» »

Izdelal vremensko aplikacijo za namizne računalnike

Izdelal vremensko aplikacijo za namizne računalnike

Erikk ::

Pozdravljeni
Izdelal sem enostavno vremensko aplikacijo za Slovenijo, ki prenaša podatke iz arso.si.
Za delovanje aplikacije potrebujete najnovejšo Javo Prenos tukaj (java.com)
Za prenos aplikacije (335 KB .jar datoteka) Kliknite tukaj (google drive povezava)
Glavna ideja aplikacije je bil prikaz več podatkov na enkrat, zato je optimizirana za ločljivost vsaj 1500x1000 ali več.
Hitrost zagona posameznih funkciji je odvisna od vaše internetne povezave, saj se podatki prenašajo ob zagonu posameznega okna.
Aplikacijo sem razvil, saj veliko pregledujem arso.si in sem imel idejo za prikaz podatkov, ki me zanimajo že veliko časa. Vem, da aplikacija ni perfektna in bi bila lahko izboljšana na veliko načinov, vendar je to komaj moja druga "prava" aplikacija.
Upam, da bo ta aplikacija prišla prav tudi komu drugemu kot samo meni, zato sem tudi naredil to temo na slo-tech.
Odspodaj je še par slik, kjer so predstavljene glavne funkcije aplikacije.

Podatki so prikazani spodnji način
 Prikaz podatkov

Prikaz podatkov


V začetnem oknu imamo izbiro prikaza vsake funkcije aplikacije posebej ali prikaz vseh funkciji na enkrat.
 Začetno okno

Začetno okno


 Trenutni podatki

Trenutni podatki


 Spletne kamere

Spletne kamere


 Slikovna napoved

Slikovna napoved


 Podatki postaj

Podatki postaj


Največ truda sem vložil v razvoj prikaza vseh podatkov na enkrat. Na tem oknu so podatki prikazani na isti način, kot je razporeditev ikon na začetnem oknu.
 Prikaži vse

Prikaži vse


V zgornjem levem kotu imamo tudi prikaz temperature na zemljevid Slovenije iz samodejnih ali opazovalnih postaj
 Zemljevid samodejne postaje

Zemljevid samodejne postajeZa zagon aplikacije na windows sistemih samo dvojni klik na vremenska_aplikacija.jar
Na linux sistemih pa lahko zaženete aplikacijo prek terminala z ukazem "java -jar vremenska_aplikacija.jar"

Vaša mnenja, predlogi, kritike in ostali komentarji so dobrodošli. Hvala.
  • spremenil: Erikk ()

sarma832 ::

Evo ena ideja, kot vidiš so na slotechu najbolj vroče trenutno kriptovalute. Pa morda kakšen ticker za desktop. Če bi pa kdo uporabljal, pa nevem :D

Dr_M ::

Zgleda super. Definitivno sprobam, ko pridem z dopusta.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

okica11 ::

Fino, hvala! :)

k--p ::

Nice. Je koda open-source, dostopna tudi na npr. github-u? Bi bilo zanimovo za pogledati.

Erikk ::

Hvala vsem za komentarje.
k--p na začetku razvoja aplikacije sem poskušal z objavljanjem na github, vendar nato vse opustil. Zavedam se, da bi blo pametno imeti objavljeno programsko kodo na takem portalu. Sam še nisem zadovoljen s programsko kodo, ki teče v ozadju aplikacije in imam kar veliko idej kako bi jo lahko izboljšal. Če bo čas dopuščal in bom zadovoljen z kodo bom objavil aplikacijo tudi na github in vas obvestil tukaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Erikk ()

Unknown_001 ::

Nima veze. Sam da si nekaj naredil. If it works... good job. Kruta realnost slovenije je, da se špilamo pridne mravljice ki ne prinesejo rezultatov (beri izdelkov ki delujejo). Na koncu le ti štejejo.

DELA / NE DELA ostalo je bikov gnoj
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Crossfire ::

Good job, OP!
Definitivno zelo uporabna zadeva! ;)

Erikk ::

Vas razumem Raptor F16. Na začetku razvoja sem se trudil, da bo programska koda perfektna in da bo vse optimizirano v nulo. Vendar po nekaj času spoznal, da če želim nekaj narediti, da bo vsaj delalo moram tak način opustiti. Še vedno želim vkjučiti/izboljšati nekaj ključnih fuknciji, ki se mi zdijo zelo pomembne. Ena od teh je ta, da se prenos podatkov zgodi samo, ko so podatki osveženi na arso strani. Tako zmanjšamo obremenitev na arso strežnikih.

Unknown_001 ::

Erikk je izjavil:

Vas razumem Raptor F16. Na začetku razvoja sem se trudil, da bo programska koda perfektna in da bo vse optimizirano v nulo. Vendar po nekaj času spoznal, da če želim nekaj narediti, da bo vsaj delalo moram tak način opustiti. Še vedno želim vkjučiti/izboljšati nekaj ključnih fuknciji, ki se mi zdijo zelo pomembne. Ena od teh je ta, da se prenos podatkov zgodi samo, ko so podatki osveženi na arso strani. Tako zmanjšamo obremenitev na arso strežnikih.


