisno od btcja, če nardi btc preboj gor za cca 5%, bo šel tudi XRP gor vsaj za 5% če ne malo več...
Trenutno v to ne verjamem...
Monero je bil po moje zanimiv do včeraj ko je bil še 43USD, ampak nisem mel več keša, ker sem držal ltcje do daneszjutraj in sem tudi to zamudil, gre tole verjetno zdaj do vsaj 46-47 USD, kar bi bil ob včerajšnjem nakupu cca 8% profit.
ostalih coinov pa ne poznam toliko.
Katerega brokerja pa uporabljaš, da imaš na voljo short pozicije? Gre tudi preko vzvoda?
ko rečem short pozicijo mislim bolj na prodajo z nulo ali cut-loss in potem nakup na nižjih cenah... in točno v tem obdobju je zdaj btc... po mojem mnenju seveda.
Uporabljam pa poloniex/bitstamp
Bom pa dejansko relativno zlo presenečen, če bo trend rasti zdržal več kot 48ur...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

No...prodaja z nulo ali cut-loss-om je še vedno long :) short gre v kontra smeri.
Short selling is motivated by the belief that a security's price will decline, enabling it to be bought back at a lower price to make a profit. Short selling may be prompted by speculation, or by the desire to hedge the downside risk of a long position in the same security or a related one. Since the risk of loss on a short sale is theoretically infinite, short selling should only be used by experienced traders who are familiar with its risks.
Ko jaz napišem short mislim predvsem na to,tudi če si prej kupil na long in imaš profit pomeni short da sellaš zato da kupiš nazaj več coinov za enak denar in dolgoročno špekuliraš profit ko zrastejo na prejšnji nivo...
kot primer:
Kupiš 10x ethereum na 300USD, pade na 250USD, nardiš cut-loss pobereš ven 2500USD, ker verjameš da bo še padlo, pade na 200USD, kupiš 12,5x ethereum zraste nazaj na 300USD in imaš 3750USD... brez te špekulacije oz short pozicije zmes bi bil na 0, tako pa si v profitu, seveda pa je to riziko...
Seveda pa tudi vsak short ni nujno tudi cut-loss scenarij... lahko si v plusu in nardiš short in zadeve še izboljšaš... tako sem jaz naredil z Rippli... ampak na finančno malem obratu 100EUR...
Zgodovina sprememb…

Buddah ::
Short pozicija ni nekaj kar si vsak razlaga po svoje zato definicija tega ni "ko jaz napišem short mislim predvsem...". Pri long poziciji najprej kupiš in nato prodaš, pri short poziciji najprej prodaš "izposojeno" delnico/pogodbo/coin in jo kasneje kupiš nazaj. Vmesni spread je dobiček. Za izposojo plačaš fee.
To kar si opisal ti je še vedno long.

Short pozicija ni nekaj kar si vsak razlaga po svoje zato definicija tega ni "ko jaz napišem short mislim predvsem...". Pri long poziciji najprej kupiš in nato prodaš, pri short poziciji najprej prodaš "izposojeno" delnico/pogodbo/coin in jo kasneje kupiš nazaj. Vmesni spread je dobiček. Za izposojo plačaš fee.
Ja, učbeniška definicija borz uči to kar praviš ti, ampak jaz se s tem ne strinjam... short je špekulacija da boš nekaj prodal in kupil nazaj enako ali večjo količino za enak denar in nato prodal po višji ceni trgu, in tako ustvari razliko-fee(spread)... to je bistvo shortanja, to da je nekaj "borrowed" samo podvoji faktor rizika in potencialnega dobička, ni pa mandatorno da lahko shortaš...
Težje to opišem kot long, ker long v nobeni definiciji ne špekulira med prodajo in nakupom znotraj držanja ampak long v osnovi pomeni kupim po tej ceni ker pričakujem in predvidevam da bo čez žnj časa cena žnj kratnik...
Drugače pa na poloniexu lahko tudi borrowaš :)

Hja, definicija je definicija. Kaj si ti predstavljaš pod short je seveda tvoja stvar! To kar si označil odebeljeno je čista long pozicija (v tvojem primeru sta to dve transkaciji).
Long in Short ne opisujeta časovnega okvirja transakcije ampak njen cilj. Short lahko traja 1 dan- Long lahko traja nekaj sekund. V obeh primerih gre za špekuliranje (razen če kupuješ določeno število delnic/coinov z namenom doseči večinsko lastnišvo in tako sodelovati v razvoju le tega).
Pod short in long si predstavljaj kar ti paše, na tvojo napako sem opozoril le zato ker bi lahko koga zavedla v tem kaj želiš sporočiti.
Long in Short ne opisujeta časovnega okvirja transakcije ampak njen cilj. Short lahko traja 1 dan- Long lahko traja nekaj sekund. V obeh primerih gre za špekuliranje (razen če kupuješ določeno število delnic/coinov z namenom doseči večinsko lastnišvo in tako sodelovati v razvoju le tega).
Pod short in long si predstavljaj kar ti paše, na tvojo napako sem opozoril le zato ker bi lahko koga zavedla v tem kaj želiš sporočiti.

