» »

Presnemavanje VHS kaset

Presnemavanje VHS kaset

SloBiscuit ::

Pozdravljeni,

mene zanima kako bi se lotil te zadeve čim učinkovitejše in pa vaše mnenje kaj se bolj splača.

Torej kolikor razumem imam 2 izbiri:

a.) Kasete dam nekemu podjetju, ki bo to storilo zame ( za primer mi "video-jpl" ponuja za €350 cca 100ur presnemavanja v rač. datoteke ala mp4)

ali pa

b.) to storim sam. Tukaj se pa malo zapletejo zadeve in sicer

kako točno to storiti. Moj stari kasetnik naj bi še bil delujoč. Druga zadeva je da so moje kasete stale 10+ let v dnevni sobi pri sobni temperaturi. In vse kakor ne želim da bi se kaj zataknilo pri samem traku. In tretja oz. zadnja zadeva je da bi (kolikor jaz to razumem) potreboval neki TV tuner oz. vmesnik ala AverMedia ( če imate kaj boljšega za priporočat kar povejte ), če bi želel da imam .mp4, .avi itd... datoteke.

Po eni strani plačam €350 počakam par dni in imam stvari urejene, po drugi strani pa lahko kupim ta vmesnik za cca €150 (?) in to naredim sam. Ampak potem vzame čas meni. Zdaj če bi res hotel privarčevat bi konc koncev lahko preko spleta naročil vmesnik in ga vrnil čez 14 dni.

Če se kdo spozna kaj bolje na te zadeve bi bil hvaležen vaše pomoči.

Lp,

Biskvit
neznanec555

primozzzz ::

Priklopiš videorekorder na TV.. In snemaš direktno v TV z mobilnikom ali kamero.. Najenostavneje in zastonj =)
NI PODPISA

SloBiscuit ::

No no, nekaj kvalitete pa hočem imeti. :))
neznanec555

mlamat ::

Rabiš en star videorekorder z Bolhe in tole.

SloBiscuit ::

mlamat je izjavil:

Rabiš en star videorekorder z Bolhe in tole.



U pišuka, tole bi pa zelooo poenostavilo zadevo.
neznanec555

nikolahodin ::

Zanima me koliko gb na disku zauzame 1 min presnemavanja preko veideo presnemovalnika priklučenega na računalnik?

cegu ::

Jaz imam VCR priklopljen na Digital-8 kamero (ki mi dela konverzijo z analognega na digitalnega), ta gre preko Firewire na PC, ki zadevo le shranjuje. (encoder je torej hardverski). To je super, saj nimam težav z dropped frames, in računalnik lahko praktično uporabljam nemoteno, saj CPU ne trpi, kasete se pa shranjujejo zadaj.

Shranjen je torej v DV format, kar je čez glavo dovolj za VHS (zoprno je le, ker je Interlace, ampak spet ni tak bavbav). V nekompresiran format jih nebi dajal ker je bedarija, DV pa je ravno super, še malce predober za VHS.

1 Ura vide zasede cca. 13GB in če se tega lotiš, potem tudi video imej shranjenega v taki ne-preveč kompresirani obliki.

Ko sem fertik, jih vržem preko HandBrake v mp4 in HEVC format (ker google drive še ne zna streamat HEVC-a), avdio na 160kb/s, video pa na Constant Framerate in constant bitrate 2250kbps. To pustim čez noč in seveda zased potem cca. 1gb/uro. Lahko bi šel nižje, ampak nočem. Tudi HEVC nastavim tako, da ima 1GB/uro, je pa kvaliteta toliko boljša.

Če se kakšna kaseta strga (se mi dogaja), sploh na začetku kaset in na koncu) jo pač odšraufaš, zalepiš s selotejpom, ročno prevrtiš da ta selotejp ne gre čez glavo (pa tudi če gre ni tak bav bav), in snemaš to posebej.

Naj te tista primerjava št.vrstic za VHS in resolucija ne zmede - vedno mi je boljše izgledalo.

Če ti spravijo 100ur za 350EUR je to kar ugodno mislim, jaz bi računal nekje 5-10EUR na črno na kaseto, pa še to takrat ko bi delal doma, da lahko kasete menjam.


Nikakor pa ne plačati, da boš dobil arhiv v mp4, v tem formatu je video OK za gledat, takoj ko ga boš pa želel urejati boš pa spet dodatno izgubil na kvaliteti.

EDIT:
Glede MP4 - če je kvaliteta VHS-sa dobra, potem za enako kvaliteto mp4 fajl zasede manj. Če je kvaliteta slaba in so vmes že artefakti in črte - potem je kompresija slabša in tak video zasede več. (kontradiktorno sprva mogoče).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cegu ()

SloBiscuit ::

1 ura videa je 13GB? Misliš 1.3GB?
neznanec555

cegu ::

SloBiscuit je izjavil:

1 ura videa je 13GB? Misliš 1.3GB?


Ne, 13 (trinajst)GB. DV Kasete so lahko shranile ogromono količino podatkov.

Če si že delaš arhiv in si boš vzel čas, potem svetujem da shraniš v tako obliko. Za 100 ur rabiš disk 1.5TB, kar je danes 50EUR.

Za nalaganje v drive ali za predvajanje v TV pa ga vržeš v program Handbrake, pustiš čez noč in boš imel zjutraj še vse fajle v mp4, ki jih lahko daš tudi na en USB ključek.

cegu ::

Še eno zadeva, ki mi dela težave. Čeprav imam VCR s 6 glavami, mi video pri kakšni kaseti začne štekat (se ustavi za par milisekund in gre naprej).

Če jih prevrtim naprej in nazaj, težava izgine. Ne vem zakaj, mogoče se trak zlepi skupaj ali kaj podobnega.

forplan ::

Klik
To sem sicer gledal pred časom... Zaenkrat sem ta projekt presnemavanja preložil
da se strinjam

c3p0 ::

Posnetke lahko recodaš v kak h264, ali celo h265 (okoli 45% manjša velikost ob isti kvaliteti, a vprašljiva prihodnost codeca). Razlike ne boš opazil.

cegu ::

forplan je izjavil:

Klik
To sem sicer gledal pred časom... Zaenkrat sem ta projekt presnemavanja preložil


h.264 encoder imajo tudi novejši Intel-ovi procesorji (od Sandy Bridge-a naprej). Če imaš kaj takega in bi res rad vse dajal direktno v h.264, potem lahko kupiš samo eno poceni video-kartico za Composite video (ne uporabljaj S-vida), ostalo že imaš.

Intel Quick Sync Video @ Wikipedia

Še vedno pa zagovarjam delati arhive v manj kompresirane formate od h.264, sploh za VHS kasete, kjer je kompresija zelo neefektivna zaradi artefaktov in slabega videa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V kateri format pretvoriti filme s kaset 8 mm in DV formatom?

Oddelek: Zvok in slika
111727 (1219) Invictus
»

VHS na DVD

Oddelek: Pomoč in nasveti
114335 (3228) free2dark
»

HD kamera - vprašanja

Oddelek: Zvok in slika
51560 (1394) BCSman
»

Presnemavanje VHS na CD/DVD

Oddelek: Pomoč in nasveti
123816 (3600) geniusone
»

prenos iz video kaset preko video rekorderja na pc (scart)

Oddelek: Zvok in slika
225100 (4856) NazgulRR

Več podobnih tem