» »

KKS > Triera > UPC > Telemach

KKS > Triera > UPC > Telemach

««
11 / 363
»»

Soprano ::

LOL :D

plavko61 ::

Po navadi imajo višje hitrosti knjižnice in šole.
Jaz imam 256/64 pa mi je čist dovolj.
Dvakrat preberi, nato pa blekni...

SleepLess ::

in kaj se sedaj bolj splača. Trierin net 3mbit za 11k sit al arnesov 5mbit za enako ceno?

Gandalfar ::

jan3594: ne mores akademskega in komercialnega dostopa primerja. Arnesovih 5mbit placujejo davkoplacevalci.

speed machine ::

Ce nimas dostopa do arnesa...:D

flipflop ::

Vprašanje kak dolgo bo tistih 5 Mbit res 5 Mbit.:\

Eagle ::

zaj bojo vse linije lepo laufale tuji 5mbit tak lepo kot so ze par let.Stekarit je zacelo komaj pred kakima dvema tremi meseci zaradi preslabe linije med lj in mb in zaj ko je tak nadgrajena bo ziher laufalo tak ko more :O

Slabše je delalo skoraj celo zadnje leto,ne sam dva meseca.

SleepLess ::

ja gandalfar vem da ne moreš primerjat, amapak če si recimo dijak se ti sigurno bolj splača arnesov 5mbit za enako ceno :) Tudi sam sedaj razmišljam o tem pakatu:D

TyKee ::

Jan3594: Učencem in dijakom je tudi sedaj na voljo zakup povezave do Arnesove vstopne točke z naročniškima paketoma A100 in A200, učiteljem, študentom, raziskovalcem, invalidom in ostalim upravičencem dostopa do omrežja Arnes pa je na voljo vseh šest različic zakupa povezave.

Da ne bos razocaran, ti kar zdaj povem, da A600 kot DIJAK _NE_ bos dobil. Preberi si zgorno vrstico.

Tilen ::

kaj pa ce je invalid? :) (se opravicujem ampak ....)

Longinus ::

nerazumem zakaj bi naj imeli dijaki samo a100 in a200 why o why ?? saj pa smo zmožni da bi plačali še kaj več kot pa samo 4 ali 5 čukov na mesec pa še provider bi imel stem večjo korist ali ne ?

Gandalfar ::

Bronson: podarjenemu konju ne glej v zobe

Samo kaj,ko ta konj ni podarjen,samo malo bolj poceni.:(

Uros!no ::

"Nova" storitev Webmail je kr uporabna. Email.si style :))

Tilen ::

LOL a se nisi pri tem postu zmotil ?:) >:D >:D >:D >:D aja "nova" :))

Dr Evil ::

Danes so mi na ARNESU povišali na 2 mbit:D
Edino čudno je to,da mi vleče z "samo" 215k.

CaqKa ::

samo 215 ti leti.... kolko bi pa rad imel?

edit
pri adslju se cifra deli z 10 pri kablu pa z 8.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: CaqKa ()

Dr Evil ::

Sej ne ,da bi se pritoževal nad 215k:D
Samo pri 1 mbit vleče z 119k.Torej bi moglo pri 2mbit , 2x 119k=238k

Hux ::

To da se z 10 deli je tvegana izjava.

Pri ADSLu hitrost pada glede na razdaljo. Telekom ti zmeri razdaljo od tebe do centrale in glede nato koliko je ta razdalja ti modem odprejo v velikosti zeljenega paket+razdalje. Kar pomeni da eden ki je dalje od centrale kot drugi bo moral imeti modem bolj odprti, da bo dosegal enakih 1Mbit plus minus pogreska pri meritvah kot pa tisti, ki je zelo blizu. Če tukaj ne upostevaš razdalje bo grozno. Tudi oni računaj incluzive headeri in ne brez njih kot je ze enkrat nekdo tu izjavo. Torej oni ti ne odprejo modema več samo zato, da se pol doben ne pritožuje in reče ja imam predpisano teoretično hitrost in ne 91% le te, ampak da ti dajo teh 2Mbit glede na paket in razdaljo. Ce ma kdo res teoretični limit enak praktičnemu pomeni samo da so ble meritve nepricizne, ali pa izpeljane dručace. Mogoce je celo ta ki je meri zanemaril headerje zaradi katerega koli vzroka. Načini se nonstop spreminjajo.