Long in Short ne opisujeta časovnega okvirja transakcije ampak njen cilj
LOL, cilj obeh je dobiček, valda, torej ni razlike??????
Točno to hočem sporočit(oz menim da bi se splačalo), da se kot pri shortu splača prodat tudi v izgubi in nato kupit nazaj po nižji ceni in pobrat smetano v obliki večih coinov oz. profita(ko/če zraste)... to da si predtem keš/coine izposodiš ali ne ni bistveno! Lahko pa si keš tudi izposodiš, to mene ne zanima...
Ali pa da ti bo lažje, sposodil sem si btc iz LASTNE penzijske sheme z 0% obrestmi in zdaj jih bom prodal in shortal btc... ker menim da bi znal nekaj % past in potem bom kupil za isti keš več btcjev in ko/če bodo zrastli (špekulacija) bom pobral smetano ostale btcje pa vrnil v moj penzijski sklad... lol
See what i did? zadoščeno definiciji, oboje je short :) pa še sposodil sem si samo za tebe...

nekikr ::
Nehaj se blamirati, lepo ti je napisal. Kar si prvotno opisoval je čisto tipična long pozicija. Kaj si ti predstavljaš, da to pomeni, ni pomembno, je pa prav, da te je popravil, da ne bo kdo, enako kot ti, narobe razmišljal in tega veselo razlagal naprej.

Nehaj se blamirati, lepo ti je napisal. Kar si prvotno opisoval je čisto tipična long pozicija. Kaj si ti predstavljaš, da to pomeni, ni pomembno, je pa prav, da te je popravil, da ne bo kdo, enako kot ti, narobe razmišljal in tega veselo razlagal naprej.
tipična long pozicija je da nekaj kupiš in prodaš ko doseže določen profit ki si ga nastavil... če prodaš v minusu ali na nuli ni več tipična long pozicija...

hamez66 ::
Mato989, to ni short. Shortaš lahko na Poloniex, če klikneš na Margin trading in potem Sell. Shortaš lahko tudi na Bitfinex, ponekod se pa lahko shorta bitcoin futurese, npr. na Bitmex in na Okcoin.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hamez66 ()

Mato989, to ni short. Shortaš lahko na Poloniex, če klikneš na Margin trading in potem Sell. Shortaš lahko tudi na Bitfinex, ponekod se pa lahko shorta bitcoin futurese, npr. na Bitmex in na Okcoin.
Vem kako po definicijo short tradaš, ali pa margin tradaš ampak še zadnjič.
SHORT trade pomeni da si sposodiš bitcoin ga prodaš za X enot ker špekuliraš da bo padel za X% in potem ga kupiš nazaj(ali kupiš več za isti denar) počakaš da zraste ga prodaš in vrneš keš in obdržiš spread...
Ampak v osnovi je nepomembno ali keš izposodiš ali ne, kajne? Ker če si jaz sam sebi posodim je pa pol naenkrat short, drugače pa 2x long? Neumna logika...
Kakorkoli, long bo zdaj zanimiv Decred.
Decred will have a hard fork in 6ish days, but it will make history as this is the first ever main net fork implemented by an on-chain governance structure. A first in crypto-currency history.
target .17-.33 trenutno je .13btcja!
Zgodovina sprememb…

Če si sam od sebe sposodiš, nisi ničesar naredil. Saj lahko še parkrat ponoviš isto, pa še vedno ne bo short.

A je za zaupati neki aplikaciji, ki ni uradna od Krakena? Trgujem na bitrex in razmišljam, da bi prenesel drugam saj nimajo mobilne app za android, da bi lahko bil na tekočem...
https://play.google.com/store/apps/deta...
https://play.google.com/store/apps/deta...

