» »

Delo ali študij

Delo ali študij

Drevesce ::

Pozdravljeni,

to leto sem pavziral s študijem oziroma sem bil na faks prijavljen zgolj zaradi statusa. Zadnje pol leta sem delal v službi, ki mi je všeč ter zjutraj nikoli ne pomislim "danes se mi pa neda iti v službo" ter mi ne predstavlja nobenega stresa. Dokončano imam V. stopnjo izobrazbe - ekonomski tehnik. Letos sem se prijavil na upravno fakulteto a na žalost je v službi enostavno preveč dela, da bi lahko kombiniral skupaj s faksom, zato sem sedaj na razpotju ali faks ali delo. Če bi študiral nekaj naravoslovnega ne pa družboslovnega bi se verjetno skoraj da moral odločiti za nadaljni študij, tako pa...

Zdaj ali bi čez eno leto, ko mi bo potekel status študenta, dobil pogodbo za nedoločen čas nevem, zato sem v dvomih, sicer bi se zagotovo odločil za delo. Po drugi strani pa bi imel že nekaj izkušenj in s tem verjetno lažje dobil zaposlitev kje drugje, v skrajnem primeru, pa bi se vpisal na izredni študij in pač riskiral eno plačo.

Možnosti za napredovanje v tej službi so. Zanima me še kakšno mnenje ostalih, ki morda že imajo podobno izkušnjo.

Gregor P ::

Moj odgovor je, študij ob delu. Seveda nek študij, ki dejansko ima neko dodano vrednost in ti bo dodatna izobrazba oz. znanje prišlo prav ob "nadgradnji" tvojega delovnega mesta (lahko čisto drugega, odprtje lastnega podjetja itd.).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Drevesce ::

Gregor P je izjavil:

Moj odgovor je, študij ob delu. Seveda nek študij, ki dejansko ima neko dodano vrednost in ti bo dodatna izobrazba oz. znanje prišlo prav ob "nadgradnji" tvojega delovnega mesta (lahko čisto drugega, odprtje lastnega podjetja itd.).


Hja težave je v tem, da takšnih del ni ravno veliko. Lahko prodajaš copate v supernovi, ali pa delaš naprimer na petrolu, torej neprespektivna dela oz. dela ki ti niso ravno cilj v življenju. Na nek prespektiven študij pa se tudi nisem moral vpisati, glede na to da sem zaključil srednjo ekonomsko šolo in imam torej možnosti precej omejene (družboslovne smeri kot je naprimer upravna, ekonomska,...), torej študiji, ki te z diplomo prav tako pošljejo na zavod.

Cruz ::

Moraš se vprašati, glede na to, da bi lahko dobil to službo za nedoločen čas(kar je zelo dobro), če bi to delal celo življenje. Recimo. Če ne, tvegaj in študiraj nekaj, kar ti je všeč, ampak tudi nekaj, kar bi naj bilo zaposljivo. Malo premisli, časa za vpis imaš do 29. avgusta.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

Invictus ::

Vprašaj se kaj boš pridobil z diplomo.

Če ne boš menjal službe, je dodatna izobrazba prek breme kot prednost.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Konlov ::

Ali lahko caa. opišeš, kaj delaš v službi, da ni nobenega stresa in da greš vsak dan z veseljem na delo?

111111111111 ::

Samo res. Lahko izvemo?

Epialt ::

Drevesce je izjavil:

Po drugi strani pa bi imel že nekaj izkušenj in s tem verjetno lažje dobil zaposlitev kje drugje, v skrajnem primeru, pa bi se vpisal na izredni študij in pač riskiral eno plačo.

Jaz bi ti svetoval sledeče. Če imaš tako visoko plačo, da te pride letnik izrednega študija samo 1 plača, potem ostani na tem delovnem mestu gospod direktor :D.
2000ish € + ni težko it na šiht = Yes please.

holabaluza ::

OP, ne kloni pred tipicnemu slovenskemu razmisljanju zadnjih nekaj desetletij ... casi se spreminjajo in razn ce nisi neka svetla izjema, nameravas it v tujino oz. se zaposlit v javni upravi, se ti morda studirat ne splaca. Ce mas zagotovljen (dost visok) prihodek in uzivas v delu, mislim da tu ni pomisleka. Tudi dolgorocno gledano, si pri 5+ let dela v industriji enakovreden oz. vec vreden kot nekdo, ki je ravnokar diplomiral. Delat ob studijo je izjemno tezko, tudi ce imas dost fleksibilen delovnik (been there).

