Forum » Na cesti » Tesla 3
Tesla 3
Temo vidijo: vsi
Okapi ::
Vse je odvisno od opreme - načeloma lahko s pravo opremo avto v megli, snegu, dežju... vidi veliko bolje od človeka.
kow ::
Zanima me vaše mnenje.
Sprobal sem nekaj tesel 3 in sedaj sem vzel 2019 letnik. Ko je megleno vreme na avtocesti in slabša vidljivost imam občutek, da je bolj varno voziti z avtopilotom. Tukaj pa me zanima če avto vidi bolje kot jaz?
Kot drugo pa ni vprašanje, ampak na morebiten počasnejši avto pred mano bo sigurno prej reagiral kot jaz ?
Malo na pamet, ampak:
- avto vidi slabse kot ti, ce si ti 100% fokusiran
- avto vidi bolje kot ti vecino casa
- avto reagira pocasneje kot ti, ce si 100% (do katerega procenta gre?) fokusiran
- prakticno nikoli nisi 100% fokusiran
- software je dalec od idealnega in ne bo nujno reagiral
Ima pa letnik (2023? in naprej) kamere visje locljivosti in hitrejsi (inference) racunalnik (meddrugim boljsa latenca).
V resnici ne gre za vid, ampak attention.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
temni_princ ::
Zanima me vaše mnenje.
Sprobal sem nekaj tesel 3 in sedaj sem vzel 2019 letnik. Ko je megleno vreme na avtocesti in slabša vidljivost imam občutek, da je bolj varno voziti z avtopilotom. Tukaj pa me zanima če avto vidi bolje kot jaz?
Kot drugo pa ni vprašanje, ampak na morebiten počasnejši avto pred mano bo sigurno prej reagiral kot jaz ?
Enkrat sem z Autopilotom vozil v močnem nalivu na ravni regionalki. Črt, ki označujejo pas nisem več videl, avtopilot pa jih je videl brez težav in me držal na sredini pasu.
Moja teorija je, da za centriranje na pasu uporablja stranske kamere, ki gledajo nazaj. Ker ko sem vključil smerokaz, sem videl, da ta kamera vidi črto čisto v redu.
Torej obstajajo situacije, ko kakšna izmed kamer vidi bolje kot voznik, ki pač gleda samo naprej, ne pa še vse okoli.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: temni_princ ()
Kaj tocno avto "vidi" je vprasljivo. Avto tudi interpretira sliko in glede na kontekst domneva/planira kaksna je vijuga. Na to vpliva tudi rastje ob cesti ipd.
Zgodovina sprememb…
Gregor P ::
Vse je odvisno od opreme - načeloma lahko s pravo opremo avto v megli, snegu, dežju... vidi veliko bolje od človeka.
Ko je bilo zares slabo vreme, me je dosedaj izdalo že več vozil (Mercedes, Toyota, Volvo, VW idr.; ampak to je res subjektivno in najbrž tudi od letnika vozila odvisno - v zadnjem času še nisem npr. preizkusil novega Mercedesa, ali pa Volvota z najnovejšo tovrstno tehnologijo, verjetno dela že veliko bolje) oz. njihovih asistenčnih sistemov in takrat sem res 100 % z očmi na cesti (to je res huda "napetost", niti za sekundo ne umakneš pogleda s ceste, s ciljem seveda, da se najde morda ob poti kakšno postajališče/počivališče, ker nimam nima smisla dlje časa vztrajat v tem). Me pa zanimajo vaše pozitivne izkušnje, katera vozila oz. sistemi pa navkljub temu še vedno pomagajo vozniku? temni_princ je npr. napisal primer stranskih kamer za črte. Je pa tudi res to tema o Tesli 3, tako da morda le ni to pravo mesto za to.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
BigWhale ::
- avto reagira pocasneje kot ti, ce si 100% (do katerega procenta gre?) fokusiran
Reakcijski cas cloveka je pol sekunde. Avtomobili so boljsi.