Mato989 mislim, da ti manjka nekaj osnovnega razumevanja borznih izrazov in poteka omenjenih funkcij. Poizkusim razložiti čimbolj plastično nato pa zadevo pustim...
1. Long pozicija
Kupim 1 Coin za 100€. S tem, ko kupim 1 coin odprem pozicijo. V tej poziciji je 1 faza nakup, 2 faza prodaja. Čez 3 sekunde/dni/mesece ga prodam za 30/70/100/1000€. Razlika med nakupno in prodajno ceno je dobiček/izguba. Ko coin/delnico ipd. prodam je pozicija zaprta.
2. Short pozicija
Na borzi/pri borznem posredniku si izposodim 1 Coin (za kar plačam provizijo), ki s tem ni postal moj (prevzel sem le obveznost, da ga bom vrnil). Z omenjenim dejanjem sem odprl pozicijo. Izposojen coin (1 coin) v t1 prodam za 100€. Na računu imam 100€. V t2 cena pade in 1 coin kupim po ceni 50€ in ga s tem "vrnem" borzi/borznemu posredniku. S tem sem pozicijo zaprl. Razlika med prodajno in nakupno ceno (v tem primeru 50€) je moj profit.
Tale tvoj "ali kupiš več za isti denar" pri short poziciji ne obstaja. Prav tako ne obstaja situacija kjer bi si izposodil XY, ga prodal, kupil nazaj, počakal da ponovno zraste in spet prodal. V tem primeru gre za nepovezane/delne pozicije.
Če razbijem tvoj stavek:
Sposodiš si 1 BTC.
Prodaš 1 BTC in imaš na računu 1000€.
BTC pade na 500€ in ti ga kupiš nazaj.
1 BTC vrneš borzi/borznemu posredniku.
Tvoja obveznost/posel je s tem zaključena.
Profit 500€-stroški.
"počakaš da zraste ga prodaš in vrneš keš in obdržiš spread". V lasti nimaš nobenega BTC, zakaj bi čakal na rast? Ti vrneš BTC/sredstvo/opcijo (glede na to da si si izposodil BTC in ne denarja)- komu bi torej vrnil denar?
Upam, da sedaj bolje razumeš kaj je short in kaj long.
1. Long pozicija
Kupim 1 Coin za 100€. S tem, ko kupim 1 coin odprem pozicijo. V tej poziciji je 1 faza nakup, 2 faza prodaja. Čez 3 sekunde/dni/mesece ga prodam za 30/70/100/1000€. Razlika med nakupno in prodajno ceno je dobiček/izguba. Ko coin/delnico ipd. prodam je pozicija zaprta.
2. Short pozicija
Na borzi/pri borznem posredniku si izposodim 1 Coin (za kar plačam provizijo), ki s tem ni postal moj (prevzel sem le obveznost, da ga bom vrnil). Z omenjenim dejanjem sem odprl pozicijo. Izposojen coin (1 coin) v t1 prodam za 100€. Na računu imam 100€. V t2 cena pade in 1 coin kupim po ceni 50€ in ga s tem "vrnem" borzi/borznemu posredniku. S tem sem pozicijo zaprl. Razlika med prodajno in nakupno ceno (v tem primeru 50€) je moj profit.
Tale tvoj "ali kupiš več za isti denar" pri short poziciji ne obstaja. Prav tako ne obstaja situacija kjer bi si izposodil XY, ga prodal, kupil nazaj, počakal da ponovno zraste in spet prodal. V tem primeru gre za nepovezane/delne pozicije.
Če razbijem tvoj stavek:
Sposodiš si 1 BTC.
Profit 500€-stroški.
"počakaš da zraste ga prodaš in vrneš keš in obdržiš spread". V lasti nimaš nobenega BTC, zakaj bi čakal na rast? Ti vrneš BTC/sredstvo/opcijo (glede na to da si si izposodil BTC in ne denarja)- komu bi torej vrnil denar?
Upam, da sedaj bolje razumeš kaj je short in kaj long.

