Forum » Pomoč in nasveti » Menjava RAM
Menjava RAM
Neznalka ::
Zdravo,
pred časom sem iz netbooka Asus eee pc vzela 1 GB rama, da sem ga nadomestila z 2 GB. Sedaj pa mi je ta 1 GB ostal, in me zanima, če ga je možno na kak način dodati v prenosnik Acer Aspire E1-571 (ima 4GB, možno pa je nadgradit do 8 GB) oz. če je z njim kompatibilen. Ker naj bi ta Acer imel 2 mesta za ram, enega z verjetno 4 GB, na drugo mesto pa bi bilo možno potem dodati ta 1 GB ali kako? Oba sta ddr3.
Hvala in lep pozdrav!
pred časom sem iz netbooka Asus eee pc vzela 1 GB rama, da sem ga nadomestila z 2 GB. Sedaj pa mi je ta 1 GB ostal, in me zanima, če ga je možno na kak način dodati v prenosnik Acer Aspire E1-571 (ima 4GB, možno pa je nadgradit do 8 GB) oz. če je z njim kompatibilen. Ker naj bi ta Acer imel 2 mesta za ram, enega z verjetno 4 GB, na drugo mesto pa bi bilo možno potem dodati ta 1 GB ali kako? Oba sta ddr3.
Hvala in lep pozdrav!
LoneWolf ::
Odpri in poglej kaj je not, RAM sloti v prenosniku so običajno enostavno dostopni, ali pa uporabi kak programček za diagnostiko, npr. CPU-Z. Lahko ima notri 2x2GB, ali pa 1x4GB. Če je zadnje, najbrž lahko dodaš še ta 1GB, kakšne bistvene razlike v performancah pa ni za pričakovati.
Hvala, sem preverila s CPU-Z, in so prosti še trije sloti, ampak sem videla, da je RAM v prenosniku 1600 MHz, iz netbooka pa 1333 MHz, tako da raje ne bom, da ne bi bilo kaj narobe.
FX6300B ::
narobe nima bit kaj, računalnik bo avtomatično prilagodil hitrost vseh ramov da bo enaka najpočasnejšemu, sepravi v tvojem primeru se bo tistemu ramo ki ima 1600MHz frekvenca spremenila na 1333MHz, to ni nič narobe, tudi nebo očitne razlike v hitrosti
May the force be with you!
Kako pa ga lahko notri očistim, ko ga bom že odprla? Ali je varno, če samo malo spiham prah ali pa z majhnim sesalcem od daleč posesam? Problem je namreč v tem, da se med uporabo pregreva in CPU je 100%. Ni pa več v garanciji.
MIHAc27 ::
Z sesalcem narediš zelo malo (Pri prenosniku celo povsem nič). Čez kompresor ga žal ni.
Doma lahko v režo ventilatorja daš kako ozko in dolgo šivanko oz. nekaj da blokiraš ventilator znotraj, nato pa čez reže močno ene 2-3x pihneš. Jaz za blokado uporabim plastično vezico.
Glede CPU na 100%... če nič ne delaš in je kar skoz na 100% imaš ali virus, ali pa kak servis, ki teče nekam v prazno. To je definitivno večji razlog za pregrevanje kot sam prah. Je pa res da tale Asus tudi ni nek stroj. 2-3 zavihke, malo videa ali antivirusni pregled, pa bo procesor nekaj časa na 100%.
Doma lahko v režo ventilatorja daš kako ozko in dolgo šivanko oz. nekaj da blokiraš ventilator znotraj, nato pa čez reže močno ene 2-3x pihneš. Jaz za blokado uporabim plastično vezico.
Glede CPU na 100%... če nič ne delaš in je kar skoz na 100% imaš ali virus, ali pa kak servis, ki teče nekam v prazno. To je definitivno večji razlog za pregrevanje kot sam prah. Je pa res da tale Asus tudi ni nek stroj. 2-3 zavihke, malo videa ali antivirusni pregled, pa bo procesor nekaj časa na 100%.
FX6300B ::
kot je omenl @MIHAc27 če imaš kompresor... če nimaš pa greš lahko na najbližji pretrol majo sigurno za gume pumpat, moraš pa zablokirati ventilator zaradi ležajev
May the force be with you!