Meni se je enkrat pred Leafa vrinil nekdo, hitrost je bila majhna in bi zelo verjetno tudi jaz uspel ustavit pravocasno... Avto je zabremzal, ko sem jaz zacel nogo dvigovati s pedala za plin.
temni_princ je izjavil:
Enkrat sem z Autopilotom vozil v močnem nalivu na ravni regionalki. Črt, ki označujejo pas nisem več videl, avtopilot pa jih je videl brez težav in me držal na sredini pasu.
Ne pretiravat no, ce predolgo spiras vetrobran, se avtopilotu zmeša. :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
pegasus ::
https://www.teslarati.com/tesla-enables... ... Opa, tole zna biti zanimivo za domače šraufače :-)

iloveboobz ::
zlo dobro. Škoda ker je njihov servisni program za diagnostiko&co tako pasje drag...
smoki
bastadu ::
Če je kdo slučajno pred nakupom Tesle, moj referal link za 500€ popusta: https://www.tesla.com/sl_si/referral/am...
Samsung06 ::
This Tesla drove itself from Gigafactory Texas to its new owner's home ~30min away -- crossing parking lots, highways & the city to reach its new owner
https://x.com/Tesla/status/193881647712...
Buggy ::
V primeru da Model 3 ni prisel s tovarnisko vgrajeno vlecno kljuko - je kaksna moznost za naknadno vgradnjo original kljuke na servisu ter dodaten software, ki pride s tem?
Je kdo to delal na Model 3 in koliko to pride ter kaj je razlike od originalno vgrajene pri izdelavi od novega? Kaj pa alternative in kako se obnese.
Pac rabilo bi se nekaj za prevoz el. koles.
Kaksen info dobrodosel. Performance verzije baje kljuke ne morjo imeti? Prejsni model
Je kdo to delal na Model 3 in koliko to pride ter kaj je razlike od originalno vgrajene pri izdelavi od novega? Kaj pa alternative in kako se obnese.
Pac rabilo bi se nekaj za prevoz el. koles.
Kaksen info dobrodosel. Performance verzije baje kljuke ne morjo imeti? Prejsni model
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()
Kljuko lahko vgradis naknadno in ce je originalna potem tudi avto ve zanjo. Drugace pa previdno z elektricnimi kolesi, kljuke imajo omejeno vertikalno nosilnost.
Reakcijski cas cloveka je pol sekunde. Avtomobili so boljsi.
Malo pozno ti odgovarjam. Reakcijski cas moskega je pod 300ms. Govorili smo o 100% fokusiranosti (vsi cuti na polno, noga pripravljena), ne povprecnemu vozniku na povprecni voznji. Tudi, ce porabis 300ms da pobremzas, bos reagiral hitreje kot avto. Ker bos ze hitreje sprocesiral potencialno nevarno situacijo vnaprej. Avtomatika zmaga samo, ko se zgodi nekaj popolnoma nepricakovanega... kar se v praksi ne zgodi skoraj nikoli. Ima pa avto ogromno prednost, ker ima voznik omejen pogled bolj kot ne naprej.
Zgodovina sprememb…
Edina stvar, kjer se ne motis je to, da lahko clovek hitreje sprocesira potencialno nevarnost, ce jo prepozna. Koliko predvidevajo avtomobili se ne vemo.
Vse ostalo je pa za promet popolnoma mimo. 100% fokusiran sofer v prometu ne obstaja in skoraj nikoli ni dovolj dobro.
V povprecju bo avto vedno odreagiral hitreje kot clovek, tudi ce bo to hipoteticno 100% skoncentriran clovek.
Take primerjave so butaste, ker kontra bi lahko rekel "100% pravilen (or whatever) software bo predvideval veliko vec situacij kot jih lahko predvideva clovek". Sure, samo taksnega software-a ni.
Vse ostalo je pa za promet popolnoma mimo. 100% fokusiran sofer v prometu ne obstaja in skoraj nikoli ni dovolj dobro.
V povprecju bo avto vedno odreagiral hitreje kot clovek, tudi ce bo to hipoteticno 100% skoncentriran clovek.