1. Long pozicija
Se strinjam, ampak v tej fazi long pozicije lahko pride do situacije (nemalokrat) ko recimo tvoja pozicija pride v MINUS in izgubljaš keš... takrat lahko narediš recimo cut-loss ali short ko prodam z izgubo, nato pade še bolj kupim nazaj in grem nazaj v cikel long... idealni scenarij za long bi bil v praksi:
1. kupim 1 btc za X€
2. Nastavim sell order na Y€
3. log off iz borze, pregled vsak kvartal
Ampak tako delajo redki... ker je borza bistveno bolj dinamična zato tudi pozicije prehajajo..
2. Short pozicija
Tako je, tudi s tem se strinjam, do tja da zakaj ne bi smel kupit več za isti denar, to je popolna neumnost, ti si izposodiš 1 BTC, ga prodaš za 2.000€ bitcoin pade na 1000€ kupiš 2 bitcoina in nato vrneš 1 bitcoin posojevalcu (recimo da je 0% obrestna mera!) kaj od tega ni short, a zato ker si kupil 2 instant??? Neumnost...
Seveda gre za delne pozicije ampak začne se pa s shortanjem :) se popolnoma strinjam, ker le redkokdo od amaterjev zapira pozicije tako kot ti pišeš... v teoriji pa je tako.
Če razbijem tvoj stavek:
Sposodiš si 1 BTC.
Profit 500€-stroški.
Spet se strinjam, ampak dopovedat ti hočem da za obstoj shortanja lahko posodiš tudi iz lastnega sklada sebi...tako kot si lahko 2 firmi z istim lastnikom pravno gledano posodita delavca!!! Zato hočem dopovedat da ni NUJNO da za short obstaja tuje posojilo ampak lahko izvedeš short kar sam, če bi želel...
Pa bom zdaj naredil enak primer samo dopolnil:
Imam 2 bančna računa(walleta)
1. je ime: Pokojninski sklad
2. je ime: Borzni sklad
Moj pokojninski sklad posodi mojemu borznemu skladu 1 BTC
BTC prodam za 1.000€
Cena BTCja pade na 500€
Kupim 2 BTCja za 1.000€
vrnem 1 BTC mojemu pokojninskemu skladu(konec shortanja začetek longa)
BTC cena zraste na.........
itd...
- Torej za potrebe shortanja ti lahko posodi kdorkoli(ali pa noben), ni nobene potrebe da je to le en določen subjekt, lahko je ta posojilodajalec v tvoji lasti(zato trdim da je short pozicija lahko dejansko s tvojimi sredstvi samo papirnato gledano ni!) Tako kot ti lahko tvoj LASTNI d.o.o. posodi avto!
- Pozicije se LAHKO prelivajo iz ene v drugo...
- Cilj shortanja je ali več kovancev ali pa izplačilo spreada! eni pač akumulirajo kovance drugi izplačajo USD/EURO, ampak to ni bistvo, da lahko nečemu rečemo short je bistveno tole:
1. prodam X za Y
2. cena X-a pade na Y-A
3. kupim X za Y-A
4. profit
Karkoli je pred tem in za tem ni toliko pomembno, dokler se zgodi tale scenarij. Saj sem mel isto debato z enim posrednikom ki si enako ni dal rečt, dokler nisva šla od točke do točke da je dojel da posodi lahko bilokdo tudi sam sebi, in da za short ni nujno izplačilo profita ampak lahko kar verižiš v akumulacijo sredstva, v tem primeru btcja, če verjameš da se bo dvignil nazaj na prejšnji nivo in dvakrat profitiraš. In tako prelivaš pozicijo v drugo pozicijo...
Se pa drugače strinjam z vso tvojo teorijo, ampak imo ti preveč togo gledaš na short... pa da ti dam en hipotetični primer pa mi povej kaj je za tebe tole:
Kupim 20 btcjev za 2.000€
Cena pade na 1.500€
Prodam 10 btcjev za 15.000€ (ker menim oz. špekuliram da bo še padlo!)
Cena pade na 1.000€
Kupim 15 btcjev za 15.000€ (ker verjamem oz. špekuliram da se bo cena dvignila nazaj ali višje)
Cena naraste na 2.500€
Profit.
Long - short - long... ali pa long - sell - buy...
Nekdo trdi da je tole 2x long, kar bi še lahko bilo, če ne bi bilo tistega v oklepajih, torej ZAKAJ prodajaš... če špekuliraš ker boš potem ceneje kupil je to osnovni element shortanja, in zato short... če bi pa prodal samo zaradi cut-loss potem pa je to lahko
long - cut loss - long/buy
ampak dajmo zdaj on topic, še malo bolj... kaj menite bo šel btc dol?

Ne obstaja short, kjer lastnen sklad posoja samemu sebi. Obstaja samo Mato999, ki noče priznat, da je short nekaj drugega, kar trdi, čeprav v resnici sam točno ve, kaj je short. Just give up.
Če si od samega sebe sposodiš, bo sposojen del naredil minus, zato nisi ničesar naredil s tem, če si si od samega sebe sposodil.
Če si od samega sebe sposodiš, bo sposojen del naredil minus, zato nisi ničesar naredil s tem, če si si od samega sebe sposodil.

