Forum » Zvok in slika » Kateri 55" in večji LCD televizor?
Kateri 55" in večji LCD televizor?
Temo vidijo: vsi
jezičnik ::
Hvala za to. Res nisem vedel tega. Torej pri navadni Netflix naročnini ne bi smelo biti nobenih problemov in tudi ni kakšnih bistvenih razlik med zgoraj navedenimi TV-ji? Ali je morda kakšen vseeno boljši pri barvah ali pa pri upscalingu? Pa še to, nikoli se ne bo uporabljal za igre.
Če boš gledal večinoma HDR vsebine je najboljša izbira Hisense, ki sem ti ga priporočil.. Če pa boš gledal mešane vsebine pa je Philips nekako najboljši izbor:) Posebej, ker ima kar nekaj kvalitetnejše procesiranje slike napram Hisense in Samsung modeloma. Tako, da izgledajo ostale vsebine res odlično.
Kaj pa je recimo primer HDR vsebin in kaj ne? Da vem tudi za bodoče.
Če boš gledal Netflix in podobne platforme. Seveda pa imaš na Netflixu tudi Dolby Vision vsebine, ki pa izgledajo na Philipsu odlično, kakor tudi ostale vsebine.
Potem se kar malo bolj k Philipsu nagibam. Bo spodnji tudi ok, ker 58'' bo verjetno malo prevelik (razdalja 2,8 do 3 m)?
https://www.harveynorman.si/tv-sprejemn...
andrej69 ::
@jezičnik
Tudi velikost 55˝ je seveda dovolj, toda tukaj gre za različna panela. Velikost 58˝ ima MVA panel , kar je bolje za gledanje v temnejših prostorih, dočim ima model velikosti 55˝ IPS panel, kar ni najbolj primerno za gledanje v temnejšem prostoru, posebej ta model, ki nima ravno kvalitetnega zatemnenja pa tudi osvetljenje panela ni ravno na visokem nivoju. Tako, da je model z IPS panelom res primeren večinoma za svetlejše prostore ali saj delno osvetljene prostore.
Tudi velikost 55˝ je seveda dovolj, toda tukaj gre za različna panela. Velikost 58˝ ima MVA panel , kar je bolje za gledanje v temnejših prostorih, dočim ima model velikosti 55˝ IPS panel, kar ni najbolj primerno za gledanje v temnejšem prostoru, posebej ta model, ki nima ravno kvalitetnega zatemnenja pa tudi osvetljenje panela ni ravno na visokem nivoju. Tako, da je model z IPS panelom res primeren večinoma za svetlejše prostore ali saj delno osvetljene prostore.
neocodexx ::
58" kolikor vem ima VA panel, vsaj tako je bilo na lanskih modelih. Boljši črni kontrast, slabši vidni kot. Torej boljši predvsem za netflix in filme. Na tej razdalji ti ne bo prevelik. Razen če se bo kaj gledal pod kotom, potem raje 55" z IPS panelom.
"Primer" HDR vsebin je večino kar je na netflix na voljo v 4K (produkcije zadnjih nekaj let) in večino 4K torrentov. HDR niti ni nujno neka izboljšava, nekateri še vedno prisegajo na bolj "mehko" SDR sliko, in če je HDR mastering na filmu slabo narejen bi znal slabše izgleati tudi na dobrem TVju, tako da nismo prišli dosti daleč od težav ki so jih imeli 3D TVji.
"Primer" HDR vsebin je večino kar je na netflix na voljo v 4K (produkcije zadnjih nekaj let) in večino 4K torrentov. HDR niti ni nujno neka izboljšava, nekateri še vedno prisegajo na bolj "mehko" SDR sliko, in če je HDR mastering na filmu slabo narejen bi znal slabše izgleati tudi na dobrem TVju, tako da nismo prišli dosti daleč od težav ki so jih imeli 3D TVji.
To je pa potem spet ena zmešnjava, ker ko gledam te TV-je praktično nikjer ne piše ali je MVA panel ali IPS. Gledalo se bo sicer naravnost (oz. do 20° postrani). Za velikost me pa vseeno malo skrbi, ker nisem ravno ljubitelj velikih zaslonov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jezičnik ()
fpbs ::
Vidim, da ste tukaj kar strokovnjaki, pa mi boste sigurno dobro svetovali. Pregledal sem namreč malo morje enih testov, pa nisem uspel najti končne rešitve.Menjam svoj 8 let star TV (Grundig 40VLE 6142c - gre za FHD TV). Menjal bi izključno zaradi velikosti, ker v novem prostoru deluje premajhno. Šel bi na 55 inch varianto. Vem, da ima tale moj Grundig glede na današnje standarde verjetno precej slabo sliko (vsaj v smislu črnih barv, za motion ne vem), vendar sem zadovoljen z njim. Ko berem, vidim razno razne težave (nekje motion handling, drugje sprane barve oz. težave z upscalingom, spet drugje blooming itd.). Kakšna taka stvar bi me verjetno motila bolj kot to, da pač črna ni res črna. Ali torej obstaja kak tv, ki bi bil vredu zame pa brez kakšnih neumnih težav kot je blooming. Možnost imam tudi zvečer prižgat luč, če je potrebno, sicer pa gledam v glavnem Netflix, Youtube, pa filme iz USB. Imam tudi Mi Box, tako da verjetno ni nujno, da je zelo smart. Pa cena okrog 500 €. Se za tak denar dobi kaj pametnega?
Če boš gledal sam, potem ti svetujem:
https://www.ceneje.si/Izdelek/19465080/...
https://www.ceneje.si/Izdelek/19991962/...
Če bo to držinski TV:
https://www.ceneje.si/Izdelek/19811324/...
https://www.ceneje.si/Izdelek/18636689/...
To je pa potem spet ena zmešnjava, ker ko gledam te TV-je praktično nikjer ne piše ali je MVA panel ali IPS. Gledalo se bo sicer naravnost (oz. do 20° postrani). Za velikost me pa vseeno malo skrbi, ker nisem ravno ljubitelj velikih zaslonov.
Potem pa vzemi velikost 55˝, če misliš, da ti je velikost 58˝prevelika.
Kaj menite o TCL 65C815? Na mimovrste je do torka akcija, cena 850 EUR. Zraven je tudi Onkyo soundbar, pa Qled je in še 100Hz...
Izbor se zožal na tole:
Sony XG8596 - 900,00
Samsung Q60 - 900,00
Samsung TU8500 - 800,00
Philips PUS8505 - 800,00
Panasonic HX810 - 950,00
Hisense U8QF - 1000,00
TCL C815 - 850,00
Sony je lanski model, je pa 100Hz. Tudi Hisense in TCL sta 100Hz, Hisense celo še FALD, samo ne vem, če je to pravi FALD...
Glede Samsunga, se po moje TU8500 ne splača vzeti, ker je v Q60 že vključena garanacija 5 let, pri TU8500 jo je treba doplačati, pa je cena potem tam tam. Ampak Q60 je vstopni Qled, ni to tisti pravi, bi moral biti vsaj Q70...
