Forum » Loža » Banka N26
Banka N26
Temo vidijo: vsi
Utk ::
V aplikaciji, kjer si izbereš plan, piše "spend on your international cards for a 2.9% fee".
Samo kaj je za njih international card? Slovenska, nemška, turška?
Samo kaj je za njih international card? Slovenska, nemška, turška?
Gregor P ::
Za povezano slovensko bančno zagotovo ni zaračunal nikoli nič. Ne vem pa še, kako je s karticami bank iz drugih EU držav. Ampak glede na to, da je Slovenija del EU, je morda enako za vse znotraj tega?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
ideep ::
Zdravo,
Zanima me nekaj.. Zdaj, ko so pod spaces uvedli kreiranje savings accounta - in se ti dodeli IBAN. Moj trenutni račun na n26 je poslovni in se začne z DE63 .. ta, ki sem ga pa kreirala pod spaces pa se začne pod DE02 - ali gre to za fizičnni account? in se pri nas smatra kot fizični račun ali varčevalni račun? Ali oni ta savings account spoorčijo FURSU? In ali si kdo nakazuje kakšne prilive na ta DE02 - pod spaces? In kako se to smatra v računovodstkem smilsu, glede na to, da je primarni račun poslovni, torej DE63 - prijavljen na FURSU.
Npr. ali si lahko naprimer preusmerim otroške dodatke na ta DE02 - ali gre za varčevalni račun, pa se to gleda drugač? Nočem namreč kakšen transfer zgubit zaradi tega odprtja..
Hvala za pomoč.
Zanima me nekaj.. Zdaj, ko so pod spaces uvedli kreiranje savings accounta - in se ti dodeli IBAN. Moj trenutni račun na n26 je poslovni in se začne z DE63 .. ta, ki sem ga pa kreirala pod spaces pa se začne pod DE02 - ali gre to za fizičnni account? in se pri nas smatra kot fizični račun ali varčevalni račun? Ali oni ta savings account spoorčijo FURSU? In ali si kdo nakazuje kakšne prilive na ta DE02 - pod spaces? In kako se to smatra v računovodstkem smilsu, glede na to, da je primarni račun poslovni, torej DE63 - prijavljen na FURSU.
Npr. ali si lahko naprimer preusmerim otroške dodatke na ta DE02 - ali gre za varčevalni račun, pa se to gleda drugač? Nočem namreč kakšen transfer zgubit zaradi tega odprtja..
Hvala za pomoč.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ideep ()
Legon ::
Če z novim računom lahko neposredno plačuješ in na njega neposredno prejemaš nakazila, potem gre za plačilni račun, ki ga moraš prijavit FURS.
BuDi79 ::
Prosi, če mi nekdo odgovori na vprašanja. Lahko tudi po alinejah. Za medsebojna prepucavanja si odprite ''peskovnik'' v Loži.
ali gre to za fizičnni account?
noben račun na banki ni fizičen.
in se pri nas smatra kot fizični račun ali varčevalni račun?
kako naj vemo za kaj se smatra pri vas, kdorokoli vi že ste vi?
Ali oni ta savings account spoorčijo FURSU?
banke so avtomatično dolžne poročat o plačilnih računih, o ostalih se poroča na zahtevo.
In ali si kdo nakazuje kakšne prilive na ta DE02 - pod spaces?
ne
In kako se to smatra v računovodstkem smilsu, glede na to, da je primarni račun poslovni, torej DE63 - prijavljen na FURSU.
v računovodskem smislu to vprašanje nima smisla.
ali si lahko naprimer preusmerim otroške dodatke na ta DE02 - ali gre za varčevalni račun, pa se to gleda drugač?
lahko, če gre za plačilni račun in ti banka omogoča neposredno prejemanje nakazil.
Če z novim računom lahko neposredno plačuješ in na njega neposredno prejemaš nakazila, potem gre za plačilni račun, ki ga moraš prijavit FURS.
A je tako težko napisat "Ne"?
glede na njegovo naslednjo objavo, sem še premalo napisal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
ali gre to za fizičnni account?
noben račun na banki ni fizičen.
