Forum » Šola » Pomoč pri ubiranju poti
Pomoč pri ubiranju poti
gixmann ::
Pozdravljeni,
malo sem se "izgubil" v življenju in zdaj me preklemansko skrbi kam naj se orbnem in kaj naj storim. Torej moja zgodba gre nekako taklole.
Vedno sem bil zainteresiran za računalništvo in v šoli nisem imel problemov. Po srednji šoli sem hotel iti na FRI, ampak mi je družinski član prepričal da naj ne grem, ker ne bom opravil. Zato sem se odločil da grem na VSŠ informatike v Novi Gorici. Študij sem opravil brez problema ampak ker se mi je študij zdel precej brezvezen, me minila tudi volja do nadaljnega študiranja. Tako sem ostal brezposelen, delal priložnostna dela in trenutno sem CNC operater.
Zdaj pa me je zagrabila panika, ker nevem kaj naj storim, da preidem nazaj v računalništvo. Letos bom dopolnil 26 let, tako da sem bonuse študiranja izgubil.V prostem času sicer izdelujem spletne strani (front-end web development, wordpres,..) in nekaj oblikujem, ampak zdaj me je močno povleklo v omrežja. Zanima me delo predvsem "network engineer" ali sistemca. Začel sem se že učiti za CCNA in bi rad postavil "home lab" da bi malo vadil, itd. Ampak ob temu pa dobivam pomisleke glede realnih možnosti dela v industriji. Namreč, z mojo izobrazbo težko dosežem minimalne standarde za razne razpise in izkušnje logično prav tako.
Zato sem razmišljal, ali se mi je smiselno vpisati (izredno) v B2 Poslovna informatika, da bi imel vsaj bolonjsko izobrazbo. Moram priznati da mi tudi tujina "diši".
Sam nevem kaj na storim. Pozanimal sem se dosti glede certifikatov in vem da brez izkušenj ne pomenijo nič, pa sploh ne v Sloveniji. Ampak pri meni se gre bolj za to da pridobim neko minimalno uporabno znanje. Kakšna je sploh možnost da bi "dal nogo v IT"? Vsaj neki help desk in od tam naprej.
Ali naj se osredotočim v spletne strani in iz tam preidem na delo kot sistemc?
Res sem izgubljen in precej obupan, tako da bi prosil za kakršnokoli pomoč ali nasvet.
malo sem se "izgubil" v življenju in zdaj me preklemansko skrbi kam naj se orbnem in kaj naj storim. Torej moja zgodba gre nekako taklole.
Vedno sem bil zainteresiran za računalništvo in v šoli nisem imel problemov. Po srednji šoli sem hotel iti na FRI, ampak mi je družinski član prepričal da naj ne grem, ker ne bom opravil. Zato sem se odločil da grem na VSŠ informatike v Novi Gorici. Študij sem opravil brez problema ampak ker se mi je študij zdel precej brezvezen, me minila tudi volja do nadaljnega študiranja. Tako sem ostal brezposelen, delal priložnostna dela in trenutno sem CNC operater.
Zdaj pa me je zagrabila panika, ker nevem kaj naj storim, da preidem nazaj v računalništvo. Letos bom dopolnil 26 let, tako da sem bonuse študiranja izgubil.V prostem času sicer izdelujem spletne strani (front-end web development, wordpres,..) in nekaj oblikujem, ampak zdaj me je močno povleklo v omrežja. Zanima me delo predvsem "network engineer" ali sistemca. Začel sem se že učiti za CCNA in bi rad postavil "home lab" da bi malo vadil, itd. Ampak ob temu pa dobivam pomisleke glede realnih možnosti dela v industriji. Namreč, z mojo izobrazbo težko dosežem minimalne standarde za razne razpise in izkušnje logično prav tako.
Zato sem razmišljal, ali se mi je smiselno vpisati (izredno) v B2 Poslovna informatika, da bi imel vsaj bolonjsko izobrazbo. Moram priznati da mi tudi tujina "diši".
Sam nevem kaj na storim. Pozanimal sem se dosti glede certifikatov in vem da brez izkušenj ne pomenijo nič, pa sploh ne v Sloveniji. Ampak pri meni se gre bolj za to da pridobim neko minimalno uporabno znanje. Kakšna je sploh možnost da bi "dal nogo v IT"? Vsaj neki help desk in od tam naprej.