Najboljši je Hisense, pravi FALD 180 con, na drgem mestu TCL, tretji Sony, v nekoliko nižji razred spada Samsung Q60, še nižje sledi Panasonic....
Kaj menite o TCL 65C815? Na mimovrste je do torka akcija, cena 850 EUR. Zraven je tudi Onkyo soundbar, pa Qled je in še 100Hz...
Izbor se zožal na tole:
Sony XG8596 - 900,00
Samsung Q60 - 900,00
Samsung TU8500 - 800,00
Philips PUS8505 - 800,00
Panasonic HX810 - 950,00
Hisense U8QF - 1000,00
TCL C815 - 850,00
Sony je lanski model, je pa 100Hz. Tudi Hisense in TCL sta 100Hz, Hisense celo še FALD, samo ne vem, če je to pravi FALD...
Glede Samsunga, se po moje TU8500 ne splača vzeti, ker je v Q60 že vključena garanacija 5 let, pri TU8500 jo je treba doplačati, pa je cena potem tam tam. Ampak Q60 je vstopni Qled, ni to tisti pravi, bi moral biti vsaj Q70...
Najboljši je Hisense, pravi FALD 180 con, na drgem mestu TCL, tretji Sony, v nekoliko nižji razred spada Samsung Q60, še nižje sledi Panasonic....
Ne piši neummosti:))
Popolnoma je jasno, da se en Philips z DirectLED, 50Hz panelom zastarele tehnologije, brez con in dimminga, skratka z vsemi najslabšimi možnimi lastnostmi, ne more primerjat s 100Hz QLED TVejem, sploh pa ne z vrhunskim FALDom.Ne piši neummosti:))To vedno napišeš, ko nimaš argumentov.
Te bom drugače vprašal. Koliko teh televizorjev si sploh videl v živo ali jih kakorkoli preizkusil, da lahko delaš zaključke kateri je boljši kateri pa ne..?
Napiši sedaj po resnici:))
Pozor! Na tem forumu se nahaja oseba, ki pod več različnimi imeni na ZS promovira Philips TVeje, s ciljem njihove prodaje. V kolikor boš sprejel tako sporočilo ne nasedaj. V tvojo korist je zaželjeno, da ga nam posreduješ.
Popolnoma je jasno, da se en Philips z DirectLED, 50Hz panelom zastarele tehnologije, brez con in dimminga, skratka z vsemi najslabšimi možnimi lastnostmi, ne more primerjat s 100Hz QLED TVejem, sploh pa ne z vrhunskim FALDom.Ne piši neummosti:))To vedno napišeš, ko nimaš argumentov.
Te bom drugače vprašal. Koliko teh televizorjev si sploh videl v živo ali jih kakorkoli preizkusil, da lahko delaš zaključke kateri je boljši kateri pa ne..?
Napiši sedaj po resnici:))
Pozor! Na tem forumu se nahaja oseba, ki pod več različnimi imeni na ZS promovira Philips TVeje, s ciljem njihove prodaje. V kolikor boš sprejel tako sporočilo ne nasedaj. V tvojo korist je zaželjeno, da ga nam posreduješ.
Ti pa imaš resne psihične težave..! Sicer pa še vedno ne veš, da ima vsak televizor Dimming, pa tolikokrat sem ti to že napisal.. Kar se tiče zastarele tehnologije bi moral imeti potem vgrajen par let stare panel, pa ima vgrajen letošnji panel proizvajalca CHOT:)) Da še ti malo pojasnim glede FALDA. Če televizor nima res kvalitetnega algoritma za sam Dimming mu ne pomaga 300 con:)) To se lepo vidi pri Lg televizorjijh kjer moraš imeti zatemnenje nastavljeno na minimum, da lahko sploh gledaš določene vsebine, to pa je že tako, kot, da televizor sploh ne bi imel FALD... Potem treba gledat kakšne kvalitete so same ledice ovetljenja, kakšna je kvaliteta samega slikovnega procesorja, kako kvalitetna je plošča gonilnikov itd.. Tako, da je za res kvalitetno sliko potrebno več kot pa samo FALD zatemnenje..!
sfaljk ::
easyrider3 je izjavil:
Imam doma univerzalni IR daljinec na katerem lahko poljubno sam nastavim tipke z usmeritvijo v original daljinec televizorja. Recimo televizor Philips PUS7354 ima daljinec katerega sploh ne morem nastavit pa se tukaj skoz govori o IR daljincu a sigurno nekaj ne štima. Vse do sedaj televizorje,reciver,T-2 vmesnik vse to lahko z tem univerzalnim daljincem nastavim in upravljam a Philipsv daljinec pa nikakor nič ne zazna. Moj daljinec Philips PUS 7354 sigurno ni IR daljinec razen da nima kake blokade ali podobno saj IR signal ne oddaja.
Pozdravljen.
Ta tvoj daljinec je kombinacija iR in bluetooth.
Ti pa imaš resne psihične težave..! Sicer pa še vedno ne veš, da ima vsak televizor Dimming, pa tolikokrat sem ti to že napisal..;(( Kar se tiče zastarele tehnologije bi moral imeti potem vgrajen par let stare panel, pa ima vgrajen letošnji panel proizvajalca CHOT:)) Da še ti malo pojasnim glede FALDA. Če televizor nima res kvalitetnega algoritma za sam Dimming mu ne pomaga 300 con:)) To se lepo vidi pri Lg televizorjijh kjer moraš imeti zatemnenje nastavljeno na minimum, da lahko sploh gledaš določene vsebine, to pa je že tako, kot, da televizor sploh ne bi imel FALD... Potem treba gledat kakšne kvalitete so same ledice ovetljenja, kakšna je kvaliteta samega slikovnega procesorja, kako kvalitetna je plošča gonilnikov itd.. Tako, da je za res kvalitetno sliko potrebno več kot pa samo FALD zatemnenje..!Sedaj pa še razloži, kako deluje dimming brez con. A to je vrhunska kvaliteta slike, ko ti naprimer v temni sceni, ko se pokažejo podnapisi, komplet panel posvetli? Andrej, vsaka gospodinja ve, da se iz slabih sestavin ne da skuhat dobre čorbe, samo tebi tu ni nekaj jasno.
Ti pa imaš resne psihične težave..! Sicer pa še vedno ne veš, da ima vsak televizor Dimming, pa tolikokrat sem ti to že napisal..;(( Kar se tiče zastarele tehnologije bi moral imeti potem vgrajen par let stare panel, pa ima vgrajen letošnji panel proizvajalca CHOT:)) Da še ti malo pojasnim glede FALDA. Če televizor nima res kvalitetnega algoritma za sam Dimming mu ne pomaga 300 con:)) To se lepo vidi pri Lg televizorjijh kjer moraš imeti zatemnenje nastavljeno na minimum, da lahko sploh gledaš določene vsebine, to pa je že tako, kot, da televizor sploh ne bi imel FALD... Potem treba gledat kakšne kvalitete so same ledice ovetljenja, kakšna je kvaliteta samega slikovnega procesorja, kako kvalitetna je plošča gonilnikov itd.. Tako, da je za res kvalitetno sliko potrebno več kot pa samo FALD zatemnenje..!Sedaj pa še razloži, kako deluje dimming brez con. A to je vrhunska kvaliteta slike, ko ti naprimer v temni sceni, ko se pokažejo podnapisi, komplet panel posvetli? Andrej, vsaka gospodinja ve, da se iz slabih sestavin ne da skuhat dobre čorbe, samo tebi tu ni nekaj jasno.
