» »

Kateri 55" in večji LCD televizor?

Kateri 55" in večji LCD televizor?

Temo vidijo: vsi
««
407 / 549
»»

skyform ::

andrej69 je izjavil:

Da naredil sem primerjavo na podlagi videnega:) In, ko bodo na voljo še ostali pravi testi boš videl o čem ti sedaj pišem.. Pa tudi, ko ga boš ti videl v živo boš lahko sam presodil kateri ti je boljši.

Zanimivo, jaz sem vglavnem z QN90A izvedel, da Samsung ni zame tudi S95B nebi bil pa magari ima superiorn QD OLED panel, ker dokler ima takšno procesiranje slike kot, ki ga imam QN90A ne hvala. S95B pa ima še večje težave z procesiranjem kot Samsungovi QLEDi kot smo že zadnič razpravljali, predvsem z strimi, tako da netflix in te fore vse odpadejo na S95B. Sploh pa sem pričakoval svetlejšo sliko v temnih scenah pri Samsungu in tega ni oz predvsem zato ker nima DV. DV bright dvigne svetlost toliko, da izpade kot Samsungov HDR način, ki je po sami naravi svetlejši kot bi moral biti, tako da niti tu ni prednosti, ki sem jo pričakoval v bistvu so še highlightsi vžgani na Samsungu, še to povrhu, kar v DV bright malo lepše rešeno. Šele sedaj ugotavljam, da ima Sony čist dober DV, sploh OLED, sem mislil, da je temnejši ampak sploh ni saj DV bright ne in shadow detail je na Sonyju superiorn out of the box proti vseh znamak. Kar mi je sploh moteče na QN90A oz to je bolj stvar LCDja in mini leda je razlika med svetlimi scenami in temnimi, nekatere svetle so noro svetle, temne pa skor temnejše kot na OLEDu oz se slabše vidi vse zaradi slabšega kontrasta, tako da ja OLED je absolutno bolj prijeten za gledanje. Podobno je tudi na mojem XG95 ampak ne tako hudo, ker tale QN90A je še kar sevtlejši. Zato pa je za zvečer OLED meni osebno zmaga, lahko gledam TV z brightness na polno in so svetle scene še gledljive, da ti ne skuri oči, v temnih se pa tudi vse lepo vidi. Pri FALD in MINI led pa so mi svetle scene total presvetle za zvečer in moram znižati svetlost kar pa potem uniči temne scene in so še toliko temnejše. Res ne vem kako lahko ljudje gledajo FALD in MINI LED v čisti temi na polno svetlost, jaz jih ne morem gledadi na polno z lučmi za TVjem, tole ne more biti dobro za oči. Kar je tudi ful čudno na Samsungu je da moram pri nekaterih filmih vklopiti contrast enhancer, ker drugače je slika temna kot pri Sonyju na DV dark oz skoraj bolj, nekateri filmi pa so že po samem tako svetli kot DV bright na Sonyju, če pa pri teh filmih vklopim contrast enhancer potem vso sliko vžge, ful čudno in to moraš nonstop preklapljati, ker se vsak film drugače obnaša, še posebaj moteče ker nima neke ful hitre bližnice za to, ima nek quick meni ampak da prideš do contrast enhancer je potrebno celih 22 klikov, sem jih ravnokar preštel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: skyform ()

fpbs je izjavil:

skyform je izjavil:

30% svetlejša slika, lol, pa kaj boš s tem, mene je že QN90A skor oslepel, to je prav neumno kaj delajo dan danes in forsirajo to svetilnost, to sploh ni zdravo za oči. Rečem če imaš res svetlo dnevno sobo vse okrog TVja velika okna, potem pride prav svetl TV ampak drugače pa je to vse pretiravanje. Meni osebno je na OLEDu večinoma časa čist zadosti svetla slika in je dosti bolj prijetna za oči ampak jaz sem občutljiv na presvetle ekrane že od nekdaj, enostavno mi ne paše.

Žal, so se proizvajalci TVejev spustili v tekmo visoke svetilnosti, in točno tako kot si zapisal, visoka svetilnost je strup za oči, in komur je le malo mar za oči, se bo temu izogibal.

Res je, tole tekmovanje svetlosti se že kar en čas dogaja nekje od leta 2017 če še ne prej ampak zadnjih par let je postalo ekstremno. Prej je bila vedno obsesija z črnimi in kontrastom in ko smo končno to dobili z OLEdom pa na enkrat nova obsesija z svetlostjo, predvsem zaradi HDRja. Kot kaže nekateri ljudje ne bodo nikdar zadovoljni.

andrej69 ::

Saj veš vsak ima svoje prioritete pri gledanju:) Enemu je zelo važen dejavnik sama osvetlitev panela, drugemu kontrast, spet enemu so všeč zelo nasičene barve, drugi hoče zopet perfekten prikaz črnih scen, eden hoče zopet vrhunsko ostrino itd.. Seveda pa še vedno ni idealnega televizorja, ki bi biljiral na vseh področjih. Tako, da trenutno še treba vedno naredit določene kompromise pri nakupu televizorja. Kar pa se tiče MINI LED televizorjev so res odlični za svetlejše prostore, dočim za temnejše niso več tako dominantni. Bodo pa počasi tudi OLED televizorji odlični za svetlejše prostore, predvsem modeli z Samsungovimi paneli in do neke mere še modeli z OLED EX paneli. Tako pa, ker gre tehnologija hitro naprej bomo videli kaj bo prineslo leto 2025 ali še prej.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: andrej69 ()

darck ::

Ja svetilnost je vsaj zame največji problem zvečer,ko so tisti nenadni prizori z svetlim prikazom slike to je največji šok za oči pa recimo tudi temna slika je problem zvečer samo dobro je to,da vse oddaje itd....nimajo temnih prizorov. Samo logično pa je,da bo televizor prikazal svetel bel sneg pa ni važno ponoči ali podnevi ja in oči pa sigurno ne bodo tako trpele ko imaš prostor osvetljen samo potem....

darck je izjavil:

Ja svetilnost je vsaj zame največji problem zvečer,ko so tisti nenadni prizori z svetlim prikazom slike to je največji šok za oči pa recimo tudi temna slika je problem zvečer samo dobro je to,da vse oddaje itd....nimajo temnih prizorov. Samo logično pa je,da bo televizor prikazal svetel bel sneg pa ni važno ponoči ali podnevi ja in oči pa sigurno ne bodo tako trpele ko imaš prostor osvetljen samo potem....

Zato pa je na Philipsu na voljo Ambient Intelligence, ki spremlja trenutno ambientalno svetlobo v prostoru in jo lahko nenehno prilagaja na panelu kot je: svetlost, gama in barve v realnem času, da zagotovi, da je kontrast za vsebine SDR ali HDR vedno v celoti optimiziran.

Za samo primerjavo med starim Samsungom 6400 in Sony iz leta 2010 ali 2018 je ta, da Samsung nekako drugače prikaže vse skupaj. Na obeh Sony je slika mehka in ostra pri Samsungu pa zgleda nekako drugače ni tako lepo užitna dih YouTube tam se sploh vidi razlika.

darck je izjavil:

Za samo primerjavo med starim Samsungom 6400 in Sony iz leta 2010 ali 2018 je ta, da Samsung nekako drugače prikaže vse skupaj. Na obeh Sony je slika mehka in ostra pri Samsungu pa zgleda nekako drugače ni tako lepo užitna dih YouTube tam se sploh vidi razlika.