teoo ::

Če bi bil študi ob delu tako nemogoč, ne bi obstajalo toliko programov. Še toliko lažje, če še nimaš otrok. Najdi nekaj vsaj semizanimivega in vpiši.
defying gravity

Mato989 ::

Študij ob delu je zlo naporen, iz prve roke, sploh če imaš zlo dinamičen šiht, pa četudi je v trgovinah recimo.... jaz delam izredno VSŠ Informatika zdaj, in niti približno ne osvojim toliko znanja kot bi želel ker mi ob polnem delovnem času enostavno zmanjka časa in energije... res je da še športam... pa še kakšna gospodična kdaj pride okrog, in je dan naokrog leto pa tudi.... sicer imam še 6 izpitov tak da letos končam, (2016/2017) verjetno vse razen enega izpita, ampak vidim da znam manj kot bi če bi v miru študiral...

Če ti je šiht všeč in če se vidiš na šihtu čez 5 let, potem izberi šiht.... študirat it je danes lažje kot najt novi šiht, ki ti je še za povrh všeč... dileme ni.

otago ::

Do 26ga leta se lahko vpises v visjo solo... oz. ponovno izkoristis ponavljanje/prepis...

Do takrat se lahko veliko spremeni v misljenju, na delovnem mestu itd...

Pa itak ce bos delal novi "cika caka" bolonjski studij traja samo 3/4 leta, tudi po zahtevnosti bi vecini zneslo (spet odvisno od vrste studija).

Mato989 ::

otago je izjavil:

Do 26ga leta se lahko vpises v visjo solo... oz. ponovno izkoristis ponavljanje/prepis...

Do takrat se lahko veliko spremeni v misljenju, na delovnem mestu itd...

Pa itak ce bos delal novi "cika caka" bolonjski studij traja samo 3/4 leta, tudi po zahtevnosti bi vecini zneslo (spet odvisno od vrste studija).


Čeprav lažji, pa VS ali UNI izredni ni nič kaj prijeten za ob delu, sicer sam delam višjo strokovno, pa mi je že tam včasih odveč, pa ko vsi vemo da je VSŠ ene 5x lažja od Visoke ali UNI, tako da previdno s tem :)

sass628 ::

Če imaš možnost redne zaposlitve jo izberi, služba danes nikogar ne čaka.
Moj nasvet je, da poleg redne službe še izredno študiraš. Par let boš sicer trpel in imel bore malo časa zase. Po parih letih, ko boš iskal boljšo službo boš imel prednost pred ostalimi, ker boš spadal pod "kader ki se išče" npr. 5-10 let izkušenj, VI. ali višja izobrazba, ter mlajši od 30 let)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sass628 ()

noraguta ::

Probi tud delat. Odgovor ni enoznačen. Lahko v kombinaciji, al pa posebej. Potem se lahko odločiš. Sicer vsak svoj križ nos. Ne iskat potrditve pri drugih za svoje odločitve.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

bajsibajsi ::

"Zadnje pol leta sem delal v službi,.. "

Imej v mislih, da bos (najverjetneje) moral delati se nekaj desetletij.

"...zato sem sedaj na razpotju ali faks ali delo."

Oboje! Ce je delo tako nestresno, kakor pravis, da je - ti zagotovo lahko znese. Razen, ce se ti ne ljubi studirati...

"Zdaj ali bi čez eno leto, ko mi bo potekel status študenta, dobil pogodbo za nedoločen čas nevem"

Beri moj prvi stavek.

"...v skrajnem primeru, pa bi se vpisal na izredni študij in pač riskiral eno plačo."

Obicajno izredni studij na dodiplomskem izobrazevanju stane 6000+ evrov. Dvomim, da imas taksno placo kot ekonomski tehnik. :)


Svetujem ti, da studiras izredno, hkrati opravljas svojo super sluzbo, kjer si zadovoljen in imas moznost napredovanja. Po uspesno opravljeni diplomi se vpises se v magisterij, kjer bos pridobil se vec koristnega znanja za opravljanje super sluzbe - nemara ti firma celo financira podiplomca - in potem nadaljnje napredujes. Znanja ni nikoli prevec. :P

Drevesce ::

Epialt je izjavil:

Drevesce je izjavil:

Po drugi strani pa bi imel že nekaj izkušenj in s tem verjetno lažje dobil zaposlitev kje drugje, v skrajnem primeru, pa bi se vpisal na izredni študij in pač riskiral eno plačo.