Dimming brez con ( globalno zatemnenje) pomeni, da se zatemni celotna slika pri temnejših kadrih, in ne po conah kakor pri televizorjih z lokalnim zatemnenjem. To pomeni, da se izgubi nekaj detajlev pri odaljenih scenah pri samih vsebinah, omogoča pa odličen prikaz črne in kontrasta:) In ker ima še Philips recimo Direkt led panel, pomeni, da ne pride do takšne presvetlitve slike vertikalno ali horizontalno, odvisno kakšna je postavitev osvetlitev ozadja , kakor pri nekaterih televizorjih z Edge Led tehnologijo. Mora ti biti jasno, da, če ima televizor lokalno zatemnenje ni nujno, da je kvalitetnejši posebej ne tile modeli srednjega ranga, ki imajo sam par con zatemnenja..! Kar pa se tiče tega Hisense modela sem že napisal, da je seveda najboljši izbor kateri bo predvsem gledal HDR vsebine.. Dočim kateri bo gledal mešane vsebine je Philips ali Panasonic vsekakor boljša izbira, posebej kar se tiče športa, kjer ima ta Hisense kar težave:))
Zgodovina sprememb…
- spremenil: andrej69 ()
skyform ::
Z global dimming je meni osebno negledljivo zato, ker je v temnih scenah slika tako temna, da ne vidiš popolnoma nič, ko preklopi iz temne na svetlo sceno je pa na enkrat toliko bolj svetla slika, da te kar oči bolijo, prevelika razlika med temnimi in svetlimi scenami, prav bedna funkcija. To je tako kot da bi se ves čas igral z backlightom, ko je temna scena bi znižal backlight na 0, ko je svetla pa ga spet dvignil, zelo neprijetno za oči in pokvari samo izkušnjo gledanja.
mat11 ::
Vprašanje: trenutno imam "dumb" tv in xiaomi mi box S.
Ali je andorid na philips 55pus8505 priblizno enako hiter kot na xiamoju? Ali je slabse/boljse?
Meni je dober. Sem prodal Nvidio Shield in ne vidima da bi bil kaj počasnejši pri stvareh ki jih uporabljam. Edino pri Kodiju, ko hočem zaustaviti film traja kakšno sekundo.
mat
Dimming brez con ( globalno zatemnenje) pomeni, da se zatemni celotna slika pri temnejših kadrih, in ne po conah kakor pri televizorjih z lokalnim zatemnenjem. To pomeni, da se izgubi nekaj detajlev pri odaljenih scenah pri samih vsebinah, omogoča pa odličen prikaz črne in kontrasta:) In ker ima še Philips recimo Direkt led panel, pomeni, da ne pride do takšne presvetlitve slike vertikalno ali horizontalno, odvisno kakšna je postavitev osvetlitev ozadja , kakor pri nekaterih televizorjih z Edge Led tehnologijo. Mora ti biti jasno, da, če ima televizor lokalno zatemnenje ni nujno, da je kvalitetnejši posebej ne tile modeli srednjega ranga, ki imajo sam par con zatemnenja..! Kar pa se tiče tega Hisense modela sem že napisal, da je seveda najboljši izbor kateri bo predvsem gledal HDR vsebine.. Dočim kateri bo gledal mešane vsebine je Philips ali Panasonic vsekakor boljša izbira, posebej kar se tiče športa, kjer ima ta Hisense kar težave:))Andrej, osnovnih pojmov nimaš razčiščenih. Namen dimminga je, da se poveča dinamični kontrast, kar pa pri global dimmingu ali dimmingu brez con ni mogoče, ker se namesto kontrasta glede na sceno spreminja svetilnost.In kot sem ti že neštetokrat zapisal, je ta način osvetljevanja prisoten samo pri TVejih najnižje cenovne skupine in najnižje kvalitete slike. Žal tvoj Philips ne premore nič boljšega od tega.
Z global dimming je meni osebno negledljivo zato, ker je v temnih scenah slika tako temna, da ne vidiš popolnoma nič, ko preklopi iz temne na svetlo sceno je pa na enkrat toliko bolj svetla slika, da te kar oči bolijo, prevelika razlika med temnimi in svetlimi scenami, prav bedna funkcija. To je tako kot da bi se ves čas igral z backlightom, ko je temna scena bi znižal backlight na 0, ko je svetla pa ga spet dvignil, zelo neprijetno za oči in pokvari samo izkušnjo gledanja.
Popolnoma bedna se strinjam. Raje bi vzel FALD s samo 10 conami kot da še kdaj imam TV z globalnim zatemnjem. To sem tut jaz nasedel andreju sem mislil da bo dobro saj TV je bil ok sam kar se pa zatemnenja tiče je to kar neki. Dober VA panel ne rabi tega sranja, v kolikor ne pretiravaš z backlightom (oz. kot bi temu rekli pri Philpsu "kontrast" v nastavitvah ker ne ločijo od nastavitve kontrasta od backlighta, je kar isti izraz za oboje..).
Popolnoma bedna se strinjam. Raje bi vzel FALD s samo 10 conami kot da še kdaj imam TV z globalnim zatemnjem. To sem tut jaz nasedel andreju sem mislil da bo dobro saj TV je bil ok sam kar se pa zatemnenja tiče je to kar neki. Dober VA panel ne rabi tega sranja, v kolikor ne pretiravaš z backlightom (oz. kot bi temu rekli pri Philpsu "kontrast" v nastavitvah ker ne ločijo od nastavitve kontrasta od backlighta, je kar isti izraz za oboje..).
Tudi v tem primeru ne boš kaj bolj zadovoljen:) Lep primer je Lg , ki je FALD pa ima nekaj več con kakor 10, pa je to vse skupaj porazno:)) Sicer pa imajo vsi televizorji najnižjega in srednjega ranga globalno zatemnenje tako Sony, Samsung, Philips, TCL itd.. Pa dobivajo vsi ti televizorji kar visoke ocene za kvaliteto slike.. Sam pa veš, da se nekje morajo delat kompromisi:)Vsak ima svoje pluse in minuse, toda mora se gledat, da ima televizor več plusev kakor minusov..! Je pa danes predvsem težava to, da vse preveč ljudi gleda te teste in potem so povsem zmedeni, in ko pridejo domov načrtno ičejo določene napake pri televizorju:)) Dober primer si ti sam, pa brez zamere.. Včasih so ljudje kupovali televizor, brez, da so gledali in prebirali teste pa so bili več kot zadovolnji.. Če ne bi obstajali testi, ljudje sploh ne bi vedeli kaj je to black crush, blooming in bi še naprej uživali proi gledanju televizorja.. Sedaj pa se tako kot ti na veliko obremenjuje, kako pa to, da to ni bolje, ono bi tudi lahko bilo bolje itd.. Če v bodoče nočeš, da te boli glava glede teh zadev čim manj prebiraj teste, in prebiraj forume.. Samo dobro nameren nasvet..! Ker prefektnega televizorja ni in ga nikoli ne bo:))
Zgodovina sprememb…
- spremenil: andrej69 ()
Sploh ni nujno, da te testi zmedejo, lahko odkriješ tudi brez testov pomanjkljivosti oz nekaj kar ti ne paše. Mene je black crush motil že na prvih LCDjih, ki sem jih imel, ko še sploh nisem vedel kaj je to, opazil sem, da komaj kaj vidim v temnih scenah in sem se čudil zakaj je to tako. Enako za backlight bleed in vertikalen banding, tudi opazil preden sem kaj bral in slab vidni kot na Va panelu, za takšne stvari sploh ni potrebno brati nobenih testov.