To ravno ne gre skupaj.. Ali je mehka ali ostra, to je tako kot, če primerjam Panasonica in Philipsa. Panasonic ima mehko sliko in nikakor ni mogoče dobiti pravo ostrino, Philips pa nima mehke temveč ima zelo dobro ostrino slike. Kar pa se ostalega tiče pa moraš vedet, da nobeden televizor ne bo prikazal enako kvalitetne slike , ker vsak televizor ima nekoliko drugačno procesiranje slike, pa tudi paneli niso povsem enaki.. Kar se tiče surovih panelov so lahko enaki, toda dodatna tehnologija kot je samo osvetljenje panela in zatemnenje ne delujejo enako na vseh televizorjih, odvisno kako je to Softwersko porihtano.

Glede velikosti pa sedaj vidim,da je druga stvar,ko imaš prostor kjer je cela stena prazna in si oddaljen dobrih 3 metre od 40" TV na steni možnost,da bi lahko bil celo kar 85".
Sem v bolnišnični in ko ležim na postelji si predstavljam kako veliki TV bi lahko bil na steni in doma,ko imam polno sobo vsega vsepovsod mi pa to čisto drugače izgleda. Zanimivo vse skupaj in morda moram res sedaj kupiti eden 43" VA televizor ko ga že iščem in morda bom z njim že tako zadovoljen,da kasneje tudi večjega podobnega z VA panelom kupim. Morda bom zadovoljen že z klasičnim VA panelom in ne bo potrebe za Fald ali MiniLed.

V Mercatorju se da dobiti do konca meseca Philips 43 PUS 8506 za 549 EUR in ko se registriraš na njihovi strani in vpišeš televizor dobiš povrjenih 50 EUR nazaj. Se pravi za 500 EUR dobiš TV obenem dobiš še točke in da vem točen dan lahko dobim še dvojne točke kar pomeni preko 1000 točk kar je že skoraj bon v vrednosti 50 EUR treba je imeti 1250 točk.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darck ()

darck je izjavil:

V Mercatorju se da dobiti do konca meseca Philips 43 PUS 8506 za 549 EUR in ko se registriraš na njihovi strani in vpišeš televizor dobiš povrjenih 50 EUR nazaj. Se pravi za 500 EUR dobiš TV obenem dobiš še točke in da vem točen dan lahko dobim še dvojne točke kar pomeni preko 1000 točk kar je že skoraj bon v vrednosti 50 EUR treba je imeti 1250 točk.

Za takšno ceno se ga vsekakor isplača kupiti:) Ker nobeden televizor ne pride blizu temu Philipsu za takšno ceno v tej velikosti..

Ja saj če se mi mogoče dopade že ta model potem si lahko privoščim istega v velikosti 75" saj je še v tem mojem cenovnem rangu do 1300 EUR. Bom videl morda bom res sedaj šel nabavit 43pus8506 pa da vidim kako se mi bo dopadel. Denar bo v ponedeljek že nakazan mislim reči regres bo nakazan dohodnina bo pa drugi mesec.

darck je izjavil:

Ja saj če se mi mogoče dopade že ta model potem si lahko privoščim istega v velikosti 75" saj je še v tem mojem cenovnem rangu do 1300 EUR. Bom videl morda bom res sedaj šel nabavit 43pus8506 pa da vidim kako se mi bo dopadel. Denar bo v ponedeljek že nakazan mislim reči regres bo nakazan dohodnina bo pa drugi mesec.

Philips ima sedaj akcijo.

https://www.philips.si/c-w/promocije/vr...

Zgodovina sprememb…

stanci50 ::

Pozdravljeni,prosim za en nasvet.Poleg sony tv sem pred časom nabavil še soundbar sony ht-g 700,pa mi gre počasi na živce sledeče-zakaj moram imeti jakost sb-ja nastavljeno vsaj na 40 proc.,da pride res do dobrega in obogatenega zvoka,ampak takrat je že preveč naglas in daleč od sobnega zvoka,sploh v večernih urah.Se da sploh kaj storiti,so možne kakšne druge nastavitve ali pa je ta sb prešibak in kliče po dražjem,čeprav naj bi bil ta model že kar soliden?Hvala za vaše mnenje.

Jaz sem imel tudi soundbar od Sony in točno tako kot sam poveš treba ga je imeti orenk na glas da je neki učinek je zvok od TV za normalno poslušanje boljše vsaj pri meni je bilo tako,zato sem ga tudi šenkal bratu. Jaz sem si raje kupil Denon reciver in za začetek dva zvočnika.

Furbo ::

Morda se poigraj s kakšnimi nastavitvami če jih ima, drugače pa so soundbari bolj švoh za bogat zvok kot vidim tudi sam.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

neocodexx ::

skyform je izjavil:

andrej69 je izjavil:

Da naredil sem primerjavo na podlagi videnega:) In, ko bodo na voljo še ostali pravi testi boš videl o čem ti sedaj pišem.. Pa tudi, ko ga boš ti videl v živo boš lahko sam presodil kateri ti je boljši.

Zanimivo, jaz sem vglavnem z QN90A izvedel, da Samsung ni zame tudi S95B nebi bil pa magari ima superiorn QD OLED panel, ker dokler ima takšno procesiranje slike kot, ki ga imam QN90A ne hvala. S95B pa ima še večje težave z procesiranjem kot Samsungovi QLEDi kot smo že zadnič razpravljali, predvsem z strimi, tako da netflix in te fore vse odpadejo na S95B. Sploh pa sem pričakoval svetlejšo sliko v temnih scenah pri Samsungu in tega ni oz predvsem zato ker nima DV. DV bright dvigne svetlost toliko, da izpade kot Samsungov HDR način, ki je po sami naravi svetlejši kot bi moral biti, tako da niti tu ni prednosti, ki sem jo pričakoval v bistvu so še highlightsi vžgani na Samsungu, še to povrhu, kar v DV bright malo lepše rešeno. Šele sedaj ugotavljam, da ima Sony čist dober DV, sploh OLED, sem mislil, da je temnejši ampak sploh ni saj DV bright ne in shadow detail je na Sonyju superiorn out of the box proti vseh znamak. Kar mi je sploh moteče na QN90A oz to je bolj stvar LCDja in mini leda je razlika med svetlimi scenami in temnimi, nekatere svetle so noro svetle, temne pa skor temnejše kot na OLEDu oz se slabše vidi vse zaradi slabšega kontrasta, tako da ja OLED je absolutno bolj prijeten za gledanje. Podobno je tudi na mojem XG95 ampak ne tako hudo, ker tale QN90A je še kar sevtlejši. Zato pa je za zvečer OLED meni osebno zmaga, lahko gledam TV z brightness na polno in so svetle scene še gledljive, da ti ne skuri oči, v temnih se pa tudi vse lepo vidi. Pri FALD in MINI led pa so mi svetle scene total presvetle za zvečer in moram znižati svetlost kar pa potem uniči temne scene in so še toliko temnejše. Res ne vem kako lahko ljudje gledajo FALD in MINI LED v čisti temi na polno svetlost, jaz jih ne morem gledadi na polno z lučmi za TVjem, tole ne more biti dobro za oči. Kar je tudi ful čudno na Samsungu je da moram pri nekaterih filmih vklopiti contrast enhancer, ker drugače je slika temna kot pri Sonyju na DV dark oz skoraj bolj, nekateri filmi pa so že po samem tako svetli kot DV bright na Sonyju, če pa pri teh filmih vklopim contrast enhancer potem vso sliko vžge, ful čudno in to moraš nonstop preklapljati, ker se vsak film drugače obnaša, še posebaj moteče ker nima neke ful hitre bližnice za to, ima nek quick meni ampak da prideš do contrast enhancer je potrebno celih 22 klikov, sem jih ravnokar preštel.

Wow kar ne morem verjet da so takšni vtisi, zanimivo. Na par stvari bi se osredotočil ko si omenil...

nekatere svetle so noro svetle, temne pa skor temnejše kot na OLEDu oz se slabše vidi vse zaradi slabšega kontrasta, tako da ja OLED je absolutno bolj prijeten za gledanje.

