» »

Ritem skladbe

Ritem skladbe

Boomerang ::

Če je slučajno kdo na tem forumu glasbeno izobražen... zanima me, kako se imenuje ritem hrvaških skladb, kot so na primer: Da te mogu pismom zvati, Ruža crvena, Dok palme njišu grane ipd. Slovenci smo na primer znani po naši goveji muski (polke in valčki), kaj pa imajo naši južni sosedje - v kakšnem ritmu se igrajo in plešejo te njihove skladbe? Še linki (konkretno za te in tem podobne me zanima), če slučajno kdo ne pozna:



FTad ::

Mislis v katerem taktu je konkretna pesem napisana?

Klapa Maslina - 4/4

Ruza Crvena - 4/4

Dubrovacki trubaduri - 4/4

GupeM ::

Polka in valček sta samo imeni za vrsto plesa.
Polka se pleše ob komadih, ki so v 2/4 (dvo-četrtinskem) taktu.
Valček se pleše ob komadih, ki so v 3/4 (tri-četrtinskem) taktu. Ob počasnejših angleški, ob hitrejših pa dunajski valček.

Komadi, ki si jih linkal, so vsi v 4/4 (štiri-četrtinskem) taktu. Na njih se običajno pleše fokstrot. 4/4 takt je v popularni glasbi daleč najpogostejši. Po lastni oceni bi rekel okrog 80%. Vendar se na vse te komade ne pleše fokstrota. Lahko plešeš disko foks, rock 'n' roll in še vrsto drugih plesov, ki jih niti ne poznam. Odvisno od tempa komada. Na veselicah skoraj vsi plešejo disko foks in fokstrot oz. kombinacijo teh dveh.

Drugi najpogostejši takt v popularni glasbi je 3/4, nato po mojem občutku sledita 6/8 in 12/8. Od bolj nenavadnih taktov pa sta po mojem mnenju najpogostejša 5/4 in 7/8.

Kot ljubitelj progresivnega rocka, pa ti moram podati meni najljubši primer komada, kjer se takt v eni pesmi menja zelo pogosto (če smo natančni 108-krat). Takti niso samo preprosti, ki jih slišimo dnevno in so nam zlezli že pod kožo, ampak precej kompleksni in jih včasih kar težko določiš.

FTad ::

Thumbs up za super komad! :)

Grizzly ::

Če smo že pri ritmih: vsi ritmi so sestavljeni iz 3 komponent: B1 (1. bas), A (akord) in B2 (2. bas).

Polka je 2/4 takt, kar pomeni, da je gre ritem takole: B1-A-B2-A itn.
Valček je 3/4 takt, kar pomeni, da gre ritem takole: B1-A-A-B2-A-A itn.

Navedene skladbe pa imajo 4/4 takt. Ne vem kako se imenuje ritem, ampak jaz igram takole: B1 (1) - A (1/2) - A (1/2) - B2 (1) - A (1). Številka v oklepaju pomeni, koliko dob (enota za merjenje takta) traja določena nota oz. akord. Temu ne bi rekel foxtrot, kot je nekdo omenil, ampak prej "twist"... nisem pa ravno prepričan, bo nekdo drugi potrdil (ker tudi mene zanima kaj sploh igram).

Je pa isto skladbo možno "izpeljati" na več načinov. Če je ritem 4/4, ga lahko razdeliš na 2/4 + 2/4 in dobiš polko (2 takta polke sta za 1 takt 4/4 ritma). Ritem bi zvenel nekoliko čudno, ampak dolžina not se ohrani.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Klavir - Lestvice in akordi

Oddelek: Loža
143620 (3249) sandmat
»

Kitara - narodnozabavna glasba

Oddelek: Sedem umetnosti
1513916 (6987) chrush
»

Glasba iz 80in 70ih 60ih vs današnja "moderna" (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
12222415 (19616) Jerry000
»

Plesne šole

Oddelek: Loža
54283 (4240) kixs

Več podobnih tem