Take primerjave so butaste, ker kontra bi lahko rekel "100% pravilen (or whatever) software bo predvideval veliko vec situacij kot jih lahko predvideva clovek". Sure, samo taksnega software-a ni.
Eduardo ::
Ni glavni problem kaj je bolj varno ampak kje se ljudje počutijo bolj varno.
To vmesno obdobje je kar butasto, ker nekje ne daleč v prihodnosti bo verjetno vse samovozeče dosti bolj varno in enostavno, ker ne bo več opic na cesti. Perfektno organizirano, vsi avti komunicirajo...
Upam, da Kitajci pokažejo kako se naredi infrastruktura za samovozeče avte in potem bolj simpl avti, ne pa zahodni način kjer bomo zmatali goro resursov, da lahko kombiniramo ljudi in samovozeče avte. V kapitalizmu ni šans za velike poteze, dokler ne bo kristalno jasno, da je 100% avtomatizirano toliko boljše, da pijavke ne bodo več uspele farbati opic.
To vmesno obdobje je kar butasto, ker nekje ne daleč v prihodnosti bo verjetno vse samovozeče dosti bolj varno in enostavno, ker ne bo več opic na cesti. Perfektno organizirano, vsi avti komunicirajo...
Upam, da Kitajci pokažejo kako se naredi infrastruktura za samovozeče avte in potem bolj simpl avti, ne pa zahodni način kjer bomo zmatali goro resursov, da lahko kombiniramo ljudi in samovozeče avte. V kapitalizmu ni šans za velike poteze, dokler ne bo kristalno jasno, da je 100% avtomatizirano toliko boljše, da pijavke ne bodo več uspele farbati opic.
Gregor P ::
Torej če se vrnemo na izvirno krivdo; ljudem smo dali te 2-tonske stroje smrti v roke, zaradi mobilnosti, predvsem služb in industrije. V zameno pa obvezno zavarovanje, vozniške izpite ipd. ker je bilo od vsega začetka jasno, da bodo nesreče in tudi smrtne žrtve - smo pač vzeli v zakup zaradi ostalih "pozitivnih" točk.
Tako da je povsem mogoče, da če bodo samodejna vozila v takšni in drugačni obliki nekega dne res nadomestila "klasična", bodo slednja prepovedali (z redkimi izjemami).
Tako da je povsem mogoče, da če bodo samodejna vozila v takšni in drugačni obliki nekega dne res nadomestila "klasična", bodo slednja prepovedali (z redkimi izjemami).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Edina stvar, kjer se ne motis je to, da lahko clovek hitreje sprocesira potencialno nevarnost, ce jo prepozna. Koliko predvidevajo avtomobili se ne vemo.
Moje primerjave seveda niso butaste, ker odrazajo realnost. Robotska formula 1 nima za burek proti cloveskemu vozniku. To je dejstvo. Ampak samo vprasanje casa je, kdaj ne bo vec. Vse ostalo si napletel ti, ko se gres razna podtikanja.
Najbolj smesno je ko trdis, da se clovek ne more vsesti v avtu in voziti na 100%. Ne vem, ocitno obstaja neka fizikalna ali nebeska prepreka. Po tvoje.
Zgodovina sprememb…
Kaksno realnost? Primerjas hipoteticnega 100% skoncentriranega voznika in pravis, da je hirejsi od racunalnika, ker predvideva stvari. To je enostavno neumnost, no. Ti lahko predvidevas nekatere stvari. Ne mores pa predvidevat, da bo nekoga pred tabo zaneslo, da ti bo nekdo priletel v rit, v bok, da bo na cesto stekel otrok ... Nesteto situacij je, ki jih ne mores predvidevat.
In ja, voznika, ki bi se v prometu 100% posvetil voznji enostavno ni. Nekateri lahko pridejo relativno blizu, to je pa to. In tudi tisti, ki so v peaku pozornosti, ne bodo _nikoli_ tako hitro odreagirali kot lahko odreagira racunalnik. Cim ima clovek prizgan radio ni vec 100% skoncentriran na voznjo. Bit pol ure 100% skoncentriran na nekaj ni tako blazno enostavno.