Mešaš jabolka in hruške. Te stvari si preberi še v kakšnem drugem viru, ker meni očitno ne verjameš.
Long pozicija gre v Smeri BUY-> SELL. Če narediš vmes minus to ne spremeni pozicije v short :D Ko zapreš omenjeno pozicijo s cut lossom je tvoja pozicija zaprta (nisi več v "poziciji") in torej nima veze če sredstvo od tam naprej pada. Torej od tam naprej nisi v short poziciji ker sploh nisi v poziciji.
Tvoja razlaga short pozicije kjer prodaš 1 BTC in kasneje kupiš 2 BTC je na borzi nemogoča. Mogoča je le s tvojim nepravilnim razumevanjem tega kaj short pozicija sploh je. In ne...za obstoj short pozicije ne moraš posoditi sam sebi- gre za tip posla sklenjenega za borzi v tem primeru.
In to ni moja teorija in moja togost. To so napisana pravila in definicije, ki niso odvisna od posameznika, horoskopa, dneva v mesecu itd.
"
Odprl si LONG pozicijo
Kupim 20 btcjev za 2.000EUR
Cena pade na 1.500EUR
Prodam 10 btcjev za 15.000EUR (ker menim oz. špekuliram da bo še padlo!)
Zaprl si LONG pozicijo
Cena pade na 1.000EUR (glede na to da nimaš odprtega posla/poziciji, nisi v nobenem shortu/longu itd.- se strinjaš?)
Odprl si LONG pozicijo
Kupim 15 btcjev za 15.000EUR (ker verjamem oz. špekuliram da se bo cena dvignila nazaj ali višje)
Cena naraste na 2.500EUR
Profit
Zaprl si LONG pozicijo
Predlagam, da se omenjenih izrazov Long in Short ne poslužuješ dokler se ne uskladiš z utečno prakso in pravili borze. To pravim samo zato, da bomo vsi vedeli kaj nekdo predlaga/počne.
Long pozicija gre v Smeri BUY-> SELL. Če narediš vmes minus to ne spremeni pozicije v short :D Ko zapreš omenjeno pozicijo s cut lossom je tvoja pozicija zaprta (nisi več v "poziciji") in torej nima veze če sredstvo od tam naprej pada. Torej od tam naprej nisi v short poziciji ker sploh nisi v poziciji.
Tvoja razlaga short pozicije kjer prodaš 1 BTC in kasneje kupiš 2 BTC je na borzi nemogoča. Mogoča je le s tvojim nepravilnim razumevanjem tega kaj short pozicija sploh je. In ne...za obstoj short pozicije ne moraš posoditi sam sebi- gre za tip posla sklenjenega za borzi v tem primeru.
In to ni moja teorija in moja togost. To so napisana pravila in definicije, ki niso odvisna od posameznika, horoskopa, dneva v mesecu itd.
"
Odprl si LONG pozicijo
Kupim 20 btcjev za 2.000EUR
Cena pade na 1.500EUR
Prodam 10 btcjev za 15.000EUR (ker menim oz. špekuliram da bo še padlo!)
Zaprl si LONG pozicijo
Cena pade na 1.000EUR (glede na to da nimaš odprtega posla/poziciji, nisi v nobenem shortu/longu itd.- se strinjaš?)
Odprl si LONG pozicijo
Kupim 15 btcjev za 15.000EUR (ker verjamem oz. špekuliram da se bo cena dvignila nazaj ali višje)
Cena naraste na 2.500EUR
Profit
Zaprl si LONG pozicijo
Predlagam, da se omenjenih izrazov Long in Short ne poslužuješ dokler se ne uskladiš z utečno prakso in pravili borze. To pravim samo zato, da bomo vsi vedeli kaj nekdo predlaga/počne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buddah ()

Sposojen del bo na nuli če dobi nazaj enako kot "posodi" ali pač? Bo pa opurtunitetni minus, ker bi lahko bilo več :P to pa ja.
Mešaš jabolka in hruške. Te stvari si preberi še v kakšnem drugem viru, ker meni očitno ne verjameš.
Zgodovina sprememb...
Jaz ti 100% verjamem, sem to vse prebral, ampak noben borzni posrednik mi ni znal še razložit kakšna je razlika(v praksi se namreč v obeh primerih proda ZDAJ kajne?) če jaz napišem short na btc ZDAJ ali pa zapri long btc ZDAJ in potem long na nižji ceni btc... v efektivi je oboje isto, izvor denarja ni pomemben za sliko prodaj/kupi, njih zanima kdaj prodat in kdaj kupit, ali si bodo sposodili ali bodo vložili lastna sredstva ni pomembno. Oboje je identična špekulacija(1x z lastnim kešom, drugič pa z kešom ki ga nimaš torej na puf!) in v tem trenutku pomeni isto, PRODAJ... ali so fundsi tvoji ali od borze ali od sosedove micke je individualna odločitev. Short je signal prodaje, long pa nakupa... lastnik sredstev ni pomemben za nihanje tečaja!
Ampak prav, ker kot kaže tega večina ne zmore razumet bom pisal prodaj in kupi, čeprav v efektivi pomeni enako!
Me prav zanima kaj bo z decredom v naslednjih dneh!