@neocodexx je tudi sam od sebe opazil, da ima OLED805 black crush v HDR, če se ne motim ni nikjer prej bral, ker je pač prej imel TV, ki ni imel takšen black crush je seveda potem toliko lažje opazil in ko že enkrat malo poznaš te zadeve je težko, da ne bi opazil.
Seveda pa te lahko testi tudi zavedejo ali zmedejo, npr ta Panasonicov OLED hvalijo vsako leto do neba in sem ga zato tudi nabavil in meni sploh ni sedel, pa lahko dobi vse nagrade, zmage pa ga ne bi imel, ker so me določene stvari enostavno preveč motile. Najbolj pomembno je, da si vsak zase izbere pravi TV kar pa dan danes ni lahko, ko je izbira tako velika in več TVjev vidiš težje se je odločiti, tako da včasih prav zavidam ljudjem, ki ne komplicirajo ali ne vidijo teh razlika, si kupijo cenejše varinajte in so zadovoljni, prišparajo veliko časa in živcev.
@neocodexx je tudi sam od sebe opazil, da ima OLED805 black crush v HDR, če se ne motim ni nikjer prej bral, ker je pač prej imel TV, ki ni imel takšen black crush je seveda potem toliko lažje opazil in ko že enkrat malo poznaš te zadeve je težko, da ne bi opazil.
Seveda pa te lahko testi tudi zavedejo ali zmedejo, npr ta Panasonicov OLED hvalijo vsako leto do neba in sem ga zato tudi nabavil in meni sploh ni sedel, pa lahko dobi vse nagrade, zmage pa ga ne bi imel, ker so me določene stvari enostavno preveč motile. Najbolj pomembno je, da si vsak zase izbere pravi TV kar pa dan danes ni lahko, ko je izbira tako velika in več TVjev vidiš težje se je odločiti, tako da včasih prav zavidam ljudjem, ki ne komplicirajo ali ne vidijo teh razlika, si kupijo cenejše varinajte in so zadovoljni, prišparajo veliko časa in živcev.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: skyform ()
MrStein ::
Dimming brez con ( globalno zatemnenje) pomeni, da se zatemni celotna slika pri temnejših kadrih, in ne po conah kakor pri televizorjih z lokalnim zatemnenjem. To pomeni, da se izgubi nekaj detajlev pri odaljenih scenah pri samih vsebinah, omogoča pa odličen prikaz črne in kontrasta:) In ker ima še Philips recimo Direkt led panel, pomeni, da ne pride do takšne presvetlitve slike vertikalno ali horizontalno, odvisno kakšna je postavitev osvetlitev ozadja , kakor pri nekaterih televizorjih z Edge Led tehnologijo. Mora ti biti jasno, da, če ima televizor lokalno zatemnenje ni nujno, da je kvalitetnejši posebej ne tile modeli srednjega ranga, ki imajo sam par con zatemnenja..! Kar pa se tiče tega Hisense modela sem že napisal, da je seveda najboljši izbor kateri bo predvsem gledal HDR vsebine.. Dočim kateri bo gledal mešane vsebine je Philips ali Panasonic vsekakor boljša izbira, posebej kar se tiče športa, kjer ima ta Hisense kar težave:))Andrej, osnovnih pojmov nimaš razčiščenih. Namen dimminga je, da se poveča dinamični kontrast, kar pa pri global dimmingu ali dimmingu brez con ni mogoče, ker se namesto kontrasta glede na sceno spreminja svetilnost.
Ravno to je dinamični kontrast, da se celi sliki spremeni svetilnost.
razlaga nemško: https://de.wikipedia.org/wiki/Kontrastv...
pa še po angleško: Contrast ratio @ Wikipedia
pa še enkrat angleško: https://www.pcmag.com/encyclopedia/term...
Tako, počasi boš imel osnovne pojme razčiščene.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
easyrider3 je izjavil:
Dinamični kontrast je en drek nekje nekaj pridobiš drugje izgubiš.
Pri vsakem televizorju nekje nekaj pridobiš, nekje pa izgubiš:) Pa ali je to: Edge-lit Dimming, Frame Dimming, Full Array Dimming, Micro Dimming/PRO, Global Dimming itd.. Ali je to LED tehnologija, QLED ali OLED. Kot sem že napisal, gleda se, da ima televizor več pozitivnih lastnosti kot pa negativnih..!
easyrider3 ::
Gleda se tudi kaj komu bolj odgovarja od pozitivnih lastnosti saj določenim ni pomemben HDR ali Dolby Vision pa lahko ga še tako omenjajo in hvalijo. Recimo meni je edino trenutno pomembno da bi imel zvečer namesto sivkaste barve črno in da se detajli ne izgubijo pa seveda da gibanje slike je tekoče pri hitrejših prizorih.
easyrider3 je izjavil:
Gleda se tudi kaj komu bolj odgovarja od pozitivnih lastnosti saj določenim ni pomemben HDR ali Dolby Vision pa lahko ga še tako omenjajo in hvalijo. Recimo meni je edino trenutno pomembno da bi imel zvečer namesto sivkaste barve črno in da se detajli ne izgubijo pa seveda da gibanje slike je tekoče pri hitrejših prizorih.
Vsekakor:)
akulp ::
Jaz bom že noro vesel, ko mi ne bo več treba gledati takih stvari na TVju. :)
https://ibb.co/zm7PTkz
https://ibb.co/zm7PTkz
Lukcc
Problem je v tem, da ko enkrat vidiš fald in oled v živo, je težko še biti pristranski do navadnega tvja. In če imaš namen zapraviti 2x ali do 3x več kot bi sicer bil nek cenejši model, je verjetno normalno da se boš malo zanimal in preizkusil, če je zadeva bila vredna nakupa in če res opaziš razliko.
Ali bi namesto vsega tega še vedno bil zadovoljen s svojim 7 let starim 55" VA samsungom ki sem ga imel do zdaj? Pa načeloma bi bil, saj ga še vedno imam. 4K niti ne pogrešaš na tej velikosti. 2019 philips VA lcd je bil za malenkost boljši v skoraj vseh pogledih; Lepše in bolj žive barve, boljša interpolacija in globje črne, je pa to tudi bil dvorezen meč ker si pri direct led tehniki prej opazil backlight bleed kot na edge led.