Ali naj se osredotočim v spletne strani in iz tam preidem na delo kot sistemc?
Res sem izgubljen in precej obupan, tako da bi prosil za kakršnokoli pomoč ali nasvet.
Blinder ::
Ali sploh še zaposlujejo sistemce brez izkušenj? Že za tiste z izkušnjami se objavi približno eno prosto delovno mesto letno.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
specing ::
Ali ni tako, da pri 26ih letih izgubiš samo zdravstveno zavarovanje preko države? Kolikor vem, ima vsak pravico do rednega univerzitetnega študija.
jype ::
Blinder> Že za tiste z izkušnjami se objavi približno eno prosto delovno mesto letno.
Trenutno se išče več kot 100.000 sistemcev po EU, od tega okoli 1500 po Sloveniji, od tega približno 20% juniorjev.
Tebe verjetno matra le to, da nihče ne želi zaposliti takšnega, kot si ti.
gixmann> Zdaj pa me je zagrabila panika, ker nevem kaj naj storim, da preidem nazaj v računalništvo.
Daleč najboljši način, da prideš "nazaj" v računalništvo je, da začneš programirat. Prosto programje ti ponuja obilo priložnosti za učenje in demonstracijo svojih sposobnosti. Oglasi se na IRCu:
https://sioff.net/kiwi/#slo-tech
Trenutno se išče več kot 100.000 sistemcev po EU, od tega okoli 1500 po Sloveniji, od tega približno 20% juniorjev.
gixmann> Zdaj pa me je zagrabila panika, ker nevem kaj naj storim, da preidem nazaj v računalništvo.
Daleč najboljši način, da prideš "nazaj" v računalništvo je, da začneš programirat. Prosto programje ti ponuja obilo priložnosti za učenje in demonstracijo svojih sposobnosti. Oglasi se na IRCu:
https://sioff.net/kiwi/#slo-tech
Blinder ::
Ze leta spremljam oglase in vem da se pojavi priblizno 1 oglas letno za sistemca, pa se to hocejo minimum 5 let izkusenj.
IT-jevcev brez izkusenj pa se nikjer ne zaposluje.
IT-jevcev brez izkusenj pa se nikjer ne zaposluje.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
čuhalev ::
urli ::
Škoda, ker nisi šel na FRI ampak ni še nič izgubljeno (vsaj po moje ne). Če te veseli računalništvo, in ker verjetno zate pride v poštev le izredni študij, je mogoče vredno razmisliti o tem študiju http://www.fis.unm.si/si/studijski-prog..., FRI izrednega študija žal ne ponuja. S poslovno informatiko je pa tako (vsaj po mojem mnenju), da je že študentov (in diplomantov) računalništva precej (in še več jih bo, ker je že toliko študijev in vpisa - npr. na FRI je bilo lansko leto sprejeti 300+ študentov, matr, ko kakšna ekonomija) in mislim, da bo vseeno večina raje zaposlila dipl. inž. rač. kot informatika. Poslovna informatika je (uradno) klasificirana kot poslovno-ekonomske vede (družboslovje), družboslovna informatika kot čisto družboslovje, tako da si že zaradi tega lahko po nepotrebnem zapreš kakšna vrata. Sicer pa, kolikor se pogovarjam s folkom iz IT foha, je papir postal žal že obveza, če ga nimaš, odpadeš, vsaj pri večjih firmah je tako, pa sploh ni važno ali obvladaš ali ne. Ne vem pa točno zakaj je tako, verjetno je že kadra s papirjem, ki obvlada dovolj, al neki...
gixmann ::
Blinder>
Ja to je res in tudi dejstvo. Nevem kako delodajalci gledajo na lastno pridobljena znanj, ampak bolje kot nič najbrž pa je. Me pa tudi skrbi kako bo izgledalo, da je vmes "luknja" med izobraževanjem. Se bom oglasil na IRCu, hvala.
...in ker verjetno zate pride v poštev le izredni študij, je mogoče vredno razmisliti o tem študiju http://www.fis.unm.si/si/studijski-prog......
Sem si ogledal ta program, ampak je študij v Novem Mestu kar mi pa ne pride v poštev, ker sem z goriške. VŠPV ima predavanja 2krat tedensko kar je nek bonus za manj kilometrov in vsaj prvi letnik imam priznan.
jype ::
gixmann> Nevem kako delodajalci gledajo na lastno pridobljena znanj, ampak bolje kot nič najbrž pa je.