Mato 989
Obstaja začetek in konec.
Ko rečeš "odpri short na BTC zdaj" si na začetku poti...in odpreš pozicijo. Ko jo boš zaprl bo to konec pozicije.
"Zapri long BTC zdaj" lahko rečeš samo na koncu pozicije...glede na to, da ga moraš najprej odpreti ane?
Torej gre za dve različni stvari v dveh različnih momentih pozicije.
In pri short-anju si ne izposodiš denarja za nalaganje na svoj račun s katerim boš kasneje shortal BTC ampak si "izposodiš" BTC iz borze za katerega jamčiš/ga kriješ s sredstvi na svojem računu in z njim opraviš posel/menjavo. Za izposojo plačaš provizijo.
Konec debate. Upam, da ti je stvar bolj jasna kot na začetku. V kolikor te zanima še dodatna razčlenitev lahko to narediva prek ZS, da ne smetiva tu.
Obstaja začetek in konec.
Ko rečeš "odpri short na BTC zdaj" si na začetku poti...in odpreš pozicijo. Ko jo boš zaprl bo to konec pozicije.
"Zapri long BTC zdaj" lahko rečeš samo na koncu pozicije...glede na to, da ga moraš najprej odpreti ane?
Torej gre za dve različni stvari v dveh različnih momentih pozicije.
In pri short-anju si ne izposodiš denarja za nalaganje na svoj račun s katerim boš kasneje shortal BTC ampak si "izposodiš" BTC iz borze za katerega jamčiš/ga kriješ s sredstvi na svojem računu in z njim opraviš posel/menjavo. Za izposojo plačaš provizijo.
Konec debate. Upam, da ti je stvar bolj jasna kot na začetku. V kolikor te zanima še dodatna razčlenitev lahko to narediva prek ZS, da ne smetiva tu.

Mato989, če shortam na normalen način in cena pade, potem zaslužim. Če pa shortam na tak način, da si od sebe sposodim, pa cena pade, imam pa izgubo, saj je tisti del, ki sem si ga od sebe sposodil, izgubil vrednost. Pa če si ta del "od sebe sposodim" ali "si ga ne sposodim od sebe", bo minus vedno enak. Zato pravim, da ne storiš ničesar, če si sam od sebe sposodiš. Čisto vseeno je, a se minus naredi v mojem "desnem žepu", ali pa v mojem "levem žepu". Če si desni žep sposodi od levega, na koncu zato ne bom nič bogatejši ali revnejši.
Ne gre se za to, da "večina ne razume", ampak zato, da uporabljaš napačne izraze. Zgleda pač ne veš, kaj je short. Zato najbolje, da čim prej začneš shortati tudi v praksi, da boš vedel, kaj je short.
Drugače si pa od sebe ne moreš sposodit bitcoinov, če jih v osnovi nimaš. Shortaš pa lahko kljub temu, da nimaš bitcoinov, saj je poanta ravno v tem, da si od nekoga drugega sposodiš bitcoine, ki jih potem sistem proda. Short pa zapreš, ko bitcoine kasneje kupiš in jih sistem vrne originalnemu posojevalcu.
Ne gre se za to, da "večina ne razume", ampak zato, da uporabljaš napačne izraze. Zgleda pač ne veš, kaj je short. Zato najbolje, da čim prej začneš shortati tudi v praksi, da boš vedel, kaj je short.
Drugače si pa od sebe ne moreš sposodit bitcoinov, če jih v osnovi nimaš. Shortaš pa lahko kljub temu, da nimaš bitcoinov, saj je poanta ravno v tem, da si od nekoga drugega sposodiš bitcoine, ki jih potem sistem proda. Short pa zapreš, ko bitcoine kasneje kupiš in jih sistem vrne originalnemu posojevalcu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hamez66 ()

Ajnstajn` ::
ali je kdo kaj dal v santiment? meni je to izgledalo odčino, dokler nisem danes zvedel za tisto sranje od februarja(ki so ga kar fajn skrivali), kar predstavlja resen problem, saj so potemtakem tisti dobili tokene nekje za 1/10-1/15 vrednosti kot mi sedaj.
//
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ajnstajn` ()

sarma832 ::
ali je kdo kaj dal v santiment? meni je to izgledalo odčino, dokler nisem danes zvedel za tisto sranje od februarja(ki so ga kar fajn skrivali), kar predstavlja resen problem, saj so potemtakem tisti dobili tokene nekje za 1/10-1/15 vrednosti kot mi sedaj.
Kaj pa je bilo februarja in kje si to izvedel?
Sam sem se prijavil samo nevem kam sem shranil ključe od eth denarnice