Torej tu primerjaš QN (miniled predpostavljam) z WOLEDom, ali tudi z QDOLEDOM? Si imel možnost kakšen EX WOLED primerjati? Ker jaz bi predpostavljal da je QD absoluten zmagovalec nad vsem, za njim pa miniled, po tem kar praviš pa bi v bistvu bili EX WOLEDi trenutno še najboljša izbira? (tudi za mešano uporabo svetli/temni prostori?)

Zato pa je za zvečer OLED meni osebno zmaga, lahko gledam TV z brightness na polno in so svetle scene še gledljive, da ti ne skuri oči, v temnih se pa tudi vse lepo vidi.

Kaj pa podnevi? Če imam jaz osvetljen prostor mora bit brightness na max, pa je "glih za glih", ne morem ravno pohvaliti. Dinamik tone mapping ga malo popravi in je skoraj obvezen (na Philipsu to narediš v SDR nastavitev Contrast>Optimise contrast for picture, posvetli sliko za skoraj 100%, v bistvu dvigne nite na max v SDR), pri LG C2 npr. za SDR vsebino brez tone mappinga na PCju (in tone mappinga na PC v SDR ni možno vključiti) pa je žalostno temmno, fiksno omejeno nekje na cca 150 nitov in to je za svetel prostor res preslabo.

Edina alternativa na C2 v PC mode je fiksno vklopljen HDR z tone mappingom, ampak potem tu nimaš nobenih opcij. Poln tone mapping mora bit vedno vključen na PCju če želiš več od 200 nitov. Kot sem že omenil, me to zelo moti, in je Philips veliko bolj prilagodljiv. Tam lahko ne glede na input, v SDR dvigneš razpon nitov iz SDRja na maximum, ter v sklopu tega še 6 različnih opcij tone mappinga, mislim odlično, v primerjavi z tem kar ponuja LG glede tega Philips zmaga...

Govorim seveda za PC uporabo, če imaš LG CX/C1/C2 priklopljen na TV imaš te dodatne opcije za mapping v SDR, ne vem pa zakaj je LG naredil te omejitve za PC (tudi na konzolah si omejen, sem bral na reddit npr folk ko je priklopil PS3 na C1 sploh nič ni videl ker se ni dalo tone mappinga za SDR vključit in PS3 ne outputa HDR signala, čista polomija)

S95B pa ima še večje težave z procesiranjem kot Samsungovi QLEDi kot smo že zadnič razpravljali, predvsem z strimi

Strimov načeloma ne gledam, razen če je res kaj nujno novega da morem takoj videt, kako to misliš da slabo izgledajo? Meni so 4K strimi na Prime na mojem 805 zgledali čisto v redu, pa sem gledal kar precej serij s temnimi prizori in je bilo za strim res odlično, praviš da Q95 opazno slabše procesira, so artefakti itd na 4K strimih? Kako pa je z youtube, npr 1080p? To pa tudi na mojem ne izgleda idealno, ker pač youtube.

Sploh pa sem pričakoval svetlejšo sliko v temnih scenah pri Samsungu in tega ni oz predvsem zato ker nima DV

DV ne uporabljam ker mi reciever tega ne podpira, oz. niti ne vem če ga Shield podpira, DV je pa itak vedno bil temnejši in vsako primerjavo ko sem videl mi ni bila všeč, pretemno. Jaz bi tudi pričakoval svetlejšo sliko na QDju? Če nima DVja in gledaš DV posnetek je potem še temnejše?

Pri FALD in MINI led pa so mi svetle scene total presvetle za zvečer in moram znižati svetlost kar pa potem uniči temne scene in so še toliko temnejše. Res ne vem kako lahko ljudje gledajo FALD in MINI LED v čisti temi na polno svetlost, jaz jih ne morem gledadi na polno z lučmi za TVjem, tole ne more biti dobro za oči.

Hja, bi moral probat. Nisem še imel takega tvja, meni je OLED ravno prav svetel za zvečer tudi brez tone mappinga, z mappingom pa je še dodaten wow efekt ampak se ne bi branil še malo nitov več (torej EX panel), bi bilo še boljše (potem bi dosegel še svetlejše HDR poudarke in svetlejši SDR, brez mappinga). Podnevi pa ni ravno neki, kot sem že rekel.

Kako lahko ljudje gledajo na ful v čisti temi? Čistno enostavno, jebe se jim. Vsi moji znanci nikoli ne spreminjajo svetlost na svojih tvjih, monitorjih in laptopih, še nisem videl. Bulijo v max brightness laptop zvečer (aja, tudi na telefonih sigurno si že koga videl?), niti dark mode si ne vklopi, ko mi prinesejo da jim "windowse porihtam" si nikoli ne spremenijo mene prav zaflešira in je to prva stvar ki jim pokažem da se lahko spremeni ampak že čez 5 minut pozabi in je naslednjič točno tako kot sem nastavil. Tako narod večinoma uporablja zaslone, taka je resnica.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: neocodexx ()

A ni Dolby Vision bolj svetel kakor HDR10 saj to vsi omenjajo. Ja tisto glede zvečer svetlobe na prenosniku imam tudi jaz prilagodljivo na manj samo ko pa grem kaj pogledati kako serijo itd... pa jo zdvignem na ful saj drugače je zame pretemno. Glede natsavitev na TV pa imam ves čas iste podnevi ali ponoči in ja seveda včasih ni idealno sploh zvečer,ko se naenkrat prikaže iz temnega svetel prizor samo kaj češ tako je saj tisto avtomatsko prilagajanje svetilnosti nikakor ne deluje kakor bi moralo vedno preveč temno naredi jaz pa sploh ne maram temnih prizorov. Tudi lahko je kakšen vrhunski film pa,da se prikazuje veliko v temnih prizorih sovražim take filme in ga tudi nočem gledati to me totalno ubija z nižjo svetilnostjo je pa še toliko slabše. Zato v takih primerih bi raje gledal televizor z IPS panelom,da ni vse tako temno.

Jaz imam na TV svetilnost se mi zdi na okrog 55-56 in to imam nastavljeno za vse pogoje podnevi ali ponoči

Zgodovina sprememb…

Ne, vse kar sem videl od DVja je bilo temnejše, od iger do filmov, DV je vedno temnejši. Jaz zato prisegam na HDR10, še v temi mi je na oledu DV ponavadi pretemen.

Kako se pa potem obnese HDR10+ a je kaj razlike ali kdaj se sploh uporablja ta HDR10+

A morda kdo ve kako je z naročili iz Italijanskega AMAZON.IT a so tako dobri in korektni kot pri Nemškem Amazonu.

Zgodovina sprememb…

darck je izjavil:

včasih ni idealno sploh zvečer,ko se naenkrat prikaže iz temnega svetel prizor

Jaz ne razumem, nikoli nisem imel tega problema na oledu. Oled preprosto ne more bit presvetel, saj ni tako svetel. Govoriš o FALDu, kaj pa imaš sploh za en TV? Ali pa mogoče na oledu tako naravno izgleda bolj, da ne moti. Govorim na pamet, ampak nimam tega problema. Aha, mogoče pa zaradi ambilighta, jaz imam zraven tv ambilighta še dodatno indirektno osvetlitev prostora v syncu s tvjem, sem že večkrat slike objavil.. Mogoče mi to pomaga, ampak tudi če bi luči izklopil, pride OLED samo še lepše do izraza v temi, ne bi rekel da me je kdaj ravno motilo..

To se spomnim da me je motilo na starem VA LCDju, ko si moral posvetliti sliko da si sploh kaj videl v temnih prizorih, svetli so pa bli premočni. Ja, to bo to. Vidiš, na pravem zaslonu, ne morem reči za FALD ampak na OLED tega problema ni, ker so podrobnosti v temi popolne, in svetla ni presvetla, ja to bo to.