Sem ga odprla in ni bilo videt da je kaj umazan notri, tako da to očitno ni težava. Drugače pa se pregreva samo ko delam, drugače je nekje na 30%. Procesor je pa i5, tako da pomoje je ok... Se pa to šele v zadnjem času dogaja ob enaki uporabi. Saj že počasi načrtujem nakup novega. Hvala vsem za pomoč.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Neznalka ()
BorutK-73 ::
Ponavadi se naredi preproga prahu pred hladilnikom ki jo z sesalcem ne odstraniš, še z kompresorjem ne odstraniš vsega. Moraš odstranit ventilator.
Temperature preveriš z tem programom:
http://openhardwaremonitor.org/
Temperature preveriš z tem programom:
http://openhardwaremonitor.org/
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BorutK-73 ()
Seljak ::
Jaz pa nikakor ne znam raztaviti mojega Asusa,da bi ga malce očistil. Se bojim,da bi kakšna plastika počila.
solatko ::
Če ima kak prijatelj servis, nesi k njemu in ga skupaj razdrita in očistita. Tako se boš tudi sam naučil razdirat, sicer pa je zadnjih 10 let plastika kar v redu in ne odletava več, je pa pomembno, da ga začneš odpirat na pravem koncu, ker so eni zatiči malo krajši ravno zato.
Skoraj za večino najbolj prodajanih modelov pa so na youtube tutoriali, tako da lahko spremljaš serviserja po korakih in ponoviš kot papiga.
Tako prišparaš 20-30€ pa še delo je po navadi kvalitetneje opravljeno, kot na povprečnem servisu.
Skoraj za večino najbolj prodajanih modelov pa so na youtube tutoriali, tako da lahko spremljaš serviserja po korakih in ponoviš kot papiga.
Tako prišparaš 20-30€ pa še delo je po navadi kvalitetneje opravljeno, kot na povprečnem servisu.
Delo krepa človeka
Se opravičujem za double post. Sem prej našel na You Tube točno za moj laptop video navodila,kako ga razdreti in moram reči,da sem ga po 4.letih končno uspel v celoti razdreti. Ugotovil sem,da se je zelo,zelo malo praha nabralo na hladilniku za proc in grafiko in sem bil nad tem zelo pozitivno presenečen. Ugotovil sem tudi,da imam še 1 RAM slot prazen in mu bom lahko lepo dodal še eno palčko 4GB,kar ga bo definitivno pohitrilo sistem. Pa dokupil mu bom še 1x SSD disk,da bo strani odpiralo kot blisk. Še 1x hvala solatko za navdih in predlog
Imam še eno vprašanje. Moj laptop (Asus X75VD) ima nameščenega 4GB DDR3 RAM. Ko pa odprem zadnji pokrov (kot je razvidno na YT videu) v mojem ni nobenega RAM-a noter. Ali je ta RAM,ki ga ima sedaj noter kako drugače oz. na drugi lokaciji montiran na plati? Zanima me predvsem za to,ker ga ta laptop podpira samo do 8GB in ne vem kaj naj sedaj nabavim 8GB ali 4GB. Torej ne vem ali ta prazen slot podpira samo 8GB ali na splošno 8GB kot skupek.
To piše na njihovi strani:
Memory
DDR3 1600/1333 MHz SDRAM, OnBoard Memory 4 GB , 1 x SO-DIMM socket for expansion up to 8 GB SDRAM
To piše na njihovi strani:
Memory
DDR3 1600/1333 MHz SDRAM, OnBoard Memory 4 GB , 1 x SO-DIMM socket for expansion up to 8 GB SDRAM
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Seljak ()
Han ::
4 GB je prispajkanega na plati, dodaš lahko še 8 GB, tako da lahko imaš potem skupno 12 GB.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dodaten ram na LaptopuOddelek: Strojna oprema | 4190 (3189) | schurda |
» | Pregrevanje laptopaOddelek: Pomoč in nasveti | 4723 (3492) | solatko |
» | Se splača nadgradnja starega prenosnika?Oddelek: Strojna oprema | 3046 (2366) | stara mama |
» | Ko dam ram v prenosnika se ne zažene, zakaj?Oddelek: Strojna oprema | 3333 (2990) | Rainbow Dash |
» | A je to sploh možno (RAMi)?Oddelek: Strojna oprema | 3340 (2561) | bobi1992 |