Kar tikaj me, tako star pa še nisem :))

Uporavnost oz. Kakovost izdelka je zelo različna od vidika. Z vidika tistega ki produkt spravi naprej je važno da ustreza zahtevam. Z vidika uporabnika je važno da zadeva deluje in je koneckoncev uporabna, za delavca ali programerja pa je pomembna predvsem tehnična izvedljivost in možnosti za popravke. Če je nekaj zafurano v amen se ne bo šlo popravljat ker je ceneje in hitreje vreč preč in it na novo.

Moram pa iz inženirskega vidika pohvalit, da razmišljaš vnaprej. Sploh glede osveževanja podatkov.

Vse dobro :)
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

emcee ::

Super! Pravkar sprobal na Linux Mint, dela bp.

Kaj ::

Super zgleda.
O kok bi blo fino imeti še na namizju en okenček z animacijo radarske slike padavin. Tko kot so bili v prejšnjih različicah windowsev tisti windows desktop gadgets.
BI se to dalo naresti za w10?

msjr ::

Na macu dela -> Open with -> Jar Launcher (v bistvu default na OsX)

Bugi

- ne loada zemljevidov (glej screenshot)

Izboljšave

- dodaj: http://www.meteo.si/uploads/meteo/app/i...
- dodaj animacijo satelitske slike (z možnostjo zooma, tega na webu ni)
- naredi cache radarskih slik, da lahko vidiš premikanje padavin čez cel dan (nekaj podobnega http://radar.adrialog.com/)
- izboljšaj oblikovanje interface-a, zdaj je vse skupaj dokaj nametano. Principles of user interface design @ Wikipedia

Toliko za zdaj, le pogumno naprej!
 Skrinšot

SkrinšotEvo še en bug našel:

 Naslov kaže kot Main_Window

Naslov kaže kot Main_WindowPa še tole sem se spomnil, v aplikaciji navedi na vidnem mestu, da je vir podatkov ARSO.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: msjr ()

Erikk ::

Kaj je izjavil:

Super zgleda.
O kok bi blo fino imeti še na namizju en okenček z animacijo radarske slike padavin. Tko kot so bili v prejšnjih različicah windowsev tisti windows desktop gadgets.
BI se to dalo naresti za w10?

Nekaj bom poskušal naredit. Kakšne ideje kako veliko naj bo to oknce? 200x200 ali več/majn? Trenutna aplikacija nima nobenega osveževanja ali predpolnjenja. Narejena je na način, da pogledamo stanje in jo zapremo. Če bom vkjučeval kakršnokoli osveževanje želim, da je narejeno tako, da se osvežuje samo, ko je uporabnik prisoten in želi informacije prikazane. Osveževanje na določen interval se mi ne zdi smiselno oz pametno zaradi veliko razlogov...

msjr
Ta bug, ko ne nalaga zemljevida sem videl samo enkrat v eni učilnici v šoli, kar se mi je zdelo čudno. Na vseh drugih lokacijah, ki sem jih testiral je delovalo. Moja prva misel je bila, da so porti, ki jih uporabja aplikacija za prenos textur zemljevida zaprti. Kot izboljšavo bi lahko te texture prednaložil v aplikacijo, saj se vedno nalagajo iste texture ob zagonu okna zemljevida. Sem iskal kako bi lahko to naredil vendar brez uspeha. Bom pogledal, če lahko naredim kaj glede tega.

Kar se tiče animacije padavin in oblačnosti za nazaj definitivno nekaj kar želim implementirati.
Slike so na voljo za 12h nazaj na meteo.arso.gov.si -> Vreme podrobneje -> Opazovanja -> Radarska Slika Padavin/Satelitska slika oblačnosti
V javo je tudi mogoče dodati "spletni brskalnik" kar bi bila mogoče edina rešitev za http://www.meteo.si/uploads/meteo/app/i... Kar sem testiral ta brskalnik je bil zelo počasen, ko imamo veliko javascript na spletnih straneh, ki jih želimo prikazati.

Za dodanjanje katerih koli funkciji, ki ne obstajajo na arso zna biti zelo težavno. Problem je iz kje dobiti podatke npr za prikaz oblačnosti z zoomom? Iz nekje morajo podatki priti... (kje kaj prikazati pasovna širina/dolžina območje kje naj se prikaže nekaj)

Kar se tiče samega dizajna vmesnika priznam, da ni najboljši. Ogromno sem iskal, kakšen je pravilen pristop za razvoj grafičnega vmesnika. Primeri, vodiči ali karkoli drugega kako pravilno narediti dizajn. Sem tudi videl tisti wiki link ko sem to iskal. Že samo razvojno okolje omejuje izdelavo dobrega vmesnika. Še posebej me je zanimala integracija zemljevida v panel, kar mi ni uspelo. Nek dizajn z možnostjo spreminjanja vmesnika prek nastavitev bi bil optimalen vendar zahteven za razvoj.