Točno se spomnim. Za en kurac so se videli temni prizori na LCDju, in daš kontrast na max. Potem pa svetla scena, oči zapečejo.

Tega na OLEDu ni, to je LCD problem.

Čeprav se mogoče sliši kontradiktorno, "ja pa saj OLED je še svetlejši od klasičnega lcdja, in HDR pa 700 nitov in to in tisto.." Ja res se čudno sliši, ampak poglej, problem je v temu ker LCD preprosto ne zmore prikazati temnih prizorov pravilno, in napenjaš oči da sploh vidiš kaj se dogaja, in tudi njegova porazdelitev svetle ni tako natančna in naravno kot na oledu, kljub temu da oled *je* svetlejši od klasičnega 300 nit LCDja, te prehodi med temnimi in svetlimi preprosto niso tako moteči, ker je temna slika svetlejša tam kjer mora biti, brez da bi svetlila črne.. Razumeš, kaj mislim..?

Zgodovina sprememb…

darck je izjavil:

A ni Dolby Vision bolj svetel kakor HDR10 saj to vsi omenjajo. Ja tisto glede zvečer svetlobe na prenosniku imam tudi jaz prilagodljivo na manj samo ko pa grem kaj pogledati kako serijo itd... pa jo zdvignem na ful saj drugače je zame pretemno. Glede natsavitev na TV pa imam ves čas iste podnevi ali ponoči in ja seveda včasih ni idealno sploh zvečer,ko se naenkrat prikaže iz temnega svetel prizor samo kaj češ tako je saj tisto avtomatsko prilagajanje svetilnosti nikakor ne deluje kakor bi moralo vedno preveč temno naredi jaz pa sploh ne maram temnih prizorov. Tudi lahko je kakšen vrhunski film pa,da se prikazuje veliko v temnih prizorih sovražim take filme in ga tudi nočem gledati to me totalno ubija z nižjo svetilnostjo je pa še toliko slabše. Zato v takih primerih bi raje gledal televizor z IPS panelom,da ni vse tako temno.

Jaz imam na TV svetilnost se mi zdi na okrog 55-56 in to imam nastavljeno za vse pogoje podnevi ali ponoči

Med HDR10+ in Dolby Vision načeloma ni razlike, je pa razlika med navadnim HDR10 in Dolby Vision, ker HDR10 zaradi statičnih metapodatkov ne dosega takšne svetlosti:)
Sicer pa poanta formatov HDR ni samo v visoki oz. povišani svetilnosti (ki je definirana z vršno svetilnostjo zaslona), ampak tudi v tem, kako TV procesira tovrstne signale (prikaz nians v svetlih in temnih scenah) in kako sledi priporočilom filmske industrije za HDR. V načinih HDR lahko intenzivnost barv, barvne tone in kontraste kontroliramo le z omejitvami, v nekaterih primerih pa sploh ne, saj tako zahteva filmska industrija.

darck je izjavil:

Kako se pa potem obnese HDR10+ a je kaj razlike ali kdaj se sploh uporablja ta HDR10+

A morda kdo ve kako je z naročili iz Italijanskega AMAZON.IT a so tako dobri in korektni kot pri Nemškem Amazonu.

Vsekakor Italija ni na nivoju Nemčije kar se tiče koektnosti in ostalih zadev:) Italijani so največji prevaranti, če se lahko tako izrazim..

Zgodovina sprememb…

neocodexx je izjavil:

darck je izjavil:

Jaz ne razumem, nikoli nisem imel tega problema na oledu. Oled preprosto ne more bit presvetel, saj ni tako svetel. Govoriš o FALDu, kaj pa imaš sploh za en TV? Ali pa mogoče na oledu tako naravno izgleda bolj, da ne moti. Govorim na pamet, ampak nimam tega problema. Aha, mogoče pa zaradi ambilighta, jaz imam zraven tv ambilighta še dodatno indirektno osvetlitev prostora v syncu s tvjem, sem že večkrat slike objavil.. Mogoče mi to pomaga, ampak tudi če bi luči izklopil, pride OLED samo še lepše do izraza v temi, ne bi rekel da me je kdaj ravno motilo..

To se spomnim da me je motilo na starem VA LCDju, ko si moral posvetliti sliko da si sploh kaj videl v temnih prizorih, svetli so pa bli premočni. Ja, to bo to. Vidiš, na pravem zaslonu, ne morem reči za FALD ampak na OLED tega problema ni, ker so podrobnosti v temi popolne, in svetla ni presvetla, ja to bo to.

Točno se spomnim. Za en kurac so se videli temni prizori na LCDju, in daš kontrast na max. Potem pa svetla scena, oči zapečejo. Tega na OLEDu ni, to je LCD problem.

Ja jaz govorim za IPS panel Philips Pus 7354 kjer je to opazno zvečer v temi samo dobro to je čisto normalno,da iz prizorov iz teme na svetlo oči pribija drugače pa meni ni potrebno nič posvetliti zvečer v temnih prizorih imam skoz isto verjetno je zvečer opazn razlika med IPS in VA panelom tam je mogoče potem res preveč temno pri IPS je pa bolj sivkasto in ni takega problema. Za sebe sam ne vem ali mi bi sploh ustrezal VA panel saj kakor pravim sovražim temne prizore,da pa televizor še bolj to povdari je pa še toliko slabše. Ne vem kako je lahko Sony iz leta 2010 prikazal tako dobro črno barvo z IPS panelom pa še EdgeLed osvetlitev je imel prav lepo se je videlo ko si šel v nastavitve in tam izbiral za ali hočeš še pojačati črno barvo to se je res opazilo. Zdaj sem našel na italijanskem Amazonu Sony X81J za super ceno in morda se mi to izplača za v jedilnico poprej kakor kakšen TV z VA panelom pa še kot gledanja je boljši.

Ales ::

Samsung ujeli pri programskem lažiranju benchmarkov, tako pri prikazu barv kot pri svetilnosti, povezava tu.

Trenutno je govora o Samsung S95B QD-OLED in Samsung QN95B Neo QLED.

Kot kaže je Samsung priznal in obljubil popravke... :P

Stara novica, vemo ja. Sploh pa so te nastavitve iznakazile kar bi morala biti "pravilna" slika. Tole so bile nastavitve za demo tvje v salonih, da pridejo bolj izraza. Saj je prav da so jih ujeli. Prvi jih je pa najdel Vincent, že skoraj kak mesec nazaj. Že dolgo časa najbolj zanesljiv, profesionalen in nepristranski ocenjevalec in poznavalec TVjev. Če kdo hoče biti na tekočem, preprosto subajte na HDTVTest na yt, zveš vse kar moraš.

darck je izjavil:

Ja jaz govorim za IPS panel Philips Pus 7354 kjer je to opazno zvečer v temi samo dobro to je čisto normalno,da iz prizorov iz teme na svetlo oči pribija drugače pa meni ni potrebno nič posvetliti zvečer v temnih prizorih imam skoz isto verjetno je zvečer opazn razlika med IPS in VA panelom tam je mogoče potem res preveč temno pri IPS je pa bolj sivkasto in ni takega problema. Za sebe sam ne vem ali mi bi sploh ustrezal VA panel saj kakor pravim sovražim temne prizore,da pa televizor še bolj to povdari je pa še toliko slabše. Ne vem kako je lahko Sony iz leta 2010 prikazal tako dobro črno barvo z IPS panelom pa še EdgeLed osvetlitev je imel prav lepo se je videlo ko si šel v nastavitve in tam izbiral za ali hočeš še pojačati črno barvo to se je res opazilo. Zdaj sem našel na italijanskem Amazonu Sony X81J za super ceno in morda se mi to izplača za v jedilnico poprej kakor kakšen TV z VA panelom pa še kot gledanja je boljši.