Delodajalcev poreklo znanja običajno ne skrbi.
Delodajalcev poreklo znanja običajno ne skrbi.
Tody ::
Od kdaj je pa FRI pogoj za zaposlit programerja? Kar si končal si končal, možnost za izobraževanje imaš vedno. Neuradno ali uradno. Predlagam najprej neuradno saj boš najhitreje dobil veščine, ki prinašajo denar.
Na spletu je ogromno ampak res ogromno oglasov za web developerje. Ni hudič da enega ne prepričaš da ti da službo. Samo ne pričakovat 2k neto zato ker znaš javascript. Ljudi ki znajo (ne pa tudi nujno obvladajo) spletno programiranje je zmeraj več zato ta znanja niso več tako visoko plačana. Za začetek bo, za grajenje portfolija za grajenje samozavesti.
Pri 26 si še mladič :)
Na spletu je ogromno ampak res ogromno oglasov za web developerje. Ni hudič da enega ne prepričaš da ti da službo. Samo ne pričakovat 2k neto zato ker znaš javascript. Ljudi ki znajo (ne pa tudi nujno obvladajo) spletno programiranje je zmeraj več zato ta znanja niso več tako visoko plačana. Za začetek bo, za grajenje portfolija za grajenje samozavesti.
Pri 26 si še mladič :)
Saul Goodman ::
Pri 26 nisi izgubil še nič - fast track do lepe službe v IT-ju je programiranje. Priporočam ti, da si prebereš ta članek, ki bi te znal motivirat, da si ustvariš plan. do konca leta imaš lahko programersko službo in stanovanje v Ljubljani (seveda v najemu, ne ga srat, kako pa? XD):
Learn To Code In 2017, Get Hired, And Have Fun Along The Way
Zakaj programiranje? Daleč največ povpraševanja na trgu. Samo v Sloveniji preveri portale kot so mojedelo, mojazaposlitev, ipd. Prednjačijo taki oglasi. Sysadmin je bit kul, sem tudi sam, ampak imam za sabo 8 let delovnih izkušenj in sem se že nekako ustalil v fohu. Pa se vseeno spogledujem s python/perl/php/js jeziki in planiram nardit nekaj na tem področju. Think about it.
Prednosti učenja programiranja: vse že imaš. potrebuješ računalnik in internet. Članek ti poda linke, kje in kako začeti. Kaj sploh razlagam, najprej preberi.
PS: delodajalca bo zanimalo, kako znaš programirat, ne kdo te je naučil programirat. Kar je prednost IT-ja na splošno, je to, da papir pogosto ne pomeni nič - a le pod pogojem, da imaš znanje. Znanje pa je prosto dostopno in na internetu. You get the point.
Learn To Code In 2017, Get Hired, And Have Fun Along The Way
Zakaj programiranje? Daleč največ povpraševanja na trgu. Samo v Sloveniji preveri portale kot so mojedelo, mojazaposlitev, ipd. Prednjačijo taki oglasi. Sysadmin je bit kul, sem tudi sam, ampak imam za sabo 8 let delovnih izkušenj in sem se že nekako ustalil v fohu. Pa se vseeno spogledujem s python/perl/php/js jeziki in planiram nardit nekaj na tem področju. Think about it.
Prednosti učenja programiranja: vse že imaš. potrebuješ računalnik in internet. Članek ti poda linke, kje in kako začeti. Kaj sploh razlagam, najprej preberi.
PS: delodajalca bo zanimalo, kako znaš programirat, ne kdo te je naučil programirat. Kar je prednost IT-ja na splošno, je to, da papir pogosto ne pomeni nič - a le pod pogojem, da imaš znanje. Znanje pa je prosto dostopno in na internetu. You get the point.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Saul Goodman ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Informacijska varnost (VS) - neakreditiran študij?Oddelek: Šola | 4096 (3766) | urli |
» | feriOddelek: Šola | 1441 (1197) | urli |
» | Izredni študij, MB, računalništvo?Oddelek: Šola | 6101 (4564) | T-h-o-r |
» | Študij računalništva v MBOddelek: Šola | 1389 (1037) | sebavet |
» | Informatika -višješolski študij ali visokošolski študijOddelek: Šola | 3406 (2908) | TBAR |