Imaš lahko račun za fizične osebe ali poslovni račun. Narobe sem se izrazila. Sprašujem, če se DE02 račun smatra kot račun za fizične osebe ali kot varčevalni račun?
Ali oni ta savings account spoorčijo FURSU?
banke so avtomatično dolžne poročat o plačilnih računih, o ostalih se poroča na zahtevo.
Naj mi prosim nekdo odgovori, ki se je s tem soočil, ne mi neki na pamet govorit. Ali se je komu v nadzorni plošči portala edavki pokazal ta račun.. to če oddaš obrazec in sporočiš številko TRR, se vidi v roku 5 minut.. zanima me, če ima kdo ta spaces DE02 račun in se mu vidi v sistemu, brez poročanja FURSU
In kako se to smatra v računovodstkem smilsu, glede na to, da je primarni račun poslovni, torej DE63 - prijavljen na FURSU.
v računovodskem smislu to vprašanje nima smisla.
Nesmisel. Zanima me če si lahko nakažem bolniško na ta račun DE02? Ker na primarni DE63 si ne smeš nakazovat bolniške če si jo, se obdavči..
Nesmisel. Zanima me če si lahko nakažem bolniško na ta račun DE02? Ker na primarni DE63 si ne smeš nakazovat bolniške če si jo, se obdavči..
to je res nesmisel.
Ali se je komu v nadzorni plošči portala edavki pokazal ta račun..
na nadzorni plošči (ugibam da govorimo o edavkih) se ti pojavijo računi, ki jih prijaviš. Za račune, ki jih ne prijaviš, dobiši obvestilo o prekršku, če FURS za njih izve. Ni pa to v petih minutah po odprtju.
Sprašujem, če se DE02 račun smatra kot račun za fizične osebe ali kot varčevalni račun?
Zakaj točno ne more imet fizična oseba varčevalni račun?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
Spoštovani Legon, hvala za nasvete. Verjamem, da se čutiš dolžnega, da odgovarjaš. Ampak raje vidim, da se vzdržiš. Prepusti prosim preostalim. Po možnosti 30let+
Odgovori so na nivoju vprašanj. Postavi vprašanja, ki so za starejše od 10 let, pa mogoče dobiš kak uporaben odgovor. Dokler pa širiš nesmisle, da je obdavčitev prihodka odvisna od tega na kateri TRR je denar nakazan, pa žal ne boš dobil pametnega odogovra.
Aha še eno vprašanje, ali plačam kakršnikoli davek na obresti tega računa oziroma ali moram to poročat?
Thomxy ::
Ojla...
30+ tukaj.
Davka na obresti na varčevalnih računih (do 1000€ skupno) ni. Do te meje ne rabi poročati.
Prijavo računa opraviš zelo hitro na eDavkih. V kolikor ima IBAN je dvom upravičen. Ga prijaviš in imaš mir.
Ne verjamem, da se lahko nakaže neposredno na varčevalni račun... Ampak poskusi nakazati s kje drugje 50 centov, pa boš vedla za ziher.
LP
30+ tukaj.
Davka na obresti na varčevalnih računih (do 1000€ skupno) ni. Do te meje ne rabi poročati.
Prijavo računa opraviš zelo hitro na eDavkih. V kolikor ima IBAN je dvom upravičen. Ga prijaviš in imaš mir.
Ne verjamem, da se lahko nakaže neposredno na varčevalni račun... Ampak poskusi nakazati s kje drugje 50 centov, pa boš vedla za ziher.
LP
Ojla...
30+ tukaj.
LP
PARTyZAN ::
Na varčevalni račun pri N26 se seveda da čisto normalno direktno nakazovati na tisti dediciran IBAN. Plačevati iz tega računa se pa kot je bilo že omenjeno ne da.
aha, to pomeni, da če si jst preusmerim npr. preživnino na ta račun, ga lahko movam izključno samo na main account..
ampak, če to nardim, pomeni, da gre za priliv - dohodek, in imam pol težave pri davčnem obračunu, bilanci itn.. jaz pa nočem, da gre za dohodek podjetja.. torej, brezveze. Prenos iz de02 na de63 nima smisla, in me samo obdavči. Okej, hvala za trud. Ga grem ukinat.
ampak, če to nardim, pomeni, da gre za priliv - dohodek, in imam pol težave pri davčnem obračunu, bilanci itn.. jaz pa nočem, da gre za dohodek podjetja.. torej, brezveze. Prenos iz de02 na de63 nima smisla, in me samo obdavči. Okej, hvala za trud. Ga grem ukinat.
estons ::
Jao, koliko bedarij tukaj. OP opleta z izrazi, ki jih ne razume, odgovori so temu primerni, na koncu pa še napačen zaključek.