Ne, preprosto ne razumeš, moraš preizkusit in to doma ne v salonu. Nabaviti konkreten TV in mir. Ne hvalijo jih toliko za brezveze, in niso take cene, za brezveze. So konkretne izboljšave pri prikazu tako temnih kot svetlih prizorov, in ne gre se za to da bo še bolj temno, ampak da bojo podrobnosti v temi vidne, ker je panel zmožen prikazati razliko med temnim in svetlim v večjem in natančnejšemu dinamičnemu razponu, ki ga poceni IPS paneli preprosto ne zmorejo, so popolnoma izven te lige.

Pri IPS o prikazu temnih prizorov sploh nimamo kaj debatirati, jaz sem se pritoževal da so mi razlike med temnimi in svetlimi prizoru že na VA panelu bile moteče, kaj šele IPS.

To je podobno, če se kaj spoznaš na akustiko, kot da bi rekel da nočeš basov nižje od 200hz, saj ti je že to prenizko, in si zadovoljen z 8" driverji kot glavni del sistema za base in mide. Preprosto ne gre. Manjka ti cel razpon od 200 navzdol, tu ni niti mid basa nobenega, kaj šele suba, določenih inštrumentov in zvoko se sploh ne sliši, niti ni nobene dinamike pri tako omejenem sistemu, tako da moraš potem dati bolj na glas, da sploh kaj slišiš, ko pa mid ali visok ton zaigra pa se zvočnik "zadere" in je moteče, evo enak problem je pri poceni IPS tvjih ko nimajo dinamičnega razpona v sliki, upam da sem kaj objasnil.

Zgodovina sprememb…

Anney ::

neocodexx je izjavil:

Ne, vse kar sem videl od DVja je bilo temnejše, od iger do filmov, DV je vedno temnejši. Jaz zato prisegam na HDR10, še v temi mi je na oledu DV ponavadi pretemen.

Ne vem kako ti prideš do temnejše slike z DV, zdaj ali ti TV ne prikaže pravilno, ali pa ti sploh DV ne vklopi. Je pa ta DV sploh pri ripih-remuxih, dokaj kompleksna zadeva in je sestavljen iz več layerjev in določene TV in predvajalniki ne berejo vseh teh layerjev, metapodatkov. Večina filmov ima FEL level malo je z MEL leveli, FEL je tudi kopleksnejši in če nimaš ustreznega predvajalnika, ti tega ne predvaja in imaš navaden HDR brez dinamike. Zdaj ripi in remuxi ponavadi vsebujejo HDR+RPU (dinamične metapodatke), polni DV je pa sestavljen iz BL (HDR)+EL(dodaten video z DV)+RPU(metapodatki). Za tole sta najprimernejša Zidoo in Dune predvajalnika, seveda pa tudi HDR bluray predvajalniki, dobro se obnese sony UBP-X800.

HDR10+ in DV je isto sranje samo drugo pakovanje. S tem da je HDR10+ prijaznejši do predvajalnikov, tv-jev in ga znajo lažje prebrati.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Anney ()

neocodexx je izjavil:

darck je izjavil:

Ne, preprosto ne razumeš, moraš preizkusit in to doma ne v salonu. Nabaviti konkreten TV in mir. Ne hvalijo jih toliko za brezveze, in niso take cene, za brezveze. So konkretne izboljšave pri prikazu tako temnih kot svetlih prizorov, in ne gre se za to da bo še bolj temno, ampak da bojo podrobnosti v temi vidne, ker je panel zmožen prikazati razliko med temnim in svetlim v večjem in natančnejšemu dinamičnemu razponu, ki ga poceni IPS paneli preprosto ne zmorejo, so popolnoma izven te lige.

Pri IPS o prikazu temnih prizorov sploh nimamo kaj debatirati, jaz sem se pritoževal da so mi razlike med temnimi in svetlimi prizoru že na VA panelu bile moteče, kaj šele IPS.

To je podobno, če se kaj spoznaš na akustiko, kot da bi rekel da nočeš basov nižje od 200hz, saj ti je že to prenizko, in si zadovoljen z 8" driverji kot glavni del sistema za base in mide. Preprosto ne gre. Manjka ti cel razpon od 200 navzdol, tu ni niti mid basa nobenega, kaj šele suba, določenih inštrumentov in zvoko se sploh ne sliši, niti ni nobene dinamike pri tako omejenem sistemu, tako da moraš potem dati bolj na glas, da sploh kaj slišiš, ko pa mid ali visok ton zaigra pa se zvočnik "zadere" in je moteče, evo enak problem je pri poceni IPS tvjih ko nimajo dinamičnega razpona v sliki, upam da sem kaj objasnil.

A potem misliš,če bi probal PUS8506 da bi bil presenečen z sliko proti zdajšnjem PUS7354 kateri ima IPS zaslon? Moram nekaj kupiti v velikosti 43" pa kot sem že omenil tudi andrej69 da morda moram enkrat probati VA panel,da vem za naprej in mogoče bom celo zadovoljen.

Kaj pa ti misliš kater 43" TV naj vzamem ja seveda gledam,da bi bil čim cenejši ja samo potem vse pod 400 eur je nekak švoh in Philips bi tudi lahko bil kaj ceneje

Zgodovina sprememb…

Ja kar se tiče črnih sem bil jaz z Philips 7304 zelo zadovoljen, za VA panel. Se sicer ne more kosati z oled ampak ni bilo slabo. Je bil boljsi kontrast od prejsnjega VA tvja ki niti no bil toliko star (5 let?), in vsekakor boljsi od IPS.

Ker imajo doticni modeli DirectLED postavitev, lahko naredijo bolj zivo sliko (moj prejsnji VA je bil EdgeLit), vendar dosti slabšo uniformiranost popolne črne, kar se lahko opazi kot sive lise na črnem ozadju, kar je pa čista sreča kak model dobiš.

Edgeliti imajo ponavadi samo ob robih malo pronicanja ja svetlobe, in imajo po mojih izkušnjah boljšo uniformiranost, ampak ne grejo tako globoko v kontrast niso tako temne črne niti žive svetle kot na DirectLEDu, kar Philipsovi modeli, vsaj kolikor sem nazadnje gledal, so. Za ta denar do 500$ so te VAji kar v redu.

Zgodovina sprememb…

Če niso temne črne, preprosto nimaš dovolj kontrasta, ne vem še kako bi to povedal. Ti na IPSju sploh še črne barve nisi videl ker jo ni, in primerjaš sivo s sivo, in praviš da ti je že ta siva pretemna. A bejž' ga no? :))

Seveda je, če pa ni nobenega razpona in manjka še drugih odtenkov, če na tvojem IPSju še potemniš sliko še manj vidiš, te čisto razumem. Ampak to je IPS problem, in tudi VAji niso popolni, bo pa malo boljše, sploh če greš na DirectLED.

Saj vem da ni črne na IPS in zgleda poprej sivkasto črna samo kako mi je Sony prikazal recimo prizor moškega v črnem suknjiču to je zgledalo res črno pa čeprav ni prava črna. In potem v nastavitvah ko si šel prestavljati prav tisto opcijo kjer si lahko črno barvo pojačal se je lepo to videlo. Ne vem zakaj ampak na tistem Sony je res pri takih prizorih kjer ni vse temno in mešani prizori zgledala črna kar lepo čisto drugače kakor na tem Philipsu. Jaz mislim,da je to zaradi EdgeLed panela saj zdi se mi kot,da je nekako kontrast boljši slika je bolj povdarjena bolj izrazito vse skupaj izgleda.