Jaz bi ti svetoval sledeče. Če imaš tako visoko plačo, da te pride letnik izrednega študija samo 1 plača, potem ostani na tem delovnem mestu gospod direktor :D.
2000ish EUR + ni težko it na šiht = Yes please.


Sem se malo oštel glede cene izrednega študija se strinjam oziroma sem bil površen, ker sem bil kot kaže v elementu pisanja ;).
Nekako sem imel v glavi, da je cena izrednega študija na varnostnih vedah 1200EUR ampak je 2000EUR. Tam imam kolega, ki študira izredno ter mi je dal te podatke, ki sem jih verjetno zamešal in je verjetno s tem mislil samo obrok ali kaj podobnega. Plačo pa imam trenutno okoli 800-850EUR neto, ampak sem vse skupaj poenostavil na eno plačo, da nebi kompliciral, ampak ja se strinjam 2000 EUR je nekaj popolnoma drugega.
Naj pa še enkrat povdarim, da in delo v tej službi in študij enostavno ni mogoče, saj me tam potrebujejo ves čas (torej od ponedeljka do petka, izjemoma tudi sobote), urnik pa je na rednih faksih v takšnih primerih precej neugoden.

Nekaj ljudi se je obregnilo ob "nestresno službo". Včasih sem med poletnim delom (še v srednji šoli), delal po službah, kjer sem res že po prvem tednu komaj čakal da odidem domov oziroma sem zjutraj komaj vstal. Ampak nekako nisem tip človeka, ki bi zaradi dela jamral, ampak stvar naredim, ker vem, da sem za to plačan. Tudi tu seveda ni povsem nestresno ampak vseeno mi v službo ni iti muka. In ne ne opravljam nobenega sanjskega dela, da se razumemo, samo verjetno mi delo bolj leži, kot nekomu drugemu pa ti je potem vse skupaj lažje. Pa bi tudi sam raje delal kaj drugega še raje, pa enostavno nimam dovolj izkušenj ali kvalifikacij.

Problem je v tem, ker si nekako ne upam še eno leto "izkoristiti" statusa študenta za delo, ker mi potem ostane samo še izredni študij. Bojim se torej tega, da mi naslednje leto tak čas nebi ponudili pogodbe za nedoločen čas, ali pa bi se me celo že tam januarja-februarja zahvalili za sodelovanje in odslovili. V parih mesecih pa enostavno ne moreš nadoknaditi snovi in seveda da ne govorimo o pogojih za opravljanje izpitov, ki so udeležbe na vajah in kolokvijih.

Če bi vedel, da me danes leto na mizi čaka kakšna pogodba, ki bi me "zavarovala" (od predpostavki, da seveda delam tako dobro kot do zdaj) bi se nedvomno odločil za to opcijo, tako pa sem v dvomih.
Predvidevam, da bi bilo najbolje, da šefu predstavim svoje ideje pa da vidim kaj on meni. Mi je pa vseeno nekako nerodno po zgolj nekaj mesecih dela težiti o delu za nedoločen čas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Drevesce ()

111111111111 ::

To zadnje je odlična rešitev. Pojdi k šefu povej mu svojo dilemo, pa boš videl o čem tip razmišlja. Ambiciozne delavce, ki se ob delu izobražujejo imajo delodajalci radi.

Trupl0 ::

Da malce ukradem temo...

Imam isto kot OP končano V stopnjo izobrazbe, cca 13 let dela v komerciali in trgovini, tehnični support itd. itd....Gledam sem študij na https://www.erudio.si/slovenscina/visja...

se to sploh splača ali je stran vržen denar? Rabil bi verjetno neko formalno izobrazbo, da v primeru propada firme hitreje najdem službo. Trenutno zaposlen za nedoločen čas...
If you are going through Hell, keep going !

Trupl0 ::

If you are going through Hell, keep going !


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Šola ali tečaji - začetek programiranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
779409 (7524) Ahim
»

Smiselnost podiplomskega študija

Oddelek: Šola
205126 (4106) bajsibajsi
»

Nov študij računalništva na FIŠ v Novem mestu

Oddelek: Šola
4413263 (11155) Blinder
»

Izredni vs. redni študij

Oddelek: Šola
143729 (3504) Matija82
»

študij ob delu

Oddelek: Šola
65637 (5388) 'FireSTORM'

Več podobnih tem