Nekako tako je izgledalo če si imel kontrast na 100, na 50 je že skoraj izginilo ampak je bila potem slika že malo temna, to je npr. ena tistih zadev ki jih res lahko samo oled prikaže tako lepo in mi je zato tudi tako všeč.
Edge led pa sicer ni imel tako globokih črnih, ni pa imel tega bleeda če si dvignil kontrast, so se vse črne bolj enakomerno posvetlile, in na takem TVju težje najdeš napake. Ampak globje črne in bolj živa slika na Philipsu so mi res bile všeč, samo hitro si opazil tisti bleed če si hotel iz tvja dobiti tisto max, najlepšo sliko. Tako sem začel opažati, da nekaj manjka, in bi res znal uživati v oledu.
Vendar razen te majhne podrobnosti, da pač ni moral čisto zatemniti slike in hkrati biti svetel, kar je domena OLEDa, in upati da bo to dobro izgledalo na lcdju je pač čisto zgrešeno. Ker kot lcd, je to bil v redu tv.
Ampak potem imamo HDR, kjer se pa začnejo pravi problemi. Nekaj, kar stari TVji niso imeli, ti novi pa ga zdaj vsi podpirajo. Vau, gremo probat!
In potem gledaš, gledaš.. In z razočaranjem strmiš. Barve sprane, vse pretemno.. In potem misliš koliko si prikrajšan, ker si kupil poceni TV da ne moreš tega uživat kot je bilo posneto - predvideno, da se konzumira. In potem greš nazaj na 1080p SDR na svojem novem 65", 70", ali 75" tvju in razmišljaš porkafix, zakaj nismo nabavili ta pravo stvar..
Razen tega s HDR je bilo na splošno vse ostalo bolje in marsikdo bi bil s tem zadovoljen. Razen ene zadeve, ki mi ni bila čisto jasna, "kako". Bilo je prisotnega kar nekaj macro blockinga, ki ga stari Samsung ni imel, ali pa ni bil toliko opazen, ker mi je to bila dokaj nova zadeva. Kar mi je bilo čudno, saj naj bi ta novi Philips image procesor ravno v tem bil dober.. ali ne? Sprva sem mislil ok mogoče gledam preblizu ker je to 70" TV in se prej opazi.. Kar v bistvu tudi je, deloma res. Mogoče je pa bilo samo kaj narobe z mojim modelom, ker sem že zasledil slike drugih tvjev ki so tudi imeli to težavo, še bolj opazno kot na mojemu. Malo čudno, ampak whathever, tvja ni več in prijatelj ki ga je kupil nima nobenih pripomb.
Primer macro blockinga o čemer govorim, tu sem najdel eno staro primerjavo med LG in Philips oled iz 2016:
Philips je desno :)
Kar mi je zanimivo, da ima njihov lcd iz 2019 enako, če ne še več macro blockinga kot ta LG oled iz 2016. Res da je druga tehnologija in drugi tip slikovnega procesorja (verjetno dajo boljše na olede), ampak vseeno, bi pričakoval več od 2019 modela. Nisem se mogel otresti občutka, da je na 2019 modelu ki se naj bil hvalil z enim najboljših slikovnih procesorjev na trgu, imel več macro blockinga od enega 2013 1080p samsunga? Nisem hotel preveč razmišljati o tem, in sem kljub temu slepo zaupal da se bo zadeva popravila z 2020 Philips oledom. Slabše ne mora biti, kajne?
In ja, k sreči se je, Philips končno izkazal. Brez dvoma lahko trdim da bi tale oled 805 zgornjo sliko prikazal popolnoma čisto, še ta na desni izgleda umazano v primerjavi s tem kako lepo se taki prizori sedaj vidijo na 805, s to razliko da je pa še močnejši pri kontrastu in black crushu, tako da bi bil bolj podoben sliki na levi, le da je veliko bolj čista, oz. popolnoma čista. Je ena prvih stvari ki sem jih opazil na tem tvju in to res opravi odlično.
Philips lcdji so malo čudni. Sicer na splošno v redu tvji, ampak nimajo fald modela (skoraj edini, zakaj?). Pa ne mi reč da je global dimming boljši, ker ni. To ni nič. Fald tudi lahko vklopiš ali izklopiš (nisem pa siguren če na vseh modelih), pa sem prepričan da ima svojo uporabnost, medtem ko global dimming funkcije nisem nikoli imel vklopljene. Pa tudi če ni fald, zakaj nimajo 10bit panela? Zakaj nimajo lcdja z višjo svetilnostjo in boljšim procesorjem ki bi pravilno prikazal HDR? Zakaj se na nobenem od njihovih tvjev ne da nastaviti "black level"? Vprašanja, vprašanja. Več kot očitno je namreč, da je Philips postavil svoje lcdje na stranski tir, prodaja jih pa po dokaj visoki ceni, ker imajo ambilight in se s tem malo vlečejo ven.
Oled pa je, sicer z nekoliko black crusha, vrhunski v vseh drugih pogledih. Gledat je pač potrebno na to da se ta tv večinoma kupi zaradi ambilighta. Če tega ne bi imel, bi se sam odločil za druge tvje - nekaj od Sonyja ali Samsunga sigurno če bi želel fald oz. nekaj ki spodobno prikaže HDR, drugače pa LG CX za oled, ker je bolj gamersko usmerjen in manj black crusha.
Ker pa želim, in sem zadovoljen z ambilight, bi še enkrat kupil Philips lcd?Jah, bi ga. Ni druge. Ko še enkrat pomislim ne, kupil bi njihov OLED, (2019 65" oled se je sedaj dobil za 1700EUR in 55" za 1000EUR), ker to da ne moreš normalno gledati HDR filmov, ki jih je vse več in več, je prevelika pomankljivost - vsaj zame - da bi jo sprejel. Če pa je to izven budgeta, pa bi vzel 55" za 500EUR in gledal izključno SDR (navadna HD Netflix naročnina in 1080p torrenti, pa nimaš nobenih skrbi glede HDR) in lepo živiš naprej kot si do sedaj.
Če ti pa ambilight ni bistven, bi pa roko na srce, predlagal da se ozreš za drugimi znamkami. Ampak meni je res všeč, ne vem zakaj ne bi tega imel. Recimo jaz ga imam zvezanega z Philips Hue osvetlitvijo po celi sobi, in TV ima to luštno funkcijo da pritisneš Ambilight in s tem prižgeš ambientno svetlobo na tvju in v sobi in je vse skupaj tako luštkano in prijetno, meni je postal obvezen dodatek k tvju. Ta 2020 model ima tudi funkcije da predvaja ambient zvok narave kot sleep funkcijo; ekran se ugasne in samo ambilight prižge, ter lepo poslušaš kako prasketa v kaminu.. To so se super spomnili. Res da si to lahko vse poiščeš in nastaviš na youtube, ampak na tem tvju prideš do te funkcije z eno komando (Ambisleep).