Ja sam to ni Philips kriv ampak IPS. Na 7304 so bile črne zelo lepe, in lahko bi celo argumentiral da je v določenih situacijah slika bila celo malce boljša, ker ni bilo toliko black crusha, vendar jaz sem jo najdel ker sem se dobro poglobil v oba TVja, ampak to res če iščeš dlako v jajcu in preizkušaš na raznih test patternih oz. točno veš na pamet kje bi se kakšne podrobnosti morale videti.

Tako da tudi dober VA model ni tako strašno daleč od oleda, in kot pravim, sploh te razni miniledi so postali strašno zanimivi za osvetljeno dnevno sobo, kjer ima oled ta ABL problem, preprosto ni dovolj svetel in ga moraš kar malo mučit da dobiš podnevi idealno sliko.

Nekomu ki ne bo šel z lupo iskati nepravilnosti, bi model kot takratni 7304 odlično služil, saj je imel zelo lep kontrast, samo HDR moraš v tem primeru odpisati, ker za pod 1.000€ pa ne boš dobil TVja ki bi pravilno prikazal HDR, tu se pa res začnejo največje razlike.

neocodexx je izjavil:

Ja sam to ni Philips kriv ampak IPS. Na 7304 so bile črne zelo lepe, in lahko bi celo argumentiral da je v določenih situacijah slika bila celo malce boljša, ker ni bilo toliko black crusha, vendar jaz sem jo najdel ker sem se dobro poglobil v oba TVja, ampak to res če iščeš dlako v jajcu in preizkušaš na raznih test patternih oz. točno veš na pamet kje bi se kakšne podrobnosti morale videti.

Tako da tudi dober VA model ni tako strašno daleč od oleda, in kot pravim, sploh te razni miniledi so postali strašno zanimivi za osvetljeno dnevno sobo, kjer ima oled ta ABL problem, preprosto ni dovolj svetel in ga moraš kar malo mučit da dobiš podnevi idealno sliko.

Nekomu ki ne bo šel z lupo iskati nepravilnosti, bi model kot takratni 7304 odlično služil, saj je imel zelo lep kontrast, samo HDR moraš v tem primeru odpisati, ker za pod 1.000€ pa ne boš dobil TVja ki bi pravilno prikazal HDR, tu se pa res začnejo največje razlike.

Ti si to imel PUS 7304 z VA panelom jaz imam pa z IPS potem lahko sklepam,da ta lanski model PUS 8506 z VA panelom je še nekoliko boljši kakor je bil tvoj a ne pa ali nisi rekel,da je bil tvoj EdgeLed se pravi tudi z malo manjšo osvetljitvijo. Zgleda da bom res moral vzeti kar Philipsa 8506 a misliš,da je tudi pri Mercatorju možno televizor nazaj vrniti,če se ti ne dopade.

Ne, edgeled je bil moj stari samsung. Čisto druga stvar. Ima lepo črno uniformiranost, nobenih pack, ampak črna ni niti približno tako temna, oz. je malo kriv tudi antireflex premaz na samem zaslonu, tale Philips VA je bil bolj glossy tako da malo tudi zaradi tega.

Kar se tiče razlike med letniki so razlike minimalne, andrej ti bo seveda povedal da je novejši model znatno boljši in oh in sploh in ja, je prostora za izboljšave pri samem procesiranju slike na 7304, ampak pri 1 leto novejšem modelu ali malo višjem rangu samega LCDja ni veliko za pričakovati. Treba je pogledati pod pokrov v servisni meni, kateri image procesor točno je noter, ker s softwerske strani nimajo kaj veliko za čarati.

Še vedno je to LCD in še vedno je to 8bitni panel. Še vedno bo imel težave pri dekodiranju streamov, HDR banding in artefakti v temnih prizorih so normalen pojav in vse kar bo njihov procesing naredil če ga vklopiš, bo zmehčal sliko in zbrisal veliko podrobnosti, tako da bolje se sprijaznit s šumom in artfefakti, ampak to je nekaj na kar si že tak navajen, šele ko bi videl sliko na OLED oz. kakšnem premium modelu LCD/miniled kako je čista, sploh pri teh kompresiranih posnetkih, bi videl razliko, ker so tak že vsi navajeni da je slika občasno hrapava in kockasta oz. izumetničena z vsemi možnimi filtri na tvju vklopljenimi, ampak temu ni treba vedno biti tako, obstaja tehnologija ki isti posnetek dosti lepše prikaže..

Ampak bo boljše od IPS, zagotovo...

Odstop od pogodbe 14 dni velja po celi EU za spletne nakupe, tako da predlagam to opcijo.

Zgodovina sprememb…

Kaj pa to ko je zaslon Glossy vem,da v temi je to sigurno plus saj sem to že opazil na prenosniku kako pa je čez dan nekateri omenjajo,da je moteče drugi spet prvijo,da ni neki problem.

Ja glede tega sem se razpisal včeraj v temi OLED, ker uporabljam LGjev OLED kot monitor, ki je izredno glossy, kot zrcalo, in ja, je problem. Ampak te LCDji niso tako zelo kot OLEDi, tako da brez skrbi. Je ravno prav.

darck je izjavil:

Kaj pa to ko je zaslon Glossy vem,da v temi je to sigurno plus saj sem to že opazil na prenosniku kako pa je čez dan nekateri omenjajo,da je moteče drugi spet prvijo,da ni neki problem.

Kar se tiče glossy panela. Prednost takšnega panela je, prenašanje barvnih odtenkov ne glede na svetlobo v okolju.. Zunanja plast panela je prekrita z odsevnim filmom. Odseva zunanjo svetlobo, ne da bi svetlobni tok prodrl globoko v panel, zato slika na takšnem panelu ne izgubi svetlosti in nasičenosti barv. Slika na odsevnem panelu je svetlejša, in bolj nasičena kar se tiče prikaza barv. In, če ti sama zunanja svetloba ne pada na sam panel ni nikakršnih težav. Imam pa jaz sedaj en nasvet za tebe in sicer, če se ti nujno ne mudi z nakupom, da malo počakaš in vzameš letošnji model 8507, ki prihaja že z lanskim AI P5 procesorjem in še kvalitetnejšim panelom:)

andrej69 je izjavil:

darck je izjavil:

Kar se tiče glossy panela. Prednost takšnega panela je, prenašanje barvnih odtenkov ne glede na svetlobo v okolju.. Zunanja plast panela je prekrita z odsevnim filmom. Odseva zunanjo svetlobo, ne da bi svetlobni tok prodrl globoko v panel, zato slika na takšnem panelu ne izgubi svetlosti in nasičenosti barv. Slika na odsevnem panelu je svetlejša, in bolj nasičena kar se tiče prikaza barv. In, če ti sama zunanja svetloba ne pada na sam panel ni nikakršnih težav. Imam pa jaz sedaj en nasvet za tebe in sicer, če se ti nujno ne mudi z nakupom, da malo počakaš in vzameš letošnji model 8507, ki prihaja že z lanskim AI P5 procesorjem in še kvalitetnejšim panelom:)

Kdaj pa pride in verjetno bo začetna cena kar okrog 600 eur ali več bo mogoče pa potem cena padla lanskim modelom.

A je to točen podatek,da bo imel TV 4 Gb RAM ? https://www.displaydb.com/tv/philips-43...

Zgodovina sprememb…

Kar se tiče modela 8507 bo začetna cena najverjetneje nekje 900-1.000€. To velja za model velikosti 58˝. Kar pa se tiče velikosti 43˝ pa zna biti okoli 700€. Treba še malo počakat, ker še cene niso povsem dorečene. Nekje drugi teden se bo najverjetneje testiral model 8807 pa se bo vedelo že nekaj več. Kar pa se tiče modela 8507 ima po mojih informacijah 3GB pomnilnika, ker ima enak Chipset kakor lanski model 8506. Seveda pa je 3GB povsem dovolj, ker deluje sam Android zelo tekoče:)

Anney ::

Amazon ga ima po 800EUR. Trenutno je to najugodneje. DRAM 4GB.
https://www.amazon.de/-/en/43PUS8507-12...