A je tako težko googlat? Pa celo v tej isti temi je bilo že govora o tem: https://slo-tech.com/forum/t696755/p821...
Skratka, savings account ne prijavljaš FURSu, "navaden" space na N26 pa ja.
Ampak savings account ni popolnoma samostojen račun, s katerim bi razpolagala neodvisno od "main" računa, ki ga pa uporabljaš za poslovanje. In zato te lahko FURS postrani gleda, če si gor nakazuješ otroške dodatke, preživnino in podobno, če te vzame pod drobnogled. Kar pa NE pomeni, da bi se ti prilivi avtomatično šteli kot prihodki podjetja. V izogib težavam je bolj smiselno ne imeti teh prilivov, da ti ni treba razlagati tega kakšnemu tečnemu inšpektorju.
V ostale detajle pa raje sploh ne grem.
Skratka, ja, raje ukini account, sicer iz čisto drugih razlogov kot misliš, ampak bo bolj varno zate, dokler ne razčistiš pojmov.
A je tako težko googlat? Pa celo v tej isti temi je bilo že govora o tem: https://slo-tech.com/forum/t696755/p821...
Skratka, savings account ne prijavljaš FURSu, "navaden" space na N26 pa ja.
Ampak savings account ni popolnoma samostojen račun, s katerim bi razpolagala neodvisno od "main" računa, ki ga pa uporabljaš za poslovanje. In zato te lahko FURS postrani gleda, če si gor nakazuješ otroške dodatke, preživnino in podobno, če te vzame pod drobnogled. Kar pa NE pomeni, da bi se ti prilivi avtomatično šteli kot prihodki podjetja. V izogib težavam je bolj smiselno ne imeti teh prilivov, da ti ni treba razlagati tega kakšnemu tečnemu inšpektorju.
V ostale detajle pa raje sploh ne grem.
Skratka, ja, raje ukini account, sicer iz čisto drugih razlogov kot misliš, ampak bo bolj varno zate, dokler ne razčistiš pojmov.
velikBrokoli ::
Najbrž se taki geniji hočejo izogniti raznim CSDjem, ko ugotavljajo prihodke in premoženje za izračune otroških dodatkov in vrtcev.
Že videno..
Že videno..
sem govorila s supportom - jaz imam n26 business account - če odprem instant savings account, se mi dodeli IBAN - ta IBAN de02 ni account za fizične osebe, temveč, ker imam biznis account, je vse biznis (torej kot da bi imela dva ločena biznis accounta) - torej kakršenkoli priliv na ta račun, se smatra kot prihodek in je treba ta prihodek javit - da se temu izognem, in da pojasnjujem da OD ni dohodek podjetja, ga raje ne odpiram. Ne vem kaj je tu težko razumet. Na ta račun si ne smeš nakazovat teh prilivov, ker gre za osebno rabo. Če bi imela odprt račun n26 za fizične osebe, potem bi si denar, ki ga ne potrebujem dala vezat v ta instant account, da mi rastejo obresti.
Čisto tako v INFO; danes, v petek, ob 9h sem si prenakazal sredstva iz slovenske (sedaj že nekdanje) SKB na nemško N26 in je to trajalo 5 ur in pol (torej točno ob 14.35). V redu čas za SEPA.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Kam se pa javlja "prihodek"? Kolk jaz vem se javlja seštevek izdanih računov, ne pa "prihodki". Sp ima lahko en račun zase privat in za sp, nikjer ne piše, da ne, in če proda avto ali hišo, ni to kar "prihodek", ki ga bi bilo nekam treba javit (kam in komu), kaj šele obdavčit.