Ali bi namesto vsega tega še vedno bil zadovoljen s svojim 7 let starim 55" VA samsungom ki sem ga imel do zdaj? Pa načeloma bi bil, saj ga še vedno imam. 4K niti ne pogrešaš na tej velikosti. 2019 philips VA lcd je bil za malenkost boljši v skoraj vseh pogledih; Lepše in bolj žive barve, boljša interpolacija in globje črne, je pa to tudi bil dvorezen meč ker si pri direct led tehniki prej opazil backlight bleed kot na edge led.
Nekako tako je izgledalo če si imel kontrast na 100, na 50 je že skoraj izginilo ampak je bila potem slika že malo temna, to je npr. ena tistih zadev ki jih res lahko samo oled prikaže tako lepo in mi je zato tudi tako všeč.
Edge led pa sicer ni imel tako globokih črnih, ni pa imel tega bleeda če si dvignil kontrast, so se vse črne bolj enakomerno posvetlile, in na takem TVju težje najdeš napake. Ampak globje črne in bolj živa slika na Philipsu so mi res bile všeč, samo hitro si opazil tisti bleed če si hotel iz tvja dobiti tisto max, najlepšo sliko. Tako sem začel opažati, da nekaj manjka, in bi res znal uživati v oledu.
Vendar razen te majhne podrobnosti, da pač ni moral čisto zatemniti slike in hkrati biti svetel, kar je domena OLEDa, in upati da bo to dobro izgledalo na lcdju je pač čisto zgrešeno. Ker kot lcd, je to bil v redu tv.
Ampak potem imamo HDR, kjer se pa začnejo pravi problemi. Nekaj, kar stari TVji niso imeli, ti novi pa ga zdaj vsi podpirajo. Vau, gremo probat!
In potem gledaš, gledaš.. In z razočaranjem strmiš. Barve sprane, vse pretemno.. In potem misliš koliko si prikrajšan, ker si kupil poceni TV da ne moreš tega uživat kot je bilo posneto - predvideno, da se konzumira. In potem greš nazaj na 1080p SDR na svojem novem 65", 70", ali 75" tvju in razmišljaš porkafix, zakaj nismo nabavili ta pravo stvar..
Razen tega s HDR je bilo na splošno vse ostalo bolje in marsikdo bi bil s tem zadovoljen. Razen ene zadeve, ki mi ni bila čisto jasna, "kako". Bilo je prisotnega kar nekaj macro blockinga, ki ga stari Samsung ni imel, ali pa ni bil toliko opazen, ker mi je to bila dokaj nova zadeva. Kar mi je bilo čudno, saj naj bi ta novi Philips image procesor ravno v tem bil dober.. ali ne? Sprva sem mislil ok mogoče gledam preblizu ker je to 70" TV in se prej opazi.. Kar v bistvu tudi je, deloma res. Mogoče je pa bilo samo kaj narobe z mojim modelom, ker sem že zasledil slike drugih tvjev ki so tudi imeli to težavo, še bolj opazno kot na mojemu. Malo čudno, ampak whathever, tvja ni več in prijatelj ki ga je kupil nima nobenih pripomb.
Primer macro blockinga o čemer govorim, tu sem najdel eno staro primerjavo med LG in Philips oled iz 2016:
Philips je desno :)
Kar mi je zanimivo, da ima njihov lcd iz 2019 enako, če ne še več macro blockinga kot ta LG oled iz 2016. Res da je druga tehnologija in drugi tip slikovnega procesorja (verjetno dajo boljše na olede), ampak vseeno, bi pričakoval več od 2019 modela. Nisem se mogel otresti občutka, da je na 2019 modelu ki se naj bil hvalil z enim najboljših slikovnih procesorjev na trgu, imel več macro blockinga od enega 2013 1080p samsunga? Nisem hotel preveč razmišljati o tem, in sem kljub temu slepo zaupal da se bo zadeva popravila z 2020 Philips oledom. Slabše ne mora biti, kajne?
In ja, k sreči se je, Philips končno izkazal. Brez dvoma lahko trdim da bi tale oled 805 zgornjo sliko prikazal popolnoma čisto, še ta na desni izgleda umazano v primerjavi s tem kako lepo se taki prizori sedaj vidijo na 805, s to razliko da je pa še močnejši pri kontrastu in black crushu, tako da bi bil bolj podoben sliki na levi, le da je veliko bolj čista, oz. popolnoma čista. Je ena prvih stvari ki sem jih opazil na tem tvju in to res opravi odlično.
Philips lcdji so malo čudni. Sicer na splošno v redu tvji, ampak nimajo fald modela (skoraj edini, zakaj?). Pa ne mi reč da je global dimming boljši, ker ni. To ni nič. Fald tudi lahko vklopiš ali izklopiš (nisem pa siguren če na vseh modelih), pa sem prepričan da ima svojo uporabnost, medtem ko global dimming funkcije nisem nikoli imel vklopljene. Pa tudi če ni fald, zakaj nimajo 10bit panela? Zakaj nimajo lcdja z višjo svetilnostjo in boljšim procesorjem ki bi pravilno prikazal HDR? Zakaj se na nobenem od njihovih tvjev ne da nastaviti "black level"? Vprašanja, vprašanja. Več kot očitno je namreč, da je Philips postavil svoje lcdje na stranski tir, prodaja jih pa po dokaj visoki ceni, ker imajo ambilight in se s tem malo vlečejo ven.
Oled pa je, sicer z nekoliko black crusha, vrhunski v vseh drugih pogledih. Gledat je pač potrebno na to da se ta tv večinoma kupi zaradi ambilighta. Če tega ne bi imel, bi se sam odločil za druge tvje - nekaj od Sonyja ali Samsunga sigurno če bi želel fald oz. nekaj ki spodobno prikaže HDR, drugače pa LG CX za oled, ker je bolj gamersko usmerjen in manj black crusha.
Ker pa želim, in sem zadovoljen z ambilight, bi še enkrat kupil Philips lcd?
Če ti pa ambilight ni bistven, bi pa roko na srce, predlagal da se ozreš za drugimi znamkami. Ampak meni je res všeč, ne vem zakaj ne bi tega imel. Recimo jaz ga imam zvezanega z Philips Hue osvetlitvijo po celi sobi, in TV ima to luštno funkcijo da pritisneš Ambilight in s tem prižgeš ambientno svetlobo na tvju in v sobi in je vse skupaj tako luštkano in prijetno, meni je postal obvezen dodatek k tvju. Ta 2020 model ima tudi funkcije da predvaja ambient zvok narave kot sleep funkcijo; ekran se ugasne in samo ambilight prižge, ter lepo poslušaš kako prasketa v kaminu.. To so se super spomnili. Res da si to lahko vse poiščeš in nastaviš na youtube, ampak na tem tvju prideš do te funkcije z eno komando (Ambisleep).