sniff ::
@Mato989 ti si trši kot lešnik ;-)
ajde še jaz poizkusim pedagoško ti pojasnit razliko:
1.) long pozicija LASTIŠ si finančni instrument, delnico, coin...
2.) short pozicija nimaš v lasti finančnega instrumenta, delnice, coina... ampak obveznost, da vrneš znesek pri katerem si odpru pozicijo.
za obe pozicije je čas t=0, ko ima investitor predvidevanja v katero smer bo šel tečaj v t=1 (long v + in short v -) da realizira dobiček in je enkratni celoviti dogodek, ki je sestavljen z odprtjem in zaprtjem pozicije.
to kar ti imenuješ shortanje je samo večkratno trgovanje, (zapiranje in odpiranje večih long pozicij), ko verjameš v (srednjeročno) rast s kratkoročnim prodajanjem in dokupovanjem pri padanju tečaja. časovni horizont je tu t=0, t=1, t=2...
bistvena razlika je v lastništu, namenu in času - long boš šel ko boš predvideval, da bo rastlo...pri tvojem opisu se z long pozicijo kratkoročno "nategneš" ampak še vedno verjameš, da bo rastlo in prodaš, da boš vstopil pri nižjem tečaju spet z long pozicijo...se pravi večkratno zapiranje in odpiranje long pozicij pri nižjih tečajih. Če bi pri t=0 predvideval, da bo tečaj padal, long pozicije ne bi odpiral.
2.) short pozicija nimaš v lasti finančnega instrumenta, delnice, coina... ampak obveznost, da vrneš znesek pri katerem si odpru pozicijo.
za obe pozicije je čas t=0, ko ima investitor predvidevanja v katero smer bo šel tečaj v t=1 (long v + in short v -) da realizira dobiček in je enkratni celoviti dogodek, ki je sestavljen z odprtjem in zaprtjem pozicije.
to kar ti imenuješ shortanje je samo večkratno trgovanje, (zapiranje in odpiranje večih long pozicij), ko verjameš v (srednjeročno) rast s kratkoročnim prodajanjem in dokupovanjem pri padanju tečaja. časovni horizont je tu t=0, t=1, t=2...
bistvena razlika je v lastništu, namenu in času - long boš šel ko boš predvideval, da bo rastlo...pri tvojem opisu se z long pozicijo kratkoročno "nategneš" ampak še vedno verjameš, da bo rastlo in prodaš, da boš vstopil pri nižjem tečaju spet z long pozicijo...se pravi večkratno zapiranje in odpiranje long pozicij pri nižjih tečajih. Če bi pri t=0 predvideval, da bo tečaj padal, long pozicije ne bi odpiral.

Kolikokrat se naj strinjam z vami, ampak zdaj pa poglej še drugače...
Zdaj pa gremo še 1x po vrsti, zdaj pa za trenutek pozabi na teorijo pa greva v prakso:
En dober napovedovalec trendov kliče SHORT na nek coin:
Kaj ti to pove? Da bo cena kratkoročno padla!
Kaj narediš če si pameten? Prodaš pozicijo (long) in čakaš da kupiš več zadev za enak denar ali enako za manj denarja kajne???
En dober napovedovalec trendov kliče LONG na nek coin:
Kaj ti to pove? Da bo cena verjetno rastla!
Kaj narediš če si pameten? Kupiš pozicijo (long) in čakaš da zraste kajne???
Vidiš korelacijo med short/sell in long/buy? Pa ni važno ali si lastnik ali si sposodiš, bistvo je da ko dober napovedovalec kliče short ti prodaš in čakaš na boljše pogoje, in obratno pri long da kupiš... in zato v efektivi pomeni short = sell ter long = buy in to je vse kar moraš res vedet, zraven tega pa še tvoj buy in vrednost in da izračunaš kasnejši profit(ali izgubo)...
Če nekdo kliče torej SHORT na nekaj pomeni da meni da bo cena padla in to je vse kar mene zanima, da lahko korigiram lastno odločitev, če nekdo kliče long je obratno...
Se strinjava?

hunter01 ::
Short, Long, Middle ...
Brez zamere, samo kaj ko bi novo temo odprli, pa tam temu do dna prišli? Ne rečem, da ni zanimivo, samo sedaj je že cela stran ta debata in komaj razberem med vsemi temi posti, kateri so dejansko on-topic.
Brez zamere, samo kaj ko bi novo temo odprli, pa tam temu do dna prišli? Ne rečem, da ni zanimivo, samo sedaj je že cela stran ta debata in komaj razberem med vsemi temi posti, kateri so dejansko on-topic.

nekikr ::
Vidiš korelacijo med short/sell in long/buy? Pa ni važno ali si lastnik ali si sposodiš, bistvo je da ko dober napovedovalec kliče short ti prodaš in čakaš na boljše pogoje, in obratno pri long da kupiš... in zato v efektivi pomeni short = sell ter long = buy in to je vse kar moraš res vedet, zraven tega pa še tvoj buy in vrednost in da izračunaš kasnejši profit(ali izgubo)...
Nehaj. Kakšen amater bo tvoje bluzenje resno vzel in posledično lahko naredil hudo napako. Ne sanja se ti kaj je short in kaj long pozicija, zato nehaj in preberi razlage drugih še enkrat čez kakšno leto, ko odrasteš in razširiš obzorja. Drugega ti res ne morem reči.