Če imaš doo pa itak da se ne gor in dol kar nakazuje.
Če imaš doo pa itak da se ne gor in dol kar nakazuje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Savings account sicer ni poseben račun, ker iz njega si lahko nakažeš samo na main account, pa tudi na njega zelo dvomim da lahko direktno nakažeš. Je kdo poskusil?
KobayashiM ::
AllStarc ::
Ideep, Legon je sicer zajedljiv in nesramen a ima ene stvari prav, samo ne zna se postaviti v tvojo kožo.
Fizična oseba z dejavnostjo ne rabi imeti ločenega računa za poslovanje. Lahko ima samo en račun, ki ga lahko ima za posle in za vse drugo. Res je da bo imel računovodja več dela in da mogoče na FURSU to kontrolorju ne bo všeč, je pa zakonito.
Zato tudi ni važno kako se ta račun imenuje: fizični, transakcijski, poslovni.... Problem so banke, ki te želijo izsiliti, da imaš za posle poslovni - beri dražji:( račun. Nekatere ti bodo enostavno zatežile in zaprle fizičnega, če ga boš uporabljal za posle, pa čeprav je to protizakonito.
Če nek račun uporabljaš za posle ga moraš v 8 dneh po odprtju prijaviti DURS. To je pa vse.
Če ti dobivaš različna nakazila na račun s katerim posluješ, je naloga računovodje da loči katera nakazila so poslovna in katera ne. Seveda je lažje, če imaš za posle ločen račun, ker je vse to lažje ampak, če želiš prišparati bančne stroške lahko imaš enega.
LP
Fizična oseba z dejavnostjo ne rabi imeti ločenega računa za poslovanje. Lahko ima samo en račun, ki ga lahko ima za posle in za vse drugo. Res je da bo imel računovodja več dela in da mogoče na FURSU to kontrolorju ne bo všeč, je pa zakonito.
Zato tudi ni važno kako se ta račun imenuje: fizični, transakcijski, poslovni.... Problem so banke, ki te želijo izsiliti, da imaš za posle poslovni - beri dražji:( račun. Nekatere ti bodo enostavno zatežile in zaprle fizičnega, če ga boš uporabljal za posle, pa čeprav je to protizakonito.
Če nek račun uporabljaš za posle ga moraš v 8 dneh po odprtju prijaviti DURS. To je pa vse.
Če ti dobivaš različna nakazila na račun s katerim posluješ, je naloga računovodje da loči katera nakazila so poslovna in katera ne. Seveda je lažje, če imaš za posle ločen račun, ker je vse to lažje ampak, če želiš prišparati bančne stroške lahko imaš enega.
LP
sometimes what you want and what you get,
are two very different things
Pat_MaGroin je izjavil:
Ce banka nima instant sepa, nimas kaj na taki banki bit komitent.
Aha, torej je bil ves čas v SKB problem? No, zadeva rešena, SKB-ja ni več :-)
delavec44 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Ce banka nima instant sepa, nimas kaj na taki banki bit komitent.
Aha, torej je bil ves čas v SKB problem? No, zadeva rešena, SKB-ja ni več :-)
OTP tudi nima instant sepa ;)
barakus ::
Nekatere ti bodo enostavno zatežile in zaprle fizičnega, če ga boš uporabljal za posle, pa čeprav je to protizakonito.
LP
Ni protizakonito, banke imajo pač svoje pogoje poslovanja, kakšne transakcije lahko opravljaš na kakšnih računih in hkrati tudi imajo proste roke da komurkoli zaprejo račun brez, da bi bile dolžne pojasnjevati zakaj.
AllStarc ::
Nekatere ti bodo enostavno zatežile in zaprle fizičnega, če ga boš uporabljal za posle, pa čeprav je to protizakonito.
LP
Ni protizakonito, banke imajo pač svoje pogoje poslovanja, kakšne transakcije lahko opravljaš na kakšnih računih in hkrati tudi imajo proste roke da komurkoli zaprejo račun brez, da bi bile dolžne pojasnjevati zakaj.