Hardware

SOC model MediaTek MT9970A
RAM 4GB
ROM 16GB

Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Anney ()

A za 900€ ze dobis oleda C1 55 in tudi 48ke so se zeel prodajale za tak denar. Za navaden lcd, pa ne bi dal vec ko 500 eur, sploh za to kar on isce, 48ke.

neocodexx je izjavil:

A za 900€ ze dobis oleda C1 55 in tudi 48ke so se zeel prodajale za tak denar. Za navaden lcd, pa ne bi dal vec ko 500 eur, sploh za to kar on isce, 48ke.

To so začetne cene.. Proti koncu leta bo že 30-40% ceneje.

Anney je izjavil:

Amazon ga ima po 800EUR. Trenutno je to najugodneje. DRAM 4GB.
https://www.amazon.de/-/en/43PUS8507-12...

Hardware

SOC model MediaTek MT9970A
RAM 4GB
ROM 16GB

Tale toengel včasih ravno ne posreduje natančnih podatkov:) Ko se televizor testira se lahko točno vidi koliko ima pomnilnika določen televizor.

Zgodovina sprememb…

o ne 700 EUR za 43" LCD televizor to se nikoli ne bi zgodilo pri meni sem že omenil,da imam raje 48"OLED za 200 eur več. Nobeden LCD TV v 43" velikosti ni vreden tega denarja sploh za nekoga kateremu je pomemben TV samo za gledanje in ne igranje iger. Sem si že postavil tisto zgornjo mejo za 43" TV in to je 500 EUR pa še to bi najraje znižal na manj saj bo televizor za v jedilnico,kjer se tudi zvečer ne bo kaj gledalo ampak samo čez dan.

darck je izjavil:

o ne 700 EUR za 43" LCD televizor to se nikoli ne bi zgodilo pri meni sem že omenil,da imam raje 48"OLED za 200 eur več. Nobeden LCD TV v 43" velikosti ni vreden tega denarja sploh za nekoga kateremu je pomemben TV samo za gledanje in ne igranje iger. Sem si že postavil tisto zgornjo mejo za 43" TV in to je 500 EUR pa še to bi najraje znižal na manj saj bo televizor za v jedilnico,kjer se tudi zvečer ne bo kaj gledalo ampak samo čez dan.

Saj se napisal to bo nekje začetna cena, in, če se ti ne mudi bo proti koncu leta ta cena nižja za nekje 30 % ali še nekaj več.. Sicer pa če bo televizor za v jedilnico je mogoče potem bolje kupiti sedaj model 8506.

Zgodovina sprememb…

Ganon ::

andrej69 je izjavil:

To tvoje nakladanje postaja smešno, oprosti. Glede slik ti je že skyform povedal. Mimogrede, na sliki sta X90K in X95K (vivid mode).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ganon ()

Ganon je izjavil:

andrej69 je izjavil:

To tvoje nakladanje postaja smešno, oprosti.

Saj se ne rabiš opravičevat:) Če nakladam pač nakladam, kaj hočeš takšen pač sem..;)

neocodexx: Torej tu primerjaš QN (miniled predpostavljam) z WOLEDom, ali tudi z QDOLEDOM? Si imel možnost kakšen EX WOLED primerjati? Ker jaz bi predpostavljal da je QD absoluten zmagovalec nad vsem, za njim pa miniled, po tem kar praviš pa bi v bistvu bili EX WOLEDi trenutno še najboljša izbira? (tudi za mešano uporabo svetli/temni prostori?)

Ja, QN90A z Sony A8, Sony XE9005 in XG9505. QN OLED nimam, tudi EVO EX še nisem videl v domačem prostoru. Najboljša izbira bo ziher QD OLED ampak od Sonyja, Samsunga ne vzamem po tem kar sem videl na QN90A. Ampak dokler ne bodo vgradili polarizator v QD OLED bo en velik problem za čez dan, ker je slika čist siva, sam ekran je čist siv v svetlem prostoru, tudi ko je ugasnjen in za gledanje čez dan  slika čist izgubi globino, je še slabše kot ti novi OLEDi z semi glossy ekranom. Tako, da bo še treba počakati na QD OLED par let, da ga izpilijo.

neocodexx: Kaj pa podnevi? Če imam jaz osvetljen prostor mora bit brightness na max, pa je "glih za glih", ne morem ravno pohvaliti. Dinamik tone mapping ga malo popravi in je skoraj obvezen (na Philipsu to narediš v SDR nastavitev Contrast>Optimise contrast for picture, posvetli sliko za skoraj 100%, v bistvu dvigne nite na max v SDR), pri LG C2 npr. za SDR vsebino brez tone mappinga na PCju (in tone mappinga na PC v SDR ni možno vključiti) pa je žalostno temmno, fiksno omejeno nekje na cca 150 nitov in to je za svetel prostor res preslabo.

Edina alternativa na C2 v PC mode je fiksno vklopljen HDR z tone mappingom, ampak potem tu nimaš nobenih opcij. Poln tone mapping mora bit vedno vključen na PCju če želiš več od 200 nitov. Kot sem že omenil, me to zelo moti, in je Philips veliko bolj prilagodljiv. Tam lahko ne glede na input, v SDR dvigneš razpon nitov iz SDRja na maximum, ter v sklopu tega še 6 različnih opcij tone mappinga, mislim odlično, v primerjavi z tem kar ponuja LG glede tega Philips zmaga...

Govorim seveda za PC uporabo, če imaš LG CX/C1/C2 priklopljen na TV imaš te dodatne opcije za mapping v SDR, ne vem pa zakaj je LG naredil te omejitve za PC (tudi na konzolah si omejen, sem bral na reddit npr folk ko je priklopil PS3 na C1 sploh nič ni videl ker se ni dalo tone mappinga za SDR vključit in PS3 ne outputa HDR signala, čista polomija)

Za čez dan ali v svetlejših prostorih bi lahko OLEDi bili še malenkost svetlejši ja ampak ne tako kot Mini LED, tega žarenja ne potrebujem, ne hvala, kot kak FALD bi bol več kot zadosti.

neocodexx: Strimov načeloma ne gledam, razen če je res kaj nujno novega da morem takoj videt, kako to misliš da slabo izgledajo? Meni so 4K strimi na Prime na mojem 805 zgledali čisto v redu, pa sem gledal kar precej serij s temnimi prizori in je bilo za strim res odlično, praviš da Q95 opazno slabše procesira, so artefakti itd na 4K strimih? Kako pa je z youtube, npr 1080p? To pa tudi na mojem ne izgleda idealno, ker pač youtube.

Za Q95S sem samo bral, da ima težave z strimi in da Samsungovi QLED nimajo tega problema, tako pravijo revieweri. Si lahko potem samo predstavljam kako slabo to izgleda, če že QN90A nima za burek proti Sonyju pri strimih in procesiranju slike.

neocodexx: DV ne uporabljam ker mi reciever tega ne podpira, oz. niti ne vem če ga Shield podpira, DV je pa itak vedno bil temnejši in vsako primerjavo ko sem videl mi ni bila všeč, pretemno. Jaz bi tudi pričakoval svetlejšo sliko na QDju? Če nima DVja in gledaš DV posnetek je potem še temnejše?