Problem je v tem, da ko enkrat vidiš fald in oled v živo, je težko še biti pristranski do navadnega tvja. In če imaš namen zapraviti 2x ali do 3x več kot bi sicer bil nek cenejši model, je verjetno normalno da se boš malo zanimal in preizkusil, če je zadeva bila vredna nakupa in če res opaziš razliko.
Glej vse te tvoje analize so zanimive ampak ne vem zakaj delaš toliko primerjav med FALD in OLED, če nisi imel oba hkrati doma pred seboj. Malo govoriš vse skupaj na pamet o teh primerjavah med FALD in OLED in na osnovi videjev. Sploh ni takšna razlika kot si misliš in prikazujejo te slike in videji. Kot sem že napisla ima tale tip brightness na 100 v čisti temi, tako se TV ne gleda, po vrhu tega ima kamero nastavljeno tako da prikaže dosti več blooming kot ga vidiš v resnici in tole ima 49XH95 varijanto, ki ima precej več bloominga kot večji modeli.
Ni vse v kontrastu in črnih, če procesing ne štima ti OLED nič ne pomaga in black cruch kot ima tvoj Philips tudi ni idealna zadeva, sicer pa je čist odvisno od osebe do osebe in okusa. Meni sploh ni bilo težko vrniti GZ950 in še kar dalje uživam v FALD pa sem dožival OLED izkušnjo, tako da ni res, če enkrat doživiš OLED, da ne moreš več nič drugega gledati. Odvisno kateri OLED si doživel in odvisno katero vesbino največ gledaš, vse je odvisno katera vsebina se največ gleda ali gledaš v temi ali z lučjo ali čez dan in veliko je tudi stvar okusa. Še vedno je dosti ljudi, ki jih OLED ni prepričal in raje gledajo FALD, pa so vidli ali imeli oboje in tako je tudi prav, da si vsak izbere kar mu bolj paše in se ne silijo z OLED, ker bi pač naj to bilo oho in daleč najboljše kar sploh ni res.
Ni TVja in tehnologije, ki bi bila v vsem najboljša, pri vseh je neka pomanjklivost in čist je odvisno od okusa kaj te majn moti in kaj bolj, mene osebno black crush bolj moti kot blooming, jaz imam v celem prostoru nežne ambientne luči in blooming sploh ne opazim, z black crush pa ne moreš nič, se ne da maskirati. Tisti, ki pa želi OLED brez black crusha pa ima na izbiro samo Panasonic, ki pa ima spet svoje pomanjkljivosti. OLEDi niso vsi enaki ali zelo podobni kar se tiče slike kot nekateri tu pravijo, med njimi so razlike in vedno bodo kot so bile oz so tudi med LCDji, zato ker ima vsaka znamka popolnoma drugačen/svoj procesing in so lahko celo velike razlike, predvsem v SDR.
Ni vse tako črno in belo med FALD in OLED kot nekateri govorite ali hočete prikazati, sicer pa je tak vseeno, vsak si naj izbere kar mu najbolj paše.
Zgodovina sprememb…
Malo si me vzel izven konteksta, nisem rekel da je oled absolutno boljši od fald, ampak da ko enkrat vidiš fald *in/ali* oled je težko iti nazaj na navaden lcd.
Tak navaden lcd pa ima točno toliko ali pa še več bloominga ki je vidna na tisti sliki, ki služi kot približek temu, kako dejansko zgleda navaden VA panel z Direct LED na takšni sceni kjer na posameznih mestih skozi krvavi nekoliko backlighta.
Tu sem kot prednost izpostavil, da tega pojava na Edge LED ni bilo, pač pa je bila namesto tega cela slika malo bolj svetla oz. črne niso bile tako globoke kot na Direct.
Falda tudi sam nisem imel ampak kolikor sem jih videl v trgovinah z demo posnetki so me prav tako navdušili, tega bleeda tudi jaz nisem opazil na faldu (ki ga je pa dosti lažje zajeti na kamerah). Jaz sem hotel pokazati kako je ta bleed izgledal na 7304 z direct led, in je kar točno tako v resnici, razen če daš kontrast na minimum potem je pa že pretemno za gledat, kar pa ni nič novega za navaden lcd tako je vedno bilo, le kot zanimivost, dosti manj opazen bleed na edge led, ker se tam lepše razporedi.
Tak navaden lcd pa ima točno toliko ali pa še več bloominga ki je vidna na tisti sliki, ki služi kot približek temu, kako dejansko zgleda navaden VA panel z Direct LED na takšni sceni kjer na posameznih mestih skozi krvavi nekoliko backlighta.
Tu sem kot prednost izpostavil, da tega pojava na Edge LED ni bilo, pač pa je bila namesto tega cela slika malo bolj svetla oz. črne niso bile tako globoke kot na Direct.
Falda tudi sam nisem imel ampak kolikor sem jih videl v trgovinah z demo posnetki so me prav tako navdušili, tega bleeda tudi jaz nisem opazil na faldu (ki ga je pa dosti lažje zajeti na kamerah). Jaz sem hotel pokazati kako je ta bleed izgledal na 7304 z direct led, in je kar točno tako v resnici, razen če daš kontrast na minimum potem je pa že pretemno za gledat, kar pa ni nič novega za navaden lcd tako je vedno bilo, le kot zanimivost, dosti manj opazen bleed na edge led, ker se tam lepše razporedi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: neocodexx ()
Ups, sori, pa res, kaj sem te bral, nič za to, sem se pač malo razpisal.
Drugače pa kar se tiče gledanja v popolnoma temnem prostoru je pa res OLED king, ampak jaz ne maram gledati v čist temnem prosturu, mi ne paše za oči in če imaš svetlobo za TVjem kot Philipsov ambilight se pa prednost OLEDa proti FALD skoraj izniči. Imam tudi sam luč za TVjem, sicer čist nežno, sem poskusil tudi bolj močno, kar mi ni blo kul in odkar imam te lučke sploh ne opazim blooming, tudi v HDR ne. Je pa fora tega, da če imaš svetlobo za TVjem avtomatsko povzročaš black crush, sploh če je premočna svetloba, tako da če ima Philips OLED black crush in še po vrhu ambilight vklopljen zna biti kar moteče.
Drugače pa kar se tiče gledanja v popolnoma temnem prostoru je pa res OLED king, ampak jaz ne maram gledati v čist temnem prosturu, mi ne paše za oči in če imaš svetlobo za TVjem kot Philipsov ambilight se pa prednost OLEDa proti FALD skoraj izniči. Imam tudi sam luč za TVjem, sicer čist nežno, sem poskusil tudi bolj močno, kar mi ni blo kul in odkar imam te lučke sploh ne opazim blooming, tudi v HDR ne. Je pa fora tega, da če imaš svetlobo za TVjem avtomatsko povzročaš black crush, sploh če je premočna svetloba, tako da če ima Philips OLED black crush in še po vrhu ambilight vklopljen zna biti kar moteče.
Zgodovina sprememb…
E, ravno to pa je Philips izboljšal na OLED modelu napram LCD, pri oledu se ambilight zelo agresivno poponoma izklaplja ob temnih prizorih če ga prestaviš na natural/game in deloma tudi na sports mode, tako da zelo natančno sledi dogajanju na zaslonu in nikoli ne pokvari odličnega kontrasta oleda. Mislim da se še celo na standard popolnoma izklopi če bo zaslon čisto črn.