Vem, kaj mi želiš povedati. So pač v poziciji močnejšega. Zakon predpisuje pogoje uporabe bančnih računov. To da imajo banke svoje pogoje jaz imenujem protizakonito, seveda pa imajo podporo drzave, ki je z njimi vedno trdno povezana.
sometimes what you want and what you get,
PARTyZAN ::
LP
Vem, kaj mi želiš povedati. So pač v poziciji močnejšega. Zakon predpisuje pogoje uporabe bančnih računov. To da imajo banke svoje pogoje jaz imenujem protizakonito, seveda pa imajo podporo drzave, ki je z njimi vedno trdno povezana.
Da je nekaj protizakonito mora bit v nasprtoju z zakonom, ne z blodnjami naključnega mimoidočega.
predi ::
V appu piše, da lahko zdaj z instantnimi plačili preneseš 10k v 24h navzven tudi z eno transakcijo. Sicer v splošnih pogojih še vedno piše 5x 2k max.
estons ::
Plastični prikaz razlike med varčevalnimi računi: na slovenski banki na varčevalnem računu dobim cca 0,15 EUR na mesec obresti, na N26 za isti znesek na varčevalnem pa cca 30 EUR mesečno. Pa to na navadnem brezplačnem N26 računu. Seveda, zdaj bodo šle obresti dol, ampak res ni veliko razlogov zakaj vztrajati pri slovenski banki (jaz moram zaradi kredita, jbg).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: estons ()
Ok dobri kreditni pogoji tudi pri meni lahko podaljšajo zvestobo do banke.
BlaY0 ::
LP
Z davčnega vidika ni tu nobene dileme... za poslovanje svojega s.p. lahko uporabljaš osebni račun, ki ga pač javiš FURS-u in ta ga zavede v DR. Drugo pa je javna vidnost računa prek katerega posluje s.p. v RTR ki pa ga vodi AJPES. Spet nobenega problema, javiš jim svoj osebni račun in oni ga zavedejo v RTR, samo da ta ne bo javno viden, saj so javno vidni samo tisti z oznako T (račune z oznako T banke same sporočajo AJPES-u). Torej če javna neobjava tvojega računa ne vpliva negativno na tvoje poslovanje (recimo kakšna stranka ti ne želi plačat, ker ne vidi tega podatka), potem je zadeva jasna, ne rabiš posebnega računa za s.p. poslovanje.
Jasno, tu so še računovodski servisi, ki jim gre precej na roko dejstvo, da je v primeru ločenega poslovnega računa praktično s strani banke že vse dvostavno poknjiženo, oni ti to samo na drug papir prepišejo, pošljejo na AJPES in ti izdajo račun za svoje storitve
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
nokken ::
Glede na to da moram tako ali tako vsem partnerjem sporociti nov racun (hvala SKB) je vseeno, ce spotoma zamenjam se banko. Ker na N26 ne mores imeti dveh racunov (personal in business), imas pa (vsaj pri metal) moznost 10 spacov, kjer ima vsak iban, lahko naredim nov space in njegov iban uporabim za s.p. racun? Seveda to sporocim se na FURS. Je kdo, ki to ze uporablja na tak nacin (na personal racunu pri N26) brez kaksnih tezav?
Ales ::
Jasno, tu so še računovodski servisi, ki jim gre precej na roko dejstvo, da je v primeru ločenega poslovnega računa praktično s strani banke že vse dvostavno poknjiženo, oni ti to samo na drug papir prepišejo, pošljejo na AJPES in ti izdajo račun za svoje storitve
Če govorimo o dejanskem dvostavnem knjigovodstvu, po računovodskih standardih, potem daleč, daleč pretiravaš. Banka prav nič ne poknjiži, le navede in sešteje prihodke in odhodke na bančnem računu. Knjiženje je nekaj čisto drugega.
Če govorimo o dejanskem dvostavnem knjigovodstvu, po računovodskih standardih, potem daleč, daleč pretiravaš. Banka prav nič ne poknjiži, le navede in sešteje prihodke in odhodke na bančnem računu. Knjiženje je nekaj čisto drugega.