Če začnem jaz downloadat z maximum do DUmeter ki headerje uposteva pokazal 510kB/s. Upload 64kB/s. Realni uporabni izkoristek je seveda dosti manjsi.

In glede teh 10. Ce bi bilo to res. Jaz mam upload na modemu odprt na 608kbit/s in pri deljitelju 10 bi zneslo 60.8kB/s brez da upostevam razdalju ki je 2km+ z 8 pa 76kB/s brez upostevanja razdalje. Realna hitrost pa je 62.5kB/s. Torej deljitelj 10 odpade.
Zakaj mora telekom vedno znova meritve izvajat ko zahtevas spremembo paketa? Ne zato da preverijo če je možen samo ampak da znajo zastavit pravilno omejitev.

Download je zaprt na 4608. Kar bi prineslo 460,8 z 10ko in 576kB/s z 8eko. Realen download je 476.4kB/s. 10tka je spet blizje.

Kakorkoli ze telekom pa mora se razdaljo vključit v te omejitve in to ne naredi da deli neko cifro z 10 in ima vse modeme enako odprte ampak z meritvijo. To si lahko kabelska samo privošči.

marjanX ::

Opa, ta pa je dobra.

Ali to pomeni, da naj, preden pokličem telekomovce, napeljen 1000m parice po mojem stanovanju (tisti kolut parice seveda dobro skrijem), tipi pridejo, izmerijo, nastavijo, se poslovijo, jest pa takoj odklopim ta kilometer parice in mi bo letelo 4 mega namesto 2 mega, kot si bom naroču? :D

|GrEgOr| ::

ne marjana. če si blizu centrale si rajši potegni 2ooo m.

daj rajši dušilni element vmes.. zakaj bi 1km žice deval vmes...

In glede teh 10. Ce bi bilo to res. Jaz mam upload na modemu odprt na 608kbit/s in pri deljitelju 10 bi zneslo 60.8kB/s brez da upostevam razdalju ki je 2km+ z 8 pa 76kB/s brez upostevanja razdalje. Realna hitrost pa je 62.5kB/s. Torej deljitelj 10 odpade.

ne ne odpade.. zaradi tega ker dovoliš tistih par procentov tolerance. mi pravimo da je delitelj približno deset.

chucki ::

ta tema je namenjena kks in arnesu ne pa ADSL u.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

WhiteWolf ::

Pa kje je tu pravica??

Nam siromakom ko placujemo 4k pa niso nic zvisal (ARNES 100)?

roCkY ::

Vas niso ocenili kot potencialne ubežnike:D :D.

Sej ne gre za drugo, kot čimdlje zadržat folk na omrežju in se počasi popustov, ki mu daješ znebit in kaj (čimveč) zaslužit.

Deljitelj ni v doben primeru 10. Niti pogojno ni. Ce si od centrale 6km oddaljen bos mogo met za paket 1Mbit ce bo slo tak odrpt modem da bojo izgube prevlke za bilo kiri deljitelj. Deljitelj je vedno 8 nikoli majn. Vedno bolj dalje si vecji delitelj bi po takem bil ampak je vedno 8. Samo motnje in razdalje odlocajo kolko bo modem odprt. ALi trdis da se po ADSL po magicni poti podatki drugace prenasajo?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hux ()

MUC ::

OSI telekomunikacijski model ima 7 plasti, ki je de iure standard , de facto standard ki ga uporabljamo sedaj TCP/IP pa 5 plasti.

Zadeve o katerih se mi sedaj pogovarjamo se dogajajo na transportni in omrežni plasti, ta kar ti sanjaš o razdaljah pa se dogaja na povezavni oziroma fizični plasti.

ZATO NE MEŠAJ JABOLK IN HRUŠK!!