(na lcdjih je vedno nekoliko prižgan in sveti belo tudi če ga daš na minimum + game mode) tako da je ambilight izkušnja na OLED popolnoma drugačna - tako kot bi moglo bit. Mogoče naredim posnetek da pokažem kako to dela v praksi, ker je res čudovito:)
(na lcdjih je vedno nekoliko prižgan in sveti belo tudi če ga daš na minimum + game mode) tako da je ambilight izkušnja na OLED popolnoma drugačna - tako kot bi moglo bit. Mogoče naredim posnetek da pokažem kako to dela v praksi, ker je res čudovito:)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: neocodexx ()
Nice, ja se takoj vidi, da je višji razred TVja. Hec je, da se na mojih dveh starih Philipsih ambilight boljše obnaša kot na teh novih The One modelih, najbrž tudi zato, ker sta bila višji rang. Lahko si nastavil bolj natančno in zelo mehke prehode med spreminjanju barv in scen, ti novejši budget modeli imajo nasplošno bolj agresivne prehode in celo majn nastavitev za ambilight.
Zgodovina sprememb…
Evo zdaj si me spomnil še na to, da so tudi barve ambilighta na 805 oledu bolj natančne od tistih na The One seriji, kjer so bile malo preveč žive, tu so pa veliko bolj nežne (pastelne) in bolj natančno ujamejo prehode med svetlimi odtenki. Tak se ti zdi kot da imajo čisto druge ledice noter, si ni kaj veliko podobno z The One.
Evo zdaj si me spomnil še na to, da so tudi barve ambilighta na 805 oledu bolj natančne od tistih na The One seriji, kjer so bile malo preveč žive, tu so pa veliko bolj nežne (pastelne) in bolj natančno ujamejo prehode med svetlimi odtenki. Tak se ti zdi kot da imajo čisto druge ledice noter, si ni kaj veliko podobno z The One.
Seveda lahko ima nekoliko kvalitetnejše barve, če ima kvalitetnejši krmilnik:) Sicer pa so razlike majhne.
akulp ::
Btw, speaking of svetloba za TVjem.
Se je kakšen od "nePhilips" userjev igral s priklopom ledic na TV, ki posnemajo ambilight?
To sem nekje zasledil, se mi je zdel zanimiv štos, ne vem pa, kako se obnese v resnici.
p.s.: Pa ne me zdaj začeti spraševati "zakaj pa ne vzameš potem Philipsa" :).
Se je kakšen od "nePhilips" userjev igral s priklopom ledic na TV, ki posnemajo ambilight?
To sem nekje zasledil, se mi je zdel zanimiv štos, ne vem pa, kako se obnese v resnici.
Lukcc
No, jaz se še vedno nisem odločil kaj izbrati, čeprav ste mi predlagali kar nekaj modelov. Glede na to, da bom večinoma gledal samo vsebine v FHD ločljivosti, itak verjetno nimam kaj zgrešit.
Mi je pa en kolega svetoval, da se tem poceni Philipsov z Ambilightom raje izognem, ker zadeve niso tako dodelane kot pri dražjih modelih, pa še težave s hitrostmi procesorjev naj bi bile bolj očitne.
Tako da se zaenkrat nagibam k Samsungu, ki ima na marsikaterem testu zelo dobro oceno. Gre npr. za model TU8000, ki pa ga v točno tej oznaki pri nas ni. Ali bom kaj zgrešil, če vzamem Samsung UE55TU8072? Ali bi bilo boljše dodati še 70 € in izbrati potem UE55TU8502, ki ima višji indeks kvalitete slike (2100 vs 2800)?
Mi je pa en kolega svetoval, da se tem poceni Philipsov z Ambilightom raje izognem, ker zadeve niso tako dodelane kot pri dražjih modelih, pa še težave s hitrostmi procesorjev naj bi bile bolj očitne.
Tako da se zaenkrat nagibam k Samsungu, ki ima na marsikaterem testu zelo dobro oceno. Gre npr. za model TU8000, ki pa ga v točno tej oznaki pri nas ni. Ali bom kaj zgrešil, če vzamem Samsung UE55TU8072? Ali bi bilo boljše dodati še 70 € in izbrati potem UE55TU8502, ki ima višji indeks kvalitete slike (2100 vs 2800)?
Big Poppa ::
Za starša bi potreboval nekaj v 70 ali 75 col velikosti, nista zahtevna gledalca. Večinoma gledata navaden program iz neo box, mogoče tu in tam kaj iz netflixa ali youtube. Philips odpade, z ostalimi znamkami (oziroma bolje rečeno njihovimi promotorji) nimam problema. Cenovni razred do 1000 eur.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Big Poppa ()
sm1x ::
Zdravo, kupujem nov TV, ki se ga bo gledalo na razdalji okrog 4m. Gledal sem velikosti 70" in 75". Budget je omejen (cca 1500€ max), tako da OLED odpade. Gledal sem nekaj v tem smislu:
https://www.bigbang.si/samsung-4k-uhd-q...
https://www.bigbang.si/sony-4k-uhd-kd75...
Bolj se nagibam k Sonyu. Sem pa kar laik na tem področju, tako da sem odprt za komentarje/predloge.
Hvala!
Bolj se nagibam k Sonyu. Sem pa kar laik na tem področju, tako da sem odprt za komentarje/predloge.
Hvala!
pia2001slo ::
@sm1x
dodaj še 150 EUR in kupi tole - razred ali dva boljše od serije 8
https://www.mediamarket.si/ads/sony_kd7...
Machete ::
Btw, speaking of svetloba za TVjem.
Nimam izkušenj, ampak strašno drago ni za provat: https://www.amazon.de/-/en/light-strips...
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
sm1x ::
pia2001slo je izjavil:
@sm1x
Hvala, vidim, da je res super. Škoda, da ga pri nas skoraj nikjer ni na zalogi ... Pri BigBangu bi ga vzel, ker lahko vzamem na obroke. Jim moram poslati povpraševanje ...
pia2001slo ::
@sm1x na zgornjem linku ga ni na zalogi ? Mediamarket je v LJ
@sm1x
če hočeš na obroke ini maš možnost recimo na Telekomu imaš tudi ugodno varijanto
https://www.telekom.si/zasebni-uporabni...
24x70,50
@sm1x
če hočeš na obroke ini maš možnost recimo na Telekomu imaš tudi ugodno varijanto
https://www.telekom.si/zasebni-uporabni...
24x70,50
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pia2001slo ()
Zdravo, kupujem nov TV, ki se ga bo gledalo na razdalji okrog 4m. Gledal sem velikosti 70" in 75". Budget je omejen (cca 1500€ max), tako da OLED odpade. Gledal sem nekaj v tem smislu:
Hvala!
Jaz ti priporočam tale Philips model, kvalitetnejši tako od Samsunga kakor Sonya:)
https://www.bigbang.si/philips-4k-uhd-7...