Optimalno bi bilo uporabiti čim več podatkov iz arso XML za napovedi, trenutne podatke in ostalo kar je mogoče. Tako je prenosa slik iz arso malo (hitrejši zagon aplikacije/majn obremenitve na arso). Kjer ni mogoče bi se uporabile slike (radar/satelit/kamere). Temu sledi predpolnjenje vsega tega in textur zemljevida. Prenos samo, ko so podatki osveženi itd...

Od ideje do izvedbe je nekaj izjemno zahtevnega. To nisem razumel na začetkom razvoja vendar zdaj razumem. Funkcije bom počasi dodajal in izboljševal vendar imam par ostalih stvari, ki bi rad izboljšal v ozadju preden začnem z dodajanjem novih funkciji.

In ja, da je vir arso bom dodal na vsako okno. Boljše bi bilo samo eno okno kjer se potem funkcije spreminjajo na zahtevo uporabnika. Na žalost so take ideje izjemno zahtevne za implementacijo dokler jo ne implementiraš in vidiš, da ni nič takega. Potem pa se čudiš kako, da si zapravil ure in ure in dneve za iskanje rešitve... Kaj napisati na splet, da dobiš pravilen odgovor in čez koliko neuporabnih informaciji prideš do rešitve je nekaj kar je vsaj zame najbolj zahtevno.

shotalick ::

Super zadeva..

shadeX ::

Zanimivo. Lahko bi sicer dodal še kak "loading" bar kadar premikaš med napovedmi. Namreč trenutno mam polno zasedeno linijo in je potrebovalo cca 10 sekund da mi je osvežilo napoved iz danes na jutri, nisem pa vedel da se v ozadju nekaj dogaja.

Isto velja kadar preklopiš med vremenskimi podatki in napovedjo (ko se okno zamenja). Mislil sem da mi je freezalo.

Drgač dela na macOS Sierra brez problema.

TOP ::

Lepo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TOP ()

bauci ::

Super ideja.
Pri oknu Trenutni vremenski podatki se vidi sam en del gumba "Na začetek" (desno spodaj), okna se pa ne da povečati.

Redorange ::

Še na zevs forumu probaj objavit:)
http://forum.zevs.si/

Redorange ::

Ubuntu 16.04.2 LTS deluje :)
Edino kar je potrebno: desni klik, lastnosti, zavihek dovoljenja in označit "Je ivedljiva"

Erikk ::

Se strinjam shadeX neka povratna informacija, ko se nalagajo podatki bi bila pametna.
bauci okno trenutni vremenski podatki bi bilo pametno narediti bolj kompaktno. Je največje okno kar se tiče višine zato sem tudi naredil gumb v vsakem oknu v meniju za nazaj. Je na levi strani zgoraj v meniju in se imenuje "Na začetek" isto kot gumb.
Redorange sem poskušal se registrirati na forum par dni in potem obupal in objavil aplikacijo na slo-tech. "Prišlo je do napake!
Your account is still awaiting admin approval."

Erikk ::

Upal sem, da bom lahko uredil mojo prvo in zadnjo objavo, da ne bom po nepotrebnem dvigoval temo na vrh foruma, vendar ne vidim nikjer možnosti za ureditev starih objav? Ali se ta funkcija skrije po nekem času?
Poskusil sem popraviti par majhnih težav v aplikaciji, vendar je še veliko ostalega, ki ostane odprto za izboljšave. Za skoraj nič popravkov sem porabil cel popoldan :S Prikaz aplikacije na windows sistemih je drugačen kot na linux kjer razvijam in uporabljam aplikacijo. Za več izboljšav bom moral porabiti več časa.
Poskušal sem tudi narediti gadget kot je predlagal @Kaj vendar mi osveževanje še ne deluje pravilno. Za zdaj imam to narejeno
 gadget

gadget


Uspelo se mi je registrirati na http://forum.zevs.si kjer sem tudi objavil mojo aplikacijo Povezava do objave
Od zdaj naprej bom objavljal nove različice aplikacije v mapi na google drive, saj je tak način lažji in priročnejši.
Vse različice bodo objavljene na tej povezavi (google drive povezava do mape)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Erikk ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RADARSKA SLIKA PADAVIN - animacija

Oddelek: Loža
4712134 (6816) BorutK-73
»

Padavine v krogu

Oddelek: Loža
304300 (2347) Duhec
»

Anomalija v SIRAD / sliki radarja padavin (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8416628 (9144) Valentin
»

Trenutno vreme, najbolj ažurni podatki ?

Oddelek: Loža
256974 (5344) msjr
»

DDoS na vreme! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
685630 (5630) darkolord

Več podobnih tem