Kot sam vidiš o teh zadevah ne veš nič in zato ne razlagaj in uči ljudi po forumih o tvojih blaznih idejah :)

hux:
če si na kabelski in imaš paket 1,5mbita in imaš max praktični prenos 160 kB/s je to deljitel okrog 10.
če pa imaš adsl pa imaš 1,5mbit paket imaš max praktični prenos 190kB/s kar je deljitelj 8.

če ti ne razumeš da je 10x160=1500, ter da je 8x190=1500 (oboje približno) potem ti pač ne morem pomagat... aja pa razglabljali smo o tem s koliko more uporabnik številko paketa zdelit da bo dobil svoje pričakovane realne prenose.

sicer pa sploh nevem zakaj se ubadam ker zadnje čase v forumu samo nekaj pametuješ. eh

Myth ::

Kam te greste z to temo? Naredite novo, če mislite razglablat o APJ/RSM teoriji o kablu in dsl-ju. Že parkrat, so omenili. To je članek o Trieri in ne čem drugem. Zato ga jaz tudi berem. Pa ne preberem nič pametnega. :D :D
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Tomi ::

Prosim, upoštevajte odgovor pred mojim.

Hvala.
metrodusa.blogspot.com

Ok. te pa ma ze kdo 5M? Da vidimo koko nese.

jaz ze mam 2mbit na arnesu skor dve leti,kak dugo pač je pa mi skoz dela po okol 270kbps, kar je potem takem delitelj nekje 7,5..drugac pa moji babi že dva tedna dela 2mbit,plačuje pa 4k za 256kbps :)

hehe. Deljitelj ja :D KAj pa ce mas 3M pa deljitelj 11.3? lol

Zgodovina sprememb…

plavko61 ::

A so že komu na TRIERA-ARNES povišali hitrost???
Dvakrat preberi, nato pa blekni...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: plavko61 ()

ker me je TyKee posteno sprovuciral glede moje hitrosti ki sem jo zgoraj omenil.. bi nekaj vprašal.. tisti ki ste na kksu in imate 1,5mbita paket.. kolišne downloade dosegate? realne mislim sedaj. torej tak da emulo pa podobno šaro izklopite ter grete recimo dljat ta fajl: stran na ftp.triera.net
meni nese namreč samo 145kB/s kljub temu da se trudim v ozadju imet vse izklopljeno...
netstat -a pokaže samo tri povezave.. za irca pa za ftp.. tak da mi ni jasno. na kksu so mi tudi rekli da bi naj dosegel hitrost 180 oz vsaj 175kB/s

Ja tistega linuxa ne bom šel dolvlečt,lahk ti pa povem,da mam DL 177 kB/s večinoma,včasih pa 170 če laufa kakšen radio preko neta zraven. UL mam tam 23-26 kB/s,testirano s torrentom kolko mu uploada.

upload mi gre vredi... samo dl štrajka očitno.

deljitelj se ti je zatakno v grlu. To kaj Teyke pravi drzi da mora vec bit samo te tvoja teorija o 10ki ne spila vec tak da bodi tiho reje sej drugace bos mogo priznat da si narobe lol.

Racunajmo 1536/8=192-91%=175kB/s kolko bi nej blo vsej. Se kaksno vprasanje glede tega? To velja smao za kabl.

Pri ADSL sicer tudi velja ce gres po teoreticni hitrosti paketa. Cim pa racunas po odprtosti modema pa bos sprofalo ce so vlke razdalje.

If you can get up to 80-90% of your advertised speeds, this is considered quite good, as line overhead eats up the remaining 10-20%.

Tu sicer govori od 80 do 90% realna hitros linije ampak ni tak kriticno kot 80%. Nekje dolgo nazaj sem bral bol specialni clanek ko sem iskal vse za tweakanje in tam je govoril nekje o 91%tih izkoristka nato kar placas. To je sicer za Ameriko veljalo ampak pri nas podatki ne potujejo kak bolj drugace.

Zgodovina sprememb…

tyke ma prav..
jaz sem se pa zmotil pri onih številkah
10 deljitelj je pri adslu.. pri kablu pa 8.