Clovek rabi vsaj 100ms, da sprocesira situacijo, ki jo je opazil. V tem casu avto ze bremza, zategne pasove, pripravi airbage, in poklice resilca. :>
In po tem, ko clovek sprocesira situacijo mora odreagirati, in prav nobene garancije ni, da bo pravilno odreagiral.
Na koncu dneva, tudi ce je lahko nekdo 100% skoncentriran in VES svoj cas posveti voznji in prometu, so vsi drugi z glavo drugje, veliki vecini voznikov je voznja rutina, tam je koncentracija precej nizko.
Zato pravim, da je taka hipoteticna primerjava butasta. Tako kot, ce bi jaz v primerjavo privlekel avto, ki ima 100% zanesljiv software. Brez veze je govoriti o tem, ker taksnega avtomobila ni.
Ampak na koncu dneva je moj hipoteticni avto se vedno za velikostni razred ali dva boljsi od tvojega hipoteticnega soferja.
In ja, voznika, ki bi se v prometu 100% posvetil voznji enostavno ni. Nekateri lahko pridejo relativno blizu, to je pa to. In tudi tisti, ki so v peaku pozornosti, ne bodo _nikoli_ tako hitro odreagirali kot lahko odreagira racunalnik. Cim ima clovek prizgan radio ni vec 100% skoncentriran na voznjo. Bit pol ure 100% skoncentriran na nekaj ni tako blazno enostavno.
Clovek rabi vsaj 100ms, da sprocesira situacijo, ki jo je opazil. V tem casu avto ze bremza, zategne pasove, pripravi airbage, in poklice resilca. :>
In po tem, ko clovek sprocesira situacijo mora odreagirati, in prav nobene garancije ni, da bo pravilno odreagiral.
Na koncu dneva, tudi ce je lahko nekdo 100% skoncentriran in VES svoj cas posveti voznji in prometu, so vsi drugi z glavo drugje, veliki vecini voznikov je voznja rutina, tam je koncentracija precej nizko.
Zato pravim, da je taka hipoteticna primerjava butasta. Tako kot, ce bi jaz v primerjavo privlekel avto, ki ima 100% zanesljiv software. Brez veze je govoriti o tem, ker taksnega avtomobila ni.
Ampak na koncu dneva je moj hipoteticni avto se vedno za velikostni razred ali dva boljsi od tvojega hipoteticnega soferja.
Imas vedno isti vzorec. Menjava debate, ko nimas argumentov.
In ja, seveda lahko predvidis, da bo otrok pritekel na cesto. Otroci ne hodijo mirno po plocniku, nato pa se v stotinki vrzejo vstran pod avto. Govoris, da 100% skoncentrirani vozniki ne obstajajo (kar nikoli nisem trdil - ampak da si lahko hiperfokusiran ce zelis), hkrati pa obstajajo otroci, ki se nenadoma mecejo pod avtomobile. Mal si komedijant, moras priznat.
In ja, tisti ki so v peaku pozornosti bodo ze prej opazili razposajenega otroka, se preden bo ta zamenjal trajektorijo. Racunalniki niti priblizno ne razumejo konteksta tako kot clovek.
In ja, seveda lahko predvidis, da bo otrok pritekel na cesto. Otroci ne hodijo mirno po plocniku, nato pa se v stotinki vrzejo vstran pod avto. Govoris, da 100% skoncentrirani vozniki ne obstajajo (kar nikoli nisem trdil - ampak da si lahko hiperfokusiran ce zelis), hkrati pa obstajajo otroci, ki se nenadoma mecejo pod avtomobile. Mal si komedijant, moras priznat.
In ja, tisti ki so v peaku pozornosti bodo ze prej opazili razposajenega otroka, se preden bo ta zamenjal trajektorijo. Racunalniki niti priblizno ne razumejo konteksta tako kot clovek.
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Človek ima že osnovnimi stvarmi problem. Recimo zavijanje levo na glavno cesto. Moral bi gledat levo in desno istočasno, fizikalno nemogoče.