» »

Namestitev procesorja

Namestitev procesorja

bizgech ::

Rabim pomoč pri namestitvi procesorja na osnovno ploščo (lga 1151). Preden se lotim, bi rad preveril kako pravilno namesti termalno pasto, da je ne bo premalo ali preveč - lahko tudi na sliki označite kam in koliko je moram nanesti. Je treba pasto potem razmazati ali lahko samo izstisnem kupček nekje na sredini in potem pritrdim hladilnik? Kako v primeru, če moram ob pritrjevanju popraviti hladilnik - moram zato pasto ponovno nanesti, ker jo hladilnik razmaže? Zanima me še ali mora biti termalna pasta nova? Imam eno, ki mi že dolgo časa (kakšni 2 leti) stoji nerabljena, še zapakirana... saj bo vseeno v redu?

 Procesor in cpu hladilnik

Procesor in cpu hladilnik

gddr85 ::

je že gor pasta, cpu položiš v socket in gor popneš hladilnik

Dzhimen ::

Procesor postavi socket na matični. Pri tem moraš gledat, da bo pravilno obrnjen (trikotniček v kotu procesorja mora biti tam, kjer je trikotniček na matični), nato ga stisneš z ročico na matični. To je to, procesor je "nameščen".
Predvidevam da uporabljaš stock hladilnik, ki je prišel zraven procesorja. Ta ima termalno pasto že nanešeno (na tvoji sliki je to tista siva stvar na sredini hladilnika). Vse kar moraš naredit je da hladilnik postaviš čez procesor in pritisneš na tiste štiri ročice, da se zaskočijo in voila! tudi hladilnik je nameščen. Ko pritrjuješ hladilnik pritrdi najprej en vogal, nato pritrdi vogal ki je nasproti od prvega , nato pa še ostala dva. Tako se termalna pasta lepše razporedi.

bizgech ::

A tako gre to. Jaz pa sem mislil, da moram na tiste 3 dele nanesti pasto, da je zato tam izbočeno. Hladilnik je originalen, bil je priložen ob nakupu. Če ne bo težav pri pritrjevanju hladilnika (moram pogledati kako deluje ta sistem z ročicami), potem bo drugo šlo.

gddr85 ::

pa ko pritrjuješ hladilnik pejt diagonalno

smacker ::

Poglej si kak video, je bolj nazorno kot tekst:

Si slučajno že kaj šlatal termalno pasto? Če si se je dotikal ali po možnosti kake smeti gor spravil, jo je bolje pred namestitvijo očistit in na novo namazat. Drugače je pa ta tovarniška pasta čist dovolj dobra za normalno uporabo, za navijanje procesorja bi itak rabil boljši hladilnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: smacker ()

bizgech ::

Paste sem se dotaknil (s čistimi rokami) samo toliko, da sem se prepričal, da ni na površini kakšna zaščitna folija ali kaj takega. Če bi pasto razmazal, bi mi verjetno ostala na prstih, tako da mislim, da ni taka napaka, če sem se je dotaknil. Hladilnik sem namestil, vendar plošče še nisem priklopil na napajanje oz. vklopil - to bom prihranil za jutri. Še je čas, da hladilnik odstranim in ponovno namestim pasto, če je potrebno.

Navijati nimam namena, bi pa rad da je ventilator na hladilniku čim tišji. Kako glasni so te originalni? Bo v redu ali moram za tišino kupiti kaj boljšega?

loveJDM ::

Odvisno kaj boš delal,če je obremenjen stock postaja glasen...glede paste pa ti samo vklopi PC pa z hwmonitorjem ali pa speccyjem preveri stopinje,boš takoj videl če ne bo ok

smacker ::

Če si že sestavil potem pusti. Pokvaril ne boš nič, zaradi tega lahko maš mogoče 1°C višjo temperaturo, tak da brez straha. Na začetku spremljaj temperature v mirovanju in pri obremenitvah, s tem boš videl če si dobro namestil hladilnik.
Glasnost pa je odvisna od tebe, tulil ravno ne bo, se pa dobijo tišji na trgu. Hladilniki z dobrimi heatsink-i so lahko popolnoma tihi, v mirovanju lahko celo izklopiš ventilator. Moj predlog je da vklopiš in vidiš kako je. Če bo preglasen, razmisliš o menjavi, cene so tam 20-50€.

one too many ::

Sicer nimam izkušenj, vendar ko ste omenjali diagonalno zategovanje - ali ni ponavadi tako, da zateguješ postopoma?
Torej en vijak malo zategneš (npr. 2-3 obrati izvijača), nato diagonalnega, nato drugi diagonalni par in spet prvi vijak malo zategneš, ...

loveJDM ::

Pri tesnilih in pasti je najboljše zategovat križno,tako kot glavo motorja...

smacker ::

Maš različne patente, eni hladilniki majo samo klipsne, ki jih stisneš, tam ne moreš postopoma. Najbolj idealno je istočasno in enakomerno vse 4, ampak to seveda ne gre. Poanta je v tem, da se pasta čimbolj enakomerno stisne in razleze po povšini, zato diagonalno in (če se da) postopoma. Razlika na koncu pa se pozna v mogoče +-1°C pri temperaturi procesorja, al pa še to ne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Termalna pasta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
11824707 (4467) Valvoline
»

Nepravilen nanos termalne paste? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
736570 (4686) care20
»

A moram na novo nanest termalno pasto, če snamem hladilnik in cpu in ju prenesem na d

Oddelek: Pomoč in nasveti
397683 (7145) amigo_no1

Več podobnih tem