Vsekakor ma prav.
Ampak nikakor no povej mi po kateri logiki ti racunas to. Zdaj vzemimo teoreticne stevilke paketa ADSL. To kaj ti placas oz mislis da placas.
Mel sem vse pakete ki jih siol ponuja. Ves kolko sem prebral tega na netu takrat ko sem dobo ADSL ker sem htel iz tistih 512kbps iztisnit vsaki bit.

512/8-91%=58.2

1024/8-91%=116

2048/8-91%=233

4096/8-91%=465

91% je sicer blo za ameriko majn kot 91% ampak tak se to racuna ne pa deliti z 10 ali pa 8 pa pricakovat da bos dobo pravi rezultat. Sicer ti lahko tocen faktor za ADSL povem. Je tocno 93%. Z vsakim prakticnim downladom na teh paketis se ujema do vejice.

Moderatorji ne zbrisat tega ker se nanasa na splosno razumevanje in dokazanje da nemroes z 10 delit ampak negre to drugace kot z procenti. Sej si pa valda obiskoval solo i ves da negre to kr tak ker pride do prevlkih pogreskov.

Zgodovina sprememb…

Kaj bi bil pa potem stos tega, da imam od placanih 512/64 arnes, povezavo samo 430. Ko kaj vlecem dol bi naj slo vse do 58 KB/s (drugo so pac izgube). Tako je vsaj slo vcasih. Potem so bili vmes problemi z prezasedenostjo arnesa, sedaj pa kar naenkrat vlece 51KB/s. Se ima kdo drug enake probleme?

Ja to mas vsekakor premalo hitrost. Klici na KKS oni bojo ti znali pomagat. Za kabel nevem kolko je tocno procentualni faktor izkoristka oz izgub ampak verjetno je skoraj identicen vsekakor pa ni 85%

Soprano ::

Jaz imam pri 1,5 Mbit/s download okoli 165-170 KB/s pod Windowsi, z Linuxom pa okoli 170-180 KB/s. Do razlike verjetno pride zaradi različnih RWIN nastavitev.

Soprano

mare87 ::

Jaz imam tudi malo spremenjen limit downloada. Prej (preden je Arnes nadgradil povezavo mb-lj) mi je vleklo do 115 kb/s (pozno zvečer), zdaj pa nekje 107 kb/s. To je res smešno, da so znižali max. download.

Kaj te ves mogoce majo v procentih narete omejitve in zdaj ko je povezava vecja je tudi procent omejitve vecji hehe joke. Ti kr poklici njih.

Soprano: Jaz sem na teh slotech linuxih sprobo to pa mi je oni ADSL speed test pokazal za 5kB/s manjsi upload kot na Winsih. Download pa je bil vecji malenkost. Mislim da enih 80-100kbps Sicer nisem sel pol testirati kolko je download z siola vec.

Hux(the najbolj pametni z vedno zadno besedo) če sn ti napiso da mi že dve leti tak laufa kaj je biu mogoče pred dvema letoma že paket 3mbit-e? kolko vem je to komaj kaki mesec tak da nea bluzi nekaj;((

JA ti si napiso da ti laufa 270kbps. To je vec kot pol manj od 1Mbit za mene.
In ce nisi opazo je bla parodija na deljitelj to samo.
Ok pa pustimo to mislo si 270kB/s. Pac so ti limit zajebali bodi srecni. To se na kablu nonstop dogaja. Kolega ko je mel easy surfa mu je cirka 1 mesec laufal modem z 300+up in 7.5kBsdown. Download mu je samo upload omejeval tak da nevema kolk bi slo ce bi mel vecji upload.

Samo glede nato da nelocis enot ti tesko sploh verjamem da zans prav odcitat. Ampak nima veze.

Ce hoce kdo tocno vedet kolko mu vlece nej si flashget instalira pa tisti Linux iso zgoraj dol potegne. Tam ti bo povprecno stevilo kazalo in to je dejanski speed brez overheadov.

Zgodovina sprememb…

No zdej ko so pa mi dvignal uplode, pa spet normalno vlece dol po 58 KB/s.:D Lepo.:D
««
11 / 363
»»