Kolikokrat se naj strinjam z vami, ampak zdaj pa poglej še drugače...
Zdaj pa gremo še 1x po vrsti, zdaj pa za trenutek pozabi na teorijo pa greva v prakso:
En dober napovedovalec trendov kliče SHORT na nek coin:
Kaj ti to pove? Da bo cena kratkoročno padla!
Kaj narediš če si pameten? Prodaš pozicijo (long) in čakaš da kupiš več zadev za enak denar ali enako za manj denarja kajne???
En dober napovedovalec trendov kliče LONG na nek coin:
Kaj ti to pove? Da bo cena verjetno rastla!
Kaj narediš če si pameten? Kupiš pozicijo (long) in čakaš da zraste kajne???
Če nekdo kliče torej SHORT na nekaj pomeni da meni da bo cena padla in to je vse kar mene zanima, da lahko korigiram lastno odločitev, če nekdo kliče long je obratno...
Se strinjava?
Ne. Spet nabijaš nekaj v 3 dni. Osnove ti niso jasne, zato najbolje, da odnehaš.

11111001001 ::

Ajnstajn` ::
Kaj pa je bilo februarja in kje si to izvedel?
Sam sem se prijavil samo nevem kam sem shranil ključe od eth denarnice![]()
februarja so imeli že en presale in so takrat prodajali 1ETH = 1540 SAN...sedaj prodajajo 1ETH = 1000SAN. Seveda so prosili nekatere tavečje investitorje takrat, če bi se odrekli tem 54% in nekateri so se (verjetno iconomi in še nekateri) nekateri pa ne, tako da skupno dobijo tisti iz februarja z 12.000ETH investanega 15.000.000 SAN tokenov, torej nekje povprečje 1.25x več kot če greš sedaj v ICO. Poleg tega moreš upoštevat še ceno ETHja, ki je bila takrat 10x manj kot sedaj. Se pravi so oni kupili 1SAN za nekje 0.03$( eni celo 0.02$) ti pa ga boš sedaj kupil za 0.27$, torej nekje za 10x večjo ceno, kot oni. Sedaj pa si predstavljaj, zakaj nebi tisti takoj dumpnili svoje tokene, saj tudi če bo ob prihodu tokena na exchange cena enaka sedanjemu ICO, bo to že za njih vsaj 10x plus. Seveda je še vseeno šansa da gre cena višje, ane ampak tule je en velik ampak vmes.
//

Malajlo ::
Kako pa borze obravnavajo orderje, če:
- je buy na 100/enoto
- prileti sell z 90/enoto
Koliko denarja dobi seller in koliko enot buyer?
- je buy na 100/enoto

jakan123 ::

Bizkit45 ::
1:55 - lepa razlaga za SHORT
Drugače pa cel video nekaterim nebi škodil..še kakšen zraven :)

mihael75 ::
Eno vprašanje za znalce:
Koliko je minimalni vložek etrov v ico Nimiq? V whitepaper nisem našel jasnega odgovora, pri vzorčnem primeru na njihovi strani kažejo 1 eth, ali se jih da tudi manj vložiti, npr 0,25 eth?
Kaj si mislite o Nimiq?
lp
Koliko je minimalni vložek etrov v ico Nimiq? V whitepaper nisem našel jasnega odgovora, pri vzorčnem primeru na njihovi strani kažejo 1 eth, ali se jih da tudi manj vložiti, npr 0,25 eth?
Kaj si mislite o Nimiq?
lp

Mani ::
Trenutna XRP Ripple cena: 0.00009658 BTC = 0.25$
Boljsi poznavalci kaj se vam zdi? A bo cena se padla ali je dober cas za nakup?
Boljsi poznavalci kaj se vam zdi? A bo cena se padla ali je dober cas za nakup?
Pomagajmo si med samo :)
KUCOIN Exchange: https://www.kucoin.com/#/?r=1bf2f
BINANCE Exchange: https://www.binance.com/?ref=16629068
KUCOIN Exchange: https://www.kucoin.com/#/?r=1bf2f
BINANCE Exchange: https://www.binance.com/?ref=16629068

BattleSheep ::
Kako pa borze obravnavajo orderje, če:
- je buy na 100/enoto
Lahko prileti tudi sell 1/enoto, seller bo prodajal po ceni 100/enoto (v kolikor se po tej ceni kupuje zadostno število coinov glede na št. coinov, ki jih seller prodaja) oz. po naslednjih cenah z vrha buy order book-a.