Brez veze da dlakocepiš, vse skupaj je overrated seštevanje in odštevanje. Pri poslovnih računih kolikor sem videl, ti določene banke celo računajo vsako knjiženje transakcije.
eEdbM ::
Glede na to da moram tako ali tako vsem partnerjem sporociti nov racun (hvala SKB) je vseeno, ce spotoma zamenjam se banko. Ker na N26 ne mores imeti dveh racunov (personal in business), imas pa (vsaj pri metal) moznost 10 spacov, kjer ima vsak iban, lahko naredim nov space in njegov iban uporabim za s.p. racun? Seveda to sporocim se na FURS. Je kdo, ki to ze uporablja na tak nacin (na personal racunu pri N26) brez kaksnih tezav?
Menda je business account predviden za samozaposlene/prostoverižnike in da space podračun osebnega računa ni predviden workaround - kakšne so sicer morebitne posledice s strani N26, ne vem. FURSu je najbrž vseeno kot za ostale prijavljene 'nedomače' račune.
Ales ::
Brez veze da dlakocepiš, vse skupaj je overrated seštevanje in odštevanje. Pri poslovnih računih kolikor sem videl, ti določene banke celo računajo vsako knjiženje transakcije.
Računajo prilivne transakcije, če to misliš. Torej tudi prejem sredstev, ne pa le plačila, kot je navada pri osebnih računih. To s knjiženjem nima nobene zveze.
Piše "nadomestilo za knjiženje plačilnih transakcij". Zdaj kaj je potem zate to, ne vem. Bistvo teh business računov je ravno v tem, da ti vse skupaj pripravijo na tak način, da omogoča izvoz za kasnejše avtomatsko knjiženje, ki ga potem izvede tvoj računovodja. V bistvu pa ne naredi nič drugega kot "copy-paste". Jasno poknjiži verjetno tudi kaj drugega kar ni v tem eksportu, definitivno pa mu gre na roko to, da je čim več v tem eksportu, da ima sam čim manj dela.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
DePalmo ::
Sem jih nedolgo spraševal o tem za moj primer - normiran s.p., programer in so rekli da ni to v skladu z njihovimi pravili in naj raje tega ne počnem. Ker če me najdejo, zaprejo račun. Na drugo vprašanje kdaj bodo ponudili kombiniran račun ali opcije da imaš oba hkrati, torej osebni in poslovni, so rekli da je v pripravi ker je vse več vprašanj o tem, ampak da še ni nobenega ETA. Medtem pa naše banke ukinjajo take račune ... NLB mi je povedala da mi ga načeloma lahko odpre, ampak da se pripravlja da ga bodo ukinili. No, NLB in izkušnja z njimi je tudi zgodba zase ...
Tako da samo čakam da N26 to uvede in izvede bolje kot Revolut, takoj zaprem Revolut in premaknem še poslovnega na N26. In vzamem naročnino, takrat si jo pa zaslužijo.
delavec44 ::
nokken ::
Sem jih nedolgo spraševal o tem za moj primer - normiran s.p., programer in so rekli da ni to v skladu z njihovimi pravili in naj raje tega ne počnem. Ker če me najdejo, zaprejo račun. Na drugo vprašanje kdaj bodo ponudili kombiniran račun ali opcije da imaš oba hkrati, torej osebni in poslovni, so rekli da je v pripravi ker je vse več vprašanj o tem, ampak da še ni nobenega ETA. Medtem pa naše banke ukinjajo take račune ... NLB mi je povedala da mi ga načeloma lahko odpre, ampak da se pripravlja da ga bodo ukinili. No, NLB in izkušnja z njimi je tudi zgodba zase ...
Tako da samo čakam da N26 to uvede in izvede bolje kot Revolut, takoj zaprem Revolut in premaknem še poslovnega na N26. In vzamem naročnino, takrat si jo pa zaslužijo.
Kaksno uro nazaj s support chata... meni je rekla da ne vidi problema v tem, ceprav imam feeling da se ji ni pretirano sanjalo kaj jo sploh sprasujem, ker je bil prvi odgovor (po 15min preverjanju s "senior teamom") da naj raje vprasam svoje racunovodstvo.
Potem je mogoce res boljsa opcija se Revolut Business account, pa ko bo moznost N26 imeti tako personal kot business presaltati tja. Ne vem pac N26 mi je bolj vsec kot Revolut.