» »

Polaganje/vodenje utp kabla v steni

Polaganje/vodenje utp kabla v steni

Ä塵rÄ親 ::

Situacija je taka da moram med računalikom in ruterjem speljati UTP kabel, koliko dolg točno še ne vem (30m ali manj ocenjujem, skrajša se vedno lahko), po zidu namreč (teh kanalih za štrom itd...).
Seveda se mi o tem delu sanja ne tak da zaj iščem informacije oz vse kar mi bo lahko pomagalo za čim lažje / hitro delo.

Tak da bi vas prosil če mate kake izkušnje z vlečenjem kabla po teh tunelih jih kar napište, kaki trik ste verjetno pogruntal oz kje drugje pobrali.

Zanima me kaki je recimo izraz (slovenski in angleški) za te tunele v stenah. Je slučajno bolje da z drug vrsto žice sprobaš priti čez preden bi začel tlačit utp kabel po tem.

Pol mam pa še par problemov... kokr sem gledal je premer plastične tube 1-2 cm...ozko pa naribana tak da pomojem se bom kar namatral s tem projektom.
Drugi je, da oče pojma nima kak so ti kanali speljani, električar (sorodnik) se pa že bolj slabo spominja ... če se sploh. Za zdaj upam da je vse čim bolj naravnost navzdol (Napeljujem sicer iz kleti v drugi štuk in upam da so bli dovolj pametni da so v kotu hiše napeljali vodoraven tunel od vrha do spodnjega štuka.)

Tako da se za vse napotke, izkušnje ki jih boste delili zahvaljujem.

Ribič ::

Če boš kabel vlekel po kanalih paralelno z žicami za elektroinštalacijo, potem ti priporočam, da namesto UTP kabla raje uporabiš kakšen zaščiten kabel npr. S/FTP. Tega moraš seveda ustrezno ozemljiti.

lp

Ä塵rÄ親 ::

No speljano in opravleno.

Kar sem se s tega nauču:
-Na oko vse dalj zgleda čeprav rabiš 1/2 kar si nabavil. Na koncu sem porabil komaj 15 m kabla tak da mi 15 ostane.
-Če ne gre skos kanal uporab skos bolj tanjši foršpaner in na koncu z vso silo povleč čez del kjer se je foršpaner zatikal
-Če je kaka stara napeljava noter vn pomeč na novo daj svojo, bil noter nek star telefonski kabel z miljon manjšimi žicami (čepral je star telefon rabu sam 2) tak da sem na novo napeljal tanši kabel z 8 žicami 4 sm ponucu za domofon, 2 da sem staro telefonsko linijo spet povezal pa 2 sta mi ostale.

Thx Ribič za SFTP idejo, čeprav na koncu nisem rabil (nobene štromarije ni naokol) je itak sam 10 € draži kabel bil.... za dodatno zaščito male pare.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podaljševanje UTP kabla (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5827986 (13715) denisbegood
»

povezava RJ11 vtičnice - pomoč prosim

Oddelek: Omrežja in internet
2813381 (3598) wexor
»

Telefonski kabel na meter.

Oddelek: Omrežja in internet
396415 (5245) MadMax
»

Novogradnja, elektroinštalacije, kabli...

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
246353 (5899) LordTado
»

Kako kvalitetno naštukati telefonsko parico ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
509744 (8262) Vanich

Več podobnih tem