Forum » Pomoč in nasveti » UTP/FTP ozemljitev
UTP/FTP ozemljitev
Kootra ::
Pozdravljeni!
Odločil sem se , da bom potegnil internet od hiše do vrtne hišice. Zdaj pa er je možnost samo, da grem pod zemljo me zanima:
1. Kateri kabel izbrat UTP ali FTP?
2. Kako je z ozemljitvijo teh stvari? Ali je potrebno računalniške kable ozemljiti?
3. Ali je tista siva samogasna cev za štrom primerna zaščita za internetni kabel?
Hvala vnaprej za odgovore.
Odločil sem se , da bom potegnil internet od hiše do vrtne hišice. Zdaj pa er je možnost samo, da grem pod zemljo me zanima:
1. Kateri kabel izbrat UTP ali FTP?
2. Kako je z ozemljitvijo teh stvari? Ali je potrebno računalniške kable ozemljiti?
3. Ali je tista siva samogasna cev za štrom primerna zaščita za internetni kabel?
Hvala vnaprej za odgovore.
SaXsIm ::
Odvisno od razdalje in predvidenih motenj. Načeloma bi bil lahko UTP kabel dosti. UTP kabla ne moreš ozemljiti. Pri FTP kablu ozemljiš ovoj. Samogasna cev je primerna, če ravno bi ti priporočil kakšno tršo, da je ne boš po nesreči s kakšno lopato presekal.
SaXsIm
Tody ::
Obstajajo tudi oklopljeni kabli samo, če ne boš mel razadlj, torej več kot 100 m potem je vrjetno UTP zadost. Seveda vzameš CAT 6
shadow7 ::
Siva cev (samogasna - za les) ni mišljena kot pohodna. Za to je oranžna, ki je primernejša za v zemljo.
Sicer so za v zemljo druge cevi, ki so pa v dani situaciji verjetno overkill.
Sicer so za v zemljo druge cevi, ki so pa v dani situaciji verjetno overkill.
Miha 333 ::
UTP, Cat 5e ali 6A (6 je brez veze), oranžna cev. Če hočeš kabel malo bolj zaščititi npr. pred kakšnim kopanjem v prihodnosti, ga lahko daš v pol colsko alkaten cev. Pa nad kablom daj najprej 10 cm zemlje, potem pa nek plastični trak in nato zasuj do konca. Tako se pravilno označi kabel v zemlji.
Glede na razdaljo je to še vedno običajno lokalno omrežje, zato ne potrebuješ neke posebne ozemljitve. Če ta ni pravilno izvedena, je lahko več problemov kot koristi.
Glede na razdaljo je to še vedno običajno lokalno omrežje, zato ne potrebuješ neke posebne ozemljitve. Če ta ni pravilno izvedena, je lahko več problemov kot koristi.
Yohan del Sud ::
Imam izkušnje z UTP6 50+m preko hiše in soseda in dela bp. Stric google ti bo pojasnil, da zadeva načeloma lepo speljana dela bp 100m.
www.strancar.com
urosh ::
5e na 120m. Preverjeno BP. V uporabi bilo 5 let - 1m pod elektricnim kablom po elektro sohah, brez zascite.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kateri UTP kabel?Oddelek: Omrežja in internet | 14241 (4416) | Lonsarg |
» | Nakup LAN kablov kat. 5 ali 6 ? (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 16054 (14471) | Invictus |
» | internetna povezava pod zemljoOddelek: Omrežja in internet | 2673 (2405) | energetik |
» | Router, ki vleče cca 40m iz ene hiše v drugo?Oddelek: Omrežja in internet | 2069 (1460) | MrStein |