Ne DV ni najtemnejši, to ne bo držalo, DV dark in HDR sta tam nekje, DV Bright pa je najsvetlejši in ravno tega jaz najraje gledam. Niti Samsungov HDR mu ni kos, razen če vklopiš contast enhancer na high potem pa je tak vse vžgano in izumetničeno. V glavnem DV bright ima najsvetlejšo sliko in še kljub temu dokaj pravilno.

neocodexx: Hja, bi moral probat. Nisem še imel takega tvja, meni je OLED ravno prav svetel za zvečer tudi brez tone mappinga, z mappingom pa je še dodaten wow efekt ampak se ne bi branil še malo nitov več (torej EX panel), bi bilo še boljše (potem bi dosegel še svetlejše HDR poudarke in svetlejši SDR, brez mappinga). Podnevi pa ni ravno neki, kot sem že rekel.

Ti priporočam, da sprobaš kak modern FALD ali Mini LED, mislim, da boš presenečen kako dobri so že nekateri modeli. QN90A na čase zgleda kot OLED sicer z malo bolj izumetničeno sliko, se vidi, da hoče nasilo biti kos OLEDu, lahko pa, da je to samo Samsungovo procesiranje, ker Sonyjevi FALDji ne izgledajo nič izumetničeni v primerjavi z OLEDom, je zelo identična samo manj kontrastna in globoka kot na OLEDu. QN90A pa je na čase videti bolj kontrast oz globoka slika ampak se hkrati vidi da ima manj kontrasta, ne vem kako opisat, pač priseljen izgled OLEDa in zato je tudi malo black crusha in vse nekak preveč kontrastno. A8 pa ima ful naravno sliko in hkrati super kontrast. Nekdo, ki še ni videl OLEDa ali sploh malo boljšega TVja bi bil total navdušen nad QN90A, ker če nima primerjave ali nimš pojma kako izgledajo najboljši TVji z pravilno sliko enostavno ne moreš vedeti, da še gre boljše. Jaz sem že tako navajen na Sonyjevo sliko, ki je ful naravna in korektna, da takoj vidim, če je slika izumetničena ali ima black crush ali na silo prekonstrasrno, sploh ne rabim delat primerjav. Pa tudi nekatere barve so popolnoma mimo na Samsungu. Npr puščava v FH5 je preveč rdečkasta in če jo hočeš skorigirati, da je pravilna kot na Sonyju pa imaš potem spet drug problem z skintoni, ki postanejo preveč rumeni/zeleni. Drugače je neverjetno, da to govorim o IPS panelu, nor dosežek, da so prišli tako daleč, ker navedb IPS tole je podn ne vidiš popolnoma nič v temnih scenah, vse je sivo potem pa ni kontrasta da bi sploh vidi detajle, se spomnim, kako se s emantral gledati temne scene v filmu Bird Box v HDR na 2018 Philips TVju z IPS panelom, prava muka, skor nič nisem videl, sploh pa če je ambilight prižgan, te pa še manj vidiš. Na tem QN90A pa se večinoma časa vidi skor enako kot na vseh Sony TVjih, ki jih imam in še noro globoke črne so za IPS, res neverjeten dosežek, izumetničena slika pa je najbrž Samsungov stil procesiranja, ker QN95A z VA panelom izgleda čist identičen koliko pravijo reviewi in kažejo video primerjave, dvomim, da je kaj IPS panel kriv za to.

neocodexx: Kako lahko ljudje gledajo na ful v čisti temi? Čistno enostavno, jebe se jim. Vsi moji znanci nikoli ne spreminjajo svetlost na svojih tvjih, monitorjih in laptopih, še nisem videl. Bulijo v max brightness laptop zvečer (aja, tudi na telefonih sigurno si že koga videl?), niti dark mode si ne vklopi, ko mi prinesejo da jim "windowse porihtam" si nikoli ne spremenijo mene prav zaflešira in je to prva stvar ki jim pokažem da se lahko spremeni ampak že čez 5 minut pozabi in je naslednjič točno tako kot sem nastavil. Tako narod večinoma uporablja zaslone, taka je resnica.

Ni mi jasno kako se lahko pozabiš dati ekran na temneje, mene tako moti, če je presvetla slika, da ni šans da bi pozabil. Telefon, monitor in te zadeve pa imam nastavljene tako, da mi gredo avtomatsko v večerni način, da slika postane temnejša in topla.

neocodexx je izjavil:

darck je izjavil:

Točno se spomnim. Za en kurac so se videli temni prizori na LCDju, in daš kontrast na max. Potem pa svetla scena, oči zapečejo.

Tega na OLEDu ni, to je LCD problem.

Čeprav se mogoče sliši kontradiktorno, "ja pa saj OLED je še svetlejši od klasičnega lcdja, in HDR pa 700 nitov in to in tisto.." Ja res se čudno sliši, ampak poglej, problem je v temu ker LCD preprosto ne zmore prikazati temnih prizorov pravilno, in napenjaš oči da sploh vidiš kaj se dogaja, in tudi njegova porazdelitev svetle ni tako natančna in naravno kot na oledu, kljub temu da oled *je* svetlejši od klasičnega 300 nit LCDja, te prehodi med temnimi in svetlimi preprosto niso tako moteči, ker je temna slika svetlejša tam kjer mora biti, brez da bi svetlila črne.. Razumeš, kaj mislim..?

+1

neocodexx je izjavil:

Najtemnejši je DV dark, malo temnejši kot HDR, DV Bright pa je kar lepo svetlejši in ravno tega jaz najraje gledam. Sedaj že ripi prihajajo v DV in gledam, serije kot Obi Wan, Star Trek vse v DV bright, je zakon. Sem tudi delal primerjave med DV in HDR ripi, tudi novejši filmi so že v DV kot Sonic 2 in je DV definitivno svetlejši, če ga gledaš v DV bright. Morda je tvoj Philips kriv kot je napisal Anney.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: skyform ()

In še nekaj glede Samsunga, zakaj ga tako hvalijo za igranje iger, ok ima game bar je super odzivn, to je vse super, za hardcore online gejmere je tole odlično ampak samo če ti ni mar za sliko. Ne morem verjet kako je slika oskubljena v game mode na QN90A, to ne izgleda nikak proti vseh treh Sonyjih, ki jih imam, tudi proti starem XE9005, ki je že 2017 letnik, wtf ej. Slika je groba in brez detajlov. Ni primerjave, res čudno in brez skrbi vse imam prav nastavljeno na xboxu in na TVju tudi ostrino sem dal na 0 ampak še kar slika izumetničena in brez finih detajlov, ki jih prikaže Sony. Nekatere barve čist mimo kot sem že prej napisal, vse preveč rdeče, black crush, slika ful preveč kontrastna, sence, temne zadeve total pretemne, nič ne pomaga, da dvignem gammo ali bilo kaj spremenim, če dvignem shadow detail pa je vse sivo. V glavnem ne morem verjeti in potem se dela tako za te Samsunge, da so to najboljši gaming TVji, ja samo če ti ni mar do slike in hočeš najboljšo odzivnost, drugače pa ne hvala.

Pri Philipsu kar se tiče Dolby Visiona teba nastavit v Dolby Vision Bright, ki "omogoča dodatno procesiranje slike" in prikaz večjega spektra barv po Philipsovih algoritmih.

andrej69 je izjavil:

Pri Philipsu kar se tiče Dolby Visiona teba nastavit v Dolby Vision Bright, ki "omogoča dodatno procesiranje slike" in prikaz večjega spektra barv po Philipsovih algoritmih.

Tak je bilo na 706, ki sem ga imel, DV Dark, DV Bright in dva HDRja če se ne motim, sem pozabil, tako da ne vem zakaj neocodexx pravi, da je DV temen na njegovem 805 modelu, saj bi pa moral njegov model imeti enake nastavitve, če je samo eno leto starejši model.
